Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τα χρέη των Δήμων



Read more...

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ!.


Η απόλυτη υπουργική ξεφτίλα. Ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης ζητά με... ολόκληρη υπουργική απόφαση 29,30 ευρώ για τους καφέδες που κέρασε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"! Συγχαρητήρια κύριε Παπανδρέου για τις επιλογές σας!!!

fimotro

Read more...

Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει


Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».
Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.
Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.
Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ”έσωσε” τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.
«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
«ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα
Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!
ΠΗΓΗ ethnos.gr

Read more...

ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΝΑΣΤΕΝΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ?...


Ποτέ άλλοτε ένα «νέο έτος» δεν είχε προδικαστεί τόσο αρνητικά, σε βαθμό που η παραδοσιακή ευχή "καλή χρονιά" ν΄ ακούγεται ως ανέκδοτο και αιτία προσβολής ! Πέρα από το παρελθόν και το παρόν, κάποιοι φρόντισαν να κάψουν και το μέλλον, προεξοφλώντας, για το …καλό μας, τον κακό μας τον καιρό !...
Στις παραμονές του δύσκολου 2011, αναπολούμε το 10 κι οι αναστεναγμοί έρχονται σωρηδόν : πόσο χειρότερο θάναι, τάχα, το επόμενο ; Θάναι πολύ ! Διαβεβαιώνουν οι …νοιαζόμενοι και …ασχολούμενοι μ΄ εμάς. Ξαφνικά, τους πήρε ο πόνος και μετατράπηκαν σε …σωτήρες μας !
Αλήθεια, αυτός ο καημός κι αυτοί οι αναστεναγμοί, που να πρωτοεκδηλωθούν ;
Στην είσπραξη του λειψού μισθού και του μειωμένου δώρου για τις γιορτές ;
Στην ακρίβεια των βασικών και αναγκαίων προϊόντων για το σπίτι και την οικογένεια ;
Στη ΔΟΥ με την πληρωμή των υπέρογκων τελών ;
Στο πρατήριο με τη βενζίνη στα 1,70 € ;
Στο γκισέ της ΔΕΗ με το λογαριασμό αυξημένο κατά 14% ;
Στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, πνιγμένες στο καπνογόνο ;
Που να πρωτοαναστενάξει η Ελλάδα, ωρέ σωτήρες ;
Ποτέ άλλοτε, οι μέρες γύρω από την πρωτοχρονιά δεν έμοιαζαν με την αναμονή της μοιραίας εξέλιξης, στον προθάλαμο κάποιου Νοσοκομείου, με τους γιατρούς να μην έχουν να πουν τίποτα πιο ευχάριστο, από το τετριμμένο «κάνουμε ό, τι μπορούμε !...».
Η Ελλάδα στο κατώφλι του 2011 κι ο λαός να τρομάζει στο διάβα του, μ΄ όλα όσα του έχουν πει και του λένε συνέχεια, για το περιεχόμενό του.Κι όμως, οι πολλοί αναστεναγμοί, οργανωμένοι και συντονισμένοι, μπορούν ν΄ αποτελέσουν εκρηκτικό υλικό, ανεξέλεγκτης δύναμης και απροσδιόριστων συνεπειών και εξελίξεων. Είναι κι αυτό κάτι που προκαλεί, μεν, αναστεναγμό, αλλά κάποιας ελπίδας και αισιοδοξίας !...

Read more...

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλµατος του συµβολαιογράφου, µε έµφαση στο γεγονός ότι δεν είναι ελεύθερος επαγγελµατίας, αλλά άµισθος δηµόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί µέρος της δηµόσιας εξουσίας, επικαλούνται οι συµβολαιογράφοι...
στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις επικείµενες ρυθµίσεις για την απελευθέρωση της συµβολαιογραφίας.
Προβάλλοντας τον υπερπληθωρισµό του επαγγέλµατος, καθώς στην Ελλάδα, σε σχέση µε τον αριθµό των κατοίκων, ο αριθµός των συµβολαιογράφων είναι από διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συµβολαιογράφοι ανησυχούν για το µέλλον σε περίπτωση άρσης των περιορισµών. Πρωτίστως όµως θεωρούν ότι ενδεχόµενη εισαγωγή στον κλάδο νοµικών χωρίς εξειδίκευση και άλλους περιορισµούς, θα έχει ως συνέπεια τη διασάλευση της ασφάλειας του δικαίου. Κι αυτό γιατί, αν αυξηθεί ο αριθµός των συµβολαιογράφων, θα καταστεί δυσχερέστατος ο εισαγγελικός έλεγχος που ασκείται τώρα σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών που παρέχει. Αν τελικά αποφασιστεί το «άνοιγµα» του επαγγέλµατος µε την άνευ αυστηρών όρων εισαγωγή στον κλάδο, οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τα προβλήµατα που θα ανακύψουν. Και ερωτούν: πώς θα αντιµετωπίσει η Πολιτεία τον πολλαπλασιασµό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες η έννοµη τάξη σήµερα τις διασφαλίζει µε πλήθος διατάξεων, µέσω του ελεγχόµενου συµβολαιογράφου - δηµόσιου λειτουργού;

Το ενδεχόµενο άρσης των τοπικών περιορισµών και της καθιέρωσης της αρµοδιότητας του συµβολαιογράφου ανά την επικράτεια, θα έχει ως συνέπεια – όπως επισηµαίνουν οι συµβολαιογράφοι – την εξαφάνιση των συµβολαιογραφείων της περιφέρειας.

Συγκεκριµένη αµοιβή
Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, ο συµβολαιογράφος δεν έχει ελάχιστη αµοιβή αλλά συγκεκριµένη, η οποία ορίζεται µε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Για ορισµένη κατηγορία πράξεων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, η αµοιβή των συµβολαιογράφων είναι πάγια και πολύ χαµηλή.

Οι υψηλότερες αµοιβές, όπου ισχύουν αναλογικά, «επιχορηγούν» τις χαµηλότερες, καθώς το 15% καταβάλλεται σε ασφαλιστικά ταµεία και ποσοστό έως 45% καταβάλλεται ως φόρος εισοδήµατος.

Οι αµοιβές των συµβολαιογράφων πάντως είναι διαµορφωµένες από την Πολιτεία σε τέτοια επίπεδα, ώστε να επιτρέπουν την αποτελεσµατική και ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην παροχή της δηµόσιας συµβολαιογραφικής υπηρεσίας. Η απελευθέρωση των αµοιβών θα λειτουργήσει – σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των συµβολαιογράφων – εις βάρος των οικονοµικά ασθενεστέρων, ενώ συγχρόνως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν και περιστατικά πειθαρχικών παραβάσεων, χωρίς ωστόσο να επέλθει η µείωση των τιµών.

Το παράδειγµα της Ολλανδίας
Προς επιβεβαίωση των προβλέψεών τους, οι έλληνες συµβολαιογράφοι επικαλούνται το παράδειγµα της Ολλανδίας, όπου µετά την κατάργηση των καθορισµένων τιµών µε νόµο του 1999, διαπιστώθηκε από ειδική επιτροπή του ολλανδικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης ότι πέντε χρόνια µετά, τα αποτελέσµατα δεν ήταν τα προσδοκώµενα. Κι αυτό γιατί οι αµοιβές αντί να µειωθούν αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και τα κρούσµατα πειθαρχικών παραπτωµάτων, ενώ οι συµβολαιογράφοι αποδείχθηκαν πιο ευάλωτοι στην επιρροή και χειραγώγησή τους από µεγάλες οµάδες της αγοράς που είναι ικανές να υπαγορεύουν τους δικούς τους όρους.

Το συµπέρασµα της εν λόγω επιτροπής υπήρξε απογοητευτικό, όπως διατείνονται οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι, καθώς εκτός των άλλων ο αυξανόµενος ανταγωνισµός ενίσχυσε την παραβατικότητα των συµβολαιογράφων. Αν συµβαίνουν αυτά σε µια χώρα -πρότυπο οργάνωσης – προσθέτουν –, εύκολα αντιλαµβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι στην ελληνική πραγµατικότητα, το «κόστος» µιας τέτοιου τύπου οικονοµικής απελευθέρωσης θα είναι πολλαπλό και πολύ µεγαλύτερο.


Το «ναι» στην κληρονοµιά της άδειας ρίχνει τον πυρετό


Η άρση της πρότασης για κατάργηση της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση και τη λειτουργία του φαρµακείου, φαίνεται να ρίχνει τα µποφόρ στις τεταµένες σχέσεις µεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φαρµακοποιών. Η επόµενη συνάντηση των φαρµακοποιών µε την κυβέρνηση έχει οριστεί για αυριο οπότε αναµένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.Πάντως, οι φαρµακοποιοί εµφανίζονται ανυποχώρητοι στην περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση. Στην πολύωρη χτεσινή συνέλευση των φαρµακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά, επικράτησε ένταση µε τους επαγγελµατίες του κλάδου να απειλούν πως ενδεχόµενη διαφωνία µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πυροδοτήσει κινητοποιήσεις διαρκείας.

Ειδικότερα, οι επαγγελµατίες του κλάδου εξουσιοδότησαν τα διοικητικά συµβούλια των δύο συλλόγων να προχωρήσουν σε κυλιόµενες 48ωρες απεργίες από την ερχόµενη ∆ευτέρα (3 Ιανουαρίου), στην περίπτωση που δεν συµφωνήσουν µε το πακέτο µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη συνάντησηπου είχε προηγηθεί στηνοδό Αριστοτέλους χτες το πρωί, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιµοσίδης άφησε να εννοηθεί πως οι όποιες ρυθµίσεις θα προέλθουν ύστερα από συνεννόηση των δύο πλευρών. Επιπλέον, τονίστηκε πως το θέµα της άρσης της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας φαρµακείου αναφέρθηκε ως ένα µοντέλο που ενδεχοµένως θα µπορούσε να λειτουργήσει και στη χώρα µας.

Ανοιχτή παραµένει η πρόσκληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να καταθέσουν οι φαρµακοποιοί µία ισοδύναµη πρόταση που θα συνιστά το άνοιγµα του επαγγέλµατος των φαρµακοποιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνένωση φαρµακείων είναι ένα από τα σενάρια που συζητιούνται από τις δύο πλευρές, ώστε άνεργοι φαρµακοποιοι να συνεταιρίζονται µε ιδιοκτήτες φαρµακείων.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόµενο να δώσει το πράσινο φως για την εντός ζώνης µετακίνηση φαρµακείων, στις περιοχές όπου λειτουργούν µεγάλα νοσηλευτικά ιδρύµατα. Επιπλέον και δεδοµένου ότι µε τους καλλικρατικούς δήµους αλλάζουν τα πληθυσµιακά κριτήρια, θα δοθούν νέες άδειες σε περιοχές που θα οριστούν «άγονες».

Στο µεταξύ, το υπουργείο προσανατολίζεται και στην ενίσχυση των νοσοκοµειακών φαρµακείων, όπου και εντοπίζονται τραγικές ελλείψεις, αλλά και στην πιθανή πρόσληψη εξειδικευµένου προσωπικού για την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την προώθηση των γενόσηµων (αντίγραφων) φαρµάκων αλλά και για τη δηµιουργία και τη βελτίωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, σηµείο τριβής παραµένει το rebate (κλιµακούµενο ποσοστό επιστροφής επί του τζίρου) προς τα ασφαλιστικά ταµεία, καθώς σηµειώνονται διαφωνίες για το ύψος επιστροφής. Στελέχη του υπουργείου σηµειώνουν πως η ανώτατη επιστροφή δεν µπορεί να πέσει κάτω από το 8%, επικαλούµενοι πιέσεις της τρόικας.
Read more...

Απορρίπτει την εκλογολογία η κυβέρνηση

Φουντώνει η συζήτηση για κάλπες τον Μάρτιο


http://img.protothema.gr/
Ενοχλεί την κυβέρνηση η ξαφνική συζήτηση, που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και τρέφεται με σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέχρι τον Μάρτιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλεγε μάλιστα ότι πρόκειται για θέμα, που κυκλοφορεί από το χώρο της ΝΔ και διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Το γεγονός είναι πάντως ότι η σχετική φημολογία έχει εμφιλοχωρήσει στο κυβερνών κόμμα αρκετά καλά, με αποτέλεσμα ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο, εφόσον οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δύσκολες έως αρνητικές, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει.

Επιπλέον η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι έχει περιορισμένες πλέον αντοχές για να εγκρίνει περαιτέρω σκληρές και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, άρα αργά ή γρήγορα το νομοθετικό έργο θα φτάσει σε αδιέξοδο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν έμπειροι παράγοντες.

Μέχρι τον Μάρτιο άλλωστε ισχύει και η προθεσμία εντός της οποίας οι εκλογές γίνονται με λίστα – εξ ου και τα σχετικά σενάρια για πρόωρες κάλπες έως τότε.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εντείνει τους ρυθμούς του κοινοβουλευτικού έργου, προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες για την τέταρτη δόση του δανείου από την τρόικα. Οι αντιδράσεις ωστόσο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προκαλούν ήδη διαθέσεις για ελιγμούς από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι ζητούν χρόνο για να γίνουν κάποιες συζητήσεις ή και παραχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Read more...

Νέο χαράτσι, μέσω της αυτοπεραίωσης!

Ανεξάντλητες οι εμπνεύσεις…


http://img.protothema.gr
Σημαντικά ακριβότερη σε σχέση με όσα ως τώρα γνώριζαν, θα είναι από το 2011 η αυτοπεραίωση για τους επαγγελματίες.

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ηλεκτρολόγοι, αλλά ακόμα και … delivery που αμείβονται με μπλοκάκι και τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, οι οποίοι θελήσουν να κάνουν χρήση του μέτρου το 2011 για τα εισοδήματα του 2010, θα διαπιστώσουν στην πράξη πλέον πως άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του φόρου αυτοπεραίωσης, με τον οποίο οι επιτηδευματίες ουσιαστικά δίνουν "το κάτι τις τους" στο Κράτος, για να … εξαγοράσουν την ησυχία τους από έναν ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο με ό,τι αυτός συνεπάγεται.

Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν "αυτοέλεγχο" όταν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, δεν θα φορολογούνται απλά για το 20%-50% των εσόδων τους (ανάλογα με τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους που ισχύει για τον κλάδο τους) όπως γινόταν επί χρόνια με το "σύστημα Αλογοσκούφη".

Αντιθέτως, όπως ίσχυε για τις επιχειρήσεις, θα αναγκαστούν πια να δηλώνουν όχι μόνο μεγαλύτερα καθαρά κέρδη αλλά και μεγαλύτερο μεικτό εισόδημα από αυτό που πραγματικά είχαν, ώστε να φορολογηθούν με βάση τα "αναμορφωμένα" καθαρά κέρδη τους.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος, οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών.

Δηλαδή, πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό "του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών", με το συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα.

Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό 100 και παρονομαστή τον αριθμό 100 μείον τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών αμοιβών.

Παράδειγμα

Φυσικό πρόσωπο, που ασκεί το ελευθέριο επάγγελμα πχ του δικηγόρου (συντελεστής καθαρών αμοιβών 50%) και τηρεί βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., κατά τη διαχειριστική περίοδο 1.1.10 - 31.12.2010 παρουσιάζει τα ακόλουθα δεδομένα βάσει των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων:

• Ακαθάριστα έσοδα
120.000,00 ευρώ

• Έξοδα και δαπάνες (περιλαμβανομένων και των αποσβέσεων που αναλογούν)
70.000,00 ευρώ


Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ως άνω φυσικό πρόσωπο, εφόσον επιθυμεί να υπαχθεί στον αυτοέλεγχο για τη συγκεκριμένη διαχειριστική περίοδο, θα έπρεπε να δεχθεί να φορολογηθεί για καθαρό εισόδημα 60.000 ευρώ (ασχέτως των εξόδων που δήλωνε και του μείωναν τα καθαρά κέρδη).

Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικον. έτους 2011 πρέπει να δηλώσει ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο με 140.000 ευρώ [δηλαδή 70.000 Χ (100/100-50)].

Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται για τον ελεύθερο επαγγελματία συντελεστής καθαρών αμοιβών, εφαρμόζεται ο μέσος όρος των συντελεστών καθαρών αμοιβών (ορίζεται συνήθως σε 47,50%).

Προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες με περισσότερους του ενός συντελεστές καθαρών αμοιβών, εφαρμόζεται ο μέσος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαίρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των συντελεστών καθαρών αμοιβών κατά κατηγορία ακαθάριστων εσόδων δια των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της διαχειριστικής περιόδου.

Read more...

Χερουβείµ ...



Του ∆ηµήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΙΣ ΩΡΙΜΕΣ δηµοκρατίες δεν υπάρχουν προβλήµατα διακυβέρνησης. Οπως λένε οι κυνικοί Αγγλοσάξονες, «όταν έχεις ένα ζήτηµα που δεν µπορείς να αντιµετωπίσεις, κάνεις µια επιτροπή». Καθότι πονηροί, φροντίζουν, για τα µάτια της κοινής γνώµης, η επιτροπή να µην είναι αµιγώς κυβερνητική. Αλλά να περιλαµβάνει και ανώτερους δηµόσιους λειτουργούς, δικαστικούς και καθηγητές πανεπιστηµίου.

Είναι τα περίφηµα «quangos», κατά το ακρωνύµιο του όρου «quasinongovernmentalorganizations», που θα µπορούσε να σηµαίνει σε ελαφρώς στραµπουλιγµένα ελληνικά: ηµι / µη-κυβερνητικές οργανώσεις.

ΩΣΤΟΣΟ, ΑΝ µετατοπισθούµε από τους βρετανούς µανδαρίνους στα χερουβείµ του νεο-παπανδρεϊσµού, αυτό το «ηµι» είναι χρήσιµο ως ερµηνευτικό κλειδί. Τυπικά, η Ελλάδα είναι κοινοβουλευτική δηµοκρατία. Ουσιαστικά, όµως, η Ελλάδα του Γιώργου είναι ηµι-προεδρική δηµοκρατία. Οπως και τα quangos, πρόκειται για κάτι σε υβριδικό, αλλά σε σαφώς ευρύτερη κλίµακα. Το προεδρικό στοιχείο σηµαίνει πως το 40% της κυβέρνησης Παπανδρέου συνολικά – και το 60% των πιο σηµαντικών χαρτοφυλακίων της – έχει πάει σε εξωκοινοβουλευτικούς. Κάποιοι είναι βουλευτές Επικρατείας. Κάποιοι άλλοι όµως από συνεργάτες του Γιώργου έγιναν κατευθείαν υπουργοί και υφυπουργοί. ∆ΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ όµως το ίδιο και σε χώρες όπως η Αµερική; Οχι, γιατί εκεί η Γερουσία και το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνουν τις επιλογές του Λευκού Οίκου για την κυβέρνηση, αλλά και για τους σηµαντικούς δηµόσιους οργανισµούς ή τη ∆ικαιοσύνη. Σε πολλές περιπτώσεις, η έγκριση δεν έχει δοθεί. Τέτοια εξισορρόπηση εξουσιών δεν υπάρχει στα καθ’ ηµάς, όπερ εξηγεί εν µέρει γιατί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ηµι-ανταρσία. Στην ηµιπροεδρική δηµοκρατία, ο βουλευτής της συµπολίτευσης εκλέγεται για να ψηφίζει τα νοµοσχέδια της κυβέρνησης και να ακούει τα παράπονα των ψηφοφόρων του που, επί εποχής Μνηµονίου, είναι αυξηµένα.

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΙ άνθρωποι δεν αλλάζουν, ιδίως στην πολιτική. Η γραµµή Παπανδρέου είναι για περισσότερη πολιτική ψυχο-θεραπεία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οσα ηρεµιστικά και να τους δώσουν όµως, το βασικό ισοζύγιο εξουσίας – «η Μπιρµπίλη κυβερνά, εσείς βλέπετε» – δεν µεταβάλλεται. Ισα-ίσα, όπως θα το νιώσουν σύντοµα τα υποζύγια της πράσινης Κοινοβουλευτικής Οµάδας, το ηµι-προεδρικό στοιχείο βαραίνει. Ο Παπανδρέου αποκτά γραµµατεία εκατό και βάλε στελεχών. Εντάξει, µια και πιάσαµε τα αγγλοσαξονικά, είθισται οι πρωθυπουργοί να έχουν το λεγόµενο «kitchen cabinet», δηλαδή ένα στενό πολιτικό επιτελείο µε το οποίο έχουν τόση οικειότητα, ώστε, που λέει ο λόγος, να µπορούν να το συγκαλέσουν και στην κουζίνα τους. Αλλά εδώ δεν µιλάµε για κουζίνα, µιλάµε για εστιατόριο. Το αναλαµβάνει η Ρεγγίνα Βάρτζελη που συνεχίζει να φαίνεται η κερδισµένη των θερινών κρυφών και φανερών πολέµων Ραγκούση, Παµπούκη, Γερουλάνου και άλλων. ΑΥΤΟ ΜΑΣ έλειπε λοιπόν – µια γραµµατεία Παπανδρέου; Αραγε θα αποκτήσει έτσι συνοχή η κυβέρνηση και καλύτερη επικοινωνία το Μαξίµου µε τους βουλευτές; Οχι. Αλλά η ηµιπροεδρική δηµοκρατία έχει µια ροπή προς τα ηµί-µετρα.
Αγιογραφιες από τα ΝΕΑ.



Read more...

ΕΤΟΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ποτέ άλλοτε η διεθνής οικονοµία και οι αγορές δεν είχαν βρεθεί αντιµέτωπες µε τόσους κινδύνους. Το ευρώ δέχεται ισχυρές πιέσεις, η κρίση χρέους ενδέχεται να µεταδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να ξεσπάσει νοµισµατικός πόλεµος. Και στις...
δύοπλευρέςτου Ατλαντικού οι εξελίξεις στηρίζονται σε µεγάλο βαθµό στην οικονοµική ανάκαµψη. Αν είναι ισχυρή, θα µειωθούν τα ελλείµµατα. Στην αντίθετη περίπτωση οι αγορές θα χάσουν την εµπιστοσύνη τους. «Το κλειδί για όλα είναι η ανάπτυξη», υποστηρίζει ο οικονοµολόγος Φιλίπ Μπροσάρ, πρόεδρος της εταιρείας Macrorama σε άρθρο του στη «Λε Μοντ».

Η εικόνα µιας Ευρώπης δύο ή και τριών ταχυτήτων αναµένεταινα διατηρηθεί το 2011. Η Γερµανία διευρύνει την απόσταση χάρηστις εξαγωγές της, ενώ οιχώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι υποχρεωµένες να εξυγιάνουν ταοικονοµικά τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρµογή των προγραµµάτων εξυγί ανσης ενδέχεται ναδεκαπλασιάσει την ανησυχία των αγορών.

Ανησυχία για την ευρωζώνη
Η ανησυχία για την ευρωζώνη αναµένεται να συνεχίσει να στοιχειώνει τους επενδυτές. Τοδείχνει το απαγορευτικό επίπεδο επιτοκίων δανεισµού σε Ιρλανδία (8,6%), Πορτογαλία (6,4%) και πάνω από 12% γιατα ελληνικά οµόλογα. Οι αγορές αναµένουν από την ευρωζώνη µια πολιτική απόφαση, καθώς ο µηχανισµός στήριξης δεν τις πείθει. Θα αποφασίσει η Ε.Ε. να τον ενισχύσει, θα δηµιουργηθούν νέοι οργανισµοίή θα εκδοθούν ευρωοµόλογα; «Η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι επιρρεπείς να πέσουν στην παγίδα», υποστηρίζειο επικεφαλής οικονοµολόγος της Natixis Πατρίκ Αρτούς.

«Καµπανάκι» για τις ΗΠΑ
Παρά τα κολοσσιαία ελλείµµατα, οι ΗΠΑ δεν έχουν µέχρι σήµερα βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, καθώς το δολάριο αποτελεί καταφύγιο. Αλλά οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αλλωστε, τις τελευταίες εβδοµάδες αυξάνονται τα επιτόκια των αµερικανικών κρατικών οµολόγων. Οι ΗΠΑ θα δανειστούν το 2011 γύρω στα 2,2 τρισ. δολάρια (1,67 τρισ. ευρώ), ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που θα δανειστεί η ευρωζώνη. Σε αντίθεση µε την Ευρώπη, η Ουάσιγκτον ποντάρει στην αναθέρµανση της οικονοµίας για να µειώσει τα ελλείµµατα και όχι σε µέτρα λιτότητας.

Αν η ανεργία στις ΗΠΑ παραµείνει υψηλή, θα υπάρξει και πάλι αντίδραση κατά του κινεζικού νοµίσµατος, η οποία θα µπορούσε να πάρεικαι τη µορφή εµπορικών ποινών.Προς το παρόν η Ουάσιγκτον αποφεύγει να χαρακτηρίσει επισήµως το Πεκίνο ως «χειραγωγό του νοµίσµατος». Αλλά όλα µπορεί να ανατραπούν καθώς ούτε οι ΗΠΑ εξαιρούνται ανάλογης κριτικής. Επιπλέον, οι αναλυτές αναµένουν επιβράδυνση της οικονοµικής δραστηριότητας στις αναδυόµενες αγορές µε αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσµιο εµπόριο, το οποίο σύµφωνα µε την Natixis θα αυξηθεί µόνο κατά 6% το 2011, έναντι 12% το 2010.
Read more...

ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΒΕΤΟ, ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κύρα Αδάμ
(από την Ελευθεροτυπία)
Προσφάτως η Ελλάδα αποχώρησε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αεράμυνας Noble-aspect 2010 επειδή το ΝΑΤΟ απέρριψε τη θέση της Ελλάδας και δεν συμπεριέλαβε στην άσκηση τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις (αεροδρόμιο-ραντάρ) της...
Λήμνου. Το έγγραφο 1 (αριστερά), εμπιστευτικό του ΝΑΤΟ, δείχνει την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων από τη συμμαχία. Το έγγραφο 2 (πάνω δεξιά) είναι τουρκική επιστολή του 1998 προς τον γ.γ. Χαβιέ Σολάνα. Επιμένει ιδιαίτερα για τη Λήμνο. Το έγγραφο 3 (κάτω δεξιά), ελληνική επιστολή προς τον γ.γ. το 1998, περιέχει τις ελληνικές θέσεις
Κατ' αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαταγή του 2006 (που απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη για σκοπούς ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά) και δεν συμπεριέλαβε τα 7 F16 τα οποία εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λήμνου να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Το ίδιο έπραξε το ΝΑΤΟ και για το στρατιωτικό ραντάρ της Λήμνου και δεν το συμπεριέλαβε στην άσκηση.

Η ελληνική αποχώρηση από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν αποτελεί λύση, απλώς καταγράφει την πολιτική αδυναμία διαχείρισης της ανάκλησης της απαράδεκτης διαταγής του ΝΑΤΟ, η οποία ευθέως θέτει θέμα ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Το θέμα της διαταγής του ΝΑΤΟ (AEGEAN POLICY 26/8/2006) η οποία δημιουργεί καθεστώς γκρίζας ζώνης για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τα χωρικά ύστατα, έχει αφετηρία το 1995.

Λόγω αδυναμίας

Τη χρονιά εκείνη, λόγω αδράνειας και αδυναμίας τής τότε κυβέρνησης, η Τουρκία πέτυχε ώστε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, όπως φαίνεται στο έγγραφο (1) που παρουσιάζει η «Ε».

Στο έγγραφο αυτό, που αποτελεί οδηγία του ανώτατου διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρονται ονομαστικά τα νησιά του Αν. Αιγαίου ως αποστρατιωτικοποιημένα.

Αυτή ήταν η αφετηρία για να φτάσουμε στη διαταγή του AEGEAN POLICY 26/8/2006.

Εκτοτε η Τουρκία ουδέποτε έκανε πίσω από τη «σταθερή τουρκική θέση» σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται την άμεση ή έμμεση συμπερίληψη στα έγγραφα του ΝΑΤΟ στρατιωτικών μέσων που εδρεύουν παρανόμως σε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες...».

Τον Νοέμβριο του 1998 ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Ονούρ Οϊμέν (έγγραφο 2) σε συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον τότε γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και με τη συμμετοχή τού τότε πρέσβη της Ελλάδας Γ. Σαββαΐδη κατέθεσε τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σε τρισέλιδο υπόμνημα, που υποστήριζε ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου για διάφορους λόγους, π.χ. από ελληνική... εισβολή μέχρι καταπάτηση διεθνών συνθηκών, είναι όλα αποστρατιωτικοποιημένα.

Δυσαρέσκεια

Οι ελληνικές αντιρρήσεις υπήρξαν τα επόμενα έτη ήπιες και δεν ανέτρεψαν τις οδηγίες του SACEUR. Οπως φαίνεται και στο ελληνικό έγγραφο της 5ης Νοεμβρίου 1998 (έγγραφο 3), η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκειά της για την τροπή των πραγμάτων και την άρνησή της να δεχθεί τις αποφάσεις, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις της μόνο στην περίπτωση της Λήμνου.

Ωστόσο ανάλογες ενέργειες η Τουρκία έκανε το 1996 και προς το EURO CONTROL και τον ICAO, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο τελευταίος ότι η Λήμνος τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού ελικόπτερου που εδρεύει στο νησί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Από το 2002 η Τουρκία πέτυχε μέσω των ΝΑΤΟ, EURO CONTROL, ICAO να καταστήσει το Αν. Αιγαίο στην πραγματικότητα μια «γκρίζα ζώνη» με αποκορύφωμα τη ΝΑΤΟϊκή οδηγία του 2006, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και στην περίπτωση που πετάξουν, τότε το στρατηγείο της Σμύρνης να τα αναχαιτίζει με τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι έχουν παραβιάσει την απαγορευτική διαταγή του ΝΑΤΟ AEGEAN POLICY 2006.

Για ανατροπή

Προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση διά του ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανάκληση της διαταγής του 2006 σχετικά με τα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο διότι η πρακτική που έχει αναπτυχθεί δύσκολα ανατρέπεται.

Και όμως η ανατροπή και η ανάκληση της διαταγής του 2006 θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και ο πρωθυπουργός ασκούσαν βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του, χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία.
Read more...

KAI ME TH... ΒΟΥΛΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ...


Συνεδριάζει μετά τις 12 το μεσημέρι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που προτείνει η ΔΕΗ για να ισχύσουν από το νέο έτος. Η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη δεν αποκλείεται να...
αποφασίσει εντός της ημέρας για τις τιμές της κιλοβατώρας αλλά και για τη σύντμηση των κατηγοριών τιμολόγησης από 32 που είναι σήμερα σε εννιά.
Τα νέα τιμολόγια, όπως είχε κάνει γνωστό η υπουργός ΠΕΚΑ τον περασμένο Οκτώβριο θα προβλέπουν αυξήσεις 13,7% στις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες και μικρότερες αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Πιο αναλυτικά οι μεταβολές στα οικιακά τιμολόγια ανά κατηγορία κατανάλωσης είναι:
· 13,7% για κατανάλωση ενέργειας από 801-1000 κιλοβατώρες
· 2,6% για κατανάλωση ενέργειας από 1001-1200
· 2,7% για κατανάλωση ενέργειας από 1201-1600
· 2,7% για κατανάλωση ενέργειας από 1601-2000
· 1,6% για κατανάλωση ενέργειας από 2001-3000
· -4,4% για κατανάλωση ενέργειας από 3001 άνω
Επίσης στα εμπορικά (δύο κατηγορίες) θα υπάρχουν μειώσεις -8,7 και -8,6%, στα αγροτικά αυξήσεις 7,1% και στα βιομηχανικά (δύο κατηγορίες) 5,1% και 8,7%.
Βέβαια, τα ποσοστά αυτά και οι χρεώσεις αναμένεται να μεταβληθούν καθώς η ΔΕΗ στην πρότασή της που απέστειλε στη ΡΑΕ έχει υπολογίσει και άλλες χρεώσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες ανακοινώσεις, του περασμένου Οκτωβρίου της υπουργού ΠΕΚΑ.
Read more...

ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ


«Τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να λιγοστέψουν, ενώ οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να δουν μία εκλογίκευση του κέρδους τους», ανέφερε στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κατά την αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα.

Αναλύοντας τις προτάσεις του υπουργείου για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει άνοιγμα που να ευνοεί και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αλλά να πηγαίνει και την Ελλάδα μπροστά.
Ειδικότερα για το κέρδος των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πρότασή του ήταν αντί για μείωση να πάμε στην επιστροφή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα ταμεία θα πληρώνουν στην ώρα τους. Όσο για το ποσό της επιστροφής ο κ. Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει προς το παρόν διαφωνία, αλλά όπως είπε, «δεν είναι αξεπέραστη».
Αναφορικά με το άνοιγμα των φαρμακείων τα Σάββατα ο κ. Λοβέρδος είπε ότι είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να ανοίγουν επειδή είναι κλειστά τα ασφαλιστικά ταμεία, «λες και τα φαρμακεία δουλεύουν για τα ταμεία».
Τέλος για το θέμα της κληρονομικότητας που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το επιχείρημα των φαρμακοποιών έχει σοβαρές πτυχές και παρακολουθείται με σεβασμό. «Περιμένω να ακούσω από τους φαρμακοποιούς εάν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα», είπε ο υπουργός και δήλωσε αισιόδοξος ότι στην αυριανή συνάντηση θα υπάρξουν συγκλίσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να τσακωθούμε. Συζητάμε με πολύ λογική, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να κάνουν παιχνίδια», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι απ΄ αυτούς επιμείνουν σε αυτά που θέλουν να κάνουν, υπάρχει και το υπουργείο Οικονομικών που απελευθερώνει 100 επαγγέλματα».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εάν μέχρι το Μάρτιο δεν έχει πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο χώρο της Υγείας, τότε θα παραιτηθεί.
Read more...

Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων

Σάλος από τη χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» ότι στο Πεντάγωνο είχε στηθεί «βιομηχανία» «στρατηγών-μαϊμού» με αποτέλεσμα να εμφανίζονται 2.760 «αρχηγοί», 9.050 «αντιστράτηγοι» και 7.100 «υποστράτηγοι» οι οποίοι κάθε τρεις μήνες εισπράττουν παχυλά μερίσματα τινάζοντας στον αέρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού!

Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων

Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς, όπως επεσήμαιναν εν ενεργεία στρατιωτικοί, έχει δημιουργηθεί στον Στρατό ένα ιδιότυπο καθεστώς αξιωματικών δύο ταχυτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Κατ' αρχάς σε ό,τι αφορά τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επικρατεί συνωστισμός ανωτάτων-«μαϊμού» στην οροφή της πυραμίδας.

Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων

Παράλληλα, παρατηρείται άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ανώτατης και ανώτερης βαθμίδας. Το τριμηνιαίο μέρισμα για τους 2.760 «αρχηγούς-μαϊμού» ανέρχεται σε 415 ευρώ, για τους 7.904 συνταγματάρχες σε 280 ευρώ και για τους 8.254 ταγματάρχες σε 208 ευρώ. Δηλαδή, ο ταγματάρχης που κάνει «αέρα» στην παραμεθόριο, λαμβάνει ακριβώς τα μισά χρήματα από τον «αρχηγό-μαϊμού»!!

Σύμφωνα με νέα αποκάλυψη του «Εθνους», η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ από το 2006 είχε αναλογιστική μελέτη στα χέρια της από την εταιρεία «Deloitte», που προέβλεπε το οικονομικό αδιέξοδο μετά το 2010 εάν εγκαίρως δεν λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος που ετησίως αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε γίνει με εντολή του Γ. Λαμπρόπουλου, τότε υφυπουργού Αμυνας, και εν συνεχεία συστάθηκε επιτροπή για να κάνει προτάσεις για τη σωτηρία του ΜΤΣ.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από τον Κ. Τασούλα, αντικαταστάτη του Γ. Λαμπρόπουλου. Στο μεταξύ, τα υπηρεσιακά συμβούλια προέβαιναν σε αθρόες βαθμολογικές προαγωγές αποστράτων και σε αύξηση των μερισμάτων! Δηλαδή, ό,τι πιο ολέθριο για την επιβιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Οι δύο παραπάνω άστοχες κινήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, που φυσικά έγιναν με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του βασικού εσόδου του ΜΤΣ (4% από τις προμήθειες και τα έργα), επέσπευσαν το οικονομικό αδιέξοδο του ΜΤΣ με αποτέλεσμα το 2011 να μην μπορεί να καταβληθεί το πολυπόθητο μέρισμα ούτε στους εν ενεργεία ούτε στους αποστράτους.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κακή διαχείριση του ΜΤΣ που συμμετέχουν στο ΔΣ τελευταία καταψηφίζουν κάθε πρόταση για εξυγίανση του Ταμείου.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Πολιτική «Μαυρογιαλούρου»

Αντί να πάρουν μέτρα από το 2005 για τη σωτηρία του ΜΤΣ, έκαναν μικροπολιτική «Μαυρογιαλούρου» δίνοντας αυξήσεις στο μέρισμα πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα.

Κατά τις ενημερώσεις που έκανε από το 2005 ο υποστράτηγος Μ. Σιδηρόπουλος, «ισόβιος» διευθυντής ΔΟΙ/ΓΕΣ, στις ενώσεις αποστράτων ανά την επικράτεια, εμφανίζονταν ως εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης που είχε ως σκοπό όχι να συμμαζέψει το έλλειμμα του ΜΤΣ αλλά να δώσει επιπρόσθετες παροχές στους αποστράτους.

Χαρακτηριστικά έλεγε στην τυποποιημένη ενημέρωση που έκανε προς τις ενώσεις αποστράτων:

«Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία (ΝΔ) του υπουργείου Αμυνας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών, των οποίων οι ανάγκες - υποχρεώσεις κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία είναι αυξημένες.

Απόρροια των προσπαθειών αυτών είναι:

-Η υλοποίηση της επέκτασης των μισθολογικών προαγωγών που επιτεύχθηκαν με νομοθετική ρύθμιση (Ν. 2838/2000 & Ν. 3016/2002) και στους παλιότερους συνταξιούχους, με συνέπεια την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους.

-Η υλοποίηση της ενσωμάτωσης και στον συντάξιμο μισθό του μηνιαίου επιδόματος των ειδικών συνθηκών (57,6 ευρώ), που αποφασίστηκε να δίνεται στα εν ενεργεία στελέχη».

Με ιδιαίτερη ζέση ο υποστράτηγος Σιδηρόπουλος ενημέρωνε τις ενώσεις αποστράτων ότι προώθησε το αίτημά τους ώστε να λαμβάνουν και οι απόστρατοι την αύξηση του μερίσματος που βάσει δύο νόμων του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί. Συγκεκριμένα, τους έλεγε: «Επανεξετάστηκαν και επανυποβλήθηκαν προτάσεις στη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ (αρμόδια οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας) σχετικά με την τροποποίηση-συμπλήρωση των νόμων (Ν. 2838/2000 και Ν. 3016/2002) κατόπιν αιτημάτων που υποβλήθηκαν και αφορούν στις βαθμολογικές προαγωγές διαφόρων κατηγοριών στρατιωτικών».

Προαγωγή με... νόμο της χούντας
Με συνοπτικές διαδικασίες αντιστράτηγος ο αντισυνταγματάρχης

Από αντισυνταγματάρχης έγινε αντιστράτηγος μέσα σε μία νύχτα, δέκα χρόνια μετά την αποστρατεία του. Πρόκειται για τον Γ. Βράιλα, διευθυντή του πρώην υπουργού Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου.

Η βιομηχανία των «στρατηγών-μαϊμού» στήθηκε στο Πεντάγωνο τον Σεπτέμβριο του 2004 πατώντας σε έναν νόμο της Χούντας (178/1969), κάνοντας την αρχή ο ίδιος ο διευθυντής του υπουργού!

Σύμφωνα με το φύλλο 247 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 20ής Σεπτεμβρίου του 2004, ο Γ. Βράιλας αποστρατεύτηκε στις 11-3-94 ως αντισυνταγματάρχης.

Το 2004, έπειτα από 11 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει κάνει προσφυγή, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μέσα σε λίγα λεπτά τον... προήγαγε σε στρατηγό. Το «θαύμα» έγινε ως εξής: Το ΑΣΣ αναδρομικά - νοερά «κρίνει» τον Γ. Βράιλα για το 1994 ως προακτέο κατ΄ εκλογήν συνταγματάρχη. Το 1995 τον κάνει ταξίαρχο και για τρία χρόνια ('95, '96 και '97) τον κρατάει στον ίδιο βαθμό. Το 1997 τον προάγει σε υποστράτηγο, όπου επί δύο χρόνια (΄98 και ΄99) τον κρατάει στον αυτό βαθμό. Τον 2000 τον κάνει αντιστράτηγο και τον αποστρατεύει το 2004 ως αντιστράτηγο...

Μετά τον Βράιλα ακολούθησε κύμα μαζικής προαγωγής απόστρατων «παππούδων» που είχαν αποστρατευτεί έως και πριν από 25 χρόνια. Πρόκειται για βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές που δεν αφορούν την υποχρέωση της Διοίκησης για συμμόρφωση με τις ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Στηρίχτηκαν μόνο σε αποφάσεις των Συμβουλίων (ΑΣΣ και ΣΑΓΕ).

Η τακτική αυτή, εκτός των άλλων, δημιούργησε και άνιση μεταχείριση (άρθρο 4 παράγραφος 1 και 2) του Συντάγματος, διαχωρίζοντας τους αποστράτους:

  • Σε εκείνους που προσφεύγουν σε ένδικα μέσα με μεσολάβηση μεγάλου χρονικού διαστήματος δικαίωσης, αλλεπάλληλες καταθέσεις αιτιάσεων-προσφυγών, δικαστικά έξοδα κ.λπ. και
  • Σε εκείνους που με μόνο κριτήριο πόσο «κομματικοί» ήταν ικανοποιούνταν σε μια βραδιά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Δέσμη μέτρων για να σωθεί το Ταμείο

Στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, στην άμεση αναπροσαρμογή της κλίμακας με περιορισμό της «ψαλίδας» μεταξύ ανώτατης και ανώτερης βαθμίδας και στον επανακαθορισμό του ύψους του μερίσματος των 61.435 συνταξιούχων στρατιωτικών και αστυνομικών, με βάση τον πραγματικό βαθμό αποστρατείας τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» ότι την τελευταία δεκαετία είχε στηθεί «βιομηχανία» παροχής πλασματικών ανώτατων βαθμών σε χιλιάδες απόστρατους τινάζοντας στην αέρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Ο επανέλεγχος θα γίνει από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μέρισμα και είναι εν ζωή. Επίσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανασύνθεση του ΔΣ του ΜΤΣ με την αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μετόχων και των μερισματούχων. Στο υπουργείο Αμυνας, χθες, θεωρούσαν δεδομένη τη μείωση του καταβαλλόμενου μερίσματος κατά 25%, παρά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος από τη σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ του ΜΤΣ.

Παράλληλα, όπως έλεγε χτες στο «Εθνος» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρείται επιβεβλημένη η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ. Σε ό,τι αφορά το βασικό έσοδο των Επικουρικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμενων, που είναι το 4% από κάθε προμήθεια, στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός στο να υπάρξει ενιαία απορρόφηση από το υπουργείο Οικονομικών με την καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς. Στην προοπτική αυτή αντιδρούν το Ναυτικό και η Αεροπορία, που έχουν εύρωστα Ταμεία.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

ethnos.gr
Read more...

ΠαΣοΚ Προς ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζομένους των ΔΕΚΟ

Το «σχέδιο εξυγίανσης» που παρουσιάζει η κυβέρνηση σηματοδοτεί την οριστική ρήξη του ΠαΣοΚ με τους συνδικαλιστές του


.tovima.grΣε μετωπική σύγκρουση με τους συνδικαλιστές του οδηγείται μετά τις γιορτές το ΠαΣοΚ, καθώς το σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δημιουργούν ένα σκηνικό ανοιχτής αντιπαράθεσης με τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους προστατευόμενους κλάδους.

Συνδικαλιστικά στελέχη που εκλέγονται στα σωματεία τους με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, αισθάνονται τις τελευταίες εβδομάδες ότι απειλείται η πολιτική τους ύπαρξη εφόσον δεν αντιδράσουν δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμερίσουν την κομματική τους ταυτότητα προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους που θίγονται.

Τη σημαία των απεργιακών κινητοποιήσεων σηκώνουν αυτή την περίοδο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι θα «πρέπει να φύγουν από το ΠαΣοΚ όσοι ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο», ο επικεφαλής των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ κ. Α. Κολλάς που προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας κ. Β. Αλεβιζόπουλος , ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του διαφωνώντας με τις ακραίες κινητοποιήσεις που πρότειναν για τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς στα αεροδρόμια οι συνάδελφοί του.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος φαίνεται ότι διαφωνεί με την παράλυση των αεροδρομίων που είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν τα μέλη της ΟΣΥΠΑ στις 29 και 30 του μήνα, καθώς ασκούνται πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη που τον προειδοποιούν ότι αν οι κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση.

Ανάλογες πιέσεις ασκούνται αυτές τις ημέρες από υπουργούς σε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ και ελέγχουν μεγάλα και πολυάριθμα σωματεία εργαζομένων, προειδοποιώντας τους ότι εφόσον συναινέσουν σε ακραίες κινητοποιήσεις, τότε είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν ως και τη διαγραφή τους από το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ απαντούν πως δεν είναι δυνατόν να προδώσουν τους συναδέλφους τους και να αδιαφορήσουν για τις εντολές τους, δηλώνοντας ορισμένοι από αυτούς αποφασισμένοι να ρισκάρουν την κομματική τους ιδιότητα προκειμένου να περιφρουρήσουν τη συνδικαλιστική τους συνέπεια.

«Εγώ δεν θα φύγω από το ΠαΣοΚ. Αλλοι πρέπει να φύγουν από το ΠαΣοΚ» υπογράμμισε χθες μιλώντας στον Real FΜ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αρμόζει σε ένα κόμμα σοσιαλιστικό.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ηγεσίας της ΔΕΗ καταγγέλλοντας ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο η επιχείρηση εξέδωσε 900.000 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης, από αυτές υλοποιήθηκαν οι 200.000, με 100.000 καταναλωτές να μην έχουν καταφέρει ούτε μέχρι σήμερα να επιτύχουν επανασύνδεση.

Παράλληλα ο κ. Φωτόπουλος επιτέθηκε στον Θεόδωρο Πάγκαλο, που βάλλει κατά των συνδικαλιστών του ΠαΣοΚ, χαρακτηρίζοντάς τον «προκλητικό», προσθέτοντας ότι «πριν ανοίξει το στόμα του θα πρέπει να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του». Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «οι αυξήσεις γίνονται με εντολή της τρόικας», ενώ όπως είπε, με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται, θα έχουν μείωση «εκείνοι που έχουν θερμαινόμενες πισίνες».





Read more...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ένταξη πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ

tovima.gr

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την ένταξη πέντε Νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, προκειμένου να ψηφιστεί στα μέσα του Ιανουαρίου. Επίσης, συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ο Οίκος Ναύτη.

Ειδικότερα, το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθήνας εντάσσεται στο Σισμανόγλειο, το 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», το Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ στην «Πολυκλινική», το Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ στον «Άγιο Σάββα» και το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα -Κωνσταντοπούλειο».

Μετά την ένταξη, το προσωπικό που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, «... μεταφέρεται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχει, στον αντίστοιχο φορέα υποδοχής, το δε απασχολούμενο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε αντίστοιχες κενές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας».





Read more...

Οι διαμεσολαβητές της απελευθέρωσης

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αναλαμβάνουν «εργολαβία» την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα κλειστά επαγγέλματα


tovima.grΟ υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος (αριστερά) έχει αναλάβει την προσέγγιση των φαρμακοποιών και ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας την προσέγγιση των μηχανικών, αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Ενα πολυδιάστατο πολιτικό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς και μεταξύ υπουργών και επαγγελματικών κλάδων, εν όψει της διαδικασίας απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Ο χρόνος των τελικών αποφάσεων για το συγκεκριμέ- νο νομοσχέδιο έχει μετατεθεί για το τέλος Ιανουαρίου και στο διάστημα που μεσολαβεί έως τότε κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διεκδικήσει και έχουν αναλάβει τις αρχικές «διαπραγματεύσεις» με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις.


Στόχος αυτής της τακτικής είναι να επιτευχθεί ένας γενικός συμβιβασμός προκειμένου η απελευθέρωση να μη γίνει με επιθετικό και ισοπεδωτικό τρόπο, και συνεπώς να καμφθούν οι διαφαινόμενες αντιδράσεις από επαγγελματίες όπως οι δικηγόροι, καθώς μια αποχή από τα καθήκοντά τους ή μια απεργία διαρκείας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε χθες ότι το μέτωπο που θα ανοίξει με τη συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα πιθανώς θα είναι ένα από τα πιο σκληρά για την κυβέρνηση. Αιτιολογούσε δε την εκτίμησή του αυτή σημειώνοντας ότι εντός του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία είναι πρόθυμα και αποφασισμένα να εκφράσουν και να προστατεύσουν ένα μέρος των κεκτημένων που έχουν εξασφαλίσει εδώ και χρόνια συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι. Το «λόμπι» των δικηγόρων
Με την τακτική που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής και με τις παρεμβάσεις αρμοδίων υπουργών εκφράζεται η ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η αποτροπή της σύγκρουσης και θα διευκολυνθεί η σταδιακή διαδικασία απελευθέρωσης επαγγελμάτων.

Το ισχυρότερο «λόμπι» θεωρείται αυτό των δικηγόρων, το οποίο έχει εντυπωσιακή εκπροσώπηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τουλάχιστον διά των κκ. Ευ. Βενιζέλου, Χ. Καστανίδη και Α. Λοβέρδου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι τρεις έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα). Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ένας από εκείνους που στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε ευθέως το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , λέγοντάς του ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα πρέπει να γίνει στη βάση διαβούλευσης, συζήτησης και επαρκούς ενημέρωσης των υπουργών.

Ο κ. Καστανίδης είναι ένας από εκείνους που θα διαχειριστούν την προσπάθεια επίτευξης ενός modus vivendi με τον δικηγορικό κλάδο εν όψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου στις αρχές του έτους.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έχει αναλάβει ανάλογη προσπάθεια προσέγγισης με τους φαρμακοποιούς, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας με τους μηχανικούς κτλ. Εν όψει αυτών, το μήνυμα που μεταφέρεται από τους υπουργούς στους επαγγελματικούς κλάδους είναι ότι οι εκπρόσωποί τους έχουν κάθε συμφέρον να προσέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης, ούτως ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμβάλουν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, καθώς σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι πιθανό να προτιμήσει οριζόντιες ρυθμίσεις, χωρίς να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου.

Ολα αυτά σχεδιάζονται και υπό τον φόβο αντιδράσεων εντός της ΚΟ, όπου ενδέχεται να λειτουργήσουν με πιο έντονο τρόπο τα επαγγελματικά ή συντεχνιακά αντανακλαστικά των βουλευτών. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται ότι ώσπου να έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα θα έχουν γίνει πολλές προκαταρκτικές συνεννοήσεις βουλευτών και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην ψηφοφορία και να αποτραπεί ο κίνδυνος νέων εντάσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠαΣοΚ.





Read more...

Την Τετάρτη το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς

tovima.gr
Επιχείρηση «ήρεμες γιορτές» ξεκινά η κυβέρνηση
Επιχείρηση «ήρεμες γιορτές» ξεκινά η κυβέρνηση

Με θέματα που δύσκολα δημιουργούν αντιδράσεις θα ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει για την επόμενη χρονιά τα ακανθώδη ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις.

Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πρότυπα σχολεία αλλά και το σχέδιο της Άννας Διαµαντοπούλου για τη συγχώνευση επτά εκπαιδευτικών οργανισµών σε έναν, όπως και το νοµοσχέδιο Παπουτσή για το Αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Το θέµα των κλειστών επαγγελµάτων δεν εντάχθηκε στην ατζέντα του τελευταίου της χρονιάς, Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες «θα πρέπει πρώτα να ηρεµήσουν τα πνεύµατα και µετά τις γιορτές να επανέλθει σε κάποια από τις συνεδριάσεις ώστε να παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών για την απελευθέρωσή τους».

Αυτό βεβαίως δεν σηµαίνει ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει την προεργασία για την καυτή πατάτα των κλειστών επαγγελµάτων, καθώς ξέρει πολύ καλά ότι σε µεγάλο βαθµό η ένταση των αντιδράσεων θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της διαβούλευσης και του διαλόγου της κυβέρνησης µε τις «θιγόµενες» επαγγελµατικές οµάδες.

Τα νομοσχέδια-«αγκάθια»

Στο Μέγαρο Μαξίµου εκτιµούν ότι τα µεγαλύτερα αγκάθια προκύπτουν από τις αλλαγές που θα επέλθουν στο επάγγελµα του φαρµακοποιού και στους δικηγόρους-συµβολαιογράφους κι αυτό διότι το νοµοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλµατα παρεµβαίνει και στο θέµα των αδειοδοτήσεων και στον τόπο άσκησης του επαγγέλµατος, ενώ πιστεύουν ότι µε τους µηχανικούς και αρχιτέκτονες τα πράγµατα είναι σχετικώς πιο εύκολα, καθώς το ουσιαστικό πρόβληµα του συγκεκριµένου κλάδου συνδέεται µε την ελάχιστη αµοιβή και την εισφορά τους προς τα ασφαλιστικά ταµεία.

Πάντως η προθεσµία της τρόικας προκειµένου να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόµος εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί και η σχετική διαβούλευση, άρα επί της ουσίας στο οικονοµικό επιτελείο αποµένει περίπου ένας µήνας µόνο για να προχωρήσει στη σύνταξη του νοµοσχεδίου.

Δεν είναι όµως µόνο τα κλειστά επαγγέλµατα που προκαλούν φόβους και ανησυχίες στην κυβέρνηση. Η προσέλκυση επενδύσεων, η εξυγίανση στις ΔΕΚΟ, το ενιαίο µισθολόγιο, οι µετατάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισµών, αλλά και οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση είναι σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που πρέπει να προωθηθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαµαντοπούλου επιθυµεί να µπουν µπροστά οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ώστε να ολοκληρωθεί η στοχευµένη παρέµβαση στον χώρο της Παιδείας.
Παράγοντες του υπουργείου ωστόσο διατυπώνουν προβληµατισµό για το εάν πρέπει να ανοίξει σε αυτήν τη συγκυρία το ζήτηµα κι αυτό διότι ανησυχούν για ενδεχόµενες αντιδράσεις των φοιτητών, ικανές να προκαλέσουν µία γενικότερη ανάφλεξη.

Η ηγεσία του υπουργείου πάντως επισηµαίνει ότι το νοµοσχέδιο δεν µπορεί να καθυστερήσει και ότι καλύτερη χρονική συγκυρία θα είναι ο Φεβρουάριος πριν από την εξεταστική περίοδο.




Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος Θα παραιτηθώ το Μάρτιο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχω θέσει

Ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος κάλεσε σήμερα τους φαρμακοποιούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους διαφορετικά, όπως είπε, θα παραπέμψει το θέμα τους στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να λιγοστέψουν, ενώ οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να δουν μία εκλογίκευση του κέρδους τους», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κατά την αυριανή (Τετάρτη) συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των φαρμακείων τα Σάββατα ο κ. Λοβέρδος είπε ότι είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να ανοίγουν επειδή είναι κλειστά τα ασφαλιστικά ταμεία, «λες και τα φαρμακεία δουλεύουν για τα ταμεία».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εάν μέχρι το Μάρτιο δεν έχει πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο χώρο της Υγείας, τότε θα παραιτηθεί.





Read more...

Οι επισκέπτες της Ρέτζιο Εµίλια Στο µικροσκόπιο των ιταλικών αρχών τα ταξίδια των ελλήνων συλληφθέντων για τροµοκρατία

Ο έλληνας πρεσβευτής στη Ρώµη Μιχάλης Καµπάνης (στο κέντρο) συνοδευόµενος από άνδρες της ιταλικής  αστυνοµίας αποχωρεί από την ελληνική πρεσβεία όπου χθες εξουδετερώθηκε δέµα παγιδευµένο µε εκρηκτικά
Στον εντοπισµό των συνδέσµων µεταξύ των ελλήνων και των ιταλών αναρχικών εστιάζουν τις έρευνές τους οι διωκτικές αρχές στις δύο χώρες.

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τα ταξίδια και τις επαφές που πραγµατοποίησαν στη γειτονική χώρα άτοµα που έχουν συλληφθεί για συµµετοχή σε τροµοκρατικές οργανώσεις. Οι Ιταλοί φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα ταξίδια που έκαναν σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας ο Κωνσταντίνος Σακκάς και ο Γεράσιµος Τσάκαλος. Στο σπίτι του πρώτου βρέθηκαν εισιτήρια από πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες από την Αντιτροµοκρατική και ο δεύτερος βρέθηκε για µεγάλο διάστηµα σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Η ιταλική Αντιτροµοκρατική έχει στη διάθεσή της στοιχεία για επαφές σκληρών οµάδων ιταλών αναρχικών από την Πάντοβα, την περιοχή της Ρέτζιο Εµίλια, µε επίκεντρο την Μπολόνια αλλά και το Μιλάνο µε έλληνες αναρχικούς. Αυτές οι οµάδες έχουν µπει και πάλι στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών, οι οποίες εκτιµούν πως η «πατρίδα» της FAI, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή των παγιδευµένων δεµάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας, της Χιλής και της Ελλάδας, βρίσκεται στη Ρέτζιο Εµίλια.

Κοµβικό χρονικό σηµείο για την περαιτέρω διασύνδεση ελλήνων και ιταλών αντιεξουσιαστών οι αρχές εκτιµούν πως αποτέλεσαν τα γεγονότα της Γένοβας το 2001. Από τότε αναπτύχθηκε στενή σχέση, που περιελάµβανε συχνές ανταλλαγές επισκέψεων ελλήνων και ιταλών αναρχικών στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα βρήκε «καταφύγιο» και ο Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο, ένας από τους σηµαντικότερους εκπροσώπους του ιταλικού εξτρεµιστικού αναρχισµού. Τον Οκτώβριο του 2009 ο 74χρονος αναρχικός συνελήφθη για τη συµµετοχή του σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στα Τρίκαλα µαζί µε τον 43χρονο αναρχικό Χρήστο Στρατηγόπουλο. Ο τελευταίος θεωρούνταν πρόσωπο κλειδί από τις ελληνικές αρχές για τις σχέσεις του µε οµάδες ιταλών αντιεξουσιαστών, ενώ είχε καταδικαστεί στην Ιταλία για τη συµµετοχή του σε ένοπλη ληστεία τράπεζας το 1994.

Τις σχέσεις πάντως µε τη FAI και τη δηµιουργία του ελληνικού βραχίονά της στο όνοµα του Λάµπρου Φούντα, οι αρχές τις χρεώνουν σε έλληνες αναρχικούς της «νέας γενιάς». Οι στενές σχέσεις που αναπτύχθηκαν µεταξύ σκληρών αντιεξουσιαστών από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα και τη Europol, η οποία φοβάται πως η εν λόγω συνεργασία µπορεί να λειτουργήσει εκρηκτικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε τρεις µήνες, µάλιστα, οι επικεφαλής των Αντιτροµοκρατικών Υπηρεσιών του «µεσογειακού αναρχικού τόξου» – Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα – πραγµατοποιούν συναντήσεις για να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά µε τις κινήσεις των αναρχικών.

Η επόµενη προγραµµατισµένη συνάντηση είναι τον Ιανουάριο. Οι ιταλικές αρχές από χθες έχουν υποβάλει και αίτηµα δικαστικής συνδροµής προκειµένου να ενηµερωθούν για τις έρευνες της ελληνικής ∆ικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της αποδοχής του αιτήµατος δικαστικής συνδροµής ο εφέτης ειδικός ανακριτής Κώστας Μπαλντάς, o οποίος µαζί µε τον συνάδελφό του ∆ηµήτρη Μόκκα χειρίζονται τις υποθέσεις τροµοκρατίας, είχε συνάντηση στη Χάγη (σ.σ. είναι η έδρα της Eurojust)

µε τον ιταλό δικαστή που ασχολείται µε την έρευνα τέτοιων υποθέσεων।
tanea.gr
Read more...

Δημόσια Εκπαίδευση Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αλά.. «Καλλικράτης»

tovima.gr

«Καλλικράτης» και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένεται με την έναρξη της νέας χρονιάς. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει κλείσιμο τουλάχιστον 100 σχολείων πανελλαδικά σε περιοχές της χώρας όπου λειτουργούν συγκροτήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τον αριθμό των κατοίκων τους. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, όπου ιδρύθηκαν σχολεία ανά την χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις αλλά με μοναδικό κριτήριο την «τακτοποίηση» καθηγητών ή την δημιουργία διευθυντικών θέσεων για εκπαιδευτικούς.

Η έρευνα που έκαναν πρόσφατα οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από εντολή της υπουργού κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου αποκαλύπτει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις δυο ή και τριών σχολείων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (100 ή 200 μέτρα) με 50 μαθητές το καθένα! Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κριτήριο για την συγχώνευση ή το κλείσιμο σχολείων θα είναι να έχουν λιγότερους από δέκα μαθητές. Το κριτήριο αυτό βέβαια αφορά τα σχολεία μικρών ή μεγαλύτερων πόλεων και δεν θα ισχύσει για περιοχές της χώρας απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες (όπως π.χ. ο Αι Στράτης όπου τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά όσους μαθητές κι αν έχουν.

Πάντως, οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) καταγγέλλουν ότι η εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά υπό την «κηδεμονία του ΔΝΤ» και στην πραγματικότητα τα σχολεία που θα κλείσουν ανά τη χώρα είναι περισσότερα από 300.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για τη «νέα δέσμευση που υπέγραψε με την τρόικα», σύμφωνα με την οποία δημιουργείται: «ειδική ομάδα για την εκπαίδευση, με αποστολή τη δραστική περικοπή ακόμη και των ελαχίστων δαπανών (2,75% του ΑΕΠ), που προβλέπονται με το νέο προϋπολογισμό»... Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Στοιχεία «μαϊμού» για τους μαθητές με ειδικά προβλήματα

Ερευνα και για τις περιπτώσεις μαθητών που προσκομίζουν ψευδείς βεβαιώσεις ότι πάσχουν από δυσλεξία για να γίνουν αποδέκτες των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου, ξεκινάει το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος αναμένεται ότι θα ζητήσει σύντομα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες, για τις περιπτώσεις γονέων όπου έχουν δηλώσει ότι τα παιδιά τους πάσχουν από δυσλεξία, προσκομίζοντας σχετικές γνωματεύσεις. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί ότι τα παιδιά αυτά πάσχουν όντως από δυσλεξία καθώς στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας με ευνοϊκότερους όρους.




Read more...

∆ιευθυντής: 1 στους 2 κερδίζει Από τους 40.000 εκπαιδευτικούς που θα υποβάλουν αίτηση θα επιλεγούν οι 20.000

Πάνω από 40.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης αναµένεται να υποβληθούν στα Συµβούλια Επιλογής για τη στελέχωση περίπου 20.000 θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών µονάδων το 2011.

Με τον νέο Ν. 3848/2010 καθορίστηκαν τα κριτήρια µε τα οποία αναµένεται να γίνει το 2011 η επιλογή περίπου 20.000 διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριµένα, η επιλογή θα αφορά περίπου 11.000 θέσεις διευθυντών νηπιαγωγείων και δηµοτικώνσχολείων, περίπου 3.000 θέσεις διευθυντών γυµνασίων και λυκείων, περίπου 500 θέσεις διευθυντών της Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ). Επίσης περίπου 6.000 θέσεις υποδιευθυντών σχολείων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

Στην επιλογή η οποία προβλέπεται να γίνει άνοιξη - καλοκαίρι του 2011 αναµένεται να λάβουν µέρος περισσότεροι από 40.000 εκπαιδευτικοί των δύο βαθµίδων. Η θητεία όλων των στελεχών της εκπαίδευσης που θα επιλεγούν λήγει ταυτόχρονα στις 31/7.2015.

Ως διευθυντές σχολικών µονάδων και ΣΕΚ επιλέγονται εκπαιδευτικοί µε βαθµό Α’ και τουλάχιστον οκταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθµια ή ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί τουλάχιστον πέντε έτη, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε αντίστοιχους µε την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθµίδας. Ειδικότερα:

α) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δηµοτικών σχολείων µπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση.

β)Υποψήφιοι για τιςθέσεις διευθυντών σχολικών µονάδων ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και ΣΕΚ µπορεί να είναι:

n Για θέσεις διευθυντών γυµνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑΛ. και ΕΠΑΣ, εκπαιδευτικοί της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20.

n Για θέσεις διευθυντών ΣΕΚ, εκπαιδευτικοί της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20. n Για θέσεις διευθυντών των ΕΕΕΕΚ, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων, εκπαιδευτικοί του Π.∆.

323/1993 και εκπαιδευτικοί ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόµενα γνωστικά αντικείµενα κλάδων, εφόσον έχουν τα προσόντα τοποθέτησης και διορισµού σε θέσεις προσωπικού των ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν µε οργανική θέση στις ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ.

n Για θέσεις διευθυντών στα γυµνάσια, τα λύκεια και τις λυκειακές τάξεις που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστηµάτων Κράτησης Νέων, εκπαιδευτικοί που έχουν ασκήσει επί τουλάχιστον τρία έτη εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολική µονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστηµα Κράτησης Νέων.

γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των ακόλουθων τύπων σχολικών µονάδων µπορεί να είναι:

n Για θέσεις διευθυντών των ΣΜΕΑΕ, εκπαιδευτικοί που έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών σε ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν µε οργανική θέση σε ΣΜΕΑΕ και έχουν υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕ∆∆Υ.

n Για θέσεις διευθυντώνστα σχολεία διαπολιτισµικής εκπαίδευσης,εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένηςγλώσσας, κατά προτίµηση της χώραςπροέλευσης της πλειονότητας των µαθητών,σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

n Για θέσεις διευθυντών στα µουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία, εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.

n Για θέσεις διευθυντών των πειραµατικών σχολείων των πανεπιστηµίων, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που έχουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων διευθυντή στα λοιπά σχολεία αντίστοιχης βαθµίδας και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα ανωτέρω σχολεία।
.tanea.gr
Read more...

Ηλεκτρονική απάτη στη βενζίνη Πολλαπλασιάζονται τα πρατήρια που κλέβουν µε πειραγµένες αντλίες

Κλέβουν στη βενζίνη ολοένα και περισσότερα πρατήρια πειράζοντας µε ηλεκτρονικάσυστήµατα τελευταίας τεχνολογίας τις αντλίες των καυσίµων, µε αποτέλεσµα οι οδηγοί να παραλαµβάνουνλιγότερη ποσότητα από εκείνη για την οποία πλήρωσαν.

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαµβάνει το φαινόµενο καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και συγκεκριµένα η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ), ενώ την αύξηση των κρουσµάτων παραδέχεται και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας.

Οι πληροφορίες των βενζινοπωλών αναφέρονται σε κυκλώµατα που τοποθετούν σύγχρονα ψηφιακά συστήµατα στις αντλίες των πρατηρίων µε σκοπό τις ελλειµµατικές παραδόσεις, σε ποσοστό συνήθως5% επί της παραγγελθείσας ποσότητας, διαπίστωση που προκύπτει και από καταγγελίες όσων έχουν πέσει θύµατα.

Οι έλεγχοι
Στο θέµα παρενέβη και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, γνωστοποιώντας ότι οι υπηρεσίες του προέβησαν ήδη σε 50 ελέγχους, εντοπίζοντας παράνοµους µηχανισµούς σε αντλίες που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές.

Αλλά ακόµη και όταν συλλαµβάνονται οι επιτήδειοι, αντί να τους αφαιρείται η άδεια του πρατηρίου, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, λόγω της ανεπαρκούς νοµοθεσίας απλώς σφραγίζονται οι παράνοµες αντλίες.

Αµέσως µετά την αφαίρεση των παράνοµων µηχανισµών «αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προωθεί προς ψήφιση τροπολογία για την επιβολή στο εξής αυστηρών ποινών, από την αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανοµούν ώς και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, πέραν των χρηµατικών προστίµων.

Εξαρση
Αιτία της έξαρσηςπου έχει προσλάβει η κλοπή στην αντλία δεν είναι άλλη από τηνεκτίναξη της τιµήςτης βενζίνης στα 1,588 ευρώ (η ακριβότερη στην Ευρώπη), κυρίως λόγω των απανωτών αυξήσεων στους φόρους.

Από τον Φεβρουάριο µέχρι σήµερα οι φόροι στα καύσιµα έχουν αυξηθεί 62,5%. Και η µέση τιµή της αµόλυβδης από 1,1 ευρώ έχει φτάσει στα 1,58 ευρώ το λίτρο (αύξηση 44%, όσο δηλαδή έχει αυξηθεί και το κέρδος για τον επιτήδειο). Αν, για παράδειγµα, ένα πρατήριο πουλάει ετησίως 6 εκατ. λίτρα βενζίνης, το 5% της κλοπής ισοδυναµεί µε 300.000 λίτρα. Με µέση τιµή βενζίνης το 1,58 ευρώ, ο συγκεκριµένος επιχειρηµατίας βάζει στην τσέπη γύρω στα 477.000

ευρώ µαύρα! ∆ηλαδή 40.000 ευρώ αφορολόγητα κάθε µήνα!

Οι µηχανισµοί αυτοί λέγεται ότι κοστίζουν γύρω στα 5।000 ευρώ και µπορεί κάποια από τα εξαρτήµατά τους να εισάγονται, αλλά πιθανώς να συναρµολογούνται στη Ελλάδα, όπως λέει άνθρωπος του χώρου. Στην αγορά µάλιστα εκτιµούν ότι τα κυκλώµατα σχετίζονται µε τον χώρο των κατασκευαστών αντλιών, καθώς µόνο εκείνοι γνωρίζουν το λογισµικό µιας αντλίας και άρα είναι σε θέση να παρέµβουν σε αυτόν.
tanea.gr
Read more...