Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Οι επισκέπτες της Ρέτζιο Εµίλια Στο µικροσκόπιο των ιταλικών αρχών τα ταξίδια των ελλήνων συλληφθέντων για τροµοκρατία

Ο έλληνας πρεσβευτής στη Ρώµη Μιχάλης Καµπάνης (στο κέντρο) συνοδευόµενος από άνδρες της ιταλικής  αστυνοµίας αποχωρεί από την ελληνική πρεσβεία όπου χθες εξουδετερώθηκε δέµα παγιδευµένο µε εκρηκτικά
Στον εντοπισµό των συνδέσµων µεταξύ των ελλήνων και των ιταλών αναρχικών εστιάζουν τις έρευνές τους οι διωκτικές αρχές στις δύο χώρες.

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τα ταξίδια και τις επαφές που πραγµατοποίησαν στη γειτονική χώρα άτοµα που έχουν συλληφθεί για συµµετοχή σε τροµοκρατικές οργανώσεις. Οι Ιταλοί φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα ταξίδια που έκαναν σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας ο Κωνσταντίνος Σακκάς και ο Γεράσιµος Τσάκαλος. Στο σπίτι του πρώτου βρέθηκαν εισιτήρια από πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες από την Αντιτροµοκρατική και ο δεύτερος βρέθηκε για µεγάλο διάστηµα σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Η ιταλική Αντιτροµοκρατική έχει στη διάθεσή της στοιχεία για επαφές σκληρών οµάδων ιταλών αναρχικών από την Πάντοβα, την περιοχή της Ρέτζιο Εµίλια, µε επίκεντρο την Μπολόνια αλλά και το Μιλάνο µε έλληνες αναρχικούς. Αυτές οι οµάδες έχουν µπει και πάλι στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών, οι οποίες εκτιµούν πως η «πατρίδα» της FAI, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή των παγιδευµένων δεµάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας, της Χιλής και της Ελλάδας, βρίσκεται στη Ρέτζιο Εµίλια.

Κοµβικό χρονικό σηµείο για την περαιτέρω διασύνδεση ελλήνων και ιταλών αντιεξουσιαστών οι αρχές εκτιµούν πως αποτέλεσαν τα γεγονότα της Γένοβας το 2001. Από τότε αναπτύχθηκε στενή σχέση, που περιελάµβανε συχνές ανταλλαγές επισκέψεων ελλήνων και ιταλών αναρχικών στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα βρήκε «καταφύγιο» και ο Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο, ένας από τους σηµαντικότερους εκπροσώπους του ιταλικού εξτρεµιστικού αναρχισµού. Τον Οκτώβριο του 2009 ο 74χρονος αναρχικός συνελήφθη για τη συµµετοχή του σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στα Τρίκαλα µαζί µε τον 43χρονο αναρχικό Χρήστο Στρατηγόπουλο. Ο τελευταίος θεωρούνταν πρόσωπο κλειδί από τις ελληνικές αρχές για τις σχέσεις του µε οµάδες ιταλών αντιεξουσιαστών, ενώ είχε καταδικαστεί στην Ιταλία για τη συµµετοχή του σε ένοπλη ληστεία τράπεζας το 1994.

Τις σχέσεις πάντως µε τη FAI και τη δηµιουργία του ελληνικού βραχίονά της στο όνοµα του Λάµπρου Φούντα, οι αρχές τις χρεώνουν σε έλληνες αναρχικούς της «νέας γενιάς». Οι στενές σχέσεις που αναπτύχθηκαν µεταξύ σκληρών αντιεξουσιαστών από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα και τη Europol, η οποία φοβάται πως η εν λόγω συνεργασία µπορεί να λειτουργήσει εκρηκτικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε τρεις µήνες, µάλιστα, οι επικεφαλής των Αντιτροµοκρατικών Υπηρεσιών του «µεσογειακού αναρχικού τόξου» – Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα – πραγµατοποιούν συναντήσεις για να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά µε τις κινήσεις των αναρχικών.

Η επόµενη προγραµµατισµένη συνάντηση είναι τον Ιανουάριο. Οι ιταλικές αρχές από χθες έχουν υποβάλει και αίτηµα δικαστικής συνδροµής προκειµένου να ενηµερωθούν για τις έρευνες της ελληνικής ∆ικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της αποδοχής του αιτήµατος δικαστικής συνδροµής ο εφέτης ειδικός ανακριτής Κώστας Μπαλντάς, o οποίος µαζί µε τον συνάδελφό του ∆ηµήτρη Μόκκα χειρίζονται τις υποθέσεις τροµοκρατίας, είχε συνάντηση στη Χάγη (σ.σ. είναι η έδρα της Eurojust)

µε τον ιταλό δικαστή που ασχολείται µε την έρευνα τέτοιων υποθέσεων।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: