Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ


Να συνεχίσουν την απεργία τους φέρονται αποφασισμένοι οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης, οι οποίοι δείχνουν να επιμένουν στη σκληρή στάση που ακολουθούν, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις εμπορευματικές μεταφορές...
Ο πρόεδρος του Σωματείου Βυτιοφορέων, Άγγελος Φάλαρης, δήλωσε ότι αργότερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων όλων των Σωματείων του κλάδου, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη της απεργίας. Από τις τηλεφωνικές επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας, όπως ανέφερε ο κ. Φάλαρης. Ο πρόεδρος των βυτιοφορέων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε, «απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών».

Οριστική απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα. Στο μεταξύ, τα περισσότερα από τα 1.300 πρατήρια της Αττικής έχουν ήδη ξεμείνει από αμόλυβδη. Τα κρούσματα κερδοσκοπίας, μάλιστα, δεν έλειψαν, ενώ στο σύνολο της αγοράς η τιμής της απλής κινήθηκε πάνω από το 1,50 ευρώ και της σούπερ ακόμη πιο πάνω από τα 1,70 ευρώ.

Έρχονται κινητοποιήσεις και από τους βενζινοπώλες
Εξάλλου, στο χορό των κινητοποιήσεων απειλούν να μπουν και οι βενζινοπώλες, οι οποίοι αντιδρούν σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που προβλέπει κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προανήγγειλε επ' αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα αύριο. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία προσανατολίζεται επίσης σε απεργιακή κινητοποίηση.

Read more...

ΝΕΟ... ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρεπορταζ: Κώστας Τσαχάκης
(απο ΕΘΝΟΣ)
Eνα νέο... μνημόνιο θα «συνυπογράψει» η κυβέρνηση με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 6 Αυγούστου, μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της τρόικας οι οποίοι ξεκίνησαν χθες και ετοιμαστεί η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας...
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο της έκθεσης θα συνταχθεί από την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών και θα προβλέπει επίσπευση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ με «πιλότο» τις αλλαγές στον ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, η απελευθέρωση των αγορών και η ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου.

Χθες μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, πηγές του υπουργείου τόνιζαν πως στην έκθεση θα γίνεται μια αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης, και θα καταγράφονται τα επόμενα βήματα. Προσέθεταν πως ενδέχεται να υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» από το αρχικό κείμενο του μνημονίου, οι οποίες όμως θα ακολουθούν το «πνεύμα» του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας πήραν μία πρώτη γεύση για την πορεία της οικονομίας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το «άλμα» του πληθωρισμού και την ανησυχία τους για την αδυναμία περιστολής των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Τώρα όσον αφορά τις «διαφοροποιήσεις» επί του μνημονίου που θα περιέχονται στο νέο κείμενο, αυτές σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιαστούν στους ακόλουθους τομείς: Αναδιαρθρώσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ του τομέα μεταφορών εντός του 2010 με «πιλότο» τον ΟΣΕ ενόψει και της αναμενόμενης μείωσης των επιχορηγήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς το 2011. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαφανές πλαίσιο των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Η αρχή γίνεται με τις οδικές μεταφορές και αναμένεται να ακολουθήσουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακεία και άλλα επαγγέλματα των οποίων αμοιβές ή περιθώρια κέρδους καθορίζονται με διοικητικές αποφάσεις. Ορκωτοί ελεγκτές Εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων. Κλιμάκια ορκωτών ελεγκτών θα μπουν τελικά σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο σε τρία όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα 840 εκατ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,8 δισ. ευρώ.

Επίσπευση δημιουργίας του ενιαίου μισθολογίου.
Ο διάλογος θα αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου αλλά, όπως σημειώνουν στο υπουργείο, το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τα μέσα του 2011. Βέβαιο θεωρείται πως θα υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό. Στο μνημόνιο έχει οριοθετηθεί στο 1,9% για το 2010 και ήδη έχει εκτιναχθεί πάνω από το 5%. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως πρέπει να επιταχυνθεί το άνοιγμα των αγορών, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μη μετακυλίονται εξολοκλήρου στους καταναλωτές οι αυξήσεις των φόρων. Αξίζει να σημειωθεί πως αλλαγές στο μνημόνιο είναι πιθανόν να έχουμε κάθε τρίμηνο, δηλαδή σε κάθε ενδιάμεση έκθεση προόδου η οποία θα συντάσσεται για την ελληνική οικονομία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι πως η δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης είναι εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου. Από σήμερα και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες της τρόικας οι οποίοι ξεπερνούν τους 30 θα χωριστούν σε κλιμάκια και ανάλογα με το αντικείμενό τους θα έχουν επαφές στα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Aμυνας και Εσωτερικών. Επίσης θα συζητήσουν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο μετά τα «stress tests» και την πιθανή ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από τα κόμματα μέχρι τώρα έχει κλειστεί ραντεβού με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν απαντήσει στην πρόσκληση για συνάντηση. Απάντηση δεν είχαν δώσει μέχρι χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο θα συναντηθεί και με τον ΣΕΒ. Τώρα όσον αφορά στις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων στην τρόικα, «δεν ξετρελάθηκαν», όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας πάντως πως έδειξαν κατανόηση καθώς πρόκειται για απόφαση των κοινωνικών εταίρων. Και με το χειρότερο σενάριο επιτυγχάνεται ο στόχος Σίγουρη η μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στα στελέχη της τρόικας τα ευρήματα από το «ακραίο τεστ κοπώσεως» που υπέβαλε το υπ. Οικονομικών τον προϋπολογισμό Σε «ακραίο τεστ κοπώσεως» υπέβαλε τον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών και τα ευρήματα τα οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δείχνουν πως ακόμη και στο χειρότερο σενάριο επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ, όπως παρουσίασε χθες ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην τρόικα. Στο υπουργείο τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, με το σκεπτικό πως υπάρχει ήδη ένα «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους. Από την άλλη, στα έσοδα καταγράφεται υστέρηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, για την οποία όμως πιστεύεται ότι εντός του δευτέρου εξαμήνου μπορεί να περιοριστεί ή και να εκλείψει. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ολοκλήρωσε μια «ανάλυση κινδύνου» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Προσμετρήθηκαν όλα τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και η δημοσιονομική τους επίπτωση. Στη συνέχεια, ελήφθησαν υπόψη όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι που θα οδηγούσαν σε χαμηλότερα έσοδα ή αυξημένες δαπάνες. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προέκυπτε μείωση του ελλείμματος στο 8,1% στο τέλος του έτους που είναι και ο στόχος του μνημονίου.

Τόνωση εσόδων
Μάλιστα, σημείωναν πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο όχι μόνο δεν θα επαληθευτούν οι ακραίες υποθέσεις της «ανάλυσης κινδύνου» για τα έσοδα, αλλά θα έχουμε και τόνωση των φορολογικών εσόδων. Και αυτό καθώς φέτος από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο ο ΦΠΑ βρίσκεται τέσσερις μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και βενζίνη 30% υψηλότερα και μένουν να εισπραχθούν το ΕΤΑΚ 2009, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το 2010 και η έκτακτη εισφορά ακινήτων. Για τα αποτελέσματα του «τεστ κοπώσεως» του προϋπολογισμού ενημέρωσε χθες την τρόικα ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Ζανιάς. Κατά πληροφορίες τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί και δεν αποκλείεται να πέσουμε κάτω και από το 8%.

Ηπιότερη ύφεση
Παράλληλα, πιστεύεται πως η ύφεση θα είναι ηπιότερη από το -4% που αναφέρεται στο μνημόνιο, αλλά επί του παρόντος δεν θα υπάρξουν αναθεωρήσεις των στόχων ούτε για έλλειμμα ούτε για ανάπτυξη. Μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 2,5% στο πρώτο τρίμηνο τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν πως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η συρρίκνωση του ΑΕΠ ξεπερνά το 3%. Διεύθυνση δημοσιονομικής διαχείρισης Νέα υπηρεσία ελέγχου και διαφάνειας των δημοσιονομικών στοιχείων Νέα υπηρεσία για τον αποτελεσματικό έλεγχο και διαφάνεια των δημοσιονομικών στοιχείων συστήνει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Στη νεοσύστατη Διεύθυνση, η οποία θα έχει άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας, ανατίθεται η συγκέντρωση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος η αξιολόγηση, η επεξεργασία και η κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων τόσο της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΝΠΔΔ) όσο και της γενικής κυβέρνησης και των φορέων αυτής (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία). Επίσης, θα αναλάβει τον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης συγκροτείται από τρία τμήματα: 1. Της Γενικής Κυβέρνησης με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση, τον έλεγχο, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των στοιχείων προϋπολογισμού και χρηματοδότησης των αναγκών της γενικής κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο τμήμα θα καθορίζει τα ανώτατα όρια των δαπανών για κάθε υπουργείο και θα έχει προετοιμάζει τη διαδικασία κατάρτισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού των φορέων της γενικής κυβέρνησης και θα καταρτίζει μηνιαίες, τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες εκθέσεις και αναφορές. 2. Των Δημοσιονομικών Εφαρμογών που θα παρέχει τεχνοκρατική βοήθεια στην πολιτική ηγεσία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, θα παρακολουθεί τις υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης. 3. Της Στατιστικής επεξεργασίας που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα και θα παρακολουθεί τους κινδύνους που απορρέουν από αυτά. Επίσης θα διαχειρίζεται στατιστικά δεδομένα και αναφορές για τις ανάγκες της Eurostat, της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τα... ραντεβού της τρόικας και τα θέματα που εξετάζονται * Υπουργείο Οικονομικών: Δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές αλλαγές * Υπουργείο Οικονομίας: Πληθωρισμός, απορροφητικότητα ΕΣΠΑ * Υπουργείο Εργασίας: Διαιτησία, χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων * Υπουργείο Υποδομών: ΟΣΕ, αναδιάρθρωση όλων των συγκοινωνιακών φορέων * Υπουργείο Εσωτερικών: »Καλλικράτης» ενιαίο μισθολόγιο * Υπουργείο Ενέργειας: Απελευθέρωση αγοράς * Υπουργείο Αμυνας: Εξοπλιστικά προγράμματα * Υπουργείο Υγείας: Χρέη νοσοκομείων * Τράπεζα της Ελλάδος: Αποτελέσματα «stress tests», Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Read more...

Η ΚΡΙΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Φυντανίδου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Κρίση στις ερωτικές σχέσεις επιφέρουν... η οικονομική κρίση και ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό. Πιο ευάλωτες φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες, με τη μία στις δύο να δηλώνει ότι έχασε κάθε διάθεση για έρωτα τον τελευταίο μήνα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γυναίκες βιώνουν διπλά τα μέτρα της κυβέρνησης καθώς πλήττεται η οικονομική τους δυνατότητα αλλά και το όνειρό τους για μια...
αξιοπρεπή διαβίωση μετά τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), οι γυναίκες ανέστειλαν περισσότερο τις ερωτικές σχέσεις τους μέσα στον γάμο συγκριτικά με τους άνδρες, λόγω μείωσης της ερωτικής τους επιθυμίας την περίοδο της συζήτησης για το Ασφαλιστικό. Επτά στις δέκα γυναίκες δήλωσαν ότι η ερωτική τους διάθεση επηρεάστηκε αρνητικά αυτή την περίοδο. «Στην αρχαία τραγωδία η Λυσιστράτη τιμωρούσε τους άνδρες για τον πόλεμο απέχοντας από το σεξ. Σήμερα οι σύγχρονες Λυσιστράτες τιμωρούν τον εαυτό τους αλλά και τους συντρόφους τους» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΜΑΣ κ. Κ. Κωνσταντινίδης. Το 68% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απαντά ότι μείωσε τη συχνότητα των ερωτικών του επαφών τον τελευταίο μήνα. Αντίστοιχα οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες παραδέχονται ότι η ψυχολογία τους επηρεάστηκε πολύ από την οικονομική τους κατάσταση έναντι του 26% των ανδρών. Οργή, ανασφάλεια, απογοήτευση και φόβος για το μέλλον είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν, αφού περισσότερες από επτά στις δέκα γυναίκες (77%) πιστεύουν ότι η οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη το 2011. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι επίσης υψηλό (64%). «Η γυναίκα σύζυγος,μητέρα,ερωμένη νιώθει πιο ξεκρέμαστη από ποτέ,με το 24% να δηλώνει ότι το κυριότερο συναίσθημα που βιώνει είναι ανασφάλεια, το 27% απογοήτευση και το 29% οργή» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης. Μόλις το 3% των γυναικών δηλώνει ότι ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Σημειωτέον ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 12-25 Μαΐου του 2010, σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών 25-64 ετών.
Read more...

TO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΛΙΜΠΙΝΤΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Δεβετζόγλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό αλλά και η οικονομική κρίση δεν έχουν επηρεάσει μόνο την ψυχολογία των Ελλήνων αλλά και τη σεξουαλική τους ζωή. Oπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), η ανακοίνωση των μέτρων για το νέο Ασφαλιστικό ήταν γερό πλήγμα για τη γυναικεία λίμπιντο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, οι...
γυναίκες ήταν αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 25 Μαΐου, την περίοδο δηλαδή συζήτησης για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και σε αυτή συμμετείχαν 600 γυναίκες και άνδρες από τον Νομό Αττικής. Ετσι, παρά την ανοιξιάτικη περίοδο, η οποία κατά κανόνα βελτιώνει κατά πολύ την ερωτική διάθεση, 72% των γυναικών δηλώνουν πως η ερωτική τους διάθεση επηρεάστηκε αρνητικά και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες είχαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λιγότερες ερωτικές συνευρέσεις με τον σύντροφό τους, σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Παθητική στάση Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΜΑΣ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, η αρνητική ψυχολογική επίδραση των κοινωνικών αλλαγών είναι η αιτία που ωθεί τη γυναίκα σε παθητική στάση: «Επιλέγει πια να απέχει ή να αραιώνει τις σεξουαλικές της επαφές με τον σύντροφό της, είτε είναι παντρεμένη είτε έχει κάποια σχέση». Ακόμη όμως και στο θέμα της ψυχολογίας, οι γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, βγαίνουν για μία ακόμη φορά οι μεγάλες «χαμένες». Είναι ενδεικτικό πως τέσσερις στις 10 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν πως βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Βασική αιτία; Τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών δεν ξεπερνά το 26%. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, καταγράφηκε πως η γυναίκα σε οποιονδήποτε ρόλο της, είτε ως σύζυγος είτε ως μητέρα είτε ως ερωμένη, νιώθει πιο «ξεκρέμαστη» από ποτέ, με το 24% των γυναικών να δηλώνει πως το κυριότερο συναίσθημα που βιώνει είναι η ανασφάλεια και το 27% η απογοήτευση. «Οι γυναίκες της σύγχρονης Ελλάδας φαίνεται ότι τιμωρούν τους άνδρες τους με αποχή, όπως έκανε η Λυσιστράτη στην κωμωδία του Αριστοφάνη, χωρίς βέβαια τη θέλησή τους αφού άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη στάση τους», επισημαίνει ο Πέτρος Δρέττας, επιστημονικός διευθυντής της ΕΜΑΣ. Βλέπουν επιδείνωση Οπως τονίζουν οι μελετητές, οι γυναίκες σήμερα βιώνουν διπλά τα δυσάρεστα μέτρα που πλήττουν την οικονομική τους δυνατότητα, αλλά και την επιθυμία τους για αξιοπρεπή συνταξιοδότηση. «Δεν ισχύει πια για τις γυναίκες το τρίπτυχο “παιδιά, κουζίνα, εκκλησία”. Στη θέση της παλιάς αυτής Ελληνίδας, η σημερινή γυναίκα είναι φύλακας της εστίας, εκείνη φροντίζει για το μέλλον, αλλά και αγωνιά για τον νόμο που εγγυάται το μέλλον, αφού 77% των γυναικών πιστεύουν πως θα επιδεινωθεί και άλλο η οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση το 2011», σχολιάζει η Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική υπεύθυνη της ΕΜΑΣ.
Read more...

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς
(από την Ελευθεροτυπία)
Εμφραγμα στην αγορά, μπλόκο στον τουρισμό και σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών απειλεί να προκαλέσει στην καρδιά των θερινών διακοπών το τριπλό απεργιακό μπαράζ από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και τους βενζινοπώλες. Ηδη καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των...
καταναλωτών με καύσιμα, καθώς η τροφοδοσία των πρατηρίων έχει διακοπεί λόγω του μερικού αποκλεισμού των διυλιστηρίων από τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, ενώ η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω εφόσον οι βενζινοπώλες αποφασίσουν τελικά να προχωρήσουν και αυτοί σε 48ωρη πανελλαδική απεργία από την Τετάρτη, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών στο οποίο προβλέπεται κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων η οποία επί της ουσίας δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης νέων πρατηρίων. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος προκειμένου να αποφασίσει για την απεργία, με τους εκπροσώπους του κλάδου να μιλούν για «αιφνιδιαστικά μέτρα κατ' εντολή της τρόικας, η οποία επιβάλλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από την κρίση». Από την πλευρά της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου των βενζινοπωλών σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «με τις μεθοδεύσεις αυτές καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς». Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν πάντως ότι τα βενζινάδικα θα έχουν αδειάσει από καύσιμα πριν από τα μέσα της εβδομάδας, ουσιαστικά όταν θα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών. Προς το παρόν πάντως τα εκατοντάδες κλειστά βενζινάδικα και οι ουρές των Ι.Χ. που σχηματίζονται σε όσα πρατήρια διαθέτουν ακόμη καύσιμα με το «δελτίο» -και σε πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με καταγγελίες με «καπέλο»- φαίνεται να αποτελούν το μικρότερο κακό, καθώς είναι θέμα χρόνου να ξεμείνουν από καύσιμα και τα επαγγελματικά οχήματα. Εκπρόσωποι των εμπόρων ανησυχούν ότι η έλλειψη καυσίμων θα χτυπήσει και την τροφοδοσία των καταστημάτων και μάλιστα εν μέσω των εκπτώσεων, ενώ προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης προϊόντων κατά τις επόμενες ημέρες εφόσον η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης συνεχιστεί. Και στον τουρισμό Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο που συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών ζητώντας να διακοπούν άμεσα οι κινητοποιήσεις, «έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούνται σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση όχι μόνο αγαθών και εμπορευμάτων, αλλά κυρίως τουριστών και εκδρομέων λόγω της έλλειψης καυσίμων. Οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, που ήρθαν να προστεθούν στη "λευκή απεργία" των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, βάζουν σε κλοιό και τον τουριστικό τομέα που περνά ούτως ή άλλως δύσκολες μέρες λόγω των μειωμένων αφίξεων». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και α' αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σχολίασε χθες ότι «η στιγμή είναι ακατάλληλη για την πραγματοποίηση αυτής της απεργίας, που ουσιαστικά στρέφεται κατά της Ελλάδας με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα διεθνή ΜΜΕ με αρνητικές ειδήσεις». Οι ανταγωνιστές μάς περιμένουν στη γωνία, πρόσθεσε και τόνισε ότι τη στιγμή που η Τουρκία σημειώνει αύξηση 20%, εμείς θα έχουμε πτώση εσόδων 10% για φέτος. Κατά τον κύριο Ανδρεάδη, η παρούσα απεργία έπρεπε να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και επισήμανε ότι ο ΣΕΤΕ προτίθεται να μεσολαβήσει σε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες, πάντως, παρ' ότι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών, υποσχέθηκαν ότι θα τείνουν χείρα βοηθείας με αντάλλαγμα την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων. Το ΕΒΕΑ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να περιληφθούν ορισμένα από τα αιτήματά τους στο νομοσχέδιο και ειδικότερα αυτό που αφορά τη μη απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων. Προτείνει συγκεκριμένα να δοθεί περίοδος χάριτος με τη μέθοδο του φορολογικού συμψηφισμού με στόχο την απόσβεση του κόστους άδειας που έχει καταβληθεί στο κράτος. Από την πλευρά τους οι έμποροι (ΕΣΕΕ) πρότειναν να δοθεί σε κάθε κάτοχο παλαιάς άδειας μια άδεια δωρεάν ώστε να διπλασιαστεί η προσφορά και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς. Για τους πρατηριούχους βενζινοπώλες πρότειναν να τους δοθεί το δικαίωμα να διαθέτουν ιδιόκτητα βυτιοφόρα για να εξυπηρετούν την επιχείρησή τους.
Read more...

ME ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΚΟ...


Από την Καθημερινή
Την αναδιάρθρωση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ (κυρίως του τομέα των μεταφορών) εντός του τρέχοντος έτους αποφάσισε η κυβέρνηση στα πρότυπα των αλλαγών που γίνονται στον ΟΣΕ. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τους επιτελείς της τρόικας, τόνισε ότι εν όψει των μειώσεων των επιχορηγήσεων και του κόστους λειτουργίας των συγκοινωνιακών...
φορέων το 2011 θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ που παρουσιάζουν ελλείμματα. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα αναφέρονται αναλυτικά σε ένα «νέο» Μνημόνιο που δεν θα αφίσταται του πρώτου, αλλά θα είναι προσαρμοσμένο στις εξελίξεις. Οπως αναφέρουν κοινοτικοί παράγοντες, το Μνημόνιο είναι ένα «δυναμικό» κείμενο, που θα ανανεώνεται κάθε τρίμηνο. Με αυτόν τον τρόπο, η τρόικα θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις κυρίως σε ό, τι αφορά το περιεχόμενο ή και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ιδίως αυτών που θα κρίνει ότι δεν υλοποιούνται ικανοποιητικά από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ (βλ. σελ. 24) Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ορισμένες αλλαγές που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν το 2011, όπως τα κλειστά επαγγέλματα (η αρχή γίνεται με τον κλάδο των οδικών μεταφορών) και το ενιαίο μισθολόγιο για το οποίο ο διάλογος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, να γίνουν νωρίτερα. Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς μέρες θα γίνει η πρόσληψη και άλλων ορκωτών ελεγκτών οι οποίοι θα «μπουν» σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σημειώνονται ότι οι εμπειρογνώμονες γνώριζαν από πριν τις γκρίζες ζώνες της οικονομίας (πέραν της κακής πορείας των δημοσίων εσόδων) που αφορούν τα οικονομικά των νοσοκομείων και γενικότερα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τριμερής επιτροπή θα συντάξει έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία την οποία θα συνυπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα υποβληθεί και το αίτημα για εκταμίευση της δεύτερης δόσης, η οποία θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου. Οπως τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, «το νέο Μνημόνιο» θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της συμφωνίας με την τρόικα και επιπλέον τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Από σήμερα και μέχρι το τέλος της βδομάδας οι 30 εμπειρογνώμονες της τρόικας θα χωριστούν σε κλιμάκια και ανάλογα με το αντικείμενό τους θα έχουν επαφές στα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Αμυνας και Εσωτερικών. Επίσης, θα συναντηθούν με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο μετά τα stress tests. Επίσης συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η τρόικα θα συναντήσει και παραγωγικούς φορείς. Εχει ήδη κλειστεί το ραντεβού με τον ΣΕΒ, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι απαντήσεις από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Read more...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ...


Μεγάλη ανακατωσούρα έχει ξεσπάσει στον ΟΠΑΠ με τη διανομή των χορηγικών προγραμμάτων σε εφημερίδες. Μαθαίνουμε πως υπάρχουν εφημερίδες των 300 φύλων που πήραν 100.000 ευρώ χορηγία (!!!), και νεότευκτα site με 50-80.000 ευρώ. Οι διαφημιστικές που συνεργάζονται με τον ΟΠΑΠ έχουν "τρελαθεί" με σύμβουλο του Γ. Σπανουδάκη (διευθύνων σύμβουλος) που "λύνει κα δένει" και...
πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Από τις γκάφες, μάλιστα, προκλήθηκε μέγας εκνευρισμός σε κορυφαία στέλέχη της κυβέρνησης περί τον Αθλητισμό που ο μεν Σπανουδάκης δεν τους βγαίνει ούτε στο τηλέφωνο (μπράβο του εάν το κάνει ενσυνείδητα), ο δε σύμβουλος που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τα θέματα τα μπερδεύει ακόμα περισσότερο. Μαθαίνουμε επίσης πως το τελικό σήμα του Μαξίμου δόθηκε στους Σταματόπουλο- Σπανουδάκη στον ΟΠΑΠ: Προχωρήστε στην επέκταση της σύμβασης με Ιντραλότ. Προφανώς θεωρείται πιο συμφέρουσα. Το αντιλήφθηκαν και οι ανταγωνιστές. Το κακό, όμως, είναι πως κάποιος θα την πληρώσει, αφού κατάφερε να δυσαρεστήσει και τους κερδισμένους και τους χαμένους. Και ο Γερουλάνος, ως έχων την αρμοδιότητα, το έχει καταλάβει αυτό.
Read more...

ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...


Ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια και κυρίως το θέμα των αγωγών θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλγαρία, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και μια σειρά διμερών συμφωνιών. Σε ό,τι αφορά το...
πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, στις 11:00 π.μ. ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ θα υπάρξουν και παράλληλες συναντήσεις των υπουργών, μελών των αντιπροσωπειών. Στις 11.30 θα ξεκινήσει η Ιδρυτική Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενώ στη 1:00 μ.μ. θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη από τους δύο πρωθυπουργούς. Θα υπογραφούν επίσης μια σειρά διμερών συμφωνιών παρουσία των κ.κ. Παπανδρέου και Μπορίσοφ. Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργού θα παραχωρήσυον κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στη 1:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Read more...

Eπιδιώκει να πείσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη εγκατάλειψης του κομματικού προγράμματος...


Aπό το "epirusgate"

O μετασχηματισμός των κομμάτων και το ΠΑΣΟΚ

Του Νίκου Κοτζιά

Τα κόμματα εκφράζανε κοινωνικές ομάδες και τα συμφέροντά τους. Αιτήματα και ιδεολογία καταγράφονταν ως ένα «κομματικό πρόγραμμα» μακράς πνοής.
Αργότερα, τα μεγαλύτερα κόμματα που είχαν κυβερνητικές προοπτικές και εμπειρίες προσχώρησαν στον πραγματισμό και συνέτασσαν όλο και πιο συχνά «κυβερνητικά προγράμματα» εγκαταλείποντας στην ουσία τα στρατηγικά προγράμματα.
Τα τελευταία χρόνια, η σχέση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα και το κράτος έχει αναστραφεί. Όλο και περισσότερο αυτά τα κόμματα, ιδιαίτερα όταν κυβερνούν, δεν ασχολούνται ως προς το πώς θα μπολιάσουν το κράτος με τα αιτήματα των εκπροσωπούμενων από αυτά, αλλά πώς θα εκλαϊκεύσουν τις κρατικές ενέργειες. Πώς θα πείσουν το εκλογικό σώμα για την αναγκαιότητά τους.
Όπως, σήμερα, επιδιώκει να πείσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη εγκατάλειψης του κομματικού προγράμματος, ακόμα και του άμεσου προεκλογικού, προκειμένου να υλοποιηθεί το Μνημόνιο με την Τρόικα.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, τείνει να μεταλλαχθεί από...

κόμμα φορέας των αναγκών της κοινωνίας και άρθρωσής τους προς το κράτος, σε έναν μηχανισμό που «επεξηγεί» τις επιλογές του κράτους και της Τρόικας προς την κοινωνία. Αυτό διαταράσσει τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με λαϊκά κοινωνικά στρώματα καθώς και με την κοινωνία ως σύνολο.
Το ΠΑΣΟΚ από ιδρύσεώς του, άντλησε κοινωνικά τη δύναμή του από τρεις πηγές. Η μία ήταν η αγροτιά. Η άλλη τα νέα μεσαία στρώματα της πόλης, ιδιαίτερα οι μισθωτοί των δημόσιων επιχειρήσεων, όπως είναι οι ΔΕΚΟ. Η τρίτη, τμήματα της φτωχολογιάς και των κολασμένων της κοινωνίας. Τέλος, με πολιτικά μέτρα, οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενσωμάτωσαν στην ελληνική κοινωνική και πολιτική σκηνή μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που βρισκόταν «στην απέξω» μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ιστορικής σημασίας συμβολή του ΠΑΣΟΚ, στη δεκαετία του ογδόντα, ήταν ο εμπλουτισμός και η διεύρυνση των κοινωνικών λειτουργιών του ελληνικού κράτους (όπως ΚΑΠΗ, ΕΣΥ) και σειρά δημοκρατικών πολιτικών μέτρων με το οποίο ενσωμάτωσε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο σύστημα, με όρους ισοτιμίας. Με αυτό τον τρόπο ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή. Είναι ανόητοι όσοι εκ των νεοφιλελευθερίζοντων καταγγέλλουν την τότε πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως ακριβή για την ελληνική οικονομία, διότι αφαιρούν την παραγωγική λειτουργία που έχει για μια οικονομία η ανασυγκρότησή της με τρόπο συνεκτικό και σε ένα βαθμό συναινετικό.Δυστυχώς η λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα κινείται αντικειμενικά σε μια αντίστροφη κατεύθυνση. Δεν λειτουργεί συνεκτικά για την κοινωνία, ούτε και με διαδικασίες συναίνεσης. Πήγε με τη χειρότερη δυνατή ομάδα και διαπραγματεύτηκε το μέλλον της χώρας με τα χέρια κατεβασμένα. Η διαπραγμάτευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν από το μνημόνιο χωρίς αντιστάσεις τα μεγάλα συμφέροντα, οι μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές δομές, τα καρτέλ και να τιμωρηθούν, στην κυριολεξία, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό οδηγεί σε βίαιη ανακατανομή πλούτου και εισοδημάτων σε βάρος των πλέον αδύνατων.
Τριάντα χρόνια αργότερα, το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί, πλέον, ως εκλαϊκευτής προς την κοινωνία ενός προγράμματος που όχι μόνο δεν είναι δικό του, αλλά ούτε καν κάποιου ελληνικού θεσμού, αλλά της νεοφιλελεύθερης τρόικας. Ενός προγράμματος που υπονομεύει την συνοχή της κοινωνίας και οδηγεί πολλαπλά τμήματα του πληθυσμού εκτός του μεγάλου κοινωνικού –οικονομικού «παιχνιδιού». Πρόκειται, δηλαδή για μια πολιτική αναστροφή της προσφοράς του στη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του ογδόντα.

Read more...

Ο Χάρης Καστανίδης, δεν θα συνδέσει την πολιτική και την ιδεολογία του, με…


…νομοθετική θεσμοθέτηση φίμωσης των blogs και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πληροφοριών.
Με δυο λόγια… ο Χ. Καστανίδης δεν είναι Σανιδάς!
Είναι σοσιαλιστής κι όχι νεοφιλελεύθερος!

* θέλουμε να πιστεύουμε κι ελπίζουμε…

Read more...

Ψάχνουν offshore για προμήθειες του “αμαρτωλού” ομολόγου

Στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής η εταιρεία Dove

protothema.gr
Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων μπαίνει η offshore εταιρεία «Dove» στην οποία φαίνεται να κατέληξε ποσό από την προμήθεια του περίφημου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ του ΤΕΑΔΥ.

Η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει δικαστική συνδρομή ώστε να γίνει αίτημα προς τις Βρετανικές αρχές και να δοθεί «πράσινο φως» για τον έλεγχο των λογαριασμών της συγκεκριμένη υπεράκτιας εταιρείας, πίσω από την οποία υπάρχουν υποψίες ότι «κρύβεται πρόσωπο με ελληνικό ενδιαφέρον».

Επιπλέον, το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής οξύνθηκε μετά από το αίτημα της ΝΔ για κλήση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, Γιώργου Δρύ και του πρώην διοικητή της ΤτΕ κ. Λουκά Παπαδήμου ώστε να απαντήσουν σχετικά με το ομόλογο της Goldman Sachs που εκδόθηκε το 2001.

Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε το συγκεκριμένο αίτημα με το σκεπτικό ότι η έρευνα της επιτροπής εστιάζει αποκλειστικά στην περίοδο 2004 – 2007 με αποτέλεσμα την καταγγελία εκ μέρους του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος μίλησε για «προειλημμένες αποφάσεις».

Να σημειωθεί επίσης πως σήμερα κατέθεσε ο κ. Γρηγόρης Φλωράτος, αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου και σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προέκυψαν «κενά και αντιφάσεις» καθώς, όσον αφορά στο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ του ΤΕΑΔΥ, δεν εξήγησε επαρκώς γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν με άλλες εταιρείες πέραν της JP Morgan, γιατί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση του ομολόγου δίχως να υπάρχει σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Αμύνης και τέλος γιατί δεν επένδυσαν σε schuldschein αλλά σε ομόλογα.

Αυτή την ώρα εξετάζεται ο κ. Χρήστος Ντζιούνης, αντιπρόεδρος του ΟΔΔΗΧ.

Read more...

Πιέσεις για 10.000 απολύσεις στις ΔΕΚΟ

Μοντέλο ΟΣΕ …παντού θέλει η Τρόικα

protothema.gr
"Οδηγός της ΕΘΕΛ με δίπλωμα πιλότου" είναι το νέο "πιο σύντομο ανέκδοτο" που κυκλοφορεί στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών και περιγράφει ανάγλυφα τη σύγχυση που έχει προκαλέσει στους επιτελείς της κυβέρνησης η εμμονή των ελεγκτών της Τρόικα για να δουν λουκέτα και απολύσεις στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλείς των ελεγκτών, μετά τον ΟΣΕ που μπαίνει σε διαδικασία εξυγίανσης, σειρά παίρνουν και άλλες ΔΕΚΟ.

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, παρά τις αντιστάσεις που προβάλλει το υπουργείο Μεταφορών που επιχειρεί να διασώσει περί του 3.000 εργαζόμενους με μετατάξεις, το "μοντέλο" που θέλει η Τρόικα για τον ΟΣΕ είναι να κλείσουν και τα χρέη του να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, αφήνοντας παράλληλα στο δρόμο έως και 7000 εργαζόμενους. Η "μαύρη λίστα" που έχουν καταρτίσει στις Βρυξέλλες οι κοινοτικοί απεσταλμένοι περιλαμβάνει και άλλες ΔΕΚΟ και 200 υπό κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιους φορείς.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κοινοτικοί έχουν "προγράψει" περίπου 5.000 εργαζόμενους σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, κυρίως του υπουργείου Μεταφορών και του Άμυνας. Στο στόχαστρο μπαίνουν έτσι άμεσα 12.000 εργαζόμενοι σε ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, και άλλοι 2.000 στην ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ.

Είναι ίσως ενδεικτικό των πιέσεων ότι, εκτός από το υπουργείο Μεταφορών, "κόκκινη γραμμή" για μαζικές απολύσεις στις αστικές συγκοινωνίες τραβάει τώρα και το υπουργείο Οικονομικών.

Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν πως στο "παζάρι" με τους κοινοτικούς, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε "πως δεν υπάρχει συγκοινωνιακός φορέας σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην είναι ελλειμματικός", αναγνωρίζοντας πάντως πως τα ελλείμματα δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Τα περιθώρια όμως "διάσωσης" των θέσεων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στενεύουν και αυτό φαίνεται και από τη διάταξη νόμου που παρουσίασε χθες το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με την εκατοντάδες ιπτάμενοι της Ολυμπιακής μένουν "στα κρύα του λουτρού" αφού μόνο 80 από τους 360 θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όσοι "ξεμείνουν" θα πρέπει τώρα να στραφούν σε θέσεις Πολιτικής Άμυνας, στην πολεμική αεροπορία ή στο ευρύτερο δημόσιο τομέα -που στενεύει όμως επικίνδυνα. Με την έννοια αυτή, σχολίαζαν αρμόδιοι παράγοντες, ορισμένοι εξ αυτών θα μεταταγούν στις ΔΕΚΟ που θα απομείνουν τελικά σε λειτουργία μετά τις πιέσεις της Τρόικας, όπως ο ΟΑΣΑ ή η ΔΕΗ, έστω και αν τα προσόντα τους δεν συνάδουν με τις θέσεις στις οποίες τελικώς θα "τακτοποιηθούν"
Read more...

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Α Αττικής...


Kλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από το γραμματέα του Τομέα Εσωτερικών, βουλευτή Β Άθήνας Λάμπρο Μίχο, τον υπεύθυνο προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Α΄ Πειραιά Δημήτρη Καρύδη, το βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής Παντελή Ασπραδάκη, τον επικεφαλής του αυτοδιοικητικού κινήματος στην Νομαρχία Ανατ. Αττικής Θανάση Μπαλή και το μέλος της Περ. Επιτ. Ανατ. Αττικής Πέτρο Κατσίκη, επισκέφθηκε την περιοχή Καπανδριτίου και Βαρνάβα που...
κάηκε από την πρόσφατη φωτιά.
Είδανε την καταστροφή από κοντά και συνεργάσθηκαν με τους προέδρους Βαρνάβα Νίκο Βούλγαρη και Καπανδριτίου Ευδοκία Κελλίδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, την αποκατάσταση των ζημιών και την καλλίτερη πρόληψη για τη συνέχεια.
Τα αιτήματα αυτά θα τα διαβιβάσουν στους αρμόδιους Υπουργούς και θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματά τους και τον Πρόεδρο του κινήματος.
Τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήτανε:
1. όχι μόνο η έγκαιρη καταγραφή των ζημιών αλλά και η πληρωμή των αποζημιώσεων που καθυστερούν από την περσινή φωτιά
2. η έγκαιρη και επαρκής χρηματοδότηση για τις αποψιλώσεις και αποκαταστάσεις των δασικών δρόμων που ακόμα δεν έχουν εκτελεστεί λόγω καθυστερημένης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης
3. η ταχεία έγκριση των μελετών διαστρώσεων ,διανοίξεων, συντηρήσεων δασικών δρόμων που καθυστερούν για χρόνια από το δασαρχείο, καθώς και έγκριση έκτακτων κονδυλίων για έργα και αποκατάσταση του εξοπλισμού που καταστράφηκε και άλλα.
Σημειώθηκε όμως με μεγάλη ικανοποίηση ο έγκαιρος εντοπισμός της φωτιάς από πυροφύλακες της κοινότητας, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και ο ικανοποιητικός συντονισμός τους.

Read more...

Για πρώτη φορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ


ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Όπως σαν είχαμε ενημερώσει από χθες, έχουμε στα χέρια μας φωτορεπορτάζ από τα άδυτα του «Πίρι Ρέϊς» και των ερευνών που κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο για πετρέλαιο. Για πρώτη φορά το i-R "φέρνει" το ερευνητικό σκάφος στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ
Δείτε το φωτορεπορταζ παρακάτω...





















i-reportergr.
Read more...

Τι πραγματικά συμβαίνει στον.... «Αστακό»;

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό που καλλιεργήθηκε για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη», ενώ είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το αμφιλεγόμενο καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού, Παναγιώτης Στάικος, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγες μέρες στην περιοχή δημοσιοποιήθηκε επιστολή του δημάρχου, με την οποία καταγγέλλει προσπάθειες αποπροσανατολισμού: «Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη για μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ, για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στο Πλατυγιάλι με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Φαίνεται όμως ότι επρόκειτο για μνημόνιο αποπροσανατολισμού, αφού η τιμή που προτείνουν οι προμηθευτές του Κατάρ είναι διπλάσια των διεθνών τιμών, όπως έγραψε και ο "Κόσμος του Επενδυτή"». Οι δε θέσεις εργασίας δεν ήταν χιλιάδες όπως διαφήμιζαν οι κομματικοί ντελάληδες, αλλά λιγότερες από 140. Το παραμύθι τελείωσε, δεν τσιμπάει κανείς πλέον. Μόνο οι κομματικοί ντελάληδες το συνεχίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους και για να καλύψουν την οσφυοκαμψία τους απέναντι στο ΔΝΤ».

Υστερα από αυτή την επιστολή, που έχει γείρει σημαντικά τη ζυγαριά της κοινής γνώμης στην περιοχή, δημιουργούνται νέα ερωτήματα για την επένδυση που αδειοδοτήθηκε σπάζοντας κάθε ρεκόρ ταχύτητας διαδικασιών, αλλά εδώ και λίγο καιρό παραμένει στάσιμη.

Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού, όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας.

Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί αρχικά ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Το πρότζεκτ είχε και επικοινωνιολόγο, τον Γ. Σεφερτζή, επί χρόνια σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου.

Στην κοινοπραξία του Αστακού το Κατάρ συμμετέχει με 33%. Τις διαδικασίες στην Ελλάδα κινούν ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης, εκπρόσωπος της εταιρείας Rosebud, που συμμετέχει επίσης με 33% (δημιουργήθηκε τον Μάρτιο με κεφάλαιο 25.000 ευρώ, ως θυγατρική ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Γερμανία). Στενός συνεργάτης του είναι ο Γ. Σεφερτζής, ο οποίος έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή, συμμετέχοντας ακόμα και σε νομαρχιακά συμβούλια, όταν συνεδρίαζαν για το θέμα, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η επένδυση θα έχει μόνο θετικές συνέπειες για την περιοχή.

Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία ενδιαφέρεται το Κατάρ, θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG (για πολλούς αμφισβητούμενης ασφάλειας, το οποίο παράγεται κατά την επεξεργασία πετρελαίου).

Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα. Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό, καθώς έψαχναν τρόπους διάθεσής του, προκειμένου να απαλλαγούν από τους ρύπους.

Η Rosebud, που συμμετέχει στην κοινοπραξία, είχε καταθέσει, διά του εκπροσώπου της Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη, πρόταση δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από μια μονάδα παραγωγής άλγης (φύκια) η οποία θα χρησιμοποιείται για να παραχθούν βιοκαύσιμα.

Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου, για την οποία, όπως αναφέρουν: «Δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία, σε αντίθεση με την σπουδή που επιδεικνύεται για την προώθηση της μονάδας LPG».

Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Α. Ατίγια, να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

Ερωτήματα, όμως, υπάρχουν και για τον εκπρόσωπο της Rosebud, Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη, καθώς σε επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο παρελθόν δεν υπήρξε ιδιαίτερα συνεπής. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2126, 21/3/02, οι αρμόδιες αρχές είχαν αναγκαστεί να ανακαλέσουν την άδεια της προηγούμενης εταιρείας του, «FUTURE Εισαγωγική-Εξαγωγική Α.Ε.», γιατί δεν υπέβαλλε ισολογισμούς και δεν συμμορφωνόταν με την υποχρέωσή της να καλύψει το κατώτατο ύψος του ποσού που απαιτούνταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

****

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη διαφάνεια στις αποφάσεις.
Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).

Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.

Παλιοί, καλοί φίλοι

Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.

Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει έδρα τη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, ενώ η σύσταση του ελληνικού παραρτήματός της έγινε μόλις πριν από τρεις μήνες. Σε αίτημα της «Κ.Ε.» για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το βιογραφικό του Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη, αλλά και το ιστορικό της εταιρείας, λάβαμε τις εξής -γενικόλογες- πληροφορίες: «Ο κύριος τομέας ενασχόλησης της εταιρείας είναι η ανάπτυξη, κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) και έργων περιβάλλοντος, καθώς και συμβατικών έργων. Η εταιρεία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο κύριος Ι. Αντωνιάδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας, τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες στον τομέα της ενέργειας, έχοντας στο ενεργητικό του τόσο πράσινα, όσο και κάποια συμβατικά έργα».

Ρωτήσαμε τον Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη εάν έχει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (και κάτι) που απαιτείται για να συνεισφέρει ως εταίρος (κατά το ένα τρίτο). Απάντησε ότι δεν χρειάζεται να διαθέσει χρήματα, καθώς θα αναθέσει το έργο σε υπεργολάβο. Οι υποψήφιες εταιρείες για να το αναλάβουν είναι τρεις: η Mitsubishi, η General Electric και η Siemens. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.

Ο Γ. Σεφερτζής εμφανίζεται να συνεργάζεται στενά με τον Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη και σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι άνθρωποι που κινητοποίησαν τις διαδικασίες για τη σύσταση της κοινοπραξίας του Αστακού, αλλά και την έκδοση αδειών. Εκείνοι, δηλαδή, που κινούν την «ελληνική μηχανή».

Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).

Οι αντιρρήσεις των οικολόγων

Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.

Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».

"Κ.Ε."


i-reportergr
Read more...

Προς άμεση επίταξη....


Σε άμεση επίταξη των βυτιοφόρων και των βενζινάδικων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά και την κοινωνία. Η οργή κατά των απεργών ξεχειλίζει τις άλλες παραγωγικές τάξεις και τους εργαζόμενους - ειδικά τους...αδειούχους - αφού στόχος τους - όπως λένε - δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η κοινωνία (αδιακρίτως). Ο...γκανγκστερικός παρασιτικός συνδικαλισμός προκαλεί έμφραγμα σε μια χλωμή οικονομία και φέρεται να δίνει το χαριστικό χτύπημα στον τουρισμό...Ελπίζεται οτι απο αύριο - με την υπεύθυνη στάση και της ΝΔ - τα βενζινάδικα θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά...

i-reportergr
Read more...

Αυξάνεται το ύψος της πρώτης δόσης για νέους αγρότες


nooz.gr
Αυξάνεται από 40% σε 70% το ύψος της πρώτης δόσης για το πριν που δίνεται στους νέους αγρότες που εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα.

Σχετική απόφαση υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κ. Μπατζελή, η οποία δήλωσε ότι εξασφάλισε συμπληρωματικούς πόρους 55 εκ. ευρώ και έτσι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των ενισχύσεων όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Παράλληλα, μεταβιβάστηκαν στις περιφέρειες οι αρμοδιότητες για την εκκαθάριση των ενισχύσεων, ώστε να συντομευτούν οι σχετικές διαδικασίες.
Read more...

Επίσκεψη Παπανδρέου την Τρίτη στη Σόφια

nooz.gr
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία. Αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη δε συνέχεια έχει προγραμματιστεί η έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.

Το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Read more...

Οσμή παραδικαστικού στη Ζαχάρω...


Οσμή παραδικαστικού στη ΖαχάρωΤις περίεργες σχέσεις και τις γνωριμίες δικαστών λειτουργών με τους κατά καιρούς κατηγορούμενους αιρετούς εκπροσώπους του «αμαρτωλού» δήμου Ζαχάρως Ηλείας, ερευνούν τις τελευταίες εβδομάδες οι δικαστικές αρχές μετά από εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Μια αποκαλυπτική ανώνυμη επιστολή που έφθασε πριν από δύο περίπου μήνες στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, κρίθηκε αρκετά σοβαρή και...


προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον του υπουργού ο οποίος την διαβίβασε αμέσως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε για περαιτέρω διερεύνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα ανατέθηκε σε δικαστικούς λειτουργούς των Πρωτοδικείων Πατρών και Πύργου Ηλείας οι οποίοι και ερευνούν σε βάθος όλες τις παραμέτρους της καταγγελίας, συλλέγοντας στοιχεία και λαμβάνοντας καταθέσεις από πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.


Στην ανώνυμη επιστολή περιγράφεται ένα «αμαρτωλό τετράγωνο» αποτελούμενο από έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, τον δικηγόρο γιό του που αναλαμβάνει υποθέσεις του δήμου, την κόρη του που έχει προσληφθεί στο δήμο και τη σύζυγό του που εργάζεται στο Πρωτοδικείο της Πάτρας, το οποίο - σύμφωνα με τη καταγγελία - παρέχει «ομπρέλα προστασίας» στους κατά καιρούς κατηγορούμενους του δήμου Ζαχάρως.


Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ


Όπως καταγγέλλεται, στο δήμο της Ζαχάρως έχει προσληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια ως ειδική σύμβουλος η κόρη του δικαστικού λειτουργού η οποία φέρεται να έχει αόριστες αρμοδιότητες με αρκετά σημαντικό μισθό. Ο αδερφός της ειδικής συμβούλου και γιος του ανώτερου δικαστικού λειτουργού, που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, παρότι δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ηλεία, χρησιμοποιείται στις δίκες που αφορούν τους αιρετούς εκπροσώπους του δήμου της Ζαχάρως, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.


Στον συγκεκριμένο δικηγόρο ανατέθηκε μεταξύ άλλων τον Απρίλη του 2009 από τον δήμο Ζαχάρως η υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ του Δήμου και Τράπεζας για την αγορά ακινήτου η οποία όμως ελέγχεται για την νομιμότητά της από το ΣΔΟΕ μετά από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών.


Το ίδιο πρόσωπο εξουσιοδοτήθηκε να κάνει προσφυγή για πρόστιμο που επέβαλλε το ΙΚΑ στον Δήμο Ζαχάρως και κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο οποίος ακύρωσε απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής.




ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΘΩΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Λόγω αυτών των «υψηλών» γνωριμιών, καταγγέλλεται ότι υπάρχουν δεκάδες περίεργες αναβολές στα δικαστήρια σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις των κατηγορουμένων αιρετών εκπροσώπων του δήμου Ζαχάρως καθώς και η αθώωση στο Εφετείο της Πάτρας ενός εξ αυτών, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας και στο εφετείο Πατρών παρά την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων περιέργως αθωώθηκε.


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές από την μέχρι σήμερα έρευνα έχει προκύψει ότι η αθώωση σε τοπικό δικαστήριο αιρετού εκπροσώπου του δήμου Ζαχάρως που παραπέμφθηκε να δικαστεί επειδή ήταν μέτοχος σε εταιρεία συγγενικών του προσώπων που είχε λάβει από τον δήμο Ζαχάρως με απευθείας ανάθεση δεκάδες «σπασμένα» έργα ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως …περίεργη, καθώς υπήρχαν και υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ο δικαστής που ελέγχεται γι αυτή την αθωωτική απόφαση, διώκεται πειθαρχικά και για άλλη πράξη. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2009 φέρεται ότι δεν δρομολόγησε έγκαιρα την λήψη δικαστικής απόφασης για την δέσμευση των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς των εφοριακών της Δ.Ο.Υ Κρέστενας.


Η δικαστική απόφαση ελήφθη τελικά με καθυστέρηση έξι μηνών (!) και μετά από χρονικό διάστημα όπου οι εμπλεκόμενοι θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ή να αλλοιώσουν τα οικονομικά στοιχεία των λογαριασμών τους.
/nonews-news

Read more...

Κατατέθηκε η τροπολογία για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων...


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, καθορίζονται οι υπόχρεοι σε αυτή και δημιουργείται κεντρική βάση δεδομένων στη γενική γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης.

Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις...

...«εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψήφιων και έλεγχοι αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι απογράφεται το πάσης φύσεως προσωπικό του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου - συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και δημόσιων λειτουργών, των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κληρικών, των στρατιωτικών και του πάσης φύσεως ένστολου προσωπικού, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που διατηρούν με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ α και β βαθμού πάσης φύσεως σύμβαση έμμισθης εντολής ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης και της μίσθωσης έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και όσων εν γένει μισθοδοτούνται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΑΗΔ για την τήρηση των αναγκαίων στοιχείων των απογραφομένων με σκοπό την διαχείριση, ανακατανομή και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων της δημόσιας διοίκησης από το ΥΠΕΣΑΗΔ και την άσκηση μισθολογικής πολιτικής, παράλληλα με τον σκοπό της απογραφής και τον έλεγχο της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως πρόσθετων αμοιβών, ή αποζημιώσεων των απογραφομένων, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της λειτουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την καταχώρηση των στοιχείων της απογραφής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more...

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ...


Αύριο παραδίδεται στον Γερουλάνο (και στην συνέχεια στον εισαγγελέα) το πόρισμα για τα πεπραγμένα στην ΕΡΤ. Αφορά την αμαρτωλή περίοδο 2006-2009. Ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τον Ρουσόπουλο, λόγω των κολλητών του που εμπλέκονται σε 5-6 βαρβάτες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος. Σήμερα...
καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Το πόρισμα πιάνει όλη την αμαρτωλή παρέα του Ρουσόπουλου. Ξέρετε εσείς. Κέκης, Χουλιάρας και σια. Ο Ριρής βρίσκεται στην Πάρο. Του κόπηκε η όρεξη από τις εξελίξεις...
Read more...

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ίσως προχωρήσουν ακόμα και εντός του 2010, ενώ άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της...
τρόικας. Το κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Παπακωνσταντίνου τέθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε στέλεχος του υπουργείου, εκτός από την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο, με το «κέντρο βάρους» να βρίσκεται στις δαπάνες ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που επιβαρύνουν επιπρόσθετα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον υπουργό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και έλαβαν τη διαβεβαίωση του ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ, ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων. Εκτιμάται ότι η ύφεση το 2010 θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 3,2%. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεν υπάρχει μία αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (για παράδειγμα επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατά τον ίδιο τρόπο που συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό).
Read more...