Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Τι πραγματικά συμβαίνει στον.... «Αστακό»;

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό που καλλιεργήθηκε για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη», ενώ είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το αμφιλεγόμενο καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού, Παναγιώτης Στάικος, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγες μέρες στην περιοχή δημοσιοποιήθηκε επιστολή του δημάρχου, με την οποία καταγγέλλει προσπάθειες αποπροσανατολισμού: «Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη για μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ, για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στο Πλατυγιάλι με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Φαίνεται όμως ότι επρόκειτο για μνημόνιο αποπροσανατολισμού, αφού η τιμή που προτείνουν οι προμηθευτές του Κατάρ είναι διπλάσια των διεθνών τιμών, όπως έγραψε και ο "Κόσμος του Επενδυτή"». Οι δε θέσεις εργασίας δεν ήταν χιλιάδες όπως διαφήμιζαν οι κομματικοί ντελάληδες, αλλά λιγότερες από 140. Το παραμύθι τελείωσε, δεν τσιμπάει κανείς πλέον. Μόνο οι κομματικοί ντελάληδες το συνεχίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους και για να καλύψουν την οσφυοκαμψία τους απέναντι στο ΔΝΤ».

Υστερα από αυτή την επιστολή, που έχει γείρει σημαντικά τη ζυγαριά της κοινής γνώμης στην περιοχή, δημιουργούνται νέα ερωτήματα για την επένδυση που αδειοδοτήθηκε σπάζοντας κάθε ρεκόρ ταχύτητας διαδικασιών, αλλά εδώ και λίγο καιρό παραμένει στάσιμη.

Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού, όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας.

Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί αρχικά ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Το πρότζεκτ είχε και επικοινωνιολόγο, τον Γ. Σεφερτζή, επί χρόνια σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου.

Στην κοινοπραξία του Αστακού το Κατάρ συμμετέχει με 33%. Τις διαδικασίες στην Ελλάδα κινούν ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης, εκπρόσωπος της εταιρείας Rosebud, που συμμετέχει επίσης με 33% (δημιουργήθηκε τον Μάρτιο με κεφάλαιο 25.000 ευρώ, ως θυγατρική ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Γερμανία). Στενός συνεργάτης του είναι ο Γ. Σεφερτζής, ο οποίος έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή, συμμετέχοντας ακόμα και σε νομαρχιακά συμβούλια, όταν συνεδρίαζαν για το θέμα, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η επένδυση θα έχει μόνο θετικές συνέπειες για την περιοχή.

Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία ενδιαφέρεται το Κατάρ, θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG (για πολλούς αμφισβητούμενης ασφάλειας, το οποίο παράγεται κατά την επεξεργασία πετρελαίου).

Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα. Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό, καθώς έψαχναν τρόπους διάθεσής του, προκειμένου να απαλλαγούν από τους ρύπους.

Η Rosebud, που συμμετέχει στην κοινοπραξία, είχε καταθέσει, διά του εκπροσώπου της Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη, πρόταση δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από μια μονάδα παραγωγής άλγης (φύκια) η οποία θα χρησιμοποιείται για να παραχθούν βιοκαύσιμα.

Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου, για την οποία, όπως αναφέρουν: «Δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία, σε αντίθεση με την σπουδή που επιδεικνύεται για την προώθηση της μονάδας LPG».

Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Α. Ατίγια, να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

Ερωτήματα, όμως, υπάρχουν και για τον εκπρόσωπο της Rosebud, Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη, καθώς σε επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο παρελθόν δεν υπήρξε ιδιαίτερα συνεπής. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2126, 21/3/02, οι αρμόδιες αρχές είχαν αναγκαστεί να ανακαλέσουν την άδεια της προηγούμενης εταιρείας του, «FUTURE Εισαγωγική-Εξαγωγική Α.Ε.», γιατί δεν υπέβαλλε ισολογισμούς και δεν συμμορφωνόταν με την υποχρέωσή της να καλύψει το κατώτατο ύψος του ποσού που απαιτούνταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

****

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη διαφάνεια στις αποφάσεις.
Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).

Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.

Παλιοί, καλοί φίλοι

Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.

Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει έδρα τη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, ενώ η σύσταση του ελληνικού παραρτήματός της έγινε μόλις πριν από τρεις μήνες. Σε αίτημα της «Κ.Ε.» για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το βιογραφικό του Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη, αλλά και το ιστορικό της εταιρείας, λάβαμε τις εξής -γενικόλογες- πληροφορίες: «Ο κύριος τομέας ενασχόλησης της εταιρείας είναι η ανάπτυξη, κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) και έργων περιβάλλοντος, καθώς και συμβατικών έργων. Η εταιρεία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο κύριος Ι. Αντωνιάδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας, τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες στον τομέα της ενέργειας, έχοντας στο ενεργητικό του τόσο πράσινα, όσο και κάποια συμβατικά έργα».

Ρωτήσαμε τον Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη εάν έχει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (και κάτι) που απαιτείται για να συνεισφέρει ως εταίρος (κατά το ένα τρίτο). Απάντησε ότι δεν χρειάζεται να διαθέσει χρήματα, καθώς θα αναθέσει το έργο σε υπεργολάβο. Οι υποψήφιες εταιρείες για να το αναλάβουν είναι τρεις: η Mitsubishi, η General Electric και η Siemens. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.

Ο Γ. Σεφερτζής εμφανίζεται να συνεργάζεται στενά με τον Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη και σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι άνθρωποι που κινητοποίησαν τις διαδικασίες για τη σύσταση της κοινοπραξίας του Αστακού, αλλά και την έκδοση αδειών. Εκείνοι, δηλαδή, που κινούν την «ελληνική μηχανή».

Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).

Οι αντιρρήσεις των οικολόγων

Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.

Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».

"Κ.Ε."


i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: