Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Εφαρμογή νέου συστήματος «τρία χρόνια μετά το διάλογο»

Το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, σύστημα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση μετά από διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμούς, δεν αφορά τους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου , μιλώντας το βραδυ της Παρασκευής σε εκπομπή της ΕΡΤ3.

Η υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι για λόγους παιδαγωγικούς το νέο σύστημα εισαγωγής θα εφαρμοστεί τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την κατάληξη του διαλόγου.

«Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό και αβεβαιότητα. Δεν θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίσουν το νέο εξεταστικό και για λόγους παιδαγωγικούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο είναι αντιπαιδαγωγικό», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Σε ερώτηση για τον αν η πλήρης κατάργηση της βάσης του «10» ή η αντικατάστασή της με ένα σύστημα κυμαινόμενης βάσης θα ισχύσει από την τρέχουσα περίοδο (εξετάσεις Ιουνίου 2010) ή από την επόμενη εξεταστική περίοδο(Ιούνιος 2011), η υφυπουργός Παιδείας επισήμανε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων. Εάν το σύστημα που θα επιλεγεί είναι σύνθετο και θέλει επεξεργασία, η εφαρμογή του θα πάει για το 2011.

«Δεν θα αργήσουμε πολύ. Διαβεβαιώνω όμως για το εξής: δεν πρόκειται να πάμε σε βάθος χρόνου, θα αποφασίσουμε σύντομα και δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
nooz.gr

Read more...

Σύσκεψη Σωκράτη Ξυνίδη με Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών

Στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης και στις σχέσεις του κόμματος μ’ αυτήν, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, συνάντηση στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης με το νέο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη και τους Γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια το κόμμα να μεταφέρει στην Κυβέρνηση τα προβλήματα των Περιφερειών ξεκίνησε μία πρωτοβουλία με συναντήσεις όλων των κομματικών στελεχών σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.
Μιλώντας για την σύσκεψη αυτή, ο κ. Ξυνίδης τόνισε πως «μέσα στα πλαίσια του νέου ρόλου της οργάνωσης μας, μετά την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επαφής με το περιφερειακό ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να αφουγκραστούμε, να πάρουμε τις πρώτες εντυπώσεις και πάνω απ’ όλα να συζητήσουμε πως θα αναδιατάξουμε την οργάνωση μας, προκειμένου να καταφέρουμε να επιτελέσουμε τον πολύ σοβαρό ρόλο, να συνδράμουμε δηλαδή, στην μεγάλη εθνική προσπάθεια της αναδιάταξης της χώρας. Σ’ αυτόν τον αγώνα, όλο το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, όλοι οι σύντροφοι μας, είναι δίπλα – δίπλα και έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα έχουμε την δική μας συμβολή στην μεγάλη αυτή προσπάθεια».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, ο κ. Ξυνίδης απάντησε πως «υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, μεταξύ του κόμματος και της κυβέρνησης, δύο ξεχωριστοί ρόλοι. Ο δικός μας είναι να υποστηρίζουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, αλλά και από εκεί και πέρα συγχρόνως, είμαστε οι θεματοφύλακες, ότι η κυβέρνηση θα κινείται μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό που έχει συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με το λαό προεκλογικά».

[αναδημοσίευση από thraki24.gr]
piazzadelpopolo.blogspot.com

Read more...

REAL ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΞΙΜΟΥ


Ενδιαφέρον, πολιτικό και καθαρά αντιπολιτευτικό το βασικό ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της Real News. Στο πολιτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα διαθέτει υπεροχή και παίζει πιο δυνατά από τον ανταγωνισμό. Το ρεπορτάζ αλλά και η γενικότερη αρθρογραφία απεικονίζει την φιλοσοφία που θα ακολουθήσει η εφημερίδα. Πιο σκληρή... αντιπολίτευση και θέματα αποκαλυπτικά που θα ακουμπάνε απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τ΄ άλλα εντυπωσιακή φωτογραφία από το νέο "πλωτό παλάτι" του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, άρθρο του Αντώνη Σαμαρά και συνέντευξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου.
fimotro


Read more...

ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ...


Περισσότερα θέματα στην πρώτη σελίδα του Πρώτου Θέματος, η εφημερίδα ρίχνει το βάρος στο πολιτικό και οικονομικό ρεπορτάζ το οποίο κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος το βασικό θέμα για τους φοροφυγάδες που θα πηγαίνουν απευθείας στην φυλακή! Η εφημερίδα... φιλοξενεί δημοσκόπηση της Alco στην οποία προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 4,9% ενώ τα ρίχνει - ως συνήθως- στη Ντόρα για το θηριώδες τζιπ μάρκας Μερσεντές, με το οποίο περιοδεύει η Ντόρα. Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη της Σούλας του Ριτζάϊ που έγινε ξανθιά!

fimotro.

Read more...

ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΜΑΝΙΑΣ...


Σκληρό, πολύ σκληρό το πρωτοσέλιδο του Veto, η εφημερίδα επέλεξε να δείξει το πρόσωπο και να διαπομπεύσει -ως ένα βαθμό- την κόρη του αείμνηστου Κίτσου Τεγόπουλου. Εμείς έχουμε διαφορετική φιλοσοφία γι αυτό και δεν έχουμε γράψει το παραμικρό για την υπόθεση αυτή. Κατά τ' άλλα η εφημερίδα έχει ενδιαφέροντα ρεπορτάζ με βασικό άξονα τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία κυρίως όμως για τους ψιθύρους που ακούγονται και γράφονται για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.
/fimotro


Read more...

ΑΦΗΣΕ ΤΗ Ν.Δ. ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...


Απέφυγε να ασχοληθεί στο βασικό ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας με το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Το Άρθρο σήμερα ασχολείται με την κυβέρνηση στην οποία ασκεί δριμύτατη κριτική για τις τελευταίες επιλογές. Ούτως ή άλλως απέφευγε να πάρει θέση για τους υποψηφίους αρχηγούς, κατά συνέπεια είναι πιο ενδιαφέρουσα η κριτική προς την εξουσία.

fimotro

Read more...

Ξεκινά o εμβολιασμός ειδικών ομάδων

Από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης Η1Ν1.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, που παρακολουθούνται από το εκάστοτε νοσοκομείο και για τους αιμοδότες του κάθε νοσοκομείου.

Ο εμβολιασμός ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα και ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, θα πραγματοποιηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Την Παρασκευή εμβολιάστηκαν 2.800 άτομα.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, έγινε γνωστό ότι άλλα τρία κρούσματα της νέας γρίπης διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για α) ένα κορίτσι, 11 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα, που εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, β) έναν άνδρα, 59 ετών, με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, που εμφάνισε βαριά πνευμονία και γ) έναν άνδρα, 42 ετών, με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια, που εμφάνισε βαριά πνευμονία.

Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν τον ένατο θάνατο από τον ιό Η1Ν1. Πρόκειται για 40χρονο άνδρα, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και κατέληξε σε νοσοκομείο της Κρήτης. Επίσης, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίστηκε σε τρεις ασθενείς στη Νορβηγία. Από τις αρχές της χώρας διευκρινίστηκε ότι δεν είναι καθαρό αν αυτός ο μεταλλαγμένος τύπος ιού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Η μετάλλαξη ενδέχεται να επηρεάζει την δυνατότητα του ιού να εισχωρεί βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και έτσι επιδεινώνει τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της ασθένειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση κρατικού φορέα για την Δημόσια Υγεία. Ακόμη, επισημαίνεται ότι δεν έχουν λόγους να πιστεύουν πως η μετάλλαξη έχει κάποια σχέση με τα εμβόλια ή τα αντιιικά φάρμακα που κατασκευάζονται από την Roche, τη GlaxoSmithKline, τη Novartis ή την AstraZeneca.

nooz.gr

Read more...

Τη Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Με μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της ΓΣΣΕ, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 13:30, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν επίσης με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

«Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος σε επιστολές που απέστειλε προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες τις προσκαλεί στη συνάντηση της Δευτέρας «για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου».

Ο προϋπολογισμός του 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή, απεικονίζει τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα που είναι η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών.

Στόχος -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό- είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

*Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

*Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

*Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.

*Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

*Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

*Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

*Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

*Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, για το Ασφαλιστικό, την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
nooz.gr

Read more...

ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...


Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον προϋπολογισμό του 2010, που κατατέθηκε χθες, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και συμπληρωματικός προϋπολογισμός. «Αν χρειαστεί να γίνει, θα γίνει», δήλωσε. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι η εκτέλεσή του θα είναι συλλογική ευθύνη, στέλνοντας ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά μηνύματα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το... «πάγωμα» των αυξήσεων είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε πνεύμα δικαίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα, με ρύθμιση στη Βουλή, επέβαλε πέραν του ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε δήλωση στην οποία προέβη με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε «στην ανάγκη να βγει η χώρα από την «εντατική»», αλλά έσπευσε να προσθέσει πως η κυβέρνηση «υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».
/fimotro


Read more...

"Η 5Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΟΥ"!


Ρεπορτάζ : Κ. Παπακώστα - Γ. Παπαδόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σύμφωνα με τους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς, η Νέα Υόρκη είναι η «παγκόσμια πρωτεύουσα της κατανάλωσης». Οι πολυτελείς βιτρίνες της και η τεράστια ποικιλία σε αγαθά αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για πολλούς Έλληνες τουρίστες. Οι διακοπές τους εκεί συνδυάζονται με μια βόλτα στα μαγαζιά, η οποία αποδεικνύεται συνήθως εξαιρετικά συμφέρουσα, αφού...
οι τιμές στην αμερικανική μητρόπολη είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες στην ελληνική πρωτεύουσα.
Όταν ο Αλέξης Νικολαΐδης ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο το ταξίδι του με προορισμό την Αμερική οι βαλίτσες του ζύγιζαν 7 κιλά. Στον γυρισμό ξεπερνούσαν τα 32. Για δύο εβδομάδες ο 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος γέμιζε τις αποσκευές του με ψώνια. Αγόρασε δέκα μπλούζες, ένα πουκάμισο, δύο τζιν παντελόνια, ένα υφασμάτινο παντελόνι, δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια και μια σανίδα του σνόουμπορντ με πλήρη εξοπλισμό. Πραγματοποίησε τις αγορές του στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το Μαϊάμι και ξόδεψε συνολικά περίπου 900 ευρώ. Όλα τα προϊόντα που αγόρασε ήταν γνωστών εταιρειών, όπως Calvin Κlein, Τommy Ηilfigher, Νike και GΑΡ. «Η σανίδα του σνόουμπορντ ήταν η πιο ακριβή αγορά», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικολαΐδης. «Έκανε 550 δολάρια- περίπου 367 ευρώ- ενώ στην Ελλάδα θα έβρισκα την ίδια μάρκα εκτός εποχής με 800 ευρώ». Σε περίπτωση που ξαναπήγαινε στην Αμερική, ο κ. Νικολαΐδης λέει ότι θα αγόραζε σίγουρα έναν υπολογιστή.
Ο κ. Νικολαΐδης είναι ένας από τους χιλιάδες Ευρωπαίους που εκμεταλλεύονται κάθε χρόνο τις χαμηλές τιμές στην αγορά της Αμερικής. «Οι Ευρωπαίοι δεν έρχονται εδώ για να αγοράσουν μόνο ένα ζευγάρι τζιν που στην πατρίδα τους θα έκανε 75 δολάρια και εδώ κάνει 50», λέει στα «ΝΕΑ» ο Σκοτ Κρούγκμαν, εκπρόσωπος της Εθνικής Οργάνωσης Λιανικού Εμπορίου με έδρα την Ουάσιγκτον. «Οι περισσότεροι τουρίστες ψωνίζουν ρούχα ακριβών εταιρειών, ενώ πολύ δημοφιλή είναι και τα κοσμήματα», συμπληρώνει. Οι διαφορές. Τα μεγαλύτερα κέρδη για όσους ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκύπτουν από τις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, αλλά και ηλεκτρονικών. Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος αποφασίσει να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή Μacbook Αir της Αpple θα κερδίσει 596 ευρώ, αφού στην Αθήνα κοστίζει 1.798 ευρώ και στο Μεγάλο Μήλο στοιχίζει 1.799 δολάρια, δηλαδή 1.202 ευρώ. Όμως οι χαμηλές τιμές δεν οφείλονται μόνο στο ισχυρό ευρώ, καθώς η ισοτιμία με το δολάριο κυμαίνεται στο 1,48 αυτήν την εποχή. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσφορές των αμερικανικών εμπορικών καταστημάτων και πολυκαταστημάτων.
Ειδικά στις επίσημες εκπτωτικές περιόδους, το όφελος για τους καταναλωτές είναι πολύ μεγάλο, αφού οι εκπτώσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και 80%.
Οι λάτρεις των διάσημων οίκων μόδας, τα προϊόντα των οποίων συχνά έχουν απαγορευτικές τιμές στην Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να βρουν δημιουργίες των αγαπημένων τους σχεδιαστών με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 50% μέχρι και 80%. Για παράδειγμα, σε κάποια από τα διάσημα πολυκαταστήματα στην καρδιά του Μανχάταν, σχεδόν κάθε εβδομάδα, προϊόντα διαφορετικής μάρκας, όπως Chanel, Ρrada ή Αrmani, πωλούνται στη μισή τιμή ή και ακόμη φθηνότερα. Επιπλέον, υπάρχουν outlets, εκπτωτικά δηλαδή καταστήματα, όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να βρει όποια μάρκα επιθυμεί σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το διάσημο Woodburry Common, ένα «χωριό» με 220 outlets, βόρεια της Νέας Υόρκης, σε απόσταση μιας ώρας, το οποίο για πολλούς αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Αμερικής, το 35% των Ευρωπαίων τουριστών που φθάνουν στη χώρα κάθε χρόνο, επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη. Όπως εξηγεί ο κ. Κρούγκμαν, η διαφορά στις τιμές δεν εξαρτάται μόνο από την ισοτιμία ευρώ και δολαρίου. Συχνά οι τιμές στις ΗΠΑ διαμορφώνονται βάσει διαφορετικών συμφωνιών ανάμεσα στους προμηθευτές και τους εμπόρους. Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» γιατί δεν εφαρμόζονται ανάλογες πρακτικές και στην Αθήνα, ο κ. Θεόδωρος Βάρδας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο αγορές, τα μεγέθη είναι ανόμοια. Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις εκεί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές σε μεγάλες ποσότητες και να επιτυγχάνουν μεγάλες οικονομίες κλίμακας, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα εκπτώσεων στον καταναλωτή». Και προσθέτει: «Στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες και δεν μπορούν να αγοράσουν κατευθείαν από ξένους προμηθευτές και παραγωγούς. Μεσολαβούν οι χονδρέμποροι, γεγονός που συνεπάγεται ένα έξτρα 50% με 70% στο κόστος του προϊόντος».

fimotro

Read more...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ COSCO...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ξαναζωντανεύει ο εφιάλτης της σύμβασης με την κινεζική Cosco για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη όχι με τους λιμενεργάτες, αλλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση που απειλεί τη χώρα μας με επιβολή υψηλών προστίμων. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις για διευθέτηση των όποιων εκκρεμοτήτων προβάλλονται σε σχέση με την επίμαχη σύμβαση και από...
την Κομισιόν, η οποία με επιστολή της (14 Οκτωβρίου 2009) καθιστά σαφές προς τη χώρα μας πως κάποιοι όροι της συμφωνίας αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι στη μακροσκελή επιστολή τους, η οποία περιλαμβάνει περίπου είκοσι πέντε σημεία-παρατηρήσεις, προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για την Cosco συνιστούν εμμέσως κρατική ενίσχυση. Στην πράξη δηλαδή οι εταίροι μάς χτυπούν ηχηρό καμπανάκι εξηγώντας ότι εάν συνεχιστεί το καθεστώς των φοροαπαλλαγών υπέρ του κινεζικού ομίλου, τότε η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει τεράστια πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ! Το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε και πήρε παράταση από την Ε.Ε. προκειμένου να απαντήσει, ώστε να «αγοράσει» τον απαραίτητο χρόνο και να καταλήξει σε μία πρώτη συμφωνία με τους Κινέζους. Σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν καλυφθεί από την επιστολή αιτιολόγησης της ελληνικής πλευράς, το όλο ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι υψηλότατα πρόστιμα έχει κληθεί να πληρώσει η χώρα μας και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για την Ολυμπιακή.
Κινήσεις ακριβείας. Ουσιαστικά, η νέα κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει άμεσα πώς θα χειριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που «κληρονόμησε» από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία και συνήψε τη σύμβαση με τους Κινέζους. Και όπως λένε χαρακτηριστικά ανώτατοι κρατικοί παράγοντες, η κυβέρνηση επιχειρεί μία ισορροπία τρόμου ανάμεσα στους Κινέζους επενδυτές και τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά την παρουσία του οικονομικού κολοσσού στο λιμάνι του Πειραιά. Το Μαξίμου αντιμετωπίζει το πρόβλημα πρωτίστως ως πολιτικό και θεωρεί ότι απαιτούνται διπλωματικές κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας για την επίλυσή του. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν πως αυτός ουσιαστικά είναι και ο ρόλος που ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος και όχι μόνο το θέμα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, για το οποίο άλλωστε έχει αναλάβει ειδικά καθήκοντα ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφενός δεν θέλει να δυναμιτίσει τις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας θεωρώντας μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας τη συνεργασία με τον ανερχόμενο οικονομικό κολοσσό και αφετέρου δεν θέλει να εμφανιστεί για μία ακόμη φορά σαν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, που αγνοεί και συγχρόνως παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.
Οι σχέσεις με Πεκίνο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην «πειράξει» τη σύμβαση με την Cosco, διότι στοχεύει στην ενίσχυση και όχι στην αποδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα υπό το πρίσμα τού ότι αποτελεί μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παραμονές των ευρωεκλογών ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να «εγκαταλείψει» την προεκλογική εκστρατεία και πήγε για τρεις ημέρες στο Πεκίνο, όπου είχε συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση προσβλέποντας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Εξ αυτού του λόγου η κυβέρνηση, παρά τις όποιες διαφωνίες έχει διατυπώσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη σύμβαση που συνήψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή.
fimotro


Read more...

Την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων επισκέφθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης επισκέφθηκαν την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και τη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνομίλησαν με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά οι οποίοι τους ενημέρωσαν για το έργο της Εταιρίας αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

Μετά την επίσκεψη σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: "Τα 20 χρόνια της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας υπενθυμίζουν όσα έχουμε αναλάβει να κάνουμε ως Πολιτεία και δεν τα έχουμε κάνει. Η επίσκεψη μας, σήμερα, εδώ στη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά είναι κυρίως υποδήλωση της ανάληψης αυτής της ευθύνης: ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν για παιδιά που είναι παραμελημένα , κακοποιημένα ή έχουν συμπτώματα παραβατικότητας".

"Είναι παιδιά που έχουν δικαιώματα, αλλά δεν τα έχουν δει μέχρι στιγμής να εφαρμόζονται, όπως προβλέπει και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα τους. Εμείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουμε αποφασίσει να διαμορφώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα Δίκτυο προστασίας των παραμελημένων παιδιών, των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί".

"Αυτό το δίκτυο προστασίας θέλουμε να το εντάξουμε στη γενική ιδέα ενός εθνικού σχεδίου δράσης που έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, λοιπόν, θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας ότι για λογαριασμό των παιδιών, θα κάνουμε μια σύσκεψη στο επόμενο μικρό χρονικό διάστημα , στην οποία θα συμμετέχει, εκτός από την ηγεσία του υπουργείου, ο Συνήγορος του Πολίτη και ο βοηθός Συνήγορος αρμόδιος για τα δικαιώματα του παιδιού καθώς επίσης και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, προκειμένου να συγκροτήσουμε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαμόρφωση του Δικτύου προστασίας".

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κατσιφάρας δήλωσε: "Η πρόληψη , η στήριξη και η αγάπη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και κυρίως σε παιδιά που είναι παραμελημένα είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας και διασφαλίζεται μόνο με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων μας".

"Πολιτική μας βούληση είναι να θέσουμε σε νέα βάση όλο το δίκτυο που ενεργοποιείται γύρω από την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα αναπτύξουμε μέτρα και πολιτικές, τόσο σε ενιαίο επίπεδο για την παρακολούθηση όλων των δράσεων και ενεργοποίηση των δομών, όσο και σε επιμέρους ζητήματα προκειμένου να στηρίζουμε κάθε μια μονάδα που έχει πάρει πρωτοβουλίες όπως τις ΕΠΑ αλλά και τις Στέγες φιλοξενίας".
nooz.gr

Read more...

Με την αλβανική ηγεσία συναντήθηκε ο Δ. Δρούτσας

Με αιχμή την παρουσίαση της «Ατζέντας 2014” , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρουτσας, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, συζήτησε με το σύνολο της αλβανικής ηγεσίας όλα τα θέματα, που απασχολούν τις δύο χώρες.

“Η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την προσέγγιση της χώρας με την ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση ,τονίζοντας ότι, παρά τα εμπόδια, «ολες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί στην ευρωπαϊκή της πορεία , στην υλοποίηση των αρχών και αξιών της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Απαντώντας στην ελληνική πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων με πολιτικό και συμβολικό ορόσημο το 2014, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είμαστε πολύ ευτυχείς για τη δυναμική ώθηση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου» και σημείωσε ότι «οι βάσεις ετέθησαν στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003" και ότι είναι «ακριβώς αυτό το όραμα που παίρνει σήμερα σάρκα και οστά και μας βοηθά στην ευρωπαϊκή μας πορεία.

Ο κ. Μέτα ευχαρίστησε το Δημ. Δρούτσα για τη συνεχή πολιτική υποστήριξη προς την Αλβανία, ακόμη και για την επιτυχία της ενταξή της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν για στενή συνεργασία στο μελλον.

Η Ελλαδα όχι μόνον θα είναι στο πλευρό της Αλβανίας με πολιτική στήριξη αλλα θα παράσχει βοήθεια και στα πρακτικά ζητήματα , τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

Ελληνική μειονότητα

Συνδέοντας το θέμα των μεταρρυθμίσεων με την ελληνική μειονότητα, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών είπε ότι «είναι σημαντικό οι αλλαγές αυτές να διαχέονται στην κοινωνία, με απτά αποτελέσματα, ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκεύματος" και πρόσθεσε ότι "περισσότερη δημοκρατία, όπως απαιτεί η ΕΕ, σημαίνει διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη, προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη".

Χαρακτήρισε την ελληνική μειονότητα, όπως και τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, «γέφυρα φιλίας» και ειδικά για τους τελευταίους είπε ότι εργάζονται σκληρά και «συμβάλλουν και στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας τους».

Ο κ. Μέτα διαβεβαίωσε τον κ. Δρούτσα για την υποστήριξη και συνεχή φροντίδα της κυβέρνησής του προς την ελληνική μειονότητα, που παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον για την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας, αλλά και ως γέφυρα φιλίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον έλληνα υπουργό για το ενδιαφέρον και το ανοικτό πνεύμα που δείχνει η νέα ελληνική κυβέρνηση για τους Αλβανούς μετανάστες, τονίζοντας: «είμαι πεπεισμένος ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική».

Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις

Τις δύο πλευρές απασχόλησαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Αλβανία, με ισχυρή παρουσία στην κινητή τηλεφωνία, τον τραπεζικό κλάδο, τα πετρελαιοειδή, τις κατασκευές και τα τρόφιμα.

Ο κ. Μέτα εξήγγειλλε την πραγματοποίηση προσεχώς οικονομικού φόρουμ και μικτής επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας και των ελληνικών επενδύσεων. Οι σχέσεις μας ειναι πολύπλευρες και αναμενουμε πρόοδο σε πολλούς και συγκεκριμενους τομείς, υπογράμμισε ο Μέτα, σημειώνοντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Δρούτσα για πολύ συχνες επαφές εις το εξής.

Ονομασία ΠΓΔΜ

Στο ερώτημα για την πολιτική των Τιράνων έναντι των Σκοπίων, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «εμείς επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών γιατί επιθυμούμε η ΠΓΔΜ να γίνει μελος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και το ίδιο επιθυμεί και η Ελλάδα".

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε ενώπιον των αλβανών δημοσιογράφων την ειλικρινή βούληση της Ελλαδας ότι η νέα πνοή της ευρωπαϊκής προοπτικής που προωθεί, αφορά και την ΠΓΔΜ, αλλά ξεκαθάρισε ότι έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ προϋποθέτει την επιλυση του θέματος της ονομασίας, την οποία η Ελλάδα επιθυμεί το συντομότερο δυνατον.

«Εμείς θα εργαστούμε με εποικοδομητικό πνεύμα. Τείνουμε χείρα φιλίας και ελπίζουμε και η ηγεσία της ΠΓΔΜ να προσέλθει με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών

Ως προς τη μη επικύρωση ακόμη από την αλβανική βουλή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, η οποία βρίσκεται, μετά από ενστάσεις ορισμένων πολιτικών, προς έγκριση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο κ. Μέτα απάντησε ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι μια συμφωνία προς όφελος και των δύο χωρών και απέδωσε σκοπιμότητα στην αντιπολίτευση του σοσιαλιστή Εντι Ράμα, οι βουλευτές του οποίου αρνούνται να προσέλθουν στη βουλή μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τόνισε ότι « η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Ο Δημήτρης Δρούτσας αφού τόνισε ότι η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο χωρών και εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και συνεργασίας, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκκρεμοτητα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ότι ως προς τη διαδικασία επικύρωσης κάθε χώρα έχει τις δικές της νόμιμες διαδικασίες που είναι σεβαστές.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών, ο Δημ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, με την πρόεδρο του κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, αργοτερα δε απόψε αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Αύριο το πρωί, πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για την Αθηνα,ο Δημ. Δρούτσας θα συναντήσει το δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.
.nooz.gr

Read more...

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ...


Από ΤΑ ΝΕΑ

Περαιτέρω περικοπές δαπανών κατά 640 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το προσχέδιο, έφερε στον προϋπολογισμό η αντίδραση των Βρυξελλών και των αγορών, που είχαν θεωρήσει ανεπαρκή την αρχική μείωση και ζήτησαν περαιτέρω προσαρμογή. Το επίμαχο «πλαφόν» στις αυξήσεις για αμοιβές πάνω από 2.000 ευρώ, μαζί με το πάγωμα των προσλήψεων, απέφεραν τελικά μια εξοικονόμηση κατά 166 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προσχέδιο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι... δεν θα θιγούν περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι άλλες περαιτέρω περικοπές σε σύγκριση με το προσχέδιο προβλέπεται να προέλθουν από τις λειτουργικές δαπάνες, κατά 252 εκατ. ευρώ και τις δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης, δηλαδή τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων κατά 223 εκατ. ευρώ. Με τις ανάγκες των Ταμείων να αυξάνονται συνεχώς, ωστόσο, η προβλεπόμενη αυτή εξοικονόμηση είναι πολύ αβέβαιη. Περικοπές 2,25 δισ. ευρώ
Σε σύγκριση με το 2009 ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει συνολικές περικοπές δαπανών 2,25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε μείωσή τους κατά 3,8%. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού συγκρατείται, έτσι, στα 56,8 δισ. ευρώ.
Οι τόκοι πάντως θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 600 εκατ. ευρώ και η σχετική δαπάνη θα φτάσει τα 12,9 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των δαπανών για Παιδεία και Υγεία, για τόνωση των επενδύσεων και για στήριξη των άνεργων και των οικονομικά ασθενών, καθώς οι σχετικές δαπάνες είναι ενισχυμένες. Από την άλλη πλευρά, βάζει μαχαίρι στις καταναλωτικές δαπάνες και στις αμοιβές πέραν του μισθού (υπερωρίες, συμβούλια) και στους εξοπλισμούς.
Πού δίνει
Από το περιορισμένο «πορτοφόλι» του ο προϋπολογισμός του 2010 δίνει κάτι ή πολύ επιπλέον στις εξής κατηγορίες:
● Στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, αυξήσεις 1,5% (με πλαφόν τον βασικό μισθό των 2.000 ευρώ). Το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού αυξάνεται κατά 721 εκατ. ευρώ ή κατά 2,8%.
● Στην Παιδεία, μαζί με τις επενδύσεις, 1,020 δισ. ευρώ, επιπλέον του 2009. Έτσι, ο προϋπολογισμός της Παιδείας ανέρχεται σε 8,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 3,6% του ΑΕΠ από 3,2% του ΑΕΠ το 2009. Στον προϋπολογισμό επαναλαμβάνεται η δέσμευση να φτάσουν οι δαπάνες της Παιδείας το 5% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας.
● Στην Υγεία, μαζί με τις επενδύσεις, δίνει επιπλέον 246 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της να φτάνει τα 7 δισ. ευρώ ή το 2,9% του ΑΕΠ από 2,8% του ΑΕΠ το 2009. Ειδικότερα, προβλέπονται προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών το 2010 και εφεξής κάθε χρόνο στην επόμενη τετραετία, καθώς και 2.000 γιατρών του ΕΣΥ το 2010. ● Οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται κατά 800 εκατ. ευρώ.
● Στους ανέργους δίνεται αύξηση του επιδόματος κατά 5% ώστε να φτάσει φέτος το 60%, ενώ σταδιακά ο στόχος είναι να φτάσει το 70% του βασικού μισθού. Η σχετική δαπάνη αυξάνεται κατά 100 εκατ. ευρώ.
● Στους αγρότες δίνεται αύξηση των συντάξεων 20 ευρώ από 1/7/2010, με πρόσθετη δαπάνη 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, αυξάνεται η επιστροφή ΦΠΑ από 7% στο 11%. ● Στους κοινωνικά ασθενέστερους χορηγείται η δεύτερη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Πού κόβει
Οι προβλεπόμενες περικοπές αφορούν τις εξής δαπάνες:
● Τις καταναλωτικές που περιορίζονται κατά 897 εκατ. ευρώ ή κατά 25,5% σε σύγκριση με το 2009, αν και σε μεγάλο βαθμό η μείωση αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες του 2009 (εκλογές κ.ά.) Η πραγματική προβλεπόμενη μείωση είναι 356 εκατ. ευρώ.
● Τις δαπάνες για συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια κ.λπ. Η προβλεπόμενη περικοπή είναι 75 εκατ. ευρώ.
● Τις εξοπλιστικές δαπάνες (200 εκατ. ευρώ) και τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας (80 εκατ. ευρώ).
● Τις επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στον ΟΑΕΕ, κατά 480 εκατ. ευρώ, καθώς οι φετινές ανάγκες θεωρούνται έκτακτες και ελπίζεται να μην επαναληφθούν.

/fimotro

Read more...

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Η ΣΤΡΟΦΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Στα «μαλακά» έπεσε η κυβέρνηση από την άτακτη υποχώρηση που αφορούσε το πάγωμα των μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, αλλά ό,τι προηγήθηκε μέχρι να συντελεστεί η υποχώρηση αυτή εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που πήρε και την τελική απόφαση για την κυβερνητική στροφή φέρεται να έχει ενοχληθεί σοβαρά από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα, και οι πληροφορίες τον φέρουν να διαμήνυσε προς κάθε πλευρά την...ενόχλησή του αυτή. Όπως είναι γνωστόν, ο κ. Παπανδρέου που βρισκόταν στο αεροπλάνο προς τις Βρυξέλλες ενημερώθηκε για τα όσα είχαν συμβεί στη Βουλή με την παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Χρήστου Παπουτσή με το που προσγειώθηκε και έπειτα από έναν σύντομο τηλεφωνικό γύρο διαβουλεύσεων έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να «διευκρινίσει» ότι το πάγωμα για μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ αφορά μόνο τους βασικούς μισθούς και τις συντάξεις που υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Η «διευκρίνιση» αυτή που αφορά μόλις 40.000 δημοσίους υπαλλήλους και περί τις 90.000 συνταξιούχους υπολογίζεται ότι θα έχει όφελος για το Δημόσιο περίπου 165 εκατομμύρια ευρώ- γεγονός το οποίο ανατρέπει τους αρχικούς υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, που ανέμενε όφελος από το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό να ζήτησε ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για το τι ακριβώς συνέβη στη Βουλή, ενώ μίλησε και με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Η απόφασή του υπαγορεύθηκε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την εκτίμηση ότι «πράγματι υπήρξε αναντιστοιχία μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των κυβερνητικών αποφάσεων». Είναι χαρακτηριστικό ότι σ΄ αυτό ακριβώς βασίστηκε και η έντονη διαφωνία του κ. Παπουτσή, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή υπογράμμισε ότι μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ παίρνει μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και πως το εισόδημα αυτό αφορά ανθρώπους που ανήκουν στη μεσαία τάξη ή είναι φτωχοί.
Η παρέμβαση Παπουτσή. Ο κ. Παπουτσής που έγινε δέκτης πολλών διαμαρτυριών από μέρους βουλευτών, οι οποίοι του δήλωσαν ότι το πάγωμα δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μετέφερε την ανησυχία του ότι «κατεδαφίζεται το πρόγραμμά μας με τέτοιες αποφάσεις» στον πρόεδρο της Βουλής Φίλ. Πετσάλνικο. Του εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση, η κυβέρνηση θα βρεθεί να καταγγέλλεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης και του τόνισε πως πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ανακαλέσει ή να ανασκευάσει την απόφασή της. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί- ερμηνεύοντας το πάγωμα ως απόφαση για τη δημοσιονομική πολιτική του επόμενου χρόνου. Μετέφερε στον συνομιλητή του την οργή των βουλευτών ότι «δεν υπήρξε διαβούλευση για ένα τόσο καίριο ζήτημα και δεν μπορεί να ανακοινώνονται τέτοιες αποφάσεις μέσω διαρροών» - η απόφαση ως γνωστόν για το πάγωμα δόθηκε στον Τύπο από πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Πετσάλνικος συνέστησε η κατάσταση να αντιμετωπισθεί ψύχραιμα, αλλά ο κ. Παπουτσής μετέφερε το θέμα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ενημερώθηκε άμεσα από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινιδη, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, φέρεται να δήλωσε ότι η απόφαση είναι κυβερνητική. Τελικά, η εντολή οπισθοχώρησης δόθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και η κρίση έληξε.
Τα αρνητικά- όπως έλεγαν άλλωστε πηγές στο Μαξίμου- ήταν ότι η κυβέρνηση φάνηκε ανακόλουθη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπου ενώ ως αντιπολίτευση είχε εστιάσει την πολεμική της κατά του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ο οποίος είχε εξαγγείλει πάγωμα μισθών και συντάξεων, επέβαλλε τελικά η ίδια το πάγωμα μισθών. Έδειξε ακόμη πολύ ευάλωτη στις πρώτες εσωκομματικές πιέσεις που της ασκήθηκαν, παίρνοντας πίσω μια απόφαση που είχε προσπαθήσει να επιβάλει. Αλλά προέκυψε, λένε, έπειτα από αυτήν τη μίνι κρίση και ένα θετικό: ότι τα λάθη που έγιναν θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν για το μέλλον, όταν προφανώς θα προκύψουν πολύ μεγαλύτερες σε ένταση και διάρκεια κρίσεις.



Read more...

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών, καθολικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή point system στους φορολογικούς ελέγχους και άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους φοροπαραβάτες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010 ανοίγει... τα χαρτιά της για τις ανατροπές που σχεδιάζει στη φορολογία των εισοδημάτων, των επιχειρηματικών κερδών και της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα αποκαλύπτει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι βασικοί άξονες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010, όπως περιγράφονται στον νέο προϋπολογισμό, είναι οι εξής:
1. Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων.
2. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που του αναλογεί, και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
3. Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
4. Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων.
5. Κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών.
7. Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
8. Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.
9. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία.
10. Αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, για πωλήσεις προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής από 7% σε 11%.
11. Καθιέρωση καθολικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» και των δαπανών διαβίωσης.
12. Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο.
13. Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
14. Η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και σύνταξη νέου ενιαίου κώδικα όλης της φορολογικής νομοθεσίας και της διαδικασίας που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ενημερώνεται συνεχώς.
15. Η κατάργηση όλων των περιττών πιστοποιητικών, με καθιέρωση της δήλωσης και του εκκαθαριστικού ως μόνα πιστοποιητικά.
16. Εξυπηρέτηση των πολιτών από σημεία εκτός ΔΟΥ, και από μία θέση εργασίας μέσα στη ΔΟΥ.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΚΟΡΣΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσουπαρόπουλος

Ισχυρότατο πλήγμα στο κοινωνικό κράτος καταφέρει ο νέος προϋπολογισμός του 2010, προσπαθώντας να «τοποθετηθεί» στον στενό κορσέ που επέβαλε στην ελληνική οικονομία η διεθνής οικονομική κρίση, η εγχώρια δημοσιονομική κρίση και η οργή (καθυστερημένη και μονόπλευρη) της Ε.Ε. για την απόκρυψη του ελλείμματος του 12,7% του ΑΕΠ. Ενώ τηρούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση...
των δαπανών υγείας (+3,1%) και παιδείας (+6,9%), με τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού να περικόπτονται κατά 3,8%, η Κοινωνική Ασφάλιση - Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία δέχονται (προφανώς και κατ' επιταγήν των Βρυξελλών) το «τσεκούρι» της περικοπής κατά 9,7%.
44% λιγότερα στον ΟΑΕΕ
Σημαντικό είναι ότι οι επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία περικόπτονται κατά 12,4% (η επιχορήγηση του ΟΑΕΕ περικόπτεται κατά 44,4%) και είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν οι δαπάνες για συντάξεις. Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται επίσης κατά 5,9%.
Ο προϋπολογισμός του 2010 «μυρίζει» ύφεση. Προβλέπει ότι η ανάπτυξη του 2010 θα συρρικνωθεί κατά 0,3% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,7%. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα έλθουν, κατά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, στο τέλος του 2010. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5%, οι εισοδηματικές αυξήσεις (εκτός «παγώματος») θα κυμανθούν περί το 1,5%, ενώ επιβραδύνεται η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο 2,8% το 2010 από 4% το 2009.
Χωρίς «πνοή»
Η αναδιανεμητική πνοή του προϋπολογισμού σε σχέση με τις προσδοκίες εμφανίζεται αποδυναμωμένη. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη διατήρηση στα ίδια σχεδόν επίπεδα της σχέσης έμμεσων προς άμεσους φόρους (1,28 το 2010 έναντι 1,32 το 2009). Είναι φανερό ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν διακρίνεται για υπεραισιοδοξία, καθώς οι παρεμβάσεις στον φόρο εισοδήματος, στις φοροαπαλλαγές, στην αυτοτελή φορολόγηση και οι επιδόσεις στη φοροδιαφυγή με «πόθεν έσχες» κ.λπ. είναι μακράς πνοής και πιθανώς εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσουν αμέσως ή θα συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις από κατηγορίες φορολογουμένων που θα δώσουν μάχες για τη διατήρηση των κεκτημένων.
Αν και τίποτε δεν μπορεί να προδικάσει κανείς, ο νέος προϋπολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φορομπηχτικός. Τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνονται κατά 8,8%, κυρίως εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και της επιβολής του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και της αναμόρφωσης της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Ασφαλώς οι μισθωτοί θα πληρώσουν και πάλι φόρο «αίματος», λόγω της νέας προοδευτικής κλίμακας και των καταργούμενων φοροαπαλλαγών.
Αύξηση των εμμέσων κατά 5,7%
Η αφαίμαξη μέσω των έμμεσων φόρων (αυξάνονται κατά 5,7%) θα συνεχιστεί και του χρόνου, καθώς η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι η πιο πρόσφορη, άμεση και γρήγορη λύση για κάθε υπουργό Οικονομικών που θέλει να βλέπει εισροές στα άδεια ταμεία του κράτους. Από τα νούμερα, πάντως, του προϋπολογισμού φαίνεται ότι δεν επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία στα καύσιμα. Ενδεικτικό πιθανώς της κατάρρευσης του εισπρακτικού μηχανισμού την τελευταία δεκαετία -όταν διαμορφώνεται η απαίτηση των πολιτών για ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος (που ανήκει στη λεγόμενη αναπτυγμένη Ευρώπη της ευρωζώνης) είναι το γεγονός ότι το σύνολο των φορολογικών εσόδων το 2010 είναι κατώτερο αυτού που εισπράχθηκε το 2002. Συγκεκριμένα τα εισπραχθέντα το 2002 φορολογικά έσοδα ανήλθαν στο 22,9% του ΑΕΠ, έναντι 22,2% το 2010. Αλλά και το σύνολο των εσόδων θα φτάσει το 2010 το 23,9% του ΑΕΠ, έναντι 24,9% το 2002.
Βραχνάς οι τόκοι
Ο μεγάλος βραχνάς του προϋπολογισμού εξακολουθεί να είναι οι τόκοι που καταβάλλονται στους δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου. Οι πληρωμές για τόκους θα ανέλθουν στα 12,340δισ. ευρώ και θα παρουσιάσουν αύξηση σε σχέση με το 2008 κατά 10,1%.
Προκαλεί δέος το γεγονός ότι από τα 53,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπράξει ως συνολικά έσοδα ο προϋπολογισμός, τα 12,9 θα κατευθυνθούν για την πληρωμή τόκων. Είναι το τίμημα της δημιουργίας ενός μεταπολιτευτικού μοντέλου οικονομικής ευημερίας, που βασίστηκε σε δανεικά, με τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και κερδών και να αδιαφορούν για τον πλούτο που σωρεύει η προκλητική φοροδιαφυγή.

fimotro

Read more...

ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ


Ρεπορτάζ : Ζήσης Τσώλης

Φορολογικά βάρη για όλους επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2010, με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «ακροβατεί» ανάμεσα στην ύφεση και στην προσπάθεια αναστήλωσης των εσόδων του κράτους, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ και να μεταδώσει μήνυμα «νοικοκυρέματος» του κράτους. Σε μια χρονιά όπου η οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί (έστω κατά 0,5%) και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα ανέλθει σε 244 δισ. ευρώ, όταν το 2008 προ της κρίσης...
ήταν 260 δισ. ευρώ, ο υπουργός επί των Οικονομικών θα επιζητήσει το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ μέσω της γενικής αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων, της περιουσίας, των έμμεσων φόρων και με το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε ηλεκτρονική μορφή (ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο ένα «φλασάκι» USΒ αντί των πολυσέλιδων τόμων) αυτό που κυριαρχεί είναι η προσπάθεια αύξησης των φόρων. Για το 2010 τίθεται στόχος το σύνολο των φορολογικών εσόδων να ανέλθει στο ποσό των 54,1 δισ. ευρώ (από 50,5 δισ. ευρώ εφέτος) και το σύνολο των εσόδων του κράτους στα 58,3 δισ. ευρώ (από 54,2 δισ. ευρώ εφέτος). Ωστόσο πολλά θα κριθούν από την πορεία των δαπανών, καθώς τα μέτρα «λιτότητας» που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο δύσκολα θα περάσουν από τις «συμπληγάδες» των συνδικαλιστών που ελέγχονται από το ίδιο το ΠαΣοΚ. Ετσι, μετά την υπαναχώρηση του κ. Παπακωνσταντίνου από την απόφαση να «παγώσουν» όλοι οι μισθοί άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα στο Δημόσιο (το μέτρο περιορίστηκε σε 40.000 υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ), τίθενται ερωτήματα πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός των επιδομάτων, της συμμετοχής σε επιτροπές, του περιορισμού των υπερωριών, αφού επί της ουσίας οδηγούν σε περικοπές μισθών.
Μάλιστα χθες ο υπουργός δήλωσε ότι «το θέμα θα επανεξεταστεί συνολικά» . Πάντως μετά τις γκρίνιες η εισοδηματική πολιτική πλέον προβλέπει ότι θα δοθούν ονομαστικές αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις ως τις 2.000 ευρώ. Το όριο των 2.000 ευρώ ισχύει για τον βασικό μισθό, στοιχείο που αυτόματα περιορίζει σε περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους την απόφαση για «πάγωμα». Οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι θα ενισχυθούν και με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις (η πρώτη πριν από τα Χριστούγεννα και η δεύτερη πριν από το Πάσχα). Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι να συγκρατηθούν οι δαπάνες, χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους, στα 56,8 δισ. ευρώ (από 59 δισ. ευρώ εφέτος). Το πιο σοβαρό στοιχείο που οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι το πρόβλημα μεγέθυνσης του δημόσιου τομέα. Οπως προκύπτει από τα επίσημα πλέον στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας υπηρετούσαν 511.913 άτομα, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αυξήθηκαν εν όψει των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και ανήλθαν σε 403.033 άτομα.
Συνολικά δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει μισθούς και συντάξεις σε 914.946 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβληθούν συντάξεις ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Για το 2010 το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να ανέλθει στα 13 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών, πέραν των προβλεπομένων επιχορηγήσεων (1% του ΑΕΠ), θα πρέπει να προσφύγει σε πρόσθετο δανεισμό για να καλύψει τα ελλείμματα.
Ζημιογόνες θα είναι και οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί με «πρωταθλητές» ελλειμμάτων τον ΟΣΕ, τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών) που φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει οικονομικά.
Μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού αναμένεται να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνηση από τις αγορές, δεδομένου ότι το 2010 το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δανειστεί 44 δισ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα και να πληρώσει χρεολύσια. Ετσι το δημόσιο χρέος προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 325 δισ. ευρώ από 300 δισ. ευρώ που θα κλείσει εφέτος, ενώ για το επόμενο έτος οι τόκοι εξυπηρέτησης του τεράστιου αυτού χρέους θα ανέλθουν σε 12,9 δισ. ευρώ.
Πέραν της γενικής αύξησης της φορολογίας με την εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας στην οποία θα περιληφθεί η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων), η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών, επανέρχονται:
* Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
* Η φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και ο ΦΜΑΠ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι «στόχος είναι μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο να διασφαλιστούν:
* Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς, με επαρκή χρηματοδότηση. * Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.
* Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
* Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες ως το τέλος του 2010.
* Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ.
* Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
fimotro


Read more...

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ.









fimotro

Read more...