Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών, καθολικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή point system στους φορολογικούς ελέγχους και άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους φοροπαραβάτες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010 ανοίγει... τα χαρτιά της για τις ανατροπές που σχεδιάζει στη φορολογία των εισοδημάτων, των επιχειρηματικών κερδών και της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα αποκαλύπτει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι βασικοί άξονες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010, όπως περιγράφονται στον νέο προϋπολογισμό, είναι οι εξής:
1. Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων.
2. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που του αναλογεί, και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
3. Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
4. Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων.
5. Κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιωνδήποτε αμοιβών.
7. Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
8. Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.
9. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία.
10. Αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, για πωλήσεις προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής από 7% σε 11%.
11. Καθιέρωση καθολικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» και των δαπανών διαβίωσης.
12. Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο.
13. Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
14. Η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και σύνταξη νέου ενιαίου κώδικα όλης της φορολογικής νομοθεσίας και της διαδικασίας που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ενημερώνεται συνεχώς.
15. Η κατάργηση όλων των περιττών πιστοποιητικών, με καθιέρωση της δήλωσης και του εκκαθαριστικού ως μόνα πιστοποιητικά.
16. Εξυπηρέτηση των πολιτών από σημεία εκτός ΔΟΥ, και από μία θέση εργασίας μέσα στη ΔΟΥ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: