Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ξεκινά o εμβολιασμός ειδικών ομάδων

Από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης Η1Ν1.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, που παρακολουθούνται από το εκάστοτε νοσοκομείο και για τους αιμοδότες του κάθε νοσοκομείου.

Ο εμβολιασμός ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα και ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, θα πραγματοποιηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Την Παρασκευή εμβολιάστηκαν 2.800 άτομα.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, έγινε γνωστό ότι άλλα τρία κρούσματα της νέας γρίπης διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για α) ένα κορίτσι, 11 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα, που εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, β) έναν άνδρα, 59 ετών, με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, που εμφάνισε βαριά πνευμονία και γ) έναν άνδρα, 42 ετών, με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια, που εμφάνισε βαριά πνευμονία.

Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν τον ένατο θάνατο από τον ιό Η1Ν1. Πρόκειται για 40χρονο άνδρα, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και κατέληξε σε νοσοκομείο της Κρήτης. Επίσης, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίστηκε σε τρεις ασθενείς στη Νορβηγία. Από τις αρχές της χώρας διευκρινίστηκε ότι δεν είναι καθαρό αν αυτός ο μεταλλαγμένος τύπος ιού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Η μετάλλαξη ενδέχεται να επηρεάζει την δυνατότητα του ιού να εισχωρεί βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και έτσι επιδεινώνει τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της ασθένειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση κρατικού φορέα για την Δημόσια Υγεία. Ακόμη, επισημαίνεται ότι δεν έχουν λόγους να πιστεύουν πως η μετάλλαξη έχει κάποια σχέση με τα εμβόλια ή τα αντιιικά φάρμακα που κατασκευάζονται από την Roche, τη GlaxoSmithKline, τη Novartis ή την AstraZeneca.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: