Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Κουτσούμπας: «Νέο Μνημόνιο με “αριστερό” περιτύλιγμα η νέα συμφωνία»


koy
Νέο Μνημόνιο με “αριστερό” περιτύλιγμα θα είναι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας.
Η νέα συμφωνία θα είναι “από χέρι αντιλαϊκή”, είπε και αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, επισήμανε: “Το σήριαλ «νέα δόση – νέα μέτρα», «νέα συμφωνία – νέο μνημόνιο», που είδαμε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια παίζεται σε επανάληψη, όμως αυτή τη φορά σε περισσότερα επεισόδια, με νέους πρωταγωνιστές και καινούργιο περιτύλιγμα.
Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ίδια αντιλαϊκή πολιτική με «αριστερό» περιτύλιγμα και ο κατήφορος δεν έχει τέλος αφού νέα μέτρα θα προστεθούν στα παλιά. Αυτές τις μέρες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταλήγει όπως όλα δείχνουν με τους εταίρους της τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τη νέα «συμφωνία – πακέτο» με το ΔΝΤ – την ΕΚΤ – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την τρόικα, δηλαδή. Μία συμφωνία από χέρι αντιλαϊκή, γιατί αντιλαϊκοί, αντεργατικοί από γεννησιμιού τους είναι οι καπιταλιστικές ενώσεις και οργανισμοί”.
Όπως είπε, “το διαφημιστικό σλόγκαν της κυβέρνησης για «τέλος της λιτότητας», δεν αφορά το λαό, αλλά το κεφάλαιο. Γι’ αυτό και τελευταία αναπαράγουν το «ήπια λιτότητα» για το λαό για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα προστεθούν στα προηγούμενα. Για το τι περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία – το νέο μνημόνιο μας έχουν ήδη προετοιμάσει οι απανωτές λίστες των μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη, του Τσίπρα, που «γράψε – σβήσε» περιλαμβάνουν όμως ισοδύναμα, κοστολογημένα μέτρα. Για τη νέα όμως επίθεση στα εργατικά, ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις μας έχει ήδη προετοιμάσει η κοινή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ που τα έχει όλα και τα λέει όλα:
Έχει αξιολόγηση, όπως αξιολόγηση είχαν και όλες οι συμφωνίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στο τέλος έφερναν πάντα το φουσκωμένο λογαριασμό στο λαό για να τον πληρώσει.
Έχει μεταρρυθμίσεις, όπως μεταρρυθμίσεις είχαν και τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεταρρυθμίσεις που έβαζαν την ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα, απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο έδαφος του καπιταλιστικού ήταν και παραμένουν αντιλαϊκές”.
Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη νέα συμφωνία δεν χωρούν η επαναφορά του κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων και της 13ης σύνταξης, ούτε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Χωρούν, όμως, νέοι, άδικοι φόροι.
Όσο για τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης σημείωσε ότι έγιναν “πράσινο φως σε νέα αντιλαϊκά μέτρα” και παρατήρησε: “Είναι ντροπή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παρουσιάζει τη νέα συμφωνία, ως αποτέλεσμα της λαϊκής εντολής ή να προσπαθήσει να εκβιάσει τη στήριξη του λαού με δημοψήφισμα”.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ παρουσίασε τη θέση του κόμματος για: Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία – στο νέο μνημόνιο που προετοιμάζει νέες μεγάλες μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των μνημονίων, και των εφαρμοστικών τους νόμων. Πάλη για ανάκτηση των απωλειών ξεκινώντας από συγκεκριμένα άμεσα μέτρα πραγματικής ανακούφισης του λαού. Ρήξη με την Ε.Ε, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
http://lykavitos.gr/

Read more...

“Ρουκέτα” από το ΔΝΤ: Επιβεβαίωσε την ύπαρξη “Plan B” για την Ελλάδα!


tt
Την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου επικαλούμενος «προφανείς λόγους».
Ο Ράις επιβεβαίωσε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εξετάσουν σε συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας πως πρόκειται για μια τακτικού χαρακτήρα ενημέρωση.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις των θεσμών με της ελληνική κυβέρνηση παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup και στην οποία τονιζόταν πως έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά και ότι απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για να κλείσουν τα κενά. «Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν δέχεται την κριτική ότι το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο. «Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί» είπε.
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί Grexit είπε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν περιλαμβάνει μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη κάτι που και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιεργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ότι το Ταμείο και γειτονικές χώρες της Ελλάδας εξετάζουν σχέδια περιορισμού της διάχυσης μια ελληνικής κρίσης , είπε πως αυτά τα σχέδια αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας» είπε και εξήγησε πως οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε ευθέως για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε:«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα υφιστάμενα επίπεδα ρευστότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα αποπλήρωσε το Ταμείο με ανορθόδοξο τρόπο ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση ρευστότητας.
Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμμέτοχη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS δήλωσε άγνοια. «Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΝΕΡΙΤ για το εάν η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ διεξάγει έρευνα για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αυτό «δεν αληθεύει» και εκτίμησε πως υπάρχει σύγχυση με την έκθεση αξιολόγησης για την παρουσία του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης.
Τέλος, ο Ράις ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος έρευνας του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το Ταμείο, από τις 30 Σεπτέμβριου του 2015.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Επιστολή ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό για το ΕΣΠΑ...


Επιστολή ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό για το ΕΣΠΑ
Επείγον αίτημα για να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και κατ’ επέκταση των έργων των δήμων, κατέθεσε με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και...
τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Εάν στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει να ζητηθεί άμεσα από την Ε.Ε., παράταση της ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων των δήμων προς τους αναδόχους αλλά και το να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.

Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της δέσμευσης των πόρων ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «έχει σταματήσει η εκτέλεση των έργων των Δήμων και γενικότερα των έργων όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται η πιστοποίηση των εκτελεσθεισών εργασιών των έργων, οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές δεν δίνουν την εντολή πληρωμής αυτών ή δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι εκδοθείσες εντολές, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων. Λόγω της αδυναμίας αυτής τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιρειών αποφάσισαν ότι τα μέλη τους θα διακόπτουν την εκτέλεση των έργων και ήδη ανακοινώνονται διακοπές εκτελούμενων έργων σε πολλούς δήμους».

Περιγράφοντας τις συνέπειες, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει: «Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί τον κίνδυνο κατάπτωσης των ρητρών λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των δήμων προς τους αναδόχους, τις οποίες θα χρειαστεί τελικά να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων θα οδηγήσει στην μη ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31.12.2015 που λήγει η χρονική διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007–2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από Κοινοτικούς πόρους τα έργα, αλλά να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά «να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής στενότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την εισροή των οφειλομένων από την Ε.Ε. ποσών για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007–2013» .

Στην περίπτωση που στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα από την Ε.Ε. η παράταση της ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2016 και στη συνέχεια η ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τους συλλογικούς φορείς των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την παράταση των συναφθεισών συμβάσεων και τη ρύθμιση των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν από την αναγκαστική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των έργων».

Read more...

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group...


Δημοσιονομικό κενό και μισθοί τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης...
Ολοκληρώθηκε πριν τις επτά το απόγευμα της Πέμπτης η διαπραγμάτευσης μέσω τηλεδιάσκεψης στο Brussels Group, με την ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για...
συνομιλίες από κοντά.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν κυρίως διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν τα θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στις διαπραγματεύσεις.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τα λεγόμενα «αγκάθια».

Αυτά αφορούν κυρίως το δημοσιονομικό κενό αλλά και τον κατώτατο μισθό με τη χθεσινή αναφορά του Γιάννη Βαρουφάκη στις απαιτήσεις των δανειστών να είναι ενδεικτική.

Παππάς

Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και μιας και είναι ένα από τα πρόσωπα που μετέχουν στο στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου τοποθετήθηκε και για τη διαπραγμάτευση.

«Ειδικά αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου αν ορισμένοι κύκλοι από την Γερμανία, όχι όμως γύρω από την καγκελαρία, επαναφέρουν και διακινούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ειλικρινή διάθεση για την εξεύρεση λύσης.

ΔΝΤ

Αποκαλυπτική είναι η αναφορά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις από την Ουάσινγκτον για την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου επικαλούμενος «προφανείς λόγους»...
parapolitika.gr

Read more...

Λαπαβίτσας: Μπορεί να μας οδηγήσει και μέχρι το σήμερα η Εξεταστική...


Λαπαβίτσας: Μπορεί να μας οδηγήσει και μέχρι το σήμερα η Εξεταστική - ΒΙΝΤΕΟ
ΒΙΝΤΕΟ...
Αιφνιδίασε πολλούς, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο 
Λαπαβίτσας, απάντησε ουσιαστικά στην...

πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, να συμπεριληφθεί και η τρέχουσα περίοδος στην Εξεταστική Επιτροπή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση που χρειαστεί. 

"Για μένα έχει προσωπικά σημασία να μπούμε στην ουσία του μνημονίου και τι αυτό έφερε, παρά στην... περιοδολόγηση. Η περιοδολόγηση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία είναι η πλευρά του πολιτικού, είναι εκ προιμίου ταξινόμηση της ευθύνης. Δηλαδή, θέλει να δείξει κανείς ότι στην δική μου περίοδο πήγαν όλα έγιναν καλά και μετά ήρθαν όλα τα προβλήματα. Δεν είναι ακριβώς έτσι", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


"Αν μπούμε στην ουσία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι ακριβώς έγινε και αυτό, συμφωνώ, μπορεί να μας οδηγήσει και μέχρι το σήμερα. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα στο θέμα αυτό. Όλα ανοιχτά, θα τα θέσουμε και θα δούμε τι φταίει, ποιος φταίει, τις ευθύνες υπάρχουν και που πρέπει να αποδοθούν", τόνισε.

Δείτε το Βιντεο:

Read more...

Αιχμές Αρχιεπισκόπου: Θα μετανοήσουν όσοι θέλουν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας


6D1AA3E799F1F80E2066D464471006C5
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου και προσκύνησε το λείψανο της Αγίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο« που μαίνεται τόσο για την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας.
«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.
Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτη την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».
Ερωτώμενος για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».
Ο Ιερώνυμος μίλησε για το μεγαλείο και τον ψυχισμό του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαό και να μην τον ξεχνάμε».
Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει για ακόμη δύο εβδομάδες.
Από την Κυριακή ουρές από πιστούς όλων των ηλικιών και από όλη την Ελλάδα σχηματίζονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο της Αττικής για να προσκυνήσουν το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σοκ: Η κυβέρνηση συζητά με την Τρόικα για μισθούς 700 ευρώ στο Δημόσιο και ΦΠΑ στο 20%!


260415082206_6602
Το νεφελώδες σημείο στο οποίο βρίσκονται ακόμα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα περιγράφουν με αγωνιώδεις διαρροές τους κυβερνητικά στελέχη.
Τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης εντοπίζονται στο δημοσιονομικό κενό, τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά αλλά, πλέον, και η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, για να καλυφθεί το έλλειμμα που διανοίγεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρακτικά οι θεσμοί θεωρούν μονόδρομο πλέον μέτρα όπως:
– να κοπούν μισθοί, σε επίπεδα 700-1000 ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χθες πάντως ότι η κυβέρνηση θα εναντιώνεται συνεχώς σε κάτι τέτοιο.
– να ανέβει ο ενιαίος ΦΠΑ στο 20%-23%, αν διατηρηθεί και χαμηλός ΦΠΑ 6%-8% για πολλές εξαιρέσεις.
– να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν έκτακτοι φόροι και χαράτσια που υποτίθεται ότι θα καταργούνταν (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά 1%-5%, φόροι πολυτελείας κλπ), αλλά θα επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους πλουσίους, για να καλυφθεί η υστέρηση στον προϋπολογισμό.
Παρά το εξωπραγματικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα των 2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε τέσσερις μήνες, οι θεσμοί βλέπουν ότι πίσω από αυτό κρύβονται «στάση πληρωμών» 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες και νέα ελλείμματα «κάτω από το χαλί», που θα αποκαλυφθούν τον Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ξεπεράσουν τις 90 μέρες καθυστέρησης. Θεωρούν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
Βλέποντας και την βουτιά που έκανε η οικονομία από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, οι θεσμοί ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για το β΄εξάμηνο.
Θεωρούν δε πως όποιες «εκπτώσεις» ή ελαφρύνσεις και αν προσφέρουν στην κυβέρνηση (πχ πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος αντί 3% που ήταν ο στόχος στον προϋπολογισμό), αυτές έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί από το α΄ εξάμηνο της χρονιάς και θα απαιτηθούν νέα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο, που θα καλύψουν οριακά μόλις τον προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα:
– Αν ο στόχος παρέμενε για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, το δημοσιονομικό κενό θα έφτανε στα 6-7 δισ. ευρώ. Αυτός έχει εκ των πραγμάτων πια εγκαταλειφθεί.
– Με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1%-1,2% του ΑΕΠ, πρέπει να καλυφθεί κενό 2,7-3 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να το δεχτούν οι θεσμοί.
– Μόνον και μόνον για να μην είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός, με μηδέν πλεόνασμα, απαιτούνται μέτρα απόδοσης τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Το σενάριο αυτό ίσως προκύψει στην πράξη, ακόμα και αν συμφωνηθεί πλεόνασμα αλλά τελικώς πέσουν έξω οι προβλέψεις στο β΄εξάμηνο.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνουν ότι η χρονιά ξεκίνησε άσχημα. Τρίμηνο με τρίμηνο, η οικονομία κατρακύλησε κατά 0,2% τον Μάρτιο του 2015 και 0,6% συνολικά από τότε που η χώρα μπήκε σε εκλογική περιδίνηση.
Δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικό έδαφος σημαίνουν ύφεση και πάνε περίπατο οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,9% φέτος.
Η αύξηση 1% του ΑΕΠ από το 2014 σχεδόν εξανεμίστηκε ήδη στο α΄πεντάμηνο του 2015 και οι θεσμοί προβλέπουν ύφεση τουλάχιστον 0,5%-1% φέτος, αν δεν αλλάξουν τροπή τα πράγματα και δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα το συντομότερο –και πάντως όχι μετά τον Ιούνιο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αντίθετη στην επιλογή Ταγματάρχη η Συσπείρωση Δημοσιογράφων...


Αντίθετη στην επιλογή Ταγματάρχη η Συσπείρωση Δημοσιογράφων
Βρισκόμενη στο πλευρό των συναδέλφων «για μια ΕΡΤ μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος» η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει...
την αντίθεσή της στην τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, παρά και κόντρα στις συντριπτικά γενικευμένες διαφωνίες πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και θολώνει μια πραγματική νίκη.

Ενώ σήμερα ο κλάδος των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ολόκληρη η κοινωνία θα έπρεπε με το άνοιγμα της ΕΡΤ, κυριολεκτικά, να γιορτάζει τη νίκη της δημοκρατίας, τη νίκη ενός πρωτόγνωρου αγώνα των εργαζομένων, η επιλογή Ταγματάρχη διαμορφώνει αρνητικό κλίμα. Ακυρώνει τις πραγματικά ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και πλουραλιστική, που με απελευθερωμένους τους εργαζόμενούς της θα υπηρετεί την ενημέρωση και τον πολιτισμό που απαιτεί και έχει ανάγκη η κοινωνία.

Είναι προφανές ότι το νέο δεν αρκεί να εξαγγέλλεται. Το νέο που όλοι προσδοκούσαμε και για το οποίο ως συνδικαλιστική παράταξη αγωνιστήκαμε δεν μπορεί να υπηρετηθεί από πρόσωπα που και διαδρομή και συμβολισμούς και περιεχόμενα έχουν.

Είναι τουλάχιστον άστοχο η από όλους αναμενόμενη νέα αφετηρία για την ΕΡΤ, που σηματοδότησε, παρά τις όποιες ελλείψεις του, ο σχετικός νόμος, να καθορίζεται από μια επιλογή, η οποία παραπέμπει ευθέως στο αμαρτωλό παρελθόν και η οποία συνδέεται ευθέως, αφενός με πολιτικές συρρίκνωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και αφετέρου με φανερές ή κρυφές σχέσεις υπηρέτησης με πολλούς τρόπους των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος συμμερίζεται τις ανησυχίες και συντάσσεται με του συναδέλφους, οι οποίοι επί 23 μήνες αγωνίστηκαν ανυποχώρητα για την ΕΡΤ. Εκφράζει την αντίθεσή της στην τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη και δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεχίσει να μάχεται, σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων, για μια ΕΡΤ πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική, μακριά από τις παθογένειες και τις αρρώστιες του παρελθόντος»

efsyn.gr

Read more...

Δε θα υπάρχει μνημόνιο αν συνεργαστούμε με BRICS, λέει ο Ρουμελιώτης...


Ρουμελιώτης: Δε θα υπάρχει μνημόνιο αν συνεργαστούμε με BRICS
Δεν θα υπάρχει μνημόνιο για την Ελλάδα σε μία πιθανή συνεργασία της χώρας με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank), δήλωσε ο Ρουμελιώτης, ο οποίος...
ορίστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Μιλώντας το πρωί στην Τσαπανίδου (STAR), ανέφερε, πως, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά και άλλους τρόπους για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι μία τέτοια συμφωνία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

«Όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έκανε μία λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος «διερευνά απλά τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS και τίποτε άλλο».
Ερωτηθείς τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα από τα BRICS, o πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επαφή για το θέμα και εξήγησε ότι στόχος είναι «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Ο   Ρουμελιώτης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα μνημόνιο με τα BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για τη συμμετοχή της χώρας σε μία τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής».


Read more...

Η ιστορία της Αλεξανδρούπολης, 14η ΜΑΙΟΥ 1920 η απελευθέρωση της πόλης.

Τον 19ο αιώνα κάποιοι απλοί ψαράδες, Αινίτες, Μακρινοί και Μαρωνίτες στήνουν ένα μικρό ψαράδικο οικισμό τον οποίον και ονομάζουν Δεδέ-Αγάτς (το δέντρο του παππού).

Για το όνομα αυτό υπάρχουν δύο εκδοχές:

Α) Από την αιωνόβια βελανιδιά όπου βρισκόταν ο τάφος του Τούρκου Ντεντέ και
Β) από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία (ντεντέ-αγατσλάρ)
Το 1871 αποφασίζεται να περάσει ο σιδηρόδρομος από την πόλη, και να υπάρχει στήριξη της πόλης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Έτσι φτάνουν στην πόλη Έλληνες, Αρμένιοι, Τούρκοι, Φραγκολεβαντίνοι, Εβραίοι, Βούλγαροι - έμποροι, τεχνίτες, ναυτικοί και δημιουργούν μια νέα Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη.Αρχίζουν να μαζεύονται όλα τα εμπορεύματα της Θράκης στο λιμάνι της πόλη για να προωθηθούν σε άλλες γειτονικές αγορές.
Μέχρι το 1912 στην πόλη υπάρχουν οκτώ προξενεία.

Αργότερα το 1878 το Δεδέ-Αγάτς κατοχυρώνεται στην Ρωσία (με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου), οι νέοι κατακτητές "ανακαινίζουν" την ρυμοτομία της πόλης και την καθιερώνουν (έως και σήμερα) ως μια πόλη, υπόδειγμα ρυμοτομίας, με μεγάλους και φαρδείς κάθετους δρόμους προς την παραλία) και φτιάχνουν και το σήμα κατατεθέν έως και σήμερα της πόλης, τον Φάρο.

Ακόμα και με την βίαιη προσάρτηση της πόλης στην Βουλγαρία το 1885 δεν μπόρεσε να σταματήσει η ανάπτυξη της πόλης, συνεχώς κατασκευάζονται δημόσια έργα, ναοί, σχολεία, νοσοκομείο.Το 1897 η πόλη καλωσορίζει το Οριάν Εξπρές που ενώνει την Θεσσαλονίκη με την Πόλη.

Το 1905 διορίζεται υποπρόξενος στο Δεδέ-Αγάτς, ο Ίωνας Δραγούμης. 1912.
Η πόλη καταλαμβάνεται από βουλγαρικά στρατεύματα και το 1913 παραχωρείτε με την συνθήκη του Βουκουρεστίου, επίσημα στους Βούλγαρους.
Η πόλη σχεδόν ερημώνει από Έλληνες που δεν αντέχουν να βλέπουν να χαλάει ότι αγαπήσανε, οι Βούλγαροι καταστρέφουν μνημεία, αρχεία, ιστορικά και ότι άλλο βρεθεί στο δρόμο τους.

Μετά το τέλος του πρώτου Παγκόσμιου πολέμου αυτοί που έμειναν πανηγυρίζουν την ένωση της Θράκης με την Ελλάδα. (συνθήκη Νεϊγύ, 1919).
Το Δεδέ Αγάτς κυβερνείται προσωρινά από μια Διασυμμαχική Διοίκηση, με κυβερνητικό αντιπρόσωπο τον Χαρίσιο Βάμβακα, συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος κατορθώνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ενσωματώσει την περιοχή στον Ελληνικό διοικητικό οργανισμό, πριν ακόμη επιδικαστεί στην Ελλάδα.

Μέχρι που έρχεται η 14η ΜΑΙΟΥ 1920 και η απελευθέρωση της πόλης.

Η 9η Μεραρχία Σερρών, η οποία βρισκόταν στην κοιλάδα του Νέστου, με διοικητή τον Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, θα καταλάβει τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και θα συγκεντρωθεί στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή).

Μια νηοπομπή, από είκοσι δύο φορτηγά πλοία, αποβιβάζει τη Μεραρχία Ξάνθης, με διοικητή το στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, στο Δεδέ-Αγάτς.

Η πόλη αποκτά το πρώτο της Ελληνικό όνομα, Νέαπολη, το οποίο όμως δεν θα το κρατήσει για πολύ γιατί οι τοπικές αρχές την ξαναβαφτίζουν ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ προς τιμή του βασιλιά Αλεξάνδρου ο οποίος πηγαίνοντας να απελευθερώσει την Ανδριανούπολη πέρασε από την περιοχή.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η Αλεξανδρούπολη προσφέρει στέγη στους διωγμένους από την Σμύρνη, Μικρασιάτες. Μετά την υπογραφή και της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 έρχεται η επικύρωση της συνθήκης του Νεϊγύ και η παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. (υποχρεώνοντας όμως την άνευ όρων παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους)

Από εκεί και μετά αρχίζει ξανά η αναγέννηση της Αλεξανδρούπολης με μεγάλους πνευματικούς ηγέτες. (Θεόδωρο Καστανό, Αθανάσιο Σπανό, Αχιλλέα Σαμοθράκη κ.λ.π.)
Η ανάπτυξη συνεχιζόταν μέχρι το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και ξανά την κατοχή της πόλης από τους Βούλγαρους, με καινούργιες καταστροφές και διωγμούς.
Η απελευθέρωση έρχεται με τον πρώτο υφυπουργό Γενικό Διοικητή, Αλέξανδρο Παπαθανάση, και η Αλεξανδρούπολη ξαναβρίσκει το χρώμα και τους ρυθμούς της και μάλιστα εξελίσσετε με γρηγορότερους ρυθμούς.

Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων συμβάλλουν στην ανοδική πορεία της πόλης και συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και σήμερα...
http://www.e-evros.gr/

Read more...

Η ανάπτυξη το βασικό ζητούμενο Βαρουφάκης: Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει


Βαρουφάκης: Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει
O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας από το βήμα της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.
Μιλώντας στο συνέδριο που έχει ως βασικό θέμα τις 100 πρώτες ημέρες της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο κ. Βαρουφάκης αποσαφήνισε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως η επόμενη δόση είναι αυτοσκοπός της χώρας και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη μακροοικονομικά.
Αναφερόμενος στις βασικές ενότητες του συνεδρίου του Economist που σχετίζονται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν εξαφανιστεί με κάποιο τρόπο το χρέος της χώρας, το θέμα της ανάπτυξης της Ελλάδας θα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη ότι η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να καθυστερήσει. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ωριμάζει ομόλογο που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος έδωσε βάρος στο ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό θα πρέπει να επιλύσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Ο υπουργός έστειλε και ένα μήνυμα στην αγορά ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι το τέλος καλοκαιριού δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό καθησύχασε τους φορείς του τουρισμού , ενώ τοποθέτησε για το Σεπτέμβριο την εισαγωγή του νέους καθεστώτος.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εγκαίνια με αιχμές στην Πάτρα


Τη συγκρότηση των οργάνων του σε περιφερειακό επίπεδο συνεχίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.
giorgos-elenopoulos-arxeio
Μιλώντας στην Πάτρα, όπου βρέθηκε για αυτό τον σκοπό ο στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Γιώργος Ελενόπουλος, επιτέθηκε τόσο στην σημερινή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ένα ‘εξαιρετικά άδηλο πλαίσιο’ στο οποίο βρίσκονται λαός και χώρα. «Αντί για σχέδιο, βλέπουμε σήμερα αυτές τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος να εντείνονται ακόμη περισσότερο, για αυτό και ο στόχος της ίδρυσής μας που ήταν μία πραγματική αλλαγή από αυτή που επιδίωκε η κυβέρνηση των κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου,παραμένει ισχυρός», είπε, υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Υποστηρίζοντας πως σήμερα συνειδητοποιεί κανείς τι θα συνέβαινε αν τότε η κυβέρνηση δεν είχε βρει χρήματα, άφησε αιχμές εναντίον ‘κάποιων’ που «τα βρήκαν έτοιμα» και δεν έχουν βρει ακόμα καμία διέξοδο, αλλά και άλλων που προτού φύγουν, είχαν ασκήσει «μία πολύ πιο επώδυνη πολιτική από τα Ζάππεια».
Και ο νοών νοείτο…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ σήμερα για την Ελλάδα παρουσία Ντράγκι


ImageHandler
Η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, θα ενημερώσει τα στελέχη του ταμείου για όσα συνέβησαν στην περιπετειώδη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα και για όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.
Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος πιθανόν να έχει επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σουλτς σε Τσίπρα: Αποδέξου ότι οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα


schulz-tsipras-griechenland-russland-540x304
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Ελλάδα, αλλά και η Αθήνα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία», διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Αυτό είπα και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: αποδέξου τελικά ότι οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν».
Όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ο Σουλτς απάντησε: «όχι, πρώτον η οικονομία της Ελλάδας θα επιδεινωνόταν δραματικά. Δεύτερον θα έπρεπε αμέσως να υποστηριχθεί οικονομικά με μαζικό τρόπο. Τρίτον υπάρχει ο κίνδυνος άλλες χώρες να αναγκαστούν να διαγράψουν διμερή δάνεια (που έχουν συνάψει με την Ελλάδα). Αυτό σε κάποιες χώρες θα μπορούσε να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της εξυγίανσης».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το πρώτο πακέτο φόρων...


Το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων ετοιμάζεται να "ξεκλειδώσει" η κυβέρνηση. Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες αλλά και...
θέματα αποκρατικοποιήσεων συζητήθηκαν χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για μία συμφωνία, με αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση έχοντας στο «οπλοστάσιο» και ένα πακέτο με ψηφισμένα μέτρα, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία θα αυξάνουν τα έσοδα του κράτους αλλά δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στην κατεύθυνση αυτή και πριν κλείσει το θέμα της αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να περάσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει:

- Τέλος διανυκτέρευσης από 1 έως 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 
- Λοταρία αποδείξεων 
- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης 
- Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά 
- Νέα περαίωση φορολογικών υποθέσεων
- Κίνητρα για δήλωση καταθέσεων εξωτερικού, με την πληρωμή εφάπαξ φόρου 10%-15%. 

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί:

- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης, σε όλη τη χώρα.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, φαίνεται ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα της παραχώρησης του 51% του ΟΛΠ, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια η κυβέρνηση εξετάζει να κρατήσει στο Δημόσιο το 30%. 

Τα θέματα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δεν είναι «δογματική» με τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα των κόκκινων δανείων...
real.gr

Read more...

Ξεκινά η εξεταστική για τα μνημόνια...


Ξεκινά η εξεταστική για τα μνημόνιαΣτις 4 το μεσημέρι ξεκινούν και επίσημα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

Η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής ήταν πριν από δέκα ημέρες, όταν κλήθηκε να...
εκλέξει προεδρείο. Τα διαδικαστικά ολοκληρώθηκαν τότε, και από σήμερα ξεκινά το έργο της. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, δεσμεύθηκε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη αλλά και καμία στοχοποίηση.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι η έρευνα θα βασιστεί στην απόφαση της Βουλής σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν την χώρα και τους πολίτες στην φτωχοποίηση, σε ανεργία και στέρηση των δικαιωμάτων τους, με την εφαρμογή μίας πολιτικής που αποδείχθηκε λανθασμένη, ενώ είχε δηλώσει πως πρώτοι θα κληθούν μάρτυρες-κλειδιά που έλαβαν αποφάσεις και άρα μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της την εξεταστική.

Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ανοιχτές και στόχος είναι να ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου, με δυνατότητα πάντως δίμηνης παράτασης να έχει ήδη προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή αποτελείται από 17 βουλευτές όλων των κομμάτων, με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης του καθενός. Ειδικότερα, αποτελείται από τους: Δημήτρη Βίτσα, Νίνα Κασιμάτη, Χαρούλα Καφαντάρη, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Κώστα Λαπαβίτσα, Νεκτάριο Σαντορινιό, Αντώνη Συρίγο, Γιώργο Ψυχογιό, Χαράλαμπο Αθανασίου, Σάββα Αναστασιάδη, Μάκη Βορίδη, Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Γαλέο, Γιώργο Αμυρά, Νίκο Καραθανασόπουλο, Δημήτρη Καμμένο και Ανδρέα Λοβέρδο...
enikos.gr

Read more...