Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Αντιδρούν -επιτέλους!- οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...Στις επιλογές Βενιζέλου, να προσδέσει το κόμμα τους στο άρμα της Δεξιας!...
Μέχρι και το MEGA, το έκανε θέμα.  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντιστάθηκαν στα "τετελεσμένα", την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, με...
την οποία το πάλαι ποτέ Σοσιαλιστικό Κίνημα καταντά και τυπικά συνιστώσα της ΝΔ.  
Κατά την επιεική εκφραση του ρεπόρτερ του ΜΕGΑ Χασαπόπουλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν στον Βενιζέλο, πως,  δεν υπαρχει για το κόμμα τους " κανένα όφελος από την απόλυτη συμπόρευση με τη ΝΔ" .
Και βεβαίως , επεσήμαναν και την ακροβασία Βενιζέλου με το λεγόμενο "κεντροαριστερό πόλο".
  Δεν μπορείς , του είπαν, να κάνεις άνοιγμα στην Kεντροαριστερά και ταυτόχρονα να δενεις το ΠΑΣΟΚ στο άρμα της Δεξιάς. 
Και ακόμη ειναι η αρχη...

Read more...

Ελέγχουν τον Γιάννο για τα εξοπλιστικά...

 Στους ανακριτές πόρισμα του ΣΔΟΕ...

crimenet.gr

Οι εισαγγελείς διαφθοράς την ερχόμενη βδομάδα θα αξιολογήσουν το πόρισμα από το ΣΔΟΕ, που αφορά στον οικονομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του τέως υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με...
πληροφορίες, ο έλεγχος που είχε αρχίσει από το 2010, φαίνεται να βρίσκει αναπάντητα ερωτήματα γύρω από διάφορα ποσά που αφορούν τον κ. Παπαντωνίου, τόσο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης όσο και στην υπόθεση περί ανακριβούς πόθεν έσχες, του ίδιου και της συζύγου του.
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, φαίνεται να αξιοποιεί στοιχεία από γερμανικές δικογραφίες, για εμπλοκή Ελλήνων αξιωματούχων κατά την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο οικονομικός και φορολογικός έλεγχος είχε ξεκινήσει μετά από εντολή της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου η οποία τώρα και θα αξιολογήσει τα όποια ευρήματα του ΣΔΟΕ.

Read more...

Συγκατοικώντας με την Εφορία... Πόσα θα πληρώσετε με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων- Ποιοι θα σηκώσουν τα μεγαλύτερα βάρη- Για πρώτη φορά θα πληρώσουν οι αγρότες- Παραδείγματα και πίνακες για να υπολογίσετε το ύψος του φόρου- Ολόκληρο το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση

«Φωτιές» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες βάζει η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των κτισμάτων, της αγροτικής γης και των οικοπέδων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών από το οποίο επιδιώκονται έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν η μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία με φόρους της τάξεως των 3.000 – 30.000 ευρώ ανά στρέμμα για τα οικόπεδα, οι αγρότες που δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα φόρο για τη γη τους, οι κάτοχοι μονοκατοικίας που θα πληρώνουν φόρο και για το οικόπεδο (εκτός από το κτίσμα) αλλά και για το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που … δεν έχουν κτίσει (!), αλλά και όλοι όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετο αφού θα πληρώσουν το 5πλάσιο της αξίας του αγροτεμαχίου, σε σχέση με τους γείτονες τους που δεν έκτισαν.

Διαβάστε εδω ολόκληρο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:
http://www.protothema.gr/economy/article/322035/auto-einai-to-neo-shedio-gia-ton-eniaio-foro-akiniton-/

Για παράδειγμα:


- Για 4 στρέμματα με ελιές στα Οινόφυτα (Δήλεσι), σε απόσταση έως 100 μέτρα από τη θάλασσα, ο Ενιαίος Φόρος ορίζεται σε 140 ευρώ. Αν υπάρχει και σπίτι εντός, ο φόρος για το αγροτεμάχιο ανεβαίνει στα 700 ευρώ.

- Για το ίδιο ακίνητο 5 χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Παραλία Αυλίδος, ο φόρος είναι 151,2 ευρώ αν δεν υπάρχει σπίτι και 756 ευρώ αν υπάρχει κτίσμα.

- Αν το ίδιο ακίνητο βρίσκεται σε ακριβές περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Ραφήνα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη ή στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο φόρος για το αγροτεμάχιο η «ταρίφα» είναι 189 ευρώ αν δεν υπάρχει σπίτι, ή 945 ευρώ αν υπάρχει.

- Αν το ίδιο ακίνητο ήταν στην Αράχωβα (μακριά από θάλασσα φυσικά) και αντί για ελιές είχε καρποφόρα δέντρα, ο φόρος για το αγροτεμάχιο θα ήταν 81 ευρώ.

«Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο»

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Ενιαίου φόρου είναι:

- Στα κτίσματα προκύπτει ελάφρυνση περίπου 10%-20% έναντι του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις.

- Στα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν ως τώρα φόρο, σε μεσαίες και χαμηλές περιοχές επιβάλλεται διπλάσιος και τριπλάσιος φόρο σε σχέση με τη «βάση» υπολογισμού του, όσο σχεδόν όμως και σε πανάκριβες αφού ο φόρος βρίσκει «ταβάνι» με συντελεστή 3,5.

- Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και οι αγρότες, εκτός από μεγαλοκτηματίες με πάνω από 130 στρέμματα για τους οποίους προβλέπονται εκπτώσεις έως 50%.

Πώς υπολογίζεται ο φόρος

1.Για τα κτίσματα: Ο βασικός φόρος που προκύπτει από την τιμή ζώνης σε συνδυασμό με τη φορολογική ζώνη είναι ο εξής:
Ο φόρος αυτός προσαυξάνεται ανάλογα με την παλαιότητα κάθε κτίσματος έως και 25%, ενώ πολλαπλασιάζεται με ειδικούς συντελεστές αυξομείωσης ανάλογα με τον όροφο κλπ.


2. Για τα οικόπεδα (εντός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις): Θα φορολογούνται με φόρο 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό, έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την μοναδιαία αξία του οικοπέδου, δηλαδή την αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό.
3. Για τα αγροτεμάχια: Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων υπολογίζεται με αρχική τιμή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα (0,0015 ευρώ το τ.μ.) το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με την θέση και με τη χρήση, την απόσταση από την θάλασσα και την πρόσοψη ή όχι σε επαρχιακή ή εθνική οδό. Ειδικότερα, ο βασικός φόρος αυξάνεται με βάση τους εξής συντελεστές:

- Η ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) την οποία καθορίζει η εφορία

- Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
- Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ), ο οποίος ορίζεται ανάλογα με την απόσταση του γηπέδου από τη θάλασσα, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

- Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ), ο οποίος ορίζεται ανάλογα με την επιφάνεια του γηπέδου και εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

- Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ), ο οποίος ορίζεται σε 1,2 αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό και σε 1,1 αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό.

-  Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ), ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου.

Ωστόσο, αν ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν κατέχουν άλλη κατοικία, και εφόσον η κατοικία που υπάρχει στο γήπεδο έχει επιφάνεια κύριων χώρων μικρότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

Ο Συντελεστής Κατοικίας εφαρμόζεται στη συνολική επιφάνεια του γηπέδου, χωρίς να αφαιρείται η επιφάνεια του κτίσματος. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις από τον φόρο έως και πλήρης απαλλαγή για φορολογούμενους που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής του φόρου. Τίθενται όμως πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν σωρευτικά.

Ειδικότερα, η έκπτωση χορηγείται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες ευρώ (€7.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (1.000 ευρώ) για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων τα οποία κατέχουν ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) προκειμένου για κτίσματα, ή τα πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα (500 μ2) προκειμένου για οικόπεδα, ή τα έξι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (6.000 μ2), προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.
protothema.gr

Read more...

Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τους "σκαφάτους"Κατατίθεται στη Βουλή στο τέλος της επόμενης εβομάδας το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής. Τι θα προβλέπει. Στα 100 με 120 ευρώ ανά μέτρο υπολογίζεται το τέλος πλόων
Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη διάρκεια του 3ου ναυτιλιακού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα «Η ναυτιλία ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας».
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι κύριο ζητούμενο για το υπουργείο είναι η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και του αριθμού των εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών στη χώρα μας.
«Περαιτέρω ενίσχυση του ναυτιλιακού πλέγματος της χώρας μας (εγκατεστημένες ναυτιλιακές εταιρείες, ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, ναυτιλιακές ασφαλίσεις, τροφοδοσία πλοίων, παροχή ειδικευμένων υπηρεσιών, τηλεπικοινωνίες, ναυπηγήσεις / επισκευές πλοίων) σε βαθμό που να ανταποκρίνεται στο εύρος του ελληνόκτητου στόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.
Αναφερόμενος στα λιμάνια υπογράμμισε το πλεονέκτημα που δίνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως τόνισε, εκτός από το ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα, «οι επενδύσεις που έχει κάνει μας δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο Σ.ΕΜΠΟ του Ικονίου μπορούν να εξυπηρετηθούν πλοία μεγέθους, που δεν υπάρχει ακόμα ούτε στα σχέδια, μέχρι 24.000 teu, ενώ τα μεγαλύτερα σήμερα είναι 18.000 teu. Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά λιμάνια για παράδειγμα μπορούν να εξυπηρετήσουν πλοία έως 14.000 teu
Το σχέδιο
Το σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής που αναμένεται να καταθέσει την άλλη εβδομάδα το υπουργείο, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του υπό ελληνική σημαία σκάφους, στην εξίσωση ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών, στην άρση -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- του καμποτάζ για τις τρίτες σημαίες και στην απλοποίηση των διαδικασιών.
Οπως υπογράμμισε ο υπουργός, τα σκάφη αναψυχής με μικρές σχετικά επενδύσεις στις μαρίνες μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, σε πολύ σημαντικό βαθμό, διότι, εκτός των άλλων, οι τουρίστες που επιλέγουν να ναυλώσουν σκάφη αναψυχής για τις διακοπές τους έχουν συνήθως μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Το κλίμα
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, ο κ. Σωκράτης Λεπτός της PwC σημείωσε ότι σε σχετική έρευνα της εταιρείας του, σε 22 επιχειρήσεις που ελέγχουν 450 πλοία εκφράζεται αισιοδοξία, σε ποσοστό 50%, ότι οι υπάρχουσες τράπεζες θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον να χρηματοδοτούν τον κλάδο.
Επίσης ένα 15% πιστεύει ότι θα εισέλθουν στον κλάδο και νέες τράπεζες, ενώ ένα 21% προσβλέπει πολύ στα ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις στη ναυτιλία.
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, το 50% πιστεύει ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι κινεζικές τράπεζες. Ως προς τις προοπτικές της ναυτιλίας, το 52% δηλώνει πολύ αισιόδοξο για την αγορά, ιδιαίτερα στο ξηρό φορτίο.
Από την πλευρά του ο κ. Μάνος Πηλείδης της Deloitte υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανταπόκριση για νέα IPO σε εταιρείες, για παράδειγμα ξηρού φορτίου. Σήμερα όμως υπάρχουν ήδη αρκετές στο χρηματιστήριο και οι επενδυτές επιλέγουν συνήθως τις υπάρχουσες.
«Χρειάζεται να προσφέρει κανείς κάτι μοναδικό» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ζήτηση οι εταιρείες διαχείρισης LNG carriers, αναφέροντας ως πρόσφατα παραδείγματα την GasLog και τη Dynagas. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι τα fund έχουν δείξει μέχρι τώρα μια προτίμηση σε εταιρείες που διαχειρίζονται containerships.
Η προσφορά της ναυτιλίας
Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα με περισσότερα από 13 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, ποσό που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ κατά τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group.
Κατά την παρουσίαση της μελέτης από τον κ. Χρυσό Καβουνίδη, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι ο ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει περίπου 13,4 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του ελληνικού ΑΕΠ, βάσει στατιστικών του 2010.
Η άμεση συνεισφορά του βασικού ναυτιλιακού κλάδου υπολογίζεται στα περίπου 7,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Από αυτά, η ποντοπόρος ναυτιλία έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά, προσφέροντας 6,5 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, ο ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει έμμεσα, μέσω των υποστηρικτικών υπηρεσιών της ναυτιλίας, 2,3 δισ. ευρώ, ενώ 3,4 δισ. ευρώ είναι τα υπολογιζόμενα επαγωγικά οφέλη.
Μελλοντικά, η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρει η μελέτη και προτείνει πέντε συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να αυξήσουν τον αντίκτυπό της στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενη και την εμπειρία άλλων χωρών.
Το Τέλος Πλόων
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως σε ό,τι αφορά το Τέλος Πλόων, θα κατατεθεί άλλο νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών, με το τέλος να προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στα 100 με 120 ευρώ ανά μέτρο, με ειδικές προβλέψεις για τα σκάφη από 6 μέχρι 12 μέτρα.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Read more...

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές Γλέζου για τους "κύκλους" της ΚουμουνδούρουΤριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Μανώλη Γλέζο να αφήνει αιχμές κατά της Κουμουνδούρου για το πώς θα ψηφίζουν και θα μιλάνε δημόσια τα
Αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διαφοροποιήσεων του ίδιου και άλλων στελεχών κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής άφησε ο Μανώλης Γλέζος.
"Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος" είχε πεί ο Ε.Αβέρωφ πριν μερικές δεκαετίες, και η φράση του έμεινε στην ιστορία.
Τη φράση αυτή η αριστερά την κούναγε σαν μαντηλάκι μπροστά στους βουλευτές της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πλειοψηφίας που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία.
Έχοντας στο μυαλό τους αυτή τη φράση, βουλευτές ψήφιζαν μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, τσαλάκωναν τις ιδέες τους τις συνειδήσεις τους, την ελευθερία στην άποψη. Με βάση αυτή την αρχή οι βουλευτές έγιναν κουκιά, "ακόλουθοι", συνυπεύθυνοι του όποιου ηγέτη του δικομματισμού των αρχηγικών κομμάτων.
Σε μερικά πάλι μαντριά της αριστεράς, οι πόρτες ήσαν ανοιχτές, αλλά κανένας δεν είχε στο μυαλό του σκέψη για να βγει από το μαντρί.
Στη "δική μας Αριστερά" δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε "εμάς" και όλους τους άλλους.
Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει.
Όμως σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό.
Είτε  αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια, είτε το πως θα ψηφίζουμε!
Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους "κύκλους".
Κύκλους που "διαρρέουν"!  Πού έμαθαν αυτοί οι κύκλοι ότι δεν εξήγησα την στάση μου;
Κύκλοι σύντροφοι; Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε; ή έτσι μαθαίνουμε να αντιγράφουμε;  Και τότε σε τι ακριβώς διαφέρουμε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα νερά από την στιγμή της γέννησής του, φέρνοντας μια νέα πρωτόγνωρη αντίληψη για το πως πρέπει να προσεγγίζει η Αρίστερά και ο πολίτης την πολιτική.
Αυτή η αντίληψη έδωσε ελπίδα σε πολίτες που πριν λίγα χρόνια δεν σκεφτόντουσαν ποτέ ότι θα στηρίξουν τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά τους διαψεύδουμε..

Read more...

Μπαρόζο στη Bild: Είμαστε κατά ενός νέου κουρέματοςΑποτελέσματα ζητεί από την Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τάσσεται κατά ενός νέου "κουρέματος". Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της Ε.Ε. στη γερμανική Bild
«Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Tο κούρεμα δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν. Θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές, ενώ θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα το δέχονταν» δηλώνει ο κ. Μπαρόζο στο σημερινό β' μέρος της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει πάντως ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά» και ότι «οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες», αλλά επισημαίνει και ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. «Εδώ η Αθήνα πρέπει να φέρει αποτελέσματα» τονίζει, αλλά προσθέτει και ότι «το σημαντικότερο είναι ότι, μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, η Ευρωζώνη είναι εμφανές ότι σταθεροποιήθηκε συνολικά».
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ακόμη ότι πριν από δύο χρόνια πολλοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την κατάρρευση του κοινού νομίσματος. «Αυτό θα ζημίωνε τους πάντες σε μεγάλο βαθμό - και την Γερμανία. Τίποτα όμως δεν επαληθεύτηκε, καθώς κατορθώσαμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων». Ο ίδιος ωστόσο, αν και θεωρεί ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, δηλώνει αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρει. «Είναι όπως και στην ορειβασία. Ακόμη και στον δρόμο της επιστροφής, είναι πιθανό να πέσει κανείς» λέει χαρακτηριστικά. Ζητεί δε από την Ιταλία και την Γαλλία να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Παρατηρώ με ανησυχία ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους» σημειώνει και, ειδικά για την Ιταλία, αναφέρει ότι «όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς, τότε απομακρύνονται και οι επενδυτές».

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Σκάει «βόμβα» για στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού…


Ποιος συνεργάτης – και μάλιστα στενός - του Αντώνη Σαμαρά και…
όπως δείχνουν τα πράγματα την Παρασκευή (τα φύλλα του Σαββάτου και της Κυριακής, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, θα κυκλοφορήσουν μία μέρα νωρίτερα) θα κρεμαστεί στα μανταλάκια;

Η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ προαναγγέλλει την αποκάλυψη, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες…

Read more...

Ρίχνει τους τόνους ο Κουβέλης για τα υποβρύχια...

Ο δρόμος για την Κεντροαριστερά, ή τουλάχιστον, ο δρόμος για την πολιτική σχέση ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ περνά μέσα από την ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια.
Εξ ου και ο...
πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από το σάλο που δημιουργήθηκε, επιχειρεί πλέον να ρίξει τους τόνους και παραπέμπει το θέμα στο μέλλον, όταν θα… προκύψει από την ίδια τη ζωή.

Ήδη από χθες  ήταν γνωστές οι εισηγήσεις που δέχεται ο Φώτης Κουβέλης από στενούς του συνεργάτες να πει «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν είναι αρνητικός σε κάτι τέτοιο, καθώς, όπως λένε συνομιλητές του, «η ΔΗΜΑΡ ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας και κατά της συγκάλυψης». Ωστόσο, η απόφαση να υπερψηφίσει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -όταν κατατεθεί στη Βουλή- στέλνει διπλό πολιτικό μήνυμα: αφενός, αποτελεί ένα «κλείσιμο ματιού» της Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου, αφετέρου θα σημάνει την οριστική ρήξη στις σχέσεις Κουβέλη-Βενιζέλου, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταγγείλει πως «στοχοποιείται» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κερδίζουν χρόνο

Τούτων δοθέντων, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να δώσει… χρόνο στο χρόνο, προκειμένου να μην δημιουργηθούν οι λάθος πολιτικές εντυπώσεις πριν προκύψει το ζήτημα εν τοις πράγμασι. Για το λόγο αυτό, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, κατεγράφη ομοβροντία δηλώσεων βουλευτών του κόμματος (Γρηγόρης Ψαριανός, Νίκος Τσούκαλης, κ.α.) οι οποίοι επεσήμαιναν πως «το θέμα δεν έχει ακόμη απασχολήσει τη ΔΗΜΑΡ», επαναλαμβάνοντας, επί της ουσίας, την φράση που είχε χρησιμοποιήσει εντός της συνεδρίασης ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

matrix24.gr

Read more...

Επεισόδιο στις φυλακές Κορυδαλλού...
Μαχαίρωσαν αρχιφύλακα στο γραφείο του...
Επεισόδιο συνέβη πριν από λίγο στις φυλακές Κορυδαλλού συνέβη όταν στο γραφείο ενος αρχιφύλακα, κατά τη διάρκεια της...
ακρόασης, κρατούμενος τον μαχαίρωσε δύο φορές κοιλιά και στον τράχηλο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά το εν λόγω τραγικό συμβάν, μπήκε ένας άλλος σωφρονιστικός υπάλληλος, που δέχθηκε μαχαιριά στα χέρια.

Και οι δύο έχουν μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας...

Read more...

Ανοίγει η συζήτηση εντός Νοεμβρίου Β.Κεγκέρογλου: Ξεπερασμένο το όριο των ομαδικών απολύσεωνΒ.Κεγκέρογλου: Ξεπερασμένο το όριο των ομαδικών απολύσεων
Ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αλλαγές στο νόμο που προβλέπει όριο (5%) στις ομαδικές απολύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου από το βήμα της Βουλής «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», σημειώνοντας ότι ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

Βάση της συζήτησης για τις αλλαγές θα αποτελέσει μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που παραδίδεται εντός του Νοεμβρίου στην κυβέρνηση.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, η οποία επικαλέστηκε πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να συναινέσει στην απελευθέρωση των απολύσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, μέσα στον Νοέμβριο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραδίδει τη μελέτη του για το ζήτημα και η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες μεταβολές είναι αναγκαίες.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρεία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του, είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Σωστά απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, πρέπει να ελέγχονται οι λόγοι τους οποίους επικαλείται κάθε φορά μια επιχείρηση. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης.

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων. 

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη. «Μας λέτε, δηλαδή, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται. Πράγματι, με το άρθρο 99 καταλήγουν πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις ούτε και ταμείο ανεργίας. Αλλά οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές» δήλωσε η βουλευτής.

Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει κυρίως τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες, «οι οποίοι εξακολουθούν παρά την κρίση να έχουν μεγάλα κέρδη».

Για συντάξεις και ασφαλιστικό
Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής έθεσε και το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ο υφυπουργός παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες η καταβολή των κύριων συντάξεων είναι κατοχυρωμένη.

Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε, επίσης, ότι ουδέποτε ο κ. Βρούτσης μίλησε για στοχευμένες μειώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα υπενθύμισε όσα έχουν προβλεφθεί για την εισαγωγή μαθηματικού τύπου στον υπολογισμό των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων και στη δυνατότητα των επικουρικών ταμείων.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Μήνυμα στην τρόικα Βενιζέλος: Διαπραγμάτευση βάσει της προγραμματικής συμφωνίας


Βενιζέλος: Διαπραγμάτευση βάσει της προγραμματικής συμφωνίας
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μήνυμα στην τρόικα ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έστειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματα της χώρας» είπε, σημειώνοντας πως η προγραμματική συμφωνία είναι το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο είναι «η μόνη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η συμφωνία δεν καταργεί διαφορές, μνήμες και αρχές, αλλά σε περιόδους όπως η σημερινή, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής, δεν δικαιολογούνται ταλαντεύσεις και αμφιθυμίες.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πρόταση η οποία είναι «επίμονα ανοιχτή» προς όλες τις δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις. Και κατηγόρησε όσους επενδύουν «συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια εθνικής καταστροφής».

Η χώρα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «χρειάζεται ειλικρίνεια, σταθερότητα και χρόνο» και γι' αυτό η βάση της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Τόνισε, δε, ότι το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας θα σηκώσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, η ευθύνη βαρύνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αίρει όλα τα βάρη».

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου Γ. Στουρνάρας: Η δήλωση του Όλι Ρεν για την επιτήρηση ισχύει για όλους


Γ. Στουρνάρας: Η δήλωση του Όλι Ρεν για την επιτήρηση ισχύει για όλους
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε για τη δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχουν λάβει.
«Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το EFSF. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου, σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε άλλη ερώτηση αν προτίθεται η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, άφησε το θέμα ανοικτό απαντώντας πως «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άξιζε τη νίκη στον βούρκο... Όρθιος ο Ολυμπιακός στο «Ντα Λουζ», 1-1 με την Μπενφίκα


Όρθιος ο Ολυμπιακός στο «Ντα Λουζ», 1-1 με την Μπενφίκα
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Aθήνα
Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Μπενφίκα στην Λισσαβόνα σε αγώνα για την 3η αγωνιστική του 3ου ομίλου του Champions League που διεξήχθη κάτω από καταρρακτώδη βροχή.

Σκόρερ για τους «ερυθρόλευκους» ο Ντομίγνκες (29') ενώ για την Μπενφίκα ισοφάρισε ο Καρντόσο στο 83' έπειτα από κακή έξοδο του Ρομπέρτο σε εκτέλεση κόρνερ.

Στις 5 Νοεμβρίου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπενφίκα στο «Γ.Καραϊσκάκης» σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά για την πρόκριση στους «16».

Η Μπενφίκα ξεκίνησε τον αγώνα πολύ δυνατά με τον Καρντόσο να υποχρεώνει τον Ρομπέρτο σε μια πολύ καλή απόκρουση μόλις στο 2΄. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν κερδίζοντας τρία συνεχόμενα κόρνερ χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

Στο 6΄ ο Μήτρογλου έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό όταν πήρε την μπάλα από τον Φουστέρ στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων αλλά το πλασέ που επιχείρησε πέρασε άουτ. Ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο δεκάλεπτο ανέβαζε όλο και περισσότερο την απόδοση του παίζοντας πολύ καλή άμυνα και βγαίνοντας ωραία στην αντεπίθεση.

Στο 29΄ οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν μπροστά στο σκορ όταν σε μια αντεπίθεση ο Μήτρογλου έκανε το τακουνάκι στον Ντομίνγκες που με ωραία προσποίηση «άδειασε» τον Γκαράι και στην συνέχεια με πλασέ έκανε το 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο η βροχή που έπεφτε στο Ντα Λούζ δυνάμωσε αρκετά κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο των ποδοσφαιριστών αφού είχαν σχηματιστεί λίμνες στον αγωνιστικό χώρο και η μπάλα κολλούσε στη λάσπη.

Στο 58΄ ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα του όταν ο Φουστέρ πλάσαρε από το ύψος του πέναλτι τον Αρτούρ και ενώ η μπάλα πήγαινε προς τα δίχτυα κόλλησε στη λάσπη. Στη συνέχεια της φάσης ο Μήτρογλου προσπάθησε να σκοράρει αλλά τον πρόλαβαν οι αμυντικοί των γηπεδούχων. Στο 81΄ Μήτρογλου σκόραρε με κεφαλιά αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά αφού ο Έλληνας διεθνής ήταν σε θέση οφσάιντ.

Στο 83΄, όμως, ο διαιτητής υπέδειξε κόρνερ σε μία φάση που η μπάλα πέρασε άουτ από παίκτη της Μπενφίκα. Ο Ροντρίγκο εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ρομπέρτο έκανε λάθος εκτίμηση, ο Λουιζάο με κεφαλιά έστρωσε τη μπάλα στον Καρντόσο που δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσει στην άδεια εστία (1-1).

Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν πάλι στις 5/11 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο (Ισπανία)

Κίτρινες: Πέρεζ, Γκαιτάν - Βάις, Φουστέρ, Μήτρογλου

Μπενφίκα(Χόρχε Ζέσους): Αρτούρ, Αλμέιδα, Σικιέιρα, Λουισάο, Γκαράι, Μάτιτς, Πέρεζ (82΄ Ρούμπεν Αμορίν), Γκαϊτάν (82΄ Ροντρίγκο), Λίμα, Τζον (46΄ Καβαλέιρο), Καρντόσο.

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας, Σάμαρης, Μανιάτης, Ντομίνγκες (88΄ Μετζανί), Φουστέρ (69΄ Γιαταμπαρέ), Βάις (56΄ Εντινγκά), Μήτρογλου.Οι βαθμολογίες ανά όμιλο έχουν ως εξής:

1ος όμιλος
Βαθμολογία
Αγ. Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Γ. 2 5-3 4
Σαχτάρ Ντόνετσκ 2 3-1 4
Λεβερκούζεν 2 4-5 3
Σοσιεδάδ 2 1-4 0

2ος όμιλος
Βαθμολογία
Αγ. Τερμ. Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 2 10-1 6
Γιουβέντους 2 3-3 2
Κοπεγχάγη 2 1-5 1
Γαλατάσαραϊ 2 3-8 1

3ος όμιλος
Βαθμολογία
Αγ. Τερμ. Β.
Παρί Σ.Ζ 2 7-1 6
Ολυμπιακός 2 4-4 3
Μπενφίκα 2 2-3 3
Άντερλεχτ 2 0-5 0

4ος όμιλος
Βαθμολογία
Αγ. Τερμ. Β.
Μπάγερν 2 6-1 6
Μάντσεστερ Σ. 3 6-4 6
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3 4-7 3
Βικτόρια Πλζεν 2 2-6 0
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το βραχιολάκι για τους κατάδικους με τη στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚΕπί της αρχής και με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτήρηση καταδίκων και υπόδικων με το λεγόμενο βραχιολάκι
Το λεγόμενο βραχιολάκι, με το οποίο θα επιτηρούνται οι υπόδικοι αλλά και οι κατάδικοι, έρχεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο και υπερψηφίστηκε με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξαν πολλές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κύριο θέμα την τροπολογία που προστίθεται ως άρθρο στον ποινικό κώδικα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη, επιβάλλονται ποινές εναντίον εκείνων που παραβιάζουν διατάξεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των κανονισμών της ΕΕ.
Τόσο το ΚΚΕ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι η μη απόσυρση της σχετικής τροπολογίας είναι η αιτία που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και δεν δηλώνουν παρών, όπως ήταν η αρχική τους πρόθεση.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τόσο η εισηγήτρια του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη όσο και ο κοινοβουλευτικούς του εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Τριαντάφυλος, σημείωσαν πως πράγματι υπάρχει η ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων και αυτό λόγω σύγχυσης από διαφορετική διατύπωση που υπάρχει στο άρθρο, σε σχέση με την αιτιολογική έκθεση.
Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ στήριξε την τροπολογία.
Διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις επί της τροπολογίας, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες του νόμου για ποινικοποίηση πολιτικών δράσεων, ζήτησαν επίσης η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διαβεβαίωσε, ότι καμία βάση δεν έχουν οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Πέμπτη επί της ουσίας οπότε και θα γίνει η συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών.

Read more...