Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μπαρόζο στη Bild: Είμαστε κατά ενός νέου κουρέματος



Αποτελέσματα ζητεί από την Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τάσσεται κατά ενός νέου "κουρέματος". Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της Ε.Ε. στη γερμανική Bild
«Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Tο κούρεμα δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν. Θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές, ενώ θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα το δέχονταν» δηλώνει ο κ. Μπαρόζο στο σημερινό β' μέρος της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει πάντως ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά» και ότι «οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες», αλλά επισημαίνει και ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. «Εδώ η Αθήνα πρέπει να φέρει αποτελέσματα» τονίζει, αλλά προσθέτει και ότι «το σημαντικότερο είναι ότι, μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, η Ευρωζώνη είναι εμφανές ότι σταθεροποιήθηκε συνολικά».
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ακόμη ότι πριν από δύο χρόνια πολλοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την κατάρρευση του κοινού νομίσματος. «Αυτό θα ζημίωνε τους πάντες σε μεγάλο βαθμό - και την Γερμανία. Τίποτα όμως δεν επαληθεύτηκε, καθώς κατορθώσαμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων». Ο ίδιος ωστόσο, αν και θεωρεί ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, δηλώνει αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρει. «Είναι όπως και στην ορειβασία. Ακόμη και στον δρόμο της επιστροφής, είναι πιθανό να πέσει κανείς» λέει χαρακτηριστικά. Ζητεί δε από την Ιταλία και την Γαλλία να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Παρατηρώ με ανησυχία ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους» σημειώνει και, ειδικά για την Ιταλία, αναφέρει ότι «όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς, τότε απομακρύνονται και οι επενδυτές».

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: