Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες με το νέο φόρο ακινήτων



Στόχος να πληρώσουν όλοι από λίγα και οι έχοντες περισσότερα


Του Κωστή Πλάντζου
«Λίγα από πολλούς και πολλά από λιγότερους» επιδιώκει να εισπράξει η κυβέρνηση, με το ενιαίο τέλος Ακινήτων.
Προς το παρόν εξετάζονται c
Για κατοικίες και κτίσματα, προκύπτουν πολύ μικρές επιβαρύνσεις για μικροϊδιοκτήτες (που δεν πλήρωναν ως τώρα ΦΑΠ) και μεγαλύτερες για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι όμως επιδιώκεται να δουν ελάφρυνση έως και 50% σε σχέση με όσα πλήρωσαν ή θα πληρώσουν με τα απανωτά χαράτσια των τελευταίων ετών (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ, ΤΑΠ κλπ).
Για παράδειγμα:
1. Για σπίτι 70 τμ στο Πέραμα με αντικειμενική 700 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 49.000 ευρώ):
- Χωρίς αφορολόγητο (από το πρώτο τετραγωνικό) και με συντελεστή φόρου ή 0,01% ή 0,05%, ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 5 ή 25 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ή 100.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, δεν θα πληρώνει τίποτε.

2. Για σπίτι 80 τμ στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) με αντικειμενική 1250 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ):
Χωρίς αφορολόγητο (από το πρώτο τετραγωνικό) και με συντελεστή φόρου ή 0,01% ή 0,05% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 0,05% για μέχρι τα 100.000 ευρώ ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 30 ή 50 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, ο φόρος θα φτάνει στα 25 ευρώ.
-Με αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ, δεν θα πληρώνει τίποτε.
Για σπίτι 120 τμ στη Λυκόβρυση με αντικειμενική 1500 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ):
- Χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές φόρου ή 0,01% ή 0,05% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 0,05% μέχρι τα 100.000 ευρώ και 0,1% για πάνω από τα 100.000 ευρώ, ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 110 ή 130 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, ο φόρος θα φτάνει στα 105 ευρώ.
- Με αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ, θα πληρώνει 80 ευρώ το χρόνο.
4. Για δύο σπίτια συνολικά, ένα των 120 τμ στη Βούλα με αντικειμενική 3000 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία 460.000 ευρώ) και ένα 100 τμ στο Μαραθώνα με αντικειμενική 1.000/τμ (αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ):
- Χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές φόρου που μπορεί να αυξάνονται σε 0,3% για πάνω από τα 100.000 ευρώ και 0,5% για πάνω από τα 400.000 ευρώ, ο νέος ενιαίος φόρος θα φτάνει αντίστοιχα στα 4.510 - 4.530 ευρώ το χρόνο.
- Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, ο φόρος θα φτάνει στα 4.500 ευρώ.
- Με αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ, θα πληρώνει 4.400  ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής του νέου φόρου το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, τα σπίτια, τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης, οι λοιποί στεγασμένοι χώροι και τα οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογούνται με συντελεστές που θα φθάνουν στο 1%-2%, για αξίες από 1.000.000 ευρώ και άνω.
Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων, η φορολόγηση των ακινήτων εξετάζεται να γίνεται αυτοτελώς, με άλλο σύστημα υπολογισμού και
συντελεστές αυξομείωσης 20% - 100% επί της τιμής "αφετηρίας" της εφορίας. Για παράδειγμα, αν η «Αρχική Βασική Αξία» σε μια περιοχή είναι 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο γης, η τελική φορολογητέα αξίας κάθε τ.μ. γης στη συγκεκριμένη περιοχή να μην μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 200 ευρώ ανά τ.μ. (από το 100% της τιμής αφετηρίας).
Τα ποσά αυτά θα συνεισπράττονται με το ίδιο εκκαθαριστικό φόρου που θα εκδίδεται για τα αστικά ακίνητα.
Επιπλέον, σχεδιάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε ορεινές, άγονες και απομονωμένες περιοχές, μέσω της εφαρμογής πρόσθετων συντελεστών που θα μειώνουν σημαντικά τις τελικές φορολογητέες αξίες. Αντίστοιχα όμως ίσως αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα χωράφια και αγροτεμάχια εντός Αττικής ή μεγάλων αστικών κέντρων, που θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα σαν οικόπεδα.
Για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου εφαρμογής του νέου φόρου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή. Στην ίδια σύσκεψη θα εξεταστούν και ένας μεγάλος αριθμός προτάσεων για εξαιρέσεις από τον νέο φόρο, οι οποίες υποβλήθηκαν από διάφορους φορείς.
.newmoney.gr

Read more...

Ο χάρτης με τα "ορμητήρια" των αγροτών

Ο χάρτης με τα ορμητήρια των αγροτών


Με το κλειδί στη μηχανή των τρακτέρ περιμένουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων των εκπροσώπων τους με τους πολιτικούς, οι αγρότες σε Λαμία, Λάρισα, Ημαθία, Σέρρες  και στα Τέμπη.
Μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή από τους αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου νωρίτερα, κατέλαβαν για λίγη ώρα, πεζοί, το ρεύμα της Εθνικής οδού, προς Αθήνα και αποχώρησαν.

Συγκεντρώνονται στη Λαμία
Υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας άρχισε η μετακίνηση των αγροτών από τα χωριά για τη Λαμία. Περίπου 60 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη της Λαμίας και απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών.
Μάλιστα νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας όταν αγρότες από το χωριό Ανθήλη με 20 τρακτέρ κατευθύνονταν προς τη Λαμία, που ήταν τόπος συγκέντρωσης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας τους σταμάτησαν γιατί ορισμένα τρακτέρ δεν είχαν πινακίδες και οι αγρότες στάθμευσαν τα οχήματα κοντά στην είσοδο του χωρίου.

Παραμένουν στον κόμβο της Κουλούρας
Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενώ, έτοιμοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι αγρότες των Σερρών, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Βοιωτίας.
Παρεταγμένοι στις Σέρρες
Περισσότερα από τριάντα τρακτέρ παράταξαν στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας, που δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν, όταν και αν αναγγελθούν, οι πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Αναμονή στα Τέμπη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι αγρότες που συμμετείχαν και διοργάνωναν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις στην κοιλάδα των Τεμπών.
Οι συντονιστές του μπλόκου των Τεμπών παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να βγούνε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τα οξυμένα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το βράδυ θα επισκεφθούν χωριά της επαρχίας Τυρνάβου για να ακούσουν τους συναδέλφους τους, ενώ το ίδιο θα γίνει και αύριο όπου θα βρεθούν στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ.
Η πορεία των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από το τι θα ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα θέματα τα οποία οι αγρότες θεωρούν ζωτικής σημασίας.


Προβολή Συγκεντρώσεις Αγροτών σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
enikos.gr

Read more...

«Ελλήνων πρωτοβουλία» το νέο κόμμα

«Ελλήνων πρωτοβουλία» το νέο κόμμα

Και με τη "βούλα" γεννήθηκε η νέα πολιτική κίνηση με το όνομα «Ελλήνων πρωτοβουλία» , καθώς κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το καταστατικό της ίδρυσης του πολιτικού φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν στελέχη, πρώην βουλευτές, που αποχώρησαν πρόσφατα από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Στο νέο εγχείρημα θα πρωταγωνιστούν Χρήστος Ζώης, Γιάννης Μανώλης, Γιάννης Κουράκος, Μιχάλης Γιαννάκης και Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης.
Ωστόσο, σε πρώτη φάση, στο φόρουμ θα συμμετέχουν, μόνο οι κ.κ. Γιαννάκης και  Σταμάτης, ενώ θα υπάρχουν προσωπικότητες από πολλούς επαγγελματικούς χώρους.  
Σύμφωνα με ιδρυτικό στέλεχος του σωματείου, στόχος αυτής της κίνησης είναι να δημιουργηθεί μέσα από το Forum μια πρόταση αντιμνημονιακή και ρεαλιστική, η οποία θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το ίδιο στέλεχος καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να βοηθήσουν την προσπάθεια.
 Το καταστατικό κατατέθηκε από τον πρώην γραμματέα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μιχάλη Γιαννάκη, τον πρώην βουλευτή του ίδιου κόμματος Δημήτρη Σταμάτη, καθώς και τον Γιώργο Νούλα, ο οποίος είχε καταθέσει τη μήνυση για την υπόθεση των CDS.
Μεταξύ άλλων το καταστατικό του σωματείου υπογράφουν: Ν. Δαναλάτος καθηγητής πανεπιστημίου, Σ. Τζούμας επικοινωνιολόγος, Γ. Βαμβούκας καθηγητής ΑΣΟΕ, Σ. Μακρίδης λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Π. Αλεξανδράκης πρόεδρος ΑΜΕΑ Λακωνίας, Β. Κουντουριώτη φοιτήτρια, Αικ. Ζαγκανά δικηγόρος, Ευ. Σουφλέρης γεν. διευθυντής ΠΑΕ Πανιώνιος, Ν. Βασιλειάδης, Δ. Δεληγιάννης μηχανικός, Δ. Μακρυνικόλας διπλωμάτης, Κ. Αργυρού πρ. διευθυντής υπ. Εσωτερικών, Όλ. Ζαφειρίου κτηνοτρόφος, Ελ. Πανταζή γενική διευθύντρια ενδοκρινολογίας Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Ο Γιάννης Μανώλης, μιλώντας το πρωί στον Real Fm στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, ανέφερε ότι το κείμενο το οποίο υπογράφουν τα στελέχη που θα ανακοινώσουν τον νέο πολιτικό φορέα, δεν το υπογράφει ούτε ο ίδιος ούτε ο παραιτηθείς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρήστος Ζώης. «θα υπογράψω όταν όσα αναφέρονται στο κείμενο, μετουσιωθούν σε πράξεις», είπε ο κ. Μανώλης. 


Read more...

Πρόσωπο με πρόσωπο, οι αγρότες με τα ΜΑΤ (ΒΙΝΤΕΟ)...



 
Άνοιξε η εθνική οδός,μετά από ένταση...
Άνοιξε πριν από λίγο η εθνική οδός, καθως οι αγρότες αποφάσισαν να απομακρύνουν τα τρακτέρ τους.

Νωρίτερα, ένταση δημιουργήθηκε στον... κόμβο της Νίκαιας , καθώς αγρότες έβαλαν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ. Κάποιοι απο αυτούς ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί απο χθες απέναντί τους εμποδίζοντάς τους την διέλευση.

Οι αγρότες έκαναν κίνηση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να διασπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ που δεν απάντησαν.

Δείτε το βίντεο:



Read more...

Ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"...




Το Καταστατικό τους κατέθεσαν σήμερα τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου αντιμνημονιακού φόρουμ «Ελλήνων Πρωτοβουλία» στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Μεταξύ των ιδρυτικών μελών, ο...
πρώην Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μιχάλης Γιαννάκης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης και ο γνωστός για την μήνυση που κατέθεσε για την υπόθεση των CDS Γιώργος Νούλας....


Read more...

Απαλλάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη για την υπόθεση του 1 εκατ. δολ.




Απαλλάσσεται οριστικά, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η Ντόρα Μπακογιάννη για την υπόθεση της «ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες». Η υπόθεση αφορούσε ποσό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, του συζύγου της, Ισίδωρου Κούβελου, το οποίο δεν καταγράφηκε στη δήλωση «πόθεν έσχες» της βουλευτού το 2011.
Όταν ανέκυψε το θέμα, στις...
αρχές του 2012, ο κ. Κούβελος, καταγγέλλοντας διαστρέβλωση της πραγματιικότητας, είχε αναφέρει πως το ποσό αυτό προερχόταν από ρευστοποίηση μέρους χρηματιστηριακών του επενδύσεων και προοριζόταν για νέα επένδυση στο χώρο της ναυτιλίας. Τόνιζε ακόμη πως «μεταφέρθηκε με νόμιμες διαδικασίες από το θεματοφύλακα σε ελληνική τράπεζα και εν συνεχεία στην τράπεζα στο Λονδίνο.


Το θέμα με το επίμαχο ποσό είχε έρθει στη δημοσιότητα ύστερα από αναφορά του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με το βούλευμα του (αριθμ. 231/13) το Συμβούλιο Εφετών κλείνει ουσιαστικά την υπόθεση, αφού ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει απαλλαγεί με βούλευμα ο κ. Κούβελος, ο οποίος αντιμετώπιζε την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Η κ. Μπακογιάννη είχε ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής να άρει την ασυλία της, ώστε η υπόθεση να κριθεί επί της ουσίας και να μη μείνει καμία σκιά για το θέμα...
newpost.gr


Read more...

Γονείς θα καταβάλλουν χρηματική "εγγύηση" για τα σχολικά βιβλία...




Εισηγητική έκθεση - φωτιά για τον προϋπολογισμό του 2013 παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Δημοκρατία".
Συγκεκριμένα, αφορά στα σχολικά βιβλία και τον τρόπο επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες και υπογραμμίζει ότι οι μαθητές θα ...
παραλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια, αλλά οι γονείς θα τα χρεώνονται, ώστε να επιστραφούν "σώα και αβλαβή", μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα πάντα μετην εφημερίδα και καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει πρόβλεψη πλέον ότι θα υπάρξει περικοπή στο κόστος των βιβλίων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, "καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών, με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής".

Στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι να επαναχρησιμοποιούνται τα διδακτικά βιβλία για τουλάχιστον τρία χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για να αντέξουν τη "βαριά χρήση", τα σχολικά εγχειρίδια θα παράγονται από χαρτί ειδικής επεξεργασίας, ενώ κάθε σελίδα θα καλύπτεται από μεμβράνη που εν θα επιτρέπει στον μαθητή να σημειώνει ή να μουτζουρώνει σελίδες.

Για τον ίδιο λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τα εγχειρίδια οι ασκήσεις που εκ των πραγμάτων προκαλούν τους μαθητές να γράψουν πάνω στο βιβλίπ.

Για τα μαθήματα, στα οποία προβλέπονται ασκήσεις θα διανέμεται στους μαθητές ειδικό τεύχος με αυτές, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν.

Το επόμενο βήμα για εξοικονόμηση χρημάτων είναι η κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σχολείων σε όλη τη χώρα.

Κονδύλια θα εξοικονομηθούν και από την απουσία διορισμών τα επόμενα χρόνια στα δημόσια σχολεία, ενώ ψαλιδισμένη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση σε φορείς, ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους πόρους για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους...


Read more...

Οι πρώτες φωτογραφίες από την άφιξη του πρωθυπουργού στο Κατάρ...



Υποδοχή με ξεχωριστές τιμές στο αεροδρόμιο...
Έφτασε σήμερα το πρωί στο Κατάρ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς για να συζητήσει με τους αξιωματούχους του εμιράτου για...
την πιθανότητα επενδύσεων ενώ αναμένεται να υπογράψει και σύμφωνα συνεργασίας.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε με ξεχωριστές τιμές αντιπροσωπεία της κυβέρνησης όπως φαίνεται και από τις φωτοφραφίες που σας παρουσιάζουμε...

parapolitika.gr 


Read more...

Πράσινο φως από το ΥΠΑΝ Προς παραχώρηση για 40 έτη το δημαρχείο και ο πύργος Πειραιά


Το ακίνητο του πύργου Πειραιά έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 32.931 τμ και αναπτύσσεται σε 22 ορόφους
Το ακίνητο του πύργου Πειραιά έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 32.931 τμ και αναπτύσσεται σε 22 ορόφους   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Ανάπτυξη και αξιοποίηση πέντε ακινήτων του Δήμου Πειραιά μέσω σύμβασης παραχώρησης, χρήσης και εκμετάλλευσης» με προεπιλογή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόκειται για:

1) Το ακίνητο του πύργου Πειραιά, συνολικής δομημένης επιφάνειας 32.931 τμ, που αναπτύσσεται σε εικοσιδύο (22) ορόφους και το οποίο είναι ημιτελές.

2) Το ακίνητο της πρώην Ράλλειου σχολής, συνολικής δομημένης επιφάνειας 19.327 τμ, που αναπτύσσεται σε πέντε ορόφους και τρία υπόγεια από τα οποία λειτουργούν μόνο το ισόγειο και τα υπόγεια, ενώ οι υπόλοιποι χώροι είναι ημιτελείς.

3) Το ακίνητο του κεντρικού Δημαρχείου Πειραιά, συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.804 τμ, που αναπτύσσεται σε εννέα ορόφους και τρία υπόγεια.

4) Το ακίνητο επί της οδού Ρετσίνα 45-47, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 10.517 τμ, εντός του οποίου υφίσταται διώροφο διατηρητέο κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.200 τμ.

5) Το ακίνητο επί της οδού Θηβών 50 και Φαλήρου, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 9.890 τμ, εντός του οποίου υφίσταται διώροφο κτίριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 450 τμ.

Με τη σύμβαση θα παραχωρείται η χρήση και εκμετάλλευση των παραπάνω ακινήτων για 40 έτη. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την υποχρέωση αποπεράτωσης των ημιτελών κτιρίων, της κατασκευής και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και την αποκατάσταση του διατηρητέου κτίσματος.

Ο κ. Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνέχεια της σύσκεψης που είχαμε προ δεκαημέρου στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, με θέμα τις άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και τα μεγάλα έργα του Δήμου εκδόθηκε σήμερα η απόφαση για την αξιοποίηση πέντε μεγάλων ακινήτων του Δήμου με προεπιλογή.

Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε τη διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τις μελέτες σκοπιμότητας της υπογειοποίησης της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση. Συνυπολογίζοντας, το έργο της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά, του οποίου οι εργασίες ξεκινούν, το υπουργείο ανταποκρινόμενο στις προτάσεις του κ. Δημάρχου συμβάλλει με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση του Πειραιά».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας Ώς τα τέλη του έτους η οικονομική και λογιστική ενοποίηση των Ταμείων


Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και επιστημονική γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία 6 τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης
Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και επιστημονική γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία 6 τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, η πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης.

Οι βασικοί άξονες κατεύθυνσεις που έθεσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι οι εξής:
Το έργο αυτό θα γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κατανομή δουλειάς. Το οργανωτικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει καταρχήν την κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας και τη συμμετοχή των διοικητών & προέδρων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και έγκριτων εμπειρογνωμόνων.
Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία 6 τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.
Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ολοκλήρωση του έργου εναρμόνισης, το τέλος του τρέχοντος έτους, «θα επιφέρει σημαντικά και μετρήσιμα, διοικητικά και οικονομικά, οφέλη για όλους».
Δηλαδή, «εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού -που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων- διαφάνεια και κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενίσχυση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων.
Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο.
Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν -ακόμη και σήμερα- 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.
Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την "οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια" των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα.
Σήμερα, ξεκινάμε μια συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια να εξορθολογίσουμε, να απλουστεύσουμε και να εξυγιάνουμε αυτές τις διοικητικές και οργανωτικές στρεβλώσεις. Με σκοπό τη λογιστική και οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης.
Ευχόμαστε στο τέλος του χρόνου αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς οι οποίοι θα μετατραπούν με ένα νέο νόμο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εγγυάται πολλά για τις επόμενες γενιές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος, ο εκπρόσωπος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων  Αθ. Θανόπουλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Κ. Κοτσιλίνης, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευφροσύνη Κουσκουνά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κόλαφος ο δικαστικός λειτουργός Την ενοχή Παπαγεωργόπουλου ζητά ο εισαγγελέας για την υπεξαίρεση στον δήμο


O Β.Παπαγεωργόπουλος αρνείται όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται
O Β.Παπαγεωργόπουλος αρνείται όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και τεσσάρων ακόμα συνεργατών του, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ στο δήμο, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας Βασίλης Χαλντούπης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι οι Β.Παπαγεωργόπουλος και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση, ενώ για τον δεύτερο προτείνει επιπλέον την ενοχή του για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία.

Όσον αφορά τον «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας. Για τον έναν πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια διά παραλήψεως στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία, και για τον άλλο για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών, οι οποίοι «είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν είχαν καν γνώσεις λογιστικής».

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην κατάθεση του πρώην ταμία Σαξώνη, του μόνου που έχει ομολογήσει, ο οποίος μίλησε για μεταφορά χρημάτων σε σακούλες για παράνομη ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» της οποίας ηγούνταν ο τέως δήμαρχος.

«Επιβεβαιώνεται η βασιμότητα των ισχυρισμών Σαξώνη [...] Είναι αδιανόητο να μη γνώριζε ο δήμαρχος για τον διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας. Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενος να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε διά του Λεμούσια» είπε ο εισαγγελέας.

Όσον αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μ.Λεμούσια, ο κ. Χαλντούπης παρατήρησε: «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. Ένας άνθρωπος που είχε χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως ακούστηκε στην κατάθεση του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε τον Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».

Για τον Π.Σαξώνη, που είναι ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές».

Τέλος, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα 'βρόμικου' χρήματος) προς άσκηση νέας ποινικής δίωξης.

Απαλλαγή των πρώην αντιδημάρχων

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, των τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών.
Πρόκειται για τους Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη, «Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για τον Αθανάσαρο και τον Ζορπίδη και ορισμένες για τον Γερογιάννη» δήλωσε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Επιπλέον, πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών, πλην των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας .
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Απεργία στα τρένα και τον Προαστιακό την Πέμπτη


Οι επιβάτες που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να τα εξαργυρώσουν ή να τα ανταλλάξουν με κουπόνι ταξιδίου
Οι επιβάτες που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να τα εξαργυρώσουν ή να τα ανταλλάξουν με κουπόνι ταξιδίου   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Ακινητοποιημένα θα μείνουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα τρένα και τα λεωφορεία του ΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Δρομολόγια, πάντως, ακυρώνονται και την Τετάρτη.

Ακινητοποιημένοι θα είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο.

Στους επιβάτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα επιστρέφεται το συνολικό αντίτιμο του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται «κουπόνι ταξιδίου», ανάλογα με την επιθυμία του επιβάτη.

Δείτε επίσης: Κάλπες στήνουν οι οδηγοί λεωφορείων, κανονικά τα δρομολόγια την Τετάρτη

Αναλυτικά, τα δρομολόγια του ΟΣΕ που ματαιώνονται είναι:

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου
  • Δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 500 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και 501 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα)
  • Το δρομολόγιο 1686 (Αλεξανδρούπολη-Δίκαια).
  • Δρομολόγιο 2536 Αθηνών-Χαλκίδας-Αθηνών.
  • Δρομολόγια 743 και IC 85 (Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Φλώρινα-Θεσσαλονίκη)
  • Δρομολόγια 3593–3592 (Θεσσαλονίκη–Λάρισα– Θεσσαλονίκης)
  • Δρομολόγια 2576 και 2577 (Λάρισα-Βόλος-Λάρισα)
Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια των τουριστικών τρένων στις διαδρομές Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό.

Επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της απεργίας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι αμαξοστοιχίες 500 και 501 θα κινηθούν χωρίς τα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων.

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου ματαιώνονται:


  • Το δρομολόγιο 1681 (Αλεξανδρούπολη–Δίκαια)
  • Το δρομολόγιο IC 82 (Φλώρινα–Θεσσαλονίκη)

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται τηλεφωνικά από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αργά το απόγευμα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας Κάλπες στήνουν οι οδηγοί λεωφορείων, κανονικά τα δρομολόγια την Τετάρτη


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Κάλπες στήνουν οι οδηγοί των λεωφορείων, οι οποίοι απεργούν και σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα γίνει με τις κινητοποιήσεις τους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι την Τετάρτη θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τα λεωφορεία.

Δείτε ακόμα: Απεργία στα τρένα και τον Προαστιακό την Πέμπτη

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα λεωφορεία, έπειτα από μια συνεδρίαση περίπου τεσσάρων ωρών, αποφάσισε να στήσει κάλπες, προκειμένου οι πάνω από 4.000 οδηγοί να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο προτάσεις:

  • Να βγουν αύριο στους δρόμους τα λεωφορεία και να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, όπως ήδη είχαν εξαγγείλει και να πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση στις 14 Φεβρουαρίου.
  • Να βγουν αύριο στους δρόμους τα λεωφορεία και να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου. Επίσης να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται σήμερα, αργά το απόγευμα.

Όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον για σήμερα, Τρίτη, τα λεωφορεία δεν πρόκειται να βγουν στους δρόμους της Αθήνας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνάντηση με Σαμαρά στην Ντόχα Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους ζήτησε ο Ερντογάν


Από την συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν
Από την συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ντόχα, Κατάρ
Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη- συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Ντόχα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά την συνάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί.

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση, ενώ έθεσε και το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Παρών στην συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Τι μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι ο Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη και έδωσε συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα.
Το Anadolu μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο- της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».
Η εφημερίδα Hurriyet στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο Ερντογάν είπε πως η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας «θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα» και σημείωσε: «Κατά τη συνάντηση μού είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ τού είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...