Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κόλαφος ο δικαστικός λειτουργός Την ενοχή Παπαγεωργόπουλου ζητά ο εισαγγελέας για την υπεξαίρεση στον δήμο


O Β.Παπαγεωργόπουλος αρνείται όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται
O Β.Παπαγεωργόπουλος αρνείται όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται   (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και τεσσάρων ακόμα συνεργατών του, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ στο δήμο, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας Βασίλης Χαλντούπης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι οι Β.Παπαγεωργόπουλος και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση, ενώ για τον δεύτερο προτείνει επιπλέον την ενοχή του για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία.

Όσον αφορά τον «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας. Για τον έναν πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια διά παραλήψεως στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία, και για τον άλλο για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών, οι οποίοι «είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν είχαν καν γνώσεις λογιστικής».

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην κατάθεση του πρώην ταμία Σαξώνη, του μόνου που έχει ομολογήσει, ο οποίος μίλησε για μεταφορά χρημάτων σε σακούλες για παράνομη ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» της οποίας ηγούνταν ο τέως δήμαρχος.

«Επιβεβαιώνεται η βασιμότητα των ισχυρισμών Σαξώνη [...] Είναι αδιανόητο να μη γνώριζε ο δήμαρχος για τον διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας. Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενος να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε διά του Λεμούσια» είπε ο εισαγγελέας.

Όσον αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μ.Λεμούσια, ο κ. Χαλντούπης παρατήρησε: «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. Ένας άνθρωπος που είχε χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως ακούστηκε στην κατάθεση του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε τον Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».

Για τον Π.Σαξώνη, που είναι ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές».

Τέλος, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα 'βρόμικου' χρήματος) προς άσκηση νέας ποινικής δίωξης.

Απαλλαγή των πρώην αντιδημάρχων

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, των τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών.
Πρόκειται για τους Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη, «Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για τον Αθανάσαρο και τον Ζορπίδη και ορισμένες για τον Γερογιάννη» δήλωσε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Επιπλέον, πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών, πλην των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας .
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: