Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: Κυβέρνηση αυτοδυναμίας από μηδενική βάση...


ΤΣΙΠΡΑΣ
«Θα κόψουμε το γόρδιο δεσμό με τη διαπλοκή»
 - "Καρφιά" για Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη και "Ποτάμι".
-Ο Βαρουφάκης «έχει κάθε δικαίωμα να μου ασκεί κριτική. Όπως όλοι άλλωστε. Στο τέλος όμως, να ξέρετε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται»...
«Θα κερδίσουμε και μάλιστα καθαρά», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η πλειοψηφία του λαού μάς ζητεί τομές και...
σταθερότητα, Γι΄ αυτό και θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί από μηδενική βάση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε μια κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα και που θα είναι έτοιμη να στρατευτεί στην υπόθεση της μεγάλης αλλαγής, «μια κυβέρνηση που να αντέχει στα δύσκολα και να είναι συμπαγής στις μάχες κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, στις μάχες για την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους», «χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα, αλλά και χωρίς να αποκλείονται υπουργοί που υπήρξαν σταθεροί, σοβαροί και αποτελεσματικοί στην προηγούμενη θητεία τους».


Ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα με ποιος θα κυβερνήσει, ειδικά εάν δεν μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, υπογράμμισε ότι «θα έχουμε ισχυρή λαϊκή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα έχουμε επίσης έναν σίγουρο σύμμαχο στο πρόσωπο των ΑΝΕΛ». Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανός ένας μεγάλος συνασπισμός με τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βάλουμε από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο που ο λαός μας έδιωξε από την πόρτα».


Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση συμφώνησε εμφατικά ότι «ο τόπος δεν σηκώνει άλλες εκλογές». «Η πλειοψηφία του λαού μάς ζητεί τομές και σταθερότητα, Γι΄ αυτό και θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα» πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στο Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική αλχημεία που αποτελεί την αγαπημένη μέθοδο στην οποία καταφεύγει συστηματικά ο κ. Θεοδωράκης.


Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή. «Δώσαμε ήδη κάποια δείγματα γραφής με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το οποίο βάζει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι εθνικοί εργολάβοι. Και με τα πρόστιμα που ήδη κατέβαλαν ορισμένοι εξ' αυτών. Και με τις λίστες τις οποίες ελέγχουμε με αυστηρότητα. Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε το μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ να έχουν γίνει κέντρα γκρίζας προπαγάνδας κατά της κυβέρνησής μας.  Μπορώ να σας πω το εξής. Είναι ένας γόρδιος δεσμός που είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε με το σπαθί της διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Και θα τον κόψουμε».


Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «αποφάσισε να κηρύξει αριστερό εμφύλιο. Έχει ανάγκη από έναν εμφύλιο πόλεμο. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι αυτός ο εμφύλιος θα μείνει μονόπλευρος. Όποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί. Όπως δεν μπορούν να κρυφτούν και τα αποτελέσματα της στάσης καθενός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του»


Από το στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα δεν διαφεύγει ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία τόνισε «Είμαι από αυτούς που δεν διστάζω να αναγνωρίσω τα λάθη μου. Αλλά για όσους το παραξηλώνουν στην κριτική τους για την επιλογή μου, ένα έχω να πω: Έχει η… ζωή γυρίσματα. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες των εντολών η κυρία Κωνσταντοπούλου έτυχε απρόσμενης αναγνώρισης και φιλοφρονήσεων τόσο από τα δεξιά όσο και από τα πολύ αριστερά. Δεν σας λέει τίποτα αυτό;» διερωτήθηκε. Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία της ότι τα βρήκε με τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «θλιβερό το γεγονός».


Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχει κάθε δικαίωμα να μου ασκεί κριτική. Όπως όλοι άλλωστε. Στο τέλος όμως, να ξέρετε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται».


Τέλος, ερωτηθείς για το πως θα αντιστοιχίσει τον κομματικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «υπήρξαν αποχωρήσεις στελεχών και μελών από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία μένει και υπερασπίζεται το κόμμα της και την κυβέρνησή της. Αποδείχθηκε στην κυβερνητική μας δοκιμασία καθώς και στη διαπραγμάτευση ότι το κόμμα μας έχει αδύναμους δεσμούς με την κοινωνία. Ότι δεν γίνεται πράξη από πάνω μέχρι κάτω το γνωστό και απαιτητικό: λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Και ότι είναι αδύναμοι οι δεσμοί μας, κυρίως με την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και όλους εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια. Δεν πιστεύω και δεν πιστεύουμε στην ανάθεση. Ούτε βεβαίως στο κομματικό ρουσφέτι και τους ιδιοτελείς εναγκαλισμούς. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία που απαιτεί, προτείνει και παρεμβαίνει και μάχεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δεθεί και να αντιστοιχηθεί με τα πιο δραστήρια και ανήσυχα κομμάτια της κοινωνίας. Να γίνει ένας από τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας του λαού με την κυβέρνηση.  Από την άποψη αυτή θα θέλαμε όχι να χειροκροτεί, αλλά να απαιτεί μαζί με την κοινωνία από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Όρθιος, μαχόμενος, ριζωμένος στην κοινωνία της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

Read more...

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, σε 3 νέες δημοσκοπήσεις...


Προβάδισμα περίπου 3 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για το "Βήμα της Κυριακής" μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της Alco για το "Πρώτο Θέμα" δίνει...
1,5 μονάδα διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η δημοσκόπηση της Rass για το "Παρόν της Κυριακής" δίνει 2,3 μονάδες διαφορά. 


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 27,3% και ακολουθεί η ΝΔ με 24,2%. Η ΧΑ συγκεντρώνει 6,8%, το Ποτάμι 5,5%, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 3%, το ΠΑΣΟΚ 4,3% η Λαϊκή Ενότητα 4,8% και η Ένωση Κεντρώων 3,3%. Άλλο κόμμα δηλώνει πως θα ψηφίσει το 3,3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 13,2%.

Στη δημοσκόπηση, της Alco για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζεται μόλις στο 1,5%. 
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,6%, η ΝΔ 21,1%, η ΧΑ 6,3%, το Ποτάμι 5,1%, το ΚΚΕ 4,7%, οι ΑΝΕΛ 2,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, η Ένωση Κεντρώων 3% και το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%. Στο 6,5% βρίσκεται η αποχή και στο 13,6% οι αναποφάσιστοι.

Στο 2,3% ανέρχεται η διαφορά των δυο πρώτων κομμάτων σε δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για την εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής», όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει 24,6%, ενώ η ΝΔ 22,3%. Ακολουθεί το Ποτάμι με 6%, η ΧΑ με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 5,3%, η Ένωση Κεντρώων με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 2,3%. 

Read more...

Ήρθε κιόλας η πρώτη παραίτηση...


SOOC
...από το κόμμα του Λαφαζάνη...
Δεν έκλεισε ένα μήνα το νέο κόμμα Λαφαζάνη και ήδη μετρά την πρώτη αποχώρηση.
Συγκεκριμένα, την παραίτησή του από τη "Λαϊκή Ενότητα", υπέβαλε ο...
Σπύρος Τσάτσης, από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος.Ήρθε κιόλας η πρώτη παραίτηση από το κόμμα του Λαφαζάνη
 Στην επιστολή παραίτησης του ο Τσάτσης αφήνει αιχμές για την ηγεσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

 «Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων». 
  Επίσης  κάνει λόγο για «κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη» και «κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους» 

Η επιστολή παραίτησης:

 Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόλο που είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποφάσισα για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς να μην παραμείνω στο κίνημα. 
  Έχει μεγάλη σημασία πιστεύω με τι πρόγραμμα και ποιούς ανθρώπους, με ποιές συμμαχίες θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε. Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων.  
 Οι εφεδρείες της αριστεράς δεν βρίσκονται σε κομματικά γραφεία και συμμαχίες κορφής, αλλά μέσα στην κοινωνία.   Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη, σε ένα κόμμα «μηχανισμών» που διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.   Σε ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους. Σε ένα κόμμα «καρικατούρα» του Σύριζα, ένα κόμμα χυλό.  
 Η ένταξή μου στην Αριστερά δεν έχει την έννοια της στράτευσης στα συμφέροντα ενός κόμματος (δεν υπάρχει Αριστερά σωτήρας), αλλά εκφράζει τη δέσμευσή μου απέναντι στη ζωή.   Να αγωνίζεσαι χωρίς να προσδοκάς οφέλη. 
  Στη σημερινή φάση η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι αλλά στράτευση.   
Καλύτερο φάρμακο, η απόφαση να αγωνίζεσαι για την αλήθεια των ιδεών σου στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης που ζούμε. Η ελπίδα πάντα υπάρχει και δεν είναι άλλη από τους κοινωνικούς αγώνες, την ατμομηχανή της ιστορικής εξέλιξης.  

Read more...

130 εκατομμύρια ευρώ θα μας κοστίσουν οι κάλπες φέτος...



Στα 130 εκατομμύρια ευρώ, θα φθάσει η συνολική κρατική δαπάνη για τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων του τελευταίου οκταμήνου, μετά και τις επερχόμενες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, αναφέρει το...
σημερινό ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου". 
Με βάση τις γενικές εκτιμήσεις, το κόστος για τις κάλπες της 20/9 θα είναι παρόμοιο με εκείνο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά.  
 Σε αυτές όμως προστίθεται το κόστος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου που άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, οπότε προκύπτει το σύνολο των περίπου 130 εκατ. αναφέρεται στον Ελεύθερο Τύπο.  
 Υπενθυμίζεται ότι στις εποχές της «ευμάρειας» και μέσα στη δεκαετία του 2000 κάθε εκλογική αναμέτρηση είχε φθάσει να κοστίζει έως και πάνω από 90 εκατ. ευρώ – μόνο που τότε κάλπες τοποθετούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Read more...

Βαγγέλη εσύ superstar…


Αυτό δεν ήταν προεκλογική ομιλία. Συναυλία ήταν. Και μάλιστα τόσο πετυχημένη (έτσι πιστεύουν στη ΝΔ), που μπήκαν στον κόπο να κάνουν ολόκληρο βίντεο με τα…
backstage στιγμιότυπα.

Απολαύστε…

Read more...

Παπανδρέου: Θα ‘πρεπε να είχα διαγράψει τον Βενιζέλο…


το βρώμικο ’11…

Σε μια συγκέντρωση που είχε κόσμο και παλμό (πολύ περισσότερο από εκείνες του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ημερών) ο Γιώργος Παπανδρέου είπε, πως θα έπρεπε να είχε διώξει το βρώμικο ’11 (που το συσχέτισε με το βρώμικο ’89), τους αποστάτες, όλους εκείνους που συνωμότησαν κατά της κυβέρνησής του.

Όπως έκανε ο Τσίπρας με…
τον Λαφαζάνη, πρόσθεσε (εδώ, στην κυριολεξία, ο Τσίπρας απλώς τους άφησε να φύγουν). 

Η Φώφη Γεννηματά, δέσμια του φαύλου Βενιζέλου και των επιδιώξεών του, αντήλλαξε δαχτυλίδια με την ΔΗΜΑΡ, που εκπροσωπεί δημοσκοπικά το τίποτα και αφήνει τον Παπανδρέου, με πολύ μεγαλύτερη δύναμη, εκτός…

Read more...

Τσίπρας: Ευτυχώς, απαλλάχτηκα από τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου…


Το ΒΗΜΑ γράφει για μια (αν θέλουμε το πιστεύουμε) εξομολόγηση του Αλέξη Τσίπρα όπου παρουσιάζει τον εαυτό του ως «Προμηθέα δεσμώτη»...

Απαλλάχτηκα από σένα. Απαλλάχτηκα! Το ρεπορτάζ από το ΒΗΜΑ παρουσιάζεται ως αποκλειστικό:

«Η Ζωή και ο Λαφαζάνης μου
έτρωγαν το συκώτι»: Η... εξομολόγηση του Τσίπρα και η επιλογή του «ριζικού εκσυγχρονισμού...

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Εμείς πάμε με το ΠΑΣΟΚ...


Κουβέλης: Εγώ λέω «όχι»...

Νέος «εμφύλιος» προδιαγράφεται στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς λίγο πριν ανακοινωθεί και επισήμως η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ εν όψει εκλογών, 31 στελέχη εκφράζουν τη...
ρητή διαφωνία τους σε μια τέτοια εξέλιξη. Μεταξύ αυτών και ο Φώτης Κουβέλης, πρώην πρόεδρος του κόμματος, για τον οποίο τελευταία φήμες αναφέρουν πως συζητά την επανένταξή του στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε σε συνέντευξή του το Σάββατο ότι στόχος των διαβουλεύσεων με το ΠΑΣΟΚ «είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στην χώρα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. Θέλω να ελπίζω ότι οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους είμαστε πλέον κοντά θα επιτευχθούν σήμερα κάνοντας τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στη μορφή της εκλογικής συνεργασίας είπε ότι «θα είναι μία δημοκρατική συμπαράταξη η οποία σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Σε αυτήν πρέπει να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις και κινήσεις για να μπορέσει να έχει καταλυτικό ρόλο την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για συμπαράταξη κομμάτων και όχι για προσχωρήσεις του ενός στον άλλον ή συμμετοχή του ενός στην προσπάθεια διεύρυνσης του άλλου. Εκλογική συμπαράταξη με διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων», ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί κοινή συνέντευξή του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για το μεσημέρι της Κυριακής, προφανώς για να ανακοινωθεί η συνεργασία επισήμως. 


«Όχι» από Κουβέλη και 30 ακόμα στελέχη
Τριανταένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Φώτης Κουβέλης και τα στελέχη που συνεργάστηκαν μαζί του, εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση τη διαφωνία για την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την οποία πρότεινε η ηγεσία του κόμματος. 
«Η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αφού επιδόθηκε σε μια προσπάθεια αποκόμισης ανταλλαγμάτων «από όπου ήθελε προκύψει» σήμερα προωθεί - χωρίς προσφυγή στο διαρκές συνέδριο του κόμματος - την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.Η πρόταση αυτή μεταλλάσσει και παραμορφώνει τη Δημοκρατική Αριστερά αφού: αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές, τις αξίες και τον σκοπό της δημιουργίας της, ακυρώνει τη μέχρι τώρα στάση της κάθετης αντίθεσης σε μια κεντροαριστερά που στην ουσία είναι παραδομένη στη στρατηγική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και παραβιάζει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της που ρητά αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συναινέσει σε συνεργασίες με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που η στάση τους ορίζεται από το παλιό πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και αναλώνεται στην υπεράσπιση ενός πολιτικού παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η πρόταση αυτή συνιστά επιδίωξη τεχνικής συγκόλλησης και όχι δημιουργίας μιας πολιτικής προοδευτικής συμπαράταξης που αντιπαρατίθεται στο νεοφιλελευθερισμό. Ζητούν να συνέλθει το Διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ για να πάρει τις τελικές αποφάσεις...

Read more...

Σε Πρώτο Θέμα, Βήμα kai Real News Νέες δημοσκοπήσεις: Οριακά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ


Μάχη στήθος με στήθος αναμένεται να δώσουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, της Κάπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής και της MRB που δημοσιεύει η Real News.
dimoskopisi
Στην δημοσκόπηση της Alco όπως δείχνουν τα ευρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 22,6% έναντι 22,1% της δεύτερης Ν.Δ.. Ακολουθούν η Χ.Α. με 6,3%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7% το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, και η Ένωση Κεντρώων 3%. Εκτός βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 2,4%.
Στο 13,6% οι αναποφάσιστοι.
Στo 27,3% ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Κάπα Research
Μπροστά με βραχεία κεφαλή δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της Kάπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27,3% έναντι 24,2% της Ν.Δ. ενώ ακολουθούν Χ.Α. με 6,8%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5%, Λαϊκή Ενότητα 4,8%, ΠΑΣΟΚ 4,3%, Ένωση Κεντρώων 3,3% και ΑΝΕΛ 3% μπαίνουν οριακά στη νέα βουλή. Τα άλλα κόμματα είναι στο 2,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 13,2%.
MRB: Στο 1,8% η Διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
Ντέρμπι προμηνύει για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου η δημοσκόπηση της MRB την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Real News.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα δύο πρώτα κόμματα τα χωρίζει μόλις 1,8% με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24,6% και τη Νέα Δημοκρατία στο 22,8%. Ακολουθούν η Χ.Α. με 6,2%, Το Ποτάμι με 5,6%, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων με 4,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 3,9% και οι ΑΝΕΛ εκτός βουλής με 2,3%.
Άλλο κόμμα δηλώνει πως θα ψηφίσει το 4,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Ο χώρος μας θα έπρεπε να είναι εδώ ενωμένος και δυνατός...


papandreou-kinima1
Πραγματοποιείται σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Τις εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργος στην ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την...
πρωην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για άλλη μια φορά τη θέση του για δημιουργία μίας συμμαχίας δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου.

Μίλησε μάλιστα με σκληρά λόγια για όσους δε θέλουν συμπαράταξη και συστράτευση των δυνάμεων αυτών κάνοντας το πρόβλημα προσωπικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας μίας κυβερνητικής σύμπραξης με προοδευτικό πρόσημο χωρίς το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί «δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. Υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να είναι ο Μεϊμαράκης».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Παπανδρέου

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Κινήματος. 

Ξέρω τα πιεστικά επαγγελματικά προγράμματα σας, ξέρω τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες πολλοί και πολλές από εσάς αντιμετωπίζετε. 

Παρ’ όλα αυτά επιλέξατε να έρθετε σήμερα στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Είμαστε όλοι μαζί εδώ - να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τα μεγάλα διλήμματα των εκλογών που θα διεξαχθούν σε τρεις βδομάδες.  

Άλλη μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Η τέταρτη μέσα σε τρία χρόνια για να αποφασίσουν οι Έλληνες για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές:

Ο Ελληνικός λαός έχει βασικά ερωτήματα, απλά - που όμως συζητιούνται κάθε ημέρα στο σπίτι και έξω από αυτό.

Πότε θα βγούμε από την κρίση; 

Πότε θα περάσουμε σε ανάπτυξη; 

Πότε θα αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας; 

Πότε θα αρχίσουν να δανείζουν οι τράπεζες;

Ερωτήματα που παραμένουν είτε αναπάντητα είτε οι προτάσεις που κατατίθενται δεν είναι αξιόπιστες και καταρρέουν μόλις έρχονται σε δοκιμασία με την σκληρή πραγματικότητα.

Φίλες και φίλοι,

Κατέπεσαν οι μύθοι.

Μύθοι που αποπροσανατόλισαν την χώρα και ταλαιπώρησαν τον λαό.

Δηλητηρίασαν τη δημοκρατία.

Για μας, από το 2009 - και πολύ νωρίτερα - τα προβλήματα που μας οδήγησαν έως εδώ ήταν πολλά και γνωστά. 

Είναι αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση και ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή.

Είναι αυτά που συνηγορούν για την αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος. 

Ενός συστήματος παρασιτικού, πελατειακού, που συνεχίζει να παράγει ανισότητες και αδικίες. 

Ενός συστήματος, που συναλλάσσεται με μεγάλα και μικρά κατεστημένα σε βάρος των πολλών. 

Ενός συστήματος, που προσφέρει προνόμια σε ορισμένους και δεν νομοθετεί κανόνες ίδιους για όλους.

Ήταν η διαφθορά και η σπατάλη πόρων για την εξυπηρέτηση ημετέρων και όχι του δημόσιου καλού.

Για αυτό και σήμερα:

Παρά την σημαντική προσαρμογή που πετύχαμε στη διετία 2009-2001, τέσσερα χρόνια μετά δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα εξόδου από την κρίση. 

Αντίθετα, ακόμη και η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν λίγες βδομάδες, όχι μόνο δεν περιόρισε την ένταση της αβεβαιότητας που συνεχίζει να κυριαρχεί αλλά ενισχύει την αγωνία και τον προβληματισμό των πολιτών για την επόμενη ημέρα.

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης.

Της βαθύτερης κρίσης από το 1974.

Όμως όσοι δεν ήθελαν να συγκρουστούν με τα κακώς κείμενα, όσοι δεν τολμούσαν να σπάσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές, βρήκαν εύκολο εχθρό το μνημόνιο.

Σαν να είχε το μνημόνιο φέρει το κακό ενώ η κρίση έφερε το μνημόνιο.

Αυτό πολλοί, δεξιοί αλλά δυστυχώς και αριστεροί, θέλησαν να το κρύψουν.

Κάνοντας το ατόπημα να ξεκινήσουν έρευνα Εξεταστικής Επιτροπής, από το 2010.

Ξεχνώντας τους πραγματικούς υπαίτιους και τα πραγματικά αίτια.

Ακούω πολλούς να λένε ότι το 2010 δεν ήταν βιώσιμο το χρέος.

Ότι έπρεπε να το κουρέψουμε τότε, αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση.

Εμείς τελικά κάναμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας.

Γιατί όμως οι ίδιοι αποσιωπούν - συγκαλύπτουν το πως έφτασε το χρέος να είναι μη βιώσιμο;

Ποιος το έφτασε σε αυτό το επίπεδο; 

Δεν είχε ευθύνες η Κυβέρνηση Καραμανλή που παρέλαβε χρέος 180 δις και παρέδωσε χρέος 320 δις;  

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, της διακυβέρνησης Καραμανλή, το έλλειμμα ήταν 36 δις Ευρώ. 

Το πρωτογενές έλλειμμα περίπου 25 δις Ευρώ, ήταν ίσο με 10 ΕΝΦΙΑ. 

Η Κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση. Ήταν δέσμια και υπηρέτης της πελατειακής πολιτικής.

Μιας πολιτικής σπατάλης των πόρων του Ελληνικού λαού.

Μιας πολιτικής αδιαφάνειας υπέρ των ημετέρων.

Μιας πολιτικής που φούσκωνε το δημόσιο με κόστος για τον πολίτη.

Μιας πολιτικής που έκρυβε τις αλήθειες και εξαπατούσε την ΕΕ για την πραγματική εικόνα της οικονομίας.

Αποτέλεσμα; Διπλασιασμός σχεδόν του χρέους σε πέντε μόλις χρόνια. 

Η κατάληξη; Αναγκαστικός δανεισμός. 

Μας ρωτάνε ακόμη και σήμερα: 

Γιατί δεν ψάξατε έναν άλλο δρόμο;

Μα γιατί δεν προβληματίζονται - γιατί όσοι κυβέρνησαν μετά το 2011 αφού υπήρχε αυτός ο δρόμος δεν τον αναζήτησαν;

Πήγαμε παντού βρήκαμε κλειστές πόρτες.

Ακόμα και η Ρωσία μας έλεγε "να πάτε στο ΔΝΤ". 

Τώρα μας λένε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήγε παντού για στήριξη και βρήκε και αυτή κλειστές πόρτες. 

Για αυτό υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.

Με μια διαφορά. 

Η κυβέρνηση αυτή είχε έτοιμη μια επιλογή.

Μπορούσε να δανειστεί από τους εταίρους, όπως και τελικά έκανε, αλλά αφού οδήγησε τη χώρα σε περιπέτειες.

Εμείς δεν την είχαμε αυτήν την επιλογή.

Την εξασφαλίσαμε μετά από αγώνες.

Μέχρι την τελευταία στιγμή αρνιόταν η κα Μέρκελ να δημιουργηθεί ο Μηχανισμός Στήριξης. 

Δεν υπήρχε, μας έλεγε, πρόβλεψη στις Συνθήκες.

Και όμως - με αγώνες πείσαμε την Ευρώπη να κάνουμε ένα νέο μηχανισμό - από το μηδέν.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία, ΕΔΩ...

Read more...

Τσακαλώτος: Μαζί με σας και τον Αλέξη...


«Κλείδωσε» με τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος ο Τσακαλώτος

NEA ANAΡΤΗΣΗ

 «Μαζί με σας και τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε μπροστά». 
Με αυτή την φράση ο τέως ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διέψευσε τις...
φήμες ότι δε θα ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου...

Read more...

Τσίπρας: "Δεν έχουν και τόση σημασία εδώ τα ονόματα...

Τσίπρας: Λερώσαμε τα δικά μας χέρια  για να ξελασπώσουμε το μέλλονΜεϊμαράκης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεννηματά, Θεοδωράκης. Απέναντί μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία". Ολοκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.. Εκτός από τις αιχμές κατά του Λαφαζάνη, ο Τσίπρας κατά την ομιλία του στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην "Αθηναϊς", "κάρφωσε" και το παλιό πολιτικό σύστημα, που, όπως είπε, "έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία". Και τονίζει με νόημα, πως... "δεν έχουν και τόση σημασία εδώ τα ονόματα. Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεννηματά, Θεοδωράκης". Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα Συντρόφισσες και σύντροφοι Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την εισήγησή μου στη συνδιάσκεψή μας, με μια διαπίστωση που πιστεύω ότι δεν θα βρει κανέναν αντίθετο. Σήμερα και αύριο συνεδριάζουμε, συζητάμε, αποφασίζουμε, αλλά όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι δρούμε και αγωνιζόμαστε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο. Τους τελευταίους μήνες δεν σταματήσαμε στιγμή να δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες. Κερδίσαμε πολλές από αυτές. Με πείσμα και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε να διεκδικήσουμε το δίκιο του Ελληνικού λαού. Ματώσαμε με μοναδικό στόχο και σκοπό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην ελπίδα, το δικαίωμα της νέας γενιάς αυτού του τόπου να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο, το δικαίωμα των εργαζόμενων και των ανέργων για ζωή, για δημιουργία, το δικαίωμα των ηλικιωμένων, των απόμαχων του μόχθου για αξιοπρέπεια. Δώσαμε μάχες σε αντίξοες συνθήκες. Παλέψαμε, όχι μόνο με το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα. Ούτε μια στιγμή δε φοβηθήκαμε να πάρουμε το ρίσκο, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε ως το τέλος. Αυτός ο αγώνας, λένε κάποιοι πήγε χαμένος. Τους απαντάμε : Ας φανταστούν που θα ήταν η συμφωνία, ο λαός η Aριστερά, χωρίς αυτό τον αγώνα. Χωρίς αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι συμφωνία θα έφερνε ο Σαμαράς. Αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το δίκιο της Ελλάδας. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Και στο τέλος κάναμε τη δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε την εκδοχή της εθνικής αυτοκτονίας που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.Να μη δεχτούμε να σύρουμε εμείς το χορό του Ζαλόγγου παρασέρνοντας στη καταστροφή τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τους μεροκαματιάρηδες που είχαν επιλέξει να αφήσουν το μόχθο μιας ζωής στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντίθεση με τη πλουτοκρατία που έσπευσε να βγάλει το πλούτο της σε offshore και σε τράπεζες του εξωτερικού. Και επίσης, έχουμε απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε το σωστό. Δε μετανιώνουμε ούτε γιατί πολεμήσαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ούτε γιατί επιλέξαμε να αποφύγουμε τη καταστροφή. Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης. Και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμιχές του πολεμιστή που δε παραδόθηκε αλλά έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους. Αλλά και με την αποφασιστικότητα και τη συσσωρευμένη πείρα για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Και είμαστε ξανά στην αρχή μιας καινούργιας αποφασιστικής για το αύριο εκλογικής μάχης. Μιας εκλογικής μάχης στην οποία θα κριθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας να συνεχίσει να αγωνίζεται, να συνεχίσει να ελπίζει. Θα μπορούσαμε, ίσως, να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια. Να φτιάξουμε μια δική μας αλήθεια ιδεατή. Να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι. Να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το επίπεδο ζωής των πολιτών. Να παραδώσουμε το λαό στην εκδικητική μανία του καθεστώτος της διαφθοράς, του πολιτικού συστήματος της διαπλοκής που έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Να μη λερώσουμε τα δικά μας χέρια για να ξελασπώσουμε το μέλλον. Αδιαφορώντας όμως αν η λάσπη θα πνίξει και αυτή και τις επόμενες γενιές. Δεν το πράξαμε. Είμαστε εδώ, αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες. Να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά, εκεί που δρόμος δεν υπάρχει. Γιατί είναι εύκολο να πορεύεσαι σε δρόμους στρωμένους, αλλά εμείς καλά γνωρίζουμε ότι αν ο δρόμος ήταν στρωμένος, δε θα βρισκόμασταν εμείς εδώ να εκπροσωπούμε τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες ενός λαού. Θα ήταν άλλοι στη θέση μας, όπως ήταν για πολλά χρόνια. Η αριστερά, όμως, και δεν είναι τυχαίο, έπαιρνε πάντα το τιμόνι στο δύσκολο το δρόμο. Και όταν τραβούσε μπροστά έβρισκε το δρόμο. Τραβώντας μπροστά, θα κάνεις και λάθη και συμβιβασμούς και αναδιπλώσεις. Θα δώσεις τη μάχη. Θα έχεις απώλειες, σίγουρα, αλλά ποια μάχη δεν έχει απώλειες. Το ζήτημα είναι να μη παραδώσεις τα όπλα. Και εμείς τα όπλα δε τα παραδίδουμε. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη μάχη για να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο μπροστά Από εδώ και εμπρός όποιος θέλει να πενθήσει να πενθήσει όποιος θέλει να αποδράσει να αποδράσει. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Μόνο μπροστά. Γιατί τις καλύτερες τις μέρες μας δε τις ζήσαμε ακόμα και οι πιο μεγάλες μάχες μας είναι μπροστά μας. Γνωρίζω συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι στις ψυχές μας υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Πίκρας, θυμού, στεναχώριας. Και γνωρίζω επίσης, ότι ήταν τόσο πυκνές οι εξελίξεις που δε πρόλαβαν όλα αυτά να εκφραστούν και να ξεθυμάνουν. Ξέρω όμως ότι υπάρχει και αποφασιστικότητα. Θα σας ακούσω όλες και όλους με προσοχή. Δε σας ζητάω να πνίξετε τις σκέψεις ή τη κριτική σας. Σας ζητώ μόνο να μη χάσουμε από τη σκέψη μας ότι η μάχη συνεχίζεται, είναι μπροστά μας και είναι αυτή που καθορίζει και πρέπει να καθορίζει σήμερα απόψεις, αποφάσεις, στάσεις, συμπεριφορές, πρωτοβουλίες. Να μη φύγει από το μυαλό μας το κεντρικό ερώτημα. Ποια είναι η επιλογή που θα προστατέψει το λαό μας, που θα του δώσει ελπίδα. Δεν μπορεί κανείς να αγνοεί ότι όχι μόνο αυτό το επτάμηνο της διακυβέρνησης αλλά και σήμερα βαδίζουμε κάτω από πυκνά πυρά. Το σχέδιο της άλλης πλευράς δε θέλει και πολύ μυαλό για να το διαβάσει κανείς. Το σχέδιό τους ήταν από τη πρώτη ώρα η λεγόμενη ‘Αριστερή παρένθεση'. Αποδείχτηκε τόσο στην εκλογική μάχη του Γενάρη, όσο και κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διακυβέρνησής μας.Με αποκορύφωμα το συστηματικό διεθνή και εσωτερικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση. Και βέβαια αποδείχτηκε με τα ασύμμετρα αντίποινα με τα οποία απειλούσαν τους πολίτες και την κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα. Με το βιολογικό πόλεμο του φόβου, που συνεχίζεται και σήμερα. Άρα δεν χωράνε αυταπάτες. Δεν αφήνει η σκληρή πραγματικότητα χώρο για αυταπάτες. Ζούμε μια από τις στιγμές εκείνες που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει, και ποιους θα αφήσει. Οι αντίπαλοί μας, που διαθέτουν μέσα οικονομικής πίεσης, εκφοβισμού, προπαγάνδας, εξαγοράς, διαφθοράς, επιδιώκουν να μας εξουδετερώσουν, να μας τελειώσουν, να μας σύρουν στο βάλτο. Ας βγάλουμε ένα συμπέρασμα από αυτό τον αδίστακτο πόλεμο, που γίνεται με όλα τα μέσα. Ότι δεν κατάφεραν με όλα τα μέσα αυτούς τους μήνες. Ότι δεν πρόβλεψαν, αφού μας είχαν τελειωμένους από το Φλεβάρη ακόμα. Ότι δεν πέτυχαν με τις τράπεζες και με τη πιστωτική ασφυξία. Θέλουν να το πετύχουν τώρα αξιοποιώντας τις δικές μας αδυναμίες. Θυμηθείτε μόνο πόσο χώρο και χρόνο έδιναν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσουν τις απόψεις μας όταν υπερασπιζόμασταν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και πόσο χώρο και χαρά διαθέτουν τώρα για να προβάλουν τη διαφωνία και του τελευταίου μέλους μας. Πόσο χώρο διαθέτουν και με τι χαρά προέβαλαν αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε σε ζωντανή μετάδοση από τις επιτροπές της Βουλής. Τι μεγαλοθυμία επέδειξαν όλοι ξαφνικά ώστε να διαθέτουν τα τηλεοπτικά τους παράθυρα για να προβάλουν την εμφύλια αντιπαράθεση της Aριστεράς. Ας βγάλουμε, λοιπόν, όλοι και όλες τα συμπεράσματά μας. Αν είναι να σταθούμε όρθιοι, μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι, πειθαρχημένοι, με ξεκάθαρη αντίληψη των συσχετισμών, με σχέδιο, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, σοβαρότητα, και σταθερότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο κρατώντας και υπερασπιζόμενοι την αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Μόνο αν αφουγκραστούμε την αγωνία της κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλουμε και επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε. Και προχωρώντας μαζί με όλους όσους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαπλοκής δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει. Σαπίζει και μολύνει τα πάντα γύρω της. Συνεπώς καμιά διαστρέβλωση, καμιά προπαγάνδα της ήττας, καμιά ωραιοποίηση και κανένα καμουφλάζ δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα των δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτό τον πόλεμο. Στην επικείμενη εκλογική μάχη, που θα καθορίσει το αύριο της πατρίδας και των εργαζομένων για πολλά χρόνια. Από τη μια είναι οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Οι δυνάμεις της διαπλοκής, της διαφθοράς, του κομματισμού, της κλεπτοκρατίας, της υποταγής των απλών ανθρώπων στα μεγάλα συμφέροντα.Δεν έχουν και τόση σημασία εδώ τα ονόματα. Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεννηματά, Θεοδωράκης. Απέναντί μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία. Που μας στοιχειώνει και μας βάζει τρικλοποδιές σε κάθε μας βήμα. Που απομύζησε τους ανθρώπους του μόχθου. Που έβγαλε στο σφυρί τη δημοκρατία. Που αποκέντρωσε τη διαφθορά, έχτισε και εκμεταλλεύτηκε το καθεστώς εκείνο, που εν τέλει οδήγησε στα μνημόνια και στεγάστηκε από αυτά. Από την άλλη είμαστε εμείς, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από μια μεγάλη, ριζική, δημοκρατική και προοδευτική επανάσταση. Εμείς που θέλουμε να γκρεμίσουμε με μικρές και μεγάλες, πολιτικές και κοινωνικές, εκλογικές και κινηματικές μάχες αυτό το καθεστώς. Τοίχο-τοίχο, ως τα θεμέλια του. Και θα τα καταφέρουμε Είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε. Συντρόφισσες και σύντροφοι, Όλο αυτό το διάστημα από το Γενάρη ως σήμερα, είναι για όλους μας, σα να πέρασαν χρόνια πολλά μέσα σε λίγους μήνες. Παλέψαμε, μάθαμε, γίναμε πιο έμπειροι, δώσαμε με επιτυχία ή με λιγότερη επιτυχία, αλλά με όλες μας τις δυνάμεις, μάχες σκληρές. Σε ένα πόλεμο δύσκολο, πολύπλοκο, με αντιπάλους που διαθέτουν απεριόριστα μέσα οικονομικής ασφυξίας, εκφοβισμού, προπαγάνδας, προβοκάτσιας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάναμε και λάθη. Καταφέραμε όμως παρά τις δυσκολίες, να δώσουμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει, ή πολύ περισσότερο να σβήσει. Και στο εσωτερικό, και στη δύσκολη αναμέτρηση με τους δανειστές που ονομάστηκε διαπραγμάτευση. Δεν θα σταθώ πολύ σε όλα αυτά. Όλοι τα ξέρετε και ο καθένας έχει άποψη. Να θυμίσω μόνο ότι όλες, μα όλες, οι παρεμβάσεις και οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, συχνά σε σύγκρουση με τους δανειστές, είχαν φιλολαϊκό και προοδευτικό πρόσημο Το άνοιγμα της ΕΡΤ. Η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των δημοσίων υπαλλήλων, των καθαριστριών, των 2500 εκπαιδευτικών. Η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και η αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο νόμος για την ιθαγένεια που έδωσε το δικαίωμα σε χιλιάδες παιδιά να αναπνεύσουν για πρώτη φορά ελεύθερα. Το λουκέτο στις Σκουριές. Τα χτυπήματα στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Δεν ήταν καθόλου εύκολα και δεδομένα όλα αυτά. Και είναι όλα αυτά που θέλει να ξηλώσει η Νέα Δημοκρατία. Όπως δεν είναι εύκολες και δεδομένες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας. Τα μεγάλα διλήμματα πολιτικής που έχουμε μπροστά μας. Τι θα γίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι θα γίνει με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση για το χρέος; Γιατί έχουμε ένα τεράστιο έργο μπροστά μας. Και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το υποτιμήσουμε, να το εγκαταλείψουμε, ή πολύ χειρότερα να αφήσουμε τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης να ακυρώσουν ακόμα και τα πρώτα βήματα που κάναμε. Γι' αυτό επιτρέψτε μου να ζητήσω σε πρώτο πρόσωπο τη στράτευση όλων σας. Όλων μας. Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη. Όλοι όσοι κατανοούν ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές είναι η μεγάλη ευκαιρία όχι για μας, αλλά για την Ελλάδα. Όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος που μόλις άρχισε έχει να κάνει όχι με το αύριο της Αριστεράς, ή κάποιων προσώπων, αλλά με το αύριο του κόσμου της μισθωτής εργασίας και όλων των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων. Και θέλω εδώ να σταθώ όχι μόνο σε όσα καταφέραμε μέσα από το κυβερνητικό έργο. Αλλά και στη παρακαταθήκη της ηθικής ανάτασης και της δημοκρατίας που αφήνουμε πίσω μας. Γιατί η κορυφαία στιγμή της σύγκρουσής, το δημοψήφισμα κόντρα σε σε όλο το συνασπισμένο εναντίον μας πολιτικό σύστημα, ήταν μια κορυφαία στιγμή ανάτασης που θα μείνει στην ιστορία. Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή Και το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του. Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το Όχι και παλέψαμε γι' αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές. Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος. Και επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το Όχι δεν τελείωσε με το τέλος της διαπραγμάτευσης. Είναι η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που αρχίσαμε στις 25 του Γενάρη. Που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό. Γιατί δεν μπήκε σε κάποια βιτρίνα, κάποιου μουσείου, να το θαυμάζουν οι επίγονοι, όπως πιστεύουν, ελπίζουν, και ισχυρίζονται ορισμένοι. Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί. Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν. Ήταν Όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα. Ήταν Όχι στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην αναξιοκρατία. Ήταν Όχι στην εξάρτηση, στην επιτροπεία, στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, στην υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας. Ήταν Όχι σε όλους εκείνους, βαρόνους, εθνικούς εργολάβους, κόμματα και πολιτικούς, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους και τους εργαζόμενους σαν δουλοπάροικους. Ήταν όχι σε ένα καθεστώς που από τα κάτω δεν το θέλουν πια. Και από τα πάνω δεν θα μπορέσουν να το παλινορθώσουν. Ήταν Όχι σε ένα κράτος γραφειοκρατικό, αγκυλωμένο, εχθρικό για τον πολίτη και φιλικό για το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, τον κομματισμό. Αυτό το βαθύτερο περιεχόμενο του Όχι, η πιο ειλικρινής έκφραση της αντίστασης του ελληνικού λαού, είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας για τη νέα τετραετία. Μ' αυτό το Όχι θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι. Αυτό το Όχι συμπυκνώνει στα τρία του γράμματα τη θέληση και το πείσμα μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας να αλλάξει τη χώρα. Κι εμείς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πλειοψηφίας. Μας εμπνέει και θέλουμε να την εμπνέουμε. Μας στηρίζει και υπάρχουμε για να τη στηρίζουμε. Και καμιά συνηγορία δουλείας. Καμιά εσκεμμένη ισοπέδωση, ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Καμιά συκοφαντία, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Και στη συμφωνία με τους δανειστές, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση και δικαιολογημένα, δεν καταγράφονται μόνο οι δικές τους θελήσεις, όπως γινόταν σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Καταγράφεται και το Όχι. Καταγράφεται και η δική μας αντίσταση. Ένα Όχι και μια αντίσταση που κινητοποίησαν εκατομμύρια ανθρώπους στο πλευρό μας σε όλο τον κόσμο. Που κινητοποίησαν ειδικούς και επιστήμονες μεγάλου κύρους υπέρ της Ελλάδας. Που μετακίνησαν κυβερνήσεις. Ματαίωσαν μαύρα σχέδια έξωσης και καταστροφής της απείθαρχης χώρας. Γιατί ανοίξαμε με σθένος και επιμονή τα ζητήματα της Ευρώπης και του χρέους στο Ευρωκοινοβούλιο. Και, τελικώς, άφησαν ένα βαθύ αποτύπωμα στη Συμφωνία. Η οποία έχει λιγότερα μέτρα κατά 20 δις από αυτά που είχαν συμφωνήσει, δεν έχει αγγλικό δίκαιο, και έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που πρέπει να αξιοποιηθεί έγκαιρα και στοχευμένα για να βάλει ξανά την οικονομία σε κίνηση. Μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά με σκληρό αγώνα. Το ζήτημα του χρέους, για την απομείωση του οποίου αρχίζει σε λίγες εβδομάδες η διαπραγμάτευση. Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το ζήτημα της φορολογίας των αγροτών και των αντισταθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου. Το ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της οριστικής κατάργησης των μαζικών απολύσεων. Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα; Εκείνους που θεωρούσαν τα μνημόνια κτήμα και προνόμιό τους και υποστήριζαν ότι αν δεν τα επέβαλαν οι δανειστές έπρεπε να τα επιβάλουμε μόνοι μας; Εκείνους που δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καθίζηση της οικονομίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη, πολλαπλασίασαν το χρέος υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο, και τελικώς μας κληροδότησαν μια Ελλάδα γονατισμένη κάτω από το βάρος του χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για λογαριασμό όλων μας; Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της, έβγαλαν το λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και απέδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι διαθέτουν τη θέληση και το θάρρος να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα; Γιατί αυτό είναι το δίλλημα της κάλπης στις 20 του Σεπτέμβρη. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ, του Μειμαράκη και του παλιού προσωπικού. Να γίνει η αριστερή παρένθεση, και μετά να απελευθερώσουν τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, να κάνουν κι άλλες στο δημόσιο, να θάψουν το θέμα του χρέους, να δώσουν βορά την πρώτη κατοικία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Να εφαρμόσουν όσα δεν μπόρεσαν οι δανειστές να περάσουν στη διαπραγμάτευση. Όσα όμως εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους δανειστές και τη διαπραγμάτευση μαζί τους, είναι μόνο ένα μέρος όσων βρίσκονται μπροστά μας την επόμενη περίοδο. Τα πλοκάμια των δανειστών, που καλούμαστε να κόψουμε ένα-ένα, δεν είναι τα μόνα που έχουν πιάσει την Ελλάδα από το λαιμό. Την ανάσα της χώρας κόβουν μεγάλα και χρόνια προβλήματα, που το παλιό καθεστώς όχι μόνο δεν τόλμησε να λύσει, αλλά βολεύτηκε μ' αυτά, κερδοσκόπησε πολιτικά και οικονομικά μ' αυτά, τα γιγάντωσε και παρέδωσε την κοινωνία σ' αυτά. Πιστεύει αλήθεια κανείς, ότι το συνονθύλευμα του παλιού μπορεί και θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά; Η εθνική της διαπλοκής να τα βάλει με τη διαπλοκή; Οι προστάτες των φοροφυγάδων και των βαρόνων του μαύρου χρήματος να ξεσκονίσουν τις λίστες τύπου Λαγκάρντ; Το σύστημα που έδωσε μόνιμη ασυλία στους μεγάλους αεριτζήδες και δήθεν επενδυτές, να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του; Όχι φυσικά. Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με ισχυρή εντολή, μπορεί να κόψει αυτό το Γόρδιο Δεσμό. Μόνο με ένα αριστερό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα, και με ισχυρή λαϊκή στήριξη, μπορεί να απαλλαγεί βήμα-βήμα η χώρα από αυτό το βραχνά. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μη κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτό μας επιβάλλουν οι αρχές μας οι ιδέες μας και η ηθική μας. Όχι να πιάσουμε ένα στασίδι στη γωνία και να επαναλαμβάνουμε «έρχονται χειρότερα, στα έλεγα εγώ» Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Και πιο διαβασμένοι. Το πρόγραμμά μας, πρόγραμμα τετραετίας, πατάει γερά στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ενδεικτικά μερικά από τα σημεία του, ορισμένες από τους βασικούς μας στόχους, τις βασικές μας επιδιώξεις που θα βρεθούν στο κέντρο της κυβέρνησής μας την επόμενη τετραετία. Πρώτον: Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς. Θα είναι μια δύσκολη μάχη αυτή. Μια μάχη μέσα και έξω από τη χώρα με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε εργασιακή ζούγκλα. Με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να υψώσουμε τείχος προστασίας. Να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα για να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής και να εκκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια αναπροσανατολισμού της εγχώριας παραγωγής σε προϊόντα υψυλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Να προωθήσουμε μορφές κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας και να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα παραγωγικό μοντέλο ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο που θα διέπεται από διαφορετικές σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον και με το προϊόν της εργασίας τους. Γιατί όπως ο νεοφιλελευθερισμός κατέκτησε τον κόσμο μέρα τη μέρα και άνθρωπο τον άνθρωπο, έτσι και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε την οικονομία των αναγκών αργά, μάχη τη μάχη, από τα κάτω. Με υπομονή και πείσμα υπέρ των συμφερόντων της εργασίας. Και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε με την ανοικοδόμηση και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους. Να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε για την προστασία των απόκληρων αυτής της χώρας με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Που το κερδίσαμε με το σπαθί μας. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας. Με εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες, με βαθιές διοικητικές αλλάγες και με σεβασμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και με ανασυγκρότηση των δικτύων πρωτοβάθμιας υγείας.Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία εμπλέκοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου σε έναν πραγματικό διάλογο ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο που θα είναι δημοκρατικά, για ένα σύστημα που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας αλλά και της ελευθερίας. Ισότητα στην πρόσβαση και ελευθερία στην έκφραση, στη σκέψη, στην έρευνα. Να προχωρήσουμε σε μια βαθειά δημοκρατική μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος. Καταπολεμώντας την γραφειοκρατία που αποτελεί την τεχνολογία εξουσίας του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στηρίζοντας τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκκαθαρίζοντας υποθέσεις μεγαλοοφειλετών που μένουν για χρόνια στα συρτάρια επειδή κάποιοι προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν. Να προστατεύσουμε και να βαθύνουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και να χτυπήσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα που στηρίχτηκε στην βία και την καταστολή. Να προωθήσουμε στην πράξη ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης της ισότητας με σύνθημα όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι. Για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις λόγω φύλου, χρώματος, εθνικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτές είναι μεγάλες τομές που οφείλουμε να τις υπηρετήσουμε. Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σας ζητήσω να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: Αν η άνοιξη της ελπίδας και του αγώνα τελειώσει τώρα τι θα ακολουθήσει άραγε; Μήπως το καλοκαίρι των κινημάτων; Ή μήπως ο βαρύς χειμώνας της παλινόρθωσης και της εκδίκησης του αστικού πολιτικού συστήματος; Αυτό είναι το δίλημμα συντρόφισσες και σύντροφοι. Και δεν το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το δίλημμα αλλά η ίδια η πραγματικότητα! Συντρόφισσες και σύντροφοι, Δεν άφησα τυχαία για το τέλος τις δυσκολίες του κόμματος, και το ρόλο που κατά τη γνώμη μου καλείται σήμερα να παίξει. Ένα ρόλο χωρίς τον οποίο είμαστε όλοι ρόδες που γυρίζουν στον αέρα. Δεν είναι η στιγμή βέβαια να λύσουμε το κομματικό μας πρόβλημα. Αυτό θα γίνει με δημοκρατική τάξη, ευθύνη, συλλογικότητα, και σοβαρότητα, αφού πρώτα όλοι μαζί, με όρους μάχης, περάσουμε νικηφόρα το σημερινό κάβο. Γιατί οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο τα λάθη και τις αδυναμίες μας και έβαλαν μπροστά σε όλους μας το καθήκον να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε τι κόμμα θέλουμε, χρειάζεται, είναι αναγκαίο, στις σημερινές συνθήκες. Τώρα όμως είναι η στιγμή της μάχης. Της γενικής επιστράτευσης. Της προσφοράς και όχι της ζήτησης. Της έκφρασης με λίγα λόγια όλων εκείνων των αρετών της Αριστεράς, που έρχονται από μακριά. Και είναι οι μόνες που μπορούν να μας πάνε μακριά. Αισθάνομαι στο σημείο αυτό την ανάγκη να πω μερικά πράγματα που πιστεύω βαθιά. Και αμετανόητα. Και τα απευθύνω σε φίλους και συντρόφους, αλλά και σε παλιούς και νέους αντιπάλους. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική κυριαρχία. Η αφοσίωση στα συμφέροντα και στην απελευθέρωση όσων υποφέρουν στο ζυγό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, θα παραμείνει σε όλες τις συνθήκες η συνθήκη της ύπαρξης και της δράσης μας. Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους. Ούτε μια από τις ελπίδες των νέων, των εργαζομένων, των θυμάτων του σημερινού δράματος, δεν πρόκειται να ξοδέψουμε σε κομματικές και μικροκομματικές επιδιώξεις. Τέλος, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης. Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του. Τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες. Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι. Θα επαναλάβω λοιπόν ότι τώρα είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία, στα χωριά και στις πόλεις, για να μεταφέρουμε ένα και μόνο μήνυμα. Ένα μόνο: Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Και σαν μέλη του κόμματος ζητάμε ο ένας από τον άλλο το αυτονόητο: Να μείνουμε στη θέση που μας έταξε η περίσταση με γνώση και επίγνωση, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, με τόλμη και αρετή απέναντι σε όσους θέλουν να μας σπρώξουν στην ήττα, ή στο βάλτο. Και να ανοιχτούμε χωρίς κανένα φόβο και κανένα δισταγμό στην κοινωνία που μας περιμένει. Γιατί εκεί σύντροφοι, στην κοινωνία που αγωνιά, αμφιβάλλει, αναρωτιέται, περιμένει, ελπίζει, θα κριθούμε όλοι κατά τα λόγια και κυρίως κατά τα έργα μας.... Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας. Για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι για αυτό. Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Μαζί ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο ...


Μαζί ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο
Τη συνεργασία προανήγγειλε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος...
Σε συνέντευξή του στην "Ημερησία" του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησε τη συνεργασία του κόμματός του με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, σπεύδοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει πως πρόκειται για...
συμπαράταξη κομμάτων και όχι για προσχωρήσεις του ενός στον άλλον ή συμμετοχή του ενός στην προσπάθεια διεύρυνσης του άλλου. "Εκλογική συμπαράταξη με διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων" συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως σε αυτήν την εκλογική συνεργασία "πρέπει να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις και κινήσεις για να μπορέσει να έχει καταλυτικό ρόλο την επόμενη ημέρα".  
 Αναφερθείς στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως η Κουμουνδούρου δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια προσέγγισης προς τη ΔΗΜΑΡ, αλλά αντίθετα και τις δύο φορές που ζήτησαν "επίσημα συνάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα με στόχο την συνεννόηση, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας". "Αυτό που αντιμετωπίσαμε από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς ήταν μια έλλειψη διάθεσης για συζήτηση προς τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού χώρου" σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. 

Read more...

Τσίπρας: Τα όπλα δεν τα παραδίδουμε...


ΤΣΙΠΡΑΣ
 Θα συνεχίσουμε την μάχη.
Όποιος θέλει να πενθήσει ας πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει.

-«Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να μην δεχθούμε τη μαζική αυτοκτονία».

-«Αν δεν λερώναμε τα χέρια μας ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον».

Αφησε αιχμές κατά Λαφαζάνη, Μεϊμαράκη.


BINTEO...


NEA ANAΡΤΗΣΗ


«Είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα περάσουμε τον δύσκολο κάβο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του κόμματος, η οποία πραγματοποιείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ».

«Ματώσαμε τους τελευταίους μήνες και...
δώσαμε μάχες σε συνθήκες αντίξοες, παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα του λαού στην ελπίδα, σε ένα καλύτερο αύριο», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν αποδεχθήκαμε τη λογική της μαζικής αυτοκτονίας που μας ετοίμαζαν οι μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη πλήττοντας ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού.» σημείωσε για την επιλογή της συμφωνίας προσθέτοντας ότι: «Δεν μετανιώνουμε γιατί πολεμήσαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ούτε γιατί επιλέξαμε να μη σύρουμε τη χώρα στο χορό του Ζαλόγγου.»

Ο κ. Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του έκανε έναν απολογισμό των επτάμηνων σκληρών διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για εκβιαστικά διλήμματα και εξαπέλυσε στη συνέχεια επίθεση με αιχμές στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα στελέχη εκείνα που αποχώρησαν προσχωρώντας στη Λαϊκή Ενότητα.

«Αν δεν λερώναμε τα χέρια μας ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας με εκτενείς αναφορές στη διαφθορά και τη διαπλοκή ότι«παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα».


«Αποφασίσαμε να κάνουμε τά πάντα και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχθούμε την λογική της μαζικής αυτοκτονίας και να στείλουμε εμείς πρώτοι τον χορό του Ζαλόγγου στέλνοντας στην καταστροφή κυρίως τους πιο αδύναμους τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είχαν αφήσει μόχθους σε ελληνικές τράπεζες σε αντίθεση με άλλους που έσπευσαν να στείλουν τα χρήματά τους σε offshore και εξωτερικό» πρόσθεσε.

«Τα όπλα δεν τα παραδίδουμε. Θα συνεχίσουμε την μάχη. Όποιος θέλει να πενθήσει ας πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει. Οι μάχες έχουν πάντα απώλειες», τόνισε επίσης.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κόσμο να αναρωτηθεί για ποιο λόγο τα συστημικά Μέσα αφιέρωναν ελάχιστο χρόνο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα, ενώ τώρα τα ίδια Μέσα ανοίγουν φιλόξενα τις πόρτες τους στα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας που προπαγανδίζουν τις θέσεις των διαφωνούντων.


«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής για πολλούς»» τόνισε αφήνοντας αιχμές για τη Λαϊκή Ενότητα.


«Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας


«Δικό μας είναι αυτό το Όχι, και το Όχι του ελληνικού λαού είναι της κυβέρνησης που πήρε τα ρίσκα μέχρι το τέλος» ανέφερε απαντώντας στον κ. Λαφαζάνη που διατείνεται ότι εκπροσωπεί το «Όχι« του δημοψηφίσματος. «Δεν το χαρίζω σε κανέναν, ανήκει στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση».


«Το όχι δεν τελείωσε στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι είναι επίσης ένα «Όχι» στο παλαιό πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, τους βαρόνους, τα κόμματα και τους πολιτικούς «που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους».



«Στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι να μην υπάρξει το δίλημμα ποιος μπορεί να εφαρμόσει με κοινωνικό πρόσημο τη σκληρή συμφωνία, αλλά να επικρατήσει μία λογική ότι όλοι είμαστε ίδιοι» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνώντας στην αντεπίθεση και ενάντια στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «έτσι θα ολοκληρωθεί η αριστερή παρένθεση».

Από το Γενάρη ως σήμερα είναι σαν να πέρασαν πολλά χρόνια μέσα σε λίγους μήνες" "δώσαμε σκληρές μάχες σε ένα δύσκολο πόλεμο", "κάναμε και λάθη" αλλά αφήσαμε σημαντικά δείγματα γραφής και στο εσωτερικό και στην δύσκολη αναμέτρηση με τους δανειστές. Το άνοιγμα της ΕΡΤ, τα χτυπήματα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, το κλείσιμο στις Σκουριέςπου άργησε αλλά έγινε, τα νομοσχέδια φέραμε ενάντια στους δανειστές όπως αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. "Δώσαμε μάχη μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επί 17 ώρες, για να διαφυλάξουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και της χώρας."

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ... 


Read more...