Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Αιχμές Γρηγοράκου για τον Παπανδρέου

Αιχμές Γρηγοράκου για τον Παπανδρέου
Αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου άφησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, ωστόσο τόνισε ότι «είναι ένα κεφάλαιο για το κόμμα».
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ως στάση πολιτικής. Πηγαίνει στο εξωτερικό και δίνει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια. Όμως είναι ένα κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Γρηγοράκος και συμπλήρωσε ότι «το κόμμα του συμπεριφέρεται με πολύ εκτίμηση και σεβασμό και δεν έχει κάνει κάτι το οποίο τον προσβάλει».
Παράλληλα, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του προέδρου του κόμματος να ελέγξει τα οικονομικά ωστόσο εμφανίστηκε αντίθετος με τις διαρροές που αφορούν τμήμα του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καλέσει έξι εταιρείες, το θέμα πρέπει να συζητείται στο εσωτερικό του κόμματος», ανέφερε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ενώ κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το απεύχομαι και δεν ανησυχώ, γιατί πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο της διαφάνειας».

enikos.gr

Read more...

Δημοσκόπηση στη Β’ Αθήνας

Δημοσκόπηση στη Β’ Αθήνας

«Καμπανάκι» κινδύνου για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO που διενεργήθηκε στη Β’ Αθήνας για λογαριασμό του thepaper.gr.
Και αυτό γιατί τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ παράλληλα φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό των πολιτών παραμένει αναποφάσιστο για το κόμμα που θα επιλέξει σε περίπτωση εκλογών.
Τα δύο κόμματα υστερούν κατά πολύ των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει την μικρότερη φθορά, η ΔΗΜΑΡ χάνει σχεδόν την μισή της δύναμη, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ (πλέον είναι τέταρτο κόμμα) και της Χρυσής Αυγής που «εκτοξεύεται» από το 6,3% στο 11,2%.
Στην έρευνα που συμμετείχαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων 1.000 ψηφοφόροι της Β’ Αθήνας, καταγράφηκε το εκλογικό κλίμα από τις 17 έως τις 21 Απριλίου.
Όπως φαίνεται από την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, συγκεντρώνοντας ποσοστό 16,4% έναντι 15,4% της Νέας Δημοκρατίας, με τη Χρυσή Αυγή να είναι στην τρίτη θέση με 9,7%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, ΠΑΣΟΚ με 5,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και Οικολόγοι Πράσινοι με 1,7%.
Η αναγωγή των ποσοστών επί των εγκύρων δείχνει πως σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 19%, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο του 31,43% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ενώ η Νέα Δημοκρατία 17,8% – ποσοστό πολύ κάτω από το 26,22% στις τελευταίες εκλογές.
Η Χρυσή Αυγή θα συγκέντρωνε ποσοστό 11,2%, αυξημένο κατά 5 περίπου μονάδες από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου (6,3%), ενώ βελτιωμένα ποσοστά θα εμφάνιζε και το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 7% έναντι 5,36% το 2012.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 6,3% (8,54% τον Ιούνιο του 2012) και ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,9% (7,38% στις προηγούμενες εκλογές), Δημοκρατική Αριστερά με 3,7% (από 7,72%).
Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την δημοσκόπηση της ALCO, είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ΝΔ της τάξης του 7% φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο, της τάξης του 7,6% φεύγει από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς τα αριστερά του, καθώς ένα 2,5% δείχνει να ακολουθεί το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου (Σχέδιο Β’) αλλά και προς τα δεξιά του, αφού ένα επίσης 2,5% προτιμά το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου (Συμφωνία για Νέα Ελλάδα).
Το ΠΑΣΟΚ «χάνει» 8,8% των ψηφοφόρων του που επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ, 7% οδεύει προς την αποχή ενώ ένα ποσοστό επίσης του 7% δείχνει να επιλέγει το κόμμα Λοβέρδου.
Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών (14,7% – θα μπορούσε να είναι το… τρίτο κόμμα) δηλώνει αναποφάσιστο για την επιλογή του, ενώ το 9,6% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 17% επί των εγκύρων, ενώ οι πολίτες που επιλέγουν κάποιο άλλο κόμμα φτάνουν το 11,1%.







Πηγή: thepaper.gr
enikos.gr

Read more...

Αντιτρομοκρατική:Ετοίμαζαν νέα επίθεση οι δύο του Βελβεντού

Αντιτρομοκρατική:Ετοίμαζαν νέα επίθεση οι δύο του Βελβεντού
Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης 
Με την σύλληψη των πέντε ατόμων, χθες στη καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας, οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε νέα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν ως πολύ σημαντικά. Ανάμεσα στους συλληφθέντες εντοπίστηκαν και οι δύο καταζητούμενοι, 23 και 22 ετών, για συμμέτοχη σε τρομοκρατική οργάνωση και συνέργεια στη ληστεία που σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2012 στο Φιλώτα Φλώρινας, για τους οποίους, οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούν ότι  τους πρόλαβαν την τελευταία στιγμή πριν οργανώσουν νέα επίθεση. Στην κατοχή του 23χρονου, βρέθηκαν δύο πλαστές ταυτότητες που είχαν εκδοθεί από το Α.Τ. Νέας Ερυθραίας και από το Τ.Α. Μοσχάτου.

Ψάχνουν το νέο κρησφύγετο 
Υψηλόβαθμα στελέχη της αντιτρομοκρατικής θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι με τις συγκεκριμένες ταυτότητες ο 23χρονος έχει νοικιάσει σπίτια στην Αθήνα και σκοπός των αρχών είναι να εντοπιστούν άμεσα. Συνολικά από τους έξι προσαχθέντες συνελήφθησαν οι πέντε που όλοι τους ήταν «γνωστοί» τις αρχές από διάφορες ενέργειες. Μπορεί σε βάρος των δύο πρώην καταζητούμενων να είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τη Φλώρινα όμως οι αρχές έχουν πλέον στοιχεία ότι βρίσκονταν στις διπλές ληστείες του Βελβεντού. Καθώς τα δακτυλικά αποτυπώματα του 23χρονου βρέθηκαν σε αδιάβροχο παντελόνι που είχε βρεθεί στις ληστείες της Κοζάνης. Ενώ το γενετικό υλικό του 22χρονου βρέθηκε σε γάντι και στο κλείστρο ενός όπλου Zastava που χρησιμοποιήθηκε στο Βελβεντό. Όμως το γενετικό υλικό και των δύο βρέθηκε σε κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, σύμφωνα με την αστυνομία. Επίσης τα αποτυπώματα του 23χρονου ταυτοποιήθηκαν σε ένα μπουκάλι στα σκουπίδια της γιάφκας της οργάνωσης στο Βόλο.

Ληστεία με παιδικό καρότσι
Ωστόσο ο 23χρονος έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο εντυπωσιακές ληστείες. Η μία είχε στα ΕΛΤΑ του Νέου Φάληρου, όπου οι δράστες είχαν μπει στο κατάστημα με ένα παιδικό καρότσι. Μέσα σ΄αυτό βέβαια δεν υπήρχε παιδί αλλά ένα καλάσνικοφ και μια βαριοπούλα. Τότε κατά τη διαφυγή τους οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα σχολικό λεωφορείο. Στη δεύτερη ληστεία χρησιμοποίησαν ένα αναπηρικό αμαξίδιο εξαπατώντας με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους οι οποίοι τους άνοιξαν την πόρτα που δεν έχει τις ειδικές ακτίνες εντοπισμού όπλων. Άλλοι δύο από τους συλληφθέντες, ένας 30χρονος και ένας 31χρονος σύμφωνα με την ΕΛ ΑΣ, συμμετείχαν στις ληστείες που σημειώθηκαν στον Πυργετό Λάρισας. Ειδικά για τον 31 οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούνότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς  ίχνη από το αίματο του ταυτοποιήθηκε στη ληστεία της Φλώρινας.

Στο "κυνήγι" της γυναίκας που διέφυγε
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της γυναικάς που «κατάφερε» να διαφύγει την σύλληψη. Η αστυνομία διαρρέει ότι γνωρίζει τα στοιχεία της και είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός της. Στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να ξέφυγε την ώρα που ο χώρος είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς οι αρχές απαντούν: «Προτεραιότητα μας ήταν ο 23χρονος και ο 22χρονος». 
enikos.gr

Read more...

Έκλεισε η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ-Δηλώσεις Στουρνάρα

Έκλεισε η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ-Δηλώσεις Στουρνάρα
"Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην συμφωνία για τον ΟΠΑΠ.

"Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται  για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, υπογράμμισε, θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με "αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία".
enikos.gr

Read more...

Nέο πρωτοφανές σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ!...




Ένα ακόμη σκάνδαλο στον πολύπαθο χώρο της Υγείας απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές του ΕΟΠΠΥ.....
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΠΥ Ηρακλείου, ειδικότητας ΩΡΛ, αν και λείπει στο εξωτερικό, άφησε...
στο πόδι του συνάδελφο του, που τον αντικατέστησε, επαρκώς όπως φαίνεται, εξετάζοντας κανονικά τους αρρώστους και υπογράφοντας με το όνομα και τη σφραγίδα του άλλου, ελπίζοντας προφανώς πως η απάτη δεν θα γινόταν γνωστή.

Κι όχι μόνον αυτό, αφού δεν οικειοποιούνταν μόνο την υπογραφή και τη σφραγίδα του αντικαταστάτη του, αλλά εισέπραττε κανονικά και την αμοιβή, στο όνομα του γιατρού που εκδίδονταν τα παραστατικά!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ, αφού είχαν στα χέρια τους τη σχετική καταγγελία, έκαναν έφοδο στο ιατρείο του αντικαταστάτη ΩΡΛ, όπου διαπίστωσαν την απάτη και συνέταξαν το σχετικό πόρισμα, το οποίο διαβίβασαν αρμοδίως στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΠΥ, για τα περαιτέρω.

Το ίδιο πόρισμα έχει διαβιβαστεί και στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, για τον πειθαρχικό έλεγχο των δύο ιατρών, ενώ αναμένεται και η εισαγγελική παρέμβαση.

Read more...

KAI ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ...
Μονομερώς φαίνεται να εφαρμόζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για απόσυρση των απαιτήσεων των εργολάβων, ώστε να λάβουν τις παχυλές αποζημιώσεις του δημοσίου και να ξεκινήσουν τα έργα στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους...
Λίγες εβδομάδες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι οι παραχωρησιούχοι θα επιδοτηθούν με 353 εκατ. ευρώ (στην πραγματικότητα πάνω από 400 εκ. ευρώ μαζί με τα πριμ επανεκκίνησης) για διεκδικήσεις και καθυστερήσεις προηγούμενων ετών, η απόφαση για αποζημίωση 22 εκ. ευρώ στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που κατασκευάζει το Μαλιακός –Κλειδί επαληθεύει ότι το Δημόσιο βρίσκεται μονίμως και σταθερά με το χέρι στην … τσέπη.
Η απόφαση που αναρτήθηκε προχθές στη Διαύγεια επιβεβαιώνει πρόσφατο ρεπορτάζ του newmoney.gr σύμφωνα με το οποίο η κοινοπραξία δεν έχει αποσύρει όλες τις διεκδικήσεις της καθώς εκκρεμούσαν αιτήματα αποζημίωσης σε διαιτησία. Το ποσό που τελικά θα καταβάλλει το Δημόσιο, ξέχωρα από τα 84 εκ. ευρώ που θα πληρώσει ως συνολική αποζημίωση, απορρέει από την καθυστέρηση στην παραχώρηση συμπληρωματικών χώρων για τα πλευρικά διόδια της Λεπτοκαρυάς, αλλά και από τη  συνακόλουθη απώλεια εσόδων από το Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Απρίλιο του 2011.

Read more...

Για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» κάνει λόγο ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας...


Την παραίτησή του από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, υπέβαλε σήμερα με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Ηλίας Κικίλιας.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, ο Ηλίας Κικίλιας αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι κατά τη...
θητεία του συγκρούστηκε με «μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πελατειακές νοοτροπίες, που θέλουν το δημόσιο έρμαιό τους» και προσθέτει, ότι «η δραστηριότητα του ΟΑΕΔ στηρίχθηκε στο στελεχιακό του δυναμικό και την στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους».

Αναφερόμενος στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στους ΟΤΑ χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια» και προσθέτει ότι «συνολικά τέσσερα προγράμματα για την αντιμετώπισή της ανεργίας βρίσκονται ήδη στη διάθεση του υπουργείου, χωρίς όμως να έχουν ενεργοποιηθεί».

Ο υπουργός Εργασίας είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Κικίλια από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ, τη Δευτέρα γνωστοποίησε ότι νέος Διοικητής του Οργανισμού αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρώην διοικητής του ΙΚΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου...

Read more...

Έκλεβε το ΙΚΑ και έλεγε ψέματα ότι έπεσε θύμα ληστείας...


Ένας 47χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος ότι αφαίρεσε δύο φορές χρήματα από την υπηρεσία του και δήλωσε ψευδώς ότι έπεσε θύμα κλοπής και ληστείας αντίστοιχα για να δικαιολογήσει την υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με...
την αστυνομία, τη Μ. Τρίτη το μεσημέρι, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατήγγειλε στην Άμεση Δράση ότι άγνωστος έκλεψε 21.000 ευρώ από το ταμείο του ΙΚΑ όταν εκείνος απουσίασε για λίγη ώρα από τη θέση του.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2012 ο ίδιος υπάλληλος είχε καταγγείλει ότι άγνωστος τον απείλησε με όπλο στη διάρκεια της εργασίας του και αφαίρεσε από το ταμείο του ΙΚΑ 25.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι και στις δύο περιπτώσεις οι καταγγελίες του ήταν ψευδείς και τα χρήματα τα πήρε ο ίδιος. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ.

Σε βάρος του υπαλλήλου σχηματίστηκε δικογραφία για «υπεξαίρεση στην υπηρεσία» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση» και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης...
crimenet.gr

Read more...

Αναλυτικά οι 6 αγώνες Η Σούπερ Λιγκ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πλέι οφ



Αθήνα
Το πλήρες πρόγραμμα των πλέι οφ με ημερομηνίες και ώρες ανακοίνωσε την Μ.Τετάρτη η Σούπερ Λιγκ.

Αναλυτικά:



Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στα 650 εκατ. ευρώ η νέα πρόταση Συνεδριάζει το ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα προσφορά του Emma Delta για τον ΟΠΑΠ


Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως κατώτατο όριο για το 33% του ΟΠΑΠ τα 650 εκατ. ευρώ
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως κατώτατο όριο για το 33% του ΟΠΑΠ τα 650 εκατ. ευρώ   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με βασικό θέμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει τη νέα προσφορά του Emma Delta, που σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος φτάνει τα 652 εκατ. ευρώ.
Την ικανοποίηση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για αύξηση της προσφοράς επιβεβαιώνει και το Reuters. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν στο ξένο πρακτορείο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση, το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta συμφώνησε με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει την προσφορά του στα 650 εκατ. ευρώ.
Το Emma Delta κατέθεσε την τελική προσφορά του στις 13:00 και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να συνεδριάσει στις 14:00 για να την εξετάσει.
Το Εmma Delta είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να προχωρήσει στην τελική προσφορά, κάτι που το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτό, αναμένοντας καλύτερη προσφορά.
Η αρχική προσφορά του Emma Delta ήταν στα 622 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει θέσει ως κατώτατο όριο τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps.

Το Emma Delta, του τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς και του ομίλου Μελισσανίδη, είναι ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής που παραμένει στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τιμή στη μνήμη του αγωνιστή Μνημόσυνο για τον Αλέκο Παναγούλη, 37 χρόνια μετά το θάνατό του


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου, που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα κατά της χούντας.

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976 όταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών, σε αμφιλεγόμενo τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τα αίτια του οποίου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

«Ο λαός μας καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία» δήλωσε στο ΑΠΕ o αδερφός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.

Μεταξύ άλλων στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, η χήρα του αντιστασιακού Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, καθώς και ο δεσμοφύλακας Γιώργος Μωράκης, που τον συνέτρεξε στην απόδρασή του από τις φυλακές, το 1969.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα Απεργιακά συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν για την Εργατική Πρωτομαγιά. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από τη Βουλή κατευθύνθηκαν οι ξεχωριστές πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την πλ.Κλαυθμώνος, καθώς και των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μετά το πέρας των απεργιακών συγκεντρώσεων, στην κυκλοφορία δόθηκαν εκ νέου οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Ανοιχτοί και οι σταθμοί του μετρό, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, που ήταν κλειστοί από τις 09:00 με εντολή της αστυνομίας για λόγους ασφαλείας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον.

»Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του. Τον θέλουν στο περιθώριο υποταγμένο γιατί τον φοβούνται. Τον θέλουμε στην πρώτη γραμμή για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

«Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στις 10:30. Μισή ώρα αργότερα, στην πλ. Κλαυθμώνος είχε προγραμματισθεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποίησαν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Τόσο η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όσο και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κατέληξαν στο Σύνταγμα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα, τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Σωματείων και άλλων οργανώσεων και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Πως κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Την Πρωτομαγιά τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς Μεγάλη Πέμπτη.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Λόγω της απεργίας δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 το πρωί. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς οι συρμοί δεν θα φτάνουν έως το αεροδρόμιο.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα διακόψουν την λειτουργία τους από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ώς την λήξη της βάρδιας.

Ματαιώσεις δρομολογίων τρένων
Τη Μ. Τετάρτη 01/05/2013 (ημέρα απεργίας)
  • Ματαιώνονται όλες οι διαδρομές των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών του Δικτύου, εκτός των τουριστικών αμαξοστοιχιών στις διαδρομές : Ολυμπία - Πύργος - Κατάκωλο και Α. Λεχώνια - Μηλιές.
  • Επισημαίνεται ότι μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών οι αμαξοστοιχίες 500 & 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη της απεργίας (Μ. Τετάρτη προς Μ. Πέμπτη) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Τη Μ. Πέμπτη 02/05/2013 (επόμενη ημέρα της απεργίας)
  • Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαίων: Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας 1681
  • Μεταξύ Φλώρινας - Θεσσαλονίκης : Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας ΙC 82
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στοwww.trainose.gr
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς, επειδή φέτος η 1η Μαΐου συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, για την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου.
Έτσι, βάσει της υπουργικής απόφασης, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση του 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επίκειται νέο ένταλμα σύλληψης Προφυλακιστέοι οι δύο από τους συλληφθέντες για τους «Πυρήνες»


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά από τυπική απολογία οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες στη Ν.Φιλαδέλφεια. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε οργάνωση και συνέργεια σε ληστεία τράπεζας στη Φλώρινα. Οι προσαγωγές των υπολοίπων τριών μετατράπηκαν σε συλλήψεις τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε ανακοινώσεις για τα ευρήματα της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, ενώ επίκειται η έκδοση εντάλματος σύλληψης και για ένα ακόμη πρόσωπο.

Ειδικότερα, οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην ληστεία που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αγροτική Τράπεζα στο Φιλώτα Φλώρινας, οδηγήθηκαν την Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή.

Και οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, έδωσαν τυπική απολογία στον ανακριτή, αρνούμενοι να «απαντήσουν» σε όσα τους αποδίδονται και με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και Εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Επίκειται ένταλμα σύλληψης για νέο πρόσωπο

Ένταλμα σύλληψης και για ένα ακόμη πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται σε ληστείες που αποδίδονται σε μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα εκδώσει ο Εφέτης ειδικός ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας Δημήτρης Μόκκας.

Το νέο ένταλμα που θα εκδώσει ο ανακριτής της υπόθεσης αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπο για το οποίο η Αστυνομία φέρεται να διαθέτει στοιχεία από γενετικό υλικό που τον συνδέει με την διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής 


Με ένοπλες ληστείες, που αποδίδονται από την Αστυνομία στην ομάδα που συμμετείχε στην διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, καθώς και με κρησφύγετα που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, εμπλέκουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τους συλληφθέντες κατά την επιχείρηση που έγινε χτες (Τρίτη) στη Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστου Παρθένη, την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Παρθένης, στην κατοχή των δύο καταζητούμενων για συμμετοχή στην ένοπλη ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα Φιλώτα Φλώρινας, κατά την ώρα της σύλληψης βρέθηκαν δύο πλαστά δελτία ταυτότητας, με τις φωτογραφίες τους και άλλα ονόματα.

Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες, είναι ηλικίας 31, 40 και 30 ετών και κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία. Ένας από αυτούς επιπλέον κατηγορείται για κατοχή πλαστών εγγράφων και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, ενώ και οι πέντε κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής.

Από τους πέντε συλληφθέντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, λήφθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και βιολογικό υλικό (DNA) και όπως προκύπτει σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία το γενετικό υλικό κάποιων εξ αυτών ταυτίζεται ή εμπεριέχεται σε DNA που προσδιορίστηκε σε αντικείμενα που βρέθηκαν σε κρησφύγετα που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, και σε αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνεχίζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς και η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δήλωση Καμίνη κατά της Χρυσής Αυγής Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα επιτρέψει το συσσίτιο «μόνο για Έλληνες»


Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγματοποίηση του συσσιτίου «μόνο για Έλληνες» που διοργανώνει η Χρυσή Αυγή για αύριο, Μ.Πέμπτη, στην πλατεία Συντάγματος, έστειλε την Πρωτομαγιά ο Γ.Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για «συσσίτια μίσους» που «προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη».
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης έστειλε το μήνυμά του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο λογαριασμό του στο facebook έγραψε:
«Τις ημέρες κατάνυξης και αγάπης διάλεξε η Χρυσή Αυγή για να κάνει επίδειξη πρόκλησης, με συσσίτια μίσους, στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας και της πρωτεύουσας, την Πλατεία Συντάγματος.

»Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης.

»Καθιστούμε απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί τη σχεδιαζόμενη αυριανή συνάθροιση αυθαίρετη και παράνομη και θα κάνει ό, τι επιβάλλεται προκειμένου αυτή να μην πραγματοποιηθεί».
Στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε:


Η απάντηση της Χρυσής Αυγής 

Στην απάντησή της προς τον κ. Καμίνη, τον οποίο αποκαλεί «δήμαρχο των λαθρομεταναστών και της παγκοσμιοποίησης», η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «το κοινωνικό της έργο θα συνεχιστεί, μέχρι ο ελληνικός λαός να απαλλαγεί από την άθλια μνημονιακή πολιτική» και καλεί τους «Έλληνες πολίτες» να παραστούν στη διανομή τροφίμων της Μεγάλης Πέμπτης στο Σύνταγμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαδηλώσεις από την Ευρώπη έως την Ασία «Η δουλειά είναι δικαίωμα», η φωνή των πολιτών για την Εργατική Πρωτομαγιά


«Όχι» στη λιτότητα φώναξαν μαζικά οι Ισπανοί
«Όχι» στη λιτότητα φώναξαν μαζικά οι Ισπανοί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δουλειά, συλλογικές συμβάσεις, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα ζήτησαν στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη της ανεργίας και της λιτότητας. «Η δουλειά δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα» φώναξαν οι Έλληνες ζητώντας το τέλος της λιτότητας. «Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει», το μήνυμα των ιταλικών συνδικάτων. Διαδηλώσεις σε 80 πόλεις της Ισπανίας, στους δρόμους οι Γάλλοι....

Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά είχε δοθεί νωρίτερα από την Ασία, όπου οι «ξεχασμένοι» της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση.

Ο διαδηλώσεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.

  • Απεργιακά συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα
Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο, αλλά και στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας κυριάρχησαν στα συνθήματα των διαδηλώσεων.

Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τίμησαν τα εργατικά συνδικάτα της Κύπρου την Εργατική Πρωτομαγιά.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, όπου η ανεργία έχει αγγίξει το ποσοστό-ρεκόρ του 27%, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα κάλεσαν εργαζόμενους και ανέργους να δώσουν το παρόν σε περισσότερες από 80 διαδηλώσεις ανά τη χώρα.

«Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει» φώναξαν ταυτόχρονα τα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, κατά την πανιταλική συγκέντρωση αφιερωμένη στην εργατική Πρωτομαγιά, η οποία οργανώθηκε φέτος στην Περούτζια.

Για πρώτη φορά, στις φετινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στη Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολόνια, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων. Ένδειξη, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, του ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους απλούς εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες.

Στη Γαλλία, όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: «Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα». Χιλιάδες πολίτες καταδίκασαν τα μέτρα λιτότητας και ζήτησαν από τον Φρανσουά Ολάντ να αλλάξει πορεία.

Πορεία στο Παρίσι με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν επίσης χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της στις δημοσκοπήσεις εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη ξεσπούσε ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς οι Αρχές έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση λόγω των εργασιών που γίνονται στην πλατεία Ταξίμ.

  • Ένταση με τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη
Στη Ρωσία, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» σε διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας -υποστηριζόμενη από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αγανάκτηση στην Ασία στη σκιά της τραγωδίας στο Μπανγκλαντές

Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι «ξεχασμένοι» της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση

Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν Δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκα, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Στην πρωτεύουσα, Ντάκα, οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας «Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών».

  • Μέτρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές εξετάζει η ΕΕ
Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο Κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.

Σχεδόν 55.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων, και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης.

«Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνέντευξη στο in.gr Κοινωνικό κραχ και άνεργη ανάκαμψη «βλέπει» ο Σ.Ρομπόλης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ


Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εργατική Πρωτομαγιά με τις προβλέψεις να μιλούν για πραγματική ανεργία στο 35% φέτος, την αγορά εργασίας πλήρως απορρυθμισμένη, τους εργαζόμενους απελπισμένους, έχοντας χάσει το 50% της αγοραστικής δύναμής τους, τα διεθνή ινστιτούτα και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας να μιλούν ανοιχτά πια για ανθρωπιστική κρίση, αδιέξοδες πολιτικές, και να φοβούνται κοινωνική έκρηξη.

Το κραχ ανεργίας που η Ελλάδα βιώνει εδώ και δύο χρόνια, μετεξελίχθηκε σε κοινωνικό κραχ, άλλο ένα «επίτευγμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής βίαιης λιτότητας, που συνεχίζεται επίμονα, παρά το γεγονός ότι πλέον είναι χειροπιαστές και αδιαμφισβήτητες οι αποδείξεις ότι οι απώλειες και οι παρενέργειες που προκαλεί ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, τονίζει στο in.gr ο Σάββας Ρομπόλης, πανεπιστημιακός και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας σήμερα είναι αυτή της πλήρους απορρύθμισης επισημαίνει, μιλώντας για επιστροφή στις συνθήκες του 19ου αιώνα.

Σοκάρει δε λέγοντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς, πέραν της κατάλυσης του εργατικού δικαίου, επιπλέον λόγος που αυτό θα συμβεί είναι η μεγάλη δυσκολία να απορροφηθεί το τεράστιο απόθεμα των ανέργων που έχει δημιουργηθεί και θα συνεχίζει να παράγεται τουλάχιστον μέχρι το 2020 –το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησής του θα είναι μικρότερος, δεδομένων των μεγεθών έχει μάλλον μικρή σημασία.

Άλλωστε ο κυνισμός της αγοράς θέλει το όχημα για τη διάθεση των αποθεμάτων να είναι οι μεγάλες εκπτώσεις.

Ο κ. Ρομπόλης δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζει έντονα τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση για επιστροφή της ανάπτυξης και ανάσχεση του ρυθμού αύξησης – κάποιοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και για μείωση- της ανεργίας ήδη από το 2014.

Κατά την άποψή του το αρνητικό πρόσημο της ύφεσης θα αντικατασταθεί το 2015 από μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Η ανάκαμψη θα είναι αργή, ασθενής και σίγουρα «άνεργη» εξηγεί, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας στα επίπεδα κάτω του 10% θα συντελεσθεί το 2025-2027.

Ο υψηλός κατώτατος μισθός συνδέεται με αύξηση της απασχόλησης, ενώ αντίθετα ο χαμηλός κατώτατος μισθός συνδέεται με υψηλή ανεργία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυσή του για το πώς συνδέεται η ανεργία με το ρυθμό ανάπτυξης, τις επενδύσεις, αλλά και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προβλέπει νέες μειώσεις συντάξεων λόγω της «δεινής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων».

Μιλά για την μετατροπή του κοινωνικού κράτους σε κράτος φιλανθρωπίας, θέμα που αναλύει και στο πρόσφατο βιβλίο του «Οικονομική κρίση και κοινωνικό κράτος» (Εκδόσεις: Επίκεντρο), εντοπίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξέλιξη αυτή. Αναγνωρίζει πλήρως την σημασία και την ανεκτίμητη αξία -κυρίως στην παρούσα συγκυρία- των κινήσεων αλληλεγγύης εφιστά ωστόσο την προσοχή στην παγίδα να καλλιεργηθεί η ιδέα ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το θεσμοθετημένο κοινωνικό κράτος.

Δεν αποφεύγει τις ερωτήσεις για τη στάση των συνδικάτων, ενώ σε ο,τι αφορά την αντίδραση των πολιτών, -ερώτημα που του θέτουν συχνά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως λέει-, απαντά με τη ψυχραιμία και τη διορατικότητα που σου εξασφαλίζει η γνώση: «μελετώ συστηματικά τη βιβλιογραφία για την κρίση του ‘29. Σε μια ομιλία του, στο 8ο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ (2/07/1932) που τον έχρισε υποψήφιο πρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1932, ο Ρούσβελτ αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν με τόσα που έχει υποστεί ο λαός να μην έχει αντιδράσει δυναμικά;»

Δέχεται την ερμηνεία που δίνουν πολλοί ότι ο φόβος και η μη ανάδειξη αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης ή η αδυναμία κατανόησής της οδηγεί τον κόσμο σε αυτή την φαινομενικά παθητική στάση και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που στην εισαγωγή του βιβλίου του αναφέρει, ότι μέσω της ανάλυσης της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει «αποτύχει παταγωδώς», επιδιώκεται:

«Να αυξηθεί η πίεση, διαμέσου της μεταμόρφωσης του απελπισμένου και φοβισμένου πολίτη σε ενημερωμένο, συνειδητοποιημένο και κοινωνικά ενεργό, προκειμένου να επιβληθεί η αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους».

Αναδεικνύοντας τις ευρωπαϊκές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η ανεργία, η παραγωγική καθίζηση και η ύφεση, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η Ευρώπη απαιτείται να εγκαταλείψει τις ακολουθούμενες πολιτικές λιτότητας «που παραλύουν την οικονομία και την κοινωνία», να ανασυγκροτηθεί και να αναζητήσει στο σύνολό της νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, με αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών κρατών στο εσωτερικό της.

Και αν η διατύπωση της άποψης αυτής από την πλευρά του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ -και όχι μόνο- δεν αποτελεί κάτι νέο, αφού έγκαιρα σχεδόν από την αρχή της κρίσης είχε προβλέψει τις αρνητικές εξελίξεις και είχε επισημάνει τους κινδύνους, το νέο και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον τους φόβους και τους προβληματισμούς αυτούς δείχνουν να συμμερίζονται και αξιωματούχοι της ΕΕ. Οι ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών αποτελούν απειλή για τη συνοχή της Ευρωζώνης, υπογράμμισε στις αρχές της εβδομάδας ο αρμόδιος για την Απασχόληση Ευρωπαίος επίτροπος, προειδοποιώντας πως αν οι πλεονασματικές χώρες δεν συμμορφωθούν, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. «Η συνοχή είναι ήδη κατά το ήμισυ χαμένη», τόνισε σε συνέχεια των δηλώσεων κατά της λιτότητας του Ζοζέ Μπαρόζο, του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και του ΔΝΤ, δειλά ακόμη και από τον Όλι Ρεν.

Ακριβώς αυτή την διαφαινόμενη στροφή της Ευρώπης ως προς την υποστήριξη της λιτότητας, επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης, και υπογραμμίζοντας ότι οι φωνές αμφισβήτησης των ακολουθούμενων αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας πληθαίνουν και ακούγονται πλέον και στα επίσημα γραφεία των Βρυξελλών –κάτι ωστόσο που η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται όπως θα έπρεπε- αφήνει αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να ανατραπεί η πορεία πριν την πλήρη παραγωγική κατάρρευση και κινεζοποίηση της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού Νότου, που ούτως ή άλλως, όπως εξηγεί, μακροπρόθεσμα δεν αποτελεί λύση ούτε για αυτούς που σήμερα την προωθούν.

Αργυρώ Π. Τσατσούλη

Διαβάστε τη συνέντευξη του Σάββα Ρομπόλη σε ενότητες:

  • ΜΕΡΟΣ Α': Ο υψηλός κατώτατος μισθός δημιουργεί απασχόληση, εξηγεί ο Σάββας Ρομπόλης, ενώ βλέπει την Ευρώπη κατά τι πιο πρόθυμη να εξετάσει πολιτικές αντιλιτότητας
Newsroom ΔΟΛ

Read more...