Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τορναδορος απο την Κρητη ο συντακτης του « e-mail χρεοκοπιας »

Πολύ κοντά στη σύλληψη του συντάκτη του «e-mail της χρεοκοπίας» είναι η αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντάκτης του email φέρεται να είναι ένας 45χρονος τορναδόρος από την Κρήτη, ο οποίος υπέγραφε με τα αρχικά Γ.Β.

Το κείμενο αυτό είχε δήθεν συντάξει ανώτατο στέλεχος τράπεζας και προανήγγειλε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας την 25η Μαρτίου.


ΠΗΓΗ:
newsbomb
e-magazino.gr

Read more...

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέει ο Κλ.Ρέγκλινγκ

Επιμένουν στα σενάρια

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αξιωματούχους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που επικαλείται το Reuters.

Το ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της δεν είναι δυνατό να απαντηθεί ακόμα, φέρεται να είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε επιτροπή της γερμανικής βουλής.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα ο κ. Ρέγκλινγκ απέκλειε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι αγορές «υπερεκτιμούν» αυτό τον κίνδυνο.

«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», είχε πει στα μέσα Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις ημέρες είχαν δημοσιευθεί στον γερμανικό Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπηρεσιακά στελέχη αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεύτερη γερμανική πηγή, «με ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας», φέρεται να είχε πει στο Reuters:

«Κοιτάνε τα σενάρια, ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση. Το ίδιο κάνουν και για την Ιρλανδία. Είναι πορεία σε τεντωμένο σχοινί. Πρόκειται για οικονομική αναγκαιότητα. Δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένο να γίνεται δημόσια. Δεν μπορείς να αναδιαρθρώσεις ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις τίποτα για τα ιρλανδικά. Επισήμως, κανείς δεν ανοίγει το στόμα του, αλλά το θέμα παραμένει».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «σχέδια».

«Φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη», είχε δηλώσει.

Πρόσφατα, στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ

«Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», είχε πει, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung.

Ακόμα, είχε επικρέινει τον κ. Τρισέ λέγοντας ότι «κάνει λάθος που απορρίπτει την αναδιάρθρωση».

«Όταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο», είχε επισημάνει.

Εξηγώντας τα περί αναδιάθρωσης, είχε αναφέρει ότι πρέπει να προσδιοριστεί το ποστοστό, για παράδειγμα στο 30%.Οι επενδυτές που θα παραιτηθούν από το ποσοστό αυτό, είχε προσθέσει, πρέπει να έχουν εγγυήσεις ότι θα τους επιστραφεί το υπόλοιπο 70%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξαφανισμένος ο Καραμανλής

Από τη Βουλή…


http://img.protothema.gr/3A11355246453603F83CDBB1F5BA182E.jpg
Αρκετοί ήταν οι βουλευτές που γύρισαν το βλέμμα τους προς τα ορεινά της Ολομέλειας της Βουλής για να δουν αν βρίσκεται εκεί ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Με δεδομένο ότι πέραν της ενημέρωσης του κ. Γιώργου Παπανδρέου για τα αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κουβέντα θα οδηγούταν μοιραία και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή οι περισσότεροι έσπευσαν να διαπιστώσουν αν ο πρώην πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί την πολιτική του έστω και με την παρουσία του.

Όμως, ο κ. Καραμανλής επέλεξε για ακόμα μια φορά «να τα πει όλα με την απουσία του» όπως σχολίαζαν αρκετοί στο περιστύλιο της Βουλής συμπληρώνοντας με νόημα «εδώ απείχε ως πρωθυπουργός, ποιος ο λόγος να έρθει σήμερα στην Βουλή; Για να ακούσει να τον βρίζουν;» .

Read more...

Η κυρία αντιπροέδρου διαμαρτύρεται έξω από το υπ. Παιδείας!

Κινητοποίηση του δήμου Σαρωνικού για τις συγχωνεύσεις σχολείων

http://img.protothema.gr/6C66334517430992ADCD883C1E50C098.jpg
Γονείς και μαθητές του δήμου Σαρωνικού πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του γυμνασίου Κουβαρά. Το αξιοσημείωτο είναι πως ανάμεσα στους διαμαρτυρομένους βρίσκεται και η σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χριστίνα Χριστοφάκη. Η κυρία Χριστοφάκη ήταν υποψήφια δήμαρχος Σαρωνικού στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού (ανάμεσά τους και η κυρία Χριστοφάκη) συναντάται με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.


Read more...

Στις Θερμοπύλες. Και ας πέσουμε. Αλλά δεν θα περάσουν!


(μα κι ο Πρετεντέρης βρε παιδιά;Μα πού πάμε;Πού πάμε;)

ΑΡΘΡΟ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ:

Ο κόσμος βρίσκεται σε αλλαγή. Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Σε αντίθεση με ότι πίστευε πριν δέκα χρόνια δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν είναι αυτή η ανερχόμενη δύναμη και το «λαμπρό παράδειγμα». Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κατά πολύ ισχυρότερες από την ΕΕ και οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, δείχνουν να έχουν περισσότερες προοπτικές. Αυτό, φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται με επάρκεια η Γερμανία. Η Γερμανία της Μέρκελ κάνει ασκήσεις ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί ότι εκείνη έχει την μέγιστη ανάγκη της ΕΕ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον.Η Ελλάδα οφείλει να μελετά με προσοχή τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και να τις υπενθυμίζει σε όποιον συμπεριφέρεται αλαζονικά στο εσωτερικό της Ευρώπης, αγνοώντας τα πραγματικά μεγέθη σε παγκόσμια κλίμακα.

Προκειμένου να διεξάγει η Ελλάδα πετυχημένες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, χρειάζεται να έχει σαφή εικόνα των πραγματικών συμφερόντων, δυνατοτήτων και προθέσεων όλων των παικτών στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την περιπέτεια του μνημονίου δεν είχε καν κάνει τον κόπο να μελετήσει και κατανοήσει τις αλλαγές στρατηγικής που είχαν ήδη συντελεστεί εντός της ΕΕ. Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς μελέτες. Χωρίς σχέδιο. Περιορίζεται σε διμερή συνομιλίες με τις πλεονασματικές χώρες, κύρια τη Γερμανία, αλλά και άλλες, όπως είναι η Φιλανδία. Ασφαλώς και πρέπει να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται με αυτές. Οφείλει, όμως, πρωτίστως, να κατανοήσει τα συμφέροντά της. Την ανάγκη να έχει συμμάχους ώστε να δυναμώνει το μέτωπο έναντι των κακοπροαίρετων δανειστών της. Η Ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε ελλειμματικές χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με χώρες εκτός της ΕΕ, με στόχο, να διευρύνει τις δυνατότητες δανειοδότησης από τις τελευταίες.

Αντί να συμβάλλει η κυβέρνηση στη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις από τους τοκογλύφους και τα κράτη εκπρόσωπούς τους, ώστε να δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση, περιορίστηκε σε μονομερείς επαφές με τους δανειστές της. Ξέχασε τον κανόνα ότι όφειλε πριν πάει σε «κουβέντα» με τους δανειστές, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ψυχολογικά. Πολιτικά. Γενικότερα διαπραγματευτικά. Η Ελλάδα οφείλει να αναστοχαστεί πάνω στις διαπραγματεύσεις και να φροντίσει να διορθώσει τα λάθη που έχουν ήδη συμβεί. Να αποφύγει τα επόμενα. Να εκτιμήσει που ακριβώς βρίσκεται. Να μετρήσει αριθμούς και πολιτικές. Να κατανοήσει ότι με την σημερινή πολιτική και διεθνείς συμφωνίες δεν βγαίνει.

Ας πάρουμε ισχυρές αποφάσεις

Για την Ελλάδα η πρώτη απόφαση που έχει να λάβει είναι αν θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη, ύφεση και λιτότητα προκειμένου να διασφαλίζονται η διαπλοκή, τα μεγάλα λίγα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι, ή θα λάβει αποφασιστικά μέτρα αλλαγής πορείας; Θα περιμένει παθητικά λύσεις δημιουργικές από τους δανειστές της ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;

Αν συμφωνήσουμε ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει», οφείλουμε να αλλάξουμε ως χώρα πορεία. Αποφασιστικά να απαιτήσουμε τη μη πληρωμή χρεών που προέκυψαν από παράνομες πράξεις τρίτων (όπως διαφθορά, παραβιάσεις συμβάσεων, αναίτια έξοδα). Να ζητήσουμε την διασφάλιση της δυνατότητας να αγοράσει η χώρα ομόλογά της στις σημερινές τιμές. Να πάρει, δηλαδή δάνεια με τα οποία να αγοράσει μεγάλη ποσότητα του χρέους στις σημερινές χαμηλές τιμές της αγοράς. Να υπάρξει ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των δανείων.

Αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ, ειδικότερα της Γερμανίας, δεν θα προκύψουν διότι θα γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα μας πιο λογικά από τα δικά τους. Ούτε διότι θα μεγαλώσει ξαφνικά το βάρος μας. Αλλά διότι θα πάμε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε με διαφορετικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μετά από κάθε γύρο παράδοσης της κυβέρνησης στους δανειστές, τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, οι δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων περιορίζονται και ο χώρος για τις κινήσεις μας περιορίζεται επικίνδυνα.

Η Ελλάδα οφείλει να πάει στην επόμενη διαπραγμάτευση αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Όταν χάνεσαι οφείλεις να επιβιώσεις με τις μεγαλύτερες και πλέον δυνατές απλωτές που διαθέτει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε όλοι αυτοί που μπορούν και θέλουν να αποφασίσουν για εμάς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στα άκρα. Όχι ως μπλόφα και πολύ λιγότερο για επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια. Όποιος πάει στις 25 του Μάρτη για μια εικονική διαπραγμάτευση «εσωτερικής κατανάλωσης» θα λειτουργήσει ως καταδότης των δικαίων των Ελλήνων.

Η αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους απαιτείται διότι η Ελλάδα έφτασε εξαιτίας της κυβέρνησης, αλλά και της κατάστασης που αυτή βρήκε, στο άκρο του γκρεμού. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνουν σαφή και με τρόπο απλό δύο πράγματα: πρώτον ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να περιμένει να φορτωθεί και άλλα βάρη χρέους προκειμένου μετά να καταβαραθρωθεί. Ήδη έχουμε κατά πολύ μεγαλύτερο χρέος εκείνου με το οποίο ξεκίνησε η κατηφόρα. Δεν μας χρειάζεται να παραμείνουμε στο χείλος του γκρεμού προκειμένου να καταπέσουμε με το μεγαλύτερο δυνατό χρέος και έχοντας ξεπληρώσει το μέγιστο δυνατό ποσό. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε με τα λιγότερα δυνατά βάρη. Διότι αυτό σημαίνει ότι το σημείο επανεκκίνησης θα είναι καλύτερο από το σημείο που θέλουν να μας πάνε αν δεν δώσουμε μάχη. Αν είναι να χάσουμε έτσι και αλλιώς, τότε ας αυξήσουμε και τις απώλειες των άλλων. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε καν αυτό. Δεν μπορεί να περιμένουν οι υπόλοιποι ότι το μόνο που θα μας απασχολεί είναι να μην χάσουν ούτε ένα σεντς. Το πρόβλημα δεν είναι να τους πούμε αν θα χάσουν ή όχι τα σεντς τους, όπως λανθασμένα δείχνει να νομίζει ο πρωθυπουργός, αλλά να τους εξηγήσουμε ότι τα σεντς τους θα τα σώσουν μόνο σώζοντας μας. Αλλιώς πάπαλα…

Δεύτερο και σημαντικότερο. Οφείλουμε να καταλάβουμε οι ίδιοι και κατόπιν οι συνομιλητές και δανειστές μας, ότι στην ανάγκη δεν θα χάσουν μόνο τα «σεντς τους», αλλά θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για τα συνολικά τους συμφέροντα. Συνέπειες που δεν έχουν προβλέψει και συνυπολογίσει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα οφείλει να αποκρούσει με κάθε τρόπο το σύμφωνο γερμανικής σταθερότητας μιας συντηρητικά γερμανοποιημένης Ευρώπης. Να πείσει ότι είναι αποφασισμένη, αν εκείνοι θέλουν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή στο όνομα του χρέους, σε μια πορεία από την οποία θα χάσουν και εκείνοι όσα κερδίζουν από την ύπαρξη αυτής της νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Να εξηγήσει στους υβριστές της, ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί στα σχέδιά τους να πληρώνει εις αεί όλο και μεγαλύτερα χρέη και ταυτόχρονα να ξεπουλά τον πλούτο της.

Ως Ελληνες οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να τους αδειάζουμε τη γωνιά από την ΕΕ όπως μας προτρέπουν προκλητικά οι πιο σκληρές μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου και κάποιοι ανόητοι στην αριστερά νομίζουν ότι η ανταπόκριση σε αυτή την πίεση αποτελεί την εναλλακτική λύση προς όφελος της Ελλάδας. Όχι! Και πάλι όχι!. Θα μείνουμε εκεί, με όλα τα θεσμικά μας δικαιώματα! Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν: αν είναι να μας χρεοκοπήσουν θα τους αντισταθούμε! Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται! Έχουμε όλα τα θεσμικά δικαιώματα και δυνατότητες να μπλοκάρουμε όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια που μας οδηγούν εμάς στον γκρεμό. ‘Η θα συμβιβαστούν, ή το κόστος τους θα είναι το μέγιστο. Εμείς θα ζήσουμε με τα χρέη μας και εκείνοι θα χάσουν τον δρόμο που τους καθιστά ισχυρούς στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Όπως η Γαλλία είχε ακολουθήσει την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1966, προκειμένου να επιβάλλει στους άλλους αλλαγές στην τότε κοινοτική αγροτική πολιτική, έτσι και εμείς αν είναι να μας καταστρέψουν θα μπλοκάρουμε όσο δυνάμεθα την ίδια την λειτουργία της ΕΕ. Θα την παραλύσουμε.

Δεν παραδινόμαστε. Δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα που διαθέτουμε και για αυτό δεν φεύγουμε ούτε από την ΕΕ, ούτε από την ευρωζώνη. Μένουμε για να παλέψουμε με ένα και μοναδικό μοτίβο: όποιος θελήσει να καταστρέψει την Ελλάδα θα έχει κόστος. Όσο μπορούμε πιο υψηλό! Τέρμα οι ευγένειες. Τέρμα οι υποχωρήσεις! Τέρμα οι σκέψεις «να τους αδειάσουμε τη γωνιά».Εδώ θα σταθούμε! Στις Θερμοπύλες. Και ας πέσουμε. Αλλά δεν θα περάσουν.

http://www.tsantiri.gr/politiki/stis-thermopiles-ke-as-pesoume-alla-den-tha-perasoun.htmlpapaioannou

Read more...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ

Το είπε ο άνθρωπος εμείς δεν το θυμόμαστε ..
Θα μου πείτε και πως να το θυμόμαστε, αφού δεν το είδαμε και δεν το διαβάσαμε πουθενά.
Σωστό και αυτό, ποιος ασχολείται με τέτοια “ήσσονος” σημασίας θέματα;
Ποιος περιμένατε να σας το πει το MEGA;
Για αυτό σας ετοιμάσαμε το σχετικό Video, στο τέλος του άρθρου, για να σας το θυμίσουμε.
Κακώς ψάχνουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει ή να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία…
Ο άνθρωπος ήταν σαφής και αφού ανέφερε ότι, η ακίνητη περιουσία του δημοσίου υπερβαίνει τα 270 δις ευρώ, τόνισε ότι παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απευθείας πωλήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου — εταιρειών «holding»
Που τα είπε όλα αυτά;

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Economic Club (Νέα Υόρκη 22 Σεπ. 2010)

Κι απ τη άλλη έχεις και τον κ. Πεταλωτή να δηλώνει στις 21 Σεπ.2010:
“Δεν πουλάμε δημόσια περιουσία. Εμείς λέμε: Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία. Εμείς, ούτε επιτρέπουμε ούτε θα επιτρέψουμε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας”
Είναι σαν να είπε (λέμε εμείς) ΟΧΙ δεν πουλάμε…
Τώρα θα μου πείτε ποιος λέει την αλήθεια;
Mα φυσικά ο κ Πρωθυπουργός, αλοίμονο μην τρελαθούμε κιόλας..papaioannou.
Read more...

Οι γελοιογραφίες της ημέρας!


Read more...

Σφυροκοπά τους αντικαθεστωτικούς ο Καντάφι, φόβοι για σφαγή στη Βεγγάζη

«Τελειώνουν όλα σε 48 ώρες»...

Στα χέρια των κανταφικών δυνάμεων φέρεται να έχει πέσει η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια
Στα χέρια των κανταφικών δυνάμεων φέρεται να έχει πέσει η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια (Φωτογραφία: Reuters )
Βεγγάζη, Λιβύη
Στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, κατευθύνεται ο στρατός του Μουαμάρ Καντάφι καλώντας τους εξεγερμένους να παραδώσουν τα όπλα τους. Η πόλη Ατζαμπίγια, το τελευταίο «εμπόδιο» στην προέλαση προς τη Βεγγάζη, φέρεται να πέφτει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν την πρώτη χερσαία επίθεση μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς. Πυρά πυροβολικού και στην Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, με πληροφορίες για πέντε νεκρούς. «Όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες» λέει ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. Διχασμένη παραμένει η Δύση ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Ο στρατός καλεί τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα τους, καθώς οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη πλησιάζουν πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Η κατάσταση στη Βεγγάζη είναι τεταμένη και είναι όλο και πιο αγωνιώδεις οι φωνές των αντικαθεστωτικών προς τη Δύση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

«Θα σκοτώσει πολίτες, θα σκοτώσει όνειρα, θα μας καταστρέψει» λέει ο Τζαλά αλ-Γκαλά του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «σφαγή» εάν δεν παρέμβει η διεθνής κοινότητα -η οποία παραμένει, εντούτοις, διχασμένη ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε την Τετάρτη στο εδρεύων στη Γαλλία τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και «όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες».

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια -σε απόσταση 150 χλμ από τη Βεγγάζη- φέρεται να έχει περάσει στον έλεγχο του στρατού -γεγονός που διαψεύδουν μεν οι αντικαθεστωτικοί, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα της κατάστασης.

Ανταποκριτής του BBC στη Βεγγάζη μεταδίδει ότι έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν την πρώτη χερσαία επίθεση στην πόλη. Οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως έχουν οπισθοχωρήσει από την Ατζαμπίγια και όσοι έμειναν πίσω έχουν παραδώσει τα όπλα τους, σύμφωνα με μαρτυρία εξεγερμένου που επικαλείται το Reuters.

Την ίδια στιγμή, βομβαρδίζεται από συστοιχίες πυροβολικού η ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, στα ανατολικά της Λιβύης. Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 11, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters γιατρός του νοσοκομείου της πόλης.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν με πυρά πυροβολικού την πόλη νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η Μιζουράτα είναι η μοναδική πόλη στη δυτική Λιβύη που ελέγεται από τις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας


Η προέλαση των κανταφικών δυνάμεων προς τη Βεγγάζη έρχεται τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά ψήφισμα που προώθησαν η Βρετανία, η Γαλλία και ο Λίβανος σχετικά με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού -τον οποίο ζητούν οι εξεγερμένοι, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αντίθετες στην επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού παραμένουν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ και η Ιταλία απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εφικτή λύση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει, δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει» τονισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, προτείνοντας να διενεργηθεί την προσεχή εβδομάδα μία σύνοδος της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ ανέφερε την Τετάρτη στο blog του ότι «πολλές αραβικές χώρες» είναι έτοιμες για «αποτελεσματική συμμετοχή» σε μία στρατιωτική αποστολή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ακόμη πολύ αργά για μία επέμβαση».

«Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι. Με το βομβαρδισμό των θέσεων των αντιπάλων του με τις μερικές δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα που στην πραγματικότητα διαθέτει, ο Λίβυος δικτάτορας ανέτρεψε την ισορροπία» γράφει στο blog του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Θα μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε τα εναέρια αυτά μέσα με επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων.Αυτό προτείνουν Γαλλία και Βρετανία εδώ και δυο εβδομάδες» προσθέτει ο Ζιπέ.

* Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιταλικού ομίλου ENI, του πρώτου ξένου παραγωγού πετρελαίου στη Λιβύη, η παραγωγή πετρελαίου έχει σταματήσει, όμως ο όμιλος συνεχίζει την παραγωγή αερίου για να τροφοδοτεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της χώρας.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη στην Κλαυθμώνος

Διαμαρτυρία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συλλαλητήριο στην πλ. Κλαυθμώνος την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 18:00, κατά του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και των μέτρων λιτότητας, διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, τη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προωθούνται προς όφελος του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, αποτελούν νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.

» Για τους εργαζόμενους της χώρας μας που στα πλαίσια του αντιλαϊκού μνημονίου της κυβέρνησης και της τρόικα, βιώνουν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, οι εξελίξεις αυτές αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση, όπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση των εργαζομένων, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.

» Οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης αντιστεκόμαστε στο αντιλαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στην ενημέρωση των κομμάτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μόλις έχει κατέβει από το βήμα
Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μόλις έχει κατέβει από το βήμα (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Συναίνεση και συγκεκριμένες προτάσεις ζήτησε από την Αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου της ΕΕ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πέτυχε τους στόχους, ωστόσο, αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και πιο γενναίες αποφάσεις.

Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους που πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας.

Χαρακτήρισε δύσβατο το δρόμο για να βγούμε από την κρίση, ωστόσο απαντώντας σε όσους μίλησαν για αδιέξοδο, απάντησε ότι «βρήκαμε διέξοδο και χαράξαμε πορεία».

«Η λύση πλέον βρίσκεται στα χέρια μας. Οι αλλαγές στη συνέχεια της διαδρομής θα απελευθερώσουν πολλούς αλλά θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Στη διαδρομή μας θα έχουμε δυσκολίες, αλλά το μονοπάτι γίνεται πιο εύκολο χάρη στις καθημερινές αλλαγές που φέρνουν καρπούς, αλλαγές που θα θίξουν κατεστημένα και όσα θεωρούνται κεκτημένα.»

Με πυρά κατά του πρωθυπουργού και του Μνημονίου απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Η μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι η ανάπτυξη» τόνισε και κατηγορώντας τον Γ.Παπανδρέου ότι διέσυρε τη χώρα και ότι «ο τόπος πληρώνει τώρα τις παλιές αμαρτίες αλλά και τα πρόσφατα λάθη του ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας στο αίτημα για συναίνεση απάντησε: «Για να συμπλεύσουμε πρέπει πρώτα να πλεύσουμε» και υπογράμμισε ότι το χρέος είναι «ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ».

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων και τόνισε ότι θα παρθούν πιο βάρβαρα μέτρα που είναι γραμμένα στο Μνημόνιο.

Πρόσθεσε δε ότι δεν γίνεται διαχωρισμός του χρέους, ότι είναι συνολικά παράνομο και δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από αυτό.

Θετικά αποτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ βρήκε αφορμή να ασκήσει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ.

Ο ίδιος πρότεινε να πάνε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου «για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι».

Στη δευτερολογία του τόνισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θα πρέπει να πουν συγγνώμη στον ελληνικό λαό και να σταματήσουν τις μεταξύ τους διαμάχες. «Οι σκυλοκαβγάδες μειώνουν το κύρος σας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επικοινωνιακά παιχνίδια στον Γ.Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ύβρις τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Έκανε λόγο για «τεχνητό» σχέδιο δικομματικής ανούσιας πόλωσης και χαρακτήρισε «πανηγύρι» τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μάχη με κάθε μέσο δίνουν οι Ιάπωνες για να αποτρέψουν τον πυρηνικό εφιάλτη

«Θρίλερ» διαρκείας

Το χιόνι ήρθε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των Ιαπώνων
Το χιόνι ήρθε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των Ιαπώνων (Φωτογραφία: Reuters )
Τόκιο, Ιαπωνία
Μάχη με όλα τα μέσα δίνουν οι Αρχές στην Ιαπωνία για να αποτρέψουν τα χειρότερα όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ιαπωνία και ζήτησε ενότητα για το τιτάνιο έργο της ανόρθωσης.

«Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στη Φουκουσίμα οι Αρχές δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στα πυρηνικά εργοστάσια.

Η κατάσταση είναι άσχημη στους αντιδραστήρες 2 και 3, όπου φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη το δεύτερο (από τα τρία) «προστατευτικά στρώματα» των αντιδραστήρων.

Νωρίς το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του αντιδραστήρα 3.

Οι Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, ωστόσο, οι επιχειρήσεις διεξάγονται με δυσκολία, λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.
Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα είναι ανήσυχοι και οργισμένοι, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια» υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, εκφράζοντας την ελπίδα οι Ιάπωνες συνολικά να δείξουν αλληλεγγύη.

Οι Γάλλοι πάντως εμμένουν ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν, ισχυρίστηκε ότι η χώρα χάνει το έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη νότια Ιαπωνία.

Σεισμός, τσουνάμι και τώρα... χιόνι

Πυκνό χιόνι καλύπτει από το πρωί της Τετάρτης το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια.

Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

«Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη» λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 72 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό.

«Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα» λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι εντός της ημέρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πώς να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι - η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό -απολύτως τίποτα» είπε ο Πιότρ Όνακ τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε έχοντας περάσει τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Αμερικανική βοήθεια

Σύμφωνα με τον Γιουκίο Εντάνο, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή. «Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη» πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Την Ιαπωνία καλούνται να εγκαταλείψουν οι πολίτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αυστραλίας, ενώ και η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία.

Στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να διευκολύνει τους πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το σχέδιο για την ακίνητη περιουσία...



Την Δευτέρα ή Τρίτη θα εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων , η οποία αναμένεται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το σχέδιο δράσης που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2015 με στόχο την είσπραξη 50 δισ. το... οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα στην σύνοδο Κορυφής στις 24 -25 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο θέμα των επομένων ημερών θα είναι να καθοριστεί η τύχη των μεγάλων κερδοφόρων ΔΕΚΟ . Η ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα και ΟΠΑΠ καθώς και τις κρατικές τράπεζες οδεύουν να αποφασιστούν μέσα στα επόμενα 24ώρα ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Οι αποφάσεις για τις μεγάλες ΔΕΚΟ όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ αφορούν πολλά υπουργεία και οι όποιες κινήσεις πρέπει να ληφθούν από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους.

Ο ρόλος των τραπεζών

Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας το σχέδιο δράσης σε γενικές γραμμές έχει ήδη αποφασιστεί . Το ελληνικό δημόσιο έχει στείλει ήδη προσκλήσεις σε 7 μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες ( Εθνική, Alpha, EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα , Πειραιώς, Marfin, ATE, Emporiki Bank ) οι οποίες μέσω των τμημάτων Real Estate που διαθέτουν να ξεκαθαρίσουν- ενεργώντας ως σύμβουλοι - την κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Θα έχουν δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στα κρατικά χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ . Θα ξεχωρίζουν σε πρώτη φάση τα ακίνητα που είναι αξιοποιήσιμα και δεν έχουν νομικά προβλήματα.

Στην συνέχεια θα εντοπίσουν ενδιαφέροντα ακίνητα τα οποία έχουν νομικά προβλήματα τα οποία και θα κωδικοποιήσουν. Η κωδικοποίηση αυτή θα υποβληθεί από την Ειδική Γραμματεία αποκρατικοποιήσεων στην ηγεσία του υπουργείου οικονομικών ώστε να επιλυθούν με νομοθετική ρύθμιση.

«Θεσμός της επιφάνειας»

Μόλις υπάρξει ικανός αριθμός ακινήτων του δημοσίου προς αξιοποίηση οι τράπεζες σύμβουλοι σε συνεργασία με άλλες εξειδικευμένες τράπεζες του εξωτερικού θα αναζητήσουν επενδυτές για τις εκτάσεις αυτές.

Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κάθε είδους αξιοποίηση θα έχει ως βάση τον λεγόμενο «Θεσμό της επιφάνειας».

Την διατήρηση της κυριότητας της έκτασης που θα διατίθεται προς αξιοποίηση από το ελληνικό δημόσιο και την παραχώρηση μόνο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αν οι 30ετείς -50ετείς ή 99ετείς - κατά τα βρετανικά πρότυπα - συμβάσεις λήξουν τότε τόσο η έκταση όσο και τα κτήρια ή οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω τους γίνονται κτήμα του ελληνικού δημοσίου .

Οι επτά τράπεζες έχουν ως κατ' αρχήν υποχρέωση την παρουσίαση ενός πακέτου ακινήτων μέχρι και τον Ιούνιο και ενός δεύτερου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ανάλογα με το ρυθμό που θα έχει το ξεκαθάρισμα της ακίνητης περιουσίας να παρουσιάζεται ένα καλάθι ακινήτων κάθε τρίμηνο.

Οι γνωστές

Με βάση τα δεδομένα αυτά συντάσσεται το σχέδιο δράσης του υπουργείου οικονομικών το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση κατά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα είναι αναλυτικό μόνο για το 2011 και θα περιέχει τις ήδη γνωστές αποκρατικοποιήσεις δηλαδή την πώληση ποσοστού έως 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας τη ΔΕΠΑ τη ΛΑΡΚΟ τη στρατηγική συνεργασία για τα ΕΛΤΑ και την επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Θα περιγράφεται επίσης με συγκεκριμένους στόχους το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αλλά και αξιοποίησης των όποιων μεγάλων εταιριών του δημοσίου και τραπεζών θα επιλεγούν να είναι επόμενες για αξιοποίηση μέσα στο διάστημα 2011-2015.

Θα αναλύονται επίσης χρονικά αλλά και μεθοδολογικά η αναμενόμενη εξέλιξη των συμβάσεων παραχώρησης που σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία για λιμάνια αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους και οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2012.

Επίσης θα αναφέρεται σε ειδικό κεφάλαιο η εκχώρησης δικαιωμάτων που έχει σήμερα το δημόσιο και προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις (χορήγηση άδειας χρήσης για το φάσμα συχνοτήτων) για την περίοδο 2011-2015.

Μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συμβούλων του δημοσίου για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου του Ελληνικού την ανανέωση των αδειών τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και της αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Αισιόδοξος ο υπουργός για επιτυχία του στόχου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα καταφέρει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και διαχείριση κρατικού ενεργητικού τα προσεχή έτη.

Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας για μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού της στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης χαμηλότερα από το 4%.

«Αυτό εξαρτάται από την πορεία του επιτοκίου Euribor και από το εάν δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο ή με σταθερό επιτόκιο. Αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά συνέπεια μετά τη μείωση που εξασφαλίσαμε θα πληρώνουμε λιγότερο από 4% - με την προϋπόθεση ότι το Euribor θα παραμείνει στα επίπεδα στα οποία βρίσκεται».

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
naftemporiki.gr



Read more...

Οι αθεόφοβοι πουλάνε και το νερό!...


Από "Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ"

Οι Λαοί της Ευρώπης παίρνουν την ύδρευση στα χέρια τους και εμείς ετοιμαζόμαστε να ξεπουλήσουμε
Η Ευρώπη αναθεωρεί τη στάση της απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια τάση των ευρωπαϊκών πόλεων, να αναλάβουν οι ίδιες την διαχείριση της ύδρευσης τους, καταργώντας ουσιαστικά το μέχρι σήμερα πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο της διαχείρισης του νερού από ιδιωτικές εταιρείες.
Η στροφή στη...
δημόσια διαχείριση του νερού στηρίζεται θα λέγαμε σε δύο βασικές ομάδες επιχειρημάτων:
α) στον κοινωνικό ρόλο του νερού, ως ένα αγαθό το οποίο δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ακόμη ένα εμπορικό προϊόν που μπαίνει στη διαδικασία απόδοσης κέρδους, χρηματιστηριακής αξίας, και εμπορευσιμότητας όπως τα υπόλοιπα, καθώς επίσης και της χρήσης του ως ένα φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
στη β) ομάδα επιχειρημάτων γίνεται ουσιαστικά ένας απολογισμός των αποτελεσμάτων της ιδιωτικοποίησης, και τις συνέπειες αυτής ,όπως:
· ουσιαστικά μηδενικές επενδύσεις από τους ιδιώτες,
· οριακή συντήρηση των υπάρχουσων υποδομών,
· αύξηση της τιμής του νερού,
· μειώσεις προσωπικού με απώτερο σκοπό το κέρδος που όμως επιφέρουν χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες-καταναλωτές,
· αλόγιστη εξάντληση των αποθεμάτων μιας και σκοπός του επενδυτή είναι η αυξημένη κατανάλωση, δηλαδή αυξημένα κέρδη.
Η στροφή στην τάση επανακρατικοποίησης ξεκίνησε από το Παρίσι, την πατρίδα των SUEZ,Veolia, των μεγαλύτερων πολυεθνικών σε θέματα διαχείρισης ύδρευσης! Ο δήμος Παρισίων (επί Ζακ Σιράκ), έδωσε την διανομή του νερού με εικοσιπενταετή σύμβαση στις παραπάνω εταιρείες, έχοντας μοιράσει την πόλη μεταξύ των δύο εταιρειών σύμφωνα με τη διαδρομή του Σηκουάνα: Η Veolia την περιοχή δεξιά του ποταμού και η SUEZ την αριστερή όχθη. Έτσι άλλος παρήγαγε και επεξεργαζόταν το νερό και άλλος το διένειμε με αποτέλεσμα αλληλοκάλυψη υπευθυνοτήτων, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μια σταγόνα νερού από την πηγή ως την βρύση άλλαζε δέκα φορές υπεύθυνο διαχείρισης της!
Με την λήξη της σύμβασης τον Δεκέμβρη του 2009 ο το νερό του Παρισιού επεναδημοτικοποιήθηκε σε έναν φορέα, την Eau de Paris.
Δεν είναι όμως πάντα οι φορείς που παίρνουν τις αποφάσεις, οι πολίτες οι ίδιοι πολλές φορές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και με εφαρμογή των δικαιωμάτων τους αποφασίζουν για το μέλλον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία και η πόλη του Βερολίνου.
Στην Ιταλία, με νόμο του 2009, προβλέπεται ότι από το 2012 θα πρέπει η ύδρευση να διαχειρίζεται από ιδιώτες ή από κοινοπραξίες δημοσίου-ιδιωτών (ΣΔΙΤ) όπου όμως ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 40%, ενώ παράλληλα οι τοπικές αρχές θα πρέπει ως το 2015, να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε ποσοστό κάτω του 30%!Έτσι λοιπόν το Forum Italiano dei Movimenti per l’Acqua, διοργάνωσε μια τεράστια καμπάνια από τις αρχές του 2010 και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 1.400.000 υπογραφές, 1.000.000 περισσότερες από τις απαιτούμενες, με αίτημα προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, να διενεργηθεί δημοψήφισμα ώστε να ακυρωθεί ο παραπάνω νόμος! Η Δημοκρατία μίλησε, έτσι μέσα στην άνοιξη του 2011 περισσότεροι από 50.000.000 Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον των υδάτινων πόρων τους.
Αντίστοιχα στο Βερολίνο, όπου έγινε μερική ιδιωτικοποίηση, οι πολίτες συγκεντρώνοντας 280.000 έγκυρες υπογραφές από τις 170.000 που απαιτούνταν, προκάλεσαν δημοψήφισμα με αίτημα να δημοσιευθούν στο κοινό οι μυστικές συμβάσεις παραχώρησης του νερού στους ιδιώτες (Veolia, RWE). H δημοσιοποίηση των συμβάσεων αυτών είναι προαπαιτούμενο ώστε να μπορέσει μελλοντικά να γίνει αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης. Την 13η Φεβρουαρίου 2011 λοιπόν, περισσότεροι από 665.000 Βερολινέζοι ανταποκρίθηκαν στο δημοψήφισμα και με ποσοστό 98,2% είπανε ΝΑΙ στη δημοσιοποίηση των συμβάσεων. Υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ “Water under the Hammer”, στο οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάζει πως οι αρχές του Βερολίνου προετοίμασαν την πώληση της εταιρείας υδάτων,Berlin Water Works (BWB). Μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, κλήθηκαν στην Αγγλία το 1998 όπου τους έγινε παρουσίαση για την ιδιωτικοποίηση. Το Αγγλικό παράδειγμα έδειχνε πως οι μισθοί των manager τριπλασιάστηκαν σε 10 χρόνια ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο ένα τρίτο! Ένα χρόνο μετά το 49,9% της BWB ιδιωτικοποιήθηκε! Μετά το πάγωμα των τιμολογίων ως το 2003, το 2004 η τιμή του νερού αυξήθηκε 15%, και από τότε ακόμη 20%. Παράλληλα, από τους 7.000 εργαζόμενους στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στα τέλη του 2009 είχαν απομείνει 4.700 με σημερινό ρυθμό ,μείωσης 100 εργαζόμενοι ανά έτος. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα να χαθούν 8.000 θέσεις εργασίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Βερολίνου που συνεργαζόταν με την εταιρεία ύδρευσης.
Το αξιοσημείωτο του δημοψηφίσματος του Βερολίνου είναι ότι διοργανώθηκε, από «κάτω», από την βάση, ομάδες πολιτών, συνδικάτα, δημιούργησαν την συλλογικότητα Τραπέζι Νερού του Βερολίνου, και η συλλογή των υπογραφών έγινε με δική τους καμπάνια σε διάστημα έξι μηνών.
Και στη Θεσσαλονίκη τι; Επιστροφή στην κατήφεια, την καθημερινή προπαγάνδα της κρίσης, συνέπεια της οποίας είναι να πουλήσουμε για σωθούμε! Η ΕΥΑΘ τα τελευταία δύο χρόνια την χωρίζει μια πολύ λεπτή γραμμή από την ιδιωτικοποίηση. Φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και είναι πρώτο θέμα προς ιδιωτικοποίηση από όλα τα ΜΜΕ ιδιαίτερα δε εκείνων που οι ιδιοκτήτες τους είναι και υποψήφιοι αγοραστές της! Το περίφημο «οι υδάτινοι πόροι δεν ιδιωτικοποιούνται» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2009 φαίνεται να ξεχάστηκε, τώρα έχουμε κρίση χρέους 350 δις, και θα μας σώσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης. Φυσικά κανείς οικονομικός συντάκτης δε βγαίνει να πει ότι η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρος, χωρίς υποχρεώσεις σε δάνεια, και χωρίς επιχορηγήσεις από το κράτος, και φυσικά δε θα πει κανείς ότι σε βάθος τετραετίας το κόστος αγοράς της θα αποσβεστεί από τα κέρδη της! Τα ΜΜΕ κάνουν την δουλειά τους, συμβάλουν στην εθνική κατάθλιψη και κατευθύνουν τη μάζα εκεί που πρέπει. Το ζητούμενο είναι τι κάνει η μάζα, αυτή η μάζα που αν αρχίσει να κινείται, ο όγκος της και μόνο είναι ικανός να αλλάξει τα γεγονότα, μια μάζα που στην Ιταλία μεταξύ ροζ πολιτικής και πληθώρας σκανδάλων, βρήκε τον δρόμο της, και κατεβαίνει σε δημοψήφισμα για να ακυρώσει ένα νόμο, μια μάζα που στο Βερολίνο τα βγάζει όλα στο φως, χωρίς να περιμένει να το κάνουν άλλοι για αυτήν, μια μάζα που στη Θεσσαλονίκη παρακολουθεί και σιωπά, η σιωπή των αμνών;


Read more...

Αγώνας δρόμου για 47,6 δισ. με ...σφραγίδα ΣΔΟΕ

Ο στόχος Καπελέρη για τους επόμενους 10 μήνες


http://img.protothema.gr/BD13E2079168B82ECAF18C571B38638D.jpg
Το σύνθημα για άγριο φοροκυνηγητό αλλά και κατακλυσμιαίες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό δίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την επιλογή του να τοποθετήσει ως νέο Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων και αντικαταστάτη του Δημήτρη Γεωργακόπουλου, τον ως τώρα ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Στόχος είναι να εισπραχθούν τα 47,6 δισ. που υπολείπονται έως τέλος του χρόνου για να καλυφθεί η υστέρηση της τάξεως του 15% που καταγράφηκε στο α΄δίμηνο έναντι του στόχου στο Μνημόνιο.

Από σήμερα το "στοίχημα" του υπουργού Οικονομικών είναι να αποδείξει απέναντι στην Τρόικα και στην ελληνική κοινή γνώμη, ότι το σύστημα συλλογής των φόρων μπορεί και θα λειτουργήσει καλύτερα, από όσο στα πρώτα 1,5 χρόνια της θητείας του. Αυτό ήταν και το μήνυμα του ΔΝΤ που την Δευτέρα το έθεσε ως όρο για την επόμενη δόση του δανείου.

Για να επιτύχει το στόχο του, ποντάρει πολλά στην επιτυχή πορεία του αρχηγού του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, διακινδυνεύοντας όμως ίσως και ως ένα βαθμό την θετική εικόνα που σχηματίστηκε ως τώρα για το Σώμα.

Στο παρασκήνιο της διαδοχής Γεωργακόπουλου στο τιμόνι των εφοριών και τελωνείων της χώρας –ακόμα και με εξ αποστάσεως εντολές που έδινε ο υπουργός από τις Βρυξέλλες όπου πηγαινοερχόταν την εβδομάδα που πέρασε μετά την περίφημη παραίτηση- ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζήτησε ένα πρόσωπο που να ξέρει "από μέσα και από έξω" το σύστημα και θα μπορεί να κινήσει αμέσως τους μηχανισμούς του υπουργείου, χωρίς να περάσουν μήνες για να μάθει πού βρίσκεται.

Αναζήτησε πρόσωπα με γνώση και εμπειρία στο υπουργείο αλλά "υπεράνω πάσης υποψίας", που δεν θα μπορούσαν να τα …αγγίξουν "άσπονδοι φίλοι" και συνάδελφοι του κλάδου.

Τα στοιχεία αυτά συγκέντρωνε ο Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών (αν και δεν ανήκει πλέον σε αυτόν, αφού παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα ειδικού γραμματέα).

Οι δυσκολίες όμως παραμένουν, αφού ένας ολόκληρος κλάδος αισθάνεται έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο για την μισθολογική του υποβάθμιση, αλλά και για την συχνά απαξιωτική αντιμετώπισή του από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο χρόνος όμως πιέζει και, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στην είσπραξη φόρων στο α΄δίμηνο του 2011, απαιτεί υπερπροσπάθεια και να μη χαθεί ούτε ώρα για να κλείσει η ψαλίδα.
Read more...

«Θα θίξουμε προνόμια, θα φέρουμε την ανάπτυξη»

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών στη Βουλή


http://img.protothema.gr/316691E76D71ACB83657F17A08D17768.jpg
«Αυτά που σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε αυτά πετύχαμε» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς και τη Βουλή αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μία «δύσκολη μάχη στις Βρυξέλλες», αλλά και για αποφάσεις που επιβραβεύουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Όπως υπογράμμισε: «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να τα καταφέρει η Ελλάδα» και τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις στέλνουν μήνυμα στις αγορές και τους κερδοσκόπους. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις, αναφερόμενος στο ευρω-ομόλογο» και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, αλλά οι λύσεις πλέον βρίσκονται στα χέρια μας». «Οι λύσεις θα θίξουν προνόμια, θα σπάσουν αντιλήψεις και τακτικές» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά θα είναι δημιουργικός. «Βήμα βήμα θα φέρουμε την ανάπτυξη και τις νέες δουλειές» είπε και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης:«Περιμένω από όλους σας προτάσεις, να μην τρωγόμαστε με τα ρούχα μας, ξέρω ότι όλοι μπορείτε να συμβάλλετε».

Επίθεση από Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού αποκαλώντας τον ως «τον πρώτο έλληνα πρωθυπουργός που πανηγυρίζει επειδή έπεσε έξω σε όλες του τις προβλέψεις!». «Αν το μνημόνιο ήταν καλό για εμάς γιατί μας ξανασώζετε σήμερα» αναρωτήθηκε και είπε ότι αυτό που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες «ήταν μία διόρθωση λάθους» καθώς το αρχικό μνημόνιο ήταν δυσβάστακτο για την Ελλάδα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την «έκτακτη ανάγκη μίας χώρας σε μόνιμη εξάρτηση». Επίθεση εξαπέλυσε και για τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις λέγοντας ότι η ΝΔ μιλούσε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πέρσι και τότε η κυβέρνηση χλεύαζε, ενώ τώρα προχωράει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί της το επιβάλλει η Τρόικα.


Read more...

Συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ Μπαράζ μετασεισμών στην Ιαπωνία και νέες φωτιές στους αντιδραστήρες


Ακόμα μία νύχτα τρόμου έζησαν εκατομμύρια κάτοικοι του Τόκιο, αλλά και ολόκληρης της Ιαπωνίας, καθώς τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα, με αμείωτη ένταση εξελίσσεται και το πυρηνικό θρίλερ στο σταθμό της Φουκουσίμα, όπου φωτιές ξεσπούν στους αντιδραστήρες.

Συγκεκριμένα, ακόμη μία φωτιά ξέσπασε στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4, όμως σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Λίγη ώρα μετά, καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.

Εγκαταλείπουν τη Φουκουσίμα

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα εγκαταλείπουν την περιοχή, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.

Ο Γιούκιο Εντάνο δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και από 1.000 μιλισερβέτ (mSv) βρίσκονται στα 600-800 mSv, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας του κινδύνου να εκτεθούν σε ραδιενέργεια. Είμαστε σε επιφυλακή».

Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι π ζήτησαν από όσους μένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε περίπτωση εξόδου τους, τους προέτρεψαν επίσης να αναπνέουν μέσα από βρεγμένη πετσέτα και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το σώμα τους όσο το δυνατόν πιο καλυμμένο γίνεται.

Ήδη, περίπου 70.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το επίμαχο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ 140.000 ακόμη άτομα παραμένουν στην ευρύτερη ζώνη κινδύνου της βορειοανατολικής ακτής της χώρας. Για αυτούς, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό, οι αρχές έχουν προβλέψει να υπάρχει απόθεμα ιωδίου, που αποτελεί προστασία εναντίον της ραδιενέργειας, το οποίο θα μοιραστεί στους πολίτες.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουσκουσίμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Χιροάκι Κατσούμα, η απόφαση πάρθηκε διότι υπάρχουν φόβοι τα ραδιενεργά σωματίδια που εκλύονται από τους αντιδραστήρες να εισέλθουν στις καμπίνες των διερχόμενων αεροσκαφών. Η απαγόρευση πτήσεων παρόλα αυτά δεν ισχύει για τα ελικόπτερα που μπορεί να αναπτυχθούν για να ψεκάσουν νερό πάνω από τον αντιδραστήρα για τον οποίο εκφράζονται ανησυχίες ότι υπερθερμαίνεται.

Θέλουν να ρίξουν βορικό οξύ με ελικόπτερο

Στο πυρηνικό μέτωπο πάντως, έντονη είναι η ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν ρίψεις βορικού οξέος με ελικόπτερο, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».

Ήδη, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.


Read more...

Μείον 36.000 εκπαιδευτικοί ώς το 2013...



ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
Οι συγχωνεύσεις αλλάζουν τον χάρτη της απασχόλησης στα σχολεία...
Μάθηµα στο 165ο Δηµοτικό Σχολείο της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου)
Αλλάζει ο χάρτης της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, καθώς µετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις κλείνουν 1.056
σχολικές µονάδες. Σύµφωνα µε το υπουργείο, από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα συνενώνονται 1.933
σε... 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθµια και τα 410 τη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση.

Η κατάσταση αυτή δηµιουργεί νέα δεδοµένα για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

1 Μειώνονται οι οργανικές θέσεις. Με τις φετινές συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων χάνονται πάνω από 2.000 θέσεις εκπαιδευτικών. 2 Επιδεινώνονται οι προοπτικές απορρόφησης εκπαιδευτικών. Οι προοπτικές των πτυχιούχων των τµηµάτων Δηµοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) που µέχρι πρόσφατα διορίζονταν άµεσα στη σχολική εκπαίδευση αλλάζουν δραµατικά.

3 Λόγω των συγχωνεύσεων µειώνονται σηµαντικά τα τµήµατα µε αποτέλεσµα αρκετοί εκπαιδευτικοί να περισσεύουν και να µην υπάρχει σχολείο γι’ αυτούς παρά µόνο σε περιοχές του ίδιου νοµού ή και σε άλλους νοµούς (αυτά προβλέπει ο νέος νόµος για τις µετακινήσεις, διαθέσεις εκπαιδευτικών).

4 Οι βάσεις των µεταθέσεων πιθανόν να αυξηθούν σηµαντικά λόγω των µειωµένων θέσεων.

OI ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Είναι γνωστό ότι το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Την περίοδο 2011 - 2013 υπάρχει η εκτίµηση ότι το ρεύµα αποχωρήσεων θα συνεχιστεί µε αποτέλεσµα συνολικά περίπου 35.000 εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτηθούν. Συνολικά, δηλαδή, την τετραετία 2010 - 2013 από τη σχολική εκπαίδευση αναµένεται να αποχωρήσουν 45.000 εκπαιδευτικοί, ενώ για τις νέες προσλήψεις ισχύει ο κανόνας «µία προς πέντε». Σηµειώνεται ότι συνυπολογίζονται στις προσλήψεις οι τυχόν µεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου µε εξαίρεση τις µεταφορές προσωπικού που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’). Τι σηµαίνει αυτό; Σηµαίνει ότι το 2010 - 2013 οι προσλήψεις µόνιµου προσωπικού δεν θα ξεπεράσουν τις 9.000 στην καλύτερη περίπτωση µε αποτέλεσµα την ίδια περίοδο ο αριθµός των µόνιµων εκπαιδευτικών να µειωθεί περίπου κατά 35.000 ή σε ποσοστό 20% του συνόλου των σηµερινών µόνιµα υπηρετούντων.

Η µείωση οργανικών θέσεων λόγω συγχωνεύσεων υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 για τα νηπιαγωγεία και τα δηµοτικά χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις των ολοήµερων και οι θέσεις των διευθυντών τους (που δεν περιλαµβάνονται στην οργανικότητα του σχολείου). Στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση οι συγχωνεύσεις γυµνασίων - λυκείων οδηγούν σε απώλεια πάνω από 400 θέσεις. ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Στα πλαίσια αυτά επιδεινώνονται οι όροι πρόσληψης στη σχολική εκπαίδευση εκτός των άλλων πτυχιούχων και των αδιόριστων δασκάλων. Οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών τµηµάτων Δηµοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι), οι οποίοι µέχρι πρόσφατα προσλαµβάνονταν στα δηµοτικά σχολεία λίγους µήνες µετά τη λήψη του πτυχίου τους, θα δουν να µακραίνει σταδιακά αρκετά ο χρόνος παραµονής τους εκτός σχολείου. Και αυτό γιατί ήδη πάνω από 2.000 πτυχιούχοι δάσκαλοι βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας ενώ αναµένεται για τις επόµενες χρονιές οι µόνιµες προσλήψεις να είναι λιγότερες από 900 ετησίως. Ηδη έχει δηµιουργηθεί µια «επετηρίδα» περίπου 4.500 αδιόριστων δασκάλων, οι οποίοι βεβαίως στη συντριπτική τους πλειονότητα εργάζονται φέτος ως συµβασιούχοι (αναπληρωτές, ωροµίσθιοι).

190.000

∆ΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

υπηρετούν σήµερα σε δηµοτικά, γυµνάσια και λύκεια


«Εχουµε έναν διδάσκοντα για κάθε έξι µαθητές»

«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α έχουµε περίπου 190.000 εκπαιδευτικούς µαζί µε τους αναπληρωτές, κάτι που δίνει µια από τις καλύτερες αναλογίες εκπαιδευτικών - µαθητών στον κόσµο.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου λέει στα «ΝΕΑ» ότι όσες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς προκύψουν το επόµενο έτος θα καλυφθούν µε αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναµικού (µεταθέσεις - αποσπάσεις), µε διορισµούς και αν υπάρξουν κενά, θα γίνουν και αναπληρώσεις.

«Ολα θα εξαρτηθούν από τις πραγµατικές ανάγκες των σχολείων. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι το Νέο Λύκειο θα έχει άλλες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, λόγω της αναδιοργάνωσης που θα γίνει».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε λάθος το να συνδέεται το θέµα της µείωσης θέσεων εκπαιδευτικών µε τις συγχωνεύσεις, γιατί οι περισσότερες οφείλονται στις συνταξιοδοτήσεις. «Οµως δεν νοµίζω ότι τα επόµενα χρόνια θα έχουµε τόσο µεγάλο αριθµό συνταξιοδοτήσεων, ούτε και κανείς το ξέρει ακόµα ώστε να υπολογίζει σωστά τη µείωση», πρόσθεσε.

Αλλά και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου είπε χθες (στον Σκάι) ότι πρέπει να κάνουµε σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού, καθώς είµαστε η πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε αναλογία µαθητών / καθηγητών και όµως δεν έχουµε την Παιδεία που θέλουµε. Και πρόσθεσε: «Πόσα γυµνάσια µπορούν να υπάρχουν µε 20, 25 ή 30 µαθητές και 14 ή 16 καθηγητές; Εδώ και 10 χρόνια – τώρα το ανακαλύψαµε – υπάρχουν 92 νηπιαγωγεία σε αναστολή λειτουργίας, χωρίς όµως να κλείνουν, για να διατηρούνται οι οργανικές θέσεις!».


Μαθήµατα και τα Σάββατα, αν χαθούν ώρες διδασκαλίας

Μαθήµατα τα Σάββατα, τις αργίες, τις διακοπές του Πάσχα και σε κάθε άλλη ελεύθερη περίοδο, θα κληθούν να κάνουν οι µαθητές όσων σχολείων τελούν υπό κατάληψη ή βρίσκονται σε αποχή, προκειµένου να αναπληρώσουν τον χαµένο διδακτικό χρόνο.

Η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου τόνισε χθες (σε συνέντευξή της στον Σκάι) ότι δεν θα επιτρέψει να χαθούν περισσότερα µαθήµατα: «Θα παρακαλούσα τους εκπαιδευτικούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. ∆εν είναι δυνατόν οποιαδήποτε µορφή διαµαρτυρίας να έχει ως αποτέλεσµα να µην κάνουν τα παιδιά µαθήµατα.

∆εν µπορεί κανείς να βγάλει τα παιδιά από τις τάξεις. Θα υπάρξει αναπλήρωση όλων των µαθηµάτων», υπογράµµισε.


Παράθυρο για «διορθώσεις» στις συνενώσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝ∆ΕΧΟΜΕΝΟ για ανακλήσεις σε συγχωνεύσεις σχολείων – αλλά µόνο σε οριακές περιπτώσεις όπου έχει γίνει λάθος υπολογισµός και οι µαθητές ανά τάξη ξεπερνούν τους 27-28 (25+10%) ή δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας – άφησε χθες η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει µε δογµατισµό στις συγχωνεύσεις, αλλά εάν έχει κάνει κάποιο λάθος δεν θα διστάσει να ανακαλέσει, σε µεµονωµένες περιπτώσεις, την απόφαση. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η υφυπουργός Παιδείας συµπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση που δήµαρχοι, γονείς ή εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν ή θα στοιβαχτούν µαθητές στις τάξεις, θα γίνουν διασταυρώσεις και το θέµα θα επανεξεταστεί. Ηδη πάντως εκδηλώνονται αντιδράσεις, σποραδικά, σε όλη την Ελλάδα: σε ένδειξη διαµαρτυρίας, στον Κολινδρό Πιερίας προχώρησαν σε τριήµερη αποχή από τα µαθήµατα έπειτα και από απόφαση του δηµάρχου Πύδνας - Κολινδρού, ενώ πορείες πραγµατοποιήθηκαν χθες σε διάφορες πόλεις, όπως η Τρίπολη και η Κοζάνη για τις συγχωνεύσεις στα ∆ολιανά Αρκαδίας και την Εράτυρα Κοζάνης αντιστοίχως.

Στο µεταξύ, και η ∆ιδασκαλική Οµοσπονδία (∆ΟΕ) αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε στάση εργασίας µαζί µε την ΟΛΜΕ την ερχόµενη Παρασκευή προκειµένου να γίνουν παραστάσεις διαµαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις. Ωστόσο δεν εισηγήθηκε στους δασκάλους 24ωρη απεργία για τις 30 Μαρτίου όπως έχει κάνει η ΟΛΜΕ.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ∆ΗΜΟΥΣ. Αντιδράσεις πολλών ταχυτήτων καταγράφονται σε µεγάλους δήµους. Οπως αναφέρουν δηµοτικές παρατάξεις της Αθήνας, παρότι στάλθηκε από τη δηµοτική αρχή έγγραφο µε τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις για τις συγχωνεύσεις που πρέπει να γίνουν ανά περιοχή, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη στον τελικό κατάλογο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Εντονα αντέδρασε και ο δήµαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Μήπως να κάνουµε και συγχωνεύσεις οικογενειών και να µένουν στο ίδιο διαµέρισµα; Το ψήφισµα του ∆ήµου Πειραιά είναι οµόφωνο και είµαστε αποφασισµένοι να µην αφήσουµε να περάσει η συνένωση», είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, αναφερόµενος στα επτά σχολεία Πρωτοβάθµιας και τα πέντε ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που συγχωνεύονται στην περιοχή του. Η κ. Χριστοφιλοπούλου τού απάντησε ότι σε πόλεις όπως ο Πειραιάς υπάρχουν πολλά µικρά δηµοτικά σχολεία που συστεγάζονται. «Ο Πειραιάς θα έχει τον Σεπτέµβρη επτά νέα ολοήµερα. Θα σχολάνε στις 14.00. Θα έχουν πληροφορική από νωρίς. Εγιναν 800 τέτοια σχολεία σε όλη τη χώρα», τόνισε. Σηµειώνεται ότι στον Πειραιά το σύνολο των µαθητών σε καθένα από τα νέα, συνενούµενα σχολεία κυµαίνεται γύρω στους 200, όταν σε άλλες περιοχές της Αττικής φτάνουν τους ακόµη και τους 400 µαθητές.
NEA.



Read more...

Eθελούσια για 75.000 δημοσίους υπαλλήλους...



Δυνατότητα για την έξοδο 75.000 δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη μέσα σε μία διετία δίνει η κυβέρνηση, που θέτει σε ισχύ μια σειρά θετικών διατάξεων για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.Από τη μαζική αυτή αποχώρηση κερδισμένο βγαίνει το Δημόσιο, που όχι μόνο θα κερδίσει σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ (καθώς οι...

συντάξεις που θα καταβάλλει είναι χαμηλότερες από τους μισθούς), αλλά παράλληλα θα πετύχει τον στόχο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουσιαστικά μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως ανδρών) να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος ή την επόμενη χρονιά.
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Στα 5,35 δισ. οι οφειλές δημοσίου προς ιδιώτες...



Στα 5,35 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2010.
Το ποσό αυτό είναι πιθανότατα υψηλότερο καθώς το δημόσιο καθυστερεί να βεβαιώσει, να αναλάβει και να εμφανίσει τις οφειλές του.
Επίσης... , ένας στους τέσσερις δημόσιους φορείς εξακολουθεί να μη δίνει κανένα οικονομικό στοιχείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συνολικά το ταμειακό έλλειμμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανήλθε στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν την ανησυχία της τρόικας για τη διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί αναποτελεσματική την οριζόντια περικοπή των κρατικών δαπανών, στην οποία υποχρεώνεται να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντισταθμίσει την υστέρηση των δημοσίων εσόδων και τη σπατάλη στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα...


Read more...

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πίσω από τα φάρμακα που βρέθηκαν σε πηγάδια στο Λαύριο...



Η γιατρός-σύζυγος (ήταν υποψήφια βουλευτής) συνταγογραφούσε και ο φαρμακοποιός-σύζυγος (ήταν στο 8ο Συνέδριο) εκτελούσε…
Ολόκληρη φάμπρικα είχε στήσει ένα ανδρόγυνο, με τα χιλιάδες κουτιά φάρμακα που είχαν βρεθεί σε σπήλαια και πηγάδια στο Λαύριο. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι ενώ οι αρχές γνώριζαν από τις έρευνες ονόματα και διευθύνσεις, εν τούτοις τα κρατούσαν...
μυστικά. Η εξήγηση απλούστατη. Και η σύζυγος και ο σύζυγος είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και όπως είχαμε γράψει, έχουν γερές πλάτες μέσα στην κυβέρνηση. Όμως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα το πόρισμα των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διακίνησης Φαρμάκων που ρίχνει τις ευθύνες σε δύο άτομα: στον φαρμακοποιό Νικόλαο Ζαγουρή και στην παθολόγο-διαβητολόγο γιατρό του ΙΚΑ Όλγα Κηλυπούρη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η κομπίνα είχε στηθεί ως εξής: Η γιατρός του ΙΚΑ συνταγογραφούσε σε βιβλιάρια ασφαλισμένων χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι και στη συνέχεια οι συνταγές εκτελούνταν από το συγκεκριμένο φαρμακείο. Μόνο από τα κουτιά (που βρέθηκαν στα πηγάδια με αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους) οι ελεγκτές κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τις ταινίες γνησιότητας με αυτές που είχαν επικολληθεί σε συνταγές που είχαν εκτελεσθεί από το συγκεκριμένο φαρμακείο.

Ενδεικτικά οι ελεγκτές κατέγραψαν ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους, ενώ στη διάρκεια του 2009 το φαρμακείο του Νικόλαου Ζαγουρή εκτελούσε κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση 1.080 συνταγές αξίας περίπου 105.000 ευρώ, η αξία των συνταγών έπεσε στα 35.000 ευρώ τον μήνα.

Αυτό όμως που δεν αναφέρεται στο πόρισμα είναι ότι η γιατρός Όλγα Κηλυπούρη είναι σύζυγος του φαρμακοποιού Νικόλαου Ζαγουρή. Άρα πρόκειται για μια ενδοοικογενειακή φάμπρικα. Παράλληλα με ένα κλικ στο google θα βρει κανείς ότι η Όλγα Κηλυπούρη ήταν υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική το 2006, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007, υποψήφια μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο 8ο Συνέδριο τον Μάρτιο του 2008 (δεν εκλέχθηκε καθώς βγήκε τελευταία με 5 σταυρούς), υποψήφια δήμαρχος Λαυρεωτικής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κ.λπ. Επίσης ο Νικόλαος Ζαγουρής έχει διατελέσει πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου για 3 τετραετίες με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, σύνεδρος στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Τέλος, οι κακές γλώσσες λένε ότι έχουν στενές φιλικές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο. Γι’ αυτό άλλωστε και η αργοπορία της δημοσιοποίησης των δύο ονομάτων. Μήπως αυτούς εννοούσε ο κ. αντιπρόεδρος όταν έλεγε μέσα στη Βουλή «μαζί τα φάγαμε»;

Η απορία όμως (δική μας και πολλών άλλων) είναι γιατί μάζευαν όλα τα κουτιά και τα πετούσαν στα πηγάδια και δεν τα πέταγαν λίγα-λίγα τυλιγμένα καλά μέσα σε μια σακούλα σε έναν απλό κάδο σκουπιδιών. Αλλά μάλλον είναι αυτό που λέει ο λαός «……η χαρά δεν τους άφηνε».
http://filologos10.wordpress


Read more...

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ κατά των αποκρατικοποιήσεων

Συντονισμένες αντιδράσεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Συντονισμένες αντιδράσεις κατά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων ή εκχώρηση εθνικών υποδομών σε ιδιώτες.

Μετά τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο που δήλωσε απολύτως αντίθετος με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Π. Κούτρας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δεν θα ανεχθούν περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον Οργανισμό.

«Μετά την εμπειρία που έχουμε από την είσοδο της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση» τόνισε ο κ Κούτρας μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Ειδικά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι σαν να έχεις μια αγελάδα και να παίρνεις κάθε μέρα γάλα και τελικά να σκοτώνεις την αγελάδα. Και 500 και 600 εκατ. να πάρει το κράτος – γιατί τόσο είναι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ – θα μπορούσε να τα πάρει με μερίσματα, με χίλιους δυο άλλους τρόπους» κατέληξε.

Ανάλογες αντιδράσεις προετοιμάζουν ήδη οι εργαζόμενοι σε κάθε δημόσια επιχείρηση ή οργανισμό που φημολογείται ότι μπορεί να διατεθεί σε ιδιώτες πακέτο μετοχών.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στον ΟΠΑΠ, ενώ κινητοποιήσεις προετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες, μετά τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Άμυνας συζητά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της για το ποιες ιδιωτικοποιήσεις μελετά, ούτε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει αν πρόκειται να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες, από τη στιγμή που και ο ίδιος υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μελετά την ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων, αλλά και Τουριστικών Ακινήτων, χωρίς όμως προς το παρόν να τα προσδιορίζει.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνουν ότι πριν ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος της δημόσιας περιουσίας που θα αξιοποιηθεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ένας κύκλος διαβούλευσης με συνδικαλιστικούς αλλά και κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε οι αντιδράσεις να μετριαστούν και να μην δημιουργηθούν κοινωνικές εκρήξεις.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σημειώνει πως αν θέσει σε διαπραγμάτευση αυτή την πρωτοβουλία της, τότε είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν πολύ οι αποφάσεις με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου και των συμφωνηθέντων στην τελευταία σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...