Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ κατά των αποκρατικοποιήσεων

Συντονισμένες αντιδράσεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Συντονισμένες αντιδράσεις κατά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης ετοιμάζουν οι συνδικαλιστές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων ή εκχώρηση εθνικών υποδομών σε ιδιώτες.

Μετά τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο που δήλωσε απολύτως αντίθετος με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Π. Κούτρας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δεν θα ανεχθούν περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον Οργανισμό.

«Μετά την εμπειρία που έχουμε από την είσοδο της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση» τόνισε ο κ Κούτρας μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Ειδικά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι σαν να έχεις μια αγελάδα και να παίρνεις κάθε μέρα γάλα και τελικά να σκοτώνεις την αγελάδα. Και 500 και 600 εκατ. να πάρει το κράτος – γιατί τόσο είναι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ – θα μπορούσε να τα πάρει με μερίσματα, με χίλιους δυο άλλους τρόπους» κατέληξε.

Ανάλογες αντιδράσεις προετοιμάζουν ήδη οι εργαζόμενοι σε κάθε δημόσια επιχείρηση ή οργανισμό που φημολογείται ότι μπορεί να διατεθεί σε ιδιώτες πακέτο μετοχών.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στον ΟΠΑΠ, ενώ κινητοποιήσεις προετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες, μετά τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Άμυνας συζητά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της για το ποιες ιδιωτικοποιήσεις μελετά, ούτε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει αν πρόκειται να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες, από τη στιγμή που και ο ίδιος υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μελετά την ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων, αλλά και Τουριστικών Ακινήτων, χωρίς όμως προς το παρόν να τα προσδιορίζει.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνουν ότι πριν ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος της δημόσιας περιουσίας που θα αξιοποιηθεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ένας κύκλος διαβούλευσης με συνδικαλιστικούς αλλά και κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε οι αντιδράσεις να μετριαστούν και να μην δημιουργηθούν κοινωνικές εκρήξεις.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σημειώνει πως αν θέσει σε διαπραγμάτευση αυτή την πρωτοβουλία της, τότε είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν πολύ οι αποφάσεις με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου και των συμφωνηθέντων στην τελευταία σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: