Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αγώνας δρόμου για 47,6 δισ. με ...σφραγίδα ΣΔΟΕ

Ο στόχος Καπελέρη για τους επόμενους 10 μήνες


http://img.protothema.gr/BD13E2079168B82ECAF18C571B38638D.jpg
Το σύνθημα για άγριο φοροκυνηγητό αλλά και κατακλυσμιαίες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό δίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την επιλογή του να τοποθετήσει ως νέο Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων και αντικαταστάτη του Δημήτρη Γεωργακόπουλου, τον ως τώρα ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Στόχος είναι να εισπραχθούν τα 47,6 δισ. που υπολείπονται έως τέλος του χρόνου για να καλυφθεί η υστέρηση της τάξεως του 15% που καταγράφηκε στο α΄δίμηνο έναντι του στόχου στο Μνημόνιο.

Από σήμερα το "στοίχημα" του υπουργού Οικονομικών είναι να αποδείξει απέναντι στην Τρόικα και στην ελληνική κοινή γνώμη, ότι το σύστημα συλλογής των φόρων μπορεί και θα λειτουργήσει καλύτερα, από όσο στα πρώτα 1,5 χρόνια της θητείας του. Αυτό ήταν και το μήνυμα του ΔΝΤ που την Δευτέρα το έθεσε ως όρο για την επόμενη δόση του δανείου.

Για να επιτύχει το στόχο του, ποντάρει πολλά στην επιτυχή πορεία του αρχηγού του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, διακινδυνεύοντας όμως ίσως και ως ένα βαθμό την θετική εικόνα που σχηματίστηκε ως τώρα για το Σώμα.

Στο παρασκήνιο της διαδοχής Γεωργακόπουλου στο τιμόνι των εφοριών και τελωνείων της χώρας –ακόμα και με εξ αποστάσεως εντολές που έδινε ο υπουργός από τις Βρυξέλλες όπου πηγαινοερχόταν την εβδομάδα που πέρασε μετά την περίφημη παραίτηση- ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναζήτησε ένα πρόσωπο που να ξέρει "από μέσα και από έξω" το σύστημα και θα μπορεί να κινήσει αμέσως τους μηχανισμούς του υπουργείου, χωρίς να περάσουν μήνες για να μάθει πού βρίσκεται.

Αναζήτησε πρόσωπα με γνώση και εμπειρία στο υπουργείο αλλά "υπεράνω πάσης υποψίας", που δεν θα μπορούσαν να τα …αγγίξουν "άσπονδοι φίλοι" και συνάδελφοι του κλάδου.

Τα στοιχεία αυτά συγκέντρωνε ο Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών (αν και δεν ανήκει πλέον σε αυτόν, αφού παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα ειδικού γραμματέα).

Οι δυσκολίες όμως παραμένουν, αφού ένας ολόκληρος κλάδος αισθάνεται έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο για την μισθολογική του υποβάθμιση, αλλά και για την συχνά απαξιωτική αντιμετώπισή του από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο χρόνος όμως πιέζει και, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στην είσπραξη φόρων στο α΄δίμηνο του 2011, απαιτεί υπερπροσπάθεια και να μη χαθεί ούτε ώρα για να κλείσει η ψαλίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: