Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή Γκρούεφσκι στον Σαμαρά για συνάντηση

Ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών


http://img.protothema.gr/ACD91C3376C2FE2E7E8B5EEEBA3664BA.jpg
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με την οποία τον προσκαλεί σε συνάντηση.

Ο κ. Γκρούεφσκι, στην αρχή της επιστολής του, η οποία δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα από το γραφείο του, επισημαίνει προς τον κ. Σαμαρά ότι «η ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές έχει ιδιαίτερη σημασία για την μακεδονική κυβέρνηση και για τους πολίτες της χώρας μου».

«Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για εμάς», αναφέρει ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, «αποτελεί η συνεπής τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, καθώς και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, με τη χώρα σας.

Η πρόοδος μίας χώρας της περιοχής αναφορικά με την ενσωμάτωση της στις ευρωαατλαντικές δομές θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα, την ευημερία και την ώθηση της περιοχής στο σύνολο της».

«Αφορμή για την επιστολή μου αυτή προς εσάς, αποτέλεσαν οι ανακριβείς φήμες που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ότι δήθεν δεν υπήρξε πρόσκληση ή προσπάθεια για συνάντηση με εσάς, στη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία», αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι και καταλήγει:

«Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την αίσθηση ότι ίσως πρόκειται για λάθος ή για σύγχυση αυτού που διέδωσε την ανακριβή αυτή τοποθέτηση προς τα ελληνικά ΜΜΕ, και για άλλη μια φορά σας εκφράζω το ενδιαφέρον μου για την πραγματοποίηση συνάντησης.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα με την επιστολή αυτή, και προς το συμφέρον της ενδυνάμωσης του διαλόγου μεταξύ των χωρών μας, να σας προσκαλέσω σε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, σε χρόνο και τόπο που εσείς θα επιλέξετε. Με τον τρόπο αυτό νομίζω ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δέσμευση για τη συνέχιση του διαλόγου επί ουσιαστικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και παράλληλα θα ήταν δυνατόν να συμβάλουμε στις προσδοκίες για κοινή ευημερία και στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.

Για άλλη μια φορά τονίζω ότι αφήνω στην δική σας ευχέρεια να ορίσετε τον τόπο και το χρόνο της συνάντησης».
Read more...

Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, παραδέχεται ο Δημήτρης Ρέππας

Επιφυλακτικός για απολύσεις


O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Η πολιτική της εργασιακής εφεδρείας έκανε τον κύκλο της. Έστειλε το μήνυμά της» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους.

Ο αριθμός των εφέδρων μέχρι τώρα είναι 10.000 άτομα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος είναι το 2015 ο δημόσιος τομέας να απασχολεί 150.000 λιγότερους υπαλλήλους.

Εντούτοις, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, για το οποίο και ο Δ.Ρέππας άσκησε κριτική στη τρόικα: «Πρέπει να πω ότι βάζουν κάποιους στόχους, αλλά δεν έχουμε τη μέθοδο ή τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στους στόχους. Και δεν μας λέει και η τρόικα κάτι συγκεκριμένο».

Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η εργασιακή εφεδρεία εμπεριείχε το πολιτικό μήνυμα πως «δεν υπάρχει πλέον το ταμπού ότι όποιος είναι στο κράτος θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε μία πολιτική, η οποία αμέσως ή εμμέσως τον οδηγεί έξω από το κράτος».

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία «δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο» και, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε χρόνος, καθώς το μέτρο ψηφίστηκε στις 27 Οκτωβρίου, η οριζόντια εφαρμογή του «οδήγησε σε περισσότερες αρνητικές παρά σε θετικές συνέπειες και σε παρενέργειες».

Ο Δ.Ρέππας απάντησε στην κριτική για καθυστερήσεις, λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες των Υπουργείων πρέπει να στείλουν τα στοιχεία», αλλά και σε όσους θεωρούν ότι εντάχθηκαν λίγοι στο μέτρο, σημειώνοντας ότι είναι οι ίδιοι που λένε «είναι πολλοί αυτοί που μου ζητάτε να ενταχθούν στην εφεδρεία. Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι υπηρεσίες».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε ότι είναι λάθος η παράταση του μέτρου, ή η διεύρυνση της δεξαμενής των εφέδρων. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, τόνισε ότι «δεν έχει τεθεί σε αυτό το τραπέζι από αυτή την κυβέρνηση»

«Οι απολύσεις γνωρίζετε ότι στο στενό δημόσιο δεν επιτρέπονται λόγω συνταγματικής προστασίας. Συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μετά το 2013. Μπορεί να διατυπωθούν προτάσεις και να γίνουν δεκτές πράγματι, ώστε πλέον να επιτρέπονται απολύσεις στο Δημόσιο. Τώρα, ο τρόπος για να κάνεις απολύσεις στο Δημόσιο είναι να καταργήσεις οργανικές θέσεις».

Ο κ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι η κατάργηση οργανικών θέσεων εμπεριέχει μία σειρά από προβλήματα και τόνισε: «Μπορεί να πει κανείς ότι απέναντι σε ένα μέτωπο υπέρ των απολύσεων έτσι, με ένα τρόπο συνθηματολογικό εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά. Μιλώντας για ένα κίνημα εξορθολογισμού και αλλαγών στο Δημόσιο εμείς είμαστε πρωτοστάτες. Με διαδικασίες, με κανόνες, με στόχους».

* Η αποτυχία των οριζόντιων περικοπών επισημάνθηκε και από αξιωματούχο της τρόικας που μίλησε στο Reuters: «Θα ήθελα να ξέρω ότι γίνεται η κατάλληλη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και αυτό δεν συμβαίνει ακόμη. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται, κατά την άποψή μου, δεν είναι λογικός. Κάνουν οριζόντιες περικοπές. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Είναι μια βίαιη μείωση, αλλά δεν έχει νόημα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Λεφτά υπάρχουν» για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Προσωρινού Ταμείου Στήριξης αισιοδοξεί:



http://img.protothema.gr/9EA6254ED4E173162FDFB133C08BD916.jpg

«Τα χρήματα για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα υπάρχουν», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παρά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μηχανισμοί διάσωσης της ΕΕ (EFSF, ESM) και παρά την απόφαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που ουσιαστικά – και με την παρέμβαση του Βερολίνου – ακύρωσε κάθε σκέψη για συνδυαστική δράση των δύο «ταμείων», ο κύριος Ρέγκλινγκ δηλώνει αισιόδοξος ότι το EFSF διαθέτει περίπου 600 δισ. ευρώ σε μη δεσμευμένα κεφάλαια, ενώ για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστούν περίπου 100 δισ. ευρώ.

Δηλώνει επίσης εξίσου αισιόδοξος ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαθέσουν νέα κεφάλαια για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους τον προσεχή Μάρτιο, «εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι αν η Ιταλία ή η Ισπανία χρειαστούν στήριξη, υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και δεν θα χρειαστεί να βγουν εκτός αγορών, δηλαδή να μπουν σε καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Read more...

Λουκά, διώξε τους δελφίνους...


"Αν σου δημιουργούν πρόβλημα, απομάκρυνέ τους. Και εγώ μαζί σου είμαι" φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο, στη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Ο...

πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε με την στάση του πως καταλαβαίνει πως αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζει την εικόνα της κυβέρνησης, αν και εκείνος έχει την ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τους... δελφίνους να αποτελούν μια και καλή παρελθόν...



Read more...

Δανείστε αλλήλους για να υπάρχουν συντάξεις!

Κουτρουμάνης: Επιδεινώνεται η κατάσταση στα Ταμεία



http://img.protothema.gr/59AE89759DECBCD4D15C187BCF2663E6.jpg
Η ταμειακή ανεπάρκεια ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων τα αναγκάζει σε αλληλοδανεισμό προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις και τα δώρα για τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη : «… Σε ότι αφορά τις ταμειακές ανάγκες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ενόψει καταβολής συντάξεων και δώρων Δεκεμβρίου 2011, σας ενημερώνουμε ότι οι φορείς οι οποίοι θα προχωρήσουν σε δανεισμό με σκοπό την ταμειακή διευκόλυνσή τους για αυτές τις καταβολής, είναι οι εξής:

1. ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ
Το ίδρυμα θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από α) το ΕΤΕΑΜ ύψους 130.000.000 ευρώ και β) τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) του Φορέα ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, ύψους 75.000.000 ευρώ.

2. ΟΑΕΕ
Ο οργανισμός θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων του Φορέα ΟΑΕΕ ύψους 150.000.000 ευρώ.»

Σύμφωνα με τον υπουργό το επιτόκιο, με το οποίο βαρύνονται τα δάνεια αυτά, αντιστοιχεί με το ποσό «απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Οργανισμών» (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος ης τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτρουμάνης στην απάντησή του τόνισε ότι πέραν της οικονομικής κρίσης και «η δημογραφική κρίση» οδήγησε σε «κρίση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας» εξηγώντας ότι «η σημερινή αναλογία μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων είναι 1 προς 1,7 (σχέση η οποία βαίνει επιδεινούμενη) ενώ το 1950 αναλογούσαν 4 εργαζόμενοι σε κάθε ένα συνταξιούχο».

Τέλος ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «με τις υπάρχουσες συνθήκες… η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντός του 2012».

Read more...

Στήριξη Γιώργου σε Παπαδήμου

Τα είπαν για την οικονομία και την κυβέρνηση



http://img.protothema.gr/ABA60FAAE0ABA57D4250B89EA6B7B0D4.jpg
Την απόλυτη υποστήριξή του στο εγχείρημα που ξεκίνησε εξέφρασε στον Λουκά Παπαδήμο ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην οικονομία, επισήμανε στο διάδοχό του πως θα πρέπει να κάνει ότι θεωρεί απαραίτητο. Για να βγει το στοίχημα στην οικονομία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Ακόμη και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού έχει, πρώτον, διατυπωθεί δυσαρέσκεια για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και, δεύτερον, η ανάγκη για ενισχύσεις σε κάποιους τομείς. Για την ακρίβεια, για τη συμμετοχή προσώπων που θα μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα μαζί του. Για την ώρα, όμως, οι συνεργάτες του λένε πως δεν υπάρχει θέμα. Γιατί, είναι άλλο να φύγει ένας υπουργός και άλλο μια ευρύτερη πρωτοβουλία, που έχει να κάνει και με τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ανοίξει το «χορό» αν έφευγαν από την κυβέρνηση όσοι θα διεκδικήσουν την προεδρία του. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Λουκάς Παπαδήμος θα αναλάβει και υπουργός Οικονομικών, στη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου που δήλωσε παρών στη διαδοχή.

Αντίθετος είναι ο Αντώνης Σαμαράς για να μην αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών ενώ υπέρ είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος επιθυμεί τη συμμετοχή τεχνοκρατών.

Read more...

Υποβάθμιση του Βελγίου κατά δύο μονάδες από τη Μoody's

Στο Aa3 η αξιολόγηση


Η Μοοdy's «χτύπησε» μετά την προειδοποίηση της Fitch
Η Μοοdy's «χτύπησε» μετά την προειδοποίηση της Fitch (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο
Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, χαμηλώνοντάς την στο Aa3 το βράδυ της Παρασκευής.

Η Μoody's, αιτιολογώντας την κίνησή της, επικαλέστηκε νέες πιέσεις για τον προϋπολογισμό του Βελγίου που προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει επίσης ως λόγους της υποβάθμισης τον αυξημένο κίνδυνο που προκαλεί η επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος και το αυξημένο μεσοπρόθεσμο ρίσκο για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Νωρίτερα, και η Fitch είχε βάλει στον «προθάλαμο» υποβάθμισης το Βέλγιο, μαζί με άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης -της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης. Η «προειδοποίηση» αφορούσε την Κύπρο, την Ισπανίας, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία.

Η Standard & Poor's έχει ήδη υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το σύνολο της Ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...