Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, παραδέχεται ο Δημήτρης Ρέππας

Επιφυλακτικός για απολύσεις


O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Η πολιτική της εργασιακής εφεδρείας έκανε τον κύκλο της. Έστειλε το μήνυμά της» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους.

Ο αριθμός των εφέδρων μέχρι τώρα είναι 10.000 άτομα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος είναι το 2015 ο δημόσιος τομέας να απασχολεί 150.000 λιγότερους υπαλλήλους.

Εντούτοις, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, για το οποίο και ο Δ.Ρέππας άσκησε κριτική στη τρόικα: «Πρέπει να πω ότι βάζουν κάποιους στόχους, αλλά δεν έχουμε τη μέθοδο ή τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στους στόχους. Και δεν μας λέει και η τρόικα κάτι συγκεκριμένο».

Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η εργασιακή εφεδρεία εμπεριείχε το πολιτικό μήνυμα πως «δεν υπάρχει πλέον το ταμπού ότι όποιος είναι στο κράτος θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε μία πολιτική, η οποία αμέσως ή εμμέσως τον οδηγεί έξω από το κράτος».

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία «δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο» και, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε χρόνος, καθώς το μέτρο ψηφίστηκε στις 27 Οκτωβρίου, η οριζόντια εφαρμογή του «οδήγησε σε περισσότερες αρνητικές παρά σε θετικές συνέπειες και σε παρενέργειες».

Ο Δ.Ρέππας απάντησε στην κριτική για καθυστερήσεις, λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες των Υπουργείων πρέπει να στείλουν τα στοιχεία», αλλά και σε όσους θεωρούν ότι εντάχθηκαν λίγοι στο μέτρο, σημειώνοντας ότι είναι οι ίδιοι που λένε «είναι πολλοί αυτοί που μου ζητάτε να ενταχθούν στην εφεδρεία. Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι υπηρεσίες».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε ότι είναι λάθος η παράταση του μέτρου, ή η διεύρυνση της δεξαμενής των εφέδρων. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, τόνισε ότι «δεν έχει τεθεί σε αυτό το τραπέζι από αυτή την κυβέρνηση»

«Οι απολύσεις γνωρίζετε ότι στο στενό δημόσιο δεν επιτρέπονται λόγω συνταγματικής προστασίας. Συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μετά το 2013. Μπορεί να διατυπωθούν προτάσεις και να γίνουν δεκτές πράγματι, ώστε πλέον να επιτρέπονται απολύσεις στο Δημόσιο. Τώρα, ο τρόπος για να κάνεις απολύσεις στο Δημόσιο είναι να καταργήσεις οργανικές θέσεις».

Ο κ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι η κατάργηση οργανικών θέσεων εμπεριέχει μία σειρά από προβλήματα και τόνισε: «Μπορεί να πει κανείς ότι απέναντι σε ένα μέτωπο υπέρ των απολύσεων έτσι, με ένα τρόπο συνθηματολογικό εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά. Μιλώντας για ένα κίνημα εξορθολογισμού και αλλαγών στο Δημόσιο εμείς είμαστε πρωτοστάτες. Με διαδικασίες, με κανόνες, με στόχους».

* Η αποτυχία των οριζόντιων περικοπών επισημάνθηκε και από αξιωματούχο της τρόικας που μίλησε στο Reuters: «Θα ήθελα να ξέρω ότι γίνεται η κατάλληλη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και αυτό δεν συμβαίνει ακόμη. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται, κατά την άποψή μου, δεν είναι λογικός. Κάνουν οριζόντιες περικοπές. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Είναι μια βίαιη μείωση, αλλά δεν έχει νόημα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: