Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα...


Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα, σε CC από CCC προχώρησε ο οίκος Fitch.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης μείωσε... 
αντίστοιχα και το «ταβάνι χώρας» σε CCC από B-.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών έχει αυξήσει σημαντικά το ρίσκο η Ελλάδα να μην μπορέσει να καλύψει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και προς ιδιώτες επενδυτές. 

Ο οίκος θεωρεί πλέον πιθανή μια αθέτηση πληρωμής επί κρατικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. 

Όσον αφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα, ο Fitch υπογραμμίζει ότι αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για το «ναι», το ρίσκο να επικρατήσει το «όχι» είναι σημαντικό.

Κατά τον Fitch, μια αρνητική ψήφος αυξάνει δραματικά το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μια τέτοια έξοδος πιθανότατα θα είναι άτακτη καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση δύσκολα θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Αν και μια θετική ψήφος στο δημοψήφισμα βοηθά να αποφευχθούν κάποια από τα ακραία ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η κατάσταση θα παραμείνει αβέβαιη. 

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC».

Επιπλέον, και ο οίκος Fitch και ο Standard & Poor's υποβάθμισαν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες...

Read more...

Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο μας...


Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα σας πούμε αναλυτικότερα για αυτά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Είμαστε ακόμη στο...
τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Θέλαμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε σε αναπτυξιακή λογική για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της κοινωνίας, τη διαφθορά, τη λειτουργία του κράτους, τη φοροδιαφυγή.

Στο νέο πακέτο προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους.

Νέοι φόροι θα μπουν. Ήταν και στην προηγούμενη πρόταση μας, ενώ για την πρόταση των δανειστών εμφανίστηκε και την εμπλοκή που σημειώθηκε τόνισε: 

Οι προτάσεις τους οι προηγούμενες μας οδηγούν σε ύφεση 10%. Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο που αρχικά είχαν χαρακτηρίσει «καλή βάση». Έτσι είχαμε εμπλοκή...

Read more...

Ντάισελμπλουμ: Πιο σκληροί οι όροι ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα


ImageHandler
Η Ελλάδα αναμένεται να στείλει αύριο νέα πρόταση στους Θεσμούς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, λίγη μόνο ώρα μετά την ολοκλήρωση της νέας, έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την χώρα μας.
Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπολουμ προειδοποίησε ότι πλέον, οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι σκληρότεροι, ενώ την ίδια ώρα ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας αποκάλυψε από την πλευρά του ότι η επέκταση του προγράμματος ή ένα «κούρεμα» δεν είναι εφικτά.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και αποφασίστηκε η επανάληψη της συζήτησης μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αύριο, στις 6 το απόγευμα.
Κι όλα αυτά ενώ το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (περίπου 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο ESM.
Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ. από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί.

Read more...

Σιβυλλική δήλωση Γιούνκερ: Σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν στην Αθήνα


Γιούνκερ: Σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν στην Αθήνα
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Στην Ελλάδα συμβαίνουν «σημαντικά γεγονότα» για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι και δεν ταιριάζουν με τα άρθρα που έχετε γράψει, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον EUObserver, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Γι΄αυτό το λόγος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να φύγει εσπευσμένα από συνάντηση με δημοσιογράφους προκειμένου να επιστρέψει στο γραφείο του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση με Θεοχαρόπουλο Υπέρ της ευρείας συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων ο Γιώργος


Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο είχε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου και ενόψει της ομιλίας του σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Κοτζιά μεθαύριο, Πέμπτη, 2 Ιουλίου.
ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÊÉÄÇÓÏ Ã. ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÇÓ ÄÇÌÁÑ è. ÈÅÏ×ÁÑÏÐÏÕËÏ(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Στη συνάντηση, αντάλλαξαν απόψεις για την υπό εξέλιξη κρίση στη διαπραγμάτευση και για τα δεδομένα που διαμορφώνονται από την απόφαση της Κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα με άδηλη έκβαση, καθώς οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση του Ελληνικού λαού, η πορεία στη συνέχεια παραμένει άγνωστη, πολύ περισσότερο που η χώρα από σήμερα το βράδυ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός προγράμματος.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τους δανειστές ήδη από την Κυριακή, να επανεξετάσουν την στάση τους και να προχωρήσουν σε επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία την οποία η κυβέρνηση και θα θέσει υπόψη του Ελληνικού λαού, στηρίζοντάς την αυτή την φορά.
Στη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη και στον κύκλο των σύγχρονων δημοκρατικών χωρών και οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ κοινή υπήρξε η πεποίθηση ότι οι συντηρητικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για να βρεθεί η Ελλάδα σε τροχιά διεθνούς απομόνωσης. Αντίθετα, όπως ομονόησαν, αποτελούνπρόκληση για να συνεχιστούν οι κοινοί αγώνες που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τωνσυσχετισμών, προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Συμφώνησαν, τέλος, νασυνεχίσουν τις επαφές τους προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και ηδυνατότητα αναζήτησης κοινών δράσεων σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο,αλλά και για την κοινή πορεία των πραγματικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
«Η κρίση που ταλανίζει τη χώρα, αναδεικνύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο την ανάγκη της παρουσίας των αρχών,των αξιών, των ιδανικών και των πολιτικών των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου στο δημόσιο διάλογο και επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη συγκρότησης μιας ευρείας συμμαχίας των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα μπορεί να στηρίξει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τησυνάντηση. Πρόσθεσε πάντως πως «αυτό που προέχει τώρα, είναι να υπάρξειμια συμφωνία, που θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την πορεία της χώρας,ώστε να μη βρεθούμε στο περιθώριο της ιστορίας και θα ανοίξει το δρόμο γιαμεγάλες αλλαγές». Επέμεινε άλλωστε, ότι χωρίς αυτές, η πορεία της χώρας και το μέλλον του Ελληνικού λαού, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο έλεος πάσης φύσεως εξαρτήσεων…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, παρά την βροχή! (φωτορεπορτάζ)


super
H μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Σύνταγμα του “Μένουμε Ευρώπη”  βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, παρά την βροχή που έχει ξεκινήσει στο κέντρο της Αθήνας.
1
dec4
CIwxu_bWoAQIIuO

4
CIw16FtUwAE3ho5
2
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μάρδας για Θεοχάρη: Ψεύδεται!...


Αν μου ζητούσαν σχέδιο για δραχμή θα έφευγα...
Διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη περί...
προετοιμασίας για επιστροφή στη δραχμή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, επισημαίνοντας ότι αν του ζητούσε η κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα παρόμοιο σχέδιο θα παραιτούταν. Διάψευση υπήρξε νωρίτερα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. 

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρει ότι τα όσα αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης είναι ψευδή και τονίζει «όλοι έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ήταν η δική μου κόκκινη γραμμή». 

Η ανάρτηση του Δημήτρη Μάρδα

«Ο κος Θεοχάρης (ΠΟΤΑΜΙ) προ λίγης ώρας ανακοίνωσε τη Βουλή ότι ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο προΐσταμαι, εργάζεται στο Πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου, και ετοιμάζει το έδαφος για να μεταβούμε στη δραχμή!!!

» Πρώτον. Αυτό είναι ψευδές.

» Δεύτερον. Αν μου το ζητούσαν δε θα το έκανα, γεγονός που θα οδηγούσε στην άμεση παραίτησή μου.

» Τρίτον. ΌΛΟΙ έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ήταν η δική μου κόκκινη γραμμή, όχι της τελευταίας στιγμής, αλλά από το 1992 και με ιδιαίτερα εμφανή τρόπο από το 2010. 

» Όσοι πιστεύουν ότι η δραχμή θα σώσει τη χώρα, ας μας δώσουν πρώτα το μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί, κάτι που ΟΥΔΕΙΣ από αυτούς Δεξιούς ή Αριστερούς, το έκαναν έως τώρα! Τέλος το GREXIT δεν είναι σύνθημα που άνθισε τώρα. Κάποιοι άλλοι από παλαιότερα φρόντισαν για τον σπόρο»!...
tvxs.gr

Read more...

Πορεία αντιεξουσιαστών σε εξέλιξη...


Πορεία αντιεξουσιαστώνΑναρχικοί-αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αυτήν την ώρα πορεία με κατεύθυνση την Ομόνοια "ενάντια στη συμφωνία". Μερικές...
εκατοντάδες οι συγκεντρωμένοι. Προπορεύεται της πορείας η αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση "Ροσινάντε". Στο πανό τους αναγράφεται: "Καμία ανοχή στο 'κίνημα' του κεφαλαίου".

Στην πορεία συμμετέχει και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος.  

Άγνωστο αν οι συγκεντρωμένοι πάνε προς το Σύνταγμα που υπάρχει κάλεσμα από τους «Μένουμε Ευρώπη»...
efsyn.gr

Read more...

Κουρουμπλής: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων...


Κατηγορηματικός όσον αφορά την επάρκεια φαρμάκων εμφανίσθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Αυτή τη στιγμή δεν...
υπάρχει κανένα -μα κανένα- πρόβλημα από πλευράς έλλειψης φαρμάκων στην αγορά» τόνισε, προσθέτοντας ότι το φάρμακο είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να είναι προσπελάσιμο από όλους χωρίς διακρίσεις.

«Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε πραγματικά, παρά το κλίμα των ημερών και των πιέσεων που υπάρχουν, να μην υπάρχει καμία -μα καμία- έλλειψη φαρμάκου στην αγορά» είπε κατηγορηματικά και κάλεσε τους πολίτες να είναι ήσυχοι, ιδιαίτερα όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή...
enikos.gr

Read more...

Σαμαράς: Aνυπολόγιστη η καταστροφή...


Σαμαράς: Aνυπολόγιστη η καταστροφή του ''όχι'' στο δημοψήφισμα - Κεντρική Εικόνα...του ''όχι'' στο δημοψήφισμα...
Τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο Αντώνης Σαμαράς. Ο...
αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, τονίζοντας την ανυπολόγιστη καταστροφή του ‘’όχι’’.

Το δημοψήφισμα αφορά το ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, γεγονός που επιβεβαιώνουν σύμφωνα με τον ίδιο και οι Ολάντ, Ρέντσι και Σούλτζ. 

Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ανακοινώθηκε πριν λίγο η Εθνική Επιτροπή Στήριξης για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Για το ΝΑΙ στην Ελλάδα και για το ΝΑΙ στο ευρώ. Συμμετέχουν επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις από όλη τη χώρα και ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Όλη η Ελλάδα κάνει τη μεγάλη υπέρβαση, ξεπερνά τα κομματικά στεγανά και ενώνεται πραγματικά, για το καλό του τόπου.

Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι πλέον ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη! Αυτό, άλλωστε, διαμήνυσαν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης. Ακόμα και οι σοσιαλιστές ηγέτες Ολάντ, Ρέντσι και Σουλτς. Και ξεκαθάρισαν: πως ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα ισοδυναμούσε με ΟΧΙ στο ευρώ και στην Ευρώπη!

ΟΧΙ θα σήμαινε ότι δεν θα καταβάλλονται, ούτε συντάξεις, ούτε μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αφού και τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν.

ΟΧΙ θα σήμαινε ακόμα, ότι θα χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις. Πράγμα τραγικό για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και για το σύνολο της Ελληνικής περιφέρειας. Γιατί, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλα τα κοινοτικά κονδύλια θα παρακρατούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Για τον ίδιο λόγο, ένα ΟΧΙ θα σήμαινε πως θα χαθούν και τα ΕΣΠΑ. Δηλαδή θα νεκρώσουν για τα καλά όλα τα εργοτάξια στην Ελλάδα!

Θα χαθούν και τα χρήματα για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως το Erasmus για τους φοιτητές μας. Τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Και τα προγράμματα για την νεανική επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά θα χαθούν!

Ήδη οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυτή την βδομάδα μόνον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους, αφού σταθούν ώρες στις ουρές. Και σε πολλούς μπαίνει στο λογαριασμό

μόνο μέρος της σύνταξής τους. Ενώ το όριο αναλήψεων για όλους τους υπόλοιπους κινδυνεύει να πέσει κάτω και από 60 ευρώ την ημέρα.

Αν επικρατούσε το ΟΧΙ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακόμα και για κούρεμα καταθέσεων! Και βεβαίως, για επιστροφή στη δραχμή…

Πρέπει τέλος να θυμόμαστε ότι έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει ότι «κουρεύτηκε» το χρέος. Ευρώ χρωστάμε και ευρώ θα ξεπληρώσουμε με υποτιμημένες δραχμές! Αυτό θα γονατίσει τη χώρα για τα καλά και για χρόνια…

Κι ακόμα μέσα στην Ελλάδα, τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες επίσης δεν θα κουρευτούν! Κι αυτά θα ξεπληρώνονται με υποτιμημένες δραχμές…

Το ΟΧΙ θα ήταν, επομένως, ανυπολόγιστη καταστροφή. Και για πολλά-πολλά χρόνια.

Το ΝΑΙ, αντίθετα, θα βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη. Και θα ανοίξει το δρόμο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα σταδιακά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μην μας εκβιάζει κανείς, είναι να στεκόμαστε στα πόδια μας. Να μην έχουμε ελλείμματα, να μην έχουμε ανάγκη από πρόσθετα δανεικά. Να μειώσουμε το τεράστιο δαπανηρό κράτος και να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Για να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ: ΝΑΙ την επόμενη Κυριακή! Ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα, την ομαλότητα και την ανάπτυξη, που θέλουν όλοι οι Έλληνες...
parapolitika.gr

Read more...

Τώρα o Τσίπρας ζητά νέο διετές Μνημόνιο και δάνειο 29 δις! (έγγραφο)


tsipras junker
Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μέσω διετούς προγράμματος-μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά δάνειο 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και επίσης υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία.
Εάν γίνει δεκτή η αίτηση του κράτους μέλους, θα πρέπει να υπογραφεί Memorandum of Understanding, δηλαδή νέο Μνημόνιο!
Συγκεκριμένα ο κανονισμός του ESM προβλέπει
3. If a decision is adopted pursuant to paragraph 2, the Board of Governors shall, in accordance with Article 13(3) of the ESM Treaty, entrust:
(a) The European Commission – in liaison with the ECB and, wherever possible, together with the IMF – with the task of negotiating, with the ESM Member concerned, a memorandum of understanding (an “MoU”) detailing the policy conditions attached to the loan. The content of the MoU shall reflect the severity of the weaknesses to be addressed and the fact that the financial instrument chosen is a loan. It shall include the details of the macroeconomic adjustment programme that shall specify the policy conditions to be applied to the support and implemented in the beneficiary ESM Member. Where bank recapitalisation is conducted using a portion of the loan, the provisions applicable therein should be in keeping with the monitoring, general principles of State-aid and involvement of the ESAs, as laid out in the Guideline on Financial Assistance for the Recapitalisation of Financial Institutions.
(b) The Managing Director of the ESM, with the task of preparing a proposal for a financial assistance facility agreement (FFA), including the financial terms and conditions of the loan, to be adopted by the Board of Governors.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επί του παρόντος δεν δίνουν διευκρινίσεις για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.
Όπως αναφέρεται σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».
epist
Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ελληνικής πρότασης μεταφρασμένο:
«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM
Aγαπητοί πρόεδροι,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει συνταγματική διαδικασία...


...ανάκλησης του δημοψηφίσματος...
Θέση στη φημολογία που υπάρχει από το πρωί σε σχέση με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση που...
η κυβέρνηση θελήσει να ανακαλέσει το δημοψήφισμα πήρε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκαθαρίζοντας πως το δημοψήφισμα θα γίνει. «Από τη στιγμή που το δημοψήφισμα αποφασίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών δεν υπάρχει καμιά συνταγματική διαδικασία για να μετατραπεί ή να ανακληθεί» είπε η κα Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε. «Να λείπει η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση. Να λείπουν οι δηλώσεις που στην πραγματικότητα δεν υπηρετούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που δείχνουν έλλειψη σεβασμού  στη λαϊκή κυριαρχία και στην κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι εν αντιθέσει με αντιευρωπαϊκές παρεμβάσεις που ακούσαμε από επίσημα χείλη υπάρχουν στην Ε.Ε και φωνές που κρούουν τον κώδωνα της ανάγκης σεβασμού της δημοκρατίας καταθέτοντας στα πρακτικά σημερινή επιστολή του Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων της κυπριακής δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν τα όσα είπε η κα Κωνσταντοπούλου για δύο πλαστά προφίλ που έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομά της. «Το ένα είναι στο twitter και έχει όνομα Πρόεδρος της Βουλής, Αντίστοιχα στο facebook με το όνομά μου δεν είναι δικό μου προφίλ. Σήμερα έχει αναρτηθεί σε αυτό το προφίλ φωτογραφία του δικτάτορα Μεταξά με την επιγραφή του ΟΧΙ.

Το ΟΧΙ δεν το είπε κανένας δικτάτορας , το είπε ο ελληνικός λαός και θα το ξαναπεί» κατέληξε η κα Κωνσταντοπούλου...
parapolitika.gr

Read more...

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup...


Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 8μμ (ώρα Ελλάδος), με σκοπό να συζητηθεί η νέα πρόταση της...
ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ...









thepressproject.gr

Read more...

Αρνητική υποδοχή της ελληνικής πρότασης...


 ...από τους δανειστές...
 Ψυχρή έως αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Χωρίς να λένε ότι πρόκειται για...
μια ιδέα «φτου κι απ' την αρχή» που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί επικοινωνιακά στην ελληνική κοινή γνώμη ότι προσπαθούν ακόμη για επίτευξη συμφωνίας, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.   

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών...
πηγή protothema.gr

Read more...

Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πρότεινε η κυβέρνηση...


Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πρότεινε η κυβέρνηση - ΤΩΡΑΗ ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη...
αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής...
enikos.gr

Read more...

Λαφαζάνης: Οι θεσμοί στραγγαλίζουν την οικονομία...


 Λαφαζάνης: Οι θεσμοί στραγγαλίζουν την οικονομία
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο πέρα από το εργοστάσιο του Πλατέος και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, στο οποίο θα απασχοληθούν...

100 επιπλέον εργαζόμενοι.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως πολύ «θετική εξέλιξη» την απόφαση αυτή της Διοίκησης της ΕΒΖ και τόνισε ότι «η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται όσο ποτέ και επειγόντως, να συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, πράγμα που, πέραν των άλλων, απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και με ευνοϊκούς όρους προς την οικονομία». 

Οι «Θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), όμως, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αυτό που κάνουν είναι «να στραγγαλίζουν την οικονομία, αποστερώντας εκβιαστικά την ίδια και τις τράπεζες από κάθε ίχνος ρευστότητας. Η καταδίκη αυτών των πρακτικών με ένα ισχυρό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, είναι η μόνη στάση που μπορεί να επιτρέψει να διεκδικήσει η Ελλάδα επιλογές και δρόμους αποτελεσματικής χρηματοδότησης της οικονομίας για την παραγωγική στήριξη και ανασυγκρότηση της πατρίδας μας».


Πηγή: newmoney.gr

Read more...

Εισηγήσεις σε Καραμανλή για παρέμβαση...


Εισηγήσεις σε Καραμανλή για ηχηρή παρέμβασηΕισηγήσεις να παρέμβει ηχηρά υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ως εγγυητής της δέχεται τις τελευταίες ώρες ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 
Σύμφωνα με...
έγκυρες πληροφορίες ο κ. Καραμανλής δέχεται τις τελευταίες ώρες επισκέψεις από πλήθος βουλευτών του κόμματος της ΝΔ αλλά και από εκπροσώπους των παραγωγικών φορεών οι οποίοι ζητούν να υπάρξει παρέμβαση «πριν η χώρα φύγει σε επικίνδυνα νερά». 

Πηγές μιλάνε για επικείμενη παρέμβαση εντός του προσεχούς διαστήματος προς την κατεύθυνση εγγύησης της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ ανοικτοί είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που εκφράζει παρόμοιους προβληματισμούς.

πηγη protothema.gr

Read more...

Δείτε τις λίστες ανά τράπεζα Αυτά είναι τα τραπεζικά υποκαταστήματα που θα ανοίξουν αύριο για τις συντάξεις


Δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα τραπεζικά υποκαταστήματα, τα οποία θα μείνουν από αύριο ανοιχτά προκειμένου οι συνταξιούχοι, που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες, να μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους.
bank
Τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας 
Τα υποκαταστήματα της Πειραιώς
Τα υποκαταστήματα της Eurobank
Τα υποκαταστήματα της Alpha Bank
Τα υποκαταστήματα της Attica Bank 
Οι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά με τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Χωρίς καύσιμα τα ασθενοφόρα...


Χωρίς καύσιμα τα ασθενοφόραΠροβλήματα ακόμα και στον ανεφοδιασμό ασθενοφόρων παρατηρούνται από τη Δευτέρα καθώς μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις τα πρατήρια καυσίμων είτε έχουν «στερέψει» είτε δεν δέχονται πίστωση. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ βρίσκεται ...
επί ποδός για να διασφαλίσει την προμήθεια καυσίμων ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις διακομιδές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφορούν την Περιφέρεια και όχι την Αττική όπου έπειτα από παρέμβαση του Προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου διασφαλίστηκε η προμήθεια καυσίμων από τα πρατήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr  αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα στην επάρκεια καυσίμων παρατηρείται σε νομούς της Θεσσαλίας. Ήδη έχει ζητηθεί από τον υπουργό Υγείας να μεσολαβήσει ώστε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να επιτρέψει στα ασθενοφόρα να προμηθεύονται καύσιμα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

πηγη protothema.gr

Read more...

Tαξίδι Τσίπρα σε Βρυξέλλες, ή Βερολίνο, σήμερα?...



Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο Aλεξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζαν Κλοντ προκειμένου να...
βρεθεί μια συμφωνία που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
 Μάλιστα, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο και διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους προκειμένου να επισκεφθεί το Βερολίνο, ή τις Βρυξέλλες, ακόμη και σήμερα...

Read more...

Νομικά αδύνατη η αποβολή μέλους από την Ευρωζώνη...



Στο παρά πέντε της εκπνοής του προγράμματος, η επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Danuta Huebner, επισημαίνει με αναρτήσεις της στο Twitter ότι η αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ, ή την ΟΝΕ, νομικά είναι αδύνατη, και... επίσης θα ήταν νομικά αδιανόητη η έξοδος κράτους-μέλους από την ΟΝΕ χωρίς ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Read more...

Διαψεύδει η Εθνική Τράπεζα τα περί έλλειψης χρημάτων...


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΔημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο αναπαράγεται στο διαδίκτυο, ότι τελείωσαν τα διαθέσιμά της σε μετρητά και κατά συνέπεια υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού των καταστημάτων της και των ΑΤΜ της, διαψεύδει κατηγορηματικά η Εθνική Τράπεζα.

«Κανένα... τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, η τροφοδοσία των καταστημάτων και των ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζεται απρόσκοπτα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 1.800 ανεφοδιασμοί από το Σάββατο 27/06/2015.

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στο newsbeast.gr, ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως παρουσιάστηκαν προβλήματα ρευστότητας σε τραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ σε υποκαταστήματα της τράπεζας στην επαρχία, μία ημέρα μετά την επιβολή capital controls από το πρωί της Δευτέρας.

Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αφορούν μόνο σε ΑΤΜ που βρίσκονται στην επαρχία και που καθυστέρησαν να ανεφοδιαστούν με χρήματα. Παράλληλα, τόνισε ότι τα επίμαχα προβλήματα αποκαθίστανται αυτή την ώρα με συντονισμένες προσπάθειες της τράπεζας.

newsbeast.gr

Read more...