Ο μισθός του είχε οριστεί στα 185.000 ευρώ ετησίως...Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Πολ Κόστερ, πριν καν κλείσει δυο μήνες στο πόστο του. Οι τραπεζίτες ήθελαν ένα πιο «ευέλικτο» πρόσωπο στα «παζάρια» για...
τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση, ενώ και το Μαξίμου φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένο. Από την αρχή επεδίωκε στη θέση αυτή να βρίσκεται κάποιο πρόσωπο που θα κάνει τα χατίρια των μεγαλομετόχων στις τράπεζες και θα κινείται πέρα από το αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο της τρόικας.
Ο Ολλανδός Πολ Κόστερ διορίστηκε νέος πρόεδρος του ΤΧΣ, αναλαμβάνοντας μαζί με το νέο διοικητικό συμβούλιο αρμοδιότητες από 1 Φεβρουαρίου με λήξη τις 30 Ιουνίου του 2017. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόστερ επικαλέστηκε προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Η οικογένειά του διαμένει στο Ντουμπάι.
Το ζήτημα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που πνίγεται στις «τοξικές τρύπες» είναι κομβικό και το ΤΧΣ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.
Μείζον θέμα είχε δημιουργηθεί από τις αποφάσεις της οικονομικής ηγεσίας να στελεχώσει το ΤΧΣ με πρόσωπα τα οποία δεν ήταν καν προτεινόμενα από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και να διατηρήσει αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές για έργο το οποίο αμφισβητείται από πολλούς, όπως έγραφε η "Ελευθεροτυπία" (4/2/2013). Για παράδειγμα Η «νέα σιδηρά κυρία» των τραπεζών, όπως αποκαλούν ήδη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Αναστασία Σακελλαρίου, ορίζεται (με την έννοια της ανάθεσης) να αμείβεται με 215.000 ετησίως για να έχει τον έλεγχο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτές τις αποδοχές θα απολαμβάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Το νέο ισχυρό δίδυμο του ΤΧΣ, ο Ολλανδός Paul Koster, πρόεδρος και η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος, θα αμείβονται με 185.000 ευρώ και 215.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα πέντε μέλη του συμβουλίου θα παίρνουν συνολικά 700.000 ευρώ. Οι μισθοί που θα παίρνουν τα νέα golden boys είναι 3 φορές υψηλότεροι εκείνου του υπουργού Οικονομικών.
Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου επικεφαλής του ΤΧΣ από τις πρώτες ώρες είχε προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους των Ελλήνων τραπεζιτών. «Αυτό γιατί , παρά το ότι εδώ και μήνες ακουγόταν πως η τρόικα θα προωθούσε άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της, αρκετά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ήλπιζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή πως θα αναλάμβανε παράγοντας του εγχώριου συστήματος», έγραφε στο τέλος Ιανουαρίου η «Ελευθεροτυπία» (31/1/2013), με τίτλο το νέο αφεντικό των τραπεζών.
Έμπειρη πηγή υποστήριζε πως η τρόικα, ειδικότερα η γερμανική πλευρά, δεν τρέφει και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό κατεστημένο, κάτι που ενισχύεται από τον διορισμό ενός ακραιφνούς εκπροσώπου-τοποτηρητή του «βερολινέζικου μετώπου». Διορισμός, που έρχεται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους Έλληνες τραπεζίτες.
Εάν μάλιστα συνδυαστεί με τον διορισμό των επιτρόπων στις «συστημικές» τράπεζες, ο ισχυρισμός της έμπειρης πηγής ενισχύεται. Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε πως εδώ και καιρό οι Γερμανοί προωθούν σε θέσεις-κλειδιά άτεγκτους ανθρώπους, όπως θεωρείται ο 46χρονος Ολλανδός Γέρουν Νταϊσεμπλούμ, ο οποίος ανέλαβε τη σκυτάλη του Eurogroup από τον Λουξεμβούργιο Ζ.Κ. Γιουνκέρ.
Με περγαμηνές
Ο Κόστερ επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση λόγω της πολύ καλής προϋπηρεσίας του στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην AFM (2002-2008), που είναι η εθνική ρυθμιστική Αρχή της χώρας για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην AFM, ο Κόστερ αναγνωρίστηκε ως μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα.
Πριν την ενασχόλησή του με τα ρυθμιστικά ζητήματα στην Ολλανδία ο Koster διετέλεσε, την τριετία 1998-2001 εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Royal Philips Electronics (στον τομέα εσωτερικού ελέγχου).
Παράλληλα, από το Μάιο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2007, ο κ. Koster προέδρευσε της μόνιμης ομάδας εργασίας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς. Την 1η Δεκεμβρίου του 2008, ο Π. Κόστερ ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Dubai Financial Services Authority.
Η θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ θεωρείται νευρλαγική θέση, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία που οι μεγαλομέτοχοι πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Στο νέο δ.σ. του ΤΧΣ συμμετέχουν ο Ανδρέας Μπερούτσος (μέλος), ο Piere Mariani (μέλος) και οι Γεώργιος Μέργος, Ευθύμιος Γκατζώνας. Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι οι Αναστασία Σακελαρίου, Μάριος Κολλιόπουλος, Αναστάσιος Γάγαλης.
enet.gr