Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Καταθέτει στην Επιτροπή...


Όπως αναμενόταν, έφτασε και καταθέτει αυτή την ώρα στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της SIEMENS ο Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Με πατερίτσες και...

προσέχοντας να δει αν τον φωτογραφίζουν, πέρασε το κατώφλι της Επιτροπής, χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους...


Read more...

'ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2011'

Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Ικανοποίηση για την ανταπόκριση που είχε η έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό το 2011...


«Το γεγονός ότι η Μουντις υποβάθμισε την Πορτογαλία και εμείς πήγαμε καλά είναι ένα πάρα πολύ καλό σημάδι», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα προσυπέγραφε τη δήλωση της Λισαβώνας, με την οποία διαμαρτύρεται για την υποβάθμισή της. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε «βάσει της τάσης των αγορών» ότι αν η Ελλάδα είχε εκδώσει ομόλογα ενός έτους, το επιτόκιο θα ήταν 7%. «Θα βγούμε στις αγορές όταν κρίνουμε ότι μας συμφέρει», τόνισε, ενώ διατύπωσε και τη διαφωνία της Ελλάδας με ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν –κυρίως από γερμανικής πλευράς- στο Eurogroupκαι το Εcofin. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα η πιθανότητα να επιβάλλεται διακοπή της ροής των κοινοτικών κονδυλίων προς τις χώρες που παραβιάζουν το πρόγραμμα σταθερότητας. Ως προς την πρόταση Σόιμπλε, για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι «καμία πρόταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν τρομάζει την Ελλάδα, αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που πρέπει».

Read more...

Καλείται αύριο σε απολογία ο Τάσος Μαντέλης

troktiko


Kλήση για να απολογηθεί αύριο απέστειλε η ειδική εφέτης ανακριτής Μαρία Νικολακέα για την υπόθεση της Siemens στον τ. υπουργό Τάσο Μαντέλη.

Η κλήση του κ. Μαντέλη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με εμβάσματα συνολικού ποσού 450 ...
χιλιάδων μάρκων, που είχαν τοποθετηθεί το 2000 σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, ο οποίος είχε ανοίξει προς εξυπηρέτηση του πρώην υπουργού ο κουμπάρος του επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης.

Τόσο ο επιχειρηματίας όσο και ο πρώην υπουργός έχουν παραδεχθεί ότι εμβάστηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο ο κ. Μαντέλης κάνει λόγο για το πρώτο έμβασμα ότι ήταν προεκλογική χορηγία από τη Siemens, ενώ για το δεύτερο υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον αποστολέα.

http://apolitistosteki.blogspot.com


Read more...

Ιδού η καταγγελία που έγινε στον υπουργό οικονομικών για τον Κ.Γιαννίκο!

troktikoΠΑΤΗΣΤΕ ΚΛΙΚ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Πολύ σοβαρές καταγγελίες για τον Κώστα Γιαννίκο εκ των ιδιοκτητών του ALTER κάνει στον υπουργό οικονομικών με πρωτοκολλημένη επιστολή ένας πολίτης και αναφέρεται στο μεγάλο σκάνδαλο με την έμμεση τηλεοπτική διαφήμιση των cd's και την φοροδιαφυγεί που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο.
Το κράτος χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος ο καταγγέλων παραθέτει στοιχεία που είναι εύκολο να τα διασταυρώσει ο υπουργός και οι υπηρεσίες του.
Δεν...
μιλάμε για κάποια σχόλια που είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ και τα κάνει σε βάρος του Κ.Γιαννίκου προφανώς επειδή μπορεί να είναι ανταγωνιστής αλλά για την ουσία της καταγγελίας η οποία είναι πρωτοκολλημένη.
Υβριστικά και άλλα σχόλια που έχει βάλει μέσα είναι μια λανθασμένη άποψη που έχει για τον Γιαννίκο όμως η καταγγελία περί φοροδιαφυγής πρέπει να ελεγχθεί από τον κ.Παπακωσταντίνου και αν δεν ισχύει να βγει ανακοίνωση που να διαψεύδει όσα διαρρέονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επιστολή.


Read more...

Στάση ...δανείων από τον ΟΕΚ

Δεν δέχεται άλλα στεγαστικά, λόγω έλλειψης χρημάτων


protothema.gr
Στάση πληρωμών κήρυξε από τη Δευτέρα ο ΟΕΚ. Το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να μη δεχτεί νέες αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, επισκευαστικά και επιδοτήσεις ενοικίου και προώθησε την απόφαση - εισήγηση για έγκριση στον υπουργό Εργασίας.

Ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να χορηγήσει τα δάνεια που έχει ήδη εγκρίνει έστω και με καθυστέρηση 3-4 μηνών ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Σήμερα τα αποθεματικά του οργανισμού είναι 150 εκατ. από 750 που ήταν το 2006.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας για τον Οργανισμό είναι να καταβάλει το ΙΚΑ τα οφειλόμενα που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ από τις εισφορές των εργαζόμενων, κάτι που δε θα γίνει γιατί θα κηρύξει με τη σειρά του στάση πληρωμών το ΙΚΑ και θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος εις βάρος του ασφαλισμένου που έχει πληρώσει και για στεγαστικές παροχές και για σύνταξη.

Στο “κόκκινο” κι άλλα ταμεία

Στο “κόκκινο” όμως βρίσκονται και άλλα ταμεία. Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη απορροφήσει το 88,3% της κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ, το 45,8% κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων τα οποία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έως τον άλλο μήνα "δε θα υπάρχει σάλιο" και η μόνη ελπίδα σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο είναι να δοθεί έξτρα χρηματοδότηση κατά παρέκκλιση των επιταγών της Τρόικας.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και τα ταμεία του Δημοσίου

Λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν έχει δοθεί το μέρισμα του δεύτερου τριμήνου του 2010 από το μετοχικό ταμείο στρατού και πολιτικών υπαλλήλων και σταμάτησε και η χορήγηση μικρών δανείων, η επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ εκδίδεται με καθυστέρηση ενάμισι έτους ενώ όποιος κάνει σήμερα αίτηση για εφάπαξ θα το πάρει σε δύο χρόνια με τη μορφή ομολόγων.

Read more...

Ποσό 1,625 δισ. από τη δημοπρασία ΕΓΔ

nooz.gr
Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τη δημοπρασία των 6μηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων που διεξήχθη.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65% (από 4,55% στη δημοπρασία στις 13 Απριλίου) και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,546 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) κατά 3,64 φορές.

Εισπράχθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ (1,25 δισ. ευρώ από ανταγωνιστικές και 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές).

Το Δημόσιο μπορεί να πάρει επιπλέον 375 εκατ. ευρώ από επίσης μη ανταγωνιστικές προσφορές έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι τα έντοκα αυτά θα προσφερθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό με αφορολόγητη απόδοση εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους.

Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 20 Ιουλίου, ενώ δεν θα δημοπρατήσει ετήσια έντοκα γραμμάτια.
Read more...

'ΕΠΑΙΖΕ' ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η SIEMENS ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Με απευθείας ανάθεση και με τιμές υπερκοστολογημένες γίνονταν από τη Siemens οι αγορές ιατρικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών για λογαριασμό των ελληνικών νοσοκομείων. Αυτό προκύπτει από το πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές δημόσιας υγείας για τις συμβάσεις που υπέγραψαν τα νοσοκομεία της χώρας με την εταιρεία...


Το πόρισμα αφορά στην αγορά μηχανημάτων όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ανταλλακτικά κ.α. Όπως προκύπτει, όλοι οι διαγωνισμοί δίνονταν με απευθείας ανάθεση και με τιμές που διαμόρφωνε κατά το δοκούν η Siemens. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πόρισμα, γινόταν υπερκοστολόγηση από την εταιρεία ενώ το ίδιο συνέβαινε τόσο με τα ανταλλακτικά των συγκεκριμένων μηχανημάτων, όσο και με το σέρβις τους. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 500, αφορά στη χρονική περίοδο μετά το 2002. Στοιχεία θα δοθούν για 164 οι οποίες σχετίζονται με τα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Read more...

ΣΩΣΙΒΙΟ ΚΑΙ... ΘΗΛΙΑ


Ρεπορτάζ : Ελενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στο δρόμο που χάραξε η τρόικα βαδίζει ο προϋπολογισμός καταγράφοντας εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος κατά 46% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια ώρα όμως η αγορά στενάζει και οι έμποροι προβλέπουν πλημμυρίδα 60.000 λουκέτων στο σύνολο του έτους, οδηγώντας επιπλέον 110.000 εργαζομένους στη στρατιά των ανέργων που ξεπερνά ήδη τις 586.000...
Oι επιδράσεις είναι αλυσιδωτές: το Δημόσιο κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξάνει τους φόρους συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, οι οποίοι σε καθεστώς ανασφάλειας περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα. Ηδη ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος από 5% στα τρόφιμα έως και 25% στα ρούχα. Η πτώση της κατανάλωσης και του τζίρου σε συνδυασμό με την ακριβή και δυσεύρετη χρηματοδότηση- αφού οι τράπεζες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με χαμηλό κόστος- φέρνουν απολύσεις, οδηγούν επιχειρήσεις στα πρόθυρα λουκέτου ή αναγκαστικής μετανάστευσης, εργαζόμενους και καταναλωτές σε απόγνωση. Ομως οι επιταγές της τρόικας τηρούνται κατά γράμμα, διασφαλίζοντας μία ακόμη δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, χωρίς το οποίο η Ελλάδα θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει.
Το έλλειμμα πέφτει και με το παραπάνω υπό το βάρος τών άνευ προηγουμένου περικοπών δαπανών επικαλύπτοντας την αδυναμία των εσόδων να ακολουθήσουν τους στόχους με αποτέλεσμα στο εξάμηνο η υστέρηση να υπερβαίνει το 1,4 δισ. Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ακόμα και για μεγαλύτερη του 8,1% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του έτους. Στο εξάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα έπρεπε να μειώνεται κατά 39,5% αλλά διαγράφει ελεύθερη πτώση 46%. Διαμορφώθηκε σε 9,645 δισ. από 17,866 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και στο σύνολο του έτους εκτιμάται πλέον ότι θα υποχωρήσει στα 18,691 δισ. έναντι 22,536 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού.
Οι περικοπές αποδίδουν, οι εισπράξεις υστερούν ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ τη μείωση του ελλείμματος αποτελούν οι δαπάνες. Καθηλώθηκαν στα 30,129 δισ. ευρώ από 34,557 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με μείωση 12,8% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά μείωση 5,5%. Η πολλαπλάσια πτώση οφείλεται στην «υπερεπάρκεια» των μέτρων από την πλευρά των δαπανών με τις απανωτές μειώσεις μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 7,2% έναντι αναθεωρημένου στόχου 13,7% με αποτέλεσμα η υστέρηση να φτάνει τα 1,432 δισ. ευρώ. Συνολικά στα ταμεία του κράτους έχουν εισρεύσει 23,796 δισ. από 22,189 δισ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο ενώ αισθητή διαφοροποίηση σε σχέση με το πεντάμηνο συνιστά η έναρξη επιστροφών φόρου έπειτα από πολλούς μήνες παγωμένων επιστροφών ΦΠΑ που επέφεραν πρόσθετους κλυδωνισμούς στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Το πρώτο πεντάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών δεν επέστρεφε ΦΠΑ επικαλούμενο ελέγχους, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την υστέρηση των εσόδων, με αποτέλεσμα οι επιστροφές φόρου να είναι μειωμένες έως και 40% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 3%. Από τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να επιστρέφει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δικαιούνται έως 30.000 ευρώ ενώ προχωρά και σε συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές.
Η συρρίκνωση του ελλείμματος περνά και μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις, το μαχαίρι στις οποίες στερεί δυνητική ώθηση στην οικονομία ώστε να ξεκολλήσει γρηγορότερα από την ύφεση. Με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. να εμφανίζει υστερήσεις και την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να συγχρηματοδοτήσει έργα, η εικόνα εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι πραγματικά δραματική. Ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε για το ΠΔΕ δαπάνες 10,3 δισ. Με την πρώτη περικοπή περιορίστηκαν στα 9,7 δισ. και με τη δεύτερη στα 9,2 δισ. Στο εξάμηνο δεν έχουν δαπανηθεί ούτε τα μισά.

Read more...

ΤΕΙ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ...


Έρευνα : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η κατάργηση της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και την πορεία δεκάδων τμημάτων ΤΕΙ που τα τελευταία τέσσερα χρόνια φυτοζωούσαν και αντιμετώπιζαν την απειλή του λουκέτου λόγω των κενών θέσεων. Φέτος οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 15.000 περισσότεροι από πέρσι. Παράλληλα με βάση αφενός τη φετινή αντιστοιχία...
υποψηφίωνθέσεων εισακτέων (90.000 υποψήφιοι για περίπου 69.000 θέσεις) και αφετέρου το ποσοστό των υποψηφίων με επιδόσεις κάτω από το 10 (περίπου 30.000 υποψήφιοι έχουν λιγότερο από 10.000 μόρια), αναμένεται ότι 90 τμήματα ΤΕΙ θα έχουν βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια. Η κατάργηση της βάσης του 10 δίνει το φιλί της ζωής και σε δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν ακάλυπτες συνολικά 64.000 θέσεις. Οι εισακτέοι και οι «εξακτέοι» Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της βάσης του 10 έγινε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου τον Σεπτέμβριο του 2005. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι «δεν μπορεί κάποιοι με απορριπτικές βαθμολογίες να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και ακολουθούσε η επίσημη υπόσχεση ότι «με τη βάση του 10 οι μαθητές θα αναγκαστούν να διαβάσουν περισσότερο και το επίπεδο των σχολών θα ανέβει». Το γεγονός ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις βρίσκεται σε ευθεία εξάρτηση της δυσκολίας ή της ευκολίας των θεμάτων και ότι ο θεματοθέτης μπορεί να δημιουργεί άλλοτε πληθωρισμό άριστων βαθμολογιών και άλλοτε εκατόμβες βαθμολογιών κάτω από τη βάση δεν φαίνεται να απασχολούσε την πολιτική ηγεσία. Παράλληλα το γεγονός ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαγωνισμός που έχει αποκλειστικό σκοπό να κατατάξει τους υποψηφίους σε μια σειρά ώστε να εισαχθούν όσοι προβλέπονται, έμενε στην αφάνεια. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή της βάσης του 10 έχουν διαψευστεί πανηγυρικά όλοι οι μύθοι με τους οποίους η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ντύσει την απόφασή της. Καμία βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν υπήρξε, καθόλου δεν ανέβηκε το επίπεδο των μαθητών. Αντίθετα, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων, αυξήθηκε η πελατεία των λεγόμενων κολεγίων, για τα οποία καμία βάση του δέκα δεν ίσχυε όταν ηχούσαν τα δίδακτρα. Αποκαλύφθηκε έτσι ότι η ρύθμιση της βάσης του 10 δεν αποτελούσε παρά μια ταξική φραγή αλλά και έναν παραπλανητικό επίδεσμο στο χαραγμένο σώμα του σχολείου της ακριβοπληρωμένης αμάθειας. Βαθαίνει το χάσμα Εδώ και κάμποσα χρόνια φαίνεται να «ανασυγκροτείται» ένας πρώιμος αναλφαβητισμός, μέσα σε μια γενιά που υποστηρίζεται ότι «κολυμπάει» στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες των «υπερλεωφόρων» της πληροφορίας. Βαθύ το χάσμα ανάμεσα στην «έκρηξη της πληροφορίας» και στην «αγραμματοσύνη». Αυτό ακριβώς το χάσμα αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση των βαθμολογιών των τελευταίων Πανελλαδικών Εξετάσεων φέτος όπου 10.000 αριστούχοι πάνε χέρι χέρι με το 37% των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση και από αυτούς περίπου οι μισοί έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα! Τι συμβαίνει; Στο Ιντερνετ οι βαθμολογίες ΚΑΙ ΣΤΟ Ιντερνετ μπορούν από σήμερα να δουν τις βαθμολογίες τους οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και όσοι από τους υποψηφίους διαγωνίστηκαν σε Ειδικά Μαθήματα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Ιω. Πανάρετος. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση http://www. ypepth.gr/ efarmoges/epal-vathm. php πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τέσσερα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων (επώνυμο- όνομα- πατρώνυμο- όνομα μητέρας) με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Αντιστοίχως, οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα θα είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερομένους στην ιστοσελίδα: http://www.ypepth.gr/ efarmoges/eid-vathm.php. Το πτυχίο δεν δίνει δουλειά... ΠΡΙΝ από περίπου 30 χρόνια, την ακαδημαϊκή χρονιά 1981-82, για τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων η απάντηση στην ερώτηση «με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η κοινωνική άνοδος στη σημερινή ελληνική κοινωνία;» ήταν «οι πανεπιστημιακές σπουδές»! Επρόκειτο βέβαια για μια πεποίθηση που όφειλε τα οικοδομικά υλικά του σχηματισμού της σε εκείνη την περίοδο (και ακόμη προγενέστερα), στην οποία πράγματι η εκπαίδευση για τα λαϊκά στρώματα ήταν μια επένδυση για τα παιδιά τους προστατευμένη από τον πληθωρισμό καθώς διαδραμάτιζε αποφασιστικό ρόλο στην ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων νέων από όλα τα κοινωνικά στρώματα στις πολλαπλές νέες θέσεις εργασίας που «αναφύονταν» κατά χιλιάδες. Η εξασφάλιση Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, σήμερα, το «κλειδί του παραδείσου», το Πανεπιστήμιο, που την προηγούμενη περίοδο πρόβαλλε σαν το σκαλοπάτι που έπρεπε ν΄ ανέβουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για να αποκατασταθούν- εξασφαλιστούν, δεν υπάρχει πια. Ακυρώνεται έτσι ένα ολόκληρο φάσμα κοινωνικών προσδοκιών, συγκροτημένο εδώ και αρκετές δεκαετίες για τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα διαπιστευτήριά της. Φυσικά το σχολικό σύστημα δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Και στο πλαίσιο αυτό το βασικό ζητούμενο είναι το πώς θα οικοδομηθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα «ανοίγει τα μάτια» των τροφίμων του. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να απαντήσει πειστικά στο βασανιστικό ερώτημα των μαθητών μας: «Και γιατί να διαβάσουμε δάσκαλε;». Για να μην αποκτήσει η κατάργηση της βάσης του δέκα εισαγωγικά, για να μη γίνει η κατάργηση του 10 «ένα αδειανό πουκάμισο», πρέπει να συνοδευτεί και με υποστηρικτικά μέτρα: πρώτον, να δημιουργηθούν οι όροι ώστε το σχολείο να μαθαίνει όλα τα παιδιά γράμματα. Αυτό είναι ευθύνη και της εκπαιδευτικής πολιτικής και της σχολικής εκπαίδευσης. Δεύτερον, οι τριτοβάθμιες σχολές να αποκτήσουν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, υποδομές και στέρεο γνωστικό αντικείμενο ώστε να δικαιολογούν τον τίτλο τους. Γιατί αν ο υποψήφιος δεν έχει στοιχειώδη υποδομή γνώσεων τότε είναι σίγουρο ότι θα είναι λίγα τα ψωμιά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λίγο κιόλας μετά την είσοδό του σ΄ αυτή.

Read more...

ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ...

fimotro
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σαν τις θερινές πυρκαϊές ξεπηδούν τα μέτωπα στο ΠαΣοΚ. Αν και η κυβέρνηση ξεμπέρδεψε με το περίπλοκο ζήτημα του Ασφαλιστικού, η... πολυφωνία στο εσωτερικό της δεν τής επιτρέπει να εμφανίσει ενιαίο πρόσωπο. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να σβήσουν τις εστίες όσο είναι νωρίς και για τον λόγο αυτόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανέλαβε να...
συνομιλήσει με όλες τις «ανήσυχες» πλευρές και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ωστόσο στο παρασκήνιο η κυβερνητική παράταξη δεν βρίσκει ηρεμία εξαιτίας των σεναρίων για ανασχηματισμό. Παρ΄ ότι οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ.Παπανδρέου διαψεύδουν ότι επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα γίνουν και επειδή αρκετοί βολιδοσκοπούν, αλλά και βολιδοσκοπούνται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός συνεδριάζει στον Πόρο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή για την παγκόσμια οικονομία και στο ΙΣΤΑΜΕ ετοιμάζουν τις προτάσεις για το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, τα στελέχη συνεχίζουν τις αιχμηρές δηλώσεις. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης , μιλώντας στο Κανάλι 1, απάντησε ως εξής στην ερώτηση αν υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού που δεν τον προστατεύουν όπως οφείλουν: «Σε όλα τα περιβάλλοντα, περιλαμβανομένου και του δικού σας... Οποιος δεν κοιτάζει δίπλα του και πίσω του να δει ποιοι τον προστατεύουν, τον ακολουθούν, ποιοι είναι οι συνεργάτες του, οι φίλοι του κ.λπ. είναι καταδικασμένος να τα πληρώσει». Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε επίσης αλλαγές στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «όταν κάποιος δεν τραβάει, τον αλλάζεις» δήλωσε. Κατά των εκλογών τάχθηκε ο κ. Μιλτ.Παπαϊωάννου : «Εκλογές σημαίνει έγκλημα εις βάρος της χώρας. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ανάγκη από δημοκρατική σταθερότητα.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν γίνουν εκλογές νικητής θα είναι το ΠαΣοΚ. Αυτό είναι το θέμα;Ή να βρούμε τα λεφτά και να είμαστε συνεπείς προς τις υποχρεώσεις μας;». Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ζήτησε και ο κ. Ε. Νασιώκας, αναφέροντας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Θέμα FΜ» ότι ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται κυβέρνηση εκτάκτων αναγκών. Και πρόσθεσε ότι το μνημόνιο «μάς οδηγεί σε περιοριστικά μέτρα γιατί εμείς δεν έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Αμα κόψουμε χέρια και πόδια δεν θα μπορούμε να περπατήσουμε». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ επανέλαβε τις ενστάσεις του για το σχέδιο ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων που έχει καταθέσει το υπουργείο Υγείας. «Η Βουλή καλείται να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ.Η πρόταση που διατυπώνεται είναι ότι όσες προμήθειες πραγματοποιήθηκαν βάσει των κείμενων διατάξεων ρυθμίζονται, οι υπόλοιπες να εξετασθούν κατά περίπτωση» είπε. Το θέμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στο ΠαΣοΚ καθώς ανάλογες αντιρρήσεις έχει διατυπώσει και η κυρία Βάσω Παπανδρέου καθώς και άλλοι βουλευτές του κόμματος. Εξάλλου, σήμερα, αρχίζουν τις εργασίες τους οι δύο επιτροπές που θα καταρτίσουν το κοινωνικό πακέτο και το αναπτυξιακό σχέδιο, υπό τον συντονισμό του ΙΣΤΑΜΕ. Σε αυτές θα συμμετάσχουν οι γενικοί ή οι ειδικοί γραμματείς 12 υπουργείων, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου για τα κοινωνικά θέματα και την οικονομία, οι αντίστοιχοι τομεάρχες του ΠαΣοΚ, οι εισηγητές των ΚΤΕ και το επιστημονικό προσωπικό του ΙΣΤΑΜΕ. Στις 23 Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί ολοήμερες, παράλληλες, συσκέψεις των δύο επιτροπών από κοινού με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ώστε ως το τέλος του μήνα να έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει στις 3 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ το κοινωνικό πακέτο και το σχέδιο για την ανάπτυξη.

Read more...

Ευρω-ασπίδα για τους καταθέτες...«Ασπίδα» προστασίας για όλους τους καταθέτες σηκώνει η Ευρωπαϊκή Eνωση.
Οι καταθέσεις τους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα είναι πλέον εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ και μάλιστα ανεξαρτήτως νομίσματος, δηλαδή αν είναι π.χ. σε δολάρια ή ελβετικά φράγκα θα είναι εγγυημένο το ισόποσό τους σε ευρώ.
Και στην περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποια τράπεζα στην Ευρωζώνη, οι καταθέτες θα αποζημιώνονται μέσα σε διάστημα μίας βδομάδας. Οι Ελληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «άριστο» το μέτρο και...
υπογραμμίζουν ότι ήδη στην Ελλάδα -με νόμο του κράτους- το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων καλύπτει τους καταθέτες με το ποσό των 100.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες -όπως έχει παραδεχθεί και η τρόικα- έχουν δείξει ισχυρές αντοχές, παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα περνάει μία βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και υγιές με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας», υπογραμμίζει με έμφαση κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Το μέτρο που υιοθετεί τώρα η ΕΕ εξασφαλίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους καταθέτες και αποταμιευτές».

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε σχετική πρόταση, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγορών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και αυτό επειδή διαπιστώθηκε πως είναι πολύ μεγάλοι οι γενικοί κίνδυνοι από έναν «τραπεζικό πανικό», όταν οι καταθέτες επιχειρούν να ανακτήσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα τις καταθέσεις τους από μία τράπεζα.

Η Κομισιόν προτείνει να εναρμονισθούν οι εγγυήσεις καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, πράγμα που θα επιτρέπει την αποζημίωση των καταθετών σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, μέχρις ενός ποσού.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2008-2009 η ΕΕ είχε ανεβάσει επειγόντως το ανώτατο ποσόν (πλαφόν) αποζημίωσης στα 100.000 ευρώ.

Μόνιμη και διαρκής
Το μέτρο είχε υιοθετηθεί από όλες τις χώρες, με τη διαφορά ότι αυτή η εγγύηση είχε προσωρινό χαρακτήρα διάρκειας ενός έτους, που ανανεώνεται. Η σημερινή πρόταση προσφέρει στην εγγύηση αυτή μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα.

«Σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη 40 διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης των καταθετών», είπε ο κ. Μπαρνιέ. Εμείς θέλουμε την εναρμόνισή τους, με την επιβεβαίωση-δέσμευση ότι το επίπεδο εγγύησης των καταθέσεων θα είναι τα 100.000 ευρώ για όλο ανεξαιρέτως τον κόσμο και μάλιστα σε οποιοδήποτε νόμισμα βρίσκονται αυτές οι καταθέσεις δηλαδή όχι μόνο σε ευρώ». Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν η προθεσμία αποζημίωσης θα μειωθεί σε μία ακριβώς εβδομάδα έναντι ενός μηνός που είναι σήμερα.

Αξιόπιστο
Θα πρόκειται για ένα σύστημα τελείως αυτοματοποιημένο και αξιόπιστο διότι η σχετική πρόταση προβλέπει τη χρηματοδότησή του, προληπτικά και εκ των προτέρων απ’ όλες τις τράπεζες, εξήγησε ο κ. Μπαρνιέ. Η πλήρης εφαρμογή αυτής της πρότασης της Κομισιόν, εφόσον υιοθετηθεί από το συμβούλιο των υπουργών, θα ισχύσει από το 2012 ή το 2013 και εκτός των 27 κοινοτικών χωρών θα εφαρμόζεται και στη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Από τις εγγυήσεις των καταθέσεων εξαιρούνται τα δομημένα επενδυτικά ομόλογα και τα πιστοποιητικά χρέους.

Τέλος, ως προς τους επενδυτές που έχουν χρησιμοποιήσει επενδυτικές υπηρεσίες, η Κομισιόν στην ίδια πρότασή της προτείνει την επιτάχυνση της αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση που η επενδυτική επιχείρηση δεν είναι σε θέση να επιστρέψει τις επενδύσεις εξαιτίας απάτης, διοικητικών ατασθαλιών, ή επιχειρηματικών σφαλμάτων.

Το ύψος της αποζημίωσης σ’ αυτή την περίπτωση προτείνεται να ανέλθει στα 50.000 ευρώ από τις 20.000 και οι επενδυτές θα αποζημιώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημέρα που η επενδυτική επιχείρηση έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.

Μ. Μπαρνιέ
Η Κομισιόν μελετά την παροχή εγγυήσεων και στο Ασφαλιστικό

Η Κομισιόν έχει αρχίσει να μελετάει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαρνιέ, τη βελτίωση του συστήματος παροχής εγγυήσεων στον ασφαλιστικό τομέα που θα προσφέρει προστασία στους καταναλωτές-ασφαλισμένους σε περίπτωση που η ασφαλιστική τους εταιρεία πτωχεύσει.

Οι εναλλακτικές λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι είτε η χορήγηση μιας αποζημίωσης στον ασφαλισμένο είτε η διασφάλιση της συνέχισης του ασφαλιστικού του συμβολαίου με τη μεταφορά του σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Η Κομισιόν θέλει και σε αυτό τον τομέα μια μίνιμουμ δέσμευση των κρατών-μελών για την προστασία των ασφαλισμένων.

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Σωσίβιο και... θηλιά...ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Το έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα από τον στόχο, την ώρα που η λιτότητα πλήττει την αγορά...
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την ισπανίδα ομόλογό του Ελενα Σαλγάδο, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Ατού του υπουργού Οικονομικών στις επαφές του με τους εταίρους ήταν τα καλά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Στον δρόμο που χάραξε η τρόικα βαδίζει ο προϋπολογισμός καταγράφοντας...

εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος κατά 46% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια ώρα όμως η αγορά στενάζει και οι έμποροι προβλέπουν πλημμυρίδα 60.000 λουκέτων στο σύνολο του έτους, οδηγώντας επιπλέον 110.000 εργαζομένους στη στρατιά των ανέργων που ξεπερνά ήδη τις 586.000.
Oι επιδράσεις είναι αλυσιδωτές: το Δημόσιο κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξάνει τους φόρους συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, οι οποίοι σε καθεστώς ανασφάλειας περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα. Ηδη ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος από 5% στα τρόφιμα έως και 25% στα ρούχα.

Η πτώση της κατανάλωσης και του τζίρου σε συνδυασμό με την ακριβή και δυσεύρετη χρηματοδότηση- αφού οι τράπεζες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με χαμηλό κόστος- φέρνουν απολύσεις, οδηγούν επιχειρήσεις στα πρόθυρα λουκέτου ή αναγκαστικής μετανάστευσης, εργαζόμενους και καταναλωτές σε απόγνωση. Ομως οι επιταγές της τρόικας τηρούνται κατά γράμμα, διασφαλίζοντας μία ακόμη δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, χωρίς το οποίο η Ελλάδα θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει. Το έλλειμμα πέφτει και με το παραπάνω υπό το βάρος τών άνευ προηγουμένου περικοπών δαπανών επικαλύπτοντας την αδυναμία των εσόδων να ακολουθήσουν τους στόχους με αποτέλεσμα στο εξάμηνο η υστέρηση να υπερβαίνει το 1,4 δισ.

Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ακόμα και για μεγαλύτερη του 8,1% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του έτους. Στο εξάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα έπρεπε να μειώνεται κατά 39,5% αλλά διαγράφει ελεύθερη πτώση 46%. Διαμορφώθηκε σε 9,645 δισ. από 17,866 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και στο σύνολο του έτους εκτιμάται πλέον ότι θα υποχωρήσει στα 18,691 δισ. έναντι 22,536 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού.

ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο 2010 εκτελείται κατά τις «εντολές» της τρόικας εκτός από τον τομέα των εσόδων


Οι περικοπές αποδίδουν, οι εισπράξεις υστερούν

ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ τη μείωση του ελλείμματος αποτελούν οι δαπάνες. Καθηλώθηκαν στα 30,129 δισ. ευρώ από 34,557 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με μείωση 12,8% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά μείωση 5,5%. Η πολλαπλάσια πτώση οφείλεται στην «υπερεπάρκεια» των μέτρων από την πλευρά των δαπανών με τις απανωτές μειώσεις μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 7,2% έναντι αναθεωρημένου στόχου 13,7% με αποτέλεσμα η υστέρηση να φτάνει τα 1,432 δισ. ευρώ. Συνολικά στα ταμεία του κράτους έχουν εισρεύσει 23,796 δισ. από 22,189 δισ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο ενώ αισθητή διαφοροποίηση σε σχέση με το πεντάμηνο συνιστά η έναρξη επιστροφών φόρου έπειτα από πολλούς μήνες παγωμένων επιστροφών ΦΠΑ που επέφεραν πρόσθετους κλυδωνισμούς στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών δεν επέστρεφε ΦΠΑ επικαλούμενο ελέγχους, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την υστέρηση των εσόδων, με αποτέλεσμα οι επιστροφές φόρου να είναι μειωμένες έως και 40% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 3%. Από τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να επιστρέφει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δικαιούνται έως 30.000

ευρώ ενώ προχωρά και σε συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος περνά και μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις, το μαχαίρι στις οποίες στερεί δυνητική ώθηση στην οικονομία ώστε να ξεκολλήσει γρηγορότερα από την ύφεση. Με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. να εμφανίζει υστερήσεις και την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να συγχρηματοδοτήσει έργα, η εικόνα εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι πραγματικά δραματική. Ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε για το ΠΔΕ δαπάνες 10,3 δισ. Με την πρώτη περικοπή περιορίστηκαν στα 9,7 δισ. και με τη δεύτερη στα 9,2 δισ. Στο εξάμηνο δεν έχουν δαπανηθεί ούτε τα μισά.
TA NEA


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...TA NEA. Ανάσα: 46% κάτω το έλλειμμα Ασφυξία: 60.000 λουκέτα στην αγορά
Οι άγριες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις προκάλεσαν εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, εις βάρος όμως της αγοράς. Αποτέλεσμα της πτώσης του τζίρου και της έλλειψης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι 60.000 λουκέτα και 110.000 νέοι άνεργοι ώς το τέλος του έτους.
ΕΘΝΟΣ.Ευρω-ασπίδα για τους καταθέτες
Εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ θα είναι οι καταθέσεις σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το μέτρο της Κομισιόν, εάν μια τράπεζα της Ευρωζώνης χρεοκοπήσει, οι καταθέτες θα αποζημιώνονται μέσα σε μία εβδομάδα


Read more...

60.000 λουκέτα, 110.000 άνεργοι

troktiko
Πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι έμποροι, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές...
Σύμφωνα με έρευνες των μικρομεσαίων, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις ενώ περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, εκτός από την οικονομική κρίση, τη μείωση των πωλήσεων αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων δημιουργεί και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας, μία στις 4 επιχειρήσεις- μέλη του ΕΒΕΑ δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της σε άλλη χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντέλεση, ενώ μία στις 2 επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα βάλει λουκέτο αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ με ερωτηματολόγιο μέσω Διαδικτύου, στο οποίο απάντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ατομικές επιχειρήσεις). Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, περισσότερο από το 90% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις επηρεάζοντας σημαντικά τα κέρδη και τις πωλήσεις τους ενώ περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου.

Η ύφεση στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία την τελευταία διετία έχει προκαλέσει αιμορραγία στην αγορά. Η κάμψη των πωλήσεων αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει περισσότερες από 60.000

επιχειρήσεις σε απόγνωση καθώς ζουν καθημερινά με τον φόβο του... λουκέτου αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καθυστερώντας εκτός από τα δάνεια και επιταγές ακόμα και τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων ισολογισμών από 1.082 επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ), προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2009 έπεσε κατά 6,19% και συγκεκριμένα στα 20,5 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ, ενώ το κέρδος προ φόρου εισοδήματος μειώθηκε κατά 35,15% στα 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 774,3 εκατ. ευρώ. Ανησυχητική αύξηση σημείωσαν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή υποχρεώσεων. Ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων ανέβηκε στις 113 από 101 μέρες, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών αυξήθηκε στις 88 από 82 μέρες.

tanea


Read more...