Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ομόφωνη απόφαση για την πρώτη λίστα μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Δομημένα Ομόλογα



ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, ΔΟΥΚΑΣ, ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

Μακρύς ο κατάλογος των μαρτύρων (πάνω από 60), στους οποίους κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ, τον...



... νυν υπουργό Εργασίας και το νυν υφυπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, η πλειονότητα των οποίων εμπλέκεται με την επίμαχη υπόθεση.

Με δική του πρωτοβουλία ζήτησε και θα καταθέσει και ο νυν υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες, οι πρόεδροι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1997 έως το 2004, και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

troktiko


Read more...

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής με εγκύκλιο για το ΛΑΦΚΑ

troktiko


KAMIA ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1400 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΑΦΚΑ

Με εγκύκλιό του το υπουργείο, καθορίζει ότι από το ΛΑΦΚΑ, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγο αναπηρίας και οι συνταξιούχοι γήρατος οι οποίοι λαμβάνουν το Εξωιδρυματικό επίδομα...




...η το επίδομα απόλυτης Αναπηρίας.

Επίσης καμία σύνταξη μετά το ΛΑΦΚΑ δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από τα 1400 ευρώ.

Έτσι αν για μια σύνταξη 1426 ευρώ με ΛΑΦΚΑ 3% δηλαδή 42,78% η παρακράτηση δεν θα είναι 42,78 ευρώ, αλλά 26, ώστε να μην πέσει κάτω από 1400 ευρώ η σύνταξή.


Read more...

Ανοίγει τις πύλες του το 19ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη


Από το piazzadelpopolo
.
Την Τετάρτη 14 Ιουλίου, ξεκινά το φεστιβάλ βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη, ένας θεσμός που επί 19 χρόνια καταφέρνει να προσελκύσει μεγάλη μερίδα του κοινού της πόλης. Η έκθεση, που πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία των βιβλιοπωλείων, αποτελεί μια διοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου σε μια συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου και το δήμο Αλεξανδρουπόλεως.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά, από το...

1986, όποτε και λαμβάνει χώρα η έκθεση, που διοργανώνεται με την πρωτοβουλία των τοπικών βιβλιοπωλείων. Στο χώρο του φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στον παραλιακό δρόμο της πόλης, και κάτω υπό το φως του φάρου της Αλεξανδρούπολης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους βιβλιοπώλες, να ενημερωθούν για τις νέες αλλά και τις παλαιότερες εκδόσεις αλλά και να γνωρίσουν τους συγγραφείς της περιοχής.
Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουλίου, στις 21.00, ενώ το φεστιβάλ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 25 Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 19.00 το απόγευμα μέχρι και τις 00.00.

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπο ίδρυση τα ΚΕΠ δεύτερης γενιάς

»ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΕΘ
Πενήντα ένα νέα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών) τα λεγόμενα ΚΕΠ δεύτερης γενιάς είναι υπό ίδρυση και θα είναι ακόμα πιο ευέλικτα από τα πρώτα. Τα νέα ΚΕΠ θα στεγαστούν σε χώρους 25 τετραγωνικών μέτρων και θα έχουν από δύο υπαλλήλους το καθένα, οι οποίοι θα είναι εξειδικευμένοι.

Αποστολή τους θα είναι να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία. Οι παλιοί και νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να βγάλουν άδειες για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων, θα υποβάλουν τις αιτήσεις και όλα τα δικαιολογητικά τους στα νέα ΚΕΠ, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της υπόθεσης, χωρίς να ασχοληθεί ξανά ο επενδυτής. Την άδεια ίδρυσης νέων επιχειρήσεων θα βγάζουν τα ΚΕΠ και άντε να δούμε πως τα διάφορα τρωκτικά του δημοσίου θα ζητούν «λάδωμα» από τα ΚΕΠ.

Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο ΚΕΠ δεύτερης γενιάς, θα εγκαινιάσει στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός στην Καλαμαριά.

Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον της ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίσθηκε να παραμείνουν και φέτος τα κρατικά περίπτερα, αλλιώς κινδύνευε να μη γίνει η Έκθεση, αλλά με δραστική περικοπή των δαπανών και κυρίως της μεγάλης σπατάλης του δημοσίου χρήματος, με την αποστολή δεκάδων υπαλλήλων από την Αθήνα, οι οποίοι διέμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία και έτρωγαν σε πολυτελή εστιατόρια, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον Έλληνα πολίτη.
Για τη ΔΕΘ, πάντως, η κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως «στρατηγικό εταίρο». Και επειδή θέλει να την προσανατολίσει στην καινοτομία, η αναζήτηση γίνεται σε αυτό τον χώρο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η Έκθεση της Θεσσαλονίκης να ξαναγίνει Διεθνής και να μη παραμείνει ελληνική.

.i-reportergr
Read more...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Μάχες χαρακωμάτων - στα δύο χωρισμένη η κυβέρνηση

Προβληματισμένος είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση μελών της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τις σκληρές κόντρες παρασκηνίου, οι οποίες εκκινούν από τις προσπάθειες ορισμένων να περιχαρακώσουν τον «ζωτικό» τους χώρο κοντά στον Πρωθυπουργό και βάλουν εναντίον όσων κινούνται έξω από το πλαίσιο που οι ίδιοι θέτουν.

Στην κυβέρνηση έχουν χωριστεί σε δύο άτυπες ομάδες, με την πρώτη να υποστηρίζει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται κυρίως μη εκλεγμένα κυβερνητικά στελέχη και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Στην άλλη ομάδα εντάσσονται εκλεγμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν επιπλέον και μια μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με τους πρώτους, οι οποίοι απέκτησαν σχέση με το Κίνημα μέσω, αποκλειστικά, του Γιώργου Παπανδρέου ή είχαν πολύ μικρή διαδρομή στο κόμμα, την οποία διήνυσαν επί Σημίτη, όταν ο τέως Πρωθυπουργός προσπαθούσε να μεταλλάξει το ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη της πρώτης ομάδας βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον Πρωθυπουργό, λόγω και προσωπικής φιλίας, αλλά ορισμένοι από αυτούς (όπως για παράδειγμα υπουργός με σημαντικές αρμοδιότητες) όταν ο κ. Παπανδρέου έδινε τη μάχη με τον κ. Βενιζέλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είτε είχαν πάει με την πλευρά Βενιζέλου είτε είχαν εγκαταλείψει τον κ. Παπανδρέου κι αυτό ισχύει κυρίως για διάφορους συμβούλους. Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα ανήκουν υπουργοί που εκλέγονται επί πολλές τετραετίες και οι οποίοι στήριξαν τον σημερινό Πρωθυπουργό για να επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2007.

Στα στελέχη της πρώτης ομάδας, τα οποία έχουν προνομιακή πρόσβαση σε σημαντική μερίδα του τύπου, καταγράφεται μια επιθετική διάθεση απέναντι στα παλαιότερα στελέχη, τα οποία, ενίοτε διαβάλουν μέσω των φιλικών τους συνδέσεων με τα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του κ. Ρέππα, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή και ακατανόητη επίθεση, κατευθυνόμενη από συγκεκριμένο κέντρο, εντός του κύκλου του Μαξίμου.

Ο κ. Ρέππας κατηγορήθηκε ότι παρεμβαίνει υπέρ συγκεκριμένης εταιρίας για την ανάθεση της επέκτασης του τραμ μέχρι τον Πειραιά. Εκείνοι που διοχέτευσαν τη συγκεκριμένη χαλκευμένη πληροφορία, γνώριζαν ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Ότι, δηλαδή, η διοίκηση της ΤΡΑΜ Α.Ε. εντόπισε αδυναμίες στις προσφορές των τριών πρώτων μειοδοτριών εταιριών και αποφάσισε να αναθέσει το έργο στην τέταρτη. Η πρώτη μειοδότρια έστειλε επιστολή τον Πρωθυπουργό και τον κ. Ρέππα καταγγέλλοντας το γεγονός. Ο υπουργός υποδομών, χωρίς χρονοτριβή, έστειλε τη σχετική αλληλογραφία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέναδρο Ρακιντζή για να ελέγξει τις καταγγελίες. Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στον Επιθεωρητή Δ.Δ., από τον οποίο ο κ. Ρέππας περιμένει να αποφανθεί σχετικά. Δεν το γνώριζαν αυτό εκείνοι που διοχέτευσαν την πληροφορία; Προφανώς και το γνώριζαν.

Απλά, όπως φαίνεται, ο υπουργός Υποδομών πληρώνει τη δήλωσή του ότι θα αντιτάξει ένα περήφανο «όχι» σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΘΕΛ. Την οποία προωθούν, προφανώς, κάποια στελέχη από την πρώτη ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η στάση πληρωμών που κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών για την ΕΘΕΛ στις 30 Ιουνίου κι ενώ καθυστέρησε, αδικαιολόγητα, κατά τον κ. Ρέππα, επί 15 ημέρες, να υπογράψει τα σχετικά εντάλματα πληρωμών, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα και να θέσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης πιεστικά.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο ο κ. Ρέππας δέχεται επίθεση. Κάποιοι θεωρούν ότι μπαίνει απρόσκλητος στα χωράφια τους, έστω κι αν προσκαλείται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θεωρούν ότι απειλείται ο ζωτικός τους χώρος, δηλαδή η εξουσία τους, την οποία θέλουν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο, αν όχι και να την επαυξήσουν.

Ο κ. Ρέππας καλείται και μετέχει σε συσκέψεις για πολλά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του οποίου προϊσταται. Και αυτό, όπως όλα δείχνουν δεν γίνεται αποδεκτό.

Ακόμα και σήμερα, πάντως, υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία δόθηκαν από την ίδια πλευρά, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένος με τις αντιπαραθέσεις των υπουργών, αλλά το πρόσωπο που κυρίως κατονομάζεται είναι αυτό του υπουργού Υποδομών. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

i-reportergr
Read more...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή το σ/ν για τον Προϋπολογισμό

nooz.gr
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη» με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης και ελέγχου εφαρμογής του κρατικού Προϋπολογισμού, με αναβαθμισμένο το ρόλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Βουλής, (πλέον χαρακτηριστικό του, ότι κάθε υπέρβαση του Προϋπολογισμού θα πρέπει να εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, άρα και να καταγράφεται), θέσπιση τριετούς Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (όπου θα καταγράφονται δημοσιονομικές εκτιμήσεις και στόχοι για μία τριετία αλλά θα συγκρίνονται και με τα αποτελέσματα της προηγούμενης διετίας), δημιουργία σε κάθε υπουργείο ειδικής διεύθυνσης Προϋπολογισμού, αλλά και απολογιστικό έλεγχο στους οργανισμούς και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης, επεσήμαναν την σημασία του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας των Προϋπολογισμών των ελληνικών κυβερνήσεων και την άνοδό τους από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ.

Από κει και πέρα, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, «δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι είναι εφικτό να γεμίζουν κάθε φορά οι τρύπες και τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού απ’ οποιονδήποτε το επιθυμεί χωρίς λογοδοσία και έγκριση - κάτι που έκανε δυστυχώς στον υπέρτατο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση». Οφέλη έχει και το κοινωνικό κράτος, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν υστερούν σε μέγεθος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αλλά σε αποτελεσματικότητα.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζίμας, δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, το οποίο άλλωστε - όπως επεσήμανε - αποτελεί και συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ για έλεγχο της πορείας των Προϋπολογισμών απ’ τη Βουλή. Από κει και πέρα, εξέφρασε ενστάσεις για επιμέρους ασάφειες σε ορισμένα άρθρα, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη, οι υπερβάσεις του Προϋπολογισμού να εγκρίνονται από τη Βουλή, μονάχα με αυξημένη πλειοψηφία.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος επέμεινε στην πάγια θέση του κόμματός του πως η διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν με τέτοιου είδους νομοθετήματα, όπως αποδεικνύεται και από σειρά σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν υιοθετήσει από δεκαετίες τέτοιου είδους νομοθετήματα.

Επιπρόσθετα, κατά το ΚΚΕ, η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά για τα λαϊκά στρώματα: «Ούτε την 13η και 14η σύνταξη θα επαναφέρει, ούτε τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα αποτρέψει, αλλά ούτε και θα αποκαλύψει τα μυστικά κονδύλια και δαπάνες, ή όσα αποκρύπτονται πίσω απ’ τον μανδύα των προσωπικών δεδομένων για τους μεγαλοφειλέτες» ανέφερε ο βουλευτής.

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων με τις οποίες επιφορτίζεται ο υπουργός Οικονομικών και θεωρώντας «ρητορεία» τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας περί αναβάθμισης της Βουλής. Από την άλλη, ο κος Αϊβαλιώτης, αναγνώρισε θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η θέσπιση ανώτατων ορίων δαπανών ανά τομέα άσκησης κυβερνητικής δράσης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρατήρησε πως «κύριος στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος των οικονομικών του κράτους, αλλά η προσαρμογή - η πιο αυστηρή, σκληρή και πειθαρχημένη προσαρμογή της χώρας στις κατευθύνσεις του συμφώνου σταθερότητας και της νεοαποικιακής Τρόικας».

«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο κος υφυπουργός, ήταν να καταργήσει τους ειδικούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να πουλάτε δημόσια περιουσία ανεξέλεγκτα και να πηγαίνουν σε έναν εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμό, για δαπάνες λες και είναι κουμπαράς του εκάστοτε υπουργού;» παρατήρησε ο κος Λαφαζάνης. «Καταργούμε τους ειδικούς λογαριασμούς πλην αυτών που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» απάντησε ο Φ. Σαχινίδης.

Αντιπαράθεση για αφίσα

Σημειώνεται τέλος και η διαμαρτυρία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον - απόντα κατά την εκφορά της - Π. Λαφαζάνη: «Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, κόλλησε αφίσες όπου περιλαμβάνομαι εγώ μαζί με τους υπολοίπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψηφίσαμε το Ασφαλιστικό, υπό τον τίτλο «Καταζητούνται»» δήλωσε ο κος Λιντζέρης και συνέχισε:

«Δεν αισθάνομαι καθόλου καταζητούμενος. Μπορεί πολιτικά να μου αναζητηθούν ευθύνες στο μέλλον, αλλά δεν μπορεί να στοχοποιείται ένας συγκεκριμένος βουλευτής με όρους φαρ ουέστ όταν ασκεί το κοινοβουλευτικό του καθήκον. Μπορεί να είναι λάθος - αλλά αυτό θα το πει ο λαός. Τούτου του είδους οι ακρότητες, δημιουργούν μια πάρα πολύ δυσάρεστη παρακαταθήκη για τη δημόσια ζωή. Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση και καλά θα κάνει να ξεπεράσει γρήγορα την παιδική ασθένεια του αριστερισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λιντζέρης.
Read more...

Πάνω από το στόχο η μείωση του ελλείμματος...


Ρυθμό μείωσης πάνω από το στόχο του προγράμματος σταθεροποίησης παρουσιάζει το έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» στα...
δημόσια οικονομικά επετεύχθη παρά την υστέρηση που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου κατά 46%, χάρη κυρίως στη γενναία περιστολή των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9,645 δισ. ευρώ από 17,866 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ελαττώθηκε, δηλαδή, κατά 46,0%, τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος μείωσης είναι 39,5%, με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, ενώ ο ετήσιος στόχος προβλέπει αύξηση κατά 13,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, (με ετήσιο στόχο μείωσης 5,4%), ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
ΝΕΑ.


Read more...

'ENΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ' ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Διαμαρτυρόμενοι για την «ασφαλιστική κατεδάφιση» που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) θα διαδηλώσουν ένστολοι στην Πλατεία Συντάγματος στις 18.30 το απόγευμα της Τετάρτης...


«Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι δούλοι, ούτε καρπαζοειπράκτορες» αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των επιμέρους συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΠΣ, ΠΕΑΛΣ). «Ακόμα και οι προσπάθειες των ομοσπονδιών μας για τη βελτίωση της ρύθμισης που προωθήθηκε εν αγνοία μας, ώστε να αποφευχθεί την ύστατη αυτή στιγμή η εργασιακή μας παράλυση, απευθύνονται απ' ό,τι φαίνεται σε "ώτα μη ακουόντων"» συνεχίζει. Λεπτομέρειες για την πανελλαδική κινητοποίηση θα γνωστοποιηθούν με νέα ανακοίνωση.

Read more...

TH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

fimotro
Ευρωπαϊκές τράπεζες συζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με όδα γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο γενικός διευθυντής της ιταλικής τράπεζας UniCredit...
Το ταμείο αυτό θα επέτρεπε στις τράπεζες να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια των κυβερνήσεων και να αποφύγουν την επιβολή γενικού φόρου, την οποία ζητούν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, γράφει ο Αλεσάντρο Προφούμο.
«Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, φερ' ειπείν των 20 μεγαλύτερων, ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια», υποστηρίζει.
«Η επιλογή που θα είχαν οι αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο», προσθέτει, επιμένοντας στην άποψη ότι το ταμείο «δεν θα είχε ανάγκη από τη συμβολή των κρατών-μελών ή των ευρωπαϊκών αρχών».
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θεωρεί ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους.
Επιπροσθέτως, επιμένει, ένας τέτοιος φόρος θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο ποσό, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Read more...

"Ο Υπ. Πολιτισμού κ. Γερουλάνος αποσπά βρεφονηπιοκόμο στο υπουργικό του γραφείο!"

troktiko
"Μετά τον Ρέππα με τον τραυματιοφορέα υπάλληλό του σειρά έχει ο Γερουλάνος για να μας κάνει να γελάσουμε με την κατάντια.

Αποσπά βρεφονηπιοκόμο (!!!) στο υπουργικό του ...
γραφείο!

ΤΟ ΦΕΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
(6)
Με την αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΙΟΙΚ/Α1/ΠΜΥ/60892/25−6−2010
κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Απο−
κέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του
Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, αποσπάται από
19−1−2010, η Κόκοτα Μαριάννα του Αναστασίου, μόνιμη
υπάλληλος με 16° Μ.Κ. και Γ’ Βαθμό του Κλάδου ΤΕ9
Βρεφονηπιοκόμου του Δήμου Πειραιά, στο Πολιτικό
Γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και
σε προσωρινή θέση που συνιστάται με την ανωτέρω
απόφαση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου
56 παρ. 11 του Π.Δ/τος 63/2005.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ


Read more...

«Όμιλο Προβληματισμού» ιδρύει η Ντ. Μπακογιάννη

nooz.gr
Τη δημιουργία "Φόρουμ για την Ελλάδα" ανακοίνωσε το μεσημέρι- μέσω της ιστοσελίδας της- η Ντόρα Μπακογιάννη, με στόχο ένα "θετικό πολιτικό ακτιβισμό", όπως σημειώνει σε μήνυμα της (video) προς "όλους τους ενεργούς πολίτες". Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για καθυστερήσεις, ενώ προχώρησε σε αυτοκριτική για τη στάση της, την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η κίνηση αυτή της κ. Μπακογιάννη εκλαμβάνεται από πολλούς ως προάγγελος για την ίδρυση νέου κόμματος, κάτι που η ίδια προς το παρόν αποφεύγει να αναφέρει.

Στη δήλωσή της, που αναρτήθηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα, η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά ανακοινώνει την ίδρυση ενός Ομίλου Προβληματισμού, ενώ περιγράφει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική. Επισημαίνει πως "η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αν υπάρξει ενότητα και συνεργασία όλων, αλλά και αλληλεγγύη, έτσι ώστε να μην οδηγείται η μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη".

Το video με την παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη




Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της Ντ. Μπακογιάννη

"Χωρίς προσανατολισμό"

Υποστηρίζει ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του πακέτου στήριξης "η Ελλάδα πορεύεται χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, χωρίς προοπτική, αφού καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, αλληλοκατηγορίες, καταστροφολογία υπονομεύουν τη σκληρή προσπάθεια της επιβίωσης και ταυτόχρονα της αναγέννησης μας".

Σημειώνει ότι "λύσεις υπάρχουν" και υπερασπιζόμενη την απόφασή της να υπερψηφίσει το μνημόνιο υπογραμμίζει: "Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία". Στη συνέχεια κατηγορεί την κυβέρνηση για παγίδευση "στις εσωτερικές της αντιφάσεις και αδυνατεί να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες αλλαγές".

Κριτική στη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά


Εξαπολύει οξεία επίθεση στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι "αντί να πιέζει την κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ριζικά, επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας και στην καταστροφή για να αντλήσει κομματικό όφελος".

"Για να μην αναλάβει το κόστος αναγκαίων προτάσεων για αλλαγές, προβάλλει το μπαμπούλα του μνημονίου. Παλινωδεί μεταξύ της κατάργησης του, του σεβασμού του και υπόσχεται με ένα μαγικό τρόπο να μας απαλλάξει από αυτό. Το μόνο που δε λέει η ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι τι θα γινόταν στη χώρα, αν η Ελλάδα δεν κατάφερνε να πάρει την χρηματοδότηση αυτή", προσθέτει.

Επικρίσεις σε Αριστερά και ΜΜΕ

Ασκεί κριτική και στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία "έχοντας εξασφαλίσει μια ιδιότυπη χρόνια πολιτική ασυλία, βρίσκονται σε υπαρξιακή κρίση, χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και των ευθυνών τους. Με πολιτικές ξεπερασμένες και αναχρονιστικές για το σύγχρονο περιβάλλον, που επιδρούν καταστροφικά σε κάθε πιθανή δυνατότητα ανάκαμψης πολλών κλάδων της οικονομίας".

Προχωρά σε επικρίσεις και εναντίον μίας μερίδας των ΜΜΕ, καθώς "μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, αντί να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα επιτείνουν τη σύγχυση και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα, αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια, δηλητηριάζουν τις ψυχές των πολιτών, τροφοδοτούν το λαϊκισμό για να κερδίζουν θεαματικότητες και ακροαματικότητες από την αγωνία του κόσμου".

Αυτοκριτική

Η ίδια δηλώνει ότι δεν φοβάται να αναγνωρίσει τα λάθη της: "Δεν θα πω ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι, εκτός από μένα. Ούτε θα χρησιμοποιήσω φράσεις του τύπου 'εγώ τα είχα πει'. Ήταν λάθος μου που δεν είπα πολλά πράγματα με το όνομά τους. Ήταν λάθος μου που δεν μίλησα εγκαίρως για όσα θεωρούσα στραβά. Αναλαμβάνω λοιπόν στο ακέραιο την ευθύνη που μου αναλογεί".

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου με τα πρώτα στελέχη, που στηρίζουν την προσπάθειά της και προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών και τις δυνάμεις της αγοράς.

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Με την αναδιανομή εισοδήματος θα βγούμε από την κρίση...


Μέσω της αναδιανομής εισοδήματος θα επέλθει η έξοδος από την κρίση τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν...
μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους. "Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε δε ότι οι εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι αυτό, "είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού".

Επισήμανε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα επιμείνει στην πρότασή της για επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επισημαίνοντας ότι ήδη συζητείται παγκοσμίως.

"Θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις", υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεδρίασε σήμερα στον Πόρο, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των "20" και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι εργασίες του 13ου Συμποσίου της Σύμης αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίς το βράδυ με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.α.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, ενώ θα μιλήσουν η Κάθριν Άστον, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
enet.gr

nonews-news


Read more...

Κλήση για απολογία στον Τάσο Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens...nonews-news


Κλήση για να απολογηθεί την Τετάρτη απέστειλε η ειδική εφέτης ανακριτής Μαρία Νικολακέα στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens.

Η κλήση του κ. Μαντέλη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων που είχαν τοποθετηθεί το 2000 σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, τον
οποίο είχε ανοίξει προς εξυπηρέτηση του πρώην υπουργού ο κουμπάρος του επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης.

Τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και ο πρώην υπουργός έχουν παραδεχθεί ότι εμβάστηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο ο κ. Μαντέλης αναφέρει για το πρώτο έμβασμα ότι ήταν προεκλογική χορηγία από τη Siemens, ενώ για το δεύτερο υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον αποστολέα.
NEA

nonews-news

Read more...

Μνήμονες κι αμνήμονες...


Γιατί ο Χ. Καστανίδης ξαφνικά ζητάει νέα νομιμοποίηση της κυβέρνησης;

Γιατί ο Δ. Ρέππας δεν λέει να σταματήσει την κόντρα του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου; Γιατί ξαφνικά ο Γ. Πανάρετος βάλλει κατά του Φ. Σαχινίδη; Γιατί ο Χ. Παπουτσής στήνει στον τοίχο...

υπουργούς του Μνημονίου και το ίδιο το Μνημόνιο; Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι η πάγια τακτική του ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που είναι στην κυβέρνηση να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του για να αποτρέπει διαρροές ψηφοφόρων του σε άλλα κόμματα και να θυμίζει τις λαϊκές καταβολές του. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Ομως αν είναι αυτή η απάντηση, τότε κάπου πάσχει σήμερα γιατί η ζημιά της κυβέρνησης από την κακή δημόσια εικόνα της, λόγω αυτών των συγκρούσεων, είναι μεγαλύτερη. Ο,τι και να συμβαίνει, στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να διαμορφώνονται δύο μπλοκ: Οι... μνήμονες και οι... αμνήμονες! Αυτοί που θέλουν απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου με πρώτον απ' όλους τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αυτοί που το αντιπολιτεύονται παρότι το ψήφισαν. Και παραδόξως όσοι ασκούν κριτική και στο Μνημόνιο και στη λειτουργία της κυβέρνησης και στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, υποστήριξαν την περίοδο του 2007 τον Γ. Παπανδρέου στη μάχη εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ενώ αντιθέτως ο Ευάγγ. Βενιζέλος, επί παραδείγματι, βγήκε καθαρά και στήριξε και το Ασφαλιστικό και τη δημοσιονομική πολιτική και το Μνημόνιο, ενώ και ο Α. Λοβέρδος πέρασε ουκ ολίγα με το Ασφαλιστικό. Το φανταζόταν ποτέ αυτό ο Γιώργος;
Π.ΣΩΚ. , Πολιτικά παρασκήνια, enet.gr


Read more...

Ενημέρωση για απογραφή


Ξεκινήστε να εισάγετε τα Στοιχεία σας


"Επειδή σήμερα εμφανίστηκε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση στην εφαρμογή, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις. Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρακαλεί σήμερα να απογράφονται μόνο οι μισθοδοτούμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1. Παράλληλα εξετάζουμε την αναμόρφωση των...
προθεσμιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων έχουν υποχρέωση να απογραφούν. Ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία όσων αντιμετώπισαν πρόβλημα."


Read more...

ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!Σε ποιον να κάνετε τα παράπονα σας για την απογραφή;



Για να κάνετε τα ..παράπονα σας για την απογραφή ένα είναι το κατάλληλο πρόσωπο!Ο κύριος Σπινέλης που είναι και ο καθ ύλην ...
υπεύθυνος για την απογραφή αφού είναι ο γ.γ πληροφοριακών συστημάτων.Οπότε απευθυνθείτε σε εκείνον.


Read more...

Προβλήματα στο site της απογραφής




ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΡΕ ΦΩΣΤΗΡΕΣ

Προσπαθεί ο κόσμος εδώ και ώρες να απογραφεί αλλά τίποτα, αφού έχει πέσει. Το σύστημα συνεχώς τους πετάει έξω. Ένα πράγμα σωστά δεν έκαναν, μέχρι και σε αυτό να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο. Αφού δεν την έχετε...



ρε την τεχνολογία, γιατί δε δοκιμάζεται τη μέθοδο με το περιστεράκι;;;; Ποιο γρήγορα θα γίνει η απογραφή. Η ανοργανωσιά αυτής της χώρας δεν παίζεται πλέον.


Read more...

Επιχείρηση αλλαγής κλίματος στις Βρυξέλλες

Τετ-α-τετ Παπακωνσταντίνου με τους δανειστές

.protothema.gr
"Ευχάριστες εκπλήξεις" θα υποσχεθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θα μετάσχει τη Δευτέρα και Τρίτη στις συνόδους Eurogroup και Ecofin.
Με τα στοιχεία για μείωση ρεκόρ (-40%) στο έλλειμμα και με τον νέο ασφαλιστικό νόμο στις αποσκευές του, αλλά και έναν ακόμα -για το δημόσιο- "στα σκαριά", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές μας πως "όλα πάνε καλά" και ότι η Ελλάδα βρίσκεται "πιο μπροστά" στους χρόνους από το Μνημόνιο.

Ήδη πάντως διαφαίνεται πως ενδεχομένως να ακούσει και "γκρίνιες" για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η Τρόικα μοιάζει ... αλλεργική σε αυξήσεις μισθών –έστω και 1%- όπως προτείνουν από πλευράς των εργοδοτών οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών.

Η συζήτηση στο Eurogroup θα στραφεί και στο θέμα των τραπεζών. Εφόσον και οι πρώτες ενδείξεις από τα στρες-τεστ είναι ενθαρρυντικές για τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Γερμανία θέλει να επαναφέρει την πρότασή της για επιβολή φόρου στις τραπεζικές εργασίες.

Τις επόμενες μέρες πάντως το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει το πρώτο βήμα για να μπορέσει να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έως και 5 δισεκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
Το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να δανειστεί την Δευτέρα ή την Τρίτη έως και 3 δισ. ευρώ –και άλλα τόσα την επόμενη βδομάδα- με έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας, τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας.

Read more...

"ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"


"Δημιουργό της ελληνικής τραγωδίας" χαρακτηρίζει το γαλλικό περιοδικό Marianne, τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό. Στο δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός της Ελλάδας βύθισε τη...
χώρα του σε ένα τρομακτικό χάος με την ανικανότητα και τα ψέμματά του και συγκαταλέγεται στους επτά υπεύθυνους για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Το δημοσιέυμα εξηγεί πως η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και υπογραμμίζει ότι για τα ψεύτικα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος που έδινε η χώρα στην ευρωπαϊκή επιτροπή, ο Κώστας Καραμανλής έκανε ταχυδακτυλουργικά κόλπα, όπως ένας πλανόδιος μικροπωλητής σε ένα υπαίθριο παζάρι. Το περιοδικό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώην πρωθυπουργός λόγω έλλειψης ικανοτήτων είχε καταφέρει να επιδείξει τεράστιο χάρισμα στην τέχνη της παραπλάνησης. Κύκλοι της Ρηγίλλης χαρακτηρίζουν το δημοσίευμα ως καθαρά υβριστικό.

Read more...

Εξι βόμβες στην αγορά ακινήτων...


Εξι βόμβες στην αγορά ακινήτωνΕξι... αγκάθια «ματώνουν» την ελληνική κτηματαγορά που διανύει φάση ύφεσης, με τους ειδικούς να προβλέπουν «ελεύθερη πτώση» των τιμών έως 30% την επόμενη διετία και να τοποθετούν την ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2012 και μετά.
Την εικόνα της αγοράς ακινήτων σήμερα συνθέτουν η υποχώρηση στις τιμές έως και 19% (Αίγινα, Κύθηρα κ.λπ.), η μείωση των αγοραπωλησιών μέχρι και 60% από τα υψηλά του 2007, η πτώση στις τιμές των...
ενοικίων από 20% έως 40% (ιδίως στα επαγγελματικά ακίνητα) και η αύξηση των κενών καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας στο 18,7% που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Εξι βόμβες στην αγορά ακινήτων

Οι κατασκευαστές περνούν δύσκολες ώρες, αφού η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ οι τιμές των υλικών στο ζενίθ, με αποτέλεσμα πάνω από 800 οικοδομικές επιχειρήσεις να έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από το μητρώο της ένωσής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τον μήνα Μάιο τα υλικά οικοδομής ανατιμήθηκαν σε ετήσια βάση 3,6%. Ειδικότερα, το πετρέλαιο κίνησης ακρίβυνε 39,9%, οι σωλήνες χαλκού 31%, οι χάλκινοι αγωγοί 16%, οι πλαστικοί σωλήνες 11,5% και ο σίδηρος οπλισμού 11,2%, το τσιμέντο 1,5% κ.λπ. Οι κατασκευαστές προτρέπουν, πάντως, τους υποψήφιους αγοραστές να αγοράσουν σήμερα το ακίνητο που επιθυμούν, καθώς όπως λένε οι τιμές διαμορφώνονται σε «χαμηλά» επίπεδα.

Μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων και επιστροφή στις τιμές του 2006 δείχνει εξάλλου και η ανάλυση των δεικτών της κτηματαγοράς που έγινε από την εταιρεία Propindex σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, για το έτος 2009.Ο δείκτης Propindex δημιουργείται με βάση τις εκτιμήσεις για τα διαμερίσματα που κάνουν οι αναλυτές τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Εθνικής, Alpha, Eurobank και Εμπορικής, ενώ στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο του 2010 έδωσε και η Probank.

Μάλιστα, τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 να δούμε διψήφιο ποσοστό στην πτώση των τιμών στα ακίνητα. Σύμφωνα με τους δείκτες:

Σημειώθηκε πτώση 7,7% στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων πανελλαδικά το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.

Είχαμε στροφή των υποψήφιων αγοραστών σε παλαιότερα ακίνητα και περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός αγοραπωλησιών των καινούργιων (έως 5,5%). Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο κ. Νίκος Γιανουλέλης, σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων, η εικόνα της αγοράς έχει ως εξής:

Δραματική υποχώρηση στα ενοίκια, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα. Οι τιμές υποχωρούν -ανάλογα με την περιοχή- από 20% μέχρι και 40%, ενώ την ίδια ώρα το 1 στα 5 καταστήματα (και επαγγελματικοί χώροι) παραμένει κλειστό. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 10 καταστήματα που ξενοικιάζονται ενοικιάζεται μόνο το 1 και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των ενοικίων.

Στα διαμερίσματα τώρα τα ενοίκια «τρέχουν» με τρεις ταχύτητες. Στα εμβαδού 50-100 τ.μ. τα ενοίκια δείχνουν σταθεροποιητικές προς ελαφρά πτωτικές τάσεις. Στα διαμερίσματα πάνω από 100 τ.μ. σημειώνεται υποχώρηση στις τιμές ενοικίασης κατά 20%. Μικρότερη είναι η πτώση στα ενοίκια για τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια που διαμορφώνεται από 5%-10% (ανάλογα με την περιοχή).Σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες, καταγράφεται στροφή των υποψήφιων αγοραστών στα παλαιά διαμερίσματα, τα οποία προτιμούν οι 8 στους 10, λόγω χαμηλότερης τιμής.

«Ο κόσμος έχει ακόμα την αίσθηση ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει» αναφέρει ο κ. Γιανουλέλης και συνεχίζει: Το 2007 είχαμε κορύφωση στις τιμές πώλησης, εκτιμώ ότι σταδιακά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα δούμε τις τιμές να υποχωρούν κατά 30%.

Η πτώση των τιμών είναι αναπόφευκτη, διότι σε αντίθετη περίπτωση η αγορά δεν θα κινηθεί. Μέχρι λοιπόν το 2012 οι τιμές θα ακολουθούν καθαρά πτωτική πορεία».

Και ενώ οι τιμές άγγιξαν κορυφή το 2007, οι αγοραπωλησίες έπιασαν πάτο το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η μείωση στα συμβόλαια αγοράς είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2006. Εφεξής, ο κ. Γιανουλέλης εκτιμά ότι θα έχουμε οριακή άνοδο στα συμβόλαια αγοράς εξάμηνο με το εξάμηνο, με παράλληλη πτώση στις τιμές. Και το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα επέλθει η ισορροπία στην αγορά».

Στοιχεία
Ο χάρτης των μειώσεων στην Αττική

Στο σύνολο της Αττικής το ποσοστό της μείωσης στις τιμές ήταν 5,4%. Τη μεγαλύτερη πτώση (-16,5%) παρουσίασαν τα διαμερίσματα περιοχών με χαρακτήρα μόνιμης αλλά και εξοχικής κατοικίας, όπως για παράδειγμα η Ανάβυσσος, η Αρτέμιδα, η Βάρη, η Κερατέα, το Μαρκόπουλο και η Νέα Μάκρη.Χαμηλότερες μειώσεις καταγράφτηκαν στις ακριβές περιοχές όπως η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα (-4,5%), η Αγία Παρασκευή, το Νέο Ψυχικό, η περιοχή του Παπάγου, το Χαλάνδρι και ο Χολαργός (-3,7%), το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, η Νέα Πεντέλη και η Πεύκη (-2%), καθώς και ο Αγ. Ιωάννης Ρέντη, η Καλλιθέα, το Μοσχάτο και ο Ταύρος (-1%).

Υποτυπώδη αύξηση της τάξεως του 0,9% παρουσίασαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ανθούσα, τον Γέρακα, τα Γλυκά Νερά και την Παλλήνη. Ομως οι τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με το 2008.

Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 1 στα 3 διαμερίσματα προς πώληση και τα οποία εκτιμήθηκαν από τις τράπεζες για δανειοδότηση ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών. Το ίδιο ισχύει για το 87% των ακινήτων της περιοχής του κέντρου (Κολωνάκι, εμπορικό τρίγωνο), καθώς εδώ δεν υπάρχουν οικόπεδα και τα συμβόλαια αφορούν αποκλειστικά παλαιά ακίνητα.Τα περισσότερα νεόδμητα διαμερίσματα (έως 5 ετών) βρίσκονται στην περιοχή Ανθούσας - Παλλήνης, η οποία γνώρισε έντονη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια.

Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φωκίδα ήταν οι πέντε νομοί με τη χαμηλότερη μέση τιμή το 2009 (-10,4%).

Η «ασφυξία» στα επαγγελματικά ακίνητα αποτυπώνεται στον δείκτη της Propindex, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2010 το ποσοστό των κενών καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο έφτασε το 18,7% (ιστορικό ρεκόρ) και στους κεντρικούς δρόμους το 16,7%.

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ
Αντίθετοι σε ρύθμιση για μείωση ενοικίων

Οχι σε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση στις τιμές των ενοικίων λέει ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και συμπληρώνει:

Η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια σημαντική υπερπροσφορά δομημένου κτιριακού όγκου τόσο επαγγελματικής όσο και στέγης κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί θέμα γενικευμένης ή νομοθετικής μείωσης των ενοικίων. Ομως οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνον με ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία όλων των Ελλήνων. Είναι καθήκον μας, συνεχίζει, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές.

Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν, οικειοθελώς και ο καθένας κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία κατά περίπτωση συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλόμενων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές.Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας να ξαναβρεί γρήγορα τον δρόμο της ανάπτυξης.

Κατασκευαστές
Ευκαιρίες προσφέρουν οι τιμές των ακινήτων

Για «παγωμένες» τιμές και στάσιμες πωλήσεις κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης. Μιλώντας στο «Εθνος» εξηγεί ότι οι τιμές των ακινήτων είναι οι καλύτερες της τελευταίας 3ετίας, γι’ αυτό λέει «ναι» για την αγορά σπιτιού σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν μια καλή επένδυση.

Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, εδώ και αρκετό καιρό έχει περιοριστεί αισθητά η έκδοση νέων αδειών οικοδομής, ενώ ενδεικτικό της κρίσης που βιώνει ο κλάδος των κατασκευαστών ακινήτων είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 800 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από το Μητρώο της Ενωσης.

«Φρένο» στην κατασκευαστική δραστηριότητα βάζουν, μεταξύ άλλων, το κόστος υλικών που συνεχώς ανεβαίνει (π.χ. σίδηρος), οι τιμές των οικοπέδων που επίσης έχουν πάρει την ανιούσα απόρροια της ανασφάλειας που νιώθουν οι ιδιοκτήτες τους, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και εν γένει η παγκόσμια οικονομική κρίση που επηρέασε την ελληνική αγορά. Στην πτωτική πορεία των πωλήσεων συμβάλλει εξίσου η αύξηση του ΦΠΑ. «Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει αναπτυξιακά μέτρα» εξηγεί.

Χαμηλότερες τιμές διαμερισμάτων, κατά τον κ. Καψιμάλη, ο καταναλωτής μπορεί να βρει στα δυτικά αλλά και τα πολύ ακριβά προάστια όπως στην Εκάλη και τη Βουλιαγμένη.

Εφη Καραγεώργου - Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Δεν γίνεται να τους εμπιστευθείς - ΔΕΙΤΕ τι έλεγε ο Παπανδρέου

troktiko


Πρέπει να το δείτε όσοι δεν το έχετε δει μέχρι τώρα αυτό το video. Και όμως δεν έχει παραποιηθεί τίποτα από όσα έλεγε ο Γ.Παπανδρέου.

Πως να τους εμπιστευθείς;


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO




Read more...

Αρχίζει τη Δευτέρα η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων



Αρχίζει τη Δευτέρα με καταληκτική ημερομηνία την 23η Ιουλίου η διαδικασία της ηλεκτρονικής απογραφής για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο απαντήσεις που αφορούν στη μισθοδοσία και όχι προσωπικά...



δεδομένα στο ερωτηματολόγιο κατόπιν παρέμβασης της αρμόδιας Αρχής.

Μετά το στενό δημόσιο τομέα σειρά θα έχουν υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ώστε με εξαίρεση τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μισθοδοτούνται πλέον όλοι από την 1η Νοεμβρίου από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών.

Την απογραφή αρνείται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και καλεί τα μέλη της να μην συμπληρώσουν το δελτίο, υποστηρίζοντας ότι η σχετική υπουργική απόφαση αφορά μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν καταλαμβάνει φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

«Όχι» στην απογραφή από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Η ηλεκτρονική φόρμα απογραφής είναι ανοιχτή σε όλους από τις 9 Ιουλίου.

Η απογραφή ανάλογα με το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ κάθε εργαζομένου δεν διαρκεί μόνο μία μέρα -δηλαδή την αντίστοιχη προς το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ ημερομηνία. Οι ημερομηνίες αυτές είναι καταληκτικές για κάθε εργαζόμενο με αντίστοιχο τελικό ψηφίο ΑΦΜ.

Αυτό σημαίνει ότι από την 9η Ιουλίου και με καταληκτική ημερομηνία αντίστοιχη του τελικού ψηφίου ΑΦΜ μπορεί κάθε εργαζόμενος να πραγματοποιήσει την απογραφή του.

Αναλυτικές οδηγίες για την απογραφή
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν απαντήσεις που αφορούν μόνο τη μισθοδοσία και όχι προσωπικά δεδομένα, όπως βαθμολογίες σε τίτλους σπουδών και δεξιότητες.

Η απάλειψη ερωτήσεων από το αρχικό ερωτηματολόγιο έγινε κατόπιν παρέμβασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έκρινε παράνομη την υποχρέωση αναγραφής ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/. Εκεί υπάρχουν οι οδηγίες συμπλήρωσης, το έντυπο προετοιμασίας, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

tanea


Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πόρισμα για την ΕΡΤ θα «κάψει» κόσμο!

Πολλή δουλειά έχει πέσει στο υπουργείο Πολιτισμού, η σημερινή ηγεσία του οποίου προσπαθεί να εκκαθαρίσει τα, ουκ ολίγα, σκάνδαλα του παρελθόντος. Άξιο παρατήρησης είναι, πάντως, ότι αν εξαιρεθούν τα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία αποκαλύπτουν σκάνδαλα, ενώ απουσιάζουν όλα τα άλλα υπουργεία, θα έλεγε κάποιος ότι αδίκως κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ μέχρι και πριν από ένα χρόνο.

Και ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν σχεδόν άψογη. Τι συμβαίνει, τελικά, δεν υπήρχαν σκάνδαλα ή οι σημερινοί υπουργοί, έχουν συμβιβαστεί με τα διάφορα κέντρα, οικονομικά και άλλα, τα οποία δεν επιθυμούν την αποκάλυψη όσων συνέβησαν τα προηγούμενα έξι χρόνια;

Στο προκείμενο τώρα. Μετά το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τον ΕΟΤ, τη Δευτέρα, ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζεται να παραλάβει και το δεύτερο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για την ΕΡΤ. Η έρευνα περιλαμβάνει την περίοδο αμέσως πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκείνη της διάρκειας των αγώνων και την περίοδο που ακολούθησε. Ερευνώνται, μεταξύ άλλων, το Olympic trophy, τις αθρόες προσλήψεις, τις πάρα πολλές συμβάσεις και κυρίως τις μικτές παραγωγές.

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού έλεγαν ότι το μεγάλο φαγοπότι έγινε στις μικτές παραγωγές, όπου έγινε η μεγάλη κατασπατάληση, αλλά και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Και αυτό το πόρισμα αναμένεται να αποσταλεί από τον υπουργό Πολιτισμού στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Γερουλάνο να είναι εξοργισμένος με την ΕΡΤ και τη θεματολογία της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής. Προχθές, Παρασκευή, μια μέρα μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού από τη Βουλή, η οποία προσδίδει και την απαραίτητη νομιμοποίηση σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζει, οι παρουσιαστές της εκπομπής κάλεσαν τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος καταφέρθηκε κατά του νόμου, πλέον, για το Ασφαλιστικό. Δεν ήταν, όμως, αυτό που ενόχλησε τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά, πρώτο, ότι ο κ. Μητρόπουλος έκανε την επίθεσή του χωρίς να υπάρχει αντίλογος, γιατί δεν είχαν φροντίσει, γι αυτό, οι παρουσιαστές - η δυσαρέσκεια προσωποποιείται στον κ. Π.Δούκα. Και δεύτερο, όλα αυτά συνέβησαν λίγη ώρα πριν αρχίσει η Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εργασιακά, στην οποία πήρε μέρος και ο Πρωθυπουργός.

Το όλο στήσιμο της εκπομπής δεν ενόχλησε μόνο τον Παύλο Γερουλάνο, αλλά και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εξέφρασε αυτή του την ενόχληση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε συνομιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

i-reportergr
Read more...

ΕΔΕ: Τα μέλη να μην υποβάλλουν δελτίο απογραφής

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) συνιστά στα μέλη της να μην συμπληρώσουν και να μην υποβάλλουν το δελτίο απογραφής, όπως κάνει το πάσης φύσεως προσωπικό του Δημοσίου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Τομέα.

Όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα της υποβολής του δελτίου απογραφής (ηλεκτρονικά) με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ΕΔΕ επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή καταλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν καταλαμβάνει φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ η απογραφή δεν καταλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κατά συνέπεια δεν καταλαμβάνει και τους δικαστές αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους.

Επίσης, υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς, το υπουργείο Οικονομικών ενοχλήθηκε από αυτήν την εξέλιξη.

Η απογραφή των δημοσίων υπάλλήλων ξεκινά την Δευτέρα 12 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των υπόχρεων. Αφορά το προσωπικό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.
Read more...

Λίφτινγκ στα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Φόρμουλα για να ελαφρύνει τα επιπλέον 15 έτη αναζητεί η κυβέρνηση
Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο της Πέμπτης κατά του νέου Ασφαλιστικού. Στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή (12 μ.μ.), αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για τις 15 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο
«Δώρο» στις μητέρες ανήλικων στο...

Δημόσιο- οι οποίες θίγονται περισσότερο από την ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2013- σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από την ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν μέχρι αύριο τις προτάσεις τους όσον αφορά τη βελτίωση στη σκληρή ρύθμιση που προβλέπει αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών, από το 2011 έως το 2013. Ηδη συζητείται η πρόταση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ηλείας κ. Γιάννη Κουτσούκο να δοθεί πρόσθετη γονική άδεια με την προϋπόθεση να έχουν ακόμη ανήλικο παιδί κατά τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πιθανή είναι και η θέσπιση πλασματικού χρόνου. Για το θέμα αυτό οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι αύριο το απόγευμα και θα ανακοινωθούν την Τετάρτη αφού το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου θα συζητηθεί την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί.

Η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητώς ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και μητέρων ανηλίκων, από το 2011 έως το 2013, που απασχολούνται στο Δημόσιο, θεωρείται ακραία ανατροπή. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2010. Για τους νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν μετά την 1η/1/1993, έτσι ή αλλιώς, δεν αλλάζει τίποτε διότι έχουν ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Οριστικά από τις επερχόμενες ανατροπές δεν θίγονται και όσοι έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και έχουν προσληφθεί πριν από την 1η/1/1983. Επίσης γλιτώνουν με τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να αλλάξει την Τετάρτη και Πέμπτη που συζητείται στη Βουλή):

Οσοι θεμελιώνουν έως τις 31/12/2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μητέρες με 15-17 έτη, μητέρες με ανήλικο και 25ετία και τρίτεκνοι με 20ετία).

Οι πριν από το 1983 ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) με ειδικές μεταβατικές διατάξεις (εξάμηνα και έτη υπηρεσίας).

Οι πριν από το 1983 έγγαμες με 24 έτη υπηρεσίας που έχουν θεμελιώσει σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΑ για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νομοτεχνική βελτίωση, για το ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, όσοι υποβάλουν μέχρι 15 Οκτωβρίου 2010 αίτηση εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουν έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και 60% σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης. Η ρύθμιση εφαρμόζεται και επί οφειλετών, οι οποίο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α) και τηρούν τους όρους αυτής. Ο αριθμός των δόσεων φθάνει τις 36 και κατ΄ εξαίρεση τις 48 για οφειλές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Ειδικής Επιτροπής Εσόδων. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ και προκειμένου για οφειλέτες του ΟΑΕΕ μικρότερη των 100 ευρώ.


Οι 8 ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους

1 Μειώνονται οι συντάξεις έως 50% μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών όχι με βάση τον τελευταίο μισθό ή της πενταετίας που ισχύει σήμερα αλλά με βάση όλο τον εργάσιμο βίο 2 Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ από 1.8.2010 3 Περιορίζεται και προοπτικά καταργείται η συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση 4 Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξάνονται τα χρόνια εργασίας από 35 σε 40 5 Αυξάνονται τα όρια ηλικίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες επιβαρύνονται ακόμη και με 15 χρόνια παραμονής στην υπηρεσία 6 Η επικουρική ασφάλιση και ιδιαίτερα στο Δημόσιο οδηγείται σε διάλυση αφού, εξαιτίας της κλοπής των αποθεματικών, του Χρηματιστηρίου, του παγώματος των προσλήψεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κανένα Ταμείο δεν θα είναι βιώσιμο και το κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα. Με τις επιλογές αυτές το ΤΠΔΥ, το ΜΤΠΥ - ήδη παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα- και το ΤΕΑΔΥ οδηγούνται σε διάλυση και οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι επί 30 και 35 χρόνια είναι στον αέρα 7 Από 1/1/2011 εντάσσονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι του Δημοσίου στο ΙΚΑ 8 Οι επιπτώσεις από τις αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης θα είναι δραματικές για όλουs. Για τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα που θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο, μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, με το πάγωμα και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ΠΗΓΗ: ΑΔΕΔΥ
ΝΕΑ


Read more...