Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή το σ/ν για τον Προϋπολογισμό

nooz.gr
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη» με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης και ελέγχου εφαρμογής του κρατικού Προϋπολογισμού, με αναβαθμισμένο το ρόλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Βουλής, (πλέον χαρακτηριστικό του, ότι κάθε υπέρβαση του Προϋπολογισμού θα πρέπει να εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, άρα και να καταγράφεται), θέσπιση τριετούς Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (όπου θα καταγράφονται δημοσιονομικές εκτιμήσεις και στόχοι για μία τριετία αλλά θα συγκρίνονται και με τα αποτελέσματα της προηγούμενης διετίας), δημιουργία σε κάθε υπουργείο ειδικής διεύθυνσης Προϋπολογισμού, αλλά και απολογιστικό έλεγχο στους οργανισμούς και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης, επεσήμαναν την σημασία του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας των Προϋπολογισμών των ελληνικών κυβερνήσεων και την άνοδό τους από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ.

Από κει και πέρα, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, «δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι είναι εφικτό να γεμίζουν κάθε φορά οι τρύπες και τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού απ’ οποιονδήποτε το επιθυμεί χωρίς λογοδοσία και έγκριση - κάτι που έκανε δυστυχώς στον υπέρτατο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση». Οφέλη έχει και το κοινωνικό κράτος, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν υστερούν σε μέγεθος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αλλά σε αποτελεσματικότητα.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζίμας, δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, το οποίο άλλωστε - όπως επεσήμανε - αποτελεί και συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ για έλεγχο της πορείας των Προϋπολογισμών απ’ τη Βουλή. Από κει και πέρα, εξέφρασε ενστάσεις για επιμέρους ασάφειες σε ορισμένα άρθρα, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη, οι υπερβάσεις του Προϋπολογισμού να εγκρίνονται από τη Βουλή, μονάχα με αυξημένη πλειοψηφία.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος επέμεινε στην πάγια θέση του κόμματός του πως η διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν με τέτοιου είδους νομοθετήματα, όπως αποδεικνύεται και από σειρά σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν υιοθετήσει από δεκαετίες τέτοιου είδους νομοθετήματα.

Επιπρόσθετα, κατά το ΚΚΕ, η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά για τα λαϊκά στρώματα: «Ούτε την 13η και 14η σύνταξη θα επαναφέρει, ούτε τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα αποτρέψει, αλλά ούτε και θα αποκαλύψει τα μυστικά κονδύλια και δαπάνες, ή όσα αποκρύπτονται πίσω απ’ τον μανδύα των προσωπικών δεδομένων για τους μεγαλοφειλέτες» ανέφερε ο βουλευτής.

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων με τις οποίες επιφορτίζεται ο υπουργός Οικονομικών και θεωρώντας «ρητορεία» τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας περί αναβάθμισης της Βουλής. Από την άλλη, ο κος Αϊβαλιώτης, αναγνώρισε θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, όπως η θέσπιση ανώτατων ορίων δαπανών ανά τομέα άσκησης κυβερνητικής δράσης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρατήρησε πως «κύριος στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος των οικονομικών του κράτους, αλλά η προσαρμογή - η πιο αυστηρή, σκληρή και πειθαρχημένη προσαρμογή της χώρας στις κατευθύνσεις του συμφώνου σταθερότητας και της νεοαποικιακής Τρόικας».

«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο κος υφυπουργός, ήταν να καταργήσει τους ειδικούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να πουλάτε δημόσια περιουσία ανεξέλεγκτα και να πηγαίνουν σε έναν εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμό, για δαπάνες λες και είναι κουμπαράς του εκάστοτε υπουργού;» παρατήρησε ο κος Λαφαζάνης. «Καταργούμε τους ειδικούς λογαριασμούς πλην αυτών που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» απάντησε ο Φ. Σαχινίδης.

Αντιπαράθεση για αφίσα

Σημειώνεται τέλος και η διαμαρτυρία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον - απόντα κατά την εκφορά της - Π. Λαφαζάνη: «Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, κόλλησε αφίσες όπου περιλαμβάνομαι εγώ μαζί με τους υπολοίπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψηφίσαμε το Ασφαλιστικό, υπό τον τίτλο «Καταζητούνται»» δήλωσε ο κος Λιντζέρης και συνέχισε:

«Δεν αισθάνομαι καθόλου καταζητούμενος. Μπορεί πολιτικά να μου αναζητηθούν ευθύνες στο μέλλον, αλλά δεν μπορεί να στοχοποιείται ένας συγκεκριμένος βουλευτής με όρους φαρ ουέστ όταν ασκεί το κοινοβουλευτικό του καθήκον. Μπορεί να είναι λάθος - αλλά αυτό θα το πει ο λαός. Τούτου του είδους οι ακρότητες, δημιουργούν μια πάρα πολύ δυσάρεστη παρακαταθήκη για τη δημόσια ζωή. Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση και καλά θα κάνει να ξεπεράσει γρήγορα την παιδική ασθένεια του αριστερισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λιντζέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: