Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

«Όμιλο Προβληματισμού» ιδρύει η Ντ. Μπακογιάννη

nooz.gr
Τη δημιουργία "Φόρουμ για την Ελλάδα" ανακοίνωσε το μεσημέρι- μέσω της ιστοσελίδας της- η Ντόρα Μπακογιάννη, με στόχο ένα "θετικό πολιτικό ακτιβισμό", όπως σημειώνει σε μήνυμα της (video) προς "όλους τους ενεργούς πολίτες". Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για καθυστερήσεις, ενώ προχώρησε σε αυτοκριτική για τη στάση της, την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η κίνηση αυτή της κ. Μπακογιάννη εκλαμβάνεται από πολλούς ως προάγγελος για την ίδρυση νέου κόμματος, κάτι που η ίδια προς το παρόν αποφεύγει να αναφέρει.

Στη δήλωσή της, που αναρτήθηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα, η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά ανακοινώνει την ίδρυση ενός Ομίλου Προβληματισμού, ενώ περιγράφει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική. Επισημαίνει πως "η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αν υπάρξει ενότητα και συνεργασία όλων, αλλά και αλληλεγγύη, έτσι ώστε να μην οδηγείται η μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη".

Το video με την παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη




Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της Ντ. Μπακογιάννη

"Χωρίς προσανατολισμό"

Υποστηρίζει ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του πακέτου στήριξης "η Ελλάδα πορεύεται χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, χωρίς προοπτική, αφού καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, αλληλοκατηγορίες, καταστροφολογία υπονομεύουν τη σκληρή προσπάθεια της επιβίωσης και ταυτόχρονα της αναγέννησης μας".

Σημειώνει ότι "λύσεις υπάρχουν" και υπερασπιζόμενη την απόφασή της να υπερψηφίσει το μνημόνιο υπογραμμίζει: "Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία". Στη συνέχεια κατηγορεί την κυβέρνηση για παγίδευση "στις εσωτερικές της αντιφάσεις και αδυνατεί να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες αλλαγές".

Κριτική στη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά


Εξαπολύει οξεία επίθεση στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι "αντί να πιέζει την κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ριζικά, επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας και στην καταστροφή για να αντλήσει κομματικό όφελος".

"Για να μην αναλάβει το κόστος αναγκαίων προτάσεων για αλλαγές, προβάλλει το μπαμπούλα του μνημονίου. Παλινωδεί μεταξύ της κατάργησης του, του σεβασμού του και υπόσχεται με ένα μαγικό τρόπο να μας απαλλάξει από αυτό. Το μόνο που δε λέει η ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι τι θα γινόταν στη χώρα, αν η Ελλάδα δεν κατάφερνε να πάρει την χρηματοδότηση αυτή", προσθέτει.

Επικρίσεις σε Αριστερά και ΜΜΕ

Ασκεί κριτική και στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία "έχοντας εξασφαλίσει μια ιδιότυπη χρόνια πολιτική ασυλία, βρίσκονται σε υπαρξιακή κρίση, χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και των ευθυνών τους. Με πολιτικές ξεπερασμένες και αναχρονιστικές για το σύγχρονο περιβάλλον, που επιδρούν καταστροφικά σε κάθε πιθανή δυνατότητα ανάκαμψης πολλών κλάδων της οικονομίας".

Προχωρά σε επικρίσεις και εναντίον μίας μερίδας των ΜΜΕ, καθώς "μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, αντί να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα επιτείνουν τη σύγχυση και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα, αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια, δηλητηριάζουν τις ψυχές των πολιτών, τροφοδοτούν το λαϊκισμό για να κερδίζουν θεαματικότητες και ακροαματικότητες από την αγωνία του κόσμου".

Αυτοκριτική

Η ίδια δηλώνει ότι δεν φοβάται να αναγνωρίσει τα λάθη της: "Δεν θα πω ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι, εκτός από μένα. Ούτε θα χρησιμοποιήσω φράσεις του τύπου 'εγώ τα είχα πει'. Ήταν λάθος μου που δεν είπα πολλά πράγματα με το όνομά τους. Ήταν λάθος μου που δεν μίλησα εγκαίρως για όσα θεωρούσα στραβά. Αναλαμβάνω λοιπόν στο ακέραιο την ευθύνη που μου αναλογεί".

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου με τα πρώτα στελέχη, που στηρίζουν την προσπάθειά της και προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών και τις δυνάμεις της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: