Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Επιχείρηση αλλαγής κλίματος στις Βρυξέλλες

Τετ-α-τετ Παπακωνσταντίνου με τους δανειστές

.protothema.gr
"Ευχάριστες εκπλήξεις" θα υποσχεθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θα μετάσχει τη Δευτέρα και Τρίτη στις συνόδους Eurogroup και Ecofin.
Με τα στοιχεία για μείωση ρεκόρ (-40%) στο έλλειμμα και με τον νέο ασφαλιστικό νόμο στις αποσκευές του, αλλά και έναν ακόμα -για το δημόσιο- "στα σκαριά", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές μας πως "όλα πάνε καλά" και ότι η Ελλάδα βρίσκεται "πιο μπροστά" στους χρόνους από το Μνημόνιο.

Ήδη πάντως διαφαίνεται πως ενδεχομένως να ακούσει και "γκρίνιες" για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η Τρόικα μοιάζει ... αλλεργική σε αυξήσεις μισθών –έστω και 1%- όπως προτείνουν από πλευράς των εργοδοτών οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών.

Η συζήτηση στο Eurogroup θα στραφεί και στο θέμα των τραπεζών. Εφόσον και οι πρώτες ενδείξεις από τα στρες-τεστ είναι ενθαρρυντικές για τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Γερμανία θέλει να επαναφέρει την πρότασή της για επιβολή φόρου στις τραπεζικές εργασίες.

Τις επόμενες μέρες πάντως το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει το πρώτο βήμα για να μπορέσει να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έως και 5 δισεκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
Το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να δανειστεί την Δευτέρα ή την Τρίτη έως και 3 δισ. ευρώ –και άλλα τόσα την επόμενη βδομάδα- με έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας, τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: