Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΜΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Μάχες χαρακωμάτων - στα δύο χωρισμένη η κυβέρνηση

Προβληματισμένος είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση μελών της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τις σκληρές κόντρες παρασκηνίου, οι οποίες εκκινούν από τις προσπάθειες ορισμένων να περιχαρακώσουν τον «ζωτικό» τους χώρο κοντά στον Πρωθυπουργό και βάλουν εναντίον όσων κινούνται έξω από το πλαίσιο που οι ίδιοι θέτουν.

Στην κυβέρνηση έχουν χωριστεί σε δύο άτυπες ομάδες, με την πρώτη να υποστηρίζει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται κυρίως μη εκλεγμένα κυβερνητικά στελέχη και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Στην άλλη ομάδα εντάσσονται εκλεγμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν επιπλέον και μια μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με τους πρώτους, οι οποίοι απέκτησαν σχέση με το Κίνημα μέσω, αποκλειστικά, του Γιώργου Παπανδρέου ή είχαν πολύ μικρή διαδρομή στο κόμμα, την οποία διήνυσαν επί Σημίτη, όταν ο τέως Πρωθυπουργός προσπαθούσε να μεταλλάξει το ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη της πρώτης ομάδας βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον Πρωθυπουργό, λόγω και προσωπικής φιλίας, αλλά ορισμένοι από αυτούς (όπως για παράδειγμα υπουργός με σημαντικές αρμοδιότητες) όταν ο κ. Παπανδρέου έδινε τη μάχη με τον κ. Βενιζέλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είτε είχαν πάει με την πλευρά Βενιζέλου είτε είχαν εγκαταλείψει τον κ. Παπανδρέου κι αυτό ισχύει κυρίως για διάφορους συμβούλους. Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα ανήκουν υπουργοί που εκλέγονται επί πολλές τετραετίες και οι οποίοι στήριξαν τον σημερινό Πρωθυπουργό για να επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2007.

Στα στελέχη της πρώτης ομάδας, τα οποία έχουν προνομιακή πρόσβαση σε σημαντική μερίδα του τύπου, καταγράφεται μια επιθετική διάθεση απέναντι στα παλαιότερα στελέχη, τα οποία, ενίοτε διαβάλουν μέσω των φιλικών τους συνδέσεων με τα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του κ. Ρέππα, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή και ακατανόητη επίθεση, κατευθυνόμενη από συγκεκριμένο κέντρο, εντός του κύκλου του Μαξίμου.

Ο κ. Ρέππας κατηγορήθηκε ότι παρεμβαίνει υπέρ συγκεκριμένης εταιρίας για την ανάθεση της επέκτασης του τραμ μέχρι τον Πειραιά. Εκείνοι που διοχέτευσαν τη συγκεκριμένη χαλκευμένη πληροφορία, γνώριζαν ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Ότι, δηλαδή, η διοίκηση της ΤΡΑΜ Α.Ε. εντόπισε αδυναμίες στις προσφορές των τριών πρώτων μειοδοτριών εταιριών και αποφάσισε να αναθέσει το έργο στην τέταρτη. Η πρώτη μειοδότρια έστειλε επιστολή τον Πρωθυπουργό και τον κ. Ρέππα καταγγέλλοντας το γεγονός. Ο υπουργός υποδομών, χωρίς χρονοτριβή, έστειλε τη σχετική αλληλογραφία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέναδρο Ρακιντζή για να ελέγξει τις καταγγελίες. Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στον Επιθεωρητή Δ.Δ., από τον οποίο ο κ. Ρέππας περιμένει να αποφανθεί σχετικά. Δεν το γνώριζαν αυτό εκείνοι που διοχέτευσαν την πληροφορία; Προφανώς και το γνώριζαν.

Απλά, όπως φαίνεται, ο υπουργός Υποδομών πληρώνει τη δήλωσή του ότι θα αντιτάξει ένα περήφανο «όχι» σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΘΕΛ. Την οποία προωθούν, προφανώς, κάποια στελέχη από την πρώτη ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η στάση πληρωμών που κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών για την ΕΘΕΛ στις 30 Ιουνίου κι ενώ καθυστέρησε, αδικαιολόγητα, κατά τον κ. Ρέππα, επί 15 ημέρες, να υπογράψει τα σχετικά εντάλματα πληρωμών, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα και να θέσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης πιεστικά.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο ο κ. Ρέππας δέχεται επίθεση. Κάποιοι θεωρούν ότι μπαίνει απρόσκλητος στα χωράφια τους, έστω κι αν προσκαλείται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θεωρούν ότι απειλείται ο ζωτικός τους χώρος, δηλαδή η εξουσία τους, την οποία θέλουν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο, αν όχι και να την επαυξήσουν.

Ο κ. Ρέππας καλείται και μετέχει σε συσκέψεις για πολλά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του οποίου προϊσταται. Και αυτό, όπως όλα δείχνουν δεν γίνεται αποδεκτό.

Ακόμα και σήμερα, πάντως, υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία δόθηκαν από την ίδια πλευρά, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένος με τις αντιπαραθέσεις των υπουργών, αλλά το πρόσωπο που κυρίως κατονομάζεται είναι αυτό του υπουργού Υποδομών. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: