Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Νομοσχέδιο για ενιαίο φόρο στα ακίνητα επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Χαράτσι και ΕΤΑΚ σε ένα


Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να μην αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, αλλά να τις επεκτείνει σε όλη την επικράτεια
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να μην αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, αλλά να τις επεκτείνει σε όλη την επικράτεια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λάβει το πράσινο φως της τρόικας, οι ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων θα πληρώνουν από το 2013 έναν ενιαίο φόρο που θα ενσωματώσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα την κλίμακα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, την οποία όμως θα πρέπει να συζητήσουν το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα και τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο ξεχωριστά για το σύνολο της οικογενειακής περιουσίας, με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Ο φορολογικός συντελεστής έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση στο 0,1% για συνολική αντικειμενική αξία από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ (100 ευρώ φόρος) και ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι το 1% για ακίνητη περιουσία άνω των 2.100.001 ευρώ (φόρος 10.000 ευρώ).

    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Σαφώς και θέλω να κρατήσω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

    Παραμονή στο ευρώ με την τήρηση των δεσμεύσεων


    «Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας» για την Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
    «Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας» για την Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Associated Press )

    Βερολίνο, Γερμανία
    Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

    «Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο», σημειώνει.

    Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα είναι πια σταθερό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά ότι «δεν θα ήταν παραγωγικό εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβαινε σε τέτοιες εικασίες».

    «Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας», επισήμανε.

    «Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά η βοήθεια έχει νόημα μόνο εάν μακροπρόθεσμα οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Εάν απλά συμβάλει στην μετατόπιση των προβλημάτων και όχι στη λύση τους, τότε δεν έχει νόημα. Για τον λόγο αυτόν λέω ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια δεν θα πρέπει να γίνει βαρέλι δίχως πάτο», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός.

    Στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα θα απαιτούσε μια γενιά και δεν θα ήταν δυνατή σε 2-3 χρόνια, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020.

    Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο -πλην όμως εφικτό- πρόγραμμα.

    «Φυσικά και είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση από την οπτική γωνία των Ελλήνων. Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς» σημειώνει, προσθέτοντας ότι και αντίστροφα, θα πρέπει να πούμε ότι οι Γερμανοί αντλούν από το κοινό νόμισμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα».

    Όπως λέει, «αυτός που είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Γι' αυτό και έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Εάν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες», τονίζει.

    Η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε θα μεταδοθεί την Κυριακή.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Σε ιδιώτες η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών!



    Σε ιδιώτες η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών!
    Τα Ταμεία θα στρέψουν την προσοχή τους στο αμιγώς ασφαλιστικό κομμάτι και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και δεν θα έχουν πλέον σχέση με το ταμειακό σκέλος των εισφορών και τα φαινόμενα διαφθοράς. 

    Ταυτοχρόνως, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλέπεται ακόμη και κλείσιμο των επιχειρήσεων εφόσον το χρέος τους προς το ΙΚΑ υπερβαίνει τους 8 μήνες. Η νέα εικόνα στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων εισφορών θα αποκλείει την πάγια τακτική των ευνοϊκών ρυθμίσεων όχι όμως και τη διαγραφή του χρέους εάν αποδειχθεί ότι παρά τα μέτρα, μετά 12 μήνες δεν μειώνεται η οφειλή προς τα Ταμεία.

    Η εμπλοκή των ιδιωτών σε ένα κομμάτι αμιγώς -μέχρι σήμερα- του Δημοσίου θα καλύπτει το προκαταρκτικό στάδιο έως ότου διαμορφωθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Εως τότε και μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του νέου μηχανισμού, ένα τμήμα προσωπικού του ΙΚΑ θα εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αναλάβει την είσπραξη εισφορών από άλλα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ). 

    Υποβοηθητικά σε αυτόν τον σχεδιασμό του νέου μηχανισμού θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές εταιρείες, αποδεσμεύοντας, σύμφωνα με το αιτιολογικό αυτής της απόφασης, τα Ταμεία από το κόστος προσωπικού και δομών που συντηρούν μόνο για τον εισπρακτικό μηχανισμό.

    Τα σημεία αυτά αναφέρονται σε αναλυτική έκθεση - σχέδιο για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Βέλγος τεχνοκράτης Πατρίκ ντε Μετς, στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος κλήθηκε από την ελληνική πλευρά να συμβάλει στους τρόπους αντιμετώπισης της «μαύρης τρύπας» που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή των Ταμείων. 

    Ο κ. Ντε Μετς με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έχει αναλάβει ουσιαστικά την εποπτεία της διαδικασίας συγχώνευσης των εισπρακτικών μηχανισμών (εισφορών και φόρων), όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και έχει απασχολήσει κατά προτεραιότητα και τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ιωάν. Βρούτση με τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

    Read more...

    «Κλειδώνει» η επιμήκυνση του Μνημονίου, στα τέλη Οκτωβρίου οι αποφάσεις για συνολική λύση

    «Αγκάθια» τα πρόσθετα κεφάλαια και το χρέος


    Το κλίμα έχει αλλάξει για την Ελλάδα, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν τα σκληρά μέτρα
    Το κλίμα έχει αλλάξει για την Ελλάδα, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν τα σκληρά μέτρα   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

    Αθήνα
    Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής για δύο ακόμα χρόνια, την περαιτέρω μείωση του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης  δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

    Όπως φάνηκε και στη συνάντηση του Eurogroup στη Λευκωσία, το κλίμα έχει αλλάξει για την Ελλάδα, με αντίτιμο τα επώδυνα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», «αγκάθια» στη λύση αυτή παραμένουν η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την επιμήκυνση και η εξεύρεση των τρόπων μείωσης του χρέους, για τα οποία διαφωνούν και μεταξύ τους η εΕρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς και η συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ και η ψήφισή του από το Κοινοβούλιο.

    «Το κλίμα έχει αλλάξει και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να δοθεί τώρα μια συνολική λύση», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά το Eurogroup.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, η λίστα με τα μέτρα βαίνει προς οριστικοποίηση και απομένει η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης
    της παράτασης και της μείωσης του χρέους.

    Το επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση της παράτασης περιλαμβάνει την αναβολή για μετά το 2020 της πληρωμής των ομολόγων των επίσημων πιστωτών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, καθώς και την έκδοση έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

    * Περισσότερες λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση των «Νέων».
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Τατσόπουλος: Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν λαθρεπιβάτες του ΠΑΣΟΚ



    Τατσόπουλος: Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν λαθρεπιβάτες του ΠΑΣΟΚ
    «Καμπανάκι» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κρούει ο συγγραφέας και βουλευτής του κόμματος, ΠέτροςΤατσόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη του στο metrogreece.gr  έκανε λόγο για «λαθρεπιβάτες»  που επιβιβάστηκαν στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκτροχιάστηκε αυτό του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Τατσόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: 

    «Όταν  είδαν ότι φούσκωνε το ρεύμα και το παλιρροϊκό κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 4,6% πήγε στο 17% και μετά στο 27% και που σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα, με 30%, δεν είχαν πρόβλημα να κατέβουν από το τρένο που πήγαινε να εκτροχιαστεί και να ανέβουν στο τρένο που πήγαινε προς την εξουσία. Εμείς έχουμε ευθύνη να διαλέξουμε την ήρα από το στάρι. Να μη δεχθούμε άκριτα οποιοδήποτε μέλος του ΠΑΣΟΚ». 

    Σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για μια συμμορία που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε κηρυχθεί παράνομη, ενω υποστήριξε πως το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου είναι ταυτισμένο με τους ναζί. 

    «Τώρα της δώσαμε την ευκαιρία, τον ζωτικό χώρο και χρόνο –για να μιλήσω και με ναζιστική ορολογία– να αναπτυχθεί και κυρίως να μεταμφιεστεί. Πέταξαν εν μιά νυκτί τις παγανιστικές και ειδωλολατρικές τους ιδέες και παρουσιάζονται ως χριστιανοί ορθόδοξοι. Και ταυτόχρονα κρύβουν το ναζιστικό τους παρελθόν και λένε ότι είναι Έλληνες πατριώτες. Το θέμα τώρα είναι πολύπλοκο. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, γιατί έχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα, αφού στις δημοσκοπήσεις έρχεται έως και τρίτη δύναμη. Η Χρυσή Αυγή δεν απευθύνεται καθόλου στη λογική, αλλά σε συμπλέγματα, σε ευσεβείς πόθους». 

    Τέλος, στην ερώτηση για το αν θα τον ενδιέφερε ένα υπουργείο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑγινόταν κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές ο κ. Τατσόπουλος απάντησε: 

    «Κανένας βουλευτής που θα του έκανε την τιμή ο μελλοντικός πρωθυπουργός να τον σκεφθεί για οποιοδήποτε πόστο δεν θα έλεγε «όχι», εκτός κι αν είναι αναρμόδιος. Γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι για όλα. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να με στέλνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το Οικονομικών ή το Εξωτερικών. Στα θέματα του πολιτισμού εντρυφώ και εκεί νιώθω τον εαυτό μου αρμόδιο.»

    Read more...

    ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ


    Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει


    Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει
    Σε ρηξικέλευθες ιδέες δεν μας έχει συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την πεπατημένη του κεϋνσιανισμού ακολουθεί στο οικονομικό του πρόγραμμα, και πολλές φορές παρεκτρέπεται στις ιδέες της δεκαετίας του 70 και του 80, που ξεκατίνιασαν δημοσιονομικά τη χώρα. Τα ίδια πάνω κάτω, σε μια πιο χαοτική εκδοχή υποσχόταν η Λούκα Κατσέλη πριν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με τη γνωστή κατάληξη.  

    Προκάλεσε αίσθηση λοιπόν η είδηση, γιατί περί αυτού πρόκειται που βγήκε από τη συνάντηση με το Γιάννη Μπουτάρη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης συνολικά στη χώρας μας ότι «δεν είναι αυτοδιοίκηση, είναι ετεροδιοίκηση, διότι έχει αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει πόρους. Και, ιδιαίτερα, στις μέρες του Μνημονίου που έχουμε μια εξωφρενική μείωση των δημοσίων δαπανών στους δήμους, της τάξης του 60%, το πρόβλημα γίνεται ασφυκτικό».  

    Ο όρος ετεροδιοίκηση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας υπαινίσσεται ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει ίδιους πόρους και δεν έχει τη δυνατότητα να τους θεσπίζει, ως γνωστόν οι Δήμοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ποσοστό των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Η ρηξικέλευθη ιδέα θα είναι να επιτραπεί στην αυτοδιοίκηση να θεσπίζει φόρους και να εισπράττει φόρους και όχι μόνον ανταποδοτικά τέλη όπως αλλού στην Ευρώπη. Τέτοιες ιδέες κυκλοφορούν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχονται όμως και διατυπώνονται μόνον εμμέσως γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να διώξουν ανήσυχους δημότες.  

    Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσονται διάφοροι προβληματισμοί υπάρχει όμως μια διστακτικότητα να βγουν προς τα έξω. Έτσι ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα είναι μια από τα ίδια της Αθηναϊδας με κάποιες παραλλαγές. Αυτό έχει δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Τσίπρας και το επιτελείο του δεν θέλουν να φανούν ανακόλουθοι προς τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και να διατηρήσουν έτσι το αντιπολιτευτικό πλεονέκτημα απέναντι στην κυβέρνηση. 

    Ο δεύτερος είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι «απολύτως κρίσιμη» για το ΣΥΡΙΖΑ, η κατάρρευση της συγκυβέρνησης θεωρείται μεν στην Κουμουνδούρου πιθανή, όχι όμως το κυρίαρχο σενάριο. Η περίπτωση να αντέξει η συγκυβέρνηση ακόμα ένα χρόνο  υπολογίζεται σοβαρά. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να εξαντλήσει τα όπλα του από νωρίς. Και άλλωστε, αν υπάρξει ανάγκη δραστικής αναπροσαρμογής στο οικονομικό πρόγραμμα, καλόν είναι αυτό να γίνει μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη και ακόμα καλύτερα το συνέδριο του νέου κόμματος ώστε να μην υπάρξουν οι αναμενόμενες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.              

    Θέμης Δαγκλής
    http://newpost.gr/

    Read more...

    Σε ένα άρθρο θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων

    Νόμος - «σκούπα» για τα 11.9 δισ.


    Ώρα για τα νέα μέτρα
    Ώρα για τα νέα μέτρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Υπό τη μορφή ενός και μόνο άρθρου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην δοθεί στους κυβερνητικούς βουλευτές η δυνατότητα να επιλέξουν ποια μέτρα θα στηρίξουν και ποια όχι.

    Όπως αναφέρει το Έθνος, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμφώνησαν σε αυτή τη μορφή, για να διασφαλισθεί ότι το πακέτο θα περάσει ως έχει, προκειμένου να δοθεί στη χώρα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης.

    Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει στους κυβερνητικούς εταίρους ότι πρέπει να εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου έχοντας ωηφισμένα τα μέτρα, οπότε η λίστα των μέτρων πρέπει να έχεικλείσει οριστικά μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη- και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το περίγραμμα των μέτρων με μήνυμά του στον ελληνικό λαό.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε η έκθεση της τρόικας να είναι έτοιμη μέσα στον πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    O Bενιζέλος καλεί όλο ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ...



    Θέλει να προλάβει τη μη ψήφιση των μέτρων από βουλευτές...
    Προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις βουλευτών στα νέα μέτρα και κυρίως το ενδεχόμενο να μην ψηφιστούν από κάποιους στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί την Τρίτη το μεσημέρι στην Ιπποκράτους κοινή συνεδρίαση της...

    Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης, των γραμματέων των τομέων του κόμματος και των μελών Περιφερειακής Πολιτικής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει τα στελέχη του κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ευρεία σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να εμφανίσει εκ νέου την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής ως «δεδομένη», καθώς προβλέπεται ρητά από την ισχύουσα σύμβαση, όπως συνηθίζει να λέει, επιχειρώντας να πείσει πως αν αλλάξουν προς το καλύτερο τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, μέρος των μέτρων δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί....
    parapolitika.gr


    Read more...

    Το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση θέτει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός

    Συνέντευξη στην Washington Post


    Ο πρωθυπουργός εκφράζει ανησυχία για την κοινωνική συνοχή και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ
    Ο πρωθυπουργός εκφράζει ανησυχία για την κοινωνική συνοχή και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

    Αθήνα
    Το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θέτει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Παράλληλα, εκφράζει βεβαιότητα για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ. Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε είμαι πολύ ανήσυχος».
    Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για επέκταση έως το 2016», στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή. Επίσης, υποστηρίζει ότι «έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις».
    Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος».
    Στη συνέντευξή του επισημαίνει ακόμη ότι «η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.
    «Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ' αυτό το σημείο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 
    Ρευστότητα μέσω ΕΚΤ
    Σε άλλες ερωτήσεις για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναμένουν να δουν πρώτα την έκθεση της τρόικας.
    Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν Grexit (μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή», προσθέτοντας ότι το 2013 η χώρα θα εισέλθει στο έκτο έτος της ύφεσης με ανεργία πάνω από το 22%, η οποία αυξάνεται, όπως σημειώνει.

    Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα δοθούν όλα μαζί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες». 
    Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

    Τέλος, μιλά για το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...