Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Δήλωση Λ. Κατσέλη σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να λαμβάνει λανθασμένα, βραχυπρόθεσμα και αντιφατικά μέτρα, για να καλύψει τις «τρύπες» που ο ίδιος ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Πριν λίγους μήνες, είχε ανακοινώσει μέτρα στήριξης του τουρισμού. Σήμερα, ανακοινώνει μέτρα φορολόγησης του θαλάσσιου τουρισμού, ακόμα και για τα ιστιοφόρα, που θα έπρεπε, αντίθετα, να στηρίξει.

Πριν λίγο καιρό, μείωσε το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Σήμερα, επιβάλει ειδικό φόρο στους κατόχους τους. Ταυτόχρονα, επιβαρύνει εκ νέου όλους τους οδηγούς, με αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Πριν λίγες μέρες εξήγγειλε, υποτίθεται, μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. Σήμερα, μειώνει το ποσό της αναπτυξιακής βοήθειας, που θα μπορούσε να είναι σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει, για δημοσιονομικούς καθαρά λόγους, να «ρυθμίζει» δήθεν τους ημιυπαίθριους χώρους, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του κράτους και κοροϊδεύοντας τους πολίτες, που θα κληθούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά ένα νέο χαράτσι, χωρίς ουσιαστική κατοχύρωση.

Η νέα φοροεπιδρομή, μέσω αύξησης και πάλι των έμμεσων φόρων, στέλνει ακόμη μια φορά το λογαριασμό στους εργαζόμενους και στους νέους, που είναι οι κύριοι χρήστες καρτοκινητών.

Η πολιτική αυτή είναι συνταγή αποτυχίας. Βαθαίνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της δημοσιονομικής εκτροπής.

Ο Ελληνικός λαός αναζητά αξιοπιστία, υπεύθυνη διακυβέρνηση και αναπτυξιακή προοπτική.

Ζητά να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά. Να μπει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες του Δημοσίου, στη φοροδιαφυγή, στις χαριστικές ρυθμίσεις και στις φοροαπαλλαγές προς «ημετέρους». Ζητά να μοιρασθούν τα βάρη δίκαια, να ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Ζητά να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να χρησιμοποιηθούν οι πόροι που υπάρχουν, για την παραγωγική ανασύνταξη του τόπου, και όχι για πελατειακές προεκλογικές σκοπιμότητες.




Read more...

Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την απάντηση του Ευ. Αντώναρου


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Χρειάζεται περισσό θράσος, μια ημέρα μετά τη νέα φορολογική επιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, να επιτίθεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΠΑΣΟΚ για τις προτάσεις του Κινήματος για μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα.

«Xωρίς ντροπή», όπως θα έλεγε και ο κ. Αντώναρος.




Read more...

Η γκάφα και οι ταρτούφοι του ΒΗΜΑτος


Έλαβα το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον email και το δημοσιεύω αυτούσιο:

Ανοικτή επιστολή αναγνώστη σε ΒΗΜΑ, Ψυχάρη, Πρετεντέρη και λοιπούς Ταρτούφους.

Η Ιφιγένεια ήταν πάντοτε το αγαπημένο θέμα των τραγωδών αλλά κινδυνεύει να γίνει και των τραγικών ή σύγχρονων ιλαροτραγωδών.

Δυστυχώς όμως στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα γίνεται το αγαπημένο δράμα και για τους ανεύθυνους εξουσιαστές. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα, από την πολιτική ηγεσία, εως και την μικρότερη θέση ευθύνης πάντοτε αναζητείτο η ευθύνη των αποκάτω. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει πιο κάτω; Σε ποιόν μπορεί να πέσει η ευθύνη για το σφάλμα και ποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος για τη γκάφα;

Στο ΒΗΜΑ ακόμη δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι ότι δεν υπάρχει πιο κάτω. Η τραυματισμένη αξιοπιστία, η αλαζονεία της αυθεντίας, η υποκρισία της συγγνώμης, η έλλειψη φιλότιμου, η αυθαιρεσία και το έλλειμμα σεβασμού στον αναγνώστη, δεν μπορεί να τύχουν συνέχειας για το χατήρι κανενός.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά τη συγγνώμη Ψυχάρη όπου διαχύθηκε η ευθύνη για τη δήθεν συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, δεν θα γινόταν από κανέναν η απόπειρα να τιμωρηθεί ο συντάκτης ο οποίος εκτελούσε εντολές, είναι η μαύρη αλήθεια.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση κατά την οποία ένιωθε η διεύθυνση ότι έπρεπε να βρεί σφάγιο για τη θυσία εξευμενισμού των αναγνωστών – ίσως και του εκδότη – ουδείς θα δικαίωνε την δίωξη ενός άλλου εύκολου θύματος.

Το λέμε αυτό διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Μιχαλακοπούλου. Ο Νίκος Χασαπόπουλος διαπιστωμένα δεν ήταν ο συντάκτης του πέτσινου ρεπορτάζ και κυρίως ήταν αυτός που ζητούσε να μη γραφεί. Εάν ο Πρετεντέρης ρέπει προς την εικονική πραγματικότητα που ζεί καθημερινά στα παράθυρα του ΜΕΓΚΑ, πρέπει να αντιληφθεί ότι μέσα στην εφημερίδα δεν εργάζονται οι τηλεθεατές του. Εάν ο Ψυχάρης επιμένει να καλύπτει το ένα ψέμα με ένα άλλο ακόμη μεγαλύτερο τότε κινδυνεύει περισσότερο η αξιοπιστία του από την εφημερίδα. Εάν οι υπόλοιποι αρμόδιοι συνεχίσουν να εκτελούν την υπόληψή τους με συχνότητα 24ώρου στερούνται της δυνατότητας να διευθύνουν αξιοπρεπείς ανθρώπους και κυρίως έγκυρους δημοσιογράφους σε μια δοκιμαζόμενη εφημερίδα. Εάν οι συνάδελφοι του δεν αντιδράσουν απλώς θα βρούν την υπογραφή τους κάτω από ένα άλλο, αυριανό και ίσως πιο δραματικό ψέμα-ρεπορτάζ, καταστρέφοντας την καριέρα τους.

Τι άλλο έχει απομείνει κύριοι από την αξιοπρέπειά σας; Παρακαλώ μην την καταρρακώνετε. Μας θίγει όλους.

krogias


Read more...

Βόμβες Αλογοσκούφη για Καραμανλή ...


Ο ΙΟΥΛΙΟΣ καταφθάνει, αλλά η χαλάρωση της συμπολιτεύσεως μάλλον θα αργήσει. Το λέω γιατί τη Δευτέρα αρχίζει νέο νταβαντούρι στη Ν.Δ., καθώς το απόγευμα παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» το βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη «Η Ελλάδα μετά την κρίση» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ έγραψε το βιβλίο τους τέσσερις μήνες μετά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομίας. Δεν πρόκειται για χρονικό των ημερών του στην οδό Νίκης, αλλά για πολιτικό κείμενο. Ο Γιώργος αναφέρεται στην...

οικονομική πολιτική της τετραετίας 2004-2008 και επιχειρεί να την εντάξει στο πλαίσιο της μεταπολίτευσης, κάνοντας αναδρομή στις πολιτικές των προκατόχων του από το 1974 και μετά.

Δεν αναφέρει τον Καραμανλή
ΩΣΤΟΣΟ, το πολιτικό ψαχνό του βιβλίου βρίσκεται στα συμπεράσματα. Εκεί ο Αλογοσκούφης διατυπώνει τις απόψεις του γι΄ αυτά που έγιναν και γι΄ αυτά που πρέπει να γίνουν. Από το τμήμα αυτό δεν απουσιάζουν οι αιχμές πάνω και πλαγίως. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή αξίζει να σημειωθεί το εξής: αν και στενός συνεργάτης του εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ο Αλογοσκούφης δεν αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του Πρωθυπουργού στο βιβλίο του. Αντ΄ αυτού, ο Γιώργος επέλεξε να γράψει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Δεν είναι πρώτος πληθυντικός της ευγενείας ή της μεγαλοπρεπείας, αλλά της κριτικής.

Έλλειμμα ηγεσίας
Η ΚΥΡΙΑ αιχμή προς τον Πρωθυπουργό συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση του βιβλίου:

«Χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα ηγεσία.Αποφασισμένοι πολιτικοί,που χωρίς φοβικά σύνδρομα,ιδεοληψίες και εξαρτήσεις θα αναλάβουν να πείσουν,να ερμηνεύσουν και τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Η κυβέρνηση δεν κυβερνά
ΦΟΒΙΚΟΣ και όχι αρκετά ηγετικός λοιπόν ο Καραμανλής, απρόθυμος να τολμήσει και να πείσει. Ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζεται επίσης ως δέσμιος ενός σχεδιασμού πρόωρων εκλογών που αδυνατεί να υλοποιήσει:

«Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν και όχι για να διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο, αναζητώντας ευκαιρίες για εκλογικούς ή άλλους αιφνιδιασμούς».

Κρυφτούλι με Βρυξέλλες
ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ο Αλογοσκούφης και στο θέμα της οικονομικής πολιτικής που, κατά την άποψή του, πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και να μην αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων και παζαριού με τις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές ότι η επιλογή των επιμέρους παραμέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπόθεση της χώρας μας και όχι της Επιτροπής ή του Συμβουλίου». ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, ο Καραμανλής θα έπρεπε να βγει και να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η οικονομική πολιτική του αντί να παίζει κρυφτούλι με τις Βρυξέλλες και να ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο.

Να τα πει από τώρα
ΠΟΙΑΕΙΝΑΙ η άποψη του Αλογοσκούφη για την οικονομική πολιτική στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης;

«Χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής όσο διαρκεί η κρίση και αποφασιστικής προσαρμογής όταν η διεθνής κατάσταση βελτιωθεί.Αυτά όμως θα πρέπει να ανακοινωθούν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από σήμερα...» ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ κάτι τέτοιο ο Καραμανλής; Όχι. Προτίθεται να το κάνει; Αμφίβολο.

Ανησυχία στο Μαξίμου
ΑΥΤΟ λοιπόν είναι το πικρό υστερόγραφο μιας δεκαετούς πολιτικής σχέσης. Από τον Ιανουάριο και μετά οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γιώρ γο Αλογοσκούφη είναι παγωμένες. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας έχει δεχθεί μηνύματα κατευνασμού από τον Πρωθυπουργό μέσω τρίτων προσώπων, γεγονός που υποδεικνύει μια κάποια ανησυχία του Μαξίμου για το πώς θα κινηθεί ο Αλογοσκούφης. Μια προσπάθεια να πάει στο πρωθυπουργικό γραφείο ο νομικός σύμβουλος Αλογοσκούφη στο Οικονομίας- και συμμαθητής του Καραμανλή - Μπάμπης Δημητρίου δεν ερμηνεύθηκε ως φιλική ενέργεια από τον Γιώργο.

Σημεία κόπωσης
ΦΑΙΝΕΤΑΙ πάντως πως η σχέση Καραμανλή- Αλογοσκούφη είχε δείξει σημεία κόπωσης από το φθινόπωρο του 2007. Ο υπουργός Οικονομίας επέμενε τότε στην ανάγκη αύξησης του ΦΠΑ, κάτι που θα έδινε δημοσιονομική ανάσα, σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόταν και ο αγώνας ΠαπανδρέουΒενιζέλου για την ηγεσία μονοπωλούσε την πολιτική επικαιρότητα. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν δέχθηκε την εισήγηση. Από το σημείο εκείνο και μετά, οι δύο άνδρες άρχισαν να αποκλίνουν, παρ΄ ότι αυτό δεν φάνηκε προς τα έξω.

ΑΝΚΑΙ ο Αλογοσκούφης, όπως φαίνεται και στο βιβλίο, θεωρεί ότι από τον Ιανουάριο του 2007 και μετά γίνεται διαχείριση της οικονομίας βδομάδα με τη βδομάδα και δεν υπάρχει οικονομικός σχεδιασμός, η σχέση του με τον διάδοχό του Γιάννη Παπαθανασίου είναι πολύ καλή σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Αντιθέτως, το ρήγμα με τον Γιώργο Σουφλιά - που ο Αλογοσκούφης αντιλαμβανόταν ως βασικό του αντίπαλο στην κυβέρνηση- αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο παραμένει.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ βάζει τέρμα σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών, κατά την οποία ο Αλογοσκούφης έμεινε σιωπηλός, με εξαίρεση κομματικές ομιλίες σε μικρά ακροατήρια. Από Δευτέρα, πέραν της παρουσίασης του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομίας ξαναβγαίνει στις τηλεοράσεις και γενικώς στο προσκήνιο. Το Σαββατοκύριακο πάντως ο ενδιαφερόμενος ήταν σε συνέδριο στο Λονδίνο.
TA NEA




Read more...

Νέο μοναστηριακό σκάνδαλο...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
Εισαγγελική έρευνα για τη μεταβίβαση στη Μονή Μεγίστης Λαύρας έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο...
Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε χθες για τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο. Η έρευνα διατάχθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.
Εισαγγελικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την παραγγελία του κ. Σανιδά, σημείωναν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο μοναστηριακό σκάνδαλο- Βατοπαίδι Νο 2. Η μονή, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, κατάφερε να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη και μέσω...
αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών να περιέλθουν στην κυριότητά της 37.000 στρέμματα στη Σκύρο. Στη συνέχεια το Δημόσιο απαλλοτρίωσε 1.935 στρέμματα, δίνοντας στους μοναχούς υπέρογκη αποζημίωση. Μάλιστα ο κ. Σανιδάς επισημαίνει την ταχύτητα με την οποία περατώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης στους μοναχούς.

Ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσο να διατάξει προκαταρκτική ποινική έρευνα για να εξακριβωθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κατά την έκδοση δύο αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών και του Πρωτοδικείου Χαλκίδας κατά τη διετία 1999-2000, με τις οποίες αναγνωρίστηκε ότι η Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι κυρία εκτάσεως 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο.

Α κόμη ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει στην παραγγελία του ότι αν κριθεί ότι η έκταση των 37.000

στρεμμάτων ανήκει όντως στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, τότε να ερευνηθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά την έκδοση αποφάσεων των ιδίων δικαστηρίων με τις οποίες καθορίστηκαν εξωφρενικές τιμές αποζημιώσεως απαλλοτριωθεισών εκτάσεων 240 και 1.695 στρεμμάτων που βρίσκονται σε «παντελώς αναξιοποίητες περιοχές της Σκύρου ». Επίσης ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών για την αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης στη Μονή « είναι απότοκες παραπλανήσεως των δικαστηρίων διά της προσαγωγής ψευδών και εικονικών στοιχείων (ψευδών μαρτυρικών καταθέσεων κτλ.) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθούν ορθές».

Ο κ. Σανιδάς χαρακτηρίζει στην παραγγελία του «εξωφρενικά» τα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, κάτι το οποίο αναφέρει και ο Δήμος Σκύρου σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του περασμένου Οκτωβρίου. Ακόμη ο Δήμος Σκύρου το 2002 είχε στείλει στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφο στο οποίο είχε επισημάνει τα υπέρογκα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο στη Μονή. Στο έγγραφο αυτό υπογραμμίζει ο Δήμος Σκύρου ότι « οι τιμές οι οποίες επιδικάστηκαν και πληρώθηκαν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους αφενός είναι δυσβάστακτες για το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου δημιουργούν προηγούμενο για τις οποίες μεταβιβάσεις ακινήτων γίνουν στο εξής στις πιο πάνω άγονες περιοχές του νησιού μας μεταξύ των σκυριανών κυρίως
TO BHMA




Read more...

O ΣΥΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΛΗΝ!


Γράφει ο Γιάννης Μοίρας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύο στον αριθμό, εξίσου σοβαρά και σίγουρα αλληλένδετα. Το πρώτο πρόβλημα, είναι ταυτότητας. Ο ΣΥΝ αποτελείτο κατά βάση από αστούς μίας προοδευτικής -κατά την άποψή τους- κατεύθυνσης και κουλτούρας, οι οποίοι...
βολεμένοι με την ευμάρεια κάθε τυπικού αριστερού που έμαθε να κάνει τις κατάλληλες business, είχαν κάθε δυνατότητα να θεωρητικολογούν γύρω από τις διεθνιστικές, αθεϊστικές, μηδενιστικές εμμονές της νιότης τους. Όσοι από αυτούς ήταν λίγο πιο πρακτικοί, είτε μετακόμισαν στο ΠαΣοΚ μήπως πάρουν κανένα υπουργείο ή κάνουν ακόμη καλύτερα λεφτά δουλεύοντας με το Δημόσιο, είτε παρέμειναν στον ΣΥΝ, εξυπηρετώντας ως προγεφύρωμα με το ΠαΣοΚ. Αυτοί κατέληξαν να διαθέτουν τόσο κύρος, όσο έχει η θεραπαινίδα κάθε εξουσίας. Οι άλλοι, οι πρώτοι, γνώριζαν κυρίως να προκαλούν πολιτικά και πάντοτε να υποκρίνονται. Κάθε άλλο από τυχαίο είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, κυκλοφόρησε sms από στέλεχός τους που έλεγε «Πάσχα, μία καλή αφορμή για πολλές ευχές». Δεν είναι απλά ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε κάτι, αλλά επιμένουν να στο τρίβουν στο πρόσωπο, θες δε θες, ξανά και ξανά. Όπως τυχαίο δεν είναι ότι όταν πρόσφατα ρώτησα ένα στέλεχός τους, γιατί δε φιλοξενεί στο άνετο διαμέρισμά του ένα-δύο φουκαράδες μετανάστες, γιατί ο κος. Αλαβάνος δεν προσφέρει ένα μικρό κομμάτι -από την πραγματικά μεγάλη- περιουσία του σε λίγους φτωχούς, γιατί ο κος. Τσίπρας δεν κόβει τα Ralph Lauren πουκάμισα, τις 600άρες BMW μηχανές και τις διακοπές στα Highlands για να βοηθήσει μια άπορη οικογένεια, αφού με κατακεραύνωσε ότι ρέπω στο λαϊκισμό, μου είπε το εκπληκτικό «διότι, εμείς λέμε πως είμαστε αριστεροί, όχι χριστιανοί!»
Όταν όλοι αυτοί, αποφάσισαν να διευρυνθούν προς τις ακτιβιστικές φράξιες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δημιουργώντας το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο ότι το σινιέ κοστούμι παντρεύτηκε την κουκούλα και η φίνα σαμπάνια τη βόμβα μολότοφ, αλλά δημιουργήθηκε μία νέα πολιτική τάση, η οποία, μετέτρεπε την ανανεωτική επανατοποθέτηση της αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη που πρέσβευε επισήμως ο ΣΥΝ, σε μία στείρα άρνηση απέναντι σε κάθε μορφής μεταρρύθμιση και μία απότομη επιθετικότητα ενάντια σε κάθε φορέα ή πρόσωπο που τολμούσαν να υποστηρίξουν το αυτονόητο: ότι στην οικονομία, στη διοίκηση, στην παιδεία, η Ελλάδα δε μπορεί να μένει πίσω σε σχέση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά standards. Μία επιθετικότητα, η οποία εκδηλωνόταν από τον ένοπλο στρατό των Εξαρχείων και τους περιφερόμενους στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα τριαντάρηδες και τριανταπεντάρηδες φοιτητές (μια φορά και έναν καιρό), έως τους διάφορους Ψαριανούς και Κοροβέσηδες στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Το εκπληκτικό ήταν, ότι επικεφαλής αυτού του ετερόκλητου ασκεριού της πολιτικής αναταραχής και της φυσικής και φραστικής βίας, τέθηκε ένας πολιτικός που όλοι είχαμε γνωρίσει κάποτε ως πράο, προσηνή και διαλεκτικό, ο κος. Αλαβάνος.
Η κρίση ταυτότητας πάντως, εξέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν το απατηλό 18% των σφυγμομετρήσεων, καλλιέργησε προσδοκίες για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρίτο εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Χρησιμοποιώ τη λέξη απατηλό, διότι το φούσκωμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, εν πολλοίς οφειλόταν στο πείραμα εκδοτών-επιχειρηματιών να δοκιμάσουν τα νεύρα και τις αντιστάσεις του δικομματισμού, καθώς και το πόσο βιώσιμη ήταν η προοπτική του Γιώργου Παπανδρέου ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα του 2007. Ένα πείραμα, ανάλογο με εκείνο που είχε γίνει με το ΚΕΠ. Και σε εκείνη την περίπτωση, δοκιμάστηκαν πόσο αρραγής ήταν η άμυνα του δικομματισμού και πόσο βιώσιμη η προοπτική του Κώστα Καραμανλή, ειδικά μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα του 2000. Η διαφορά έγκειται στο ότι με το ΚΕΠ χρησιμοποιήθηκε ένα νεοσυσταθέν κόμμα, ενώ στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μία νέα συμμαχία που είχε ως βάση, ένα ήδη υπάρχον κοινοβουλευτικό κόμμα. Η ομοιότητα ήταν, ότι και στις δύο περιπτώσεις, το πείραμα βασίστηκε στο marketing αποκλειστικά γύρω από πρόσωπα: του Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου παλαιότερα. Εξ ου και ήταν επισφαλές. Ειδικά στην περίπτωση του κου. Τσίπρα, το μάρκετινγκ δε βασιζόταν καν στα πολιτικά στοιχεία ενός αρχηγού, αλλά περισσότερο στα προσωπικά, εξ ου και ήταν όχι απλά επισφαλές, αλλά καταδικασμένο εν τη γενέσει του. Φυσικά και ένα εξέχων πρόσωπο μπορεί να προσδώσει σε ένα κόμμα πρόσθετη αξία και σημασία, αλλά σίγουρα, όχι ένας νεαρός που πίσω από το θράσος και την πολυπραγμοσύνη που περιφέρει δώθε-εκείθε, δε φαίνεται να έχει την παραμικρή ιδέα, από τις βασικές αναλύσεις της σύγχρονης πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής σκέψης, έως και τις βασικές πτυχές της καθημερινότητας ενός πολίτη.
Πάντως, ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την αβάντα από τις σφυγμομετρήσεις, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, καθώς και τη φάση εσωστρέφειας που διήγαγε το ΠαΣοΚ και να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όντως, είναι δυνατό να αποτελέσουν τρίτο πόλο εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Αυτό, φάνηκε ξεκάθαρα με την επιλογή της ηγεσίας των κων. Τσίπρα και Αλαβάνου, να σπρώξουν τη φοιτητική νεολαία στους δρόμους για δυναμική αντιπαράθεση με φορείς και δυνάμεις της Πολιτείας, να υποδαυλίσουν ποικιλοτρόπως την κοινωνική ένταση που προκλήθηκε από το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και να δικαιολογήσουν πολιτικά τα έκτροπα που ακολούθησαν και επέφεραν την καταστροφή του εμπορικού κέντρου της Αθήνας.
Με τη στάση των κων. Τσίπρα και Αλαβάνου στο κρίσιμο αυτό διάστημα, ξεκίνησε η πτωτική πορεία ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, έδωσε και το 4,7% των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα, κορύφωσε το ζήτημα της κρίσης ταυτότητας, δεδομένου ότι ο πολίτης, πεπεισμένος πλέον, πως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να αποτελέσουν πόλο εξουσίας, άρχισε να διερωτάται ακόμη και για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις που καθόριζαν την όλη στάση και τοποθέτησή του απέναντι στην πολιτική ατζέντα και στις πολιτικές εξελίξεις.
Έτσι, φτάσαμε στο δεύτερο μείζον πρόβλημα για ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον εκείνο της ίδια της βιωσιμότητάς τους.
Δεν είναι τόσο τραυματικό το γεγονός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε χαμηλά στα ποσοστά του στις 7 Ιουνίου, ενώ είναι γνωστό ότι οι ευρωεκλογές δίνουν πολλαπλή διέξοδο στον πολίτη να εκφράσει δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα και να στραφεί σε μικρότερα, ενισχύοντας τη δυναμική τους. Δεν είναι καν τόσο τραυματικό το γεγονός, ότι ο μεγάλος αντίπαλός του, το ΚΚΕ, πέτυχε ένα 8,35%, ενώ, το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ ακραίο κόμμα σε ότι αφορά την πλευρά της δεξιάς, το ΛάΟΣ, πέτυχε ένα 7,15%. Εκείνο που μοιάζει με διάγνωση επιθανάτιας νόσου, είναι η εκτίμηση ότι σε φάση εθνικών εκλογών, όταν το διακύβευμα εκλογής κυβέρνησης και πρωθυπουργού προκαλέσει αναπόφευκτα τη μεγιστοποίηση του αθροίσματος ποσοστών του δικομματισμού, το 4,7% των ευρωεκλογών δε μεταφράζεται καν με ασφάλεια σε ένα 3%, που είναι το πλαφόν για είσοδο στη Βουλή. Ενδεικτικά, να αναφέρω ενώ στις ευρωεκλογές του 1999 ο ΣΥΝ, μόνος του χωρίς συμμάχους, πέτυχε ένα 5,16%, στις εθνικές εκλογές του 2000, μόλις πρόλαβε και πέτυχε ένα 3,2%, μπαίνοντας ίσα-ίσα στη Βουλή.
Η αντιπαράθεση μεταξύ αριστερού ρεύματος και ανανεωτικών, η προσωπική αντιπαλότητα που ξεδιπλώνεται με ολοένα και πιο έκδηλο τρόπο ανάμεσα στους κους. Τσίπρα και Αλαβάνο και οι έμπειρες μανούβρες του τελευταίου, για να πετάξει έξω από τη βάρκα και μέσα στο νερό τον άλλοτε ευνοούμενό του, η αντιδικία γύρω από το εάν πρέπει να αφομοιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΥΝ, ή ο ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυσιολογικές συνέπειες μίας αληθινής κρίσης, που δεν έχει φτάσει καν στην κορύφωσή της.
Ενάμιση με έναν χρόνο πριν, βλέποντας κανείς το ΣΥΝ με νέο αρχηγό, τον κο. Αλαβάνο να βάζει την εμπειρία του πίσω από την εκπροσώπηση της ευρύτερης συμμαχίας και όλες τις πολιτικές εξελίξεις μαζί με τις έμμεσες παρεμβάσεις από εξωθεσμικά κέντρα, να δημιουργούν ένα περιβάλλον νέων ισορροπιών στο πολιτικό μας σύστημα, θα μπορούσε να πιστέψει πως κάτι καινούργιο, με γνήσια δική του δυναμική και ολοένα και πιο ισχυρό momentum, προκύπτει. Σήμερα, βλέπουμε τίποτα άλλο από το ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητείται και να καταρρέει και την καρδιά του, το ΣΥΝ να έχει γίνει πλέον ένα μεγάλο πολιτικό πλην.



Read more...

OI MIXAΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ...


Με νέα στοιχεία που αφορούν τη διαπλοκή στην υπόθεση της Siemens κυκλοφορεί το Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Η εφημερίδα αποκαλύπτει νέα στοιχεία από τη δικογραφία της υπόθεσης Siemens ότι οι Γερμανοί μιλάνε για μίζα 7%-8% σχετικά με το έργο της ραδιοκάλυψης του σιδηροδρομικού άξονα και στις προμήθειες της Cosmote. Το δημοσίευμα φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις 4 συναντήσεις που είχαν κάνει οι Χριστοφοράκος και Λιάπης όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός.



Read more...

"ΚΑΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ"...


Ρεπορτάζ Γιάννης Πολίτης
(από ΤΑ ΝΕΑ)...

Διχάζουν κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της Ν.Δ. οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη ήττα της 7ης Ιουνίου τα κορυφαία στελέχη, οι υπουργοί και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν έχουν καταλήξει σε κοινή στάση για το πότε πρέπει δοθεί η κρίσιμη και τελική μάχη με το ΠΑΣΟΚ. Στην εικόνα της Βαβέλ που γίνεται όλο και πιο...
pressmme


Read more...

Ολα τα πρωτοσέλιδα Απογευματινών- Πρωινων-- Οικονομικών Αθλητικών- και Θεσσαλονίκης εφημερίδων

kafeneio

27-6-2009
Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ
































ΠΡΩΙΝΕΣ







ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ















ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ















ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





Read more...

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ...


Νέο θέμα με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο ανοίγει το Μαξίμου μετά την συνέντευξη που παραχωρεί στον Κόσμο του Επενδυτή σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τις εκλογές εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τώρα. Ο Γιακουμάτος όσο βλέπει ότι ο ανασχηματισμός απομακρύνεται και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μπει και πάλι στο υπουργικό συμβούλιο, θα βγαίνει συνεχώς στα κάγκελα. Και ο σώζων εαυτό σωθήτω...



Read more...