Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Ποια μέτρα θα λαμβάνονται τις ημέρες με αιθαλομίχλη


Ποια μέτρα θα λαμβάνονται τις ημέρες με αιθαλομίχλη
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και για τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων.
Με την πρώτη απόφαση προβλέπονται σειρά μέτρων που ξεκινούν από συστάσεις και κλιμακώνονται, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στην κυκλοφορία και την παραγωγική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση ή δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
  • Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
  • Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης.
  • Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.
  • Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.
  • Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας - γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας, ο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων, καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
  • Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.
Οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για την Αττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για την υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες. Για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης προβλέπονται επίσης ηπιότερα μέτρα. Το σύνολο του σχεδίου αναγράφεται στη συνημμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Με δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου:
  1. Θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από τις χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κλπ.
  2. Επεκτείνεται η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού για οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά για φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κλπ., νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200 κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίες είναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εκκλησία θάφτηκε κάτω από λάσπες!...


 


 ΒΙΝΤΕΟ...
Εικόνες εξωπραγματικές λόγω της έντονης βροχόπτωσης αντίκρισαν οι κάτοικοι του οικισμού Βαμβακιές στην...
Κορινθία.
Ειδικότερα λόγω της βροχής στον δρόμο που συνδέει την περιοχή από την Αττική, σημειώθηκαν κατολισθήσεις.
Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλης έντασης οι κατολισθήσεις που η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή θάφτηκε κυριολεκτικά στις λάσπες, με τον τρούλο μόνο να ξεχωρίζει.

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Καμπανάκι για τη δημόσια υγεία ΑΠΘ: «Οι επιπτώσεις της αιθαλομίχλης θα φανούν σε λίγα χρόνια»


ΑΠΘ: «Οι επιπτώσεις της αιθαλομίχλης θα φανούν σε λίγα χρόνια»
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα:
Τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία επισημαίνουν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννης Παντής και Αλέξης Μπένος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρυτανεία του ΑΠΘ.

«Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.

» Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του» αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

«Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης» σχολιάζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως τονίζουν, «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».

Oι δύο καθηγητές καταλήγουν λέγοντας: «Παράλληλα θεωρούμε ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις».
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκτακτο δελτίον από την ΕΜΥ Eπιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από την Παρασκευή


Eπιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από την Παρασκευή
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ στα ανατολικά και νοτιά πελάγη.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα επηρεάζουν μόνο τις νοτιοανατολικές περιοχές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Εκτός» 5.781 φορολογούμενοι Προβλήματα με τις αιτήσεις οικογενειακών επιδομάτων


Προβλήματα με τις αιτήσεις οικογενειακών επιδομάτων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στους 5.781 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης οικογενειακού επιδόματος (Α21), καθώς οι Εφορίες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΓΑ που ανέρχεται από 13,33 ευρώ έως 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα, γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στην φορολογική του δήλωση και στο έντυπο Α21.

Σημειώνεται πως από τους 347.177 φορολογουμένους που από τα μέσα Ιουλίου κλήθηκαν από τις εφορίες να καταθέσουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά της δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου εν συνεχεία να εκκαθαρισθεί η δήλωση, προσήλθαν οι 321.763, ενώ δεν εμφανίσθηκαν 25.414 φορολογούμενοι.

Από τους 321.763 φορολογουμένους που κατέθεσαν δικαιολογητικά έως και σήμερα έχουν εκκαθαριστεί οι δηλώσεις των 315.982, δηλαδή εκκρεμούν 5.781 δηλώσεις.

Αυτοί οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα, καθώς το Taxisnet δεν μπορεί να διασταυρώσει ακόμη τα εισοδήματά τους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις Από «ηλεκτρονικό κόσκινο» τα τιμολόγια των επιχειρήσεων


Από «ηλεκτρονικό κόσκινο» τα τιμολόγια των επιχειρήσεων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Από το ηλεκτρονικό κόσκινο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα περνούν από το νέο έτος όλα τα εικονικά τιμολόγια, καθώς η υποχρέωση για μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων από το νέο έτος θα συνδυασθεί με σύνθετες διασταυρώσεις που θα αποκαλύπτουν άμεσα παραβάσεις και απάτες.

Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα των επιχειρήσεων και οι οποίες θα υποβάλλονται μηνιαίως, θα υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων ανά τρίμηνο ή μηνιαίως, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η κάθε εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό τα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουάριου 2014.

Η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων θα γίνεται είτε μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα «ανοίξει» η ΓΓΔΕ στο Taxinet, είτε μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων, είτε μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, είτε μέσω του μηχανισμού σήμανσης.

Από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, τότε ουσιαστικά θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων τους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επεστρεψε ο χαλαρός κι άνετος Μισέλ...




 Επόμενος προορισμός, το δικαστήριο...
Ξανά στα πάτρια εδάφη γύρισε ο Μιχάλης Λιάπης έπειτα από 9ήμερες διακοπές στην εξωτική Μαλαισία. Ο κ. Λιάπης προσγειώθηκε λίγο μετά τις...
11 το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πτήση 201 της Qatar Airways μέσω Ντόχα.

Ο Μιχάλης Λιάπης αρχικά είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ωστόσο αποφάσισε να επισπεύσει τον γυρισμό...

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, παρότι συνελήφθη στη Λούτσα να κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες και ανασφάλιστο αυτοκίνητο, χαλαρός και άνετος ταξίδεψε μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, έχοντας στο πλευρό του μελαχρινή αιθέρια ύπαρξη.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ μάλιστα είχε επικαλεστεί προβλήματα υγείας και δεν παρέστη στο αυτόφωρο δικαστήριο αντίθετα προτίμησε να ταξιδέψει στον εξωτικό προορισμό για να ξεχάσει τα προβλήματά του.

Η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 30 Δεκεμβρίου.

protthema.gr

Read more...

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ "κάρφωσε" τον Τσουκαλά!..


Τι έλεγε στο περιστύλιο της Βουλής!..

Το θέμα με το εφάπαξ του Δημήτρη Τσουκαλά έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ενώ όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε έντονα και στους...
διαδρόμους της Βουλής ανάμεσα στους συναδέλφους του.

"Το ζήτηµα είναι αν ο Τσουκαλάς είχε δουλέψει έστω και µία µέρα πριν συνταξιοδοτηθεί", έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "καρφώνοντας» τον συνάδελφό του...
parapolitika.gr

Read more...

Παράνομες μειώσεις μισθών στον "Μαρινόπουλο" καταγγέλλει η ΟΙΥΕ...


Στις εργασιακες εξελίξεις στην «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» (CARREFOUR), αναφέρεται η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο και με το επιχειρησιακό σωματείο του χώρου. Στην ανακοίνωσή της η ...
ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

"Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει την εταιρεία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» (CARREFOUR) για την παράνομη και αντεργατική της ενέργεια, η οποία προσπαθώντας να προετοιμάσει την περικοπή μιας σειράς επιδομάτων των εργαζομένων, επικαλείται μέσω της μισθοδοσίας ότι αυτά χορηγούνται εξ ’ ελευθεριότητας του εργοδότη και ότι έχειτο δικαίωμα της ανάκλησής τους στο μέλλον μονομερώς!

Πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. δεσμεύεται νομικά από την εθνική κλαδική ΣΣΕ του Εμπορίου (ΣΣΕ από 1.7.2013), στην οποία ρητά και εγγράφως έχει προσχωρήσει, την έχει δεχθεί ανεπιφύλακτα και την εφαρμόζει μέχρι σήμερα.

Στην από 1.7.2013 κλαδική ΣΣΕ του Εμπορίου έχουν κατοχυρωθεί και χορηγούνται όλα τα επιδόματα , όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων, το δε ύψος των αποδοχών τους (βασικός μισθός, επιδόματα βάσει ΣΣΕ, τυχόν άλλες παροχές) έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος των ατομικών συμβάσεων εργασίας τους. Συνεπώς, κάθε μείωση αποδοχών μονομερώς από τον εργοδότη, συνιστά βλαπτική μεταβολή, είναι άκυρη και παράνομη.

Καλούμε την εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ να σταματήσει άμεσα τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων και να μην πειράξει ούτε ένα Ευρώ από τους μισθούς των εργαζομένων της. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμιά ατομική σύμβαση εργασίας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα, απορούμε όμως και με το απύθμενο θράσος που επιδεικνύει η ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου στην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (ΣΕΣΕΜ),η οποία προκειμένου να θολώσει τα νερά, επιχειρεί να αποσείσει τις δικές της βαριές ευθύνες από τη συνεχή της απουσία έως και εξαφάνιση από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προσπαθεί να τις μεταθέσει στην ΟΙΥΕ, υποστηρίζοντας με «ξαφνική» ανακοίνωση του, ότι όλα αυτά τα κάνει η εταιρεία δήθεν με ανοχή της Ομοσπονδίας και άλλα φαιδρά. Η ηγεσία του ΣΕΣΕΜ, που όψιμα εμφανίζεται να καταγγέλλει σκληρά την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣΑ.Ε., αλλά και την Ομοσπονδία είναι αυτή που:


•Έχει σιωπήσει για τις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στη εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια.


• Έχει ανεχθεί επί σειρά ετών την ακραία μερική απασχόληση των εργαζομένων και την κάθε εργασιακή ευελιξία.


•Έχει κάνει τα στραβά μάτια στους μνημονιακούς μισθούς πείνας, που δίνει η εταιρεία σε νεοπροσλαμβανόμενους τετραωρίτες και τους νέους κάτω των 25 ετών (190 ευρώ το μήνα).


• Δεν έχει πει κουβέντα για την προσωρινή απασχόληση μέσω δήθεν εκπαιδευτικών προγραμμάτων (voucher) που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

• Αρνείται επιμελώς να υπενθυμίσει, ότι πριν προσχωρήσει η CARREFOUR στην κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου , την 1/7/2013, η εταιρεία είχε ήδη υφαρπάξει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της για «οικειοθελή» μείωση των μισθών τους σε ποσοστό 10%.

Ξεχνάει , ότι με τις «πλάτες» της ΟΙΥΕ , την οποία καταγγέλλει, η μείωση που επεβλήθη ήταν 5%. Όλο αυτό το διάστημα, το ΣΕΣΕΜ δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια καταγγελία. Δεν έχει βρει να πει ούτε μια κουβέντα.

Γιατί άραγε; Τρέχει κάτι το οποίο ήθελε να κρύψει και τώρα θέλει να «ξεκαρφωθεί»; Κατά τα λοιπά, η ηγεσία του ΣΕΣΕΜ στο μόνο που αποδεικνύεται επιμελής είναι να αναπαράγει τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή κάνει τα στραβά μάτια σε όλα όσα συμβαίνουν στους εργαζόμενους , τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Η ΟΙΥΕ μέσα από την τελευταία κλαδική ΣΣΕ διασφάλισε για όλα τα σωματεία και ειδικά τα επιχειρησιακά, εκείνο το πλαίσιο που διασφαλίζει ικανοποιητικούς μισθούς και όλα τα επιδόματα μέσα στις συνθήκες του Μνημονίου, που έχει διαλύσει τα πάντα.

Τουλάχιστον, ας μας εξηγήσει η «ταξική» ηγεσία του ΣΕΣΕΜ γιατί δεν υπογράφει επιχειρησιακή ΣΣΕ και μάλιστα με βασικό μισθό 918 Ευρώ, όπως και η ίδια ζητά, μέσω του ΠΑΜΕ στο οποίο συμμετέχει επιμελώς;

Γιατί τόσα χρόνια αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ, ώστε να διασφαλίσει στους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ/ CARREFOUR, όχι μόνο όσα προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ, αλλά ακόμα καλύτερους εργασιακούς όρους;"...
ertopen.com

Read more...

Ο μ.. βρομάει απ' το κεφάλι...


Από τον Λιάπη και τον Κάντα μέχρι τον Τομπούλογλου, τα απανωτά επεισόδια αλαζονείας και διαφθοράς δεν υπογραμμίζουν απλώς πόσο βαθιά σαπισμένο είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ιδίως η περίπτωση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», αποκαλύπτει αυτό που προσπαθούν να ...
κρύψουν τα ΜΜΕ και οι όψιμες πρωθυπουργικές εντολές για κάθαρση σε κάθε νέο σκάνδαλο που ξεσπάει: ότι το βασικό έργο της σημερινής κυβέρνησης είναι το πλιάτσικο. Του Στέλιου Κούλογλου

Η περίπτωση Τομπούλογλου είναι χαρακτηριστική: κομματικοί ημέτεροι, τόσο ανίκανοι ώστε να μην μπορούν να εκλεγούν ούτε βουλευτές, διορίζονται σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας που τους διορίζει είναι να βολέψει την κομματική πελατεία, αν κάνουν και κανένα δωράκι στον εαυτό τους μικρό το κακό. Αν πάρουν καμιά πιο μεγάλη μίζα ώστε να βελτιωθούν και τα οικονομικά του κόμματος, ακόμη καλύτερα.

Τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο, που συχνά δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και διορίζονται με αποστολή να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους και τις «ημέτερες» εταιρείες; Κάποια στιγμή, ακόμη και αν δεν έχουν εντολή να κλέψουν για το κόμμα, θα κλέψουν για πάρτη τους. Για να μην αναφερθεί κανείς στην περίπτωση Κάντα, που ομολόγησε ότι ήταν τόσες πολλές οι βαλίτσες και τα εκατομμύρια από τα δέκα εξοπλιστικά προγράμματα στις μίζες των οποίων συμμετείχε, ώστε έχει χάσει το λογαριασμό.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να είχε γίνει παρόμοια ομολογία, τα εμπλεκόμενα κόμματα θα είχαν καταργηθεί αυτόματα και οι πολιτικοί ηγέτες της εποχής θα είχαν δώσει εξηγήσεις και θα είχαν απολογηθεί.. Εδώ έχουμε την συγκέντρωση της Κίνησης των 58 στην οποία προσέρχεται καταχειροκροτούμενος ο κ. Σημίτης, επί της πρωθυπουργίας του οποίου έγινε αυτό το όργιο. Και κανείς δεν τον ρωτάει μια δυο απλές ερωτήσεις: ήξερε για όλα αυτά; Και τα χρήματα τα οποία ο Θ. Τσουκάτος παραδέχθηκε ότι έλαβε από την Siemens για να τα δώσει στο κόμμα, πράγματι τα παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ;

Μπανανία θυμίζουν και οι σουρεαλιστικές προσπάθειες του Αδώνιδος να συγκαλύψει τις πολιτικές του ευθύνες για το σκάνδαλο Τομπούλογλου. Ίδια συνταγή με την περίπτωση Λιάπη, ο υπουργός Υγείας συνεχάρη την αστυνομία για την σύλληψη του υφισταμένου του! Η ΕΛΑΣ είχε ειδοποιηθεί από την εταιρεία που ο διοικητής του «Αγλαΐα Κυριακού» εκβίαζε. Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η αστυνομία; Να ειδοποιήσει τον Τομπούλογλου ότι τα χρήματα της δωροδοκίας ήταν σημαδεμένα;

Το πάρτι διαφθοράς στα νοσοκομεία γίνεται την ίδια ώρα που ο κ. Γεωργιάδης διαλύει το σύστημα Υγείας και ο κ. Στουρνάρας παραμένει αμετακίνητος στο αίτημα ακόμη και βουλευτών της ΝΔ να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η αιθαλομίχλη θα προκαλέσει νέα σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιούν οι γιατροί, αλλά δεν θα υπάρχει σύστημα για να φροντίσει τα θύματα.

Τι τον νοιάζει τον κ. Στουρνάρα; Έχουμε ήδη αναφερθεί στο ηθικό σκάνδαλο της οικογενειακής του επιχείρησης που αμέσως μετά την υπουργοποίηση του ανέλαβε την εκστρατεία κατά της πολυφαρμακίας έναντι 500 χιλιάδων ευρώ! Και κ. Σαμαράς, που ηγείται της κυβέρνησης, αρκείται να διαγράφει, κατόπιν εορτής και αστυνομικής σύλληψης τον Λιάπη και τον Τομπούλογλου.

Όταν οι αγροίκοι «από κάτω» βλέπουν το πλιάτσικο «των πάνω», πως αλλιώς περιμένει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να συμπεριφερθούν; Όπως έλεγε και ο Τομπούλογλου στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, μαλάκας είναι, ενώ τα παίρνουν όλοι οι άλλοι, αυτός να μην πάρει τίποτα;...
Στέλιος Κούλογλου
tvxs.gr

Read more...

Κάτι τρέχει με τους "δίπλα"...



Άλλαξε 10 υπουργούς ο Ερντογάν...

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να ...
εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Διαδηλώσεις

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. "Η διαφθορά είναι παντού" και "Η αντίσταση είναι παντού" ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ...
enet.gr

Read more...

Τέλη κυκλοφορίας: Δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από περίπου 3,5 εκατ. υπόχρεους...


Στις τράπεζες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, έχουν προσέλθει περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων.

Λιγότεροι από τους μισούς είναι...
σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Γενική Γραμματεία Εσόδων οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν προσέλθει στις τράπεζες προκειμένου να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, στις τράπεζες έχουν προσέλθει περίπου 2 από τους συνολικά 5,5 εκατομμύρια υπόχρεους, γεγονός που σημαίνει ότι άλλοι 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δεν έχουν επισκεφθεί κάποιο γκισέ προκειμένου να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί, μολονότι η προθεσμία λήγει σε τρεις εργάσιμες ημέρες (έως τις 31 Δεκεμβρίου).

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ούτε έχει ανακοινώσει ότι έχει αφήσει να διαρρεύσει οποιαδήποτε πρόθεση για χορήγηση παράτασης στους ασυνεπείς ιδιοκτήτες...
protothema.gr

Read more...