Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Προς επιβολή έκτακτης εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας

Η έκτακτη εισφορά στις υψηλές επικουρικές συντάξεις δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί και πριν την 1/1/2012, οπότε και θα ισχύσουν οι μειώσεις στις επικουρικές
Η έκτακτη εισφορά στις υψηλές επικουρικές συντάξεις δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί και πριν την 1/1/2012, οπότε και θα ισχύσουν οι μειώσεις στις επικουρικές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας να ληφθούν μέτρα εντός του 2011, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα των επικουρικών Ταμείων.

Η έκτακτη εισφορά, δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί και πριν την 1/1/2012, οπότε και θα ισχύσουν οι μειώσεις στις επικουρικές, θα αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχουν (που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ το μήνα επικουρική) και θα είναι ανάλογη με την «εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης», που ισχύει ήδη για τις κύριες.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2010 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν από τις συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 1400 ευρώ, ποσό που φτάνει ακόμη και στο 10% της σύνταξης.

Το μεγαλύτερο αριθμό επικουρικών συντάξεων (670.000 σε σύνολο 1.000.000) χορηγεί το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που εμφανίζει έλλειμμα 360 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Περίπου 140.000 χορηγούνται από το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), το έλλειμμα του οποίου αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, το 2015 θα πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Η περιπέτεια του 2007 δεν του δίδαξε τίποτα"...



Ο Γιώργος Παπαχρήστος απαντά στον Β. Βενιζέλο: "Αντιλαμβάνομαι απολύτως τη σπουδή και τον πανικό του"...
O Γιώργος Παπαχρήστος μετά τη διάψευση του Βενιζέλου, για το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ - που υπέγραφε ο ίδιος - για το τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου απαντά με ένα φαρμακερό σχόλιο:
"Αντιλαµβάνοµαι απολύτως τη σπουδή και τον πανικό του κ. Βενιζέλου από τις αποκαλύψεις για... το τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίµου.

Και πράγµατι απαιτείται από µέρους του μεγάλη φαντασία (και όχι µόνο...) να επιχειρεί να διαψεύσει τα αυτονόητα – λ.χ., τι τον εξανάγκασε να επιστρέψει στο Μαξίµου ενώ είχε αποχωρήσει µετά το τέλος της συνεδρίασης; Ή στη µακροσκελή δήλωση ανασκευής όπου πρόβαλε το (άνευ σχολιασµού...) επιχείρηµα ότι µε τα περί ανάκτησης της “πολιτικής διεύθυνσης” της χώρας εννοούσε την... αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, την Αυτοδιοίκηση και τη δικαστική εξουσία, αλλά όχι τηνκυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό!

Σε ό, τι µε αφορά επισηµαίνω απλώς τους υβριστικούς χαρακτηρισµούς που χρησιµοποιεί εις βάρος µου, για να καταλήξω στο συµπέρασµα ότι η µεγάλη περιπέτεια του 2007 δεντου δίδαξε τίποτε".
ΤΑΝΕΑ



Read more...

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ


Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την πραγματοποίηση παναττικής στάσης εργασίας από τις 11.30 μέχρι λήξη του ωραρίου, την Τετάρτη 18-5-2011 ημέρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη βουλή και αφορά το ωράριο και τροπολογίες για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, κατάργηση θέσεων...
εργασίας, υποχρεωτικές μετατάξεις κλπ.
Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ..
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση των τελευταίων δεκαετιών σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας. Με πρόσχημα το χρέος και την κρίση για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι, μειώθηκαν και μειώνονται τα εισοδήματά μας, καταργήθηκαν και καταργούνται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές μας σχέσεις, απολύονται έκτακτοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, ιδιωτικοποιούνται και υποβαθμίζονται δημόσιες υπηρεσίες, καταργούνται σχολεία και υπηρεσίες υγείας, και μέσα από το νέο μισθολόγιο- φτωχολόγιο, προωθούνται νέες περικοπές σε βάρος των εισοδημάτων μας».
Read more...

Τρεις συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση στην οδό Φυλής

Εισβολή των ΕΚΑΜ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τρία άτομα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, κάποιος κάτοικος της περιοχής των Πατησίων, ενημέρωσε ότι έπεσε θύμα ληστείας από αγνώστους που οπλοφορούσαν και οι οποίοι μετά το περιστατικό, «ταμπουρώθηκαν» σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη συμβολή των οδών Φυλής και Σμύρνης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή, ενώ άνδρες των ΕΚΑΜ περικύκλωσαν το σπίτι και εισέβαλλαν με αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών ατόμων, δύο ανδρών και μίας γυναίκας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκρίθηκε το δάνειο των 78 δισ. για την Πορτογαλία

Βρυξέλλες


http://img.protothema.gr/E8B7F951FAC2AE0EAADFB8BE60D4712A.jpg
Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης ενέκριναν, σήμερα, την χορήγηση στην Πορτογαλία δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ (110 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για τρία χρόνια, δήλωσαν στις Βρυξέλλες πολλές διπλωματικές πηγές.

Απ' το εν λόγω ποσό, η ΕΕ πρόκειται να δώσει τα δύο τρίτα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα εξασφαλίσει το ΔΝΤ.

Έναντι αυτού του εξωτερικού δανεισμού της, η Λισαβόνα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να προνεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: AΠΕ –ΜΠΕ

Read more...

Δεκτές έγιναν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

newpost.gr
 Δεκτές έγιναν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής
Δεκτές κατά πλειοψηφία έγιναν από την Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, τις οποίες εισηγήθηκε ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου να ενσωματωθούν, μετά την πρόσφατη τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών πριν από ένα μήνα.


Οι βασικές αλλαγές είναι δύο. Αφενός η δυνατότητα συγκρότησης με κλήρωση ενός τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, που θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών και το οποίο θα αποφαίνεται για τη βασιμότητα των κατηγοριών, αν υπάρξει πρόταση 30 βουλευτών για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής.

Αφετέρου, η ενίσχυση της διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων με τις εξουσίες διενέργειας ένορκης εξέτασης και συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, που έχει και επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, το κόμμα του οποίου εξέφρασε αντιρρήσεις στις ρυθμίσεις, τόνισε ότι το δυνητικό και όχι υποχρεωτικό στοιχείο στη συγκρότηση του τριμελούς συμβουλίου, θα προκαλέσει σύγχυση και θα δώσει λαβή για κατηγορίες για εκμετάλλευση πολιτικών συγκυριών.

Σημείωσε ότι, όπως λέγεται το τριμελές συμβούλιο ψηφίστηκε πρόσφατα μόνο και μόνο για να αποτραπεί η συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Ίδιες αντιρρήσεις εξέφρασε και για την αναβάθμιση της επιτροπής Εξοπλισμών, αντί της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση έρευνα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.

Παρόμοια αντίρρηση επί του θέματος εξέφρασε και ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ που έκανε λόγω για «ευκαιριακή και συγκυριακή αντιμετώπιση» ενός θέματος λόγω μόνον της υπόθεσης των υποβρυχίων.

Επέμεινε ότι δεν νοείται δυνητική εφαρμογή για τη συγκρότηση του τριμελούς συμβουλίου, πρότεινε τη δυνατότητα να μην την έχουν μόνον τριάντα βουλευτές, αλλά και το σύνολο μίας κοινοβουλευτικής ομάδας κι η σχετική ψηφοφορία να μην είναι μυστική.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τη νοοτροπία κάποιων βουλευτών- μελών εξεταστικών ή προκαταρκτικών επιτροπών, να λειτουργούν μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων ως οιονεί εισαγγελικοί λειτουργοί, ενώ επανέφερε την πρότασή του τα μέλη των επιτροπών να μην ορίζονται από τα κόμματα, αλλά να κληρώνονται.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, επανέφερε την πρότασή του το τριμελές συμβούλιο να μην συγκροτείται ad hoc, εφόσον υπάρξει πρόταση για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής, αλλά κατά την αρχή κάθε βουλευτικής συνόδου με ενιαύσια θητεία, για να εξετάζει όλες τις εισαγγελικές αναφορές σχετικά με υπουργούς.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, απάντησε ότι δεν μπορεί η πρόταση να γίνεται από Κοινοβουλευτική Ομάδα, απλά γιατί είναι δικαίωμα αποκλειστικά των βουλευτών, ενώ η μυστική ψηφοφορία υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι όποτε αφορά ψηφοφορία πρόσωπα είναι πάντα μυστική.

Για το δυνητικό ή μη της συγκρότησης, παρέπεμψε στο ίδιο το γράμμα του νόμου, στον οποίο εναρμονίζεται ο Κανονισμός.

Τελικώς θετικά υπέρ των αλλαγών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Read more...

Συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για χρηματισμό

Για να μην βεβαιώσουν παραβάσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για χρηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις υπάλληλοι ζήτησαν και πήραν 1.000 ευρώ από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ προκειμένου να μην βεβαιώσουν παραβάσεις τις οποίες είχαν εντοπίσει σε έλεγχο.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν τα 1.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθεί θα γίνουν ανακοινώσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος συντονιστής των δράσεων για το κέντρο της Αθήνας

Δρομολογείται σειρά μέτρων

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Καθημερινές περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Συντονιστής των δράσεων ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

  • Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.
  • Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.
  • Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.
  • Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
  • Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας.
  • Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου δε φοιτητικές εστίες.

Στην εισήγησή του κ. Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται αλλά όπως τόνισε αυτό δεν είναι αρκεί, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται στη χώρα μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών.

«Η παρέμβασή μας δεν αφορά απλά το να εγγυηθούμε την ασφάλεια, αλλά και για να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε το πρόβλημα είναι ευρύτερα κοινωνικό και απαιτεί πολιτική λύση. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν τα λύνει η αστυνομία, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κέντρο βιώνει φαινόμενα παρακμής και συσσωρευμένα προβλήματα οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ενώ, όπως είπε, συχνά στον δημόσιο λόγο τα προβλήματα της Αθήνας απλουστεύονται και επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, αναγνωρίζοντας από την μια τον φόρτο εργασίας που έχουν τα εμπλεκόμενα με το κέντρο της Αθήνας υπουργεία, τόνισε από την άλλη ότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις και παρότρυνε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα ζητήματα του κέντρου της πρωτεύουσας το ταχύτερο δυνατόν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κομισιόν: «Όχι στα σενάρια αναδιάθρωσης»...



Η Κομισιόν διέψευσε για άλλη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την... ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει δηλώσεις και δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις επί του θέματος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν από τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην Αθήνα, αφενός την αξιολόγηση της υλοποίησης του Μνημονίου στην Ελλάδα και αφετέρου την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Όταν έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις εκθέσεις, θα είμαστε σε θέση να δούμε πιο ξεκάθαρα το πώς θα προχωρήσουμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Αλταφάζ. Συνεχίζοντας, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε τη «χωρίς προηγούμενο» προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες, επιτυγχάνοντας μείωση του ελλείμματος κατά 7% του ΑΕΠ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην πλήρη εφαρμογή όλων των πτυχών του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που αφορούν τόσο στο δημοσιονομικό θέμα, όσο και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρέους ως το 2015. Επανέλαβε δε την έκκληση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, για την ανάγκη επίτευξης πολιτικής συναίνεσης.

«Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις»

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επισημαίνει ότι η Επιτροπή είναι άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα. «Δηλώνω ρητά και καθαρά: η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ.Ρεν, επανέλαβε ότι θεωρεί «απολύτως απαραίτητο» τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να τερματίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας, που θα καταγραφούν στην έκθεση προόδου μετά τον έλεγχο της τρόικας, ΔΝΤ και ΕΕ θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση της βοήθειας. «Ενόψει της δραματικής κατάστασης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, παραπέμποντας σε πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όχι όμως δημόσια. «Ασφαλώς συζητάμε όλων των ειδών τα θέματα, περιλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης. Όμως, δημόσια, δεν θέλουμε να το συζητάμε».

Κόντρα ΕΚΤ και γερμανικής κυβέρνησης

Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, υπάρχει διάσταση όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν τη στηρίζει και μάλιστα σε σημείο που να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης φαίνεται να βρίσκεται η συζήτηση αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματική και εφικτή μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν και η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
TANEA



Read more...

Προφυλακιστέος ο Στρος-Καν

Νέα δικάσιμος ορίστηκε για την 20ή Μαΐου

http://img.protothema.gr/148D73E4211DC98BBE62A41D45887112.jpg

Η δικαστής που εξετάζει την υπόθεση εις βάρος του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ζήτησε την προφυλάκισή του, μολονότι οι συνήγοροί του ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης, ύψους ενός εκατ. δολαρίων.

Νέα δικάσιμος ορίστηκε την 20ή Μαΐου.

Νωρίτερα, εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ανέφεραν ότι ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν πρέπει να προφυλακιστεί και δήλωσαν ότι ερευνούν εάν ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, οι συνήγοροί του δήλωναν σχεδόν βέβαιοι ότι ο πελάτης τους "θα αθωωθεί".

Η κράτηση του κ. Στρος-Καν εγείρει πλέον πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να παραμείνει στην ανώτατη θέση του εδρεύοντος στη Νέα Υόρκη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Νωρίτερα, πηγή του ξενοδοχειακού ομίλου Accor είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν ολοκλήρωσε το Σάββατο τις απαιτούμενες διατυπώσεις για να αφήσει το δωμάτιό του στο Sofitel της Νέας Υόρκης μεταξύ 12:28 και 00:38 τοπική ώρα, και η καμαριέρα που τον κατηγορεί μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι.

"Η καμαριέρα μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι. Και εκείνος έκανε τις διατυπώσεις στη ρεσεψιόν μεταξύ 12:28 και 12:38" δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, «αθωώνοντας», ουσιαστικά, τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο όμιλος Accor, στον οποίο ανήκει το Sofitel, έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχε ανακοινώσει την αναχώρησή του στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο DSK ήταν τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου, ούτε για πόσο χρονικό διάστημα αναμενόταν να παραμείνει εκεί.

Μια πηγή του ομίλου δήλωσε ότι, μόλις οι διατυπώσεις εξόδου ολοκληρώθηκαν, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στο δωμάτιο, καθώς η κάρτα πρόσβασης είχε απομαγνητιστεί.
Read more...

Πηγές του Sofitel «αθωώνουν» τον Στρος Καν

Είχε κάνει check – out μισή ώρα πριν την «επίθεση»


http://img.protothema.gr/8362DA772EE7E7BB7ECD245A25D5F2A5.jpg
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο από το ξενοδοχείο που διέμενε ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε κάνει check – out περίπου στις 12.28 το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης. Μετά το check – out η κάρτα –κλειδί για το δωμάτιο απομαγνητίζεται και συνεπώς είναι αδύνατον για τον πελάτη να επιστρέψει στο δωμάτιό του.

Αυτή η μαρτυρία καταρρίπτει την κατηγορία της καμαριέρας η οποία στην κατάθεσή της ανέφερε πως ο Ντομινίκ Στρος Καν της επιτέθηκε περίπου στη μία μετά το μεσημέρι

Read more...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Την επικοινωνιακή εξόρμηση του «Ζαππείου 2» ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της ΔΑΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την...
Οικονομία και την εγκληματικότητα στις πόλεις. Τον Α. Σαμαρά υποδέχθηκαν εκατοντάδες φοιτητές της ΔΠΑ - ΝΔΦΚ.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο ίδιος αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Παπούλια τόσο τις θέσεις του για την κατάσταση της οικονομίας και τους τρόπους ανάκαμψης παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις που εξέφρασε στο Ζάππειο, όσο και την ανησυχία του για την αύξηση της εγκληματικότητας και την γκετοποίηση της Αθήνας.
Read more...

Ποιοι έφαγαν τα ψάρια των 7.000 ευρώ στο Μεγανήσι

newpost.gr
Ποιοι έφαγαν τα ψάρια των 7.000 ευρώ στο Μεγανήσι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιφέρεια Ιονίων νήσων, πλήρωσε για τα ψαρο-τραπεζώματα στο Μεγανήσι, κάπου 7.000 ευρώ. Και το μυαλό κάποιων πάει στο γεγονός ότι το αστρονομικό ποσό διατέθηκε προκειμένου να φανούν κουβαρντάδες έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.


Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν παραβρέθηκε στο επίσημο τραπέζι, μιας και είχε σκάσει η είδηση για τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο και επέστρεψε στην Αθήνα μετά την ομιλία του στην Λευκάδα.
Αν τα λεφτά δόθηκαν, φυσικά κακώς δόθηκαν. Ωστόσο, η αλήθεια να λέγεται, τα ψάρια, τους αστακούς ή ότι άλλο αποτελούσε το μενού του περί ου ο λόγος τραπεζιού, τα γεύτηκαν άλλοι- αυτοί που μετείχαν στο συνέδριο των μικρών νησιών, αλλά όχι και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Read more...

OI TOYΡΚΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ!


Ρεπορτάζ : Αγγελική Παπαμιλτιάδου
(από το : euro2day.gr)
Την ώρα που στελέχη της κυβέρνησης «χαίρονται» για τις εξελίξεις γύρω από τον Στρος-Καν, οι γείτονες Τούρκοι κορυφώνουν τις πιέσεις και προωθούν δικό τους υποψήφιο για την ανάληψη της ηγεσίας του ΔΝΤ. Όπως πληροφορούμαστε, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει...
εδώ και καιρό τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αφού μετά τον Στρος Καν, η θέση του επικεφαλής δεν θα πήγαινε σε Ευρωπαίο αλλά Ασιάτη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη κερδίσει μεγαλύτερη παρουσία και περισσότερες ψήφους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ η Ευρώπη έχασε κάποιες από τις δικές της.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, ακόμα και εάν απορριφθούν, λίγες πιθανότητες αφήνουν στον Γάλλο να διατηρήσει την θέση του στον Οργανισμό. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Λίπσκι έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της θητείας του που λήγει τον Αύγουστο, έτσι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον νέο επικεφαλής έχουν πάρει από χθες φωτιά.

Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πριν από λίγο ότι το Βερολίνο θα προωθήσει ευρωπαίο αξιωματούχο για να αντικαταστήσει τον κ. Στρος-Καν, όμως υπάρχει άτυπη απόφαση των G20, η επόμενη θητεία να δοθεί σε Ασιάτη. Οι Κινέζοι θεωρούν ότι η θέση τους αξίζει λόγω της οικονομικής τους ισχύος, όμως οι Τούρκοι πλασάρονται ως η μέση λύση. Αυτήν που μπορεί να παντρέψει την Ευρωπαϊκή με την Ασιατική νοοτροπία.
Read more...

Βολές Καμίνη εναντίον Παπουτσή...



Μέσα σε κλίμα έντασης συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο.Ο Δήμαρχος Αθηναίων «έριξε» όλες τις ευθύνες στην αστυνομία για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε λόγο για... «πολιτική βία από ακραίες ομάδες, που έχουν καταστήσει άβατο τον Άγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων» ενώ συγχρόνως επισήμανε ότι η απουσία αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Κατηγόρησε, δε, την αστυνομία για «βεντέτα με ακροαριστερές ομάδες και αδράνεια στις επιθέσεις των ακροδεξιών έναντι μεταναστών». Ο Γ. Καμίνης πρότεινε την συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινότητες νόμιμων μεταναστών, μικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ, πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του δημοτικού αστυνομικού γειτονιάς, αποτροπή εισόδου άλλων αλλοδαπών, διαχωρισμό των ατόμων που αιτούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, οι οποίοι όπως σημείωσε «θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους».
Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής των αλλοδαπών, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, στην ανάγκη διαμόρφωσης χώρων κράτησης εκτός Αθηνών, στην υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να εξετάζουν εκμισθώσεις, που γίνονται από Ελληνες σε παράνομους αλλοδαπούς, στην ανάγκη ελέγχου των εγκαταλειμένων κτιρίων και σφραγίσματος.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε τη συμφωνία του σε αρκετά σημεία της εισήγησης του δημάρχου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκτενέστερα στη συζήτηση, που θα γίνει την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην πόλη.

Επισήμανε, πάντως, ότι έστειλε ήδη τις προτάσεις της παράταξής του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ότι οι προτάσεις αφορούν το τρίπτυχο «ασφάλεια, εγκληματικότητα και παράνομη μετανάστευση», υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι εθνικό, όπου υποχωρεί το κράτος τη θέση του παίρνει το οργανωμένο έγκλημα. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει, καθώς η είσοδος αλλοδαπών στη χώρα είναι εύκολη, ενώ η έξοδος δύσκολη, σχεδόν αδύνατη και έτσι η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα μετατρέπονται σε χωματερή ανθρώπων».
real.gr


Read more...

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πάσχει από το «σύνδρομο του Σάχη»

newpost.gr








ΔΝΤ: Η Ελλάδα πάσχει από το «σύνδρομο του Σάχη»
Μπορεί το… πάθημα του σοσιαλιστή Στρος Καν να έδωσε… ανάσες στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτηκαν πως «υπάρχουν και χειρότερα», αλλά από σήμερα οι επιτελείς του πρωθυπουργού έρχονται ξανά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια με τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία έχει πει στον Γ. Παπανδρέου … όλη την αλήθεια: ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει το… «σύνδρομο του Σάχη».

Ο Σάχης της Περσίας ελάμβανε την αμερικάνικη βοήθεια, αλλά αντί για ανταλλακτικά αεροπλάνων εξοπλίζονταν οι μουλάδες. Οι οποίοι και τον ανέτρεψαν. Στην προκειμένη περίπτωση, τη δική μας, η κυβέρνηση άλλα συμφωνεί με την τρόικα, άλλα κάνει στην Αθήνα και, το χειρότερο, άλλα γίνονται! Δηλαδή, ζούμε όλοι σε μία εικονική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σε αυτή την πραγματικότητα ζουν οι λογογράφοι του πρωθυπουργού, οι οποίοι του έχουν ετοιμάσει έναν απολογισμό 20ετίας! Τον οποίο και διαβάζει σε κάθε ευκαιρία εξοργίζοντας τους πολίτες που βιώνουν την άλλη πραγματικότητα και την τρόικα που βλέπει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μένουν στα χαρτιά.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και αυτό θα φανεί σύντομα. Παρά την υποστήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ. Ανώτερος παράγοντας των Βρυξελλών επισημαίνει πως με τη βοήθεια της υπερδύναμης η συμφωνία του Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ είχε κλείσει την περίοδο… πριν τις εκλογές του 2009. Τότε που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα απαιτεί τον έλεγχο όλων των δικτύων της χώρας.

Τα πάντα θα περάσουν σε ξένα χέρια:
- Ο ΟΤΕ
- Η ΔΕΗ
- Η ΕΥΔΑΠ
- Ο ΟΣΕ
- Τα αεροδρόμια
- Τα λιμάνια
- Τα σκουπίδια
- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Ο ΟΠΑΠ
- Το ΤΤ
- Η Αγροτική τράπεζα

«Αργότερα μπορούμε περισσότερα» απαντά η κυβέρνηση, επισημαίνοντας τη χαμηλή τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Αλλά η τρόικα επιμένει. Στέλνει επιτηρητές στα υπουργεία και ζητά ως υποθήκη για το νέο δάνειο το Ελληνικό, τον Αστακό και την… Κέρκυρα! Όχι ολόκληρη, απλά μερικά τουριστικά «φιλέτα»!
Το ερώτημα είναι απλό: θα βάλει ο Γ. Παπανδρέου την υπογραφή του σε όλα αυτά; Και, αν το κάνει, θα βρει υπουργού να τα εφαρμόσουν; Και αν βρει, θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Σε αυτό το κλίμα ανασχηματισμός και εκλογές είναι δύο επιλογές εξίσου πιθανές. Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει άμεσα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλιώς κινδυνεύει πολύ σύντομα να την απολέσει για πάντα.

Οι δελφίνοι έχουν αρχίσει ήδη να τοποθετούνται ενώ οι εκσυγχρονιστές ετοιμάζουν δικό τους κόμμα, καθώς βλέπουν ότι οι εξελίξεις στη δεξιά πολυκατοικία ευνοούν την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος. Οι εκσυγχρονιστές μπορεί να έχασαν τη μάχη το 2007, αλλά δεν έχουν παραιτηθεί από τη ρεβάνς. Θα διεκδικήσουν το ΠΑΣΟΚ ή θα το αφήσουν απαξιωμένο προχωρώντας οι ίδιοι σε νέο ξεκίνημα. Γιατί, μπορεί η κληρονομιά της οχταετίας Σημίτη να ήταν βαριά για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά μετά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, εκείνη η περίοδος φαντάζει σε κάποιους καλύτερη. Άλλωστε, το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και της πολιτικής επιβίωσης είναι στο 3%, ένα ποσοστό που επιτρέπει σε αρκετούς να κάνουν όνειρα. Κανένα πρόβλημα, αρκεί να μη ζήσει ο λαός τον εφιάλτη της χρεοκοπίας…
Read more...

Κίνημα βουλευτών κατά «κουρασμένων υπουργών»

newpost.gr
Κίνημα βουλευτών κατά «κουρασμένων υπουργών»
Εδώ και μέρες, ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση γνώριζαν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι «καζάνι που βράζει». Σήμερα απλώς η κατάσταση επιβεβαιώθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στον Flash, αφού διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, δήλωσε ότι όσοι υπουργοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν ή είναι κουρασμένοι ή διαφωνούν, θα πρέπει να φύγουν από την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, ο κ. Πρωτόπαπας είπε φωναχτά αυτό που λένε εδώ και αρκετό καιρό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς, έχουν ενημερώσει με επιστολές τους, τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικώς.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι δεν μπορεί να απολογούνται διαρκώς γιατί υπουργοί υποπίπτουν σε διαδοχικά λάθη και όταν αυτά (τα λάθη) διαπιστώνονται να λένε «συγνώμη» και να προωθούνται νέα μέτρα.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά φωτογραφίζουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι και ο πρώτος στόχος της κριτικής, αλλά όχι και ο μοναδικός.

Κριτική δέχονται και οι «δελφίνοι», οι οποίοι- διαπιστώνουν εκνευρισμένοι οι βουλευτές, έχουν ανοίξει περπατησιά, αδιαφορώντας για την πορεία της κυβέρνησης και σκεπτόμενοι αποκλειστικά το δικό τους μέλλον.
Read more...

«Άλλο πράγμα η αναδιάρθρωση χρέους και άλλο η αναδιάταξη», λέει με νόημα η Κομισιόν

Διαφορετικές οι συνέπειες

Η αναδιάταξη χρέους έχει διαφορετικές συνέπειες από την αναδιάρθρωση και δεν εμπλέκει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες, εκτιμά η Κομισιόν
Η αναδιάταξη χρέους έχει διαφορετικές συνέπειες από την αναδιάρθρωση και δεν εμπλέκει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες, εκτιμά η Κομισιόν (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Βρυξέλλες
Η αναδιάταξη κρατικού χρέους «είναι διαφορετική έννοια από την αναδιάρθρωση» σημειώνει με νόημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς πρόκειται διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται διαφορετικοί παίκτες και έχουν διαφορετικές συνέπειες.

Αρκετοί αναλυτές, όπως σημειώνει το Reuters, αντιλαμβάνονται την αναδιάταξη (reprofiling) χρέους ως μία διαδικασία παρόμοια με εκείνη της αναδιάρθρωσης, χωρίς μείωση της αξίας του χρέους αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε την θέση της Κομισιόν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους. «Η αναδιάταξη είναι μία έννοια, η αναδιάρθρωση χρέους είναι κάτι διαφορετικό» είπε ο εκπρόσωπος, λέγοντας πως «δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες και δεν έχει τις ίδιες συνέπειες».

Η δύσκολη χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η ανάγκη της για επιπλέον κεφάλαια θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Δευτέρα. Οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας στην Αθήνα.

Εντούτοις, μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι θα είναι αναπόφευκτη κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους. Κυβερνητική πηγή από την Γερμανία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζητούν για «αναδιάταξη» των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων.

Πρόντι: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο»

Παράλληλα, ο Ρομάνο Πρόντι, τέως πρόεδρος της Κομισιόν, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περισσότερος χρόνος για να βγει από την κρίση, χωρίς κούρεμα, μερική μείωση του χρέους ή έξοδο από το ευρώ.

«Χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ή με καλύτερα επιτόκια για να βγει από την κρίση» δήλωσε ο Ρ.Πρόντι λέγοντας πως «τα εργαλεία είναι γνωστά, αυτό που λείπει, είναι η πολιτική βούληση στην Ευρώπη και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κάποιος, που να διαθέτει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη, κάποιος που είναι διατεθειμένος να πάρει πολιτικό ρίσκο, όπως έκανε ο καγκελάριος Κολ με την δημιουργία του ευρώ, κάποιος που πιστεύει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό από μερικές ασήμαντες περιφερειακές εκλογές».

Ο Ρ.Πρόντι υποστήριξε επίσης πως το βασικό πρόβλημα είναι πως οι χώρες της ΕΕ το 2004 -επί δικής του προεδρίας- αρνήθηκαν να δεχθούν αυστηρούς ελέγχους επί των βασικών αρχών, που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του κοινού νομίσματος.

Ήδη από το 2004, συνέχισε, ο ίδιος είχε ζητήσει από την Eurostat να ελέγξει τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης, αλλά «ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία το επιθυμούσαν, ενώ βέβαια είναι αδικαιολόγητη η 'ωραιοποίηση' των στοιχείων του προυπολογισμού της από την Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θρίλερ με ληστές στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη


http://img.protothema.gr/5F780CF6C5DDDD6C0775806AD95A0E88.jpg
Επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα για τη σύλληψη δύο ένοπλων ληστών, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν καταφύγει σε εγκαταλειμμένο σπίτι στη διασταύρωση των δρόμων Φυλής και Σμύρνης.

Η ληστεία έγινε στις 17.30, στην οδό Αριστοτέλους 61, σε βάρος αλλοδαπού.

Όταν έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι αυτόπτες μάρτυρες υπέδειξαν το συγκεκριμένο σπίτι, λέγοντας ότι εκεί κατέφυγαν οι δράστες και αυτή την ώρα η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη και γίνεται έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι μέσα οι δράστες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Καβγάς ΝΔ- ΔΗΣΥ για το «λεφτά υπάρχουν»

newpost.gr
Καβγάς ΝΔ- ΔΗΣΥ για το «λεφτά υπάρχουν»
Σε αντιπαράθεση ΝΔ και Δημοκρατικής Συμμαχίας εξελίχθηκε η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι υπάρχουν χρήματα για να επιστρέψουν οι συντάξεις στα 700 ευρώ, όπως εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς από το Ζάππειο.


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υπογράμμισε ότι το ποσό που απαιτείται για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα εξοικονομηθεί από οικονομίες στις δημόσιες σπατάλες και από τα έσοδα που θα προέλθουν από την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων για 3 χρόνια.
Ο Γιάννης Οικονόμου εκπρόωπος της ΔΗΣΥ σχολίασε ότι «σε μία περίοδο που ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι περισσότερο απειλητικός από ποτέ, η ηγετική ομάδα της ΝΔ αντιγράφει πλήρως τη φιλοσοφία που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε όταν ήταν αντιπολίτευση. Μετά το μηδενισμό του ελλείμματος χωρίς θυσίες, ανακάλυψε σήμερα ότι «τα λεφτά υπάρχουν».
Άμεσα αντέδρασε ο Γ. Μιχελάκης, μιλώντας για «φθηνά επικοινωνιακά κόλπα κάποιων που προσπαθούν να απαξιώσουν την πρόταση Σαμαρά και να προβοκάρουν την απήχηση που είχε». Το «λεφτά υπάρχουν», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, «έχει πιστωθεί από τον λαό σε αυτούς που το έλεγαν και σε αυτούς που έκαναν αντιπολίτευση στη λογική του λεφτά υπάρχουν».
Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε (ΝΕΤ) ότι λεφτά θα βρεθούν προσθέτοντας ότι αν υπήρχαν «δεν θα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση» για το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Read more...

«Οι Ελληνες χάνουν έναν σύμμαχο»

Τι γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος για τη σύλληψη-σοκ

http://img.protothema.gr/CAC43A4BBA77A2478FEA73DABF682B71.jpg

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει τις ανησυχίες του για τις οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως ως προς την Ελλάδα, της σύλληψης-σοκ του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, θεωρώντας ότι, εκτός του ότι βάζει τέλος στην πολιτική του καριέρα, αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας διεθνώς.

Στη Γερμανία, οι οικονομικές εφημερίδες Handelsblatt και Financial Times Deutschland επισημαίνουν ότι η υπόθεση αυτή έρχεται στη χειρότερη χρονική συγκυρία, την στιγμή που κορυφώνονται οι συζητήσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι Έλληνες χάνουν έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Ντομινίκ Στρος-Καν, που είχε υιοθετήσει την υπόθεσή τους, ενώ σύμφωνα με τη Berliner Zeitung, εάν τα γεγονότα αποδειχθούν, είναι το τέλος της καριέρας του DSK ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Στην Ισπανία, η El Mundo αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που "συγκλονίζει το ΔΝΤ εν μέσω κρίσης" και η El Pais γράφει ότι " ούτε ο γαλλικός σοσιαλισμός ούτε το ΔΝΤ μπορούν να καλύψουν έναν Στρος-Καν που κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση".

Η ιταλική Corriere della Sera επισημαίνει ότι η σύλληψη μίας πολιτικής προσωπικότητας διεθνούς βεληνεκούς αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας.

"Ούτε η Γαλλία, ούτε η γαλλική αριστερά, ούτε το ευρώ είχαν ανάγκη να αντιμετωπίσουν μία τόσο ενοχλητική κατάσταση".

Η ιταλική εφημερίδα εκφράζει ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει το γεγονός επί της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη με άρθρο της που φέρει τον τίτλο: "Το σκάνδαλο συγκλονίζει επίσης το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας".

Η La Repubblica, υπό τον τίτλο "Εάν η οικονομική κρίση χάσει τον σκηνοθέτη της", κάνει λόγο "για τεράστιο κενό στην κορυφή του ΔΝΤ, κυρίως στο κρίσιμο χρονικό σημείο για τη διάσωση της Ελλάδας και τη σταθερότητα της ευρωζώνης".

Στην Ολλανδία, η εφημερίδα Trouw γράφει επίσης ότι, οτιδήποτε και να συνέβη, ο DSK "θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας".

Στην Πορτογαλία, η εφημερίδα Publico θεωρεί ότι "ως διευθυντής του ΔΝΤ, έγινε ζωτικός σύμμαχος της Ευρώπης... και υπήρξε υπερασπιστής της οικονομικής στήριξης των πιο εύθραυστων οικονομιών, όπως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας".

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν ότι "η αναμενόμενη αποχώρηση του Στρος-Καν αναβιώνει τον εφιάλτη των Σοσιαλιστών που συνίσταται στον αποκλεισμό τους από τον πρώτο γύρο και μία μονομαχία ανάμεσα στον αντιδημοφιλή Σαρκοζί και την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

"Ο οργανισμός του οποίου ηγείται κινδυνεύει τώρα να οδηγηθεί σε παρεκκλίσεις, ενώ διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους όρους νέου δανείου προς την Ελλάδα και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αποφυγή νέας ύφεσης", γράφει η εφημερίδα The Guardian, που έχει τον πρωτοσέλιδο τίτλο " Οι συνομιλίες για το χρέος σε κρίση, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ συλλαμβάνεται για σεξουαλική επίθεση".

Για την εφημερίδα The Independent, η πιθανότητα για τον Στρος-Καν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας είναι πλέον αδιανόητη.

Για τη Libre Belgique, που έχει τίτλο "Αυλαία σε μία φιλοδοξία", η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών στον DSK "θέτουν σε δυσχερή θέση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Read more...

Ενα βήμα πιο κοντά για απολύσεις στο Δημόσιο

newpost.gr
Ενα βήμα πιο κοντά για απολύσεις στο Δημόσιο
«Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι η τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για μετατάξεις και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από πέρυσι μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 52.000, ενώ προσελήφθησαν μονο 1.000.

«Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος», σημείωσε.

Όταν, ειδικότερα, ρωτήθηκε για το εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μετατάξεις, μεσω αξιοκρατικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

«Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι αορίστου χρόνου.

Nωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», προανήγγειλε νέο καθεστώς για όσους μετατάσσονται στο δημόσιο.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα περνούν από διαδικασία αξιολόγησης όσοι μετατάσσονται στο στενό δημόσιο τομέα από ΔΕΚΟ.

Μάλιστα ο κ.Ραγκούσης τόνιζε ότι όσοι δεν περνούν την αξιολόγηση θα απολύονται. Στόχος της αξιολόγησης όπως είπε ο υπουργός είναι «όποιος δεν είναι άξιος, δεν χρειάζεται να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο»


Τέλος όπως είπε ο κ.Ραγκούσης τη διαδικασία της αξιολόγησης θα αναλάβει το ΑΣΕΠ.
Read more...

Γερμανική «ψυχρολουσία» με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στον «αέρα» ξανά το πρόγραμμα των υποβρυχίων


http://img.protothema.gr/A65CA6F6C9870FD97833616E96842F45.jpg
Στον «αέρα» βρίσκεται για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα των γερμανικών υποβρυχίων, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της γερμανικής εταιρείας HDW (πρόκειται για την εταιρεία που ανέπτυξε το πρωτότυπο υποβρύχιο τύπου 214 ή "Παπανικολής", σήμερα θυγατρική της τέως ιδιοκτήτριας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Thyssen Krupp) να καταγγείλει τη σύμβαση "υποκατασκευής" που έχει συνάψει με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.

Για την απόφασή της HDW, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της γερμανικής εταιρείας, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο και του ενεχείρισε το κείμενο της καταγγελίας.

Το πρώτο αποτέλεσμα της καταγγελίας είναι ότι αναβάλλεται, "παγώνει" προσωρινά ή ακυρώνεται, η ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, που τον Οκτώβριο του 2010 ανέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (σήμερα ανήκουν στην εταιρεία "Privinvest", η οποία ελέγχεται από τον Λιβανέζο επιχειρηματία κ. Ισκαντάρ Σαφά) και στις HDW-Thyssen ως υποκατασκευαστές -συμβόλαιο ύψους ενός δισ. ευρώ-, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του υποβρυχίου "Ωκεανός", που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2002, αλλά επί της ουσίας καρκινοβατεί.

Οπως εγραψε το "ΘΕΜΑ" στο φύλλο της 15ης Μαΐου, η κρίση μεταξύ των Αράβων ιδιοκτητών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της γερμανικής Thyssen -στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται και το υπουργείο Άμυνας- ξέσπασε επειδή ο κύριος ανάδοχος, δηλαδή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ο κ. Ισκαντάρ Σαφά, αρνούνται να καταβάλουν στην Thyssen Krupp, δηλαδή τον κύριο υποκατασκευαστή των υποβρυχίων τύπου 214, τη δόση των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί στις 15 Μαΐου.

Οι τριβές ξεκίνησαν λόγω της άρνησης της Thyssen να καταθέσει τον ισολογισμό της εταιρείας και τα υπόλοιπα στοιχεία που υποχρεούται να κοινοποιήσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι δεν θα προχωρήσει στην καταβολή της δόσης των 50 εκατ. ευρώ (προκειμένου να συνεχιστεί η αποπληρωμή της σύμβασης των 4+2 νέων υποβρυχίων), που επρόκειτο να δοθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, εάν η γερμανική πλευρά δεν συμμορφωθεί.

Με επιστολή που απέστειλε στον εκτελεστικό πρόεδρο της Thyssen Krupp Marine Systems κ. Χανς Ατζποντίεν (κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας της Γερμανίας), ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά από τους υποκατασκευαστές των σκαφών τύπου 214 να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, κάνοντας λόγο για νομικό, συμβατικό και ηθικό καθήκον.

«Δεν μπορείτε να μην συμμορφώνεστε με τις ρήτρες που προβλέπονται στη σύμβαση, την στιγμή που γερμανικές εταιρείες εμπλέκονται σε σωρεία σκανδάλων χρηματισμού και δωροδοκιών Ελλήνων, ενώ η Βουλή εξετάζει την παραπομπή ενός πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε κατά πληροφορίες στην επιστολή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο κ. Ατζποντίεν απάντησε εγκαλώντας τον κ. Βενιζέλο για το ύφος που χρησιμοποιεί στην επιστολή του. «Το ύφος σας είναι απαράδεκτο κύριε εξοχότατε» έγραφε ο πρόεδρος της Thyssen απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Ο Γερμανός τεχνοκράτης προειδοποιούσε μάλιστα τον κ. Βενιζέλο να μην τολμά να καταγγέλει την εταιρεία του, την ώρα που η Γερμανία βοηθά τόσο πολύ την Ελλάδα.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ Σκαραμαγκάς - υποβρύχια - Thyssen δημιουργεί ένα νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση

Επισήμως, από το υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε ότι "η καταγγελία δεν αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη σε εκτέλεση του νόμου 3885/2010 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της ΕΝΑΕ, της HDW και της Abu Dhabi Mar, αλλά την περαιτέρω συμβαση που συνδέει ταναυπηγεία Σκαραμαγκα με τον κύριο υποκατασκευαστή (HDW) και όχι το πρόγραμμα "Αρχιμήδης", αλλά μόνο το πρόγραμμα "Ποσειδών", που αρχικώς προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 και μετα την τροποποίησή του, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου "Ωκεανός" και την κατασκευή δύο νεων υποβρυχίων τύπου 214".

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρεται ακόμη ότι "η εξελιξη αυτή δεν συνδεεται με πράξεις ή παραλείψεις του εληνικού δημοσίου, αλλά οφείλεται σε σοβαρες διαφωνίες μεταξύ της σημερινής ιδιοκτησιας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Privinvest Shipbuilding/ Abu Dhabi Mar) και της Thyssen Krupp Marine Systems /HDW, όχι μόνο για τα ζητήματα που αφορούν τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και γενικότερα την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρων στη Γερμανία".

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου είναι πλήρως διασφαλισμένα με το νόμο 3885/2010 και η εξέλιξη αυτή δεν παρεμποδίζει την παραλαβή, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, των τριών υποβρυχίων τύπου 214 που βρίσκονται έτοιμα στα ΕΝΑΕ και έχουν περιέλθει ήδη κατά κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστηρίζει ότι επίσης διασφαλισμένα είναι τα ποσά που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3885/2010, δηλαδή τα 350 εκατ.ευρώ που έχουν εκταμιευθεί από το ελληνικό κράτος τους τελευταίους επτά μήνες, διότι τα ποσά αυτά αφορούν την ολοκλήρωση της σύμβασης "Αρχιμήδης" και όχι της σύμβασης "Ποσειδών".

Παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας να βγάλει από το κάδρο το ελληνικό δημόσιο, το γεγονός είναι ότι με την καταγγελία της σύμβασης ξεκινά μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του κ. Σαφά και την HDW (ή και την Thyssen), με άγνωστη έκβαση, αλλά και χρόνο λήξης.

Στην περιπέτεια αυτή εμπλέκεται ευθέως το ελληνικό δημόσιο, που έχει πληρώσει ήδη 2.350.000.000 ευρώ, έχοντας παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο. Τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια της σύμβασης "Αρχιμήδης", δηλαδή τα σκάφη Πιπίνος, Κατσώνης και Ματρώζος, βρίσκονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ουδείς όμως γνωρίζει αν η Privinvest του κ. Σαφά μπορεί να ολοκληρώσει τις αναγκαίες εργασίες που έγιναν στο "Παπανικολής".

Κι αυτό, διότι τις επισκευές αυτες εκτέλεσαν μηχανικοί και εξειδικευμένοι τεχνίτες της HDW, η οποία βρίσκεται εκ νέου σε δικαστική διαμάχη με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και εμμέσως με το υπουργείο Αμυνας.

Ουδείς μπορεί επίσης να προβλέψει τι θα γίνει με το υποβρύχιο "Ωκεανός", ο εκσυγχρονισμός του οποίου εννέα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση του σημερινού ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, εφόσον το ελληνικό δημόσιο συνεχίσει να μην πληρώνει όσο η HDW/Thyssen δεν υλοποιούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί ότι οι τροποποιήσεις στα υπόλοιπα τρία υποβρύχια που αναμένει να παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές και άρα τα σκάφη θα είναι ασφαλή. Αφού οι κατασκευαστές δεν συνεργάζονται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να πιστοποιήσει ότι οι εργασίες επισκευής προχωρούν κανονικά;

Αυτή την ώρα, το υπουργείο Αμυνας και ο κ. Βενιζέλος καλούνται να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της διάσωσης των ελληνικών ναυπηγείων ΑΕ, με την ταυτόχρονη παραλαβή των τριών υποβρυχίων (Πιπίνος, Κατσώνης, Ματρώζος) και τον εντοπισμό των προσώπων που έλαβαν μίζες για να προωθήσουν την πώληση των γερμανικών σκαφών στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ίσως γι' αυτό να φαίνεται ότι δικαιώνεται η άποψη πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λύσει όλα τα προβλήματα σχετικά με τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά προτού η σχετική συμφωνία καταστεί νόμος του κράτους.

Read more...

Ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Κατηγορίες για απόπειρα βιασμού

Αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο ο Ντομινίκ Στρος-Καν
Αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο ο Ντομινίκ Στρος-Καν (Φωτογραφία: Reuters )
Νέα Υόρκη
Στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης προσήχθη το απόγευμα της Δευτέρας ο Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα βιασμού, σεξουαλική επίθεση και ομηρία, έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας στο ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος, 11 το πρωί τοπική ώρα) κλήθηκε στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν, περιμένοντας τη σειρά του για ακρόαση από τη δικαστή Μελίσα Τζάκσον.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τη δικαστή να θέσει τον Στρος-Καν υπό περιορισμό για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ερευνούν αν έχει διαπράξει τα ίδια αδικήματα και στο παρελθόν.

«Αν έφευγε στη Γαλλία, δεν θα μπορούσαμε να τον πείσουμε μα επιστρέψει [στις ΗΠΑ]», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Σημειώνουν μάλιστα ότι τα στοιχεία από την ιατροδικαστική έρευνα επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του θύματος.

Αντιθέτως η υπεράσπιση επισήμανε ότι ο πελάτης της πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, λέγοντας μάλιστα ότι «είναι αρκετά πιθανό ότι θα απαλλαχθεί». Πρότειναν εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Πρόσθεσε ότι ο Στρος-Καν γευμάτισε το απόγευμα του Σαββάτου με την κόρη του και ότι δεν προσπαθησε να φύγει βιαστικά από το δικαστήριο. Σημειώνουν ακόμη ότι ο πελάτης τους συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές για την υπόθεση.

Πληροφορίες στα γαλλικά μέσα ανέφεραν νωρίτερα ότι η υπερασπιστική τους γραμμή είναι ότι δεν βρισκόταν στο ξενοδοχείο την ώρα που καταγγέλλει η καμαριέρα και ότι γευμάτιζε με την κόρη του πριν φύγει για το αεροδρόμιο.

Δέχτηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις

Πριν από την εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο Ντομινίκ Στρος Καν δέχτηκε να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Θα εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα, που να υποδηλώνουν πάλη.

«Ο πελάτης μας συναίνεσε πρόθυμα να υποβληθεί σε επιστημονική και ιατροδικαστική εξέταση», δήλωσε ο δικηγόρος του. Πρόσθεσε δε ότι ο πελάτης του είναι ταλαιπωρημένος, αλλά καλά σε γενικές γραμμές.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν έχει διπλωματική ασυλία απέναντι στις κατηγορίες που τον βαραίνουν. «Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν ο Στρος Καν θα αποφυλακιστεί με εγγύηση και με ποιές προϋποθέσεις», διευκρίνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κράτος... «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω»

Πλήρης εκτροχιασμός του ελλείμματος

http://img.protothema.gr/67023F073876DB1400845AEB651C5EAE.jpg
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο και στο κλιμάκιο των ελεγκτών της Τρόικα, καθώς τους τρεις μόλις πρώτους μήνες φέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα (γενικής κυβέρνησης) εκτοξεύτηκε στα 7,3 δισ. ευρώ.

Ενώ δηλαδή ο ετήσιος στόχος για έλλειμμα φέτος δεν ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ, αυτό τείνει να φτάσει ως τα τέλη της χρονιάς... στα 28 δισ. ευρώ! Από το Φεβρουάριο μάλιστα έως το Μάρτιο, το έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε (ήταν 3,3 δισ. και αυξήθηκε σε ένα μήνα κατά τέσσερα δισ. ευρώ).

Με τα δεδομένα αυτά, και ενώ μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο και η πέμπτη δόση των δανείων από την Τρόικα, το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και ουσιαστικά βρίσκεται στον προθάλαμο μιας «στάσεως πληρωμών».

Έτσι τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. περίπου σε έναν μόλις μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν εντός 90 ημερών) στα τέλη Μαρτίου διαμορφώνονταν στα 6,01 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου και 5,16 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η καθυστέρηση στις πληρωμές εκ μέρους των φορέων γενικής κυβέρνησης αποδίδεται και στη δυσκολία που αντιμετώπισαν στη μετάβαση στο νέο σύστημα ελέγχου και δέσμευσης των δαπανών τους. Σταδιακά όμως οι 9 στους 10 μπήκαν τελικά στο σύστημα και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπιστώνεται βελτίωση μετά το α΄τρίμηνο ως προς το ρυθμό πληρωμών, όπως επίσης και στο έλλειμμα.

Παρόλα αυτά, οι υποχρεώσεις του κράτους ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς από τους 860 φορείς που συνθέτουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απέστειλαν στοιχεία μόνο οι 806. Τον Ιανουάριο είχαν δώσει στοιχεία 658 φορείς, ενώ τον Φεβρουάριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 779. Δεν έχουν συμμορφωθεί 17 ασφαλιστικά ταμεία, 35 νομικά πρόσωπα και δύο δημόσιες επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, στο τέλος του 2010, τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες επιχορηγήσεις 917 εκατ. ευρώ, ώστε να καταβάλλουν τις συντάξεις. Όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ: «Για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει αφαιρεθεί ποσό 917 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό αυτό αφορά σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται) και καταγράφηκαν στα έξοδα του Ιανουαρίου».
Read more...

Στο σκαμνί για το «πόθεν έσχες» η κόρη του Άκη

newpost.gr
Στο σκαμνί για το «πόθεν έσχες» η κόρη του Άκη
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας θα βρεθεί η κόρη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, για εκ προθέσεως παράλειψη δήλωσης «πόθεν έσχες» κατ΄εξακολούθηση.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά τη μη υποβολή πόθεν έσχες επί δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται να δικαστεί, αν και ήταν υποχρεωμένη, δεν υπέβαλε δήλωση «πόθεν έσχες» τα έτη 2007-2008. Η κ. Τσοχατζοπούλου η οποία ήταν μέχρι το 2005 διοικητής στο ΠΙΚΠΑ θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο, μετά την αποχώρησή της να υποβάλλει σχετική δήλωση περιουσιακής κατάστασης επί μία τριετία.

Ωστόσο, η ίδια αν και υπέβαλε « πόθεν έσχες» το 2006, δεν έκανε το ίδιο το ίδιο τα έτη 2007-2008.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αρετή Τσοζατζοπούλου είναι ιδιοκτήτρια δύο πολυτελών ακινήτων. Ενός στην οδό Δεινοκράτους- γνωστό και ως το σπίτι με τον κισσό- και ενός δεύτερου στην πλατεία Αριστοτέλους και λεωφόρο Νίκης στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, πριν αγοράσει το πρώτο ακίνητο αυτό βρισκόταν στην ιδιοκτησία off shore εταιρείας.

Η κ. Τσοχατζοπούλου, επικαλούμενη λόγους υγείας του παιδιού της, επιχείρησε να δικαιολογήσει την παράλειψή της η οποία όμως προβλημάτισε έντονα τις δικαστικές αρχές.

Την παραπομπή της σε δίκη πρότεινε και ο εισαγγελέας Εφετών, Γιάννης Αγγελής εκτιμώντας πως η παράλειψη ήταν εκ προθέσεως.

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ έχουν βρεθεί επίσης τα πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου και ο χρόνος απόκτησης των περιουσιακών του στοιχεία προκειμένου να εξακριβωθεί εάν συνδέονται με τυχόν παράνομες πληρωμές στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Read more...

H διαπόμπευση...



Ο απόλυτος εξευτελισμός. Ο Στρος Καν με χειροπέδες στα χέρια οδηγείτε στο αστυνομικό τμήμα στο Νότιο Μανχάταν (δείτε βίντεο). Φοβερή η σκηνή που ο αστυνομικός του σπρώχνει το κεφάλι την ... ώρα που μπαίνει στο αυτοκίνητο. Η απόλυτη διαπόμπευση...



Read more...

Διπλό κούρεμα στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ...



Μετά τον νέο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ (4%-9% κλιμακωτά και για ολόκληρο το ποσό) σε υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, το σενάριο επανέρχεται τώρα για τις επικουρικές. Και αυτό προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα... ποσό άνω των 650 εκατ. ευρώ την 5ετία 2011-2015, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Μόνο το επικουρικό του ΙΚΑ παρουσιάζει ετήσιο αναλογιστικό έλλειμμα 360 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Και αυτό θα γίνει με δύο τρόπους (διπλό κούρεμα):

1Αφενός μέσω της εισφοράς που θα επιβληθεί σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 300 ευρώ το μήνα (σ.σ. εισφορά που μπορεί να φτάσει το 10% στα καταβαλλόμενα).

Παλιοί και μελλοντικοί

2Αφετέρου μέσω της μείωσης των συντάξεων σε όλους του ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), περικοπή που μπορεί να οδηγήσει τις επικουρικές κάτω του 15% της κύριας (από 25%-70% σήμερα, αναλόγως του Ταμείου).

Από την πρώτη πηγή αναμένεται να συγκεντρωθούν, κατά μέσο όρο, 500 ευρώ (130 εκατ. στο σύνολο) από κάθε συνταξιούχο (επικουρικής σύνταξης), πέραν της εισφοράς που πιθανότατα πληρώνει στην κύρια (τύπου ΛΑΦΚΑ), αλλά και της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης (Μνημόνιο). Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές είναι πάνω από 1 εκατ., αλλά μόνο 300.000 εξ αυτών παίρνουν παροχές πάνω από το κατώφλι που τέθηκε των 300 ευρώ ανά μήνα.

Αλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις απώλειες στις επικουρικές, δέχτηκαν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές. Κάτι που φαίνεται να ευνοεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Αρκεί να υπάρχει συναίνεση γύρω από αυτό και από τους εργοδότες, στο βαθμό που τα δυο μέρη εισφέρουν ισόποσο (3%+3% επί του μισθού) στα εν λόγω Ταμεία.

Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί συμφώνησαν οι εισφορές τους να παγιωθούν στα επίπεδα του 2009, πριν από τις μισθολογικές περικοπές που επιβλήθηκαν πέρυσι (Μνημόνιο) και έτσι, ποσοστιαία, αυξήθηκαν οι εισφορές ώστε να παραμείνει σταθερή η επικουρική σύνταξη. Το ίδιο φαίνεται να προωθείται και στο Ταμείο εφάπαξ του ΟΣΕ.

Πιο βαριές περικοπές στο ΕΤΕΑΜ

Ειδικά στο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που φαίνεται να καλύπτει τις 2 από τις 3 επικουρικές συντάξεις (670.000 από ένα σύνολο 1.000.000 επικουρικές, συν 140.000 από το επικουρικό ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου), φαίνεται ότι θα γίνουν και οι πιο σημαντικές περικοπές. Εάν όχι στις εισφορές (λίγες παροχές ξεπερνούν την οροφή των 300 ευρώ), σίγουρα μέσω της πίεσης στις συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το 20% της κύριας από 26% σήμερα. Εξάλλου ο ν. 2084/92 (Σιούφα) προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα κινούνται κάτω του 20% για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα ΕΤΕΑΜ έχει «δανείσει» ακούσια το ΙΚΑ με το ποσό των 3 δισ. ευρώ (τα εισπράττει από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το ΙΚΑ αλλά δεν τα αποδίδει), ενώ μαζί με τους τόκους ξεπερνά το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Τώρα το ΕΤΕΑΜ καταβάλλει τις συντάξεις με τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΙΚΑ (στο όνομα των παλαιών οφειλών), με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.
enet.gr



Read more...

Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου η συλληφθείσα ως Αντωνία Ηλία...



Για δεύτερη φορά θα προσαχθεί τη Δευτέρα στο τοπικό δικαστήριο του Λονδίνου, στην περιοχή του Γουεστμίνστερ, η συλληφθείσα ως Αντωνία Ηλία, φυγόδικη πρώην πρωτοδίκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αίτημα των ... ελληνικών αρχών, για έκδοσή της στην Ελλάδα.

Είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στην πόλη Μπράιτον όπου δίδασκε γαλλικά στο τοπικό κολλέγιο «Σιτι Κόλετζ».

Κατά την πρώτη προσαγωγή της, το δικαστήριο δεν συζήτησε την έκδοση της στην Ελλάδα γιατί η Αντωνία Ηλία ισχυρίσθηκε -και μάλιστα ορκίσθηκε στο δικαστήριο- ότι είναι άλλο πρόσωπο, ονομάζεται Αντωνία Ζαμέν, είναι Γαλλίδα υπήκοος, γεννημένη από Γάλλους γονείς στην πόλη Αμιένη της Γαλλίας, και το επάγγελμά της είναι δασκάλα γαλλικών.

Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης της μέχρι σήμερα, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για να διευκρινισθεί η ταυτότητά της. Στο δικαστήριο κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή ότι στο διαμέρισμα της Αντωνίας Ηλία στο Μπράιτον βρέθηκαν, ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα και ελληνική άδεια οδήγησης στο όνομα Αντωνία Ηλία. Το δικαστήριο έχει δώσει στην φυγόδικη Ελληνίδα δωρεάν νομική βοήθεια.
BHMA



Read more...

Ένα «προφητικό» βιβλίο για τον ερωτύλο Ντομινίκ

newpost.gr
Ένα «προφητικό» βιβλίο για τον ερωτύλο Ντομινίκ
techouva.unblog.fr
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» αναφέρθηκε με άρθρο της σε ένα βιβλίο με τίτλο «Secrets of a Presidential Contender» που κυκλοφόρησε μέσα στο Μάιο και ασχολείται με τις ερωτικές «αδυναμίες» του διευθυντή του ΔΝΤ.

Όπως έγραφε η εφημερίδα, και αναφέρει με δημοσίευμα της η «Lifo», το βιβλίο αυτό που υπογράφεται από την «Κασσάνδρα», ψευδώνυμο μάλλον κάποιας στενής συνεργάτιδας του Στρος Kαν, αποκάλυπτε την ροζ πλευρά του κυρίου ΔΝΤ και επισήμαινε ότι ήταν πολύ πιθανό αυτή η «αδυναμία» στον ποδόγυρο να καταστρέψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο 61χρονος Ντομινίκ, παντρεμένος στον τρίτο γάμο του με την Anne Sinclair διάσημη Γαλλίδα παρουσιάστρια, είχε μια σειρά από εξωσυζυγικές σχέσεις και υπάρχουν φωτογραφίες που τον έχουν «απαθανατίσει» κατά την έξοδο του από ένα περίεργο κλαμπ ανταλλαγής συζύγων.

Ο Frédéric Lefebvre, σύμβουλος του Σαρκοζί, καυχιόνταν ότι το 2007 είχε δει αυτές τις ακατάλληλες φωτογραφίες του DSK- που μπορούσαν να καταστρέψουν την πολιτική του καριέρα.

Η «Κασσάνδρα» γράφει ότι ο Ντομινίκ είναι πάντα στο κυνήγι των νέων γυναικών. «Είναι ένα άτομο που αποζητά συνεχώς την ερωτική ευχαρίστηση. Όπως όλα τα μεγάλα πολιτικά ζώα,έχει πρόβλημα να ελέγξει τον εαυτό του». Όπου και να πάει το μάτι του “σκανάρει” το χώρο σαν λέιζερ προς αναζήτηση τρυφερών υπάρξεων. Είτε εισέρχεται σε καφέ, είτε σε γραφείο, είτε σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο η μέθοδος είναι η ίδια. Κάνει μια μικρή έρευνα, στρέφοντας το κεφάλι του στην αρχή αριστερά, στη συνέχεια προς τα δεξιά ενώ παράλληλα μιλάει».

Η «Κασσάνδρα» γράφει ότι το «σκανάρισμα» διαρκεί μερικά μόνο δευτερόλεπτα, αρκετός χρόνος για να εντοπίσει το «θήραμα», το οποίο στη συνέχεια βομβαρδίζει με sms, συνήθως με ένα «σε θέλω». Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο ο Σαρκοζί- που κι αυτός έχει μια “αδυναμία” στο ωραίο φύλο- είχε προειδοποιήσει το Στρος Καν , πριν αυτός φύγει για τη Νέα Υόρκη για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση στου ΔΝΤ.

«Εκεί-του είχε πει ο Νικολά που του είχε "βάλει πλάτες' για να αναλάβει το ΔΝΤ- δεν είναι αστεία τα πράγματα. Η ζωή σου θα είναι κάτω από ένα μεγεθυντικό φακό. Oi Γάλλοι δεν θα ανεχθούν ένα σκάνδαλο». Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντομινίκ είχε ήδη κατηγορηθεί για ευνοιοκρατία προς την Piroska Νagy, μια Ουγγαρέζα οικονομολόγο του Ταμείου, με την οποία ανέπτυξε μια σύντομη σχέση. Μάλιστα, ξαφνιασμένος ένας από τους συμβούλους του αναφώνησε «Μα έχετε μόλις ένα μήνα εδώ».

Η ίδια η Νάγκι, τη σχέση της οποίας αποκάλυψε ο σύζυγος της δήλωσε αργότερα, αφού πρώτα είχε ευνοηθεί από τη σχέση «σκαρφαλώνοντας» περίεργα στα κλιμάκια του Ταμείου, «ο άνθρωπος έχει πρόβλημα». Η γυναίκα του Ντομινικ, μεγαλόψυχη συγχώρεσε αυτό το παραστράτημα, γράφοντας στο blog της ότι τον αγαπάει και πως η σχέση με την Ουγγαρέζα ήταν σχέση της μιας βραδιάς.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι βεβαίως η μοναδική. Υπάρχει και η μαρτυρία της συγγραφέως-δημοσιογράφου Tristane Banon, που είπε ότι χρειάστηκε να αντιδράσει με γροθιές και κλωτσιές όταν του ζήτησε συνάντηση για συνέντευξη και την υποδέχτηκε σε ένα δωμάτιο επιπλωμένο με ένα διπλό κρεβάτι και μια τηλεόραση.Της ζήτησε να της κρατάει το χέρι όσο διαρκεί η συνέντευξη και στη συνέχεια το χέρι του ανέβηκε στο μπράτσο ενώ προσπάθησε να ψαχουλέψει κι άλλα πιό δυσπρόσιτα σημεία. Η ίδια προειδοποίησε αργότερα τις γυναίκες να φοράνε μακρυά ρούχα όταν πρόκειται να συναντηθούν με τον Ντομινίκ “για να μην ξυπνήσει το θηρίο”.

Ο ηγέτης των Γάλλων σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Οικονομικών, θεωρείτο-μέχρι να συλληφθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη- ως ο μόνος που μπορούσε να νικήσει το Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.



Πηγή: lifo.gr

Read more...

Φορέα ειδικού σκοπού για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα προτείνουν ΕΕ και ΔΝΤ

Επανάληψη του πειράματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στην ίδρυση φορέα ειδικού σκοπού που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις προσανατολίζονται στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη με το ρυθμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις καθυστερήσεις στη καταγραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε εισηγμένες ή μη εισηγμένες επιχειρήσεις, και των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων.

Αν και η κυβέρνηση έχει διορίσει οικονομικούς συμβούλους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων και το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών, τόσο ο ρυθμός προόδου, όσο και η επιλογή των προς πώληση εταιρειών, δεν ακολουθούν τις παροτρύνσεις της τρόικας που ήδη προ εξαμήνου έχει ζητήσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι της τριμερούς θεωρούν πως η κυβερνητική ολιγωρία τορπιλίζει το Μνημόνιο στο σκέλος της διαχείρισης του κρατικούς χρέους. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους και όχι για την υποκατάσταση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα θέλει να αναλάβει κεντρικά το συντονισμό των αποκρατικοποιήσεων δημιουργώντας φορέα ειδικού σκοπού στον οποίο μεταξύ άλλων θα καταλήγουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και με τα χρήματα αυτά θα γίνεται επαναγορά χρέους με μεθοδικό τρόπο και στις προσφερότερες τιμές.

Ο φορέας αυτός θα ομοιάζει στη μορφή και λειτουργία με τον πάλαι ποτέ γερμανικό οργανισμό Τρόιχαντ, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σκοπός του οποίου ήταν να ανασυγκροτήσει τις επιχειρήσεις που ανήκαν στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας να τις καταστήσει ανταγωνιστικές και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίησή τους.

Ο οργανισμός αυτός διαχειρίστηκε 12.000 μονάδες παραγωγής με περίπου 4 εκατομμύρια εργαζομένους και συνέβαλε μέσα σε 20 χρόνια στη μετατροπή μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομία μιας κομμουνιστικής χώρας σε μια δυτικού τύπου ελεύθερη οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέοι “αφέντες” στο κρίσιμο Eurogroup!

Την ατζέντα του Στρος Καν την γνωρίζαμε, αλλά πλέον...


http://img.protothema.gr/4D5EF4CBDAE2030576BC423DABFA9F77.jpg

Η αλλαγή προσώπων θα φέρει και αλλαγή σχεδίων; Θα φέρει καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα, την ώρα που η οικονομίας μας είναι στην κόψη του ξυραφιού;

Το σίγουρα είναι πως η Αθήνα ανησυχεί αναφορικά με το τι θα πράξουν οι εταίροι και πιστωτές μας στη συνεδρίαση του Eurogroup που βασικό θέμα στην ατζέντα της έχει την εξεύρεση λύσης στο αποκαλούμενο «ελληνικό πρόβλημα». Και ανησυχεί για το κατά πόσον η απουσία του ρυθμιστικού παράγοντα Ντομινίκ Στρος Καν θα επηρεάσει τις εξελίξεις και ενδεχομένως την όποια λήψη απόφασης.

Eπισήμως όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τη θέση του μεσιέ Στρος Καν θα καταλάβει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup Αιγύπτια οικονομολόγος Νεμάτ Σαφίκ (Nemat Shafik), υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να ξεκαθαρίσει (;) πως η απουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ δεν ακυρώνει την διαδικασία, ούτε αναστέλλει την προσπάθεια να εξευρεθεί η «κατάλληλη λύση» για την περίπτωση της Ελλάδας.

Ο εκ των μελών του Δ.Σ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ επιμένει πως στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθεί – ωσάν ο εκ των μεγαλοπιστωτών της χώρας μας επικεφαλής του ΔΝΤ να ήταν παρών – το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων από τη χώρα μας και της δραστικής περικοπής δαπανών «προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους όρους του πακέτου για τη χορήγηση της επόμενης δόσης». Η Τρόικα συνεχίζει το έργο της κανονικά, και από το πόρισμά της θα κριθεί (;) η στάση και η απόφαση των εταίρων μας εάν δηλαδή θα πάμε σε νέο δάνειο ή θα επιχειρηθεί μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όμως υπάρχουν και μερικά «γκρίζα σημεία». Για όσο διάστημα ο Στρος Καν θα παραμένει αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη και συνεπακόλουθα ανενεργός στα δρώμενα στο ΔΝΤ οι αγορές δεν θα περιμένουν. Ακόμα κι αν δεχθούμε πως το Ταμείο λειτουργεί βάσει σχεδιασμού και όχι προσωποπαγώς, το σίγουρο είναι πως ο μεσιέ Στρος Καν είχε εκπεφρασμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει και προσωπική συμμετοχή (Σ.Σ: προφανές παράδειγμα η προγραμματισμένη για την Κυριακή το βράδυ κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ΠΡΙΝ τη συνεδρίαση του Eurogroup) στα τεκταινόμενα.

Με δυο λόγια είχε σίγουρα «προσωπική ατζέντα».

Όποιος και να τον αντικαταστήσει αυτή την … ατζέντα είτε δεν την έχει, είτε δεν την υπηρετεί! Κι ο νοών νοείτο …

Εξάλλου ήταν δημιούργημα του ιδίου του Ντομινίκ Στρος Καν ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών, των δομών και της φιλοσοφίας του ΔΝΤ τα τελευταία 6 χρόνια. Έστω και για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα. Έστω κι έτσι όμως υπό την ηγεσία του το Ταμείο ανέπτυξε τις σχέσεις του με την Ευρώπη, δίνοντας σημαντικά κεφάλαια. Κεφάλαια που τώρα χρησιμοποιεί και η Ελλάδα. Και θέλει κι άλλα προφανώς. Κι αυτή, και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία!

Επίσης, ο προσωρινός αντικαταστάτης του Τζον Λίπσκι είναι Αμερικανός, για όσους δεν το ξέρουν. Κι εδώ ισχύει το «ο νοών, νοείτο»…

Τέλος, ο μεσιέ Στρος Καν είναι θερμός υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγων προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών. Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε εκ νέου μόλις προχθές, από το Όσλο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κανείς άλλος στο ΔΝΤ δεν έχει δημοσιοποιήσει παρόμοιες θέσεις και απόψεις!

Τέλος, ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας, το σίγουρο είναι πως απέναντι στον Ντομινίκ Στρος Καν, ιδίως τον πολιτικό Στρος Καν που ήθελε διακαώς να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, ξέραμε με ποιον είχαμε να κάνουμε, τι μπορούσαμε να ζητήσουμε και με ποια ανταλλάγματα.

Τώρα, η νέα ηγετική ομάδα του Ταμείου, προσωρινή ή μη, Κύριος Οίδε ποιά γραμμή θα κρατήσουν απέναντι μας. Οπότε …

Read more...

Αντιπρόεδρος… Κερατέας ο Πάγκαλος

newpost.gr
Αντιπρόεδρος… Κερατέας ο Πάγκαλος
Τη στιγμή κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έχει σημαντικό έργο να επιτελέσει στον συντονισμό πολιτικών της κυβέρνησης, ο ίδιος δείχνει εγκλωβισμένος στην υπόθεση της Κερατέας- παρατηρούν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Πάγκαλος είναι υπέρμαχος της κατασκευής του ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο, αλλά ουδείς φανταζόταν ότι το ενδεχόμενο «μετακόμισης», μετά τις συναντήσεις της Τίνας Μπιρμπίλη με τους κατοίκους, θα μπορούσε να του στοιχίσει τόσο πολύ.

Για τους περισσότερους στην Κυβέρνηση το γεγονός θεωρείται ανεξήγητο. Η σύζυγός του Χριστίνα Χριστοφάκη, διεκδίκησε τη δημαρχία στον όμορο Δήμου Σαρωνικού αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση ότι το Οβριόκαστρο «ευθύνεται» για την παταγώδη αποτυχία της. Ακόμη και το γιαούρτωμα στα Καλύβια, δεν μπορεί να αποτελεί το λόγο για τον οποίο ο έμπειρος πολιτικός αδυνατεί να αφήσει στο παρελθόν τις κινητοποιήσεις της Κερατέας.

Πριν λίγες μέρες, ο Θ. Πάγκαλος ξάφνιασε όταν σχολιάζοντας τη στάση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, επανήλθε στο… αγαπημένο του θέμα:

«Θέλω να σας πω, όμως ότι η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να ισορροπήσει. Εμφανίζει μια πρωτοφανή ανεκτικότητα και μαλθακότητα απέναντι σε προκλήσεις εναντίον της έννομης τάξης, που επί μέρες στην Κερατέα καθόντουσαν εκεί πέρα, δεν θέλω να πω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία, αλλά δεν ήταν ανάγκη να τους κάψουν και πέντε-έξι αυτοκίνητα για να αντιδράσουν κάπως πιο αποτελεσματικά, έτσι δεν είναι; Να βάλουν τα αυτοκίνητα κάπου αλλού, να τα φυλάνε καλύτερα, έχουμε παραστεί σε καταστάσεις όπου η αστυνομία είναι απούσα ή κοιτάει αλλού ή σφυρίζει αδιάφορα και αυτό μερικές φορές κορυφώνεται σε εξάρσεις βίας...», είπε στη ΝΕΤ fm.

Και αν και υποστήριξε πως δεν θέλει να πει ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία, λίγο αργότερα- εμμέσως πλην σαφώς το είπε:

«Έχω ζήσει σε χώρες δυτικές, όπου η αστυνομία ασκεί φρικτή βία όταν πρέπει να ασκηθεί βία, έχω ζήσει στην Γαλλία που φημίζεται για την βιαιότητα της, αλλά η οποία στις καθημερινές συναλλαγές είναι απολύτως ευγενής και συγκρατημένη και εντελώς τυπική. Γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη σωστή δοσολογία εφαρμογής των νόμων και των κανόνων και άσκησης κατά τρόπο πειστικό αποτροπής της βίας, όταν χρειάζεται.»

Η εμμονή του κ. Πάγκαλου, όταν αντιμετωπίζεται με χιούμορ από τους άλλους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη οδηγεί στο να τον αποκαλούν αντιπρόεδρο… Κερατέας, αλλά και να τους κάνει να λένε ότι όσοι αμφέβαλλαν για την αναγκαιότητα κατασκευής του ΧΥΤΥ στην περιοχή θα πρέπει να «φυλάγονται». ¨Όταν όμως αντιμετωπίζεται σοβαρά, μεγεθύνει τις τάσεις… μελαγχολίας.

Read more...