Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Άλλο πράγμα η αναδιάρθρωση χρέους και άλλο η αναδιάταξη», λέει με νόημα η Κομισιόν

Διαφορετικές οι συνέπειες

Η αναδιάταξη χρέους έχει διαφορετικές συνέπειες από την αναδιάρθρωση και δεν εμπλέκει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες, εκτιμά η Κομισιόν
Η αναδιάταξη χρέους έχει διαφορετικές συνέπειες από την αναδιάρθρωση και δεν εμπλέκει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες, εκτιμά η Κομισιόν (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Βρυξέλλες
Η αναδιάταξη κρατικού χρέους «είναι διαφορετική έννοια από την αναδιάρθρωση» σημειώνει με νόημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς πρόκειται διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται διαφορετικοί παίκτες και έχουν διαφορετικές συνέπειες.

Αρκετοί αναλυτές, όπως σημειώνει το Reuters, αντιλαμβάνονται την αναδιάταξη (reprofiling) χρέους ως μία διαδικασία παρόμοια με εκείνη της αναδιάρθρωσης, χωρίς μείωση της αξίας του χρέους αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε την θέση της Κομισιόν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους. «Η αναδιάταξη είναι μία έννοια, η αναδιάρθρωση χρέους είναι κάτι διαφορετικό» είπε ο εκπρόσωπος, λέγοντας πως «δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τους ίδιους παίκτες και δεν έχει τις ίδιες συνέπειες».

Η δύσκολη χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η ανάγκη της για επιπλέον κεφάλαια θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Δευτέρα. Οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας στην Αθήνα.

Εντούτοις, μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι θα είναι αναπόφευκτη κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους. Κυβερνητική πηγή από την Γερμανία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζητούν για «αναδιάταξη» των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων.

Πρόντι: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο»

Παράλληλα, ο Ρομάνο Πρόντι, τέως πρόεδρος της Κομισιόν, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περισσότερος χρόνος για να βγει από την κρίση, χωρίς κούρεμα, μερική μείωση του χρέους ή έξοδο από το ευρώ.

«Χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ή με καλύτερα επιτόκια για να βγει από την κρίση» δήλωσε ο Ρ.Πρόντι λέγοντας πως «τα εργαλεία είναι γνωστά, αυτό που λείπει, είναι η πολιτική βούληση στην Ευρώπη και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κάποιος, που να διαθέτει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη, κάποιος που είναι διατεθειμένος να πάρει πολιτικό ρίσκο, όπως έκανε ο καγκελάριος Κολ με την δημιουργία του ευρώ, κάποιος που πιστεύει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό από μερικές ασήμαντες περιφερειακές εκλογές».

Ο Ρ.Πρόντι υποστήριξε επίσης πως το βασικό πρόβλημα είναι πως οι χώρες της ΕΕ το 2004 -επί δικής του προεδρίας- αρνήθηκαν να δεχθούν αυστηρούς ελέγχους επί των βασικών αρχών, που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του κοινού νομίσματος.

Ήδη από το 2004, συνέχισε, ο ίδιος είχε ζητήσει από την Eurostat να ελέγξει τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης, αλλά «ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία το επιθυμούσαν, ενώ βέβαια είναι αδικαιολόγητη η 'ωραιοποίηση' των στοιχείων του προυπολογισμού της από την Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: