Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Φορέα ειδικού σκοπού για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα προτείνουν ΕΕ και ΔΝΤ

Επανάληψη του πειράματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στην ίδρυση φορέα ειδικού σκοπού που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις προσανατολίζονται στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη με το ρυθμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις καθυστερήσεις στη καταγραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε εισηγμένες ή μη εισηγμένες επιχειρήσεις, και των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων.

Αν και η κυβέρνηση έχει διορίσει οικονομικούς συμβούλους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων και το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών, τόσο ο ρυθμός προόδου, όσο και η επιλογή των προς πώληση εταιρειών, δεν ακολουθούν τις παροτρύνσεις της τρόικας που ήδη προ εξαμήνου έχει ζητήσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι της τριμερούς θεωρούν πως η κυβερνητική ολιγωρία τορπιλίζει το Μνημόνιο στο σκέλος της διαχείρισης του κρατικούς χρέους. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους και όχι για την υποκατάσταση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα θέλει να αναλάβει κεντρικά το συντονισμό των αποκρατικοποιήσεων δημιουργώντας φορέα ειδικού σκοπού στον οποίο μεταξύ άλλων θα καταλήγουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και με τα χρήματα αυτά θα γίνεται επαναγορά χρέους με μεθοδικό τρόπο και στις προσφερότερες τιμές.

Ο φορέας αυτός θα ομοιάζει στη μορφή και λειτουργία με τον πάλαι ποτέ γερμανικό οργανισμό Τρόιχαντ, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σκοπός του οποίου ήταν να ανασυγκροτήσει τις επιχειρήσεις που ανήκαν στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας να τις καταστήσει ανταγωνιστικές και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίησή τους.

Ο οργανισμός αυτός διαχειρίστηκε 12.000 μονάδες παραγωγής με περίπου 4 εκατομμύρια εργαζομένους και συνέβαλε μέσα σε 20 χρόνια στη μετατροπή μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομία μιας κομμουνιστικής χώρας σε μια δυτικού τύπου ελεύθερη οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: