Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κράτος... «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω»

Πλήρης εκτροχιασμός του ελλείμματος

http://img.protothema.gr/67023F073876DB1400845AEB651C5EAE.jpg
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο και στο κλιμάκιο των ελεγκτών της Τρόικα, καθώς τους τρεις μόλις πρώτους μήνες φέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα (γενικής κυβέρνησης) εκτοξεύτηκε στα 7,3 δισ. ευρώ.

Ενώ δηλαδή ο ετήσιος στόχος για έλλειμμα φέτος δεν ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ, αυτό τείνει να φτάσει ως τα τέλη της χρονιάς... στα 28 δισ. ευρώ! Από το Φεβρουάριο μάλιστα έως το Μάρτιο, το έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε (ήταν 3,3 δισ. και αυξήθηκε σε ένα μήνα κατά τέσσερα δισ. ευρώ).

Με τα δεδομένα αυτά, και ενώ μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο και η πέμπτη δόση των δανείων από την Τρόικα, το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και ουσιαστικά βρίσκεται στον προθάλαμο μιας «στάσεως πληρωμών».

Έτσι τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. περίπου σε έναν μόλις μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν εντός 90 ημερών) στα τέλη Μαρτίου διαμορφώνονταν στα 6,01 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου και 5,16 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η καθυστέρηση στις πληρωμές εκ μέρους των φορέων γενικής κυβέρνησης αποδίδεται και στη δυσκολία που αντιμετώπισαν στη μετάβαση στο νέο σύστημα ελέγχου και δέσμευσης των δαπανών τους. Σταδιακά όμως οι 9 στους 10 μπήκαν τελικά στο σύστημα και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπιστώνεται βελτίωση μετά το α΄τρίμηνο ως προς το ρυθμό πληρωμών, όπως επίσης και στο έλλειμμα.

Παρόλα αυτά, οι υποχρεώσεις του κράτους ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς από τους 860 φορείς που συνθέτουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απέστειλαν στοιχεία μόνο οι 806. Τον Ιανουάριο είχαν δώσει στοιχεία 658 φορείς, ενώ τον Φεβρουάριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 779. Δεν έχουν συμμορφωθεί 17 ασφαλιστικά ταμεία, 35 νομικά πρόσωπα και δύο δημόσιες επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, στο τέλος του 2010, τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες επιχορηγήσεις 917 εκατ. ευρώ, ώστε να καταβάλλουν τις συντάξεις. Όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ: «Για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει αφαιρεθεί ποσό 917 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό αυτό αφορά σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται) και καταγράφηκαν στα έξοδα του Ιανουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: