Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Πάει πίσω η πέμπτη δόση του δανείου

Ιούλιο και αν...


http://img.protothema.gr/4E08D821FA73EB3AF47CBC7C58E1FFD0.jpg

Περισσότερο από ορατή είναι πλέον για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η πιθανότητα να μην λάβει τον Ιούνιο η Ελλάδα την πέμπτη δόση των δανείων. Οι πιέσεις των ελεγκτών έχουν φτάσει στο απροχώρητο και οι ίδιοι φαίνεται να αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα εκφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων τους, μεταθέτοντάς το στις πολιτικές ηγεσίες.

Για να αποφύγει τα χειρότερα, ο Γιώργος Παπακωνταντίνου μεταβαίνει από σήμερα στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, με στόχο να διαλύσει τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων και να τους πείσει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.

Για το λόγο αυτό, σήμερα και αύριο θα διακοπεί το παζάρι που διεξαγόταν όλο το σαββατοκύριακο με τους επικεφαλής της Τρόικα, μέχρι την επιστροφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του στη Αθήνα την Τετάρτη.

Η κακή τροπή όμως που λαμβάνει η αξιολόγηση προόδου του οικονομικού προγράμματος, η «κόκκινη κάρτα» των ελεγκτών για την μηδενική πρόοδο ή τα πισωγυρίσματα στους τομείς της μειώσεως των κρατικών ελλειμμάτων, των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η πολιτικοοικονομική ρευστότητα που κυριαρχεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ (μετά την αρνητική δημοσιότητα που συσσωρεύεται γύρω από το πρόσωπο του κ. Ντομινίκ Στρος Καν) έχουν δέσει τα χέρια των απεσταλμένων των δανειστών, οι οποίοι εναποθέτουν πλέον τις αποφάσεις στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων τους.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειε μάλιστα, μιλώντας στο protothema.gr, το ενδεχόμενο να «παγώσει» η 5η δόση του δανείου, που κανονικά θα έπρεπε να εκταμιευθεί μέσα στον Ιούνιο. Εξέφραζε την αισιοδοξία του πάντως ότι η δόση μπορεί να δοθεί τελικά, με μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση, στις αρχές του Ιουλίου, εφόσον η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δώσει το «πράσινο φως».

Ουσιαστικά, όπως διαφαίνεται, θα πρόκειται για μια νέα διαπραγμάτευση όλου του Μνημονίου από μηδενικής βάσεως και θα συνδεθεί με ένα νέο ελληνικό αίτημα για χορήγηση συμπληρωματικού δανείου για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιόδου 2012-2013, τις οποίες δεν θα μπορέσει να καλύψει η χώρα με απευθείας δανεισμό από τις αγορές που θα παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα –όπως προεξόφλησαν ήδη τόσο ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

Η προοπτική αυτή έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στην κυβέρνηση που την υποχρεώνει να διαχειριστεί με ιδιαίτερη φειδώ τα λιγοστά ταμειακά αποθέματα του κράτους (εκτιμάται πως ανέρχονται σε περίπου 12 δισ. ευρώ) ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις. Για τον Ιούλιο οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε περίπου 14 δισ. που θα καλυφθούν οριακά ενδεχομένως με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων 3-4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: