Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πάσχει από το «σύνδρομο του Σάχη»

newpost.gr








ΔΝΤ: Η Ελλάδα πάσχει από το «σύνδρομο του Σάχη»
Μπορεί το… πάθημα του σοσιαλιστή Στρος Καν να έδωσε… ανάσες στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτηκαν πως «υπάρχουν και χειρότερα», αλλά από σήμερα οι επιτελείς του πρωθυπουργού έρχονται ξανά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια με τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία έχει πει στον Γ. Παπανδρέου … όλη την αλήθεια: ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει το… «σύνδρομο του Σάχη».

Ο Σάχης της Περσίας ελάμβανε την αμερικάνικη βοήθεια, αλλά αντί για ανταλλακτικά αεροπλάνων εξοπλίζονταν οι μουλάδες. Οι οποίοι και τον ανέτρεψαν. Στην προκειμένη περίπτωση, τη δική μας, η κυβέρνηση άλλα συμφωνεί με την τρόικα, άλλα κάνει στην Αθήνα και, το χειρότερο, άλλα γίνονται! Δηλαδή, ζούμε όλοι σε μία εικονική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σε αυτή την πραγματικότητα ζουν οι λογογράφοι του πρωθυπουργού, οι οποίοι του έχουν ετοιμάσει έναν απολογισμό 20ετίας! Τον οποίο και διαβάζει σε κάθε ευκαιρία εξοργίζοντας τους πολίτες που βιώνουν την άλλη πραγματικότητα και την τρόικα που βλέπει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μένουν στα χαρτιά.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και αυτό θα φανεί σύντομα. Παρά την υποστήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ. Ανώτερος παράγοντας των Βρυξελλών επισημαίνει πως με τη βοήθεια της υπερδύναμης η συμφωνία του Γ. Παπανδρέου με το ΔΝΤ είχε κλείσει την περίοδο… πριν τις εκλογές του 2009. Τότε που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα απαιτεί τον έλεγχο όλων των δικτύων της χώρας.

Τα πάντα θα περάσουν σε ξένα χέρια:
- Ο ΟΤΕ
- Η ΔΕΗ
- Η ΕΥΔΑΠ
- Ο ΟΣΕ
- Τα αεροδρόμια
- Τα λιμάνια
- Τα σκουπίδια
- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Ο ΟΠΑΠ
- Το ΤΤ
- Η Αγροτική τράπεζα

«Αργότερα μπορούμε περισσότερα» απαντά η κυβέρνηση, επισημαίνοντας τη χαμηλή τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Αλλά η τρόικα επιμένει. Στέλνει επιτηρητές στα υπουργεία και ζητά ως υποθήκη για το νέο δάνειο το Ελληνικό, τον Αστακό και την… Κέρκυρα! Όχι ολόκληρη, απλά μερικά τουριστικά «φιλέτα»!
Το ερώτημα είναι απλό: θα βάλει ο Γ. Παπανδρέου την υπογραφή του σε όλα αυτά; Και, αν το κάνει, θα βρει υπουργού να τα εφαρμόσουν; Και αν βρει, θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Σε αυτό το κλίμα ανασχηματισμός και εκλογές είναι δύο επιλογές εξίσου πιθανές. Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει άμεσα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλιώς κινδυνεύει πολύ σύντομα να την απολέσει για πάντα.

Οι δελφίνοι έχουν αρχίσει ήδη να τοποθετούνται ενώ οι εκσυγχρονιστές ετοιμάζουν δικό τους κόμμα, καθώς βλέπουν ότι οι εξελίξεις στη δεξιά πολυκατοικία ευνοούν την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος. Οι εκσυγχρονιστές μπορεί να έχασαν τη μάχη το 2007, αλλά δεν έχουν παραιτηθεί από τη ρεβάνς. Θα διεκδικήσουν το ΠΑΣΟΚ ή θα το αφήσουν απαξιωμένο προχωρώντας οι ίδιοι σε νέο ξεκίνημα. Γιατί, μπορεί η κληρονομιά της οχταετίας Σημίτη να ήταν βαριά για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά μετά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, εκείνη η περίοδος φαντάζει σε κάποιους καλύτερη. Άλλωστε, το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και της πολιτικής επιβίωσης είναι στο 3%, ένα ποσοστό που επιτρέπει σε αρκετούς να κάνουν όνειρα. Κανένα πρόβλημα, αρκεί να μη ζήσει ο λαός τον εφιάλτη της χρεοκοπίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: