Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ο Γ. Πανάρετος υπεύθυνος για την "ανοικτή διακυβέρνηση"

Στον υφυπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Γιάννη Πανάρετο, ανατέθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η ευθύνη του πολιτικού συντονισμού της «ανοικτής διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ανάθεση της νέας αρμοδιότητας στον κ. Πανάρετο συμπίπτει με τη «δεύτερη φάση» της σχετικής διαδικασίας, η οποία άρχισε με την ανοικτή διαδικασία για τις θέσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Διαδικασία η οποία, όπως αναφέρεται, είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα, αλλά και «μια από τις θεμελιώδεις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Η δεύτερη φάση, την οποία θα επιβλέψει ο κ. Πανάρετος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ξεκινά σήμερα και «αφορά», όπως αναφέρεται, «τομείς ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθούν αναλυτικά τις προσεχείς ημέρες».

.nooz.gr/

Read more...

Έξι άξονες μεταρρυθμίσεων προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Έξι άξονες για τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνία προτείνει ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου του Δ. Δασκαλόπουλου στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα ο κ.Δασκαλόπουλος πρότεινε:

-Την εξυγίανση του πελατειακού και διαπλεκόμενου κράτους και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

- Την καταπολέμηση της διαφθοράς, που νοθεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και διαβρώνει τους θεσμούς.

- Την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης -που ενσωματώνει και την πράσινη ανάπτυξη.

- Τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, με την οργάνωση ενός κοινωνικού κράτους πραγματικών κοινωνικών υπηρεσιών και όχι συντεχνιακών επιδομάτων.

- Την αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών της Παιδείας και της Υγείας.

- Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ως πεδίο ανάδειξης των δημιουργικών αναπτυξιακών δυνάμεων του τόπου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ακόμη ότι "Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και ο παραγωγικός μαρασμός επισείουν το φάσμα της κοινωνικής καθίζησης και της περιθωριοποίησης του τόπου" και ότι "η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής θέσης της χώρας -την επαύριον της ανατροπής των στοιχείων και για το έλλειμμα του 2008, που μας άφησε έκθετους στην Ευρωπαϊκή Ένωση- σηματοδοτεί τον κίνδυνο υποβάθμισης του μέλλοντός μας".

"Εκείνο που έχει πρωταρχική σημασία, υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος, είναι να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών και μετρήσιμο αντίκρισμα από την εφαρμογή των μέτρων" τόνισε.

"Εξίσου σημαντικό είναι το κράτος να δώσει πρώτο το παράδειγμα στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού, μειώνοντας δραστικά τις αντιπαραγωγικές του δραστηριότητες και τις σπατάλες του. Είναι, καταρχήν, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διακηρυγμένες προθέσεις και οι πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση" προσέθεσε.

Φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε ειδικότερα στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στα φορολογικά βάρη λέγοντας ότι σε πείσμα μιας ορισμένης λαϊκίστικης ρητορείας, που μονίμως τις δαιμονοποιεί, οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:

- "Από το σύνολο των 202.000 ελληνικών επιχειρήσεων, οι 1.500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσον όρο 350 εργαζόμενους η καθεμία, καταβάλλουν το 72,2% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, αποδίδοντας εκάστη μέσο ετήσιο φόρο € 2,2 εκατ".

- "Αυτές οι 1.500 επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 500.000 μισθωτούς, αποδίδουν στο ακέραιο τον ΦΠΑ και τις εισφορές τους και λειτουργούν με καθεστώς απόλυτης διαφάνειας μέσα από ισολογισμούς, διεθνή λογιστικά πρότυπα, ορκωτούς ελεγκτές και ελέγχους από τις φορολογικές αρχές και τις χρηματαγορές".

"Σε κάποιες θέσεις ή διαγνώσεις, κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος, πιθανόν να διαφέρουμε. Συγκλίνουμε, όμως, ως προς την αντίληψη και τις κατευθύνσεις και αυτό είναι το σημαντικό".
nooz.gr

Read more...

Απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον "Τειρεσία"

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με νέες αποφάσεις της απευθύνει συστάσεις τόσο στην εταιρεία «Τειρεσίας», όσο και σε δύο Τράπεζες, για τις προϋποθέσεις και το χρόνο εγγραφής αρνητικών οικονομικών στοιχείων πελατών των Τραπεζών στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» (ΣΟΣ) της «Τειρεσίας».

Ειδικότερα, η Αρχή αναφέρει ότι οι Τράπεζες πρώτα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες τους για τις καταγγελίες των συμβάσεων πιστωτικών καρτών που προβαίνουν λόγω χρεών και εν συνεχεία να ενημερώνουν για τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα των πελατών τους την εταιρεία «Τειρεσίας».

Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι η εταιρεία «Τειρεσίας» πριν καταχωρήσει αρνητικά δεδομένα στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» πρέπει πρώτα να έχει στην κατοχή της βεβαίωση της Τράπεζας ότι έχει επιδοθεί στους πελάτες της η έγγραφη καταγγελία της σύμβασης πιστωτικής κάρτας.
nooz.gr

Read more...

"Νέα πνοή στα δημόσια νοσοκομεία"

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία το 2010 επανέλαβε η υπουργός Υγείας, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ( ΠΟΕΔΗΝ).

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, "για να μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα πνοή στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων".

"Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι σαφές ότι ξεκινάμε με τις σοβαρές προσλήψεις που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Τις 3.000 νέες προσλήψεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων, με το προϋπολογισμό του 2010", είπε.

Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο για το πρώτο τρίμηνο, "μεταξύ των οποίων είναι ο διακανονισμός και η ρύθμιση του υπέρογκου δημόσιου χρέους που έχουν σήμερα τα νοσοκομεία".

"Αλλά, ταυτόχρονα να μπουν και εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες όσον αφορά τη λίστα φαρμάκων και, φυσικά, μια άλλη πολιτική για τις προμήθειες", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη αλλαγή και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία".

nooz.gr

Read more...

Κατσέλη: Aποκλειστικό μέλημά μας η εύρυθμη λειτουργία των ναυπηγείων

"Η συγκατάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, για τη μεταβίβαση μετοχών από την TyssenKrupp σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα θα δοθεί μόνο εφόσον διασφαλίζεται η θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του νέου σχήματος", δήλωσε η Λούκα Κατσέλη μετά από συνάντηση που είχε με το Προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά "Η ΤΡΙΑΙΝΑ".

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι "αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των ναυπηγείων και η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στον τόπο".

Ερωτηθείσα σχετικά η υπουργός διέψευσε τα περί συνάντησης με τον κ. Εμμανουήλ και τον κ. Χάτσιο που φέρονται να έχουν υπογράψει συμφωνία με την TyssenKrupp για τη μεταβίβαση μετοχών.

Επανέλαβε δε τη ρητή θέση του Υπουργείου ότι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει πρόταση που να διασφαλίζει τη θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του σχήματος και να εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

nooz.gr

Read more...

Προειδοποίση Βενιζελου για ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού" τόνίζει σε δήλωσή του υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα".

Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου "με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου"

«Στις 20.10.2009 μετά τη συνάντησή μου με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems κ. Ηans Cristof Atzpodien για το ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είχα δηλώσει ότι διαφάνηκε η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε κοινά αποδεκτή λύση.

Είχα όμως τονίσει ότι το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου.

Είχα επίσης τονίσει ότι ως προς το ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης με βάση την οποία ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περιήλθε στην Thyssen Group αναμένεται το ταχύτερο δυνατό η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Είχα άλλωστε τονίσει προς τη γερμανική πλευρά ότι για το μέλλον των ναυπηγείων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής.

Είναι προφανές ότι ύστερα από τις επαφές της Thyssen Group με την κυβέρνηση δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.


nooz.gr

Read more...

Καταργείται το μέτρο της απόσυρσης

http://www.protothema.gr/content/data/upimages/imagescache/a35c5dfdacf7edea90cd2bc0dbccdff504d85671.490.208.790786948.a0674f7f37897dc9e302894b3c90a9898acc54c7.jpgΚαταργείται το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ αυτοκινήτων όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Ήδη υπογράφηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα λάβει αριθμό ΦΕΚ την Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου το μέτρο της απόσυρσης δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα, δεν ενισχύει την ελληνική οικονομία καθώς δεν υπάρχει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία ενώ τέλος έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το εκτιμούμενο ετήσιο κόστος σε 400 εκατ. ευρώ. Όσοι έχουν αποσύρει έως σήμερα τα ΙΧ αυτοκίνητά τους θα τύχουν των ευεργετημάτων της προηγούμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου και θα αποζημιωθούν κανονικά.

Αυτοί έχουν το δικαίωμα είτε να πάρουν το ποσό των 1000 ευρώ, είτε το ποσό των 500 ευρώ και δύο κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται τα περιβαλλοντικά τέλη ΙΧ αυτοκινήτων σε σχέση με αυτό που ορίζονταν στην προηγούμενη πράξη Σουφλιά.

Με τη νέα ρύθμιση επιβαρύνονται λιγότερο τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και επιβαρύνονται περισσότερο τα μεγάλου κυβισμού που είναι και ενεργοβόρα.

Στη νέα ρύθμιση τα τέλη κυκλοφορίας χωρίστηκαν σε τέσσερις κλάσεις ανάλογα με το έτος και τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται από 0 έως 68 ευρώ για ΙΧ αυτοκίνητα-μοτό μικρότερα των 301 κυβικών από 28 έως 96 ευρώ για ΙΧ 301 έως 785 κυβικά, από 94-187 ευρώ για ΙΧ από 786 έως 1357 κυβικά, από 184 έως 352 ευρώ για ΙΧ από 1358 έως 1928 κυβικά, από 428 έως 671 ευρώ για ΙΧ από 1929 έως 2357 κυβικά και από 562 έως 880 ευρώ για ΙΧ άνω των 2357 κυβικών.

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τέλος ότι καταργείται ο πράσινος δακτύλιος ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση Σουφλιά θα ίσχυε για την Αθήνα από το 2011.

Η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου για την πολιτική αυτοκινήτου και τη βιώσιμη κινητικότητα όπως είναι ο τεχνικός έλεγχος, οι κάρτες καυσαερίων, η ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δίκτυα των πεζοδρόμων, των ποδηλατοδρόμων, της ήπιας κυκλοφορίας, η αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης κλπ.
nooz.gr

Read more...

Μετά τις 5, ανακοίνωση ονομάτων Γενικών Γραμματέων...


Σύσκεψη στο Μαξίμου στις 5 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το πολυβασανισμένο θέμα των Γενικών Γραμματέων. Θα πάρουν μέρος οι: Χάρης Παμπούκης, Νίκος ΑΘανασάκης και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης.

Είναι...

...πολύ πιθανό να ανακοινωθούν μετά τη σύσκεψη κάποια από τα ονόματα των νέων Γενικών γραμματέων...

nonews-news


Read more...

ΟΛΠ: Νέα 48ωρη απεργία από τους εργαζόμενους


ΟΛΠ: Νέα 48ωρη απεργία από τους εργαζόμενους

του Μηνά Τσαμόπουλου

Νέος γύρος στο σίριαλ της σύμβασης ΟΛΠ-Cosco, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν το μεσημέρι της Δευτέρας νέα 48ωρη απεργία, δύο μόλις 24ωρα μετά τη συνάντησή τους με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Τις διαθέσεις τους, άλλωστε, τις είχαν δείξει οι εργαζόμενοι με τις δηλώσεις τους το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ζητώντας άμεσα διάλογος σε τέσσερις άξονες:Αναπτυξιακό, Ρυθμιστικό-Φορολογικό και Εργασικά».

Συμπλήρωναν, δε, ότι υπάρχει δυσκολία γιατί δεν έγινε ανάλυση από την υπουργό για τα ακριβή σημεία που αφορά ο κάθε άξονας και προσέθεσαν ότι θα εξετάσουν τη στάση τους στα συλλογικά τους όργανα.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ΔΣ της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και της Ένωσης Λιμενεργατών μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με την Υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας & Ανταγωνισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη και Τετάρτη 3 & 4 /11/2009.

Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει από ώρα 00:00 νυχτερινή.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, επειδή κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας & Ανταγωνισμού δεν υπήρξε καμία δέσμευση επί των θεμάτων και των συνεπειών της παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ.

Ιδιαίτερα δεν υπήρξε καμία δέσμευση για τα θέματα του Δημόσιου Ελέγχου και της κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων.

Την Τετάρτη 4/11/2009 θα συνεδριάσουν εκ νέου τα Δ.Σ της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και της Ένωσης Λιμενεργατών.

protothema.gr


Read more...

Στην τελική ευθεία οι νέοι γενικοί γραμματείς



του Γιάννη Μακρυγιάννη

http://www.protothema.gr/content/data/upimages/imagescache/da4b9237bacccdf19c0760cab7aec4a8359010b0.442.245.21bfe8fe16d565dd2827b7aa537f60d4a456fb89.jpgΣε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να αποφασιστούν τα πρώτα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων, που θα στελεχώσουν τα υπουργεία.

Το όλο θέμα παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι πολιτικές ηγεσίες σε κάθε υπουργείο να μην έχουν την απαραίτητη επαφή με τη δημόσια διοίκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση κρίσιμων πολιτικών δράσεων. Πολλοί υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την καθυστέρηση, καθώς η ανακοίνωση των ονομάτων αναμενόταν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά δεν κατέστη δυνατή, λόγω και των ταξιδιών, που πραγματοποίησε στο μεταξύ ο κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό.

Υπολογίζεται πάντως ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν σχεδόν όλοι οι γενικοί γραμματείς, αλλά το ερώτημα από κει και μετά είναι εάν τα σχήματα θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αφού δεν είναι βέβαιο ότι τα νέα πρόσωπα θα είναι στο σύνολό τους αποδεκτά από τους υπουργούς, ορισμένοι από τους οποίους θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν σε επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

protothema.gr


Read more...

"Φορολογική ανάσα στα χαμηλά στρώματα"

"Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, κάνοντας μια αναδιανομή του φορολογικού βάρους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τους έμμεσους φόρους.

Ο Γ. Πεταλωτής αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ωστόσο τόνισε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άνοδο των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα άνω των 30.000 και 100.000 ευρώ, δήλωσε ότι "ως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού και το πρώτο νομοσχέδιο, που θα αφορά το Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης".

nooz.gr/

Read more...

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ...


To γράφαμε εδώ και δυο εβδομάδες. Τελικά επιβεβαιωθήκαμε απόλυτα. Πριν από λίγο ο Δ. Αβραμόπουλος απέσυρε την υποψηφιότητά του. Δεν του έβγαιναν τα κουκιά. Προσπάθησε να κάνει ηρωική έξοδο, αλλά τελικά έφυγε ταπεινωμένος, καθώς όλοι κατανόησαν ότι δεν είχε υποστηρικτές. Ο Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, θα διαπραγματευθεί με τη Ντόρα. Και όπως φαίνεται μάλλον θα την στηρίξει...

fimotro

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ...


«Είχαμε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μας, καθώς ξέρετε ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κυβέρνηση για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών, μια ευνομούμενη πολιτεία, μια κοινωνία Δικαίου που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και πιστεύω ότι, με αυτόν τον στόχο, έχουμε πολλές κοινές προσπάθειες να μοιραστούμε με την Εκκλησία. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ελληνική κοινωνία και να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας σε τομείς όπως της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον... Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Ιερώνυμο για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο.
«Συμφωνήσαμε ότι θα διαμορφώσουμε επιμέρους επιτροπές, ώστε με θετικό πνεύμα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σημαντική συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Καταρχήν ήρθα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο έργο του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Συζητήσαμε πολλά θέματα, άκουσα τις απόψεις του πρωθυπουργού, είπα και τις δικές μου, όμως εγώ είμαι ένα πρόσωπο, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Θα μεταφέρω τη συζήτησή μας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας ιδιαίτερα για θέματα πρόνοιας θα το αγκαλιάσει η ΔΙΣ», είπε ο κ. Ιερώνυμος και σημείωσε: «Μέσα από αυτή τη συζήτηση και με το πνεύμα συνεργασίας πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε στην επίλυση πολλών θεμάτων».
fimotro


Read more...

Παπανδρέου: Στόχος η ευνομία

"Είμαστε αποφασισμένοι και είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένη αντίληψη και πρακτική που είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνομίας και ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών μας" δήλωσε ο k Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο του κ. Διαμαντούρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή συμβάλλει στο να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς καλύτερα θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

"Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις κρίσιμες λέξεις που χρησιμοποιώ και εγώ", είπε από τη μεριά του ο κ. Διαμαντούρος, προσθέτοντας στη συνέχεια, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αλλά και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα τελευταία έξι χρόνια, προκειμένου να προωθηθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών υπό την ευρωπαϊκή τους ιδιότητα.

Επίσης, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε την απόλυτη διαθεσιμότητά του, ώστε να προωθηθεί το κράτος δικαίου τη μεγαλύτερη ευνομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και να εξάρει την άριστη συνεργασία του με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, "εκείνος στην Ελλάδα και εγώ στην ΕΕ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Διαμαντούρος ευχαρίστησε πάρα πολύ τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο έργο του, επισημαίνοντας ότι "θα με βοηθήσει πάρα πολύ στην προοπτική μιας περαιτέρω θητείας".
nooz.gr

Read more...

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Mαρία Bουργάνα
(από την Ημερησία)


Nέο φορολογικό τοπίο δημιουργείται στην αγορά των ακινήτων το 2010, με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Aλλαγές που θα ευνοήσουν τους μικροϊδιοκτήτες και θα θίξουν όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλα και ακριβά ακίνητα. Tο σχέδιο με τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων θα αποτελέσει μια από τις ενότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί...
σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Bουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση νέων αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που θα συνδέονται με την αντικειμενική αξία της και όχι με βάση την επιφάνεια της, κατάργηση του φόρου υπεραξίας 5% - 20%, κατάργηση του τέλους συναλλαγής 1%, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο και επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. O ΦΠA θα εξακολουθεί να επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών με οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί 1η Iανουαρίου 2006 και μετά. Eιδικότερα, με βάση τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου, οι αλλαγές που έρχονται στα ακίνητα είναι:

Πρώτη κατοικία
Νέο αφορολόγητο όριο με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου
Kαθιερώνεται νέο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το οποίο θα συνδέεται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Mεγαλύτερη φοροαπαλλαγή θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά. O φόρος μεταβίβασης που θα πληρώνουν οι αγοραστές ακινήτων θα εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Όσο πιο ακριβή κατοικία αποκτά κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει στην εφορία. Tο αφορολόγητο αυτό θα καθορισθεί μεταξύ 100.000 ευρώ και 150.000 ευρώ για τον άγαμο αγοραστή και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο αγοραστή, ενώ θα προσαυξάνεται κατά ένα επιπλέον ποσό για κάθε προστατευόμενο τέκνο που βαρύνει τον αγοραστή.

Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα από το φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή την ίδια φοροαπαλλαγή έχει κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Aττικής (Eκάλη, Ψυχικό) με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ με κάποιον άλλο που αποκτά πρώτη κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από το φόρο μεταβίβασης. Oι αλλαγές που εξετάζονται στο φορολογικό καθεστώς της πρώτης κατοικίας αναμένεται να θίξουν όλους όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλη και ακριβή πρώτη κατοικία. Oι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 11% στην αξία που απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ορίου.

Κριτήρια
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, για να χορηγηθεί φοροαπαλλαγή κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα πρέπει:
H οικία, το διαμέρισμα ή το οικόπεδο να αγοράζεται ολόκληρο και κατά πλήρη κυριότητα. Nα αγοράζεται από φυσικό πρόσωπο έγγαμο ή άγαμο και ο αγοραστής, η σύζυγός του ή τα ανήλια παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλες οικίες ή διαμερίσματα ή οικόπεδα που το συνολικό τους εμβαδόν πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Oι στεγαστικές ανάγκες πληρούνται όταν η οικογένεια έχει ακίνητο ή ακίνητα (οικία, διαμέρισμα κ.λπ.) που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους και είναι πάνω από 70 τ.μ. αν πρόκειται για άγαμο, χήρο, διαζευγμένο ή έγγαμο. Tο εμβαδόν προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα ανήλια παιδιά και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Mεγάλη ακίνητη περιουσία
Επιβάλλεται προοδευτική φορολόγηση
Aπό την 1η Iανουαρίου 2010 το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων καταργείται. Tο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο. Tο αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στα επίπεδα των 300.000 - 350.000 ευρώ για να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Στο νέο φόρο θα υπαχθούν και τα ακίνητα που ανήκουν στις offshore εταιρείες και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Eκκλησία. Oι αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σήμερα για το ETAK το αφορολόγητο όριο ισχύει μόνο για τις κατοικίες και ανέρχεται σε 100.000 ευρώ για τον άγαμο, 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, 200.000 για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά και 230.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Tο ύψος της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο φορολογείται με συντελεστή 0,1%.

Γονική παροχή - κληρονομιά
Επανέρχεται ο φόρος με νέο αφορολόγητο
Eπανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο όριο. Mε το νέο σύστημα θα φορολογούνται μόνο οι μεγάλες περιουσίες που μεταβιβάζονται. O φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 5%.
H κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα τέλη του 2007 στέρησε τεράστια ποσά στο Δημόσιο Tαμείο, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν από το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων που επεβλήθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω της κατάργησης του φόρου κληρονομιών το Δημόσιο έχασε μόνο το 2008 έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. H απώλεια αυτή προκλήθηκε λόγω της κατάργησης της κλιμακωτής φορολόγησης της αξίας κληρονομιών, η οποία υπολογιζόταν με συντελεστές 5%-20%, και της αντικατάστασής της με ενιαίο συντελεστή 1% πάνω από το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ.

Nεόδμητες οικοδομές
Τέλος στον φόρο μεταβίβασης - ΦΠΑ 19%
Σε κάθε περίπτωση αγοράς νεόδμητης οικοδομής που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία δεν θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης, αλλά ΦΠA 19%, όπως προβλέπεται και τώρα με διάταξη που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου 2006.

Mεταχειρισμένα κτίσματα
Εισάγεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων - Οι νέοι συντελεστές
Όλες οι πωλήσεις παλαιών κτισμάτων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης ακινήτων. O φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και με συντελεστή 11% το επιπλέον τμήμα της αξίας του ακινήτου.

Τι καταργείται:
O φόρος αυτόματου υπερτιμήματος (φόρος υπεραξίας) που επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο ο οποίος πωλεί ακίνητο το οποίο απέκτησε με κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή ή αγορά μετά την 1η Iανουαρίου 2006. Σήμερα ο φόρος κυμαίνεται από 5% έως 20% και επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενική τιμής κτήσης και της αντικειμενική τιμής πώλησης του ακινήτου.
Tο τέλος συναλλαγής ακινήτων που επιβάλλεται με συντελεστή 1% επί της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1/1/06. Στόχος είναι η απλούστευση της φορολογίας των μεταβιβάσεων και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Mε την επιβολή του ΦMA κάθε μεταβίβαση παλαιού κτίσματος, οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή άλλης εδαφικής έκτασης θα επιβαρύνεται με φόρο 9%-11%, ενώ με τον φόρο υπεραξίας και το τέλος συναλλαγής υπήρχαν πολλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων τέτοιων ακινήτων στις οποίες οι μεν πωλητές δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, επειδή η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της αντικειμενικής τιμής πώλησης ήταν μηδενική, οι δε αγοραστές πλήρωναν μόλις 1% επί της αντικειμενικής αξίας!
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι προχωρήσουν φέτος σε γονική παροχή
Eντονη κινητικότητα στα γραφεία των συμβολαιογράφων και τις εφορίες παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους με γονική παροχή τα ακίνητά τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία επισπεύδουν τις ενέργειες τους για να προλάβουν τυχόν αλλαγές στη φορολογία των γονικών παροχών και υπό το φόβο μελλοντικών επιβαρύνσεων.
Oι περισσότερες πράξεις που γίνονται αυτό το διάστημα είναι γονικές παροχές, αφού οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τακτοποιήσει υποθέσεις κληρονομιών δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται καθώς ο χρόνος φορολογίας είναι η ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου και επομένως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις υποθέσεις τους.

Προσοχή
Πάντως, όσοι σκέφτονται μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων, μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να γνωρίζουν να εξής:
1 Στις κληρονομιές σε συγγενείς α΄ και β΄ κατηγορίας καθώς και τις γονικές παροχές ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:
•Mε συντελεστή 1% για ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (επικαρπία, ψιλή κυριότητα).
•Mε συντελεστή 0,6% για μετοχές και λοιπούς τίτλους εισηγμένους στο χρηματιστήριο σε συγγενείς α΄ κατηγορίας και 1,2% για συγγενείς β΄ κατηγορίας.
•Mε συντελεστή 1,2% για μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές, εταιρικές μερίδες και μερίδια σε συγγενείς α΄ κατηγορίας και 2,4% για συγγενείς β΄ κατηγορίας.
•Mε συντελεστή 10% για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (κινητά, έπιπλα, χρήματα κ.λπ.).
2 O φόρος επιβάλλεται μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού 95.000 ευρώ για την α΄ κατηγορία συγγενών και 20.000 ευρώ για τη β΄ κατηγορία από την αξία των ακινήτων.
3 Στις κληρονομιές (α΄ και β΄ κατηγορία) και τις γονικές παροχές δεν συνυπολογίζονται οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές που είχαν συσταθεί μέχρι 13.12.2007 ούτε οι δωρεές που συνιστώνται από τις 13.12.2007. Συνυπολογίζονται μόνο οι γονικές παροχές από 13.12.2007.
4 Δηλώσεις κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς υπολογίζονται με αξίες και φορολογικούς συντελεστές του χρόνου φορολογίας (θανάτου ή σύνταξης του συμβολαίου κ.λπ.).
5 O φόρος βεβαιώνεται ως εξής:
•Kληρονομιές α΄ και β΄ κατηγορίας: Για ακίνητα σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και για όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία σε έξι διμηνιαίες δόσεις.
•Kληρονομιές γ΄ κατηγορίας σε 12 διμηνιαίες δόσεις.
•Γονική παροχή: Για ακίνητα σε 3 διμηνιαίες δόσεις και για όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία σε 6 διμηνιαίες δόσεις.
•Δωρεές και προίκες σε 24 διμηνιαίες δόσεις.
•O αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος κατά την ημερομηνία απόκτησης του τίτλου βεβαίωσης (δηλαδή κατά την υποβολή της δήλωσης, την οριστικοποίηση της πράξης, την εξώδικη λύση της διαφοράς, την έκδοση της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, το δικαστικό συμβιβασμό).
•Kάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.
•Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 5%.
fimotro


Read more...

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)

Ο εφιάλτης της μετωπικής - εσωκομματικής σύγκρουσης του '93 επιστρέφει στη ΝΔ και ο κίνδυνος η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης και «όρους παρελθόντος» είναι ήδη ορατός. Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος με την «εκρηκτική» τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή «άνοιξε» και πάλι «πληγές» που κανείς αυτή την... ώρα δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πορεία προς την ανάδειξη του νέου ηγέτη της συντηρητικής παράταξης της χώρας.
Οπως ήταν φυσικό -και με δεδομένο το κλίμα έντασης που ούτως ή άλλως υπάρχει στο εσωκομματικό πεδίο- η ευθεία επίθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κατά του κ. Αντ. Σαμαρά για τα γεγονότα του '93 προκαλεί ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ενταθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την εμπλοκή περισσότερων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.
Θέση στο όλο θέμα πήρε και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία κάλυψε πλήρως τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του χθες στα Γιάννενα εξαπέλυσε βολές κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, τον οποίο και κατηγόρησε ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του».
Ενωτικός
«Κάποιοι» -είπε χαρακτηριστικά- «έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Εχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι. Προχωράμε μαζί! Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί η αγάπη σας. Δεν πειράζει... Το ζητούμενο είναι να βγει κερδισμένη στο τέλος η ΝΔ. Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω». «Η δική τους στάση δεν με αγγίζει», κατέληξε.
Ο κ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κ. Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μη λέτε τίμησα το δάκρυ του εθνάρχη. Αφήστε τον ιστορικό να το ερμηνεύσει. Εντολή του εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση. Η Ιστορία έχει γραφτεί. Δεν διαγράφεται, ούτε παραγράφεται».
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού επέλεξε -σε πρώτη φάση- να απαντήσει στον κ. Μεϊμαράκη μέσα από ένα σχόλιο που έκαναν συνεργάτες του. «Ο Αντ. Σαμαράς είναι ενωτικός και δεν θα υποκύψει στη λογική των ύβρεων και ειδικά σε όσους έχουν λόγο να το κάνουν», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Κάλυψη
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη παρενέβη χθες από το Αγρίνιο και με δηλώσεις της παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον κ. Μεϊμαράκη. «Δεν ύβρισε. Αναφορά έκανε σε ένα κομμάτι της Ιστορίας. Δεν θεωρείται ύβρις να πούμε κάποια πράγματα που ιστορικώς έχουν υπάρξει», ήταν το δικό της σχόλιο.
Στον «χορό» των αντεγκλήσεων πάντως είχαν μπει νωρίτερα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρώην υπουργού κ. Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε μια παλαιότερη δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. «Πράγματι» -είπε χαρακτηριστικά- «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, αλλά το Σκοπιανό παρότι έχουν περάσει δέκα χρόνια δεν το έχουμε ξεχάσει». «Η ιστορία αυτή έχει λήξει εξ ου και ο πρώτος που υπέγραψε την υποψηφιότητα της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη είναι ο Ν. Κακλαμάνης», προσέθεσε, αφήνοντας εμμέσως αιχμές και κατά του δημάρχου Αθηναίων.
fimotro.


Read more...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΝΣΟΥΛΑ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Βύρωνας, 28 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού...

...ζητήθηκε για τη συμμόρφωση του Δήμου Βύρωνα

με πόρισμα «κόλαφο» του Συνηγόρου του Πολίτη

Η νέα φιλοσοφία της Κυβέρνησης Παπανδρέου –η ανάδειξη των θεσμών και η στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών όπως σηματοδοτήθηκε με την συμβολική και ουσιαστική κλήση του Συνηγόρου του Πολίτη στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου– σηματοδοτεί κύμα αλλαγών σε επίπεδο Κυβέρνησης αλλά και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βύρωνα Παναγιώτη Κόνσουλα, να ζητήσει, με επιστολή της, από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου η Δημοτική Αρχή Βύρωνα, να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση, με το από 27 Ιανουαρίου 2008 πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που αφορούσε παράνομη αύξηση των δημοτικών τελών κατά 76%, και να προβεί άμεσα ι) σε ανάκληση της αύξησης, ιι) σε διαφάνεια στην κίνηση του Ειδικού Λογαριασμού και έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, και ιιι) στην επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων στους δικαιούχους πολίτες.

Το πόρισμα –«κόλαφος» για την Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά– αναφερόταν σε «ενσυνείδητη παρανομία», «αντισυνταγματική πράξη επιβολής φόρου», «ελλιπή έλεγχο από την Επιτροπή της Περιφέρειας», «αποφυγή ουσιαστικής απάντησης εκ μέρους του Δήμου» και μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης και με αναλυτικότατη τεκμηρίωση κατέληγε ότι «η αρχή της νομιμότητας υπαγορεύει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ανακληθούν οι σχετικές κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου Βύρωνα». Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Βύρωνα αρνείται(!) να συμμορφωθεί, καλυπτόμενος έως σήμερα πίσω από τον γνωμοδοτικό χαρακτήρα του ΣτΠ και κυρίως πίσω από την αδυναμία της δικαιοσύνης να αποφανθεί χωρίς πολυετείς καθυστερήσεις.

Για το θέμα ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κόνσουλας δήλωσε: «Η επί τριετία πολιτική πίεση από τις Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και τους ενεργούς πολίτες του Βύρωνα, η πρόσφατη συμβολική αγωγή μας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς και η ανάδειξη θεσμών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη σε ουσιαστικούς πυλώνες της δημοκρατίας και θεσμικούς συνομιλητές του κράτους από τον Πρωθυπουργό, σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής αλαζονείας για την Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά, η οποία όχι μόνο επέβαλε τα παράνομα δημοτικά τέλη σε καθεστώς πολιτικής ανεντιμότητας λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006 χωρίς να το έχει ανακοινώσει προεκλογικά, όχι μόνο διαχειρίζεται περίπου 9.000.000€ με αδιαφάνεια και απαξίωση του υπέρτατου δημοκρατικού θεσμού σε τοπικό επίπεδο, του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά, το σημαντικότερο, αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, εμπαίζοντας έναν θεσμό καταξιωμένο στην συνείδηση των πολιτών!» τόνισε δε ότι «Η συμμόρφωση της Δημοτικής Αρχής με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι θέμα σεβασμού των θεσμών και τήρησης των νόμων! Η άμεση ανάκληση της αύξησης των δημοτικών τελών και η επιστροφή των χρημάτων όμως, χωρίς εξώθηση σε δικαστικούς αγώνες, είναι θέμα σεβασμού των δημοτών του και ηθικής!» διευκρίνισε «Αύξηση 76%, στην τριετία 2007-09 συνεπάγεται επιπρόσθετα δημοτικά τέλη 300€(!) για ένα διαμέρισμα 100τ.μ. και έως κάποιες χιλιάδες ευρώ(!) στην περίπτωση καταστημάτων. Σκεφτείτε τι θα γινότανε αν κάθε δήμαρχος, οργανισμός ή εταιρία δρούσε με το «σκεπτικό Χαρδαλιά», αν αυθαίρετα χρέωνε τον μισθωτό, τον επαγγελματία, τον συνταξιούχο ...τόσα χρήματα όσα του λείπουν!» και κατέληξε: «Τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μέλη της παράταξης μου στεκόμαστε και θα στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη, και υπεύθυνα, έντιμα, αξιόπιστα, δεσμευόμαστε για την ανάκληση της αύξησης, την διαφάνεια στην διαχείριση των εισπραχθέντων, και την επιστροφή στους δικαιούχους των παρανόμως εισπραχθέντων χρημάτων που βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό!».

Για την Δημοτική Παράταξη

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ

Βασίλης Δημ. Πουλάκης

Δημοσιογράφος ΕΣ.Η.Ε.Α

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

- Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.




Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρωτοβουλία φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον

διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

«Νερό και Πράσινη Ανάπτυξη»

το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, στις 6.00 μ.μ.

στο Δημαρχείο του Γαλατσίου

(Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους),

Κεντρικός ομιλητής ο κ. Ιωάννης Μυλόπουλος,

Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,

Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος.

Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση

με πρωταγωνιστές τα παιδιά, και τίτλο:

«Το μικροτσίπ του νερού»

Πληροφορίες:
Έλενα Ζέρβα

Τηλ: 6977692887


Read more...

Επείγον δάνειο 4 δισ. ευρώ

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου κατά πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου 4-6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα 12,5% επί του ΑΕΠ που αποκαλύφθηκε στον προϋπολογισμό του 2009.

Πρόσφατα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε δανεισμό 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα πλαίσια του οποίου συνάπτεται και το προαναφερθέν δάνειο.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου η Ελλάδα έχει δανειστεί 59 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την υποβάθμιση της οικονομίας από την Fitch, ήρθε η σειρά της Moody’s να προαναγγείλει δίκην κινεζικού μαρτυρίου την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ως προς τον προϋπολογισμό του 2010, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανάγκες του σε δαπάνες ξεπερνούν τα 100,5 δισεκατομμύρια ενώ τα έσοδα περιορίζονται σε 68,18 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο προϋπολογισμός του 2010 θα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές περισσότερα από 32,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του 1ου τριμήνου.
nooz.gr

Read more...

Σκληρό καρύδι ο Γραμματέας...



Σ.Ξυνίδης: Δεν με επέλεξε ο Παπανδρέου για να τον χειροκροτώ...
Πέρασε το τεστ της ανάκρισης στο οποίο τον υπέβαλαν πέντε δημοσιογράφοι στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Ο Κοττάκης μάλιστα που ήξερε καλύτερα από τους άλλους (Γκουτζάνη, Σαραντάκο,Οικονομέα, Καμπουράκη) το βιογραφικό του, είπε πως"ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι σκληρό καρύδι, κι όσοι υπουργοί τον υποτιμήσουν θα το μετανοιώσουν πικρά".
Ο Σωκράτης Ξυνίδης εντυπωσίασε λέγοντας πως ο Παπανδρέου δεν...

τον επέλεξε για να τον χειροκροτεί.
Γενικά ήταν καίριος και ιδιαίτερα εύστοχος στις τοποθετήσεις του. Δεν κώλωσε σε καμιά ερώτηση και έδειξε πως παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε δυσπιστία από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το γνωρίζει καλά...

nonews-news


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...



fimotro

Read more...

ΦΟΡΟ-ΛΥΠΗΤΕΡΗ 4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ 2010!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση για το 2010, προκειμένου να αρχίσει να κλείνει η μαύρη τρύπα του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που θα φτάσει φέτος το 12,5% του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ. O λογαριασμός των 4,5 δισ. ευρώ θα αποσταλεί σε αποδέκτες πέντε κατηγοριών, ως επί το πλείστον ισχυρούς οικονομικά: στους... ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και περιουσιών, στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, στους εισοδηματίες από μερίσματα και άλλα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, στους καταναλωτές καπνού, αλκοολούχων ποτών αλλά και τους οδηγούς Ι.Χ., που θα πληρώσουν τους αυξημένους έμμεσους φόρους στα εν λόγω προϊόντα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, ενώ το οριστικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου. Εκτός από τους πρόσθετους φόρους, άλλα τόσα θα εξοικονομεί ο προϋπολογισμός και από περικοπές δαπανών ώστε το έλλειμμα να μειωθεί περίπου στο 9,5%του ΑΕΠ. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο θα σταλεί και μήνυμα συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών στις αγορές που απειλούν τη χώρα με υποβάθμιση και στις Βρυξέλλες που θα επιβάλουν αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης για την ελληνική οικονομία, αρχίζοντας από αυτή κιόλας την εβδομάδα. Άλλωστε, αύριο αναμένεται να δημοσιευθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δεν αναμένεται να απέχουν πολύ από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ως προς το ύψος του ελλείμματος του 2009. Για το 2010 θα προβλέπεται σαφώς υψηλότερο έλλειμμα, εφόσον δεν ληφθούν αυτά τα πρόσθετα μέτρα.

fimotro

Read more...

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ "ΤΡΩΕΙ" ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με κλειστά τα χαρτιά τους και χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο- λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων- να μη δοθεί το μπόνους για την αγορά νέου αυτοκινήτου- ιδίως για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα- οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα το μεσημέρι το νέο...
πρόγραμμα για την απόσυρση και τα νέα περιβαλλοντικά τέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει 2 ταχυτήτων η απόσυρση: Οι δύο υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο όσοι από τους ιδιοκτήτες απέσυραν ήδη το Ι.Χ. τους να πληρωθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση Σουφλιά και οι υπόλοιποι να περιοριστούν σε λιγότερα. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το μπόνους των 1.000 ευρώ που προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση θα μειωθεί με δέλεαρ- τουλάχιστον στον αγοραστή μικρού κυβισμού αυτοκινήτου- 2 ετήσιες κάρτες απεριόριστων διαδρομών.
Μέχρι στιγμής, 63.000 αυτοκίνητα- σε σύνολο 730.000 προς απόσυρση οχημάτων - έχουν οδηγηθεί για ανακύκλωση αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ακόμη πληρωθεί επειδή έχει «μπλοκάρει»- λόγω έλλειψης χρημάτων- ο κωδικός στην Εφορία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι πολίτες αυτοί θα εισπράξουν κανονικά το «πριμ» της απόσυρσης.
Από τα δύο υπουργεία πάντως συζητείται επίσης- εξαιτίας της έλλειψης των χρημάτων- το μέτρο της απόσυρσης να διαρκέσει μόνο για έναν χρόνο και όχι έως το 2012, όπως προβλέπεται από τη νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σε 4 κατηγορίες
Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αυτά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος (κλάσεις Α, Β, Γ και Δ) όπως προέβλεπε και η ρύθμιση Σουφλιά. Ωστόσο, το ύψος των τελών αναμένεται να είναι μειωμένο περισσότερο στους κατόχους αυτοκινήτων έως 1.400 κυβικά και αισθητά πιο αυξημένο για παλαιά οχήματα άνω των 2.000 κυβικών.
Η εισήγηση από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να αλλάξει το σύστημα και να μη δίνονται κίνητρα για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια, να είναι μηδενική η επιδότηση για αγορά αυτοκινήτου πάνω από 2.000 κυβικά. «Στόχος είναι να αμβλύνουμε την κοινωνική αδικία έτσι ώστε οι κάτοχοι μικρού κυβισμού αυτοκινήτων να πληρώνουν μικρότερα ποσά», έλεγαν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων άνω των 1.929 κυβικών, εκτός από τα νέα τέλη κυκλοφορίας, θα κληθούν να πληρώσουν και το ειδικό ετήσιο τέλος, το οποίο κυμαίνεται από 150 έως 650 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Ο Πράσινος Δακτύλιος
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται από την αρχή ο Πράσινος Δακτύλιος που προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση Σουφλιά. Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου, «το μέτρο θα εξεταστεί από την αρχή επειδή περιβαλλοντικά δεν προσφέρει τίποτα. Στόχος είναι η μείωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...






Read more...

Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει ο ίδιος στα χέρια του την υπόθεση της επιλογής γραμματέων για τα υπουργεία. Η πολυήμερη καθυστέρηση στον διορισμό των γενικών και ειδικών γραμματέων που έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία των υπουργείων, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία να δοθεί ένας τέλος στην υπόθεση αυτή. Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί για σήμερα το... μεσημέρι μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή ενός σημαντικού αριθμού στελεχών, τα οποία θα τοποθετηθούν στις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα δώσει το «πράσινο φως» για τους διορισμούς γραμματέων σε 6-7 υπουργεία, στα οποία οι υπουργοί έχουν ολοκληρώσει τις προσωπικές επαφές με τους ενδιαφερομένους που είχε προκρίνει η αρχική φάση της διαδικασίας και έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις δικές τους κρίσεις ώστε να γίνει η τελική επιλογή. Υπολογίζεται ότι από τη σημερινή διαδικασία θα προκύψει ένας κατάλογος σχεδόν 30 προσώπων, τα οποία θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αύριο ή το πολύ μεθαύριο. Κυβερνητική πηγή πάντως, που έχει άμεση ανάμειξη στο όλο το θέμα, υποστήριζε χθες βράδυ, ότι «αυτό που για πολλούς θεωρείται καθυστέρηση, ο Πρωθυπουργός το θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστή δουλειά και να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις». Και πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές είναι αδιανόητες αν σκεφτεί κανείς το εύρος του εγχειρήματος, αλλά και τη σπουδαιότητα που έχει για το ελληνικό κράτος στη συνέχεια». Κατά τη συγκεκριμένη πηγή, «ύστερα από αυτό που κάνουμε εμείς τώρα για την επιλογή των στελεχών που θα τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα, ουδείς θα διανοηθεί να επαναφέρει τον κομματισμό και την αναξιοκρατία στο Δημόσιο».
Η σημερινή σύσκεψη θεωρείται καθοριστική και για τη συνέχεια, καθώς, όπως τονίζεται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα δρομολογήσει τις διαδικασίες και για την επιλογή όχι μόνο των υπόλοιπων γενικών και ειδικών γραμματέων, αλλά και των θέσεων ευθύνης στις ΔΕΚΟ και τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς.
Έγινε γνωστό, ότι η εξαντλητική διαδικασία στη φάση της επιλογής των υποψηφίων ανέδειξε στελέχη με λαμπρά βιογραφικά από τα οποία η κυβέρνηση θα επιλέξει όσους χρειάζονται για τις θέσεις ευθύνης και οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν μια δεξαμενή πολιτικών στελεχών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, και όπου χρειαστεί.
Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτ. Λύτρας, ο διευθυντής του γραφείου τού κ. Παπανδρέου Νικ. Αθανασάκης, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγ. Βάρτζελη και η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γλ. Σιούτη.
fimotro


Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Ερχονται ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο... στόχαστρο τους μεγαλοϊδιοκτήτες με νέο ΦΜΑΠ και αφορολόγητο πρώτης κατοικίας με βάση την αξία και όχι τα τετραγωνικά μέτρα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την προοδευτική φορολόγηση θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους «μικρούς». Παράλληλα με τα ακίνητα, στις αυξήσεις των εμμέσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά... στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών και στις ριζικές αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων αναζητά η κυβέρνηση τα πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το 2010 για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Οι αλλαγές στο φορολογικό τοπίο θα σκιαγραφούνται στον προϋπολογισμό του 2010, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή (πιθανότατα την Πέμπτη).
Στόχος
Ο κύριος στόχος για το επόμενο έτος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ, από περίπου 12,5% φέτος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης θα είναι μετριοπαθής, κινούμενη κοντά στο 0% έναντι μείωσης του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2009.
Το σχέδιο αύξησης των φορολογικών εσόδων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:
1. Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη του μικροϊδιοκτήτες και να επιβαρύνουν τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία ή όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακριβή και μεγάλη πρώτη κατοικία. Από την 1η Ιανουαρίου 2010:
Μεγάλη ακίνητη περιουσία: Καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και στη θέση του επανέρχεται «αναμορφωμένος» ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στα επίπεδα των 300.000 - 350.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά. Πάνω από το αφορολόγητο όριο η αξία της ακίνητης περιουσίας θα φορολογείται κλιμακωτά, με συντελεστές που θα είναι μεγαλύτεροι του 0,1% που ισχύει σήμερα και δεν αποκλείεται για τις πολύ μεγάλες περιουσίες να φτάνουν και το 1% της αντικειμενικής αξίας.
Πρώτη κατοικία: Καθιερώνεται νέο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το οποίο δεν θα συνδέεται με την επιφάνεια της κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με το ύψος της αντικειμενικής αξίας και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου.
Οσο πιο ακριβή κατοικία αποκτά κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει στην Εφορία. Σήμερα από τον φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ., ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης.
Οι αλλαγές που εξετάζονται στο φορολογικό καθεστώς της πρώτης κατοικίας αναμένεται να θίξουν όλους όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλη και ακριβή πρώτη κατοικία. Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 11% στην αξία που απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου.
Μεταχειρισμένα ακίνητα: Καταργούνται δύο φόροι:
α) ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος (φόρος υπεραξίας) 5%-20% που επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο ο οποίος πωλεί ακίνητο το οποίο απέκτησε με κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή ή αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και
β) το τέλος συναλλαγής 1% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου που πληρώνουν οι αγοραστές.
Ολες οι πωλήσεις παλαιών κτισμάτων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και με συντελεστή 11% το επιπλέον τίμημα της αξίας του ακινήτου.
Κληρονομιά - γονική παροχή: Επανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο όριο. Με το νέο σύστημα θα φορολογούνται μόνο οι μεγάλες περιουσίες που μεταβιβάζονται. Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 5%.
2. Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, πλην των συντελεστών του ΦΠΑ. Δρομολογείται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα. Μια αύξηση κατά 10%-15% του ΕΦΚ στη βενζίνη θα απέφερε έσοδα περίπου 400-600 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια αναπροσαρμογή στα τσιγάρα μπορεί να αποδώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
3. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων και τραπεζών. Αναπόφευκτη φαίνεται να είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις φέτος για τα κέρδη του 2008, αν και μέχρι τώρα στις επίσημες τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει ταχθεί κατά των έκτακτων φορολογικών μέτρων. Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, προωθείται για λόγους φορολογικής ισότητας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβάλει ανάλογη εισφορά στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Η εισφορά θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από ένα επίπεδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών είχαν ανέλθει το 2008 συνολικά σε 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι τα κέρδη των τραπεζών.
4. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων που μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
5. Εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας.
6. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα των φυσικών πρόσωπων.
7. «Ψαλίδισμα» των 984 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στο προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ ετησίως. Ολες οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται οι απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.
8. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την υποχρεωτική τήρηση επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες. Οι συναλλαγές όλων των επιχειρήσεων καθώς και των offshore εταιρειών θα περνούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
9. Είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
10. Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.
fimotro.


Read more...

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κίτσιος

Με τους τραπεζίτες φαίνεται ότι θα δώσει την πρώτη της μάχη η κυβέρνηση, καθώς το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών προσκρούει ήδη σε αντιδράσεις. Με «σημαία» την άποψη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν συνειδητούς κακοπληρωτές, οι τραπεζικοί όμιλοι διαφωνούν... με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα στρεβλώσουν τη λειτουργία της αγοράς. Γι' αυτό το «τραπεζικό λόμπι» αρνείται να συζητήσει καν και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στα επιτόκια καρτών και καταναλωτικών δανείων.
Οι τραπεζίτες με τη ρητορική περί «μπαταχτσήδων» απευθύνονται στους «νοικοκυραίους», στους καλοπληρωτές δηλαδή εκ των δανειοληπτών, προτάσσοντας τον κίνδυνο ότι θα κληθούν εκείνοι να πληρώσουν το «μάρμαρο» όσων επιδιώξουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους.
*Από την άλλη πλευρά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στρέψει τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της δραστηριότητας. Πρόθεση που ωφελεί και τις τράπεζες, καθώς θα μειωθούν οι επισφάλειές τους και θα αυξηθούν οι χορηγήσεις.
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι οι τράπεζες εξασφάλισαν, χάρη στο κυβερνητικό πακέτο στήριξης, την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, ώστε να «αντέξουν» τους πρώτους δύσκολους μήνες της κρίσης και να βγάλουν κέρδη που ίσως ξεπεράσουν και το 1 δισ. ευρώ από αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων.
Οι τράπεζες σύμφωνα με τα ίδια στελέχη πρέπει να ξαναθυμηθούν ότι αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα και να βάλουν νερό στο κρασί τους ως προς τις υπερβολικές χρεώσεις προκειμένου να συμβάλουν από την πλευρά τους στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας. Το παράδειγμα της Πειραιώς, η οποία μείωσε τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών για τέσσερις μήνες στο 8,75%, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια.
*Πρόσθετο επιχείρημα στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποτελεί και το γεγονός ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν σε θυλάκους μόνο των δανειοληπτών: Λίγοι δανειολήπτες στη χώρα μας δεν διαθέτουν ικανά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μπορούν να επικαλεστούν αδυναμία πληρωμής ενός καταναλωτικού δανείου ύψους 5.000 με 7.000 ευρώ, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι είναι το μέσο ύψος των καταναλωτικών δανείων.
Επιπλέον, τα περισσότερα στεγαστικά είναι εξασφαλισμένα, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών με μία κύρια κατοικία και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο πρέπει να αποδειχθεί ότι τα εισοδήματά τους δεν αρκούν για την αποπληρωμή του δανείου. Επομένως, κακώς χορηγήθηκαν εξαρχής τα δάνεια αυτής της κατηγορίας.
*Ακόμη και τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη ομολογούν σε ανεπίσημες συνομιλίες ότι το πνεύμα του σχεδίου νόμου είναι κοινωνικά δίκαιο, καθώς επιδιώκει να στηρίξει τα νοικοκυριά με διαπιστωμένο πρόβλημα εξυπηρέτησης χρεών, επιβάλλοντας, την ίδια στιγμή, επαναφορά της αξιολόγησης κινδύνου στις χορηγήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Σημειώνουν όμως ότι πρέπει να επέλθουν μικρές τροποποιήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί κύμα κακοπληρωτών.
*Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο εξετάζει επιμέρους βελτιώσεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Ετσι, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγών που θα επιτρέψουν να ρυθμιστούν εξωδικαστικά όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις. Και αυτό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να φρακάρουν τα δικαστήρια.

fimotro

Read more...