Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)

Ο εφιάλτης της μετωπικής - εσωκομματικής σύγκρουσης του '93 επιστρέφει στη ΝΔ και ο κίνδυνος η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης και «όρους παρελθόντος» είναι ήδη ορατός. Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος με την «εκρηκτική» τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή «άνοιξε» και πάλι «πληγές» που κανείς αυτή την... ώρα δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πορεία προς την ανάδειξη του νέου ηγέτη της συντηρητικής παράταξης της χώρας.
Οπως ήταν φυσικό -και με δεδομένο το κλίμα έντασης που ούτως ή άλλως υπάρχει στο εσωκομματικό πεδίο- η ευθεία επίθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κατά του κ. Αντ. Σαμαρά για τα γεγονότα του '93 προκαλεί ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ενταθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την εμπλοκή περισσότερων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.
Θέση στο όλο θέμα πήρε και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία κάλυψε πλήρως τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του χθες στα Γιάννενα εξαπέλυσε βολές κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, τον οποίο και κατηγόρησε ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του».
Ενωτικός
«Κάποιοι» -είπε χαρακτηριστικά- «έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Εχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι. Προχωράμε μαζί! Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί η αγάπη σας. Δεν πειράζει... Το ζητούμενο είναι να βγει κερδισμένη στο τέλος η ΝΔ. Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω». «Η δική τους στάση δεν με αγγίζει», κατέληξε.
Ο κ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κ. Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μη λέτε τίμησα το δάκρυ του εθνάρχη. Αφήστε τον ιστορικό να το ερμηνεύσει. Εντολή του εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση. Η Ιστορία έχει γραφτεί. Δεν διαγράφεται, ούτε παραγράφεται».
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού επέλεξε -σε πρώτη φάση- να απαντήσει στον κ. Μεϊμαράκη μέσα από ένα σχόλιο που έκαναν συνεργάτες του. «Ο Αντ. Σαμαράς είναι ενωτικός και δεν θα υποκύψει στη λογική των ύβρεων και ειδικά σε όσους έχουν λόγο να το κάνουν», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Κάλυψη
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη παρενέβη χθες από το Αγρίνιο και με δηλώσεις της παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον κ. Μεϊμαράκη. «Δεν ύβρισε. Αναφορά έκανε σε ένα κομμάτι της Ιστορίας. Δεν θεωρείται ύβρις να πούμε κάποια πράγματα που ιστορικώς έχουν υπάρξει», ήταν το δικό της σχόλιο.
Στον «χορό» των αντεγκλήσεων πάντως είχαν μπει νωρίτερα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρώην υπουργού κ. Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε μια παλαιότερη δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. «Πράγματι» -είπε χαρακτηριστικά- «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, αλλά το Σκοπιανό παρότι έχουν περάσει δέκα χρόνια δεν το έχουμε ξεχάσει». «Η ιστορία αυτή έχει λήξει εξ ου και ο πρώτος που υπέγραψε την υποψηφιότητα της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη είναι ο Ν. Κακλαμάνης», προσέθεσε, αφήνοντας εμμέσως αιχμές και κατά του δημάρχου Αθηναίων.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: