Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κίτσιος

Με τους τραπεζίτες φαίνεται ότι θα δώσει την πρώτη της μάχη η κυβέρνηση, καθώς το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών προσκρούει ήδη σε αντιδράσεις. Με «σημαία» την άποψη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα δημιουργήσουν συνειδητούς κακοπληρωτές, οι τραπεζικοί όμιλοι διαφωνούν... με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα στρεβλώσουν τη λειτουργία της αγοράς. Γι' αυτό το «τραπεζικό λόμπι» αρνείται να συζητήσει καν και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στα επιτόκια καρτών και καταναλωτικών δανείων.
Οι τραπεζίτες με τη ρητορική περί «μπαταχτσήδων» απευθύνονται στους «νοικοκυραίους», στους καλοπληρωτές δηλαδή εκ των δανειοληπτών, προτάσσοντας τον κίνδυνο ότι θα κληθούν εκείνοι να πληρώσουν το «μάρμαρο» όσων επιδιώξουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους.
*Από την άλλη πλευρά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στρέψει τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της δραστηριότητας. Πρόθεση που ωφελεί και τις τράπεζες, καθώς θα μειωθούν οι επισφάλειές τους και θα αυξηθούν οι χορηγήσεις.
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι οι τράπεζες εξασφάλισαν, χάρη στο κυβερνητικό πακέτο στήριξης, την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, ώστε να «αντέξουν» τους πρώτους δύσκολους μήνες της κρίσης και να βγάλουν κέρδη που ίσως ξεπεράσουν και το 1 δισ. ευρώ από αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων.
Οι τράπεζες σύμφωνα με τα ίδια στελέχη πρέπει να ξαναθυμηθούν ότι αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα και να βάλουν νερό στο κρασί τους ως προς τις υπερβολικές χρεώσεις προκειμένου να συμβάλουν από την πλευρά τους στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας. Το παράδειγμα της Πειραιώς, η οποία μείωσε τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών για τέσσερις μήνες στο 8,75%, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια.
*Πρόσθετο επιχείρημα στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποτελεί και το γεγονός ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν σε θυλάκους μόνο των δανειοληπτών: Λίγοι δανειολήπτες στη χώρα μας δεν διαθέτουν ικανά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μπορούν να επικαλεστούν αδυναμία πληρωμής ενός καταναλωτικού δανείου ύψους 5.000 με 7.000 ευρώ, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι είναι το μέσο ύψος των καταναλωτικών δανείων.
Επιπλέον, τα περισσότερα στεγαστικά είναι εξασφαλισμένα, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών με μία κύρια κατοικία και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο πρέπει να αποδειχθεί ότι τα εισοδήματά τους δεν αρκούν για την αποπληρωμή του δανείου. Επομένως, κακώς χορηγήθηκαν εξαρχής τα δάνεια αυτής της κατηγορίας.
*Ακόμη και τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη ομολογούν σε ανεπίσημες συνομιλίες ότι το πνεύμα του σχεδίου νόμου είναι κοινωνικά δίκαιο, καθώς επιδιώκει να στηρίξει τα νοικοκυριά με διαπιστωμένο πρόβλημα εξυπηρέτησης χρεών, επιβάλλοντας, την ίδια στιγμή, επαναφορά της αξιολόγησης κινδύνου στις χορηγήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Σημειώνουν όμως ότι πρέπει να επέλθουν μικρές τροποποιήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί κύμα κακοπληρωτών.
*Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο εξετάζει επιμέρους βελτιώσεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Ετσι, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγών που θα επιτρέψουν να ρυθμιστούν εξωδικαστικά όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις. Και αυτό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να φρακάρουν τα δικαστήρια.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: