Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο Κ. Παπούλιας απαλλάσσει τιμωρημένους αξιωματικούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, απαλλάσσει όλους τους τιμωρημένους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τους σπουδαστές των σχολών αυτών, από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών.

Η απαλλαγή θα ισχύσει από σήμερα 26 Οκτωβρίου 2009 για όλες τις επιβληθείσες ποινές.

nooz.gr

Read more...

Ξεκάθαρα τα πάντα αναφορικά με τα stage λέει η κυβέρνηση

Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τα stage είναι ξεκάθαρη σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία, στις σχέσεις με την Αριστερά, στην κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στους ΓΓ των υπουργείων.

Για τα stage

Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα όσον αφορά τα stage, με την υπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε άτυπη ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τις συμβάσεις έργου και ακόμα ότι είναι ένας άλλος τρόπος να παρέχεται πιο μόνιμη και εξαρτημένη εργασία. Τόνισε δε ότι θα υπάρξει καταγραφή.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις έργου χρειάζονται όταν μια συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται μια ειδική σχέση παροχής υπηρεσιών, ως έργο και με συγκεκριμένους στόχους. «Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι, όμως, όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν αυτές θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου, ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται και πρόσθεσε ότι αν φανεί ότι πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σε άλλη ερώτηση και για την περίπτωση των συμβασιούχων της ΕΡΤ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη να μπει ΑΣΕΠ, θα μπει και τόνισε ότι κάθε σύμβαση έργου θα εξειδικευτεί, κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε παράμετρος σε σχέση με το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αφορά μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων, πολιτών».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου υπάρχουν». Ανέφερε δε ότι λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή για να «επαναφέρουμε τη νομιμότητα σε αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage ήταν «ούτως ή άλλως άνεργοι, απλώς υπήρχε ένας τρόπος να καλύπτεται η ανεργία και ήταν μια ξεκάθαρη μεθόδευση της ΝΔ».

«Είναι πολύ πιο λογικό και έντιμο να καταγράφεται η πραγματική κατάσταση στο χώρο της εργασίας σήμερα, προκειμένου να δούμε και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και να τους αντιμετωπίσουμε ως πραγματικά ανέργους»,επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Σχετικά δε με το γιατί ο υπουργός Εργασίας Α.Λοβέρδος ζήτησε την «κάλυψη» της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν ζήτησε την «κάλυψη» και πως το θέμα αφορά περισσότερα από ένα υπουργεία. Τόνισε δε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και πως έπρεπε να παρθεί μια πολιτική απόφαση σε συλλογικό επίπεδο.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ "μετέτρεψε τις συμβάσεις χωρίς ΑΣΕΠ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου", ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες και τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα και η γενική μας αρχή είναι να υπάρχει ΑΣΕΠ».

Για την Οικονομία

Ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει σχετική αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο διαπραγματεύσεων, όμως, «από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε ό,τι δεσμευτήκαμε πριν τις εκλογές». Στο μέτρο του δυνατού, πρόσθεσε, δεν υπάρχει ασυμβατότητα ανάμεσα στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε.

Επιπλέον,ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει πλαφόν 12% στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση να μπει τάξη στον δανεισμό, στην τραπεζική αγορά και βέβαια και στα επιτόκια, όπου κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται ο καταναλωτής.

Για δηλώσεις Πάγκαλου - Σχέσεις με την Αριστερά

Ο Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου "ευνοούν το διάλογο για τη συνεργασία με την Αριστερά", τόνισε ότι «οι απόψεις της Αριστεράς μας ενδιαφέρουν. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς λάβαμε την εντολή να κυβερνήσουμε και εφαρμόζουμε τη δική μας πολιτική, επιδιώκοντας και ευρείες συνεργασίες και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι θέμα και των υπόλοιπων κομμάτων να προσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στις πολιτικές μας». «Εκείνο που μας ξενίζει είναι να υπάρχει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο από τα κόμματα της Αριστεράς, προτού προλάβουν ακόμα να δουν τι εξειδικευμένες πολιτικές θα ακολουθήσουμε, σε συγκεκριμένους τομείς, για τους οποίους ενδιαφέρεται και η Αριστερά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πεταλωτής.

Κληθείς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στο ΚΚΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά,λέγοντας ότι «το κόμμα έχει ένα απεργιακό μέτωπο πολύ ευρύτερο ίσως απ’ ό,τι θα δικαιολογούνταν». Ο Γ. Πεταλωτής είπε ακόμα ότι αναφέρεται και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «που αντιπολιτεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο». Πρόσθεσε δε ότι ακόμα κι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, το ΚΚΕ ξεκινούσε τον αντιπολιτευτικό του λόγο πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και μετά στη ΝΔ.

Για την κατάσταση στο Λιμάνι του Πειραιά

«Γίνονται συζητήσεις και το μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει οριστική λύση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του Λιμανιού του Πειραιά. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου απεργία,εξηγώντας, βέβαια, ότι είναι θέμα των λιμενεργατών.

Ερωτηθείς για το τι η κυβέρνηση θεωρεί ως λύση στο ζήτημα,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η λύση βρίσκεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις και πως «μας ενδιαφέρουν τα εργασιακά δικαιώματα και η ανάπτυξη της χώρας, που έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον».

Για τους ΓΓ των υπουργείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί, μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχαν στα χέρια τους φακέλους με τους προτεινόμενες υποψηφιότητες για τις θέσεις γενικών γραμματέων και πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθεί μεγάλο μέρος των τελικών επιλογών στις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς σχετικά,ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μετανοιώσει για τη διαδικασία της στελέχωσης των υπουργείων. «Υπάρχει ισχυρή πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι ακολουθείται η δέουσα διαδικασία και εισπράττουμε και τη συναίνεση του κόσμου για το ότι ανοίγουμε το τοπίο ώστε η δημόσια διαβούλευση να γίνεται πράξη», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την εκλογή Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν υπάρχει μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον πρωθυπουργό από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ απάντησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί, καθώς αυτό είναι θέμα που αφορά το Κίνημα. «Αλλά σε κάθε εκλογική διαδικασία υπάρχουν οι μειοψηφίες και οι πλειοψηφίες», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

nooz.gr

Read more...

Οι προτεραιότητες του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

Την πρώτη του συνάντηση με τους διαπιστευμένους πολιτιστικούς συντάκτες είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι μοναδικός υπεύθυνος για τον τομέα του πολιτισμού.

Πρώτη προτεραιότητα για το νέο υπουργό αποτελεί το συγχωνευμένο υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν σε προβλήματα που χρονίζουν,

Για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου ο κ. Γερουλάνος είπε ότι έχει καταλήξει σε τρία-τέσσερα "πολύ αξιόλογα βιογραφικά" και διευκρίνησε ότι ο γενικός γραμματέας θα είναι πολιτικό ον με διοικητικές ικανότητες και που θα αντιμετωπίζει με πολιτική διάσταση τον τομέα του πολιτισμού.

Αναφορικά με το μείζον θέμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των κρατικών βραβείων ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι πρόκειται για μια "υγιή αναμπουμπούλα του κινηματογραφικού χώρου" και παρότρυνε τον κόσμο του σινεμά να προτείνει τις σωστές λύσεις.

Για το θέμα της στρατηγικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το Βρετανικό Μουσείο εκφράζει την ανησυχία του, αφού μοιράζει φυλλάδια με τίτλο "γιατί τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν εδώ (στο Βρετανικό Μουσείο)". Η Μελίνα ξεκίνησε το θέμα και εμείς συνεχίζουμε, είπε ο κ. Γερουλάνος.

Σχετικά με τα ΜΜΕ ανέφερε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο προβολής των θεμάτων πολιτισμού.

Για το θέμα των συμβασιούχων επισήμανε ότι θα αντιμετωπιστεί με μια λύση-γέφυρα και οι άνθρωποι που θα ενταχθούν στις οργανικές θέσεις θα κριθούν και θα αξιολογηθούν μέσω του ΑΣΕΠ.

Ο κ. Γερουλάνος διευκρίνησε ότι ακόμη ενημερώνεται με επιτόπου επισκέψεις του σε όλη την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού που αποτελείται από 13 κτίρια.

Τέλος, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι αρμοδιότητες μεταξύ του ιδίου και της υφυπουργού Πολιτισμού Αντζελας Γκερέκου.
nooz.gr

Read more...

Πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρωζώνη αναδείχθηκε η Ελλάδα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Eurostat του δείκτη καταναλωτή για το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι τα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης ακρίβυναν σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008 περίπου 2,5%.

Ειδικότερα: τα τρόφιμα 1,4%, δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά τη Μάλτα, καθώς και τα είδη ένδυσης και υπόδησης 2,9%, πρώτη χώρα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να υποχώρησε στο επίπεδο του 0,7%, παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, που ο μέσος πληθωρισμός κινείται στο επίπεδο του - 0,3%.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις των μισθών των καταναλωτών το 2009 κινούνται σχεδόν σε μηδενική βάση, μειώνεται ακόμη περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη, με αποτέλεσμα τα παραπάνω είδη ευρείας κατανάλωσης να γίνονται πιο ακριβά.

.nooz.gr/

Read more...

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ "ΚΑΙΝΕ" ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΥ...


Η υπόθεση του Βατοπεδίου φαίνεται παίρνει μια πολύ διαφορετική τροπή. Ενώ στην αρχή όλοι μιλούσαν μόνο για τον Εφραίμ και τον Αρσένιο, τώρα προκύπτει ότι ο Γιάννης Αγγέλου (μη πολιτικό πρόσωπο) ήταν αυτός ο οποίος τηλεφωνούσε σε υπουργούς για να υπογράψουν. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι ίδιοι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί. Το θέμα είναι εάν θα προσέλθουν... αυτοβούλως να καταθέσουν (έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα πολιτικά πρόσωπα) γιατί οι ίδιοι το ισχυρίζονται είτε ευθέως στις συζητήσεις με φίλους, είτε με υπονοούμενα σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο Χατζηνικολάου πριν από μερικές ημέρες είχε διαχωρίσει τον Ρουσόπουλο. Είχε πει ότι τα τηλεφωνήματα είχαν γίνει από πολύ ψηλά. Δηλαδή από τον Αγγέλου, ο οποίος πάντοτε λειτουργούσε για λογαριασμό του Καραμανλή. Οπότε...
fimotro


Read more...

ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΑΑΛΟΝΙΚΗ



Προς ματαίωση πηγαίνει η επίσκεψη και η παρουσίαση του προγράμματος του Δ. Αβραμόπουλου την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη Σε λίγη ώρα στο πολιτικό του γραφείο ξεκινά σύσκεψη με τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα μπορέσει να μαζέψει τον κόσμο που είχαν οι άλλοι και σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από τη μάχη για την ηγεσία μάλλον θα ματαιώσει την επίσκεψή του. Ο Αβραμόπουλος είναι οργισμένος με τον Σιούφα για το όχι που είπε στη νέα πρότασή του. Θα έχουμε εξελίξεις, Ίσως και μέσα στην ημέρα.
fimotro


Read more...

Αυτοπεραίωση τέλος, φόροι σε Εκκλησία και off shore


Αυτοπεραίωση τέλος, φόροι σε Εκκλησία και off shore

Του Κωστή Πλάντζου

Μέτρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ισχυρές είναι οι πιέσεις, από τις τάξεις των εφοριακών κατά μείζονα λόγο, για κατάργηση της αυτοπεραίωσης ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα έσοδα της Εκκλησίας.

Κατόπιν μελέτης, οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν και μέρος του κοινωνικού διαλόγου που θα διαμειφθεί στις αρχές του νέου έτους, για τη φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Τέλος η περαίωση

Η εισήγηση για κατάργηση της αυτοπεραίωση προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από συνδικαλιστικά στελέχη των εφοριών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η διαδικασία της οικειοθελούς αυτόματης περαίωσης έχει οδηγήσει σε καταχρήσεις, κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες που «μαγειρεύουν» τα ποσά εσόδων και εξόδων που δηλώνουν, ώστε τελικώς να αποδίδουν ελάχιστο φόρο στο δημόσιο, χωρίς να κινδυνεύουν σοβαρά να αποκαλυφθούν από κάποιο έλεγχο.

Επιπλέον, όσον αφορά στους νομοταγείς και ευσυνείδητους φορολογουμένους, άλλοι αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον φόρο για να εξαγοράσουν την φορολογική «ησυχία» τους, ώστε να αποφύγουν να πέσουν θύματα αυθαιρεσιών από ελεγκτικά όργανα, ενώ άλλοι που αρνούνται να το κάνουν γίνονται ευκολότερα αντικείμενο φορολογικών ελέγχων (καθώς οι «αετονύχηδες» έχουν ήδη εξασφαλίσει «ασυλία»).

Η εισήγηση προβλέπει αντικατάσταση της αυτοπεραίωσης με ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής των φορολογικών στόχων, για να κατευθύνονται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου υπάρχει πραγματικό φορολογικό ενδιαφέρον και να μην πληρώνει το μάρμαρο «η μαρίδα».

Φόρος 20-25% στην Εκκλησία

Η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας προβλέπεται σε πρόταση που βρίσκεται στο γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά τα έσοδα από επιχειρηματικού χαρακτήρα εισοδήματα και όχι στο «παγκάρι» της Εκκλησίας.

Για παράδειγμα λέγεται πως μπορούν να φορολογηθούν με ειδικό τρόπο τα έσοδα από ενοίκια ή άλλης μορφής εκμεταλλεύσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ ενδεχομένως να αφορά και σε έσοδα από πωλήσεις εικόνων, βιβλίων, δίσκων, φυλακτών κλπ. Υπάρχουν δύο εισηγήσεις για φόρο με συντελεστή 20% ή και 25% -που είναι και τι ισχυρότερο ενδεχόμενο.

Προκειμένου πάντως να φορολογηθεί σαν πρόσωπο νομικού δικαίου (με τον συντελεστή δηλαδή που επιβάλλεται σήμερα στα κέρδη αστικών εταιρειών και κοινοπραξιών, ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης κλπ, θα απαιτηθεί και μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές.

Ταμειακές μηχανές σε ταξί και βενζινάδικα

Επανέρχεται το θέμα κατάργησης των ειδικών καθεστώτων και της τεκμαρτής φορολόγησης για μια πλειάδα επαγγελματιών. Ανασύρονται έτσι από το συρτάρι παλαιότερες προτάσεις για τοποθέτηση ταμειακών μηχανών σε ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, αλλά ακόμα και στις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης. Για τις τελευταίες, άλλωστε, έχει ήδη ψηφιστεί νόμος επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα τουριστικά καταλύματα που φορολογούνται με βάση τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν και όχι με τα κέρδη που πραγματοποίησαν. Η πρόταση αφορά και τους επαγγελματίες πωλητές των λιανικών αγορών, καθώς ανάλογα εγχειρήματα είχαν στο παρελθόν μείνει «στη μέση» και δεν τελεσφόρησαν.

Έλεγχοι σε off shore μέσω …τραπεζών

Τρόπους για να προβεί στην φορολόγηση των off shore εταιρειών αναζητεί η κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό –και με δεδομένη την δυσκολία που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα- γίνονται ασκήσεις «επί χάρτου» ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν τα κεφάλαια των εξωχωρίων εταιριών, μέσω των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτικές υπηρεσίες δείχνουν πως μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων πραγματοποιούν συναλλαγές με offshore εταιρείες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές αυτές γίνονται με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες, να μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη τους και να πληρώνουν τελικά μειωμένο φόρο κερδών.

protothema.gr


Read more...

Νομοσχέδιο για τις καμένες εκτάσεις της Αττικής

Κατατέθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής. Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου αναφέρονται σε δύο χρόνους και αφορούν ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, που δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού, αλλά του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, και ρυθμίσεις που αφορούν τη χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο αναφέρονται τα εξής:

"Με το Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2009, επιδιώκεται η αυξημένη προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, που έχουν παρατηρηθεί να φυτρώνουν στις καμένες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου αναφέρονται σε δύο χρόνους και αφορούν ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού αλλά του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας και ρυθμίσεις που αφορούν την χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

Αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία την οποία προσδιορίζεται χρονικά στο άρθρο 5.

Εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές, μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος.

Επίσης για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.

Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες.

Για την πλήρη προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και παράλληλα για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και αποφυγή των παράνομων καταπατήσεων κλπ., ορίζονται χρόνοι θεώρησης ,ανάρτησης, εκδίκασης των ενστάσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Τέλος, αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 3 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3208/2003, οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, το γνωστό 25% κάλυψη, 3 στρέμματα ελάχιστου εμβαδού κλπ.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει η 202/2005 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και η υποβολή του Προδικαστικού Ερωτήματος του ΣτΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από το θέμα αυτό καθώς και η εμπλοκή στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχαν ολοκληρωθεί λόγω της απόφασης αυτής.

Στόχος μας είναι η κατάργηση των δασοκτόνων διατάξεων και η δημιουργία της υποδομής (δασικοί χάρτες- δασολόγιο) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας".

Δηλώσεις


"Είμαι αισιόδοξος για τη συνάντηση όπως φαίνεται από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και ειδικά της υπουργού περιβάλλοντος", δήλωσε στον flash 96 o δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου. Και πρόσθεσε: "Η κ. Μπιρμπίλη θα πρέπει να δει ενδελεχώς το ζήτημα των αυθαιρέτων της περιοχής , ώστε να μην την πληρώσουν οι μεροκαματιάρηδες και να ξεφύγουν οι καρχαρίες με τις βίλες".
nooz.gr

Read more...

"Παγώνουν" όλες οι προσλήψεις μετά τις 4 Οκτωβρίου

"Παγώνουν" όλες οι προσλήψεις μετά τις 4 Οκτωβρίου, μέχρις ότου κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως καταργείται η συνέντευξη, η βαθμολόγηση της οποίας συνέβαλε στη γενική αξιολόγηση του υποψήφιου. Συγχρόνως, αναβαθμίζεται η βαθμολογία για τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακών κλπ.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε σαφές πως καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης στις προσλήψεις, ενώ καταργούνται οι συμβάσεις έργου, οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιλεγούν οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, ενώ ολοκληρώνεται άμεσα η τοποθέτηση των δεκατριών γενικών γραμματέων Περιφέρειας της χώρας
nooz.gr

Read more...

Στη Θεσσαλονίκη Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκπροσώπων των κομμάτων τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του Πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας και η πατρίδα μας, τη δύναμη της Β. Ελλάδας, της Μακεδονίας και Θράκης".

Και υπογράμμισε: "Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα. Σήμερα δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από τον μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια".

"Τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα. Και σε αυτή τη μάχη είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι. Μας ενώνει αυτή η μάχη, όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, σε μια κοινή προσπάθεια να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, ικανή, δίκαιη και ανθρώπινη. Και βέβαια καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη έχει η περιφέρεια. Η Θράκη μας, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη μας" κατέληξε.

Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για τους Μακεδόνες και τη Θεσσαλονίκη.

Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για πολιτικές ευχές, αλλά για πατριωτικές ευχές σε όλο τον κόσμο και είπε πως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και Άγγελος Κολοκοτρώνης επέκριναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. "Έτσι όπως πάμε θα πάμε στα χειρότερα", είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης τόνισε ότι "δεν μπορεί να γιορτάζει η Θεσσαλονίκη όταν έχει καταργηθεί το ΥΜΑΘ".

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για μια καλύτερη πατρίδα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε ότι τα 97 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγιναν πολλά στην πόλη και πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι για να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων και στο ζήτημα με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, βουλευτές κ.α.

Επίσκεψη Παπανδρέου στον καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά

Τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κριαρά επισκέφθηκε στο σπίτι του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Κριαράς, με μεγάλη προσφορά στην πρόοδο της ελληνικής γλώσσας, τον υποδέχθηκε συγκινημένος και συζήτησαν πάνω σε θέματα παιδείας.

Ο Εμμανουήλ Κριαράς, που είναι 103 ετών, ήταν στην τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός θέλησε να τον τιμήσει και με την επίσκεψη του.

nooz.gr

Read more...

Επικήρυξη 600.000 ευρώ για τους "ληστές με τα μαύρα"...


Κλίμα εποχής της εξάρθρωσης της 17Ν επιχειρεί να δημιουργήσει ο Χρυσοχοΐδης...
Καλά, σε 20 ημέρες που έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα εξαρθρώσει και τη νέα τρομοκρατία; Ο Χρυσοχοΐδης με την έπαρση της επιτυχίας της 17Ν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ξέθαψε παλιούς φακέλους της 17Ν και σήμερα έκανε μια κίνηση που ακόμη και το συντηρητικό Mega την χαρακτήρισε βεβιασμένη.

Προσπάθησε χωρίς αδιάσειστα ή, εν πάσει περιπτώσει, επαρκή στοιχεία να συνδέσει μετά από 4 χρόνια τους ληστές με τα μαύρα, με την τρομοκρατία. Προηγουμένως, εντελώς συμπτωματικά(!), ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου Τέντες αφαίρεσε την δικογραφία από..

...την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση των "Πυρήνων της Φωτιάς", για να τη δώσει σε Εφέτη ανακριτή.

Μπας και τον βραχυκύκλωσαν παρά την εμπειρία του τον κύριο Χρυσοχοΐδη τίποτα Πασόκοι αξιωματικοί; ΤΟ ίδιο είχαν κάνει και οι Νεοδημοκράτες αστυνομικοί όταν ανέβηκε ο Μητσοτάκης με αποτέλεσμα να διολισθήσουν σε απίστευτες γκάφες όπως εκείνη της έρευνας στη γκαρσονιέρα που 'χε νοικιάσει ο εμπιστος του Ανδρέα, Μιχάλης Ζιαγκας, στους Αμπελοκήπους

Ίδωμεν...

nonews-news


Read more...

ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...


ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ

Επί τρεις ώρες κατέθετε ως μάρτυρας για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης (η κλήση για κατάθεση ήταν αρχικά για την Παρασκευή αλλά τελικά δόθηκε σήμερα-πατήστε κλικ)) στην Ειδική Ανακρίτρια Εφέτη Ειρήνη Καλού. Ο δημοσιογράφος κλήθηκε για κατάθεση γιατί πριν από πέντε ημέρες στην εκπομπή Αποκαλυπτικό Δελτίο ο Π. Δούκας υποστήριξε ότι γνωρίζει πολλά και ότι θα μιλήσει όταν ο ίδιος αποφασίσει! Παράλληλα... κατέθεσε και για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε παλαιότερα στο Αποκαλυπτικό δελτίο με τον δικηγόρο Διονύση Πελέκη, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι ο ίδιος "χρέωσε" τα συμβόλαια στην κόρη του συμβολαιογράφου. Η διερεύνηση της υπόθεσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ήδη έχει καταθέσει και η Αριστέα Μπουγάτσου ενώ έχουν κληθεί άλλοι πέντε δημοσιογράφοι. Τα πράγματα για τον Γ. Αγγέλου (μη πολιτικό πρόσωπο) δεν πάνε καλά. Από τη δημοσιογραφική έρευνα που έχουμε κάνει προκύπτουν πολλά εις βάρος του στοιχεία. Θα επανέλθουμε...

fimotro.

Read more...

Η ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ "ΜΥΡΙΖΕΙ" ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ


Ο Χρυσοχοίδης κάτι έχει στο μυαλό του. Πιστεύει ότι οι "ληστές με τα μαύρα" έχουν σχέση με τις παρυφές της νέας γενιάς των τρομοκρατών. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του. Θεωρεί ότι μπορεί να επαναλάβει τα όσα έγιναν με τη 17 Νοέμβρη χωρίς μάλιστα να υπάρχει τυχαίο γεγονός, όπως είχε... συμβεί τότε με την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Ξηρού. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Μάλλον όχι. Ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην επικήρυξη με 600 χιλιάδες ευρώ για τους λεγόμενους «ληστές με τα μαύρα» , καθώς υπάρχουν υποψίες, εκτιμήσεις και υπόνοιες ότι οι δράστες συνδέονται με υποθέσεις τρομοκρατίας. Η επικήρυξη αφορά την εμπλοκή των δραστών σε ληστεία το 2006. Σε όλο αυτό το παζλ προσθέστε και την είδηση που μετέδωσε πριν από λίγο το Mega. Σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για τη νέα γενιά τρομοκρατών. Έρχονται εξελίξει;
/fimotro.


Read more...

ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ...


Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Τσούτσιας
(από το Έθνος)

Δεύτερος γύρος και ντέρμπι με μικρό προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη σε όσους ψηφοφόρους της ΝΔ δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν κατέγραψαν νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην κούρσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις τρεις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, διαπιστώνονται τα εξής: Στη μέτρηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής», από όσους λένε ότι «θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν» για την ανάδειξη νέου προέδρου... της ΝΔ, το 33,5% τάσσεται υπέρ της κ. Μπακογιάννη, το 30,1% υπέρ του κ. Σαμαρά, το 17,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κ. Αβραμόπουλο και το 10,4% τον κ. Ψωμιάδη. Αντίθετα, στο σύνολο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει σαφές προβάδισμα έναντι των τριών συνυποψήφιών της. Στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου φαίνεται ότι φαβορί είναι η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς με αντίπαλο τον Αντώνη Σαμαρά εξασφαλίζει την προεδρία, ενώ πολύ πιο άνετη είναι η νίκη της εάν απέναντί της θα έχει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Διαφορά Μικρή διαφορά μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά κατέγραψε η δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο κατά 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη κατά 9,8%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μέτρηση της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή» και στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος θεωρείται καταλληλότερος διάδοχος του κ. Καραμανλή», η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 16%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 12% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 6%.
Ολα δείχνουν ότι το σκηνικό είναι ρευστό, κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να φτάσει στην πολυπόθητη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο αριθμός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, αλλά και τα πιθανά λάθη στον αγώνα δρόμου που έχουν επιδοθεί και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Δ. ΣΙΟΥΦΑΣΣτέλνουν μήνυμα σε Μεϊμαράκη μέσω της ΚΕ
Ως ευθεία απάντηση των κ. Κ. Καραμανλή και Δημ. Σιούφα στον κ. Β. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται η ανακοίνωση της ΝΔ για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο και -κυρίως- η αναλυτική παρουσίαση της ημερήσιας διάταξης, η οποία δεν περιλαμβάνει ομιλίες στελεχών του κόμματος, πλην των υποψήφιων για την ηγεσία.
Ουσιαστικά με την ανακοίνωση αυτή ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου απορρίπτουν την πρόταση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας για διεξαγωγή συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή για το θέμα του συνεδρίου, ενώ παράλληλα αποκλείουν και τις τοποθετήσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν για τα αιτία της εκλογικής συντριβής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρηγίλλης, μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι «η έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού σχετικά με την εκλογή προέδρου του κόμματος». Η ημερήσια διάταξη, έτσι όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει:
Ομιλία του προέδρου.
Εισήγηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή προέδρου του κόμματος.
Τοποθέτηση των 4 υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν.
Απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.
Θεωρείται βέβαιον ότι η ανακοίνωση αυτή θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε απειλήσει πριν από λίγες ημέρες ότι θα επιχειρούσε να συγκεντρώσει υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να αλλάξει η ημερήσια διάταξη.
Εάν ο πρώην υπουργός επιμείνει στην άποψή του αυτή, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν το ερχόμενο Σάββατο εκρηκτικές καταστάσεις, με δεδομένο και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα θελήσει να γίνει παρουσία του μία συζήτηση για τα αιτία της ήττας, καθώς γνωρίζει ότι στο επίκεντρο της κριτικής θα βρεθούν ο ίδιος, αλλά και οι στενότατοι συνεργάτες του στην κυβέρνηση.

fimotro.

Read more...

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Τις ανατροπές που δεσμεύεται ότι θα φέρει στο κράτος ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα να τις περάσει μέσα από το κόμμα του, αφού και εκεί οι αντιστάσεις αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές. Το ΠΑΣΟΚ για την ώρα τού τραβάει το μανίκι και αντιστέκεται έντονα στον λεγόμενο χωρισμό κράτους - κόμματος που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα που του... έστειλαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στην εκλογή γραμματέα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τα πρώτα κυβερνητικά δείγματα του πρωθυπουργού σε σχέση με το κόμμα. Του υποδηλώνουν την παρουσία τους και την απαίτησή τους να στελεχώσει με κομματικά στελέχη τον κρατικό μηχανισμό. Κι όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις και τα όσα συζητιούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η ενόχληση εδράζεται στις καινοτομίες που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και που είναι οι εξής:
1Η διακήρυξή του περί χωρισμού κόμματος και κράτους, μια διακήρυξη που δείχνει αποφασισμένος να την εφαρμόσει, παρά τις αντιδράσεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα από τα 420 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου περιμένουν να βρουν θέση στη διοίκηση του κράτους -όπως συνέβαινε στο παρελθόν- τότε εύκολα ερμηνεύει κανείς την ψήφο της Παρασκευής για την εκλογή του γραμματέα.
2Η διαβούλευση για σοβαρά πολιτικά θέματα μέσω του Διαδικτύου που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να λένε τη γνώμη τους -το έχει εφαρμόσει π.χ. ο Γ. Ραγκούσης στο υπουργείο Εσωτερικών για τα κρατικά αυτοκίνητα- υποκαθιστά την παρέμβαση των κομματικών οργανώσεων που ενδεχομένως να ήθελαν για τον εαυτό τους ρόλο συνδιαμορφωτή της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είχαν συνηθίσει.
3Η νέα διαδικασία στελέχωσης των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού μέσω προκηρύξεων, που θα δώσει ευκαιρίες στους καλύτερους και ικανότερους και όχι απαραίτητα σε αυτούς που έχουν τα περισσότερα κομματικά ένσημα.
4Η προώθηση στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ όχι τόσο γιατί είχαν ιδεολογική σχέση με το κόμμα όσο γιατί τα εμπιστεύθηκε ο ίδιος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιδράσεις προέρχονται όχι τόσο από εκείνους που δεν είχαν στηρίξει το 2007 τον Γ. Παπανδρέου, αλλά από τους υποστηρικτές του. Και οι δύο πλευρές πάντως συμφωνούν στην εξής ερμηνεία: ότι ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει σε επίπεδο στελεχών το κόμμα τουλάχιστον της επόμενης 10ετίας αναδεικνύοντας σε θέσεις-κλειδιά, έστω με αντιδράσεις, πρόσωπα της νέας γενιάς και παραμερίζοντας εκείνα που πρωταγωνίστησαν μέχρι σήμερα.
Στην εκλογή του γραμματέα, την περασμένη Παρασκευή, για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν ενέκρινε την πρόταση του προέδρου, καθώς ο Σ. Ξυνίδης εξελέγη γραμματέας με 180 ψήφους, ενώ 194 είπαν «όχι» είτε ψηφίζοντας τον «παπανδρεϊκό» Γ. Παναγιωτακόπουλο (126) είτε ρίχνοντας λευκό (53) και άκυρο (15). «Ηταν μια ύστατη αντίσταση του παλιού που φεύγει, είτε αυτό το παλιό έχει να κάνει με πρόσωπα είτε με νοοτροπίες, στο καινούργιο που έρχεται. Ομως ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει σελίδα...», λένε στελέχη τής Ιπποκράτους και της κυβέρνησης και υποστηρίζουν: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου καθώς οι περισσότεροι από τους 126 του Παναγιωτακόπουλου είναι 100% με τον πρόεδρο. Απλώς έκαναν την επιλογή τους με προσωπικά κριτήρια, γιατί βλέπουν ότι ενδεχομένως δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της χώρας και του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και όχι στις προσωπικές μας ανάγκες».
Ο 46χρονος νέος γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης απέδωσε το αποτέλεσμα στη χαμηλή του αναγνωρισιμότητα, παρότι όπως είπε έχει στο ΠΑΣΟΚ 31 χρόνια και πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει να είναι θεματοφύλακας των αξιών του ΠΑΣΟΚ, να εντοπίζει τις κυβερνητικές στρεβλώσεις και να τις δείχνει, για να επανέλθει «σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το καταστατικό». *
*Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα παραστεί στη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου της Αγ. Δημητρίου
fimotro.


Read more...

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ...


Από ΤΑ ΝΕΑ

Πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, που στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το μέτρο εξετάζεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των χρεών των φυσικών προσώπων... το οποίο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή και θα συνοδεύεται από την κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, καθώς επίσης από την κατάργηση των χρεώσεων που οι τράπεζες συνεχίζουν να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους, παρ΄ ότι έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια. Η εισήγηση που δέχεται η υπουργός κ. Λ. Κατσέλη για την επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών προβλέπει κατ΄ αρχήν να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των επιτοκίων των καρτών τεσσάρων χωρών: της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Βελγίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός ο μέσος όρος θα δημιουργεί βάση ύψους 9%10% πάνω στην οποία θα υπολογίζεται περιθώριο κέρδους τριών-τεσσάρων μονάδων, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό επιτόκιο της τάξεως του 14%. Σημειωτέον ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση στοιχεία του Ιουνίου 2008, τα επιτόκια στην Ελλάδα αρχίζουν από 15,31% αλλά φτάνουν και το 20,55%, έναντι μέσου όρου 16,98% στο Βέλγιο, 15,28% στη Γερμανία, 13,4% στην Ιρλανδία και 13,2%-17,9% στην Πορτογαλία. Παράλληλα, η υπουργός έχει δεχθεί εισήγηση να καταργηθεί η προμήθεια που πληρώνουν οι καταναλωτές όταν πραγματοποιούν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ μέσω της πιστωτικής κάρτας τους. Σήμερα, η προμήθεια για ποσό της τάξεως των 500 ευρώ κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Όσον αφορά τους καταχρηστικούς όρους που οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη καταργήσει, αφορούν τα έξοδα φακέλου των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, τα οποία υπερβαίνουν τα 200 ευρώ κατά περίπτωση κ.λπ.
/fimotro.


Read more...

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΑΜΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Απονομή των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης- που χορηγούνται από δύο ή και περισσότερα Ταμείασε διάστημα τριών μηνών και αύξησή τους, για να συγκλίνουν σταδιακά με εκείνες που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο, είναι δύο από τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σήμερα... συνεδριάζει- υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο- η επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με κύριο αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης. Το όλο θέμα έχει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εντός του έτους ή στις αρχές του 2010 η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή. Θα προβλέπει τα εξής: 1. Οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σήμερα οι καθυστερήσεις στην απονομή τους φθάνουν ακόμη και τα δυόμισι χρόνια. Ο στόχος αυτός αφορά και τις υπόλοιπες συντάξεις, για τις οποίες σήμερα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. 2. Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%. Αυτό, προκειμένου να συγκλίνουν σταδιακά με το ύψος των συντάξεων που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο. Όπως είναι γνωστό, οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης είναι σήμερα μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με αυτές που καταβάλλονται από ένα μόνο Ταμείο. 3. Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας. Καθυστέρηση έως και 2 χρόνια Σημειώνεται ότι σήμερα σε όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία παρατηρείται επιμήκυνση του χρόνου καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Έτσι, σήμερα έχουμε καθυστερήσεις από 10 μέχρι και 18 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση φτάνει τα δύο χρόνια. Ως γνωστόν, σήμερα όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης χαμηλότερες συντάξεις έως και κατά 30% σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2 έτη. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων- που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- σε σχετικό της πόρισμα προτείνει, ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος φορέας να είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16.000-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕΕ και 3.000 του Δημοσίου). Μέτρα για το Ασφαλιστικό Εξάλλου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει και τα παρακάτω μέτρα: ● Διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000. ● Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσουμε στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι έως τα τέλη της τετραετίας. ● Μηχανογράφηση των Ταμείων και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας. ● Επαναφορά και εκσυγχρονισμός της λίστας φαρμάκων.
fimotro.


Read more...

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία. Oι Μονάδες αυτές, όπως αποκαλύπτει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται να είναι κατά την... πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται. «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποκαλύπτει επίσης στα «ΝΕΑ» το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων απ΄ όπου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί», λέει όταν ερωτάται για τα συμφέροντα των «πιράνχας». Το δημόσιο χρέος βρέθηκε εν μια νυκτί διπλάσιο απ΄ ό,τι έλεγε ότι ήταν η Ν.Δ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να «χαρίζεται». Ως προϊσταμένη ενός υπουργείου με τεράστιες οικονομικές ανάγκες νιώθετε με «δεμένα χέρια»; Πώς θα διασφαλίσετε πόρους; Η πολιτική είναι ζήτημα επιλογών. Η κυβέρ- νηση της Ν.Δ., αντί για τους αναγκαίους νοσηλευτές προσέλαβε αγροφύλακες. Εμείς παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις, καθώς έδωσε έμφαση στην Υγεία. Στόχος μας η αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία στο 1% του ΑΕΠ στην τετραετία και η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών άμεσα με τον προϋπολογισμό το 2010. Τους πόρους θα τους εξασφαλίσουμε θέτοντας νέες προτεραιότητες στην κατεύθυνση της δίκαιης αναδιανομής για τη στήριξη του εισοδήματος, του Κοινωνικού Κράτους και της Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών και αποτελεσματικό έλεγχο ως προς την αξιοποίησή τους. Οι 20 από τις πρώτες κρίσιμες 100 ημέρες πέρασαν. Τα δύσκολα πέρασαν ή έρχονται; Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά προχωράμε με σχέδιο, θέληση και αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για να πετύχουμε σ΄ αυτήν τη δύσκολη μάχη είναι η ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία για την Υγεία, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζομένους, με όλους όσοι με πατριωτισμό κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες. Τα χρέη των νοσοκομείων είναι υπέρογκα. Πώς θα προχωρήσετε; Δέσμευσή μας είναι η αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ. Η αντιμετώπιση των μεγάλων ανισοτήτων στην Υγεία με σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του. Το χρέος των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ. Σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούμε Επιτροπή διαπραγμάτευσης και ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε ριζική τομή στο σύστημα προμηθειών. Δεν μπορεί τα χρήματα των φορολογουμένων να χάνονται σε μία μαύρη τρύπα. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας; «Πιράνχας» τα είχε χαρακτηρίσει ο προκάτοχός σας. Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειασθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε κανόνες, διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, και να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Και μεγάλος μας σύμμαχος σ΄ αυτή τη μάχη είναι ο πολίτης. Ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν η άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο μέρες πριν από τις εκλογές, με το οποίο άνοιγε η πόρτα στην εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

fimotro

Read more...

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει τάξη στο δημοσιονομικό χάος. Θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί στόχος για αύξηση των εσόδών κατά 10% σε σχέση με φέτος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 5 δισ. ευρώ, και για μείωση των πρωτογενών δαπανών περίπου κατά 8%. Το υπουργείο Οικονομικών θα... επιδιώξει να μειώσει κατά 5 δισ. ευρώ την κρατική σπατάλη. Αλλωστε, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, εντός του 2010 η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει από το 12,5% του ΑΕΠ κοντά στο 9%.
Μεγάλο βάρος θα δοθεί στο σκέλος των δαπανών, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν κατέστη ποτέ δυνατόν να εκτελεστεί προϋπολογισμός χωρίς να καταγραφεί μεγάλη υπέρβαση.
Γι αυτό και το υπουργείο Οικονομικών εντός του 2010 θα ελέγχει κάθε τρίμηνο τους κωδικούς με τις δαπάνες όλων των υπουργείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ, προκειμένου να διαπιστώνεται αν τηρούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο σχεδιάζει προσλήψεις με το... σταγονόμετρο, περικοπές σε συμβάσεις έργου, σε πρόσθετες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση, συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, καθώς και ψαλίδισμα εξόδων για καταναλωτικές δαπάνες, όπως ταξίδια και χρήση κινητών. Επιπλέον επανεξετάζονται από μηδενική βάση οι εξοπλιστικές δαπάνες και αξιολογούνται όλες οι επιχορηγήσεις.
Στο σκέλος των εσόδων, μεταξύ άλλων, κόβονται οι φοροαπαλλαγές και η αυτοτελής φορολόγηση, έρχονται αυξήσεις εμμέσων φόρων (π.χ. βενζίνη, τσιγάρα), κινητοποιείται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και καθιερώνεται ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, στο πνεύμα των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αλλωστε τα μέτρα που θα περιέχονται στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθούν και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί στην Επιτροπή τον Ιανουάριο, προκειμένου τον Φεβρουάριο να ληφθεί η απόφαση για την περίοδο χάριτος στην κοινοτική επιτήρηση.
ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 10% ΜΕ 7 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑΑναζητούν πρόσθετες εισπράξεις Δημοσίου 5 δισ. ευρώ
Να γεμίσει τα «άδεια» κρατικά ταμεία θα επιχειρήσει εντός του 2010 το υπουργείο Οικονομικών.
Αναζητεί πρόσθετα έσοδα 5 δισ. ευρώ, στοχεύοντας δηλαδή σε μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με φέτος.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν χαραχτεί και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα ακόλουθα:
Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, που μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται εισοδήματα ύψους 17 δισ. ευρώ που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς και με συντελεστές από 5% έως 20%.
Τα εισοδήματα αυτά θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές έως 40%. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για τους τόκους των καταθέσεων και για ορισμένες κατηγορίες κοινωνικών βοηθημάτων.
Την εφαρμογή της ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα αυξηθεί η φορολογία στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα, πολλά μερίσματα και μεγάλη περιουσία». Για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων εξετάζεται να επανέλθει ο χαμηλός συντελεστής 15% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από το αφορολόγητο όριο.
Είναι πιθανόν ο χαμηλός συντελεστής να εφαρμόζεται στο κλιμάκιο από τα 12.000 έως τα 14.000 ή 15.000 ευρώ και μέχρι το κλιμάκιο των 30.000 ευρώ να εφαρμοστούν άλλοι δύο συντελεστές. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% εξετάζεται να επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ειδικοί φόροιΤην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου 2010. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Ο φόρος στη βενζίνη μετά και την τελευταία αύξηση εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 9-10 λεπτά ανά λίτρο και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «υπάρχει υποχρέωση να υπάρξει σταδιακά μια προσαρμογή».
Μια αύξηση κατά 10%-15% του ΕΦΚ στη βενζίνη θα απέφερε έσοδα περίπου 400-600 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια αναπροσαρμογή στα τσιγάρα μπορεί να αποδώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Την περικοπή των 984 φοροαπαλλαγών, που κοστίζουν στο προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ ετησίως. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ολες οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται οι απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων έχει δείξει ότι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα έχουν πολλαπλάσιο όφελος με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.
Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 4.000 ευρώ! Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσον όρο.
Την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπραχθεί μεγάλο μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε ενίσχυση των εσόδων από τις δράσεις αυτές, που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οσο μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία κατέχει κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει.
Την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο όριο.
ΑΠΟ ΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΣτόχος να περικοπούν κατά 8% (5 δισ.6) οι δαπάνες υπουργείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ
Από το «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών θα περνούν ανά τρίμηνο όλες οι δαπάνες των υπουργείων των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου εντός του 2010. Στόχος να περικοπούν οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού περίπου κατά 8%.
Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εξοικονομήσει περί τα 5 δισ. ευρώ από τη μείωση της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έτσι ρίχνει το βάρος στις λειτουργικές δαπάνες (π.χ. αμοιβές για επιτροπές και εκτός έδρας, προμήθειες), καταναλωτικές δαπάνες (π.χ. μετακινήσεις, κινητά τηλέφωνα), στη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο, στις συγχωνεύσεις οργανισμών, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Οπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «πηγές διαρροής ή υπερβολικής δαπάνης, κρυφές και φανερές, υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού».
ΕλεγχοςΣε συνέντευξή του σημειώνει πως στον νέο προϋπολογισμό θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο σκέλος των δαπανών, υπογραμμίζοντας ότι «θα επιδιωχθεί ουσιαστικότερος έλεγχος των αποτελεσμάτων, με τα υπουργεία να ενημερώνουν ανά τρίμηνο».
Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί πως το έργο του υπουργείου Οικονομικών είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως εντός της τρέχουσας δεκαετίας σε καμία περίπτωση δεν επετεύχθη μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού.
Το αντίθετο, μάλιστα, συνέβαινε, καθώς κάθε χρόνο είχαμε υπέρβαση του αρχικού στόχου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στις ακόλουθες κινήσεις:
Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα θα γίνονται με το «σταγονόμετρο» και σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Μετά τα stage περικοπές θα γίνουν και στις συμβάσεις έργου. Η συνολική μισθοδοσία κόστισε φέτος πάνω από 25 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως με ορθολογική διαχείριση μπορεί να εξοικονομηθούν κονδύλια μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή προωθούνται περικοπές σε δαπάνες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση, για συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας για οδοιπορικά κ.ά.
ΑμοιβέςΚόβονται οι «εξωφρενικές» αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών του δημόσιου τομέα. Να υπενθυμίσουμε πως από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ξεκαθαρίσει πως «τα golden boys κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ».
«Ψαλίδι» αναμένεται να μπει και σε καταναλωτικές δαπάνες, όπως ταξίδια, χρήση κινητών και προμήθειες αναλώσιμων. Το σύνολο των δαπανών αυτών φέτος προσεγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ και μπορεί να κοπούν άνω των 200 εκατ. ευρώ.
ΕνισχύσειςΕπανεξετάζονται αμφιβόλου σκοπιμότητας ενισχύσεις και επιχορηγήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση σχεδιάζονται περικοπές 200 και πλέον εκατ. ευρώ.
Αξιολογούνται από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα, το κόστος των οποίων φέτος ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Επειδή η κατάσταση είναι έκτακτη, πιθανολογείται ότι μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά 1 δισ. ευρώ.
Συγχωνεύονται ή ακόμη και καταργούνται φορείς που παραμένουν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Το πλεονάζον προσωπικό θα απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.
Προχωρεί η στελέχωση της ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο, ώστε εντός του 2010 το υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα των μισθών, αλλά και των πρόσθετων αμοιβών όλων των υπαλλήλων.
Αλλάζει το σύστημα προμηθειών με την εισαγωγή ηλεκτρονικών προμηθειών.
Καθιερώνεται διπλογραφικό σύστημα καταγραφής δαπανών, με ορκωτούς ελεγκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Read more...