Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ξεκάθαρα τα πάντα αναφορικά με τα stage λέει η κυβέρνηση

Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τα stage είναι ξεκάθαρη σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία, στις σχέσεις με την Αριστερά, στην κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στους ΓΓ των υπουργείων.

Για τα stage

Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα όσον αφορά τα stage, με την υπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε άτυπη ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τις συμβάσεις έργου και ακόμα ότι είναι ένας άλλος τρόπος να παρέχεται πιο μόνιμη και εξαρτημένη εργασία. Τόνισε δε ότι θα υπάρξει καταγραφή.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις έργου χρειάζονται όταν μια συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται μια ειδική σχέση παροχής υπηρεσιών, ως έργο και με συγκεκριμένους στόχους. «Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι, όμως, όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν αυτές θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου, ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται και πρόσθεσε ότι αν φανεί ότι πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σε άλλη ερώτηση και για την περίπτωση των συμβασιούχων της ΕΡΤ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη να μπει ΑΣΕΠ, θα μπει και τόνισε ότι κάθε σύμβαση έργου θα εξειδικευτεί, κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε παράμετρος σε σχέση με το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αφορά μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων, πολιτών».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου υπάρχουν». Ανέφερε δε ότι λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάρει εντολή για να «επαναφέρουμε τη νομιμότητα σε αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage ήταν «ούτως ή άλλως άνεργοι, απλώς υπήρχε ένας τρόπος να καλύπτεται η ανεργία και ήταν μια ξεκάθαρη μεθόδευση της ΝΔ».

«Είναι πολύ πιο λογικό και έντιμο να καταγράφεται η πραγματική κατάσταση στο χώρο της εργασίας σήμερα, προκειμένου να δούμε και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και να τους αντιμετωπίσουμε ως πραγματικά ανέργους»,επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Σχετικά δε με το γιατί ο υπουργός Εργασίας Α.Λοβέρδος ζήτησε την «κάλυψη» της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν ζήτησε την «κάλυψη» και πως το θέμα αφορά περισσότερα από ένα υπουργεία. Τόνισε δε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και πως έπρεπε να παρθεί μια πολιτική απόφαση σε συλλογικό επίπεδο.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ "μετέτρεψε τις συμβάσεις χωρίς ΑΣΕΠ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου", ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες και τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη νομιμότητα και η γενική μας αρχή είναι να υπάρχει ΑΣΕΠ».

Για την Οικονομία

Ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει σχετική αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο διαπραγματεύσεων, όμως, «από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε ό,τι δεσμευτήκαμε πριν τις εκλογές». Στο μέτρο του δυνατού, πρόσθεσε, δεν υπάρχει ασυμβατότητα ανάμεσα στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε.

Επιπλέον,ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει πλαφόν 12% στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση να μπει τάξη στον δανεισμό, στην τραπεζική αγορά και βέβαια και στα επιτόκια, όπου κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται ο καταναλωτής.

Για δηλώσεις Πάγκαλου - Σχέσεις με την Αριστερά

Ο Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου "ευνοούν το διάλογο για τη συνεργασία με την Αριστερά", τόνισε ότι «οι απόψεις της Αριστεράς μας ενδιαφέρουν. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς λάβαμε την εντολή να κυβερνήσουμε και εφαρμόζουμε τη δική μας πολιτική, επιδιώκοντας και ευρείες συνεργασίες και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι θέμα και των υπόλοιπων κομμάτων να προσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στις πολιτικές μας». «Εκείνο που μας ξενίζει είναι να υπάρχει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο από τα κόμματα της Αριστεράς, προτού προλάβουν ακόμα να δουν τι εξειδικευμένες πολιτικές θα ακολουθήσουμε, σε συγκεκριμένους τομείς, για τους οποίους ενδιαφέρεται και η Αριστερά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πεταλωτής.

Κληθείς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στο ΚΚΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά,λέγοντας ότι «το κόμμα έχει ένα απεργιακό μέτωπο πολύ ευρύτερο ίσως απ’ ό,τι θα δικαιολογούνταν». Ο Γ. Πεταλωτής είπε ακόμα ότι αναφέρεται και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «που αντιπολιτεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο». Πρόσθεσε δε ότι ακόμα κι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, το ΚΚΕ ξεκινούσε τον αντιπολιτευτικό του λόγο πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και μετά στη ΝΔ.

Για την κατάσταση στο Λιμάνι του Πειραιά

«Γίνονται συζητήσεις και το μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει οριστική λύση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του Λιμανιού του Πειραιά. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου απεργία,εξηγώντας, βέβαια, ότι είναι θέμα των λιμενεργατών.

Ερωτηθείς για το τι η κυβέρνηση θεωρεί ως λύση στο ζήτημα,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η λύση βρίσκεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις και πως «μας ενδιαφέρουν τα εργασιακά δικαιώματα και η ανάπτυξη της χώρας, που έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον».

Για τους ΓΓ των υπουργείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί, μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχαν στα χέρια τους φακέλους με τους προτεινόμενες υποψηφιότητες για τις θέσεις γενικών γραμματέων και πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθεί μεγάλο μέρος των τελικών επιλογών στις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς σχετικά,ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μετανοιώσει για τη διαδικασία της στελέχωσης των υπουργείων. «Υπάρχει ισχυρή πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι ακολουθείται η δέουσα διαδικασία και εισπράττουμε και τη συναίνεση του κόσμου για το ότι ανοίγουμε το τοπίο ώστε η δημόσια διαβούλευση να γίνεται πράξη», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την εκλογή Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν υπάρχει μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον πρωθυπουργό από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ απάντησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί, καθώς αυτό είναι θέμα που αφορά το Κίνημα. «Αλλά σε κάθε εκλογική διαδικασία υπάρχουν οι μειοψηφίες και οι πλειοψηφίες», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: