Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ...


Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Τσούτσιας
(από το Έθνος)

Δεύτερος γύρος και ντέρμπι με μικρό προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη σε όσους ψηφοφόρους της ΝΔ δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν κατέγραψαν νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην κούρσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις τρεις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, διαπιστώνονται τα εξής: Στη μέτρηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής», από όσους λένε ότι «θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν» για την ανάδειξη νέου προέδρου... της ΝΔ, το 33,5% τάσσεται υπέρ της κ. Μπακογιάννη, το 30,1% υπέρ του κ. Σαμαρά, το 17,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κ. Αβραμόπουλο και το 10,4% τον κ. Ψωμιάδη. Αντίθετα, στο σύνολο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει σαφές προβάδισμα έναντι των τριών συνυποψήφιών της. Στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου φαίνεται ότι φαβορί είναι η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς με αντίπαλο τον Αντώνη Σαμαρά εξασφαλίζει την προεδρία, ενώ πολύ πιο άνετη είναι η νίκη της εάν απέναντί της θα έχει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Διαφορά Μικρή διαφορά μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά κατέγραψε η δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο κατά 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη κατά 9,8%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μέτρηση της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή» και στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος θεωρείται καταλληλότερος διάδοχος του κ. Καραμανλή», η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 16%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 12% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 6%.
Ολα δείχνουν ότι το σκηνικό είναι ρευστό, κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να φτάσει στην πολυπόθητη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο αριθμός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, αλλά και τα πιθανά λάθη στον αγώνα δρόμου που έχουν επιδοθεί και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Δ. ΣΙΟΥΦΑΣΣτέλνουν μήνυμα σε Μεϊμαράκη μέσω της ΚΕ
Ως ευθεία απάντηση των κ. Κ. Καραμανλή και Δημ. Σιούφα στον κ. Β. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται η ανακοίνωση της ΝΔ για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο και -κυρίως- η αναλυτική παρουσίαση της ημερήσιας διάταξης, η οποία δεν περιλαμβάνει ομιλίες στελεχών του κόμματος, πλην των υποψήφιων για την ηγεσία.
Ουσιαστικά με την ανακοίνωση αυτή ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου απορρίπτουν την πρόταση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας για διεξαγωγή συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή για το θέμα του συνεδρίου, ενώ παράλληλα αποκλείουν και τις τοποθετήσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν για τα αιτία της εκλογικής συντριβής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρηγίλλης, μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι «η έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού σχετικά με την εκλογή προέδρου του κόμματος». Η ημερήσια διάταξη, έτσι όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει:
Ομιλία του προέδρου.
Εισήγηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή προέδρου του κόμματος.
Τοποθέτηση των 4 υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν.
Απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.
Θεωρείται βέβαιον ότι η ανακοίνωση αυτή θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε απειλήσει πριν από λίγες ημέρες ότι θα επιχειρούσε να συγκεντρώσει υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να αλλάξει η ημερήσια διάταξη.
Εάν ο πρώην υπουργός επιμείνει στην άποψή του αυτή, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν το ερχόμενο Σάββατο εκρηκτικές καταστάσεις, με δεδομένο και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα θελήσει να γίνει παρουσία του μία συζήτηση για τα αιτία της ήττας, καθώς γνωρίζει ότι στο επίκεντρο της κριτικής θα βρεθούν ο ίδιος, αλλά και οι στενότατοι συνεργάτες του στην κυβέρνηση.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: