Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

To ντου των νοσηλευτών στο Υπουργείο Υγείας




Αυτό είναι το βίντεο με την εισβολή των νοσηλευτών στο Υπουργείο Υγείας όπου συνεδριάζανε... Τα διακόψαν τα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



troktiko

Read more...

Να καταθέσει στην εξεταστική για τη Siemens ζητά με επιστολή του ο Χρήστος Βερελής



ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΒΕΡΕΛΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Χρ. Βερελης, γνωστοποίησε με επιστολή του ότι κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Μάνου Παναγιώτου για όσα κατέθεσε στην επιτροπή για τη Siemens, κατηγορόντας τον για...



...«επιπόλαιη ψευδολογία, συνδικαλιστική κακεντρέχεια, κακοήθεια και συμπυκνωμένη άγνοια επί ειδικών θεμάτων».

Ο Χρ. Βερελής δήλωσε τη διάθεσή του να καταθέσει και αυτός στην επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.

troktiko

Read more...

Συνάντηση Χριστόφια - Παπανδρέου την Παρασκευή

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας - σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό -πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση θα λάβει χώρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.00 το πρωί.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας θα αναχωρήσει για την Πάτρα, όπου θα παρευρεθεί σε αποκαλυπτήρια μνημείου για τον αγνοούμενο λοχία Χρίστο Γρίβα. Επίσης, θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα.

Το Σάββατο το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Την Κυριακή θα μιλήσει στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Ελευθέριο και Σοφοκλή Βενιζέλο, στα Χανιά.
nooz.gr

Read more...

"Στα πράσα" αστυνομικος!

Δικογραφία για παθητική δωροδοκία κατά συρροή και εξακολούθηση σχηματίσθηκε σε βάρος 49χρονου αρχιφύλακα που συνελήφθη στη Χαλκιδική, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο αρχιφύλακας που ήταν αρμόδιος για τον χειρισμό θεμάτων αλλοδαπών, απαιτούσε και ελάμβανε διάφορα χρηματικά ποσά από αλλοδαπούς πολίτες κρατών - μελών Ε.Ε. προφασιζόμενος την αγορά αναγκαίων παραβόλων, για τη χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής, οι οποίες έπρεπε να χορηγούνται ατελώς. Στο γραφείο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 378 ευρώ.

Ο αρχιφύλακας, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
.nooz.gr


Read more...

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός διευθυντής Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε αστυνομικός διευθυντής Υγειονομικού για παράνομες συνταγογραφήσεις ατομικών βιβλιαρίων υγείας αστυνομικών μετά από προκαταρκτική εξέταση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Από την διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο προαναφερόμενος, ο οποίος υπηρετεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιούσε τα ατομικά βιβλιάρια αστυνομικών ασθενών κατά τις επισκέψεις τους στο υπηρεσιακό ιατρείο, με αφαίρεση των σελίδων των βιβλιαρίων (εντολών υγειονομικής περίθαλψης) προκειμένου να αναγράφει ιατρικές εξετάσεις σε τρίτους ή να ιδιοποιείται εντολές υγειονομικής περίθαλψης (επισκέψεις) με σκοπό την απόκτηση οφέλους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι Υγειονομικοί Αξιωματικοί του Σώματος δεν λαμβάνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους αστυνομικούς, καθώς αυτές ανάγονται στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

Στον όρο «αμοιβή» εμπίπτει και η τυχόν εγγραφή επισκέψεως Ιατρού ή παρακλινικών εξετάσεων, για όσους εκτελούν τέτοιες, στο βιβλιάριο νοσηλείας του ασφαλισμένου και η κράτηση της εντολής - αποκόμματος του βιβλιαρίου.

Η προκαταρκτική εξέταση υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
nooz.gr/

Read more...

Τέμπη: Βροχές και εκρήξεις τα αίτια της κατολίσθησης


Υπενθυμίζεται ότι η κατολίσθηση της 17ης Δεκεμβρίου, είχε προκαλέσει το θάνατο του ιταλού διευθυντή του έργου της Ν.Ε.Ο.

«Αυτός ο δρόμος είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνος», τόνισε ο εδαφομηχανικός, μέλος της Επιτροπής, Σπύρος Καβουνίδης και πρόσθεσε πως «από το 1997 έχουν καταγραφεί επίσημα 35 τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στα Τέμπη, εξαιτίας κατολισθήσεων, γεγονός, που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της περιοχής».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμα και μετά το τέλος των έργων ξεσκαρώματος και δικτυώματος, που επιτελούνται, στην περιοχή θα εξακολουθεί να υφίσταται κάποιος βαθμός επικινδυνότητας.

Τόνισε ότι από τη στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των Τεμπών και έως ότου ολοκληρωθεί η διάνοιξη των σηράγγων, απαιτούνται ο καθορισμός ελάχιστης ταχύτητας, ικανή απόσταση οχημάτων, απαγόρευση στάθμευσης, συστηματική ενόργανη παρακολούθηση, καθημερινή επιθεώρηση, ακόμα και αποκλεισμός της διέλευσης δια της Εθνικής Οδού, υπό έκτακτες συνθήκες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Στο πόρισμα της Επιτροπής πάντως σημειώνεται πως καλύτερη δυνατή λύση είναι τα «κεκλιμένα ισχυρά στέγαστρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Εθνικής Οδού, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά την ασφάλεια στην περιοχή των Τεμπών».

Σε καλό δρόμο η αποκατάσταση

Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψη δημοσιογράφων στην περιοχή, οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας "Αιγαίο Α.Ε". δεν απάντησαν στο ερώτημα για το πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος, ενώ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να ανοίξουν κατά το Πάσχα, χωρίς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού κ. Ρέππα, ο άξονας αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία, πιθανόν και πριν το Πάσχα.

Οι υπεύθυνοι ανέφεραν πάντως ότι οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν πολύ ικανοποιητικά και έχει εκτελεστεί το 70 με 80% των συμφωνηθέντων εργασιών. Γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ξεπεράσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Όπως εκτίμησαν, το κόστος της αποκατάστασης θα κυμανθεί κάτω από τα 5 εκ. ευρώ, που όπως δήλωσαν θα τα καλύψει η εταιρεία, αν και, παρατήρησαν "ότι τελικό επιμερισμός είναι θέμα που άπτεται της σύμβασης και της διαιτησίας".

Για τις εργασίες αποκατάστασης απασχολούνται 70 άτομα εκ των οποίων οι 40 είναι αλπινιστές διαφόρων εθνικοτήτων. Μέχρις στιγμής έχει ξεσκαρωθεί μία επιφάνεια 1800 τμ ενώ απομακρύνθηκαν 1.750 τόνοι βράχων και τοποθετήθηκαν 2 χλμ φράκτες και 3,5 χιλιάδες τ.μ. προστατευτικό δίχτυ.
nooz.gr

Read more...

Παπακωνσταντίνου: Νομοσχέδιο που εισάγει πραγματικές τομές

"Ικανοποιούμε το αίτημα χιλιάδων πολιτών που μίλησαν, που κατέθεσαν προτάσεις μέσα από τον διάλογο, οι οποίοι μας είπαν με κάθε τρόπο «βαρέθηκα να πληρώνω μόνο εγώ» και μας ζητούν να σταματήσουμε να τους κάνουμε να νιώθουν θύματα, επειδή δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους" δήλωσε, προσθέτοντας ότι ελήφθησαν υπόψη οι γνώμες 15.000 πολιτών που έλαβαν μέρος στον ανοιχτό διάλογο αλλά και οι φορείς.

Για το νομοσχέδιο των 200 σελίδων, θα αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη το υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου το σ/ν θα συμβάλει αποτελεσματικά στα έσοδα του προϋπολογισμού και δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το αντίθετο μάλιστα.

"Προχωρήσαμε σε ένα νομοσχέδιο που εισάγει πραγματικές τομές. Μια ενιαία, πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και ουσιαστική αναδιανομή του φορολογικού βάρους μεταξύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση στα ατομικά εισοδήματα από 40.000 ευρώ και κάτω ενώ προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα, με ανώτερο συντελεστή που φτάνει το 45% για εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ.

Με τα διαθέσιμα φορολογικά δεδομένα, η επιβάρυνση προκύπτει μόνο για λιγότερο από 1 στους 10 φορολογούμενους - κοντά στο 5% του συνόλου, για να είμαι πιο ακριβής.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπονται κίνητρα για την ανάπτυξη, για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.

Εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, διατηρούν θέσεις εργασίας και δεν απολύουν.

Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύουμε τα φορολογικά έσοδα, τολμώντας αλλαγές που διευρύνουν τη φορολογική βάση και αντιμετωπίζοντας ισότιμα τους φορολογούμενους. Καταργούμε μια σειρά από ρυθμίσεις με ειδικές παράλογες ή άδικες φοροαπαλλαγές ή ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων.

Διατηρούμε, όμως, ρυθμίσεις που αφορούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε απαλλαγές που σχετίζονται με αντικειμενικές δυσκολίες συγκεκριμένων συμπολιτών μας.

Εισάγουμε το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων σε μια σειρά από επαγγέλματα που διατηρούσαν ειδική φορολογική μεταχείριση και αυτό το κάνουμε από φέτος.

Εισάγουμε τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα, όπως αυτά που διαπιστώνονται με δήθεν άπορους, που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα.

Μαζί, προβλέπουμε στον προσδιορισμό του εισοδήματος να περιλαμβάνονται και οι παροχές σε είδος από εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα.

Φορολογούμε τα μερίσματα και τα διανεμόμενα κέρδη, όπως τα εισοδήματα από εργασία. Εφαρμόζουμε φόρο μεταβίβασης και συμμετοχές και στα εταιρικά μερίδια που σήμερα είναι αφορολόγητα. Και επεκτείνεται το καθεστώς ΦΠΑ σε δραστηριότητες που δεν εξαιρούνται ρητά από την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ.

Με το νέο νομοσχέδιο, καταργούμε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Απαλλάσσουμε την μικρή ακίνητη περιουσία από το φόρο και εισάγουμε ένα προοδευτικό σύστημα φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ατομικής περιουσίας.

Με το σύστημα που προτείνεται, απαλλάσσονται τα ακίνητα έως 400.000 ευρώ, πληρώνουν τον ίδιο φόρο με σήμερα τα ακίνητα από 400.000 έως 600.000 ευρώ και περισσότερο φόρο οι ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ.

Επιπλέον, αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε off-shore εταιρείες από 3 σε 15% και καταγράφουμε τα ακίνητα που ανήκουν σε off-shore και δεν εμφανίζονται πουθενά στο περιουσιολόγιο των φορολογικών αρχών.

Τα ακίνητα της Εκκλησίας φορολογούνται όπως και των άλλων νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού, ενώ επανέρχεται η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας, που προέρχονται από την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων, με συντελεστή 20% και καθιερώνεται, όπως και για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φόρος δωρεών 5% για τα ακίνητα και 10% για τα μετρητά.

Με αυτά τα μέτρα, επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιχειρούμε να εγκαθιδρύσουμε ένα νέο σύστημα που μοιράζει πιο δίκαια, που φορολογεί πιο δίκαια τον πλούτο και ανακατανέμει τα φορολογικά βάρη.

Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στο φορολογικό μας σύστημα παραμένει η φοροδιαφυγή. Και σημαντικά εμπόδια στην αντιμετώπισή της παραμένουν οι συγκεκριμένες αδυναμίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η απουσία κινήτρων συμμόρφωσης, η περιορισμένη αξιοποίηση τεχνολογίας στις λειτουργίες του φορολογικού μηχανισμού.

Με το νέο νομοσχέδιο, εισάγουμε μια σειρά από πραγματικές καινοτομίες. Οι πολίτες γίνονται σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσα από ένα νέο σύστημα αξιοποίησης των αποδείξεων δαπανών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, για την περαιτέρω έκπτωση φόρου πέρα από το αφορολόγητο, αλλά και για την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος για μια σειρά από δαπάνες.

Η ανταπόκριση των πολιτών σε αυτό που έχουμε ονομάσει «κίνημα των αποδείξεων» φαίνεται να είναι ήδη μεγάλη και θετική. Ενισχύουμε το μέτρο των αποδείξεων, σε συνδυασμό με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, επιβάλλοντας με το νομοσχέδιο αυτό σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες την έκδοση αποδείξεων μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών.

Στον κανόνα αυτό, υπάγονται χωρίς εξαιρέσεις και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κ.ο.κ. Σε όλους επιβάλλεται η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών εντός του έτους.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται επίσης και οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας, όπως και όλες οι αμοιβές μισθοδοσίας, πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

Από 1/1/2011 καθιερώνονται επίσης και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Επίσης, από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη όποια συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ γίνεται με μετρητά. Θα γίνονται δεκτές μόνο όσες γίνονται με χρεωστικές κάρτες, με πιστωτικές κάρτες, με δίγραμμες επιταγές και βεβαίως με ηλεκτρονικά διατραπεζικά εμβάσματα.

Στο νομοσχέδιο αυτό, για πρώτη φορά θεσπίζονται μέτρα για τον έλεγχο των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και της υποκεφαλαιοδότησης. Δεν αναγνωρίζονται πλέον οι αγορές, οι δαπάνες, τα μισθώματα, οι τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες ή εταιρίες αντιπροσώπευσης αυτών, οι γνωστές τριγωνικές ή τετραγωνικές συναλλαγές.

Παράλληλα, ενισχύονται και συμπληρώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου πρακτικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, εγκατεστημένων σε χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

Με το νομοσχέδιο, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υποστηρίζεται και από σημαντικές διοικητικές καινοτομίες και αξιοποίηση των τεχνολογιών.

Αποφορτίζουμε το σύστημα ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών, μέσα από ένα νέο πλαίσιο κριτηρίων αυτοελέγχου και από τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιημένα φοροτεχνικά γραφεία.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αξιοποιούνται πλέον πιο αποτελεσματικά σε στοχευμένες, κεντρικά επιλεγμένες δράσεις, που προκύπτουν από διασταυρώσεις στοιχείων και από συστήματα που θα βασίζονται σε ανάλυση κριτηρίων μορίων κινδύνων.

Θεσπίζουμε την υποχρέωση όλων των Υπουργείων και φορέων του Δημοσίου να υποβάλλουν κάθε στοιχείο οικονομικού ενδιαφέροντος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Επιχειρούμε έτσι να βάλουμε ένα τέλος στον κατακερματισμό της πληροφορίας σχετικά με την οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων.

Όλα αυτά αποτελούν διαδικασίες που χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και διαδικασίες που χρειάζονται απλώς βούληση, οργάνωση και δουλειά. Διαδικασίες που θέλουν να βάλουν τέλος στην πολλές φορές δικαιολογημένη αμφισβήτηση των πολιτών, που λένε «ξέρουν που είναι ο πλούτος, αλλά δεν κάνουν τίποτε». Διαδικασίες που επιχειρούν όλον αυτό τον πλούτο που φοροδιαφεύγει ή φοροαποφεύγει να τον εντάξουν στα συστήματα ελέγχου και φορολόγησης. Πλούτος που επιτέλους θα πληρώνει φόρους, θα συμβάλει στα βάρη, θα συμβάλει δίκαια, αλλά θα πληρώνει και αυτός.

Μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα επιχειρούμε να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου που ενθαρρύνει και επιβραβεύει τη συμμόρφωση, αλλά και ενός κράτους που δεν αφήνει στο απυρόβλητο και στην ατιμωρησία την απάτη και τη διαφθορά, όπου και αν αυτή εμφανίζεται, και πολύ περισσότερο μέσα στο ίδιο το κράτος.

Είναι αίτημα των πολιτών, αλλά και της πλειοψηφίας των λειτουργών στις φορολογικές υπηρεσίες, να σταματήσουν οι κακές πρακτικές. Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, προβλέπονται κίνητρα από τους φορολογούμενους, όπως η υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.

Επιπλέον, επιχειρούμε να διορθώσουμε εκείνες τις διοικητικές διαδικασίες που ενθαρρύνουν την ατιμωρησία και τη φοροδιαφυγή, καθώς συχνά η επιβολή κυρώσεων καθυστερεί τόσο που παύει να αποτελεί αντικίνητρο.

Συντομεύονται οι προθεσμίες, επιταχύνονται γενικώς οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων, προβλέπεται η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων να επιβάλλει επιτόπου άμεσα, εντός 10ημέρου, καταβλητέα πρόστιμα στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος καταστήματος ή γραφείων ελευθέρων επαγγελματιών σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων και επιβάλλεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση παράβασης μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης.

Στις περιπτώσεις ανείσπρακτων οφειλών επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής και αυτό μετά από ενεργοποίηση της πλούσιας βάσης δεδομένων, που επιτρέπει επιτέλους τη διασταύρωση στοιχείων, για παράδειγμα, μεταξύ εισοδημάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και ακινήτων.

Στο νομοσχέδιο, τέλος, προβλέπεται η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, με δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με τα μεγάλα εισοδήματα και βεβαίως θα συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.
nooz.gr
Read more...

Νόμιμο ναι. Ηθικό όμως;

ΕΞΤΡΑ ΑΜΟΙΒΕΣ -ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ- ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΥΤΣΑ

Ανοίκεια πράγματα φαίνεται να συμβαίνουν τόσο στο Διπλωματικό Γραφείο του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου όσο και στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Δ. Δρούτσα.

Δ.  Δρούτσας Δ. Δρούτσας Ενώ η κυβέρνηση κόπτεται υπέρ της περικοπής δαπανών και της πάταξης της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, στο ίδιο το Διπλωματικό Γραφείο του πρωθυπουργού υπηρετεί ως ιδιαιτέρα η κ. Ξ.Μ., υπάλληλος η οποία, αν και έχει έρθει με «διαταγή μετακίνησης» από το εξωτερικό, αν και πληρώνεται πλέον εδώ κανονικά τον μισθό της, εξακολουθεί να λαμβάνει και το επίδομα αλλοδαπής.

Το οποίο επίδομα αναλογεί σε 9.600 ευρώ ανά δίμηνο, ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο, μάλιστα σε εποχές όπου οι δυσφημούμενοι και συκοφαντημένοι -συλλήβδην- δημόσιοι υπάλληλοι δυσπραγούν.

Με δυο λόγια, η εν λόγω υπάλληλος, η οποία υπηρετούσε στα Σκόπια, ενώ ανεκλήθη στην Αθήνα εδώ και μήνες και υπηρετεί πλέον στο Διπλωματικό Γραφείο του πρωθυπουργού, εξακολουθεί να λαμβάνει α) τον μισθό της περί τα 4.800 ευρώ μηνιαίως, β) το επίδομα αλλοδαπής, ήτοι 9.600 ευρώ ανά δίμηνο και επιπλέον γ) μια ημερήσια αποζημίωση 90 έως 110 ευρώ (επί 30 ημέρες ίσον 2.700 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον).

Αυτό το τελευταίο ποσόν η υπάλληλος το λαμβάνει διότι δεν ανακλήθηκε για να επιστρέψει μονίμως, αλλά έχει επιστρέψει με «διαταγή μετακίνησης». Εξυπνο! Και κυρίως πολύ βολικό.

Ενώ λοιπόν ο πρωθυπουργός όχι μόνον ευαγγελίζεται περικοπές, αλλά έχει ήδη βάλει μάχαιρα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, στο ίδιο του το Γραφείο και με τις ευλογίες αυτού του ιδίου, μια φιλότιμη υπάλληλος ενθυλακώνει μηνιαίως το ποσόν των 4.800 + 4.800 + 2.700 = 12.300 (στρογγυλεμένα) ευρώ τον μήνα!

Νόμιμα όλα αυτά; Νομιμότατα! Ηθικά όμως;

Αλλά αν, στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο πρώτος διδάξας τού «δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις», δεν υστερεί και ο υπουργός του κ. Δρούτσας, ο οποίος επίσης συλλαμβάνεται «κλέπτων οπώρας». Διότι και στο γραφείο του κ. Δρούτσα υπηρετεί υπάλληλος, η κυρία Γ.Ι., επίσης ορμώμενη -με «διαταγή μετακίνησης» και αυτή- από το Βουκουρέστι.

Με «διαταγή μετακίνησης» ώστε να συνεχίσει και αυτή να λαμβάνει την «ημερήσια αποζημίωση» (90 ευρώ x 30 = 2.700 ευρώ ), η οποία μαζί με το «επίδομα αλλοδαπής» συν τον τρέχοντα μισθό της, αθροίζουν ένα σύνολο της τάξεως των 10.855 ευρώ μηνιαίως.

Νόμιμον κι αυτό; Νομιμότατον! Ηθικόν όμως;

Αναμένεται η υπεύθυνη απάντηση γι' αυτή τη νόμιμη παρανομία. Καλό θα ήταν να απαντηθεί και το ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλοι υπάλληλοι με το αυτό καθεστώς.*

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/03/2010&id=142478

Read more...

Φοροεπιδρομή στα ακίνητα και μαχαίρι στις απαλλαγές

Στο υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό

Ανατροπές και εκπλήξεις κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αν και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να επικρατήσουν «δεύτερες» σκέψεις και απόψεις, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, οι προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κομίζει ο υπουργός φέρνει «τα πάνω-κάτω» σε ολόκληρο το φορολογικό σύστημα.

Για την φορολόγηση ακινήτων, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 22 :

• καταργούνται οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων 7%, 9% και 11%

• καθορίζονται συντελεστής 8% για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ και

• συντελεστής 10% για μεγαλύτερη αξία ακινήτου

Παράλληλα καταργείται ο φόρος υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων

Με το νομοσχέδιο αλλάζουν και οι κανόνες για το αφορολόγητο της α΄ κατοικίας.

• Το αφορολόγητο όριο αποσυνδέεται την επιφάνεια των 200τ.μ. που είναι σήμερα το όριο.

• Από την φορολόγηση θα εξαιρείται η αγορά α΄ κατοικίας, εφόσον η αξία της δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για άγαμο ή 200.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι.

• Το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ από το τρίτο και κάθε επόμενο.

Ποιες απαλλαγές καταργούνται

Την ίδια ώρα καταργούνται φορολογικές απαλλαγές για τα εισοδήματα:

• ανέργων και πολυτέκνων, εφόσον ξεπερνούν 30.000 ευρώ

• ναυτικών και ιπταμένων πολιτικής αεροπορίας

• αναπήρων και συνταξιούχων με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ

• εφοριακών-τελωνειακών -βουλευτών και δικαστών

• ερασιτεχνών αθλητών

• δημοσίων υπαλλήλων απεσπασμένων σε πολιτικά γραφεία

• μουσικών

• διπλωματικών υπαλλήλων

Το 2011 δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση όσοι δηλώσουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 6000 ευρώ.

protothema.gr

Read more...

Η μεταβίβαση του Σκαραμαγκά στο Άμπου Ντάμπι εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ



http://www.skai.gr/files/temp/8B30252B569A8579EE207F184469CB1A.jpgΣτις τρεις και μισή το μεσημέρι, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να εγκριθεί η μεταβίβαση ου ναυπηγείου Σκαραμαγκά στην εταιρεία του Άμπου Ντάμπι «Mar».

Η αρχική συμφωνία που επετεύχθη προέβλεπε ότι η «Mar» γίνεται ο βασικός μέτοχος του Σκαραμαγκά με 75 %, ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη γερμανική Thyssen. Το τίμημα για την «εξαγορά» του 75% του Σκαραμαγκά θα είναι συμβολικό στο ύψος του ενός ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση παραγγέλνει ακόμη δύο νέα υποβρύχια τύπου 214 και για τα επόμενα εννέα χρόνια θα καταβάλει ακόμη ένα δις ευρώ για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων. Επί της ουσίας –αλλά με έμμεσο τρόπο- το κράτος επιδοτεί τη λειτουργία του Σκαραμαγκά.

Ακόμη και την τελευταία στιγμή οι Γερμανοί προσπάθησαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία. Κι ενώ είχε συμφωνηθεί να λαμβάνουν ποσά μέχρι 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αξίωσαν για το 2010 να λάβουν 300 εκατομμύρια.
Ο εκβιασμός της Thyssen φαίνεται ότι έπιασε τόπο αφού η κυβέρνηση υπαναχώρησε και συναίνεσε να εκταμιεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2010. «Η γερμανική πλευρά θα ήθελε να είναι καλύτερη η πληρωμή του πρώτου ή των δυο πρώτων ετών, για τα οποία έχουμε θέσει όριο 200 εκατ. ευρώ», περιέγραψε το πρόβλημα ο κ. Βενιζέλος.

Η προκαταρκτική συμφωνία που αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ χαρακτηρίζεται σαν συμφωνία πλαίσιο. «Υπολογίζουμε ότι σε 4-5 μήνες θα έχουμε την αναλυτική σύμβαση η οποία και θα κυρωθεί δια νόμου από τη Βουλή» είπε ο υπουργός Άμυνας. Με την τελική υπογραφή της σύμβασης μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν και οι πληρωμές των 300 εκατ. ευρώ που θα λάβουν φέτος οι Γερμανοί.

Την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά που διαφώνησαν με την απόφαση διαχωρισμού του στρατιωτικού από το «πολιτικό» ναυπηγείο και την πώληση του τμήματος επισκευών του Σκαραμαγκά. Στο συγκεκριμένο κομμάτι των ναυπηγείων επισκευάζονται πλοία εμπορικά, της ακτοπλοϊας ή ιδιωτικά σκάφη.

Η πώληση του μη στρατιωτικού τομέα του Σκαραμαγκά δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης, αλλά επιβλήθηκε από την Κομισιόν. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Βενιζέλου ο οποίος διευκρίνισε ότι «όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαχωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία του Σκαραμαγκά που καλύπτουν μη στρατιωτικές δραστηριότητες και θα πουληθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα τα αποκτήσει, για να τα αξιοποιήσει επιχειρηματικά και εμπορικά σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ήθελαν να συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν.



Read more...

Λίγο πριν τον στείλουν στα ...ΚΑΤΕΡΓΑ


"Ας τον στείλουμε πρώτα σπίτι του".
Παραίτηση Αλογοσκούφη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο,
"για ν' αντέξει ο λαός τις θυσίες", ζητούν οι φοιτητές.
Τι γράφουν στην εφημερίδα τους

(Κάντε κλικ επάνω για να μεγαλώσουν και να τα διαβάσετε)




Read more...

«Τέρμα πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία…»


Νέος Αβραμόπουλος η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Χρειάστηκε να εισβάλλουν στο υπουργείο οι εργαζόμενοι για να τους δεχτεί!


Από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)
.
Συνάντηση με την Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου, την υφυπουργό κ. Γεννηματά και το Γενικό Γραμματέα κ. Δημόπουλο σε τεταμένο κλίμα και μετά από εισβολή των απεργών Νοσηλευτών στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την 24ωρη Πανελλαδική απεργία του Κλάδου μας.
Το γεγονός ότι επί 5 μήνες, μάταια, ζητούσαμε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΟΝΟΠ με την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, αλλά και το ότι...

τη στιγμή που συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπουργείο, η Υπουργός επικαλέστηκε το βαρύ πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων με άλλους φορείς προκειμένου να αποφύγει τη συνάντηση, εξόργισαν το πλήθος των διαδηλωτών που ουσιαστικά εισέβαλαν στο ισόγειο του κτηρίου.
Η Υπουργός Υγείας, για άλλη μια φορά επανέλαβε μονότονα τις ίδιες χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για προσλήψεις, τη λεκτική στήριξη στο δίκαιο αίτημα του Νοσηλευτικού Κλάδου για υπαγωγή στα ΒΑΕ, το ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των κονδυλίων για υπερωρίες και εξαιρέσιμα, ενώ για τη γενικότερη μισθολογική πολιτική, επικαλέστηκε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Τα όσα σήμερα ακούσαμε από τα χείλη της Υπουργού, δε διαφέρουν σε τίποτα απ’ αυτά για τα οποία πριν έναν ακριβώς χρόνο ο προκάτοχός της κ. Αβραμόπουλος δημόσια "δεσμευόταν".
Για το Νοσηλευτικό Προσωπικό της χώρας, η συνέχιση των αγωνιστικών διεκδικήσεων αποτελεί πλέον μονόδρομο.



Read more...

Πετσάλνικος: Μετά το Πάσχα, αλλαγές στη Βουλή...


Από τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη

Αποκλειστικό - Συμβαίνει τώρα

"Μετά το Πάσχα, θα αναθεωρηθεί το νομικό καθεστώς που διέπει τη Βουλή", δήλωσε πριν λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα "Παρόν και μέλλον του ελληνικού Κοινοβουλίου - Συνταγματικές και πολιτικές διαστάσεις". Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο πήγε να ακούσει και ο Απόστολος Κακλαμάνης.



Read more...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σ/ν για την επιλογή ηγεσίας δικαιοσύνης και αυτοδιοίκητο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία,επί της αρχής του,το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιλογή δικαστικών λειτουργών κορυφαίων θέσεων της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καταψήφισαν ΝΔ,ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας απολύτως λανθασμένη την άποψη αυτή,ενώ έκανε λόγο για τομή στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση κάνει μια ρηξικέλευθη τομή, επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα και στη διαφάνεια. «Οι δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις υπηρετούν ένα ευρύτερο στόχο:Να πάψει επιτέλους η ηγεσία της Δικαιοσύνης να έχει τα αποτυπώματα χειραγώγησης της εκτελεστικής εξουσίας»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ.Καστανίδης.

Ακόμα,προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθούν προς διαβούλευση δύο ακόμα νομοσχέδια, με στόχο ένα σύγχρονο και διαφανή τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της.

Από την πλευρά της ΝΔ,τόσο ο εισηγητής του κόμματος Αναστάσιος Νεράντζης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Τζαβάρας, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις και τόνισαν ότι πάσχουν από αοριστίες.

Ο Κ.Τζαβάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπώσεων, καθώς,όπως είπε,δεν προσφέρει τίποτα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα γίνεται έμμεση νομιμοποίηση του υπουργικού συμβουλίου,καθώς αυτό θα επιλέγει και θα ορίζει την ηγεσία της.

Από την πλευρά του ΚΚΕ,ο Αντώνης Σκυλλάκος κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ, ότι με τις πολιτικές τους αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν στην πραγματικότητα ανεξάρτητη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι και με αυτό το σχέδιο νόμου οι δικαστές υποχρεούνται να κινηθούν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Για ρυθμίσεις που κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, μίλησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης και τάχθηκε υπέρ του να αποφασίζει η ίδια η δικαστική εξουσία για την ηγεσία της, ενώ ο Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για πλήρη ποδηγέτηση της δικαιοσύνης.

«Εμείς θεωρούμε ότι και οι δύο βασικές ρυθμίσεις είναι τομές στον χώρο της δικαιοσύνης και καλύπτουν πάγιες και επίμονες θέσεις μας»,υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης,που τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί, να περιοριστεί, ο ομφάλιος λώρος της δικαιοσύνης με την εκάστοτε εξουσία».
nooz.gr

Read more...

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Σχιζοφρενική η οικονομική πολιτική!

Το λάβαρο της Επανάστασης από την Αγία Λαύρα..σηκώνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος επιτιθέμενος με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, των ώρα που εντείνονται οι αντιδράσεις για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Καλαβρύτων χαρακτηρίζει "σχιζοφρενική" την οικονομική πολιτική, σημειώνει ότι "θα θυμηθούμε τα χρόνια της Κατοχής 1940-1944, θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές-θύματα είτε της πείνας, είτε της εγκληματικότητος".

Ο Μητροπολίτης δηλώνει μεν ότι δεν είναι οικονομολόγος, ωστόσο καταθέτει τις ...οικονομικές του απόψεις. "Με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνησις το οικονομικό πρόβλημα ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ! Για τον απλούστατο λόγο: Είναι σαν κάποιος να έχει μια αγελάδα. Την αρμέγει, την ξανααρμέγει, και πάλιν την αρμέγει, χωρίς να την ταϊζει. Στο τέλος η αγελάδα θα ψοφίσει" λέει ο κ. Αμβρόσιος, που δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας:"Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια μας εδώ στην Αιγιάλεια πέφτουν και σαπίζουν, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν τα αντίστοιχα προϊόντα εισαγωγής από την Τουρκία. Ακόμη και ντομάτες -τις λιαστές δα- εισάγουμε από την Τουρκία, κι ας μας φέρνουν και την ηπατίτιδα!"
nooz.gr/

Read more...

Αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδρομή του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στη διαδρομή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η οποία θα καθοριστεί μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αγωγό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη κατέθεσε στη Βουλή το ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο που αποσκοπεί, όπως αναφέρεται, στην ολοκλήρωση του έργου με ταχείς ρυθμούς και σύντομες διαδικασίες και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως «έργο μείζονος εθνικής σημασίας, προφανούς δημόσιας ωφέλειας και γενικά δημόσιου συμφέροντος.»

Το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στη χρήση γης και τη δόμηση σε ζώνες ορισμένου πλάτους από τον άξονα του αγωγού, με αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες η οποία ορίζεται στο 25% της αγοραίας αξίας των ακινήτων που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακώλυτα. Την αγοραία αξία καθορίζει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης θέματα απαλλοτριώσεων για τις εκτάσεις που χρειάζονται προκειμένου να κατασκευαστούν ορισμένες εγκαταστάσεις (π.χ. αντλιοστάσια κλπ) ενώ παρέχεται στη διεθνή εταιρεία του έργου, την Trans Balkan Pipeline Oil Company, η δυνατότητα να χρησιμοποιεί χωρίς αποζημίωση δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις αναγκαίες για την κατασκευή του αγωγού και σε περίπτωση που αυτές είναι κοινόχρηστες να τις επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση με δικές της δαπάνες.

Για την τοποθέτηση του τελευταίου τμήματος του αγωγού, στην Αλεξανδρούπολη, παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης στην εταιρεία δικαιώματος χρήσης τμημάτων του αιγιαλού και χορήγησης άδειας εγκατάστασης στον θαλάσσιο πυθμένα.

Η κατασκευή του αγωγού προβλέπεται στην τριμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας και έχει κυρωθεί από τη Βουλή με το νόμο 3558/2007.
nooz.gr

Read more...

"Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας"

"Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια, θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, αρκεί να δανειζόμαστε με λογικούς όρους. Δεν θα ζητήσουμε οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία κατά στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμανε μία σημαντική στήριξη στο Eurogroup και το Eco/Fin και αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό το ισχυροποιημένο μήνυμα στήριξης από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι "η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από κανέναν οικονομική στήριξη, παρά μόνο πολιτική στήριξη, ώστε να μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους, όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, και να μην πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού". "Το διακύβευμα είναι κατά πόσο έχουμε τη βούληση να θέσουμε τις αγορές και πάλι στην υπηρεσία της κοινωνίας", πρόσθεσε.

"Οι δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις έδειξαν ότι δεν είμαστε ανεύθυνος λαός", συμπληρώνοντας ότι αποδείξαμε ότι ο λόγος μας έχει αξία. "Η μάχη που δίνουμε είναι συνεχής. Ο λαός μας είναι υπεύθυνος και ώριμος", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: "Κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον μας. Η προσπάθεια μας αναγνωρίζεται και χαιρετίζεται από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να γεφυρώσουμε το χάσμα αξιοπιστίας".

Επισήμανε ότι "τα σημερινά μέτρα μας οδηγούν στην επόμενη φάση. Να θέσουμε τις βάσεις μία διαφορετικής Ελλάδας απαλλαγμένης από τις παθογένειες των προηγούμενων δεκαετιών".

Πεταλωτης: Καμία αλλαγη στάσης
Η δήλωση Παπανδρέου ότι δεν ζητάμε βοήθεια "ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το ΔΝΤ" τροφοφόδησε μια (παρα)φιλολογία για αλλαγή στάσης. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή. Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν ζητεί οικονομική βοήθεια από κανέναν, ενώ παραμένει ως δυνατότητα η προσφυγή στο ΔΝΤ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.
.nooz.gr


Read more...

Σφοδρή επίθεση Φερχόφσταντ κατά Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, επέκρινε δριμύτατα την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ επειδή αρνήθηκε οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

"Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι σοβαρές. Στη γερμανική Βουλή, κυριολεκτικά δήλωσε ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη απάντηση και ότι θα ήταν καλύτερο να μελετηθεί η προοπτική ενός αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ. Βρίσκω την άποψη αυτή, με κάθε ειλικρίνεια, απίστευτη", σημειώνει ο Φέρχοφσταντ στη διάρκεια φόρουμ που οργανώνεται στο Παρίσι, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που αντίγραφό του εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Προφανώς, η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις" προσθέτει στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που θα εκφωνηθεί στο κέντρο "Η Ευρώπη μας" στο Παρίσι και το οποίο έχει ιδρυθεί από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.

"Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομούσαμε στη διάρκεια δεκαετιών
. Δεν είναι η Ευρώπη που πρέπει να αντικαταστήσει τον πόλεμο με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Δεν είναι επίσης η Ευρώπη την οποία οραματίζονται οι πολίτες της", σημειώνει εκφράζοντας τη λύπη του ο κ. Φέρχοφσταντ.

"Είναι πάνω απ' όλα ακατανόητο, διότι μια ευρωπαϊκή απάντηση είναι πραγματικά η πιο ταχεία και η λιγότερο επώδυνη λύση", συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. "Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει ένα δάνειο στην Ελλάδα , αυτό δεν πρόκειται να στοιχίσει τίποτε σε κανέναν. Τόσο απλά", επισημαίνεται στην ίδια ομιλία.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε με έντονο τρόπο την Τετάρτη την αντίθεση της χώρας της στην υποστήριξη της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι το να γίνει σήμερα μια χειρονομία προς την Αθήνα, "δεν θα ήταν καλή απάντηση" και ότι πρέπει "να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".
nooz.gr

Read more...

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει γαλλο-γερμανική διαφορά για την Ελλάδα

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει "η παραμικρή γαλλο-γερμανική διαφορά" όσον αφορά ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, για το οποίο ωστόσο το Βερολίνο έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις.

"Δεν υπάρχει καμία γαλλο-γερμανική διαφορά", είπε η Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. "Έχουμε μία πολύ καλή γαλλο-γερμανική συνεννόηση", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η δική της θέση επί του θέματος και η θέση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ υπήρξαν "απολύτως συμβατές" μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα όμως η γαλλίδα αξιωματούχος δεν φάνηκε να βλέπει ευνοϊκά μία άλλη ιδέα που εξέφρασε η Αγγελα Μέρκελ όσον αφορά τη μελλοντική πιθανότητα αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που καθ' υποτροπήν δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες .

Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε αντίθετα ότι θα πρέπει "να βελτιώσουμε το μηχανισμό, να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας, να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, να είμαστε πιο υπεύθυνοι οι μεν απέναντι στους δε", ώστε να "εγγυηθούμε τη σταθερότητα και τη διάρκεια" της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα έκρινε ότι "δεν είναι ευκταίο να μεταρρυθμίσουμε σε βάθος τη Συνθήκη της Λισαβόνας", η οποία δεν αναφέρει λέξη για την πιθανότητα αποβολής μιας χώρας από την ευρωζώνη.
nooz.gr


Read more...

Ρεν: Λογικό να μην αποκλείει καμία εναλλακτική η Ελλάδα

Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν αποκλείει καμία εναλλακτική λύση είναι «φυσιολογικό, λογικό και προσεκτικό», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι λύσεις παραμένουν στο τραπέζι των επιλογών, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν είπε ότι είναι φυσιολογικό, ο κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και πολιτικός υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, να μην αποκλείει καμία εναλλακτική. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να έχει εποικοδομητικές συζητήσεις.
.nooz.gr

Read more...

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ΣΤΟ 12% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ"


Την πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας, η οποία καταγράφηκε στο 10,2% τον περασμένο Δεκέμβριο, διατύπωσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το σχετικό ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 12% κατά το τέλος Μαρτίου... Ο υπουργός Εργασίας και... Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προανήγγειλε παράλληλα πως αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
"Αποτελούν εγγενή ανάγκη της αγοράς καθώς χιλιάδες πολίτες επιθυμούν να ασχοληθούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης" υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γερ. Γιακουμάτος ζήτησε εκ νέου την επαναφορά της μοριοδότησης μέσω ΑΣΕΠ των συμβασιούχων και των stagiers, αφού προηγουμένως κατέθεσε στην επιτροπή πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου που δικαιώνει υπάλληλο με καθεστώς stage.

/fimotro.

Read more...

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΕΛΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ


Με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι συναντήθηκε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να εξεταστούν προοπτικές συνεργασίας στη ναυτιλία, τις Ανανεώσιμες Πηγές, τις υποδομές (όπως τα λιμάνια) και τον τομέα τουρισμού και πολιτισμού...

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στο Αμπού Ντάμπι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που αποτελεί παράλληλα προτεραιότητα και στην ελληνική στρατηγική που έχει ως αιχμή την πράσινη ανάπτυξη.

Σε ερώτηση αν είμαστε κοντά στην υπογραφή ορισμένων συμφωνιών, η κα Κατσέλη απάντησε ότι η οικονομική συνεργασία είναι διαρκής, τα αποτελέσματα βγαίνουν όταν υπάρχει συστηματική προσπάθεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση των θεμάτων.
/fimotro

Read more...

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Την προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας αποφάσισε η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες καταδίκαζαν την Ελλάδα όσον αφορά στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ...


Όπως μετέδωσε το Reuters, βάσει κοινοτικού δικαίου, οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής των παρακρατηθέντων από τα κράτη-μέλη φόρων κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει αυτήν την επιστροφή φόρων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι κράτος-μέλος έχει επιβάλει φόρο κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν και να επιτύχουν την επιστροφή του αχρεωστήτως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καταβληθέντος φόρου.

Σε τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο, λόγω κακής εφαρμογής της οδηγίας για τον ΦΠΑ, κατά τρόπο που θα έπρεπε να είχε προσδώσει στους υπόχρεους φόρου το δικαίωμα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ ή το δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης.

Στην πράξη η Ελλάδα απέκλεισε τη δυνατότητα τέτοιων επιστροφών ή εκπτώσεων φόρου.

Η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2009.

Όμως, καθώς η Ελλάδα δεν έλαβε τα προσήκοντα μέτρα, η Επιτροπή αποφάσισε πλέον να φέρει τις υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

fimotro

Read more...

ΨΩΝΙΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗ...ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Απο Πρώτο Θέμα Οnline

Σε επιπλέον κίνητρο για μερίδα Ελλήνων πολιτών, κυρίως των παραμεθορίων περιοχών, μετατρέπεται η φθηνότερη τιμή της βενζίνης στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Όπως, για τους κατοίκους του νομού Σερρών, που επισκέπτονται τακτικά τη Βουλγαρία, είτε για αγορές είτε για διακοπές και "φουλάρουν" τα ρεζερβουάρ τους κατά την επιστροφή, εκτιμώντας πως μ' αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα...


Ωστόσο, σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών νομού Σερρών, Γιώργος Κοτζάογλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα, Σάββας Καραβασιλείου και ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών νομού Σερρών, Χρήστος Τιτής, αναφέρουν πως η φθηνότερη τιμή στη βενζίνη δεν είναι από μόνη της λόγος για τη μετάβαση Ελλήνων πολιτών στη γειτονική χώρα.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι, αν και προσφάτως, σε δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου το θέμα πήρε μεγαλύτερες από τις πραγματικές του διαστάσεις, η τελική διαφορά που θα κερδίσει η "τσέπη" του Έλληνα καταναλωτή δεν θα ξεπερνά τα πέντε ευρώ.

Η μέση τιμή της βενζίνης στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων κυμαίνεται από 0,98 ευρώ/λίτρο έως 1,2 ευρώ/λίτρο, ενώ στο νομό Σερρών η τιμή διαμορφώνεται σε 1,39 ευρώ/λίτρο, τόνισε ο κ. Κοτζάογλου. Ο ίδιος ανέφερε πως οι Έλληνες δεν μεταβαίνουν στη Βουλγαρία μόνο για να φουλάρουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων, αφού η διαφορά (στην τιμή) κυμαίνεται μεν στα 30 λεπτά ανά λίτρο κι έτσι τα 50 λίτρα του ρεζερβουάρ δίνουν το ανώτερο 15 ευρώ κέρδος, αλλά για να γεμίσει κάποιος το ρεζερβουάρ θα πρέπει να διανύσει περίπου 100 χιλιόμετρα (μετάβαση κι επιστροφή από Σέρρες) κι επομένως, εξανεμίζεται σχεδόν το κέρδος.

Αναφερόμενος στην κίνηση στα πρατήρια του νομού, ο κ. Κοτζάογλου σημείωσε πως η μείωση που καταγράφεται κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, επισημαίνοντας, όμως, πως"έχουμε μείωση από 25% έως 30% στις πωλήσεις όγκων καυσίμων που διακινούνται".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα έθεσε το θέμα της κάλυψης των βασικών αναγκών επιβίωσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, εκτιμώντας πως, λόγω της κρίσης, "πολλοί θα πάνε στη Βουλγαρία για αγορές, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, αλλά και για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους".

Ο κ. Καραβασιλείου σημείωσε πως δεν υπάρχει αυξημένο "ρεύμα" κίνησης πολιτών προς τη Βουλγαρία, ικανό να αποτελέσει βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων, που "θέλουν" μαζικές μετακινήσεις πολιτών προς τη γειτονική χώρα, μόνο για να γεμίσουν με βενζίνη τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων.

"Οι περισσότεροι το συνδυάζουν (το γέμισμα του ρεζερβουάρ) με τα ψώνια", σημείωσε και πρόσθεσε πως "οι πολίτες αναζητούν τις φθηνές τιμές και όσοι περνούν τα σύνορα για ψώνια, στον γυρισμό γεμίζουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών του νομού Σερρών, Χρήστος Τιτής, ανέφερε πως "οι ίδιοι που πήγαιναν (στη Βουλγαρία) για ψώνια, αυτοί είναι που φουλάρουν συνήθως, ενώ για όσους μένουν αρκετά κοντά στα σύνορα (Προμαχώνας και ‘Αγκιστρο), ίσως τούς συμφέρει κάτι τέτοιο".

Ο κ. Τιτής παραδέχθηκε ότι η τιμή πώλησης της βενζίνης στη Βουλγαρία είναι όντως χαμηλότερη, εξέφρασε, όμως, την ελπίδα "να μην υπάρχει χαμηλότερη ποιότητα (του καυσίμου)".

Διαφορετική η "εικόνα" στο νομό Κιλκίς

Διαφορετική είναι η "εικόνα" που καταγράφεται στον παραμεθόριο νομό του Κιλκίς, καθώς πολίτες από την ΠΓΔΜ, μόλις εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος σταματούν στο πρώτο πρατήριο καυσίμων που θα συναντήσουν για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών του νομού, Ιωάννης Μαγλουσίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες από τη γειτονική χώρα προμηθεύονται από τα πρατήρια στο νομό Κιλκίς, "τουλάχιστον καλύτερης ποιότητας βενζίνη", ενώ η τιμή της βενζίνης δεν έχει, όπως λέει, μεγάλη διαφορά.

Αναφερόμενος σε όσους μεταβαίνουν στη Βουλγαρία (από το νομό Σερρών και το νομό ‘Εβρου) και συνδυάζουν τα ψώνια τους με το γέμισμα του ρεζερβουάρ, ο κ. Μαγλουσίδης είπε πως, πρόσφατα, σε συνέλευση της ένωσης βενζινοπωλών νομού‘Εβρου, υπογραμμίσθηκε πως πολλοί είναι αυτοί που στην επιστροφή τους, έχουν μπετόνια με βενζίνη. "Εκεί θα πρέπει οι τελωνειακοί να δουν το θέμα. Τα μπετόνια που κουβαλούν είναι κινητές βόμβες", ανέφερε χαρακτηριστικά.
fimotro


Read more...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND


Απο kathimerini.gr

Σε ανακοίνωση του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είχε το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond πριν από τρία χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση για τις ενέργειες που έχει αναλάβει για την προστασία της περιοχής...


«Παρότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises συμφώνησε να αναλάβει τις σχετικές δαπάνες και να το υλοποιήσει σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΕΚΑ εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή θα γίνεται με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει πιθανές διαρροές, καθώς με φράγματα θα απομονώνεται η θαλάσσια περιοχή άνωθεν του ναυαγίου και αυτές θα εγκλωβίζονται. Ακολούθως θα τις εντοπίζει ένας πλωτός τηλεμετρικός σταθμός και θα ειδοποιεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Οι μικρές διαρροές θα καταπολεμούνται με το σύστημα βιοεξυγίανσης και οι μεγαλύτερες θα συλλέγονται και θα απομακρύνονται. Παράλληλα, το ΕΛΚΕΘΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την περιοχή και να κάνει μετρήσεις για την ανίχνευση επιπτώσεων στην ποιότητα του νερού και στους υδρόβιους οργανισμούς».

Το ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

• Συνέχιση και συστηματοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ.

• Συστηματική συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο.

• Μελέτη και εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

• Προμήθεια και ετοιμότητα ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων.

• Διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα. Θα περιλαμβάνει αντλία διασκορπισμού «ειδικών θρεπτικών» και αυξημένες συγκεντρώσεις αυτόχθονων, θαλάσσιων μικροοργανισμών που διασπούν τα πετρελαιοειδή.
fimotro


Read more...

Φόβοι προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ «ρίχνουν» το ευρώ

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ εξαιτίας των ανησυχιών για τις προοπτικές της Ελλάδας να εξασφαλίσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το Dow Jones μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο έλληνα αξιωματούχο, ότι η υπερχρεωμένη χώρα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια μέχρι τις 2-4 Απριλίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ.

Ο έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ελπίζει σε παροχή βοήθειας από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

"Το θέμα της Ελλάδας συνεχίζει να πλανάται επάνω από το ευρώ/δολάριο σαν μαύρο σύννεφο", αναφέρει σε σημείωμά του ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, διευθυντής του τμήματος νομισματικής έρευνας του GFT της Νέας Υόρκης.

"Εάν η ΕΕ είναι ανίκανη να βρει μια πανευρωπαϊκή λύση για την επίλυση της κρίσης, το ευρώ μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω εξαιτίας των φόβων ότι και άλλες οικονομίες της νότιας Ευρώπης μπορεί να ακολουθήσουν, καθώς ο κίνδυνος κατακερματισμού αυξάνεται ραγδαία", προειδοποιεί.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ δέχεται πιέσεις έναντι του βασικού του ανταγωνιστή, του δολαρίου και υποχωρεί 0.49%, προς το 1,36 σεντ/ευρώ.
Στην αγορά ομολόγων, πάλι πάνω από τις 300 μονάδες βάσης βρίσκεται το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και ειδικότερα, στις 309 μ.β..
Στην αγορά μετοχών, ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με αποτέλεσμα Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κάτω από τις 2.100 μονάδες.
.nooz.gr

Read more...

Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΑΡΓΙΑ Ο ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα, ζήτησε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίστηκε κατά το ανακριτικό στάδιο την υπόθεση της Siemens...

Όπως αναφέρεται σε σημερνή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, στο έγγραφό του προς τον κ. Καλαμίδα, ζητεί "να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νίκος Ζαγοριανός μέχρι την αμετάκλητη κρίση επί των κατηγοριών που του αποδίδονται, διότι διώκεται για σοβαρές αξιόποινες πράξεις τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε ως ανακριτής κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης από τον ίδιο κύριας ανάκρισης, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της".
fimotro


Read more...

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ρεπορτάζ: Μπάμπης Μιχάλης (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟTΥΠΙΑ)

Εκεί που δεν τολμούν οι νομοθέτες, τολμούν ευτυχώς... οι δικαστές. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγεί η ιταλική Δικαιοσύνη 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, την ελβετική UBS, την αμερικανική J.Ρ. Morgan και τις γερμανικές Deutsche Bank και Depfa Bank - θυγατρική της Hypo Real Estate....


Οι 4 τράπεζες παραπέμπονται για «διακεκριμένη απάτη» σε βάρος του Δήμου του Μιλάνου και θα δικαστούν με 13 ιδιώτες στις αρχές του Μαΐου. Κατηγορούνται ότι, σε συνεργασία με κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους, παραπλάνησαν το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πόλης σε συμφωνία συναλλαγής παραγώγων swap, που έγινε το 2005 και αφορούσε δημοτικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,68 δισ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας Αλφρέντο Ρομπλέντο κατηγορεί τις λονδρέζικες θυγατρικές των 4 τραπεζών ότι παραπλάνησαν τον δήμο για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμφωνίας, στην οποία περιλαμβάνονταν τα swaps. Η συναλλαγή, που πέρασε τότε στα ψιλά, οδήγησε τον ιταλικό δήμο σε ζημιές τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα, οι 4 τράπεζες καρπώθηκαν κρυφές προμήθειες 101 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα, η J.Ρ. Morgan εισέπραξε από προμήθειες που αποκρύφθηκαν από τον Δήμο του Μιλάνου 45 εκατ. ευρώ, η Deutsche Bank 25 εκατ. ευρώ, η Depfa Bank 21 εκατομμύρια και η UBS 10 εκατ. ευρώ. Και οι 4 τράπεζες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τις οποίες όμως έγκυροι νομικοί θεωρούν βάσιμες.

Η ιταλική Δικαιοσύνη έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τον τελευταίο καιρό τις τράπεζες και τις αδιαφανείς πωλήσεις παραγώγων που πραγματοποιούσαν αυτές προς δήμους, περιφέρειες και επαρχίες της χώρας, οι οποίες κατέφευγαν στις παραπάνω, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Οι συμφωνίες αυτές οδήγησαν σε ζημιές περίπου 2,5 δισ. ευρώ την ιταλική αυτοδιοίκηση. Στην Πούλια, οι δικαστές απαγόρεψαν στην Bank of America να κάνει δουλειές με τους δήμους για δύο χρόνια εν μέσω κατηγοριών ότι παραπλάνησε και αυτή τις δημοτικές αρχές σε ανάλογες συμφωνίες παραγώγων, ενώ έρευνες διεξάγονται και κατά της ιαπωνικής Nomura για ανάλογη απάτη με τις τοπικές αρχές της Λιγουρίας το 2004.

Οι κινήσεις των Ιταλών δικαστών δεν συνάδουν, βέβαια, με τις αντίστοιχες κινήσεις των νομοθετών και των κυβερνήσεων, οι οποίες περίπου ενάμιση χρόνο από την εκδήλωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ δεν έχουν κάνει τίποτα για να μαζέψουν την ασυδοσία των τραπεζιτών. *
fimotro


Read more...