Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σ/ν για την επιλογή ηγεσίας δικαιοσύνης και αυτοδιοίκητο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία,επί της αρχής του,το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιλογή δικαστικών λειτουργών κορυφαίων θέσεων της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καταψήφισαν ΝΔ,ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας απολύτως λανθασμένη την άποψη αυτή,ενώ έκανε λόγο για τομή στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση κάνει μια ρηξικέλευθη τομή, επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα και στη διαφάνεια. «Οι δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις υπηρετούν ένα ευρύτερο στόχο:Να πάψει επιτέλους η ηγεσία της Δικαιοσύνης να έχει τα αποτυπώματα χειραγώγησης της εκτελεστικής εξουσίας»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ.Καστανίδης.

Ακόμα,προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθούν προς διαβούλευση δύο ακόμα νομοσχέδια, με στόχο ένα σύγχρονο και διαφανή τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της.

Από την πλευρά της ΝΔ,τόσο ο εισηγητής του κόμματος Αναστάσιος Νεράντζης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Τζαβάρας, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις και τόνισαν ότι πάσχουν από αοριστίες.

Ο Κ.Τζαβάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπώσεων, καθώς,όπως είπε,δεν προσφέρει τίποτα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα γίνεται έμμεση νομιμοποίηση του υπουργικού συμβουλίου,καθώς αυτό θα επιλέγει και θα ορίζει την ηγεσία της.

Από την πλευρά του ΚΚΕ,ο Αντώνης Σκυλλάκος κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ, ότι με τις πολιτικές τους αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν στην πραγματικότητα ανεξάρτητη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι και με αυτό το σχέδιο νόμου οι δικαστές υποχρεούνται να κινηθούν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Για ρυθμίσεις που κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, μίλησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης και τάχθηκε υπέρ του να αποφασίζει η ίδια η δικαστική εξουσία για την ηγεσία της, ενώ ο Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για πλήρη ποδηγέτηση της δικαιοσύνης.

«Εμείς θεωρούμε ότι και οι δύο βασικές ρυθμίσεις είναι τομές στον χώρο της δικαιοσύνης και καλύπτουν πάγιες και επίμονες θέσεις μας»,υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης,που τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί, να περιοριστεί, ο ομφάλιος λώρος της δικαιοσύνης με την εκάστοτε εξουσία».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: