Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

OMΙΛΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Το μήνυμα που έστειλε προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σήμερα Πέμπτη συνοψίζεται στην φράση: «Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας, έχουμε λάβει τα αναγκαία σκληρά μέτρα. Δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε ισχυρή πολιτική στήριξη»...


Ειδικότερα, κατά την ομιλία του, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο και κάποιον για να επιρρίψω τις ευθύνες. Πρώτος αναγνώρισα τις ευθύνες της χώρας και η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία μέτρα».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ στη χώρα» υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ως μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας και αποδεικνύει την πρόθεσή της να στηρίξει το κοινό νόμισμα.

Σημείωσε επίσης ότι εκτός των μέτρων αυτών, προχωρούν και οι βαθιές κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές. Παρατήρησε, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια νύχτα, καθώς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να εμπεδωθούν.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, στο μεσοδιάστημα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας με τέτοια επιτόκια δανεισμού. Ζητάμε από το λαό θυσίες για να μειώσουμε το έλλειμμα και την ίδια ώρα κάποιοι -πίσω από τα κομπιούτερ τους- επιτίθενται με κερδοσκοπική διάθεση. Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, τους Γάλλους ή τους Ισπανούς. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική στήριξη για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ευθέως στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη διαρθρωτικές αλλαγές στη γραμμή του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να έχει πρόσβαση σε κονδύλια του διεθνούς οργανισμού. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ για βοήθεια, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια της Ε.Ε. ή των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: