Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Μ. Βουργάνα (από το Έθνος)

Εξτρα φόρους στην αγορά πρώτης κατοικίας φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την επιβολή φόρου μεταβίβασης 10% στην πρώτη κατοικία καταργώντας το αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων ανεξαρτήτως αξίας που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2007. Επί της ουσίας επανέρχεται το παλαιό σύστημα και το ύψος του αφορολόγητου ορίου συνδέεται με την αξία του ακινήτου και κλιμακώνεται...
ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο που αποκτά πρώτη κατοικία ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και για τον έγγαμο ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί από το τρίτο και πάνω. Ετσι με τις νέες ρυθμίσεις, από τον Απρίλιο η αγορά πρώτης κατοικίας θα επιβαρύνεται πλέον με φόρο μεταβίβασης 10%, εφόσον η αντικειμενική αξία της υπερβαίνει τα νέα αφορολόγητα όρια.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, άγαμος αποκτάει σήμερα πρώτη κατοικία 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα ο φορολογούμενος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο στην εφορία.
Με το νέο σύστημα θα κληθεί να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 10% στην αξία του ακινήτου που υπερβαίνει το αφορολόγητο των 100.000 ευρώ. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με φόρο 4.000 ευρώ (40.000 Χ 10%).
Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προκύπτουν τα ακόλουθα:
Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις προκύπτουν για τους άγαμους λόγω του χαμηλού αφορολόγητου ορίου των 100.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται πλέον με φόρο μεταβίβασης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και σε περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες είναι σχετικά χαμηλές, δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.600 ευρώ ανά τ.μ.
Ποιοι απαλλάσσονται
Οι έγγαμοι απαλλάσσονται από τον φόρο μεταβίβασης στην περίπτωση που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία στις περιοχές που η αντικειμενική αξία φθάνει μέχρι τις 2.000 ευρώ. Αν η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη τότε θα επιβαρυνθούν με μεγάλα ποσά φόρου.
Σχεδόν αφορολόγητη παραμένει η αγορά πρώτης κατοικίας από τους φορολογούμενους με παιδιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Εξάλλου, με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου:
Ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης μειώνεται από 9% σε 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακίνητου και από 11% σε 10% για την υπόλοιπη αξία του ακινήτου. Ο ΦΠΑ θα εξακολουθεί, ωστόσο, να επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών με άδειες ανέγερσης εκδοθείσες από την 1η-1-2006 και μετά.
Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου για επιφάνεια έκαστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Καταργείται ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος 5%-20% και του τέλος συναλλαγής 1% που επιβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006. Ολες οι μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης.
Ο ΦΠΑ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών με άδειες ανέγερσης εκδοθείσες από την 1η-1-2006 και μετά.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: