Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ"


Το απόγευμα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί και θα δοθεί στους φορείς προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές...

Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα του δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική πορεία το α' τρίμηνο του έτους και είναι εντός του στόχου του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο πραγματοποιείται μια «μεγάλη επανάσταση» και καθώς καταργούνται αναίτια προνόμια ολίγων σε βάρος των πολλών.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Ειδικών Ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της επώνυμης φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στον τομέα του παραεμπορίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου, που δεν αφήνει την απάτη και τη διαφθορά να υπάρχει, όπου και αν εμφανίζεται, ακόμα και στο ίδιο το κράτος.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει κάθε πτυχή του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου).

«Το νέο νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της δικαιοσύνης, καθώς όλοι συνεισφέρουν ισότιμα, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είναι αποδοτικό, απλό και διαφανές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Ακούσαμε την κοινωνία, τους φορείς. Περισσότεροι από 15.000 πολίτες μας έστειλαν τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ συμμετείχαν επίσης στο φορολογικό διάλογο 30 φορείς σε δέκα ομάδες εργασίας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε, δε, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο τολμά ουσιαστικές τομές, οδηγεί προς την αναδιανομή των φορολογικών βαρών χωρίς όμως να στρέφεται σε αυτούς που αισθάνονται ότι μόνιμα επωμίζονται τα φορολογικά βάρη.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι προβλέπεται νέα δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κατάργηση άδικων και παράλογων φοροαπαλλαγών, διατήρηση όμως ρυθμίσεων φοροαπαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και εισαγωγή τεκμηρίων υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: