Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Η μεταβίβαση του Σκαραμαγκά στο Άμπου Ντάμπι εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ



http://www.skai.gr/files/temp/8B30252B569A8579EE207F184469CB1A.jpgΣτις τρεις και μισή το μεσημέρι, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να εγκριθεί η μεταβίβαση ου ναυπηγείου Σκαραμαγκά στην εταιρεία του Άμπου Ντάμπι «Mar».

Η αρχική συμφωνία που επετεύχθη προέβλεπε ότι η «Mar» γίνεται ο βασικός μέτοχος του Σκαραμαγκά με 75 %, ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη γερμανική Thyssen. Το τίμημα για την «εξαγορά» του 75% του Σκαραμαγκά θα είναι συμβολικό στο ύψος του ενός ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση παραγγέλνει ακόμη δύο νέα υποβρύχια τύπου 214 και για τα επόμενα εννέα χρόνια θα καταβάλει ακόμη ένα δις ευρώ για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων. Επί της ουσίας –αλλά με έμμεσο τρόπο- το κράτος επιδοτεί τη λειτουργία του Σκαραμαγκά.

Ακόμη και την τελευταία στιγμή οι Γερμανοί προσπάθησαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία. Κι ενώ είχε συμφωνηθεί να λαμβάνουν ποσά μέχρι 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αξίωσαν για το 2010 να λάβουν 300 εκατομμύρια.
Ο εκβιασμός της Thyssen φαίνεται ότι έπιασε τόπο αφού η κυβέρνηση υπαναχώρησε και συναίνεσε να εκταμιεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2010. «Η γερμανική πλευρά θα ήθελε να είναι καλύτερη η πληρωμή του πρώτου ή των δυο πρώτων ετών, για τα οποία έχουμε θέσει όριο 200 εκατ. ευρώ», περιέγραψε το πρόβλημα ο κ. Βενιζέλος.

Η προκαταρκτική συμφωνία που αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ χαρακτηρίζεται σαν συμφωνία πλαίσιο. «Υπολογίζουμε ότι σε 4-5 μήνες θα έχουμε την αναλυτική σύμβαση η οποία και θα κυρωθεί δια νόμου από τη Βουλή» είπε ο υπουργός Άμυνας. Με την τελική υπογραφή της σύμβασης μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν και οι πληρωμές των 300 εκατ. ευρώ που θα λάβουν φέτος οι Γερμανοί.

Την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά που διαφώνησαν με την απόφαση διαχωρισμού του στρατιωτικού από το «πολιτικό» ναυπηγείο και την πώληση του τμήματος επισκευών του Σκαραμαγκά. Στο συγκεκριμένο κομμάτι των ναυπηγείων επισκευάζονται πλοία εμπορικά, της ακτοπλοϊας ή ιδιωτικά σκάφη.

Η πώληση του μη στρατιωτικού τομέα του Σκαραμαγκά δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης, αλλά επιβλήθηκε από την Κομισιόν. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Βενιζέλου ο οποίος διευκρίνισε ότι «όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαχωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία του Σκαραμαγκά που καλύπτουν μη στρατιωτικές δραστηριότητες και θα πουληθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα τα αποκτήσει, για να τα αξιοποιήσει επιχειρηματικά και εμπορικά σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ήθελαν να συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: