Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Φρένο στην αθρόα έξοδο προς τη συνταξιοδότηση, εν όψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, θορυβημένη από τη ραγδαία αύξηση των αιτήσεων εξόδου προς τη σύνταξη που παρουσιάζεται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μπροστά...
στο κύμα φυγής που οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση των ήδη προβληματικών Ταμείων του δημόσιου τομέα, οι δύο συναρμόδιοι στο Ασφαλιστικό υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος προσπάθησαν χθες να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους και να αναστρέψουν το κλίμα πανικού.
«Δεν θα αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού συντάξεων),τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το 2013» διαβεβαιώνουν οι δύο υπουργοί και επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ανατροπή των δικαιωμάτων τους».
Οι δύο υπουργοί αναφέρονται «ορισμένους που δρουν προβοκατόρικα» και «δημιουργούνσύγχυση και ανησυχία στους εργαζομένους, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης».
Το ζήτημα αφορά κυρίως τον χρόνο έναρξης της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών. Η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί με σαφή και απόλυτο τρόπο για τον χρόνο έναρξης της ρύθμισης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν τυχόν δυσμενή αλλαγή του συνταξιοδοτικού τους καθεστώτος.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι 110.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα οξύνει περαιτέρω το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας. Ηδη το Ταμείο καταγράφει ελλείμματα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν περίπου 18.000 αιτήσεις υπαλλήλων για εφάπαξ βοήθημα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το κύμα φυγής θα ενταθεί. Εφόσον συνυπολογίσει κανείς τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περίπου 250.000 εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν τις προϋποθέσεις αποχώρησης.
Δήλωση-δέσμευση
Η κοινή δήλωση που αποτελεί πολιτική δέσμευση των δύο υπουργών προς τους ασφαλισμένους έχει ως εξής:
«Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να δημιουργούν,παρά τις δικές μας σαφείς δεσμεύσεις, σύγχυση και ανησυχία στους εργαζομένους σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα,επανερχόμαστε,θέλουμε να πιστεύουμε για τελευταία φορά, και διευκρινίζουμε:Κανένα νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του.Η κυβέρνηση, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας,τρόπος υπολογισμού συντάξεων),τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το 2013.Ψεύδονταιλοιπόνκαι δρουν προβοκατόρικα όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: