Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Την προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας αποφάσισε η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες καταδίκαζαν την Ελλάδα όσον αφορά στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ...


Όπως μετέδωσε το Reuters, βάσει κοινοτικού δικαίου, οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής των παρακρατηθέντων από τα κράτη-μέλη φόρων κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει αυτήν την επιστροφή φόρων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι κράτος-μέλος έχει επιβάλει φόρο κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν και να επιτύχουν την επιστροφή του αχρεωστήτως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καταβληθέντος φόρου.

Σε τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο, λόγω κακής εφαρμογής της οδηγίας για τον ΦΠΑ, κατά τρόπο που θα έπρεπε να είχε προσδώσει στους υπόχρεους φόρου το δικαίωμα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ ή το δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης.

Στην πράξη η Ελλάδα απέκλεισε τη δυνατότητα τέτοιων επιστροφών ή εκπτώσεων φόρου.

Η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2009.

Όμως, καθώς η Ελλάδα δεν έλαβε τα προσήκοντα μέτρα, η Επιτροπή αποφάσισε πλέον να φέρει τις υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: